Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arpicus

0 bejegyzést írt és 313 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
eredeti: This Nonsense Must Stop – Csak keresztényeknek (Itt az ideje megváltoztatni, mire helyezzük a hangsúlyt!). Körülbelül huszonnégy éve vagyok élő hitű keresztény; ezalatt azt értem, hogy úgy huszonnégy évvel ezelőtt őszintén elmondtam egy bűnbánó imát, és arra kértem az Úr Jézust, hogy…..
Sefatias Megérdemlik? Nem! És mi? 2015.09.09 06:39:23
Megérdemlik az országban illegálisan tartózkodó menekültek a segítséget? Megérdemlik a rengeteg munkát, pénzt, erőfeszítést, idegeskedést, amit rájuk áldozunk? Megérdemlik a sajnálatot, együttérzést? Tettek valamit azért, hogy mindezt megérdemeljék? Az országba lépésükkor az első dolguk, a magyar…..
Arpicus 2015.09.10 12:53:06
@sefatias: csak illusztrációnak szántam a cikket.Nekem a szerző eme gondolata fontos:
"Lehet még pár publicisztikát és ellenpublicisztikát írni a témában, de én inkább azt javaslom, hogy hagyjuk a jelent, készüljünk a jövőre, az új helyzetre! A felkészülést szeretnénk segíteni az alábbi grafikával. És még mielőtt a szabad szellemű kommentelő tollat ragadna, jelezzük: ez nem a menekültekről szól. Ez elsősorban az európai emberekről szól."-egyetértek vele:ez a jelenség az európai emberekről szól.
@bjanek:jó a feltevésed! :) Én magam(egyenlőre)még nem vagyok emigráns,de felvilágosultnak sem tartom magamat.Én csak osztom annak a politikusnak a véleményét aki azt mondta,hogy nem szeretné,hogy a gyerekei,unokái 50 év múlva az Egyesült Európai Kalifátus alattvalói legyenek.
@Discipline: köszönöm a tippet a mandineres sorozatra!El fogom olvasni.
Arpicus 2015.09.10 18:12:32
@sefatias: szerintem ebben a helyzetben összemosódik a múlt a jelen és a jövő.Mondod:" és utólag pedig sajnálni fogjuk, hogy a múltban nem foglalkoztunk egy kicsit jobban a jelennel"-lehet,hogy igy van,ez is egy szempont.Szerintem viszont már most sem mi foglalkozunk a jelen helyzettel hanem inkább a jelen helyzet foglalkozik velünk.Mert mi is a jelen?Óráról órára változik a helyzet.Bizonyos értelemben már nem is a jelenben hanem a jövőben élünk.
Mondod:"egyébként nem hiszem, hogy európa lakossága az általad linkelt cikk pontjai alapján azonosítható. Eléggé mellényúl a fickó "-abban igazat adok neked,hogy az európai tábla kicsit sántit, de az iszlám tábla azért jól el van találva.A cikk egy kicsit általánosit,de azért vannak benne egzakt adatok is.El lehet fogadni és el lehet utasitani.Te azt mondod,hogy a fickó mellényúlt,én pedig azt mondom,hogy a szubjektivitása ellenére jól szemléltette a különbségeket.A különbségek pedig fundamentálisak.Aki ezt tagadja az vagy naiv vagy nem akarja látni ezeket a különbségeket.Ez az egész jelenség világosan rámutat Európa gyengeségére és tehetetlenségére.
" Mert sok hitető jött e világra, a kik nem vallják a Jézust testben megjelent Krisztusnak. Ez a hitető és az antikrisztus. Vigyázzatok magatokra, hogy el ne veszítsük, a mit munkáltunk, hanem teljes jutalmat nyerjünk. Aki félrelép és nem marad meg a Krisztus tudománya mellett, annak egynek sincs…..
Arpicus 2015.08.29 20:17:57
Gyermekkorom óta érzékeny vagyok az igazságtalanságra. Így utólag azt hiszem pont emiatt választottam a kereszténységet. Látva, hogy az ember évezredek óta tehetetlen az elnyomás, a kizsákmányolás ellen, felmerült bennem, hogy lehet-e tenni egyáltalán ellenük valamit? Mivel…..
Arpicus 2015.08.23 22:12:30
A kérdéses jogos.Mao alatt Kinában próbáltak valamit-elég drasztikus módon.Mindenki egyforma ruhát hordott,a privát élet nem létezett.De talán a legelrettentetőbb Kambodzsa volt a vörös khmer rémuralma alatt(1975-78),szinte mindent megszüntettek,a városoktól kezdve, a szemüvegeseket kivégezték és még a lakosság 1/3-át(minimum 2 millió embert)is-az egész ország egy kommuna lett.Vagy ott van az az eszement rendszer Észak-Koreában,de ott a kommunizmus neve alatt egy középkori despota rendszer működik.Ami a szocializmust illeti azt paradox módon a kapitalista skandináv államok valósitották meg leginkább:az emberekről való gondoskodást.Ebben Svédország volt a vezető ország.Viszont sok nyugati politikus számára a szocializmus és a kommunizmus egy fogalmat jelent.Pl.Matgareth Thatcher számára,aki Nagy-Britanniát hozta rendbe.Őt kiverte a hideg a kollektivizmus hallatán.A kommunizmus nem engedte érvényesülni az egyént,félt az indiviidiumtól ezért megfigyelte,bebörtönözte és sok millióan életükkel fizetettek az utópia miatt.Szerinted Kubától Észak-Koreáig nem kommunista/szocialista rendszer volt két tucat államban?Ha nem kommunista volt a rendszer akkor mi volt?A kérdésed ezt sejteti nekem:olyan,hogy kommunista/szocialista állam nem is volt.Pedig ezek még tudománynak is tartották:"tudományos szocializmus".Ha megvalósitják a szocializmust akkor majd jön a kommunizmus,a földi Kánaán.Ennek az egésznek volt ideológiai alapja:a kommunista kiáltvány,Marx és Engels művei amit aztán a "tanitványok"tűzzel-vassal meg akartak valósitani...Olvass Szolzsenyicint,hogy megértsd mi is volt a kommunizmus.
magyar.wordpress.com/2006/03/25/alekszandr-iszajevics-szolzsenyicin-a-kommunistakrol/
Ő tudta mi az,lenyomott egy jó pár évet a gulag-on....
Arpicus 2015.08.24 14:48:45
@sefatias: már sokadszor bebizonyosodott,hogy nem egy malomban őrölünk.Viszont valóban elkövettem egy hibát:hozzászóltam.Nem kellett volna.Nem tudom hová tenni a történelemszemléletedet,teljesen nonszensz amit állitasz.Mindegy.Oszt, további jó napot!
Forrás: Lerombolván az értelem minden elképzelését, Filippi 3,14 blog  “És fogadást tettek, hogy ezután az Urat, az ő atyáik Istenét teljes szívvel és teljes lélekkel fogják keresni.  És ha valaki nem keresné az Urat, az Izráel Istenét, megölettessék kicsinytől fogva…..
Arpicus 2015.08.20 22:53:16
@Kéry Zsuzsanna: köszönöm Neked és a Testvérnőnek!Amilyen jó a poszt annyira szép és esztétikus PDF-ben. :) Látom,hogy Neked is fontos ez a poszt hiszen a másik blogodon is lehoztad.És csak ismételni tudom magamat:nagyon épitő és időszerű!Egyben elnézésedet kérem,hogy PDF-ezek de nehezen olvasok monitorról ezért ha lehet kinyomtatom a számomra fontos anyagokat.Ki tudom nyomtatni egyenesen a blogról is de annak a nyomtatványnak a minősége sokkal gyengébb mint PDF-ben.Azért is nyomtatok ki fontos szövegeket magamnak mert a net-en idővel sok dolog nem marad meg.A szó elszáll-az irás megmarad.Ez a régi mondás nagyon igaz.
Mielőtt valami ok folytán elveszne egy igényes anyag(megszűnik pl.a blog vagy honlap)én kinyomtatom és megmarad.A papir az nem virtuális.Remélem nem veszed szőrszálhasogatásnak ezt az én kekeckedésemet!Köszönöm,hogy fontos,aktuális és épitő dolgokat hozol le a blogjaidban.Azért én sem nyomtatok ki minden anyagot(gyakran a jókat sem)de amit fontosnak itélek azt kinyomtatom.Ez egy fontos poszt volt!
Tudom, hogy az Úr Jézust követni csak radikálisan lehet. És már maga ez a szóhasználat, hogy Úr Jézus, kiveri a biztosítékot sokaknál. Azt is tudom, hogy sok keresztyén azt gondolja, a világgal való kiegyezés, ha egy hivatalosan elismert egyházhoz tartozó hitvallására bólintunk. Mert  – én magam is…..
Több mint négy éve nem járok semmilyen keresztény gyülekezetbe. Bár a környék különböző egyházainak istentiszteleteit végiglátogattam, illetve akár messzebbre is elmentem, hogy egy internetes ismeretségnek köszönhetően megnézzek egy-egy közösséget, mégsem horgonyoztam le…..
Arpicus 2015.06.21 23:16:54
@Csaba Tarró: ami az ingyen kegyelmet illeti abban teljesen igazad,Abban is,hogy ez nem értéktelen kegyelem.Én az OLCSÓ kegyelmet emlitettem.Ennek a definiciója:"Az olcsó kegyelem bűnbánat nélküli bűnbocsánat meghirdetését, gyülekezeti fegyelem nélküli keresztséget, bűnök megvallása nélküli úrvacsorát, személyes gyónás nélküli feloldozást jelent. Az olcsó kegyelem követés nélküli, kereszt nélküli kegyelem, az emberré lett Jézus Krisztus nélküli kegyelem." Bonhoeffer.
Óriási a különbség az ingyen kegyelem és
az olcsó kegyelem között.Az egyik nagyon értékes mig a másik értéktelen,ezért olcsó.Mennyi hivőt csapnak be ma ezzel az olcsó kegyelemmel,mennyi hivő csapja be magát ezzel?Köszönöm,hogy rávilágitottál arra,hogy összemosódott nálam a két fogalom.Az egyik igazi kegyelem mig a másik hamis kegyelem.Ezt a jelenséget még jobban megvilágitja az amit az imént Tozer-től mondtam.Kiegészitésként belinkelem az ő cikkjét.Ez még jobban rávilágit arra,hogy mi a különbség a két jelenség között:
www.bibliai-kincsestar.hu/news/regi-es-uj-kereszt1/
Egy technikai észrevétel:a válaszod háromszor jött le nálam.A géped valószinűleg háromszor küldi el.Engem egyébként nem zavar...
Arpicus 2015.06.21 23:28:58
@Csaba Tarró: Jó éjt!Én is követlek.Remélem senkit sem fárasztottam a belinkelésekkel.Próbáltam olyan linkeket hozni amelyek valamilyen módon érintik a témát.Ha egy kicsit sok volt belőlem akkor az elnézéseteket kérem!
Fontos dolgokról beszélgetünk és szerintem jó ha alaposan körüljárjuk a témát.Megérdemli,no meg húsbavágó is.
Jó éjt mindenkinek!
Arpicus 2015.06.24 15:17:38
@sefatias: Köszönöm a nagyvonalúságodat!:)
Törekszem a témához illő linkeket hozni.Ez pedig egy nagyon jó és aktuális téma.Az ilyen posztok mindig megmozgatnak.Életszerűek és nem amolyan öncélú,életidegen teológizálások.
Örültem, mikor Szabados Ádám blogjára rátaláltam. Végre egy értelmes, indulatokat kordában tartani képes oldal! Aki ismeri a megváltást, a lényegét, és tájékozott egyházi berkekben is. Újjászületett, de nem „lóellenzős”. Akar és tud is tájékozódni a világban létező egyházi körökben. Kicsit „túlokos”…..
Nem tudok rosszabbat elképzelni a halálnál. Nincs szörnyűbb, mint annak a tudata, hogy meg fogok halni. Illetve egy mégis van: amikor belegondolok, hogy a gyermekem is meg fog halni. Gyakorlatilag halálra jött életre. Mint mindenki más. Persze elég beteges arra gondolni egy szülőnek,…..
Arpicus 2015.04.12 21:55:55
@sefatias: szia!Ilyen témánál mindig itt vagyok.:)
Az előbbi hozzászólásnál kifelejtettem egy fontos éneket amely érinti a témát.
Az ének központi gondolata:"I'm learning to live,I'm learning to die and one this days I'll learning to fly",magyarul talán valahogy igy:"Élni tanulok,halni tanulok és a többi napon repülni tanulok..."
www.youtube.com/watch?v=vI9npdwLATc
A megboldogult nagyapám aki lelkipásztor és komoly hivő volt, érezve,hogy közeleg az elköltözésének ideje azt mondta nekem,hogy:"...fiam,én felkészültem a halálra."Én ezt magamról nem merném elmondani.Főleg,hogy lelkileg most eléggé lenn vagyok...Viszont fontosnak tartom ennek az éneknek az üzenetét:tanulnunk kell meghalni.
Sefatias Megint deizmus... 2015.01.31 12:18:39
Azt hiszem eljött az ideje annak, hogy a saját hitvallásomban szereplő 'deizmus" és 'agnoszticizmus' fogalmát tisztázzam. Nem mintha rászorulnék arra, hogy  magyarázkodjam, inkább arról van szó, hogy a legtöbb keresztény fél ezektől a szavaktól, és automatikusan az ateizmus…..
Arpicus 2015.02.03 19:22:04
Sefatias!
Nem akarok belemenni mélységében ebbe a deizmus dologba.Nem akarlak provokálni sem,de nem tudom magamban tartani.Szerintem Te vagy a deizmus élő cáfolata.Azt írtad,hogy kétszer volt rákod,egyszer stroke-od.Ezekbe az emberek nagyon nagy többsége belehal vagy annyira sérül,hogy az életminősége jelentősen csökken.Hála Istennek, kegyelmében háromszor is igencsak "belenyúlt"az életedbe,ha még idevesszük,hogy kivezetett egy destruktív felekezetből,akkor négyszer is kegyelmesen belenyúlt aktívan az életedbe.Ha Te ebben nem látod,nem láttad Isten ujját akkor nem tudom,hogy a hívőséged milyen hívőség?!Ha Isten a Szentlélek által nem munkálkodik az életemben akkor ez milyen hívőség?Lehet,hogy valóban nem működik tovább,mert túl mentem egy ponton amelyet Isten tovább nem tolerál.A pilótáknak van egy szakkifejezésük:"Point of no return"-az a pont ez ahonnan a repülőgép már nem térhet vissza a kiinduló vagy más repülőtérre,tovább repül és eléri a célját vagy lezuhan.Van amikor Isten valakiről leveszi a kezét és "kilép" az életéből.Ez nem deizmus,ez tragédia:kiesni Isten kegyelméből,akaratából.
"Az ÚR ezt mondta Sámuelnek:Meddig bánkódsz még Saul miatt,hiszen én elvetettem,és nem marad Izráel királya?"-1Sám.16,1a.(MBT)
"Bálványokhoz szegődött Efraim:hadd tegye!"-Hóseás 4,17(MBT).
Csak az nem látja Isten működését aki azt szándékosan nem akarja meglátni.
"Csendben legyen mindenki az ÚR előtt,mert elindult szent lakóhelyéről."-Zakariás 2,17(MBT)
Isten gyakran rejtett utakon foglakozik velünk.Sok ilyen beavatkozását vagy nem vesszük észre, vagy később jövünk rá,hogy javunkra lépett közbe vagy figyelmeztetni akart...
Arpicus 2015.02.03 20:43:11
@sefatias: jogos kérdések,de nem cáfolják azt a tényt,hogy Isten működik az emberek,főleg a hívők életében.A saját életemből is hozhattam volna példákat amikor Isten abba belenyúlt,egyszer-kétszer dramatikus módon is.Én naponta tapasztalom Isten gondoskodását életemben amely egyáltalán nem könnyű.Nem vagyok karizmatikus és nem osztom a nézeteiket a gyógyításról sem a gyógyulásról.
Isten ÁLLANDÓAN tevékeny,most is!:
"Jézus így szólt hozzájuk:"Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik,én is munkálkodom."-János 5,17.Valamint:"Éppen ezért meg vagyok győződve arról,hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát,elvégzi a Krisztus Jézus napjára."-Filippi 1,6.Isten nem végez félmunkát!Ő most is dolgozik a hívők életében!
Sefatias Az önismeret 2015.01.20 09:02:54
"Az önismeret, önmegismerés egy olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, amely során megismerjük személyiségünk, tulajdonságait, képességeit, szándékait, érzelmeinket, gondolatainkat és mindezek együttes működését." Vajon miért kell, egy Istenben hívő keresztény embernek…..
Arpicus 2015.01.24 22:22:11
@Csakegyember:Szervusz. Köszönöm az érdeklődésedet!Minden nap gondoltam Rád.
Remélem,hogy átolvastad az eseményeket az ezt megelőző posztoknál.Nagyon tanulságos vita volt habár nekem a végén kiment a biztosítékom.Kérlek jelentkezz időnként,főleg akkor ha túl leszel a dolgokon!
Az Úr áldjon meg és adjon Neked minél előbbi teljes felépülést!
Arpicus 2015.01.24 22:27:31
@firecrest: igen.Hasonló oldalakon járkálunk? :)
"Zsuzsa blogját már nem látogatom. :(" -ha nem titok tudatnál,hogy mi ennek az oka?Egy nagyon jó prédikációt tett fel most.Nekem sokat mondott az az igehirdetés.Ott sokáig nagyon aktív voltál ezért furcsa nekem ez a kijelentésed.Te tudod,hogy miért.Azon a blogon ismertelek meