Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zbielin_conservative

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„When the war of the giants is over the wars of the pygmies will begin.” Winston Churchill Idén július 28-án az első világháború kitörésének centenáriumához érkeztünk. A nagyszabású megemlékezések és rendezvénysorozatok jól mutatják: a 21. század emberét még mindig…..
Zbielin_conservative 2014.07.29 15:19:46
@MEDVE1978:
Én még tovább mennék az okfejtésekben. Talán megkockáztatnám azt is kijelenteni a cikk és a kommented szerint, hogy az első világháború nem is igazi "világháború" volt, inkább csak európai. Míg az utána történtek tényleg a szétomlott monarchiákból fakadó konfliktusok (a cikk is így fogalmazta valahogy, hogy "hatalmi űr") + a szocializmus mint tényleges forradalom megjelenése okozta. Viszont arról hosszasan lehetne eszmét cserélni, ha a '14-18 közötti eseményeket "csak" európai háborúnak vesszük, úgy az utána történteket AKÁR tényleg lehetne egy második felvonásnak venni. Ugyanis az antant továbbra is kiakarta fejteni a dominanciáját ezeknél a széthulló birodalmaknál. Ezek mind-mind érdekes feltevések. Kíváncsian várom kisül-e még valami belőle.
Zbielin_conservative 2014.07.31 22:02:33
@Cs:
Igen. Teljesen jogos amit írtál. Utalva a 7 éves háborúra : valóban több kontinensre kiterjedő háború volt. De ott volt a 30 éves háború is, ami viszont földrajzilag nem világméretű volt, de totalitásában megközelítette az 1. vh-t. Szerintem nem véletlenül szokták arra is azt mondani, hogy az első "világháború" volt, noha csak európai hadszíntereken (főként Német-Római Császárság) zajlottak a küzdelmek. Amúgy ebben a "második" 30 éves háború elméletben van még fantázia szerintem. De a cikkben foglaltakban is. Mint laikus elsőre nehéz eldöntenem melyik az elfogadhatóbb.