Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chuk Sal Mho

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismerünk csatákat, amelyek évszázadokra meghatározzák egy-egy ország sorsát. Ezek egyike volt az a japán klánok hatalmi harcait évszázadokra lezáró szekigaharai ütközet 1600 október 21-én. Az elkövető mentegetőzik, avagy előszó Remélem aki idetévedt, nem haragszik meg…..
Chuk Sal Mho 2013.09.17 17:09:18
A japán kard misztikus tárgy, ennek minden előnyével és hátrányával. A katana soha nem volt fő fegyver csatában.

Az "aranykor" szamurájainak legfontosabb fegyvere az ij volt. Csataban nagyon fontos a lándzsa. A naginatat inkább épületvédelemre használták.

Amugy az egész középkori japán "harcművészet" elég vicces szerintem. Ritkán akadtak össze más technikákkal, ezért sajátosan fejlődött, és nem volt hatékony, illetve csak a maga módján volt az.

A japán kard jellegzetes formája a XII. században alakult ki. Nagyon jó kompromiszum a szúró és vágó képesség között, bár inkább vágásra alkalmas. Meglepően hasonló forgatni, mint a honfoglaló őseink vagy huszárok szablyáit.

A kardból több méret volt. Volt extrem nagy is (lásd hét szamuráj film), de az igazán elterjedt méretek:
-tachi - nagy kard, ez lóról, csatában használták, és két függeléken lógott az övről.
-katana: éllel felfelé, övbe tűzve viselték
-kodachi - kiskard
-tanto - mi fogalmaink szerint tőr, jópár változattal (páncélszúró, ünnepi alkalmakra, stb).

A wakizasi elnevezés eredetileg inkább használati mód volt (kb. mellétűzve viselt).

Mint sokminden mást, ezeknek a viselését, méretet, stb. az edo kortól szabályozták, két nagyobb rendeletben.

Elötte a kard mérete, kialakítása a kornak megfeleleően változott. Pl. mikor megjelentek a mongolok bőrpáncélban, akkor nagyobb lett a hegy, amikor a számszeríj miatt erősebbek lettek a páncélok, akkor a kardok nagyobbak, íveltebbek lettek.

Az viszont tény, hogy a japánok nem varialtak annyit a technikai felszereléssel, mint az európaiak. Nálunk kialakult rengeget fele kard, gondoljunk csak a huszárok, a gyalogos nemet katonák vagy a sodronying szúrására való fegyverekre.

A japán embernél ha nem működött jól valami, akkor nem az eszközben kereste a hibát, hanem magában - tovább gyakorolt, fejlesztette technikáját. Emiatt lett a katana is kifinomult és jó fegyver. De technikailag nem jobb más kardoknál. Mielött nekem rontanának a katana imádók: sokkal több és jobb katana látható ma, mint európai kard. Ennek sok oka van. Egyrészt felénk a "drága fegyver" az volt, ami aranyozott, ékköves, stb.A japánok értékelték az acél "bőrét, tulajdonságait, és soha nem helyezték a diszitést a funkcionalitás elé. Másrészt rendszeres karbantartással óvták a pengéket, és így ma is láthatók - és használhatónak tünnek - a több száz éves pengék.

Másrészt pontosan a Tokugawak békekorszakában a hagyományos harci ismeretek (bujutsu) átalakult egy önfejlesztő technikává (budó). De ez nagyon messzire vezető téma, hogy mi maradt és lett több a mai kendo, iaido, stb esetén.

Az is érdekes, hogy fennmaradtak a régi japán kardvivó iskolák. Illetve, a hagyományos iskolák nem csak kardot oktattak, hanem több fegyvert, szabadkezest, de logisztikát, jelzéstechnikát, várépítést is. Az, hogy a ma tanított technikáik mennyire hatékonyak, az más kérdés, belső körökben is eleg komoly viták vannak.

Vannak "díszes" iskolák, akik inkább mint hagyományörzés fontosak. De mielött valaki lekezelné a dolgot, nézze meg mondjuk Kuroda sensei mozgását (pl
www.youtube.com/watch?v=sXsMSoXrNgo ), és gondolkozzon el egy épületharcon a pisztoly vs wakizasi témában...

A kard szimbolikus és igy fontos fegyver a szamurájok számára, ráadásul a kifinomult oktatási rendszere nem csak kardforgatást, de általánosan alkalmazható taktikát, stratégiát és mentalitást tanított. Ezeket néha még a managereknek is próbálját tanítani...

Nem tudom feltünt-e, hogy pl. az utolsó szamuráj c. filmben a harctéri stressz kezelésére is jó volt.

Ez az európai test vs lélek kettőség és az ázsiai egységes szemlélet különbsége is.
Chuk Sal Mho 2013.12.03 20:26:05
Bicepsz Elek:

Nem teljesen. Amint bevezették a korszerű hadsereget, vele együt a zubbonyt, változott a kardok szerelékezése (koshirae"). Sorozatban gyártott, egyszerű tömegcucc, gendai a korszak neve. De aki tehette, a neves családi pengét "öltöztette át", és használta kardként.

A ki mit viselhet dolgot (is) a Tokugawák szabályozták le pontosan. 1645-ben kiadták a "Dai-sho katana no Sumpou oyobi touhats futsumou no Sei" rendeletet (kb: Rendelet a kardpárról és hajviseletről) szabályozta példáúl a méreteket.

Majd 1668-ban kiadták a Muto Rei-t (kard tiltó rendelet). Itt tovább pontosították a kard méreteket, példáúl a másodlagos kard, a wakizasi méretét három lépcsőben. E rendelet szerint közember (chonin, nem szamuráj) csak ko-wakizashit viselhetett, aminek megengedett pengehossza 1 shaku 4 sun 9 bu - 45.147cm. Később a módos kereskedők azért csináltak olyan tokot, amelyik a nagy karddal volt azonos hosszuságú.

Néha kitüntetésként engedték egy-egy embernek a nagy kard (69cm pengehossz) viselését. De a két kard pár (dai-sho, nagy-kicsi) nyilváns viselése csak szamurájnak volt engedélyezett.

Persze a közigazgatásilag kevésbé szem elött lévő területeken a rablókat, és ennek hatására az utazókat ez annyira nem hatotta meg. Az edo kor vége felé, amikor gyengült a shogun hatalma, akkor az előírásoktól, szokásoktól minnél jobban eltérő, tarka kardtok, túlméretes kézvédő, stb stílus a politikai ellenzékiség kifejező eszköze lett. Még az is szimbolikus jelentéssel bírt, ahogy az övbe tüzték a két kardot...

Viszont az edó kor leg végéig harcművészetet is csak szamuráj származásúnak taníthattak.

A korei "hóditás" többszörösen érdekes. Egyek koreai vélemények szerint annyi haszna volt, hogy végültették cseresznyefával koreát (persze a termést nem hozó japán változattal :).
Ha csak egy ember is van, aki nem tud róla, már nem hasztalan ez itten lejjebb.Sokat pihen szegény tetszhalott Szálka az utóbbi időben, de van az a közlemény, amire a halottnak is ugrani kell. Mert közlemény és közlemény között óriási a különbség tud lenni, még kommunista…..
Chuk Sal Mho 2010.03.19 19:05:39
Kedves olvasók! A lemilblog igyekszik lépést tartani a 21. század kihívásaival, és szerkesztői tisztában vannak azzal, hogy holmi régi csaták, kémek vagy klasszikus különlegesek bemutatása talán nem elégíti ki minden olvasó intellektuális igényét. Ennek fényében egy apró…..
Chuk Sal Mho 2009.09.11 18:56:51
Sziasztok,

Regi lemil olvaso vagyok, es megszolitva erzem magam :)

Nem kovetem naprakeszen a jatekverziokat (most fejeztem be egy PanzerGeneral2 menetet :), de van egy kis multam "haborus" jatekokbol. A rep.szimeket szerintem most hagyjuk, az kulon postot meger (Yeager, Falcon3, Lock-On/Il-2).

