Regisztráció Blogot indítok
Adatok
martin eden

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Horrornovellák Újra 2014.04.30 22:45:51
Hát, nem tudom. Nehéz dolog az írás, erre csak hosszabb szünet után jön rá az ember. Nem mintha nem gyakorolnám folyton, minden nap, szabályzatokat, marketing anyagokat készítve - de ez persze más. Szerintem minden fikciós szövegben felad vagy kiad magából valamit a szerző. Míg el nem fogy ő maga…..
martin eden 2014.06.05 13:33:42
Jó anyag, de összességében eléggé nyersnek tűnik még; kidolgozatlannak, vázlatszerűnek hat. Ami talán leginkább problémás, hogy a zárlat nem sikeredett eléggé ötletesre, semmi meglepetést nem tartogat, sőt, inkább unalmas, lapos, feszültségmentes, titoktalan. Kioltja az addigi cselekményt, és úgy hat, mint például egy rosszul elmesélt vicc. Ráadásul elkeni az egészet az utolsó mondattal: "És ott volt a sötétség, az ágy alatt, amiről egyikünk sem tudtuk, mi is valójában"-honnan tudja a beszélő, hogy a testvér mit tud vagy mit sem tud? talán gondolatolvasó? Megérdemelne egy izgalmasabb, ötletesebb befejezést..
A cím is lehetne erősebb, metaforikusabb, kifejezőbb. Hiszen igazándiból nem is a telek a lényeges elem a történetben, sokkal inkább az a fontos, ami ott történik... Néhány helyütt eléggé pongyola a fogalmazás, de ezek mind-mind javítható hibák. A párbeszédek jól ülnek, hitelesek. A leíró jellegű részek nyelvezete néhol már-már líraibb a kelleténél, ám ez a "tulajdonság" teszi erőssé is a szöveget, ez például gyönyörű: "a szakadozott szélű napernyő lyukain keresztül sárga pöttyök hullottak arcunkra." Viszont néhol belebotlani a kelleténél "költőibb"megfogalmazásba, enyhe túlzásokba is.

"Fent voltunk, a város felett, ahonnan a gyárak megmaradt részei duruzsoltak"-ez pongyola így.. nagyon szövegidegen a megfogalmazás "gyárak megmaradt részei".. szoktunk úgy fogalmazni például, hogy "ez a hátsó udvar még a gyár részéhez tartozik"
de itt, ebben a szövegkörnyezetben furán hat a "megmaradt részei" összetétel..

"Sört ittunk, a faház előtti szikkadt placcon, fémvázas székeinkre rácsorgott izzadtságunk"-teljesen felesleges a mondat második fele, semmit nem tesz hozzá a leíráshoz. miért érdekes, hogy fémvázas a szék, és rácsorog az izzadtságuk??

"Öregek voltunk, rosszkedvűek és szótlanok."-azt nem hiszem el a beszélőnek, hogy csak úgy simán öregedtek valamennyit, főleg, ha elolvasom a többi részét a szövegnek.. (öregebbnek tűnhettünk, rosszkedvűeknek, szótlanoknak.)"

"de a halála után a föld elveszette minden kontrollját."--nem a föld veszti el a kontrollját, hanem az ember veszti el a föld felett.. nyilván. a "kontroll" kifejezés itt is enyhén stílustörő, szövegidegen.

Néhány ilyen és ehhez hasonló apró hiba még akad a szövegben, de összességében a zárlatot leszámítva jó anyag. Érdemes lenne ezzel még dolgozni. További jó munkát!