Regisztráció Blogot indítok
Adatok
silvousplait

0 bejegyzést írt és 456 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sauvignon blanc-t jellemzően a reduktív, harsogóan intenzív, frissítő, könnyű borokkal azonosítjuk. Azoknak, akik szeretik a fajtát - és akiket nem taszít a jellegzetes aromatika és a gyakran arcba mászóan izgága illat- és ízkavalkád - ideális tavaszi és nyári ivó-/gasztróbor lehet. Készülnek…..
silvousplait 2018.02.11 10:20:02
@furmintfan: Koszi a valaszt. Pontositok utolag, szerintem az osztrak SB is tud olyan jo lenni, mint a francia; Werlitsch, Strohmaier, akik borait kostoltam. Utobbi nem kimndottan olcso (ha nem is egy Silex arban, persze...). Megfizetheto francia: pl. AOP Saint-Bris, ami kozigazgatasilag Burgundia, talaj mint Chablis (csak nehany km tole), kb. 100 ha SB. Domaine Goisot, Bersan, ilyesmi. Klassz, 10-12 euro koruli aron.
silvousplait 2018.02.12 11:05:38
@sweetsole: Hogyne. Domaine Genoux, Jean-Pierre & Jean-François Quenard, Pascale & Anne Quenard, Charles Trosset, Gilles Berlioz, Louis Magnin, André & Michel Quenard, Domaine du Colombier, Dominique Belluard.
silvousplait 2018.03.06 08:45:46
@szergo: Nehany even at megvettem rendszeresen a Revue-t, es ugyancsak nehany even keresztul rendre atbongesztem a B&D vaskos borajanlo koteteit... Ennek a korszaknak szamomra ege: szerintem tulsagosan az "eletmod-magazin / vintage" irany fele mozdultak el, es egyre inkabb olyanok szamara jelennek meg, akiknek sokkal tehetosebbek, mint en valaha is leszek. Vagy mondjuk ugy, hogy egyre hatekonyabban szolgaljak ki azokat, akik hirdetesekkel, egyebekkel fizetnek nekik ? (Vesd ossze: nincs uj a nap alatt.) A valoban minosegi forum a "Le rouge & le blanc", 3 havonta jelenik meg, 1984 ota, 100%-ban reklamok nelkul, abszolut kozszolgalati alapon. (Magyarorszagi postazassal is megrendelheto.)
A pontozasrol: Franciaorszagban, ugye, a skala 20 pontos, a 15/20 altalaban "jo bort" jelent. (A Revue beosztasa: 11-13 "korrekt",13,5-15 "jo", 15,5-17,5 "nagy", felette pedig "kiveteles" bor. A 0,5-en kivul nincs mas tizedesjegy.) Tekintve a magyar es francia elfogultsagokat, inkabb nem probalnam meg atforditani a 15-es pontot egy - magyar - szazas skalara.
A Borrajongó Jura II. 2017.10.26 06:00:00
(Olvassátok nagy szeretettel vendégszerzőnk, a WSET diploma aspiráns Dámosy Bálint cikksorozatának második részét a rejtélyes és kiismerhetetlen Jura-ról. Az sorozat első része itt érhető el.) L’Étoile Château-Chalon után L’Étoile-ba vettük az irányt. Amint az legkésőbb egy párizsi látogatás után…..
silvousplait 2017.11.03 08:39:58
Nagy es alapos munka: koszonet erte ! Ami a Jura sikeresseget illeti, szerintem kicsit tul is nyerte magat a borvidek, amit egyfelol az arakon veszek eszre (amik cirka 10 ev alatt kabe duplajara emelkedtek !!), masreszt, ami nekem meg jobban faj, bizonyos boraszok negykepusegen es "felistenes" allurjein. Ha engem kerdeznek, ennek a varatlan karriernek legfobb oka a hihetetlen sokszinuseg ( az iras ezt jol korbejarja). Ha pedig az a kerdes, hogy "a Jurával számos hasonlóságot felmutató hazai borvidékeink mit tudnának a siker receptjéből lemásolni", akkor toprengjunk el azon, hogy melyik az a hazai 1900-2000 hektar (a Jura a szekszardi borvideknel is kisebb !!), amely erre a diverzitasra - jelenleg - kepes ? Akik kapasbol, mondjuk, Tokajjal v. Somloval felelnenek, arra azt valaszolnam, hogy mindez,nalunk, legfeljebb potencial, mig a Jura eseteben ez mar regen a valosag. Masreszt masolni miert kellene ? A Jura boraszai fix, hogy nem masoltak senkit es semmit. Kovettek (es nem szegyelltek) a hagyomanyaikat, tovabba volt nemi ver a pucajukban, hogy tovabb is merjenek lepni - mint ezt az iras is taglalja. (Ha a szerzot erdekli, ugyanezt pl. Elzaszban is meg fogja talalni; mellesleg az a borvidek sem all rosszul: peldaul a bio/BD-muvelesu teruletek kiterjedese is kb. ennyi.) Egy szo mint szaz, tobb francia borvidek "ujhullamos" sikerenek alapja szerintem egyfelol a bizalom, hogy a munka kifizetodik, es lesz ra erto kozonseg, masreszt az az alapveto kulonbseg, hogy ha egyvalaki a maga egyedi utjat jarja (a sokszinuseg alapja !), akkor azt a masik nem lemasolni akarja (mint nalunk, birka modra), hanem mindez arra osztonzi, hogy a sajat fejet hasznalja, es a sajat otleteivel boldoguljon. Na ez az, amit jo lenne "lemasolni" !
A Borrajongó Belga kaland 2017.10.04 06:00:00
Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince frontemberének írása következik. Olvassátok! Még nyár elején hívott fel a belga partnerünk, hogy lenne-e kedvem október elsején kiutazni egy borkóstolóra Gentbe. Az időpont akkor még olyan távolinak tűnt, hogy rövid gondolkodás után…..
Hadd unalmaskodjak tovább a balatoni témával. Javarészt az előző posztok felfedezéseiből, kisebb részben korábbi helyi beszerzésekből állítottam össze egy érdekesnek ígérkező sort a klub számára. Íme:..
silvousplait 2017.09.23 14:32:05
@BZoltan: "Olcsó tömegbort vagy éppen középkategóriás alapbort organikusan művelt szőlőből nem lehet készíteni." De igen, lehet. A francia Terroirs vivants és La Marouette markaborok organikusak, sok van beloluk es 4-5 euroba kerulnek. Es nyilvan akadnak rajtuk kivul is versenyzok a piacon.
silvousplait 2017.09.25 11:31:34
@BZoltan: Igen, a Terroirs Vivants klasszikus nagykereskedo (négoce), viszont negyed szazada mar, hogy letezik, s a kezdetektol fogva kizarolag bio borokkal foglalkozik. (Termeszetesen nem ertek hozza, de ilyen hosszu ido alatt biztos sokat valtoznak a tamogatasi strukturak is.)
Nincs boros ember, aki ne hallott volna a Magna Mátra egyesület indító kóstolójáról, amelyre március 20-án került sor a Vigadó falai között. A nyolc alapító termelő (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat,…..
silvousplait 2017.04.04 09:12:45
@akov: Koszonet ezert a kerek es minosegi irasert :D ! Szerintem a kartell kereteben leszoritott ar, a sok elneptelenedo falu, miegyeb inkabb a vadkapitalizmus es a banankoztarsasag sulyos hibridje - bar a katasztrofalis vegeredmenyen ez nyilvan nem valtoztat.
Ketszer futottam at az emlegetett Gusto-cikket. Valoban, szerzojenek akkor es ott nem (mindig) izlett, amit bemutattak. De hol van itt a "rosszindulatú, aránytalan és bunkó lehúzás" ? Ami pedig azt illeti, hogy "a korrekt, jól megszervezett és tervezett ipari bortermelés... aminek a következménye egy jó és olcsó bor. Ilyen borokra amúgy nagy szükség lenne Mo-n" megallapitast illeti, nos, azt hiszem, eppen az egesz Ny.-Europaban viragzo borszovetkezetekrol beszelunk, mely intezmenyekre valoban egeto szukseg volna nalunk.
silvousplait 2017.04.04 10:52:55
@akov: No igen, a magyar borszaknyelv arnyalat-elemzeseben nem vagyok eppen otthon, de "nem teljesen tiszta bor" megallapitassal allnak szemben ezek a cikkbeli kijelentesek: "Jó kezekben van a mátrai borvidék jövője" (az iras cime!); "Minden jó ügy mellé odaállok. Ilyen a Magna Mátra is..."; "Losonci Bálint, az egyesület motorja, akit ráadásul ezer éve ismerek, abszolút garancia arra, hogyha rajta múlik, akkor ez az egész történet egy szép napon valóban realizálódik."; "...A Magnásokban ez megvan. Ahogy a boraikban is ott az ígéret. Most sem érzem túlzásnak, amikor a múltkor azt írtam, ők bizonyítják be, hogy a Mátra nagy borvidék." Jo, es ott van nemi fanyalgas is - de ebben az orszagban, ahol komoly borkritika, szakmai es elmelyult elemzesek cimen a tudjukmifelemagazinok bornirt baromsagait kell olvasni, ott ez a cikk igenis nagy szo.
silvousplait 2017.04.06 12:51:29
@akov: Nem ertunk egyet - ez van. En mindenesetre szivesen megkostolok a jovoben barmit a "besérült" termeloktol.
Ahogy 2012 óta minden évben, idén is tudósítunk a Furmint Február Vajdahunyadvárában megtartott nagy kóstolójáról, ahol évről-évre felvonul a Kárpát-medence furminttermelőinek apraja-nagyja. Idén sem volt ez másképpen, és bár az orosz elnöki delegáció aznapi látogatása alaposan felkavarta a főváros…..
silvousplait 2017.03.02 16:51:42
@akov: "...akkor inkább választok valamit Jura-ból vagy Jerez-ből." :D :D :D
Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni…..
silvousplait 2017.02.06 15:24:11
@Heimann Zoltán: "A hordo enyhen ratelepszik az illatara, pedig mogotte nagyon szep anyag van. Ha hagyjuk szellozni, kedvesebb lesz, jo savakkal, szep, kerek gyumolcsokkel, vibralo intenzitassal. A vanilia mogott sok a cseresznye, meggy, jon a ringlo, ribizli is. Picit visszafogottabb hordoval nagy kadarka lehetne." 86 pont, Pecsi Borozo, 2016. tel.

Hogyhogy nem a "szekszardi" palackba kerult ?
silvousplait 2017.02.07 11:50:34
@Hepci: Es az Illyes-fele kadarka raadasul bio is :)))
De meg rantas-ugyben is egyet ertunk...
A Clos de Los Siete Michel Rolland Argentínában fogant szerelemgyereke, egy közös vállalkozás eredménye. A francia sztárborász 1988-ban, első argentínai útja során arra a meggyőződésre jutott, hogy az általa bejárt, Mendoza közelében található terület, a kavicsos, köves, agyagos talaj, a sok…..
silvousplait 2017.01.20 07:37:39
@BZoltan: "Azért abban igaza van az akovnak, hogy a média és a fogyasztók egy szegmense irreális elvárásokat támaszt néha a termelők elé." Lehet, de 1. nem tartozom kozejuk, 2. nem errol volt szo, hanem egy IDEZETROL, aminek az elkovetojevel szoktak vitatkozni, es nem azzal, aki kozzeteszi. Annal is inkabb, mert en az argentin borokat egyaltalan nem ismerem, viszont tudom, hogy van hatterben es kis meretekkel uzemelo boraszat Argentinaban (es a hasonlo cipoben jaro Chileben), akikre inkabb raferne nemi elismeres, mint a penztol buzlo tartaly- es kemiai boraszatokra. Es eppen ezen "elnyomottak" ugyet karolta fel Vincent Wallard, a "magnasok" elleneben. Hogy aztan o francia, helyismerettel rendelkezik, plusz meg boraszkodik is helyben - hat istenem. Hogy nem szereti a fajelesztos, savazott, vizezett stb. lottyoket ? En sem kulonosebben. Ez egy fogyasztoi valasztas, az en fogyasztoi valasztasom is. No ebbol lett masok olvasataban "eroszakos attitudu fogyaszto", "biorendor" meg "francias felsobbrenduseg".
silvousplait 2017.01.20 07:46:39
@BZoltan: Ne felejtsuk a mustart, a tormat, az almabort (ken-dioxid) meg ki tudja, meg mit (pl. a kloros vizet, a fluoridos fogkremet, a bisphenol A-t stb). Folyamatosan mergezzuk magunkat ezzel-azzal, es borzaszto nehez ez ellen vedekezni. Mindezektol fuggetlenul - es itt nem akarom a karossag merteket megitelni, mivel ehhez (sem) ertek - a ken megsem artalmatlan dolog. Mint egyszer mar megirtam, az SO2 alkohol-dehidrogenaz- es B1-vitamin antagonista, tehat gatolja az alkohol lebontasat (ami igy tovabb fejti ki a szervezetben nem mindig aldasos hatasat). Mondom, fogalmam sincs, mekkora ennek a jelentosege.
P.S.: En is kostoltam jonehany kenmentes bort, de valamennyit jonak, nemelyiket kitunonek talaltam. Furcsa kettossegben elunk, az mar igaz.
silvousplait 2017.01.22 19:14:20
@akov: 1. A kenes problemat nem en rangattam ide ehhez a poszthoz. Valamiert a BZoltan erezte fontosnak, hogy ismetelten irjon a kenmentes borokrol. 2. Egyszer mar kertem szepen, most megteszem megegyszer: nem irnad meg, mely altalam emlitett borok voltak menthetetlenul hibasak ? 3. Ketszer is kihangsulyoztam, hogy NEM TUDOM (es nem is akarom) megitelni a ken (akarmelyik kemiai formajarol beszeljunk) artalmassagat. Irtam az elmeletrol, kesz. Az "in vivo" mindig bonyolultabb. 4. Leszogeznem az alapallast (ahonnan ilyen szep messzire kanyarodott az egesz: nem ismerem az argentin borokat, kostolas nelkul amugy sem minositek semmit. Ha elofordult ilyen, utaolag is elnezest. Eloszedtem egy velemenyt. Ennyi.) 5. Mibol gondolod, hogy termeszetes boros lennek (es miert eppen e poszt kapcsan lett ez evidens szamodra) ? Valo igaz, megkostoltam ket-harom tucatnyit, es hibasat nem talaltam koztuk. De jellemzoen nem ilyesmit iszom - mar ha termeszetes alatt "kenmenteset" kell erteni. Valo igaz, hogy bio/biodinamikus nalam az alapallas, de az ilyen bor nem automatikusan vin naturel; ezt nelkulem is nagyon jol tudod. 6. Bevallom, semmit nem tudok a biogen aminok emlitett magas koncentraciojarol. Nehany linket koszonettel vennek. Udv, silvousplait
A Wineporn nemzetközi nagyágyúkat felvonultató kóstolóinak sorában ismét egy komolyabb traktus következett, amely ezúttal a világ talán leghíresebb, legnagyobb presztízsű édes borának megtapasztalására adott alkalmat. A világ különböző pontjairól származó, köztük természetesen Tokaj-Hegyalja…..
silvousplait 2016.12.24 15:39:28
@Hepci: Ne egyel nyirfacukrot, minden hirveres ellenere nem tulzottan egeszseges... :(
silvousplait 2017.01.02 17:24:54
@Hepci: Bocs, hogy most valaszolok csak, de a nalunk a vakacio valamennyi alkalommal "off". Mellozve minden "transztudomanyt", a xilit eppen olyan finomitott termek, mint a kozonseges kristalycukor, eloallitasa kismillio adalekanyagot es vegyi eljarast igenyel. A 7-es glikemias index nagyon jol hangzik, de hamis biztonsagerzetet ad, es szerintem, hosszutavon, ha talan kisebb mertekben is, de ugyanugy inzulinrezisztenciahoz vezet.
silvousplait 2017.01.02 17:25:57
@BZoltan: Azert erre nem mernek megeskudni, lasd lejjebb.
Nemrégiben jelentek meg a piacon a 2015-ös tokajiak. Elméletileg remek évjárat, ráadásul úgy hírlik már korán fogyasztva is megmutatja magát. Nosza, dobjunk is össze egy csokorra való furmintot. Elsősorban a Bortársaság kínálatából csemegéztem kiegészítve egy  Bott-tétellel, mert hát ugye ők egy…..
Indult nekünk egy teljesen véletlenül és spontán megszületett minisorozatunk, amelyben ungert és jómagam valamilyen koncepció vagy éppen totális véletlen folytán egymás mellé került Kreinbacher-borpárokat boncolgattunk (1., 2., 3.). Az ad hoc sorozat tavaly nyáron félbeszakadt, de…..
silvousplait 2016.11.21 10:46:31
@BZoltan: Koszonom a valaszt ! Neked izlik, nekem nem: mar csak ilyen a vilag... De ahanyszor en, az alkalmi borsajto-vasarlo mar a tudositasoknak alcazott reklamjaikba belebotlottam (es a hozsannazas, ugye, sosem marad el), azt gondolnam, hogy tovabbi hirveres nelkul is megallnak batran a labukon.
Az "organikus szemleletnek" termeszetesen baratja vagyok en is, de nekem sehogyse forditodik le mindez a borok nyelvere. Kivancsi lennek persze (mert biztosan van ilyen), hogy a vilagon melyik betonmonstrumbol jonnek ki olyan borok, melyekbol a szellem, a szikra sem hianyzik.
silvousplait 2016.11.22 08:46:12
@BZoltan: Ugy ertettem persze, hogy a Kreinbacher eseteben az agyoncsiszoltsag az, ami eselyt nem ad annak, hogy az organikus szemleletbol atjojjon barmi is a vegeredmenyt illetoen. Kulonben azt hiszem, egyetertunk: "egzaktul leirhato iz- es illatjegy" nemigen lakozik a bio/BD/akarmi borokban. Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne meg bennuk az a plusz, amiert keresi oket az ember (tul azon, hogy nem ohajtja vegyszermaradekokkal mergezni magat, ill. a kornyezetvedelem is fontos neki).
Az emlitett foldes-humuszos jegyet en, megvallom, kevesszer erzem, meg a hozzadott kentol mentes borokban sem. Nemegyszer utolag derult ki egy-egy borrol, hogy kenmentes.
silvousplait 2016.11.23 11:25:09
@BZoltan: Az altalad leirt Kr.-pincetechnologia sajnos, nem sok teret enged a kreativitasnak es kiserletezo kedvnek - amennyire ezt, mint zold laikus meg tudom itelni. Persze, ez egy nagyvallalkozoi vallakozas, de a sterilitasert akkor is kar. Szivesebben kostolnek "Kis Tomi" es egyeb, "kismuhelyes" borokat, de mint alkalmi hazalatogato, a legtobb helyen megint csak Kreinbacher-palackokba botlok. Amiert ujra csak kar.
Azt, hogy a hozzánk hasonló borblogoknak nem sok befolyásoló ereje van, sejtettem. De hogy a világ leghíresebb bor (video)bloggerének még a nevét sem ismerik pont annál a pincészetnél, ami a műsorban felvonultatott több ezer bor közül az egyik legmagasabb pontszámot söpörte be, az eléggé kijózanító…..
silvousplait 2016.09.29 07:43:14
@rszabi: Sehogy sem tetszik nekem a konstrukcio. Amirol szo van (kellene hogy legyen) az uriemberi gesztus ketoldalrol: az ingyenes kostolasi lehetoseget vasarlassal honoralni. Sajnos azonban a kurvalkodas is ketoldalu: a borasz csak penzert "vetkozik", es mindig akad olyan, aki fizet a latvanyossagert. (Szemelyeskedes nelkul irtam !)
Még soha nem tartottunk tramini-kóstolót a klub 7-8 éves történelmében. Mikor közöltem a jónéppel, hogy mi lesz a téma, némelyek részéről vicces volt a reakció. Tramini? Tényleg? Hát ez jópofa! Abból létezik rendes bor is?  Kezdetben én is azt tapasztaltam, hogy a tramini vonzó, olykor kissé…..
silvousplait 2016.09.05 14:39:10
@drbarta: Mondhatjuk a fentiek alapjan, hogy a legjobb GT-k hazaja tovabbra is Elzasz ? A burgundi (!!!) borok szaklapja, a Bourgogne Aujourd'hui 2015 marciusi-aprilis szama kozolt Gewürztarminer Grand Cru kostolot (2011-12-es evjarat, kizarolag Elzasz). E cikk alapjan ajanlom batran a kovetkezo pinceszeteket: Bott-Geyl (biodin.), Pierre Frick (bar oket ismered; biodin.), Martin Schaetzel (biodin.), Etienne Simonis (bio; 4-fele GT), illetve a diszkret, de nagyon szepen dolgozo Domaine Schoffit (szinten GC Rangen). Arak 16-32 euro kozott.
Szégyen, de nem sok magyar bort ittam a kilencvenes évekből. Nem lehetett ekkor még nagyon nagy mennyiség az úgynevezett „csúcsborokból”, így gondolom aztán hamar el is fogytak. Szinte ujjonghatott az igényesebb magyarja, hisz végre felfedezhette a borkombináton túli élet rejtekeit, ahol a savanyú,…..
silvousplait 2016.05.12 10:16:59
@BZoltan: Megerte ? - Szerintem nem jo igy ez a kerdes. Persze naivsag lett volna vilagvero vegeredmenyeket varni, de szerintem a hanyatlas milyensegenek megvannak a maga tanulsagai. Sokat lehetne okulni belole. Sajnos, a magyar borkulturanak nincs meg igazi vertikalis (vagyis idobeni) dimenzioja, a vorosok eseteben kulonosen nem. A tovabbi fejlodeshez minden ilyen kostolo nagy segitseg lehet.
silvousplait 2016.05.13 11:22:23
@BZoltan: Azert vannak mas, nem annyira uberpragmatikus szempontok is az eletben... Ha meghazasodsz, az asszony "ziher", hogy meg fog oregedni, mivel kitetted az ido, mint "extrem valtozo" hatasanak. Marpedig, ha az asszony 20 eves hazassag utan nem olyan finom, mint 10 evvel korabban, akkor ott bizony ertekcsokkenes van... (Mikozben a 20 eves, feszes seggu pipik csak ugy rajzanak az utcan, es ha peched van, meg rajuk sem nezhetsz.) A tobbseg megis meghazasodik. Remeljuk, nem latens gerontofiliabol teszi.
silvousplait 2016.05.13 19:03:05
@BZoltan: Meg ne sertodj nekem ! :)))
Egy régóta halogatott cabernet franc kóstoló kálváriájának végére tettünk pontot nemrégiben, amikor egy 15 tételes sort kaptunk pohárvégre. Borvidéket, árkategóriát, évjáratot tekintve egyaránt nagy volt szórás, de így legalább egy igazán színes körképet kaphattunk a fajta hazai interpretációiból,…..
silvousplait 2016.05.13 09:14:02
@furmintfan: Az arat illetoleg csak talalgattam (es ezek szerint rosszul). Most utananeztem. A legolcsobb ajanlat 19.90 Euro. Igy nem eppen a legolcsobb. Viszont a magyar CF nagyon is "alkoholerzekeny" tema, mig a francia CF alkoholtartalma alacsony (rendre 12-13% korul), a hordohatas pedig csekelyke. Szerintem nem megvetendo elonyok. Es sok kozuluk tenyleg csak 10-15 euro.
silvousplait 2016.05.13 11:24:14
@furmintfan: Koszonom a kiegesziteseket, illetve ketsegtelen, ami a francia helyzetet illeti. Kar, hogy "meg szinte uj dolog"-rol beszelunk. Ahhoz kepest meg plane hogy mostanaban minden az "ihatosag"-gal van tele.
(Fogadjátok szeretettel Dámosy Bálint cikkét a nálunk szinte ismeretlen, de annál érdekesebb és drágább svájci borokról. Bálint remélhetőleg a jövőben is megosztja majd veletek gondolatait itt a Borrajongón.) Ha az ember Svájcra gondol, akkor elsőre minden bizonnyal nem a svájci bor jut eszébe, sőt…..
silvousplait 2016.05.11 08:51:19
Koszonet a beszamoloert ! Nehany megjegyzest, ha szabad...

1. A "kulinaris gondolatok" azert nem ernek veget a fondue-nel, ha eppen Svajcrol van szo (a magyar konyha = porkolt keplet ugye eleg anakronisztikusnak hangzik ? - joggal).
2. "a chasselas (gutedel), amely Európa többi országában inkább csak csemegeszőlőként ismert és emiatt bor alapanyagként nem is tartják nagyra". A helyzet ennel bonyolultabb. Baden-Württembergben, azon belul is a Markgräfler borvideken (ahol Gutedelnek hivjak a szolot) jo a renomeja. A borok nagyon tisztak, uditoek. Itt-ott 40-50 eves palackokat is arulnak (akarcsak Svajcban). A Genfi-to deli partjan (ami mar Franciaorszag) a chasselas, ugy fest, kisebbfajta reneszansz elott all.
3. A franciak elismerik a svajci (kulonosen a Valais-bol szarmazo) pinot noir minoseget, mi tobb, komoly konkurrencianak tartjak, eppen a megfizetheto ara miatt ! Tudom, tudom, az eletszinvonal... de tudomasul kell venni, hogy a jo pinot noir draga (es nem Magyarorszagon terem).
4. "De talán ebben is rejlenek Svájc korlátai: a helyi fajták közül egyik sem olyan, amely kifejezetten alkalmas lenne arra, hogy valóban nagy bor szülessen." Ezt a mondatot, tisztelettel kerve a Szerkeszto Urat :)) , meg most sem lenne keso kivenni az irasbol.
5. "...vagy megelégszik azzal, hogy belső piacát kiszolgálja, viszont lemond a nemzetközi hírnévről". Amennyire en latom, pontosan ez a helyzet evszazadok ota. A maga elonyeivel es hatranyaival egyarant - de legalabb hianyzik az az izgaga, nehol otromba feltunoskodes es fogadkozas, ami, sajnos, eppen idehaza lehet ismeros attitud.
(Kedves olvasónk, kommentelőnk, Silvousplait írása következik. Fogadjátok szeretettel!) Svájc: fehér folt az öreg kontinens kellős közepén. Ami úgy általában a borokat illeti, feltétlenül. Talán, mert 15 ezer hektár összesen az egész? Talán a semlegesség, a bezárkózás, az…..
silvousplait 2015.07.25 14:28:35
@Doxa 81: Koszonom a gratulaciot. Hogy oszinte legyek, halvany dunsztom sincs rola, mi masutt a szabalyozas. Azt hinnem (hittem volna), hogy szigorubb. Nem akartam mindezt svajci sajatossagkent emlegetni. Es ami engem illet, jobb szeretem a 100%-os fajborokat. Bar, mivel es ezek szerint sok helyutt lehetoseg van (lenne) a "higitasra", ezert nem is tudom, mit kapok, csak iszom, amit elem raknak.
silvousplait 2015.07.26 15:42:09
@Syntax Error: Ez magatol ertetodik ! A franciaorszagi meghivas tovabbra is ervenyes.
silvousplait 2016.05.10 09:08:11
@cogito verus: Biztosan.
Az április végi tokaji túra utolsó állomásaként Demeter Zoltánt látogattuk meg, ahol 2015-ös száraz borokat és néhány édes bort kóstoltunk. A híresen perfekcionista, világlátott tokaji borásszal mindig különleges élmény kóstolni és beszélgetni. Saját életútja és munkássága tükrében az egész borvidék…..
silvousplait 2016.05.10 09:04:39
@BZoltan: En inkabb azt talalom furcsanak, ha barki, 2016-ban (tessek kicsit korbenezni a vilagban !!), fajelesztos szaraz borokkal akar nemzetkozi attorest elerni.
Pár nappal ezelőtt, április 14-én, nagy sajtójelenlét mellett mutatta be Gere Attila pincészete a Kopar legújabb, 2012-es kiadását. Ez hamar végig is szaladt a borsajtón, de itt most nem erről, hanem egy független Kopár/Kopar vertikálisról tudósítok, amely egy kivételes véletlennek köszönhetően pont…..
silvousplait 2016.04.25 10:40:42
@akov: Ne haragudj, sose szolok bele mas pontjaiba (annal is inkabb, mivel en a pontozast en bloc megteveszto feleslegessegnek tartom), de ezt most tenyleg nem ertem. Alkoholos, tapados tanninu, edeskes, kesernyes, faradt, tulerett, (hatarokat feszegetoen) brettes, lekvaros, alacsony savu... jelzok mellett 87-90 pontok teszik nehezen emeszthetove a leiras meg az ertekeles kozti disszonanciat. Nekem ugy tunik, nagy a tores 2006 utan.
Remelem, nem akad senki olyan onamito, hogy elszaladt alkoholok es borulni latszo egyensulyok helyretetelet az idotol varja (ha csak az idovel meg tovabb nem romlik az izlese).
silvousplait 2016.04.26 09:23:41
@akov: Koszonom, ertem. Sajnos, meg az olan gazdag nyelvnek is, mint a magyar, megvannak a korlatai, ha ilyesmit, mint a bor kell korulirnia.
Vendégcikk következik rendszeres olvasónk, hozzászólónk, illetve posztolónk silvousplait tollából. Fogadjátok szeretettel: Nem ostobaság az, ha zöldfülűként (leendő orvostudorként, céhes legényként ésatöbbi) nyakunkba kapjuk széles e világot, és megtapasztaljuk, egészen más egek alatt, a…..
silvousplait 2016.03.15 09:04:34
@pinotnoir_777: Keresgeltem, keresgeltem, es nem sok mindent talaltam. A boraszati szakkepzo intezmenyek foglalkoznak az esszencialis olajokkal, de a konzultaciok anyagat persze megtartjak maguknak. A fenti birtokkal kapcsolatban annyit sikerult kideritenem, hogy eukaliptusz- es borokabogyo-olajat hasznalnak. Ha elboldogulsz a franciaval, akkor itt van ket hasznos olvasnivalo esszencialis olajokrol meg kenhasznalatrol:

www.itab.asso.fr/downloads/com-intrants/casdar_he_synthese_enquete_dc.pdf
www.itab.asso.fr/downloads/programmes/synthesecuivre.pdf?php&phpMyAdmin=87c57525e524d950db051fa6303bc836

Ez az itab.asso.fr (Institut Technique de l'Agriculture Biologique) egyebkent is hasznos hely.
silvousplait 2016.03.16 09:11:26
@BZoltan: Roviden: dunsztom nincsen. Talan egyfajta filozofia, amely abszolut a novenyi preparatumokra helyezi a hangsulyt ? (Csak talalgatok.)
silvousplait 2016.04.25 10:19:42
@Daeril: Halas koszonet, ritka alapos egy iras, remelem, minel tobben elolvassak.
Március 21-én került sor Csopakon a Vinea Balaton borbírálatra, ahol felavatásra kerültek az első, egységes stílusban elkészített BalatonBorok, valamint a Vinea Csopak háza tájáról már ismerős Hegyborok. Utóbbiak esetében azzal az újdonsággal, hogy a Hegybor kategória immár nem csupán Csopakra,…..
silvousplait 2016.03.30 08:28:52
@akov: Koszonom, kivancsian varom, mi lesz ebbol az egeszbol :) En nyilvan mast gondolok az 5 euros, fajelesztos kategoriarol (nemcsak idehaza, de akarhol a vilagban), de igy kerek a vilag. Elfelejtettem reflektalni ra, de a magasabb felvasarlasi arakkal remelt termohely-megorzes rokonszenves kezdemenyezes. No itt valoban helye lenne (van) a tomeny osszefogasnak.
silvousplait 2016.03.31 08:34:32
@takács bálint - zsebtévé: Kellemes emlekek ? Hogyne lennenek ! Persze nem az, ha valaki "raccsogo karolas"-nak minositi azt, ami esetleg jogos kritika. Ketsegtelen, hogy gyakran beszelek hasonlokat, de ennek lehet, hogy ugyanaz az oka: ti. hogy semmi nem valtozik erdemben.
silvousplait 2016.04.01 08:49:18
@Sümegi Gábor: Tetszik :))) hogy teszed a dolgod "ahogy jonak tartod". Nem tetszik, hogy ovodai szintre kell lemenni ezert. 200 ev = optimista tulzas ??!
Sokféle vélemény kering a száraz tokaji (vagy akár somlói) furmint (és a furmint farvízén a hárslevelű) érlelhetőségéről. A borászok általában jól érlelhető fajtának gondolják a furmintot, nem ritkán évtizedes potenciált is emlegetve, ugyanakkor gyakran hozzátéve, hogy a modern kori tokaji száraz…..
silvousplait 2016.03.31 08:51:00
@sweetsole: Nagyszeru, egyetertunk. A peldak (zarojelben a borvidek, ar euroban es a bontas eve):
Michel Gahier Arbois Savagnin '03 (Jura, bio, 10, 2014), Thierry Richoux '05 (Irancy, Bourgogne, 11, 2014), Philippe Bouvret Les Compères '10 (Jura, 9, 2015), Joël Taluau St-Nicolas-de-Bourgueil '05 (Loire, 9, 2014), Sylvie Spielmann Sylvaner '08 (Alsace, biodin., 9, 2014), Dom. des Aubuisières Vouvray Les Girardières (Loire, 8, 2015), Dainel Dugois Savagnin '05 (Jura, 9, 2015), A. et C. Binner Hinterberg Auxerrois (Alsace, bio, 12, 2015), Dom. de la Pinte Pulsard l'Ami Karl (Jura, biodin., 10, 2015), Dom. Pignier Cellier des Chartreux '07 (Jura, biodin., 12, 2015), dom. Les Faverelles Bourgogne Vézelay '08 (Bourgogne, bio, 8, 2015), Jacques Puffeney Trousseau '09 (Jura, 10, 2015), J.-P. Brun Morgon '09 (Beaujolais, 12, 2015), Dom. A. et P. de Villaine Bouzeron '08 (Bourgogne, bio,12, 2015).
silvousplait 2016.03.31 08:52:53
@furmintfan: Koszonom, azt hiszem, mind a ketten ertjuk egymast :) Somlon sem lehet altalanositani persze, de ha talalok (talalnek) 2006 koruli evjaratokat, batrabban nyulnek utanuk.
silvousplait 2016.03.31 08:54:38
@silvousplait: Ket evjarat kimaradt: Vouvray '08 es l'Ami Karl '09
Egy ideje vágytam már egy terjedelmesebb pinot noir-sorra, de egy ideig csak az alapanyag gyűlt, de a kóstoló még mindig váratott magára. Február végén aztán a tettek mezejére lépve előástam a jó ideje sorsukra váró palackokat - néhány új beszerzéssel kiegészítve -, hogy egy fehérborokban gazdag…..
A hagyományokhoz híven idén is március 14-én "lőtték fel" az új Egri Csillag borokat Egerben (a szabályozás szerint az Egri Csillag a szüretet követő év március 15-én kerülhet először a polcokra), ennek apropóján megnéztem, mit tud az eddigi talán két legmagasabb árú Egri Csillag (közben találtam…..
silvousplait 2016.03.21 15:46:47
@struggle: Az ilyen heroikus vegyesfelvagottat, mint az Egri Csillag, Elzaszban Edelzwickernek (esetleg Gentil-nak) hivjak. Bar kerulni szoktam, azert 3 dolog biztosnak tunik vele kapcsolatban:

1. Senki nem ohajtja, mint elzaszi terroir-tukrot elsutni a gyanutlanoknak.
2. 4-5 euronal tobbet kerni erte jelentos szemtelensegnek szamit.
3. Altalanos kozrohej kiserne barmely Grand Superior tipusu franglais bohockodast.
Tudjuk, hogy átvernek minket, de köszönjük, nekünk jó ez így.   Ma csapongani fogok, csak türelmesek olvassanak Indulásnak szeretnék idézni a régi Bűvös szakácson megjelent interjúból (2012. Nov.), kérdező Molnár B. Tamás, válaszol Kalmár Gergely Japánban élő…..
silvousplait 2016.03.15 09:17:50
@fekete-barany.blog.hu: Szervusz Szerzo !
Most eloszor, es nem utoljara jarok itt. Szomorkodva jot mulattam. Franciaorszagban lakom. Masfele hozzaallast illetoen valoban nem kell Japanig menni.