A taktikaikbol ugye vannak a nem realtimeok, amikor a felek felvaltva lepnek. Ebbol a panzer general (pg) volt az etalon, eleg massziv hibakkal. A panzer general 2-ben votl jopar javitas (pl a tigris messzebre tud loni, mint a t-34), de lecsokkentek a jatekter meretek is.

A pg1-nek van egy egy nyilt forraskodu valtozata (
lgames.sourceforge.net/index.php?project=LGeneral), szabadon letoltheto es hasznalhato. Par modositas van benne pg1-hez kepest, el kell olvasni a doksit is :)

Sajnos a CC szeria jellegut nem tudok szabadon. A CC sorozatbol szerintem a Battle of Bulge (CC4?) volt a legjobb.

A lovoldozosokbol eleg sokat jatszottam CounterStrike-al. Alapvetoen eltert a jatekoktol (pl quake), mert egyreszt halal utan nem tamadsz fol azonnal, masreszt nagyon fontos benne a taktika es a csapattagok kozotti kommunikacio.

A valos harcal talan meg annyi lehet a kapcsolata, hogy a soretes/geppisztoly/puska kivalasztas sem tetszoleges, erdemes palyahoz, azaz feladathoz valasztani.

Nem rovom fel hibanak pl azt, hogy SG 552 van a teroristaknak, Aug az rendvedelemnek, pedig azt hiszem a valo vilagban a forditott a valoszinubb :).

Nagyon jo kis statisztikak vannak pl oles/halal arany, tulelesi valoszinuseg, talalati arany (bar ez nem a lokezseggel van kapcsolatban, inkabb a vermerseklettel :)

A tanuloidot leszamitva nem erdemes a mesterseges ellenfelek ellen (robotok, roviden: botok) ellen jatszani,eleg hamar kiismerhetok, bar a CS-Source-ban ezen javitottak, legalabb akkorat, mint a grafikan.

Egyik jo uzemmod a 4 ember egy csapatban 8-10-16 bot ellen. A legjobb buli, es uzemszeru hasznalat viszont a 4 vs 4 human.

Aztan jottek az u.n. "massziv tobbszemelyes" lovoldozosok. Ebbol a BF2-vel van tapasztalatom. minel tobben jatszak, annal jobb. 16 alatt nem is erdemes, 32-64 mar porgos.

A taktika itt mar tovabb bonyolodik, ketszintu parancsoki rendszer van benne (es kell is), UAV, tuzersegi tamogatas, jarmuvek...

Itt mar lehet csapatot epiteni rendesen, tapasztalatom szerint egy airsoft buliban jol jon :)

Viszont az airsoft kemenyebben nem szeretnem kiprobalni, tiszteletem, akik hivatas szeruen csinaljak, es tulvannak egy-ket eles eseten.

Es akkor johet a kerdes: mit is fejleszt egy ilyen jatek?
Szerintem:

Egy biztos, a CS, BF nem tanit meg loni, fegyvert kezelni.

De ha jol belemelegednek a resztvevok, megtanulnak stressz alatt gyorsan, jol donteni, egymassal kommunikalni.

Es ha megfeleloen csinaljak, nem aggresziora nevel, hanem ep ellenkezoleg: onfegyelemre. Kb mint a karate.

Tenyleg, kovetkezo bulin javaslom a teamkill-ert 20 fekvotamaszt nyomni :)

Ja, a CS-Source mar kimondottan muzealis gepen is megy, a BF2-nek sem kell eromu. Egy minimalis 3D tamogasu videokartya, meg 512M-RAM. Persze a tobb jobb :)

Udv,
Szálka Rácponty 2009.05.13 11:30:00
Van egy halétel, amit duzzogva eszek, ha elémkerül. Na jó, ízlik is, mégsem készítettem még soha. Valahogy olyan kínnal-kiagyalt ételnek tűnik, biztosan vendéglősök találták ki, és romantikus szakmai okból egy kisebbséghez kötötték. Persze, nem ismerem a rácok szokásait,…..
Szálka P-Stick 2009.04.22 10:00:00
A horgászat mellett két dolgot csinálok gyakran, a másik régi műszaki holmik gyűjtése, restaurálása. Már gyerekkoromban imádtam a kormos, füstös mozdonyokat, a vezérállásban megfogdosni számtalan sárgaréz kallantyút, megütögettem a párás manométereket, töröltem…..
Szálka Brutál 2009.04.28 12:04:00
Az energofish egy egészen durva "horgász" végszereléket forgalmaz. A felirat alapján arra tipplehetünk, hogy más országokban is forgalmazzák. Egy biztos, Magyarországon tiltott eszköz, mivel többször annyi horog van rajta, mint a megengedett.A neve: Extra Six Mini…..
Szálka A kínzott hal finomabb? 2009.02.10 21:17:00
Matula bácsi a Zalába vitte, hogy kifürödje iszapízét, Kovács néni nylonszatyorba rakja, hogy sokat szenvedjen, mi az? Teszkópaczni, hát persze. Le szeretném szögezni egy nagy vaskos százassal, hogy nem vagyok állatvédő, sőt, mint rendes Szálka-polgár határozottan állatevő…..
A Livescience.com-on találtuk ezt a megdöbbentő, felkavaró és sokkoló cikket: halivadékok és ikrák milliárdjai esnek áldozatul a gátlástalan amerikai energetikai iparnak. Az Egyesült Államok több mint ezer erőműve használja hűtőközegként folyók, tavak, tengerek vizét. Csak a…..
Szálka Sanyibá 2008.07.19 08:02:00
Mikor pár hónapja belekezdtem Szalacsi idézetekhez címzett postjaimba, egy olyan sorozatra gondoltam, ami az agyonszabályozott horgászatra, a vízfejű vízkezelőkre, és a halászati jogot gyakorló vállalkozások baromságaira hívja fel a figyelmet. Az egészhez azért fogtam hozzá, mert…..
Megtört a turáni átok Vas megyében. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége adott hírt az elmúlt évek legnagyobb patakrenaturálásáról. A magyar átkot mára már csak a nevében hordozó Csörnöc-Herpenyő patak (egy vízről van szó, de a felső…..
Földhöz ragadva Motor III. 2008.02.29 09:18:00
Helyett: quad Bekövetkezett hát, amitől minden valamirevaló férfi fél negyven fölött, és amit kamaszkorom óta nem tudtam elképzelni. Biztosan az öregség első jele ez, eleinte azt hittem, hogy a stressztől van, meg a gyors élettől, bíztam benne, hogy majd elmúlik, és visszatér a…..
Chuk Sal Mho 2008.06.03 11:21:50
Ekkerjoz,

Nekem amugy ez az egyik kedvencem bolondozni:
www.kistraktor.hu/index_files/inventory_files/JF-1.jpg

Kistraktor belso, csak mas "burkolat" van rateve.

Egyszer megmutatom eloben, ha arra jarsz :)

Udv,
Földhöz ragadva Tomcat 2008.04.11 09:58:00
F-14 Grumman, kultikus nevén Tomcat. Az egyik legjobban ismert szereplője az USA haderőnek, a Navy számára fejleszették, de gyakorlatilag az összes fegyvernem alkalmazta. 1970.-ben repült először, az F-4-es Phantom II. szériát váltotta le, 2006.-ban vonták ki végleg. Az F/A 18-E…..
Szálka Víz Múzeum 2008.03.31 13:09:26
Romvári Péter diplomaterve BME Középülettervezési Tanszék konzulens: Karácsony Tamás DLA védés időpontja: 2008.02.06 Az épület általános ismertetése Az épület funkciója múzeum. A Duna-part pesti oldalán a Lágymányosi hídtól délre kialakítandó Duna-parti…..
Az MTI a forrása az alábbi linkről is elérhető Index cikknek:http://index.hu/gazdasag/magyar/halb080311/A cikk lényege, hogy a Balatoni Halászati Zrt. idei haltelepítéseit a nyilvánosság jelenlétében kívánja lebonyolítani. A március 17.-ei első telepítés célcsoportja…..
Tövig rágtuk idegességünkben a twiszteres dobozunkat egész délután, míg arra várunk, hogy kiderüljön, végül is mekkora volt Fary haverunk wobblerrel a Pó folyón fogott gigaharcsája. (Az előző posztunk erről szól, aki nem olvasta a fogás körülményeit, az itt megteheti.) A…..
Bőven 100 kiló feletti harcsát fogott csütörtök este 8 óra tájban az észak-olasz Pó folyón erdélyi magyar haverunk, Farkas Levente. A rettenetes dagadék - nem Levente, hanem a zsákmánya - pontos tömegét ma délután fogjuk megtudni, akkor viszik el ugyanis lemérni egy hiteles…..
A horogravaló akár több hétig való életbentartása, vízpartrajuttatása,különösen, ha a csali élő, nem mindig egyszerű feladat. A hardcore szakmaiság rovat most a csontitartókat veszi górcső alá. A több esetben literben mérhető mennyiségű csontkukaccal vagy pinkivel…..
Szálka Horgászmagazin design 2008 2008.02.29 03:20:00
 Nem is gondoltam volna, milyen fontos a blogírói szakmában az önuralom. Meg olvastam én, hogy még az 50-es években is a paraszti lakodalmi folklór fontos eleme volt a "véres lepedő" közszemlére tétele, bizonyitandó a szűzen férjhez menetel.…..
Chuk Sal Mho 2008.03.11 18:12:24
Csaszi,

Csak lazan! Szerintem hagyd a fenebe, nem eri meg. En alapvetoen szaksajto falo lennek. A reklam pedig hozza tartozik a szaksajtohoz. Na de hogy milyen es mennyi, az mar nem mindegy.

A cikk legyen korrekt, irja meg, hogy milyen eszkozt hasznalt, vagy fenykepezze ugy, hogy egyertelmuen felismerheto legyen. De ne allitsa azt, hogy csak egyik gyarto legujabb eszkoze alkalmas az eredmenyes halfogasra.

Pl regen a sporthorgaszba volt, hogy spicbotot, vagy telematch-et teszteltek par neves horgasz segitsegevel, az eleg jonak tunt.

A horgaszok (es a nep) nagy resze hulye, megkajalja. Ebbol ideig-oraig meg lehet elni.

En mar evek ota nem veszek horgaszujsagot. Van jopar a nyaraloban. idonkent a mostaniakba is belenezek az arusnal. Asszony javaslatara inkabb veszek annyiert csonit, etetoanyagot, wobblert, ami ugyis megy a vizbe, de legalabb nem pocsekba.

A magyar ujsagok kozul egyetlen egy volt, amelyik tetszett, tudtommal ket szamot ert meg, ujsagarushoz nem is kerult. Persze konnyu 1-2 jo szamot osszerakni, folyamatosan jokat irni nehezebb.

Eleg megnezni a szerzo nevet, es ugy olvasni a cikkeket. A technoplanton, az apro termetu finomhorgasz olvashatatlan baromsag. Az apro termetu finomhorgasz fia egesz jo :). A regiek meg kicsit kiegtek. Fustos tartja magat, H-A nagyon sokat ismetel (valoszinu kevesebbet horgaszik mostanaban). Bokor Karolynak jo a regi sullos konyve, de a mostani cikkei, filmjei mar extra gyengek.

Ja ,filmek. Zakonyi, Dome, es a legtobb nezhetetlen. Kis Gyulai spiccbotosa egesz jo, bar csak par perces.
Walter Tomi filmjei jok, sot nagyon jok. Persze lehet hogy csak attol, hogy nem ertek az ilyen modszerekhez :). De hiheto, meggyozo, es utolerhetetlen, amit/ahogy csinal.

Udv,
Még a szemfogásos és terítékfotós kategóriákban világbajnok írott magyar horgászsajtónak is nagyon össze kellene szednie magát, ha annál eredetibb halkínzást akarna prezentálni az archívumból, amit az International Herald Tribune mutatott tegnap.Rudy Van Acker atya…..
Masaru Emoto: A víz rejtett bölcsességeTulajdonképpen a szerzőt az agykontroll meg a vizprogramozás –kényszerből- de lenyűgözte annyira, hogy azóta is lelkes alkalmazója. Viszont a jelzett könyvben azt találta, hogy a japán tudós, Masaru Emoto most bebizonyította, hogy a…..