Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Térkomponáló

94 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben szereplő fogó játék jutott eszembe a közelgő Márton nap kapcsán. A néphagyomány szerint ehhez a naphoz több népszokás kapcsolódik és egy legenda, mely szerint Szent Márton egy libákkal teli ólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a libák elárulták őt…..
Szeretem az őszt. Színeivel, hangulatával, az időjárási szélsőségeivel, ételeinek ízeivel, illatával és persze díszeivel együtt. Ha ősz, akkor természetesen narancs, vörösek, dísztökök és színes falevelek ugranak be először a pompázó őszi virágok mellett az évszak neve hallatán. A mostanság nálunk…..
Az ünnep velejárója az ünnepi külső. Legyen az ruha, ékszer, smink, de a belső terek ünnepi dekorációjáról sem szabad megfeledkezni. A karácsonyi ünnepkör pedig minden ünnepi alkalom közül kiemelkedik szín- és formavilágával, sajátos hangulatával, ami legtöbbünket nem hagy érzéketlenül. Személy…..
Jó ideje gyűjtöm az internet kínálta inspiráló képeket, ötleteket, aminek eredményeképpen néha heves lelkesedéssel fogok hozzá a saját kreálmányaim elkészítéséhez. Ez történt most is, amikor a begyűjtött filc lapokból végre készíthettem valamit. Faleveleket. Alapnak pedig egy drótkoszorút. Az…..
 Szebbnél szebb színeket hoz az ősz, tesz le elénk az asztalra, színezi a fákat, a kertet, a patakpartot. Virítanak a narancsok, a vörösek és tompítanak a barnuló zöldek. Ehhez jönnek még a változatos formák, oválisak, gömbölyűek, cakkosak, csepp alakúak és még ki tudja milyenek... Mindez a…..
Térkomponáló 2018.10.08 23:18:29
@Attilajukkaja: Örülök, hogy tetszik! :-) Néha valóban jólesik a szemnek a "színtelenség" . ;-)
A napfény még erővel pásztázza a kerteket, de a reggelek és esték már csípősek, a levelek pedig lassan vesztik telt színeiket, zsugorodnak szárazzá. Akár egy költő is írhatta volna ezeket a sorokat, de csak én voltam. Ez a kicsit lírai gondolat jutott eszembe a most kezdődő őszi napok…..
Bonanza bútorok, tálaló, székek. A fülemben csengenek ezek a nevek a 70-es évek kapcsán. Bár akkoriban még igen csak kisgyerek voltam és nagyon nem érdeklődtem a térrendezés, a design iránt, de valami biztosan már ott elkezdődött.  Aztán felnőttem és valahogy úgy hozta az élet, hogy sem nekem, sem…..
Már jó ideje használaton kívüliként, elfekvő ceruzák és régi füzetek őrzőjeként tengődött ez a négyfiókos fenyő szekrényke. Pedig masszívan összeállított bútordarab lenne, de valahogy idejét múlt a tárgy külsejét tekintve úgy, ahogy van... Mintha kicsit lestrapáltuk volna.Jó ideje pedig azon…..
Már nem is tudom, mi volt az indítópontja a bejegyzés létrejöttének. Talán a bontásra ítélt ház padlásáról előkerült zománcos edénykék. A kicsi lábos, ami szinte a tenyérben is elfér és a mérőedény az ütött- kopott zománcos felületükkel.  Egyből tudtam, hogy virágtartónak szeretném ezeket a…..
Mert festeni jó! Lehetne ez is a mottója az alábbi blogbejegyzésnek, azonban nem csak a mostani képekre igaz az állítás. Aki egyszer megtapasztalja a színek könnyed, szabad, szigorú szabályok nélküli használatát tárgyak felületén, az gyakorlatilag úgy jár-kel a világban, hogy a körötte levő…..
Térkomponáló Kreatív Teaidő 2018.01.19 21:46:58
Már régóta bolygatott a dolog, hogy lehetne papírból látványos mozaikot készíteni, azzal pedig valamit befedni. Gyerekkoromban, nem is egyszer, téptünk színes papírból darabokat és azokat ragasztottuk rajzlapra, így hozva létre egy-egy képet. Talán ez lehetett a kiindulópont, amikor úgy döntöttem,…..
Térkomponáló 2018.04.08 21:10:31
@georginanagy: Szia! Én köszönöm, hogy figyelemmel kíséred az itt megjelent ötleteimet. Még nem találkoztam az általad említett dekorációs sorozattal, de remélem, lesz hozzá szerencsém.
Üdv, Térkomponáló
Néhány napja már érezhetően az ablakok alatt motoszkál a tavasz. Igaz, a múlt hétvégével, a húsvét időjárásával nem kényeztetett, de még mindig kellemesebb volt, mint egy váratlan hóesés.A napfény, a melegedő levegő, a madarak hangja csalogatja az embert az udvarra, kertbe, szabadba. S ha már a…..
A cím talán nincs is oly messze a valóságtól, hiszen az ablakon kinézve, az előrejelzés bizonyzalanságát ismerve akár még hó is eshet. Azért bízom benne, hogy az idei tavaszi tél elmarad, de ettől függetlenül jól áll a húsvéti tojásnak a nemezborítás. A nemezelés igen régi időkre nyúlik vissza. Már…..
A közelgő ünnep hatására pánikszerű tervezgetésbe kezdtem a terítéket illetően. Hosszú évek óta a húsvétot rendhagyóan ünnepeljük kirándulással, utazgatással. Az idei ünnep azonban másképp alakul, méghozzá kedves vendégek társaságában szeretnénk eltölteni a vasárnapot.  Lefújjuk a port a kerti…..
Tárgyak sokasága vesz körül minket itt is, ott is. Gondolok például a dekorációs darabokra. Megfigyeltem, hogy a dekorokat, kisebb használati tárgyakat forgalmazó üzletek kínálata nagyjából megegyezik, az egyik másolat készül a másik után. Fogjuk, vesszük, visszük és sokszor eszünkbe sem jut, hogy…..
Mielőtt még komolyabb környezetvédelmi, egészségügyi vitát robbantana ki a fenti cím, gyorsan leszögezem, hogy nem házi limonádéval, citromos teával tervezem megtölteni a már egyszer használt palackokat. Tisztában vagyok ezek egészségre ártalmas kockázatával, meg az amúgy is kevésbé eredeti, így…..
A borús, havas, esős napok után a csütörtöki napfény üdítően hatott a hangulatomra. Ahogy szétnéztem a kertben földből kibúvó hagymásokra vadászva, találtam még hosszabb vadszőlő ágat. Egy kisebb kört tekertem belőlük, majd hozzáfogtam a díszítéshez.Elég erős már a vágy bennem a napfényre és a…..
A filc, mint anyag legtöbbünknek nem ismeretlen, hiszen már egy tisztességes óvodás is szemtől szembe kerül a színes, puha matériával, ha másképp nem, de ujjbáb formájában mindenképp. Mostanság pedig fénykorát élik az apróbb, nagyobb, filcből megálmodott saját készítésű dekorációk, gyerekjátékok.…..
A legrégebbi forrásokból tudjuk, hogy a karácsonyfa elődjének tekinthető életfát, azaz a karácsonyi piramist, ami különféleképpen kialakított állvány volt, már süteménnyel, almával, dióval, papírba csomagolt édességekkel díszítették, ahogy később a fenyőfát is. A díszeknél fontos szempont volt,…..
Az ünnepi készülődésben a dekoráció készítése különleges szerepet tölt be. Úgy gondolom, hogy hozzám hasonlóan többen is lelkesen figyelik a karácsonyi hangulatot fokozó dekorációs megoldásokat újságok lapjain, az üzletekben, kirakatokban, a világhálón. Az inspiráló hatások pedig szinte észrevétlen…..
 Az én adventi készülődésem évek óta óriási tervekkel indul, aztán többnyire a töredéke valósul meg az egyebek miatt. Az idén viszont odáig jutottam, hogy pontokba szedtem a teendőket és bár az elején tartok a megvalósításnak, a kezdet nem rossz. Elkészült az adventi naptár, ami bármelyik korosztály…..
A múlt szombati napsütésben egy erőteljes tempójú túrán voltam a Mátrában. Mátrafüredtől Kékesig gyalogoltunk az őszi erdőben. Sosem tudtam ellenállni az őszülő erdő színeinek, így a lendületes lépések ellenére is készítettem néhány fotót, többnyire falevelekről. Majd tempósan próbáltam behozni a…..
Színesedő falevelek, még pompázó virágok, csipkebogyó, gesztenye és persze a narancs és más színeket öltő dísztökök egyvelege díszíti ilyentájt az őszt, a kertet, az udvart. A színek, a formák adottak, hacsak nem változtatunk a megszokotton és valami merőben új alakban keltjük életre, mondjuk a…..
 Álomfogó vagy más néven álomcsapda ihlette a most következő tárgy születését. Biztosan sokan ismerik azt a - számomra kedves külsővel bíró - hálós-csipkés, kör alakú álomcsapdát, ami az észak-amerikai indiánok kultúrájában fogant. Az eredetileg fűzfából készült karika belsejébe laza hálót…..
A szerencsésebbeknek megterem a kertjükben, én viszont kaptam, illetve vettem a hétvégén néhány darab dísztököt, ezzel meghatározva a hétfő és reményeim szerint az egész hét hangulatát. Ráadásként a borongós, csepegős hétvége után még a napsugarak is tiszteletüket tették az udvaron.Az optimális…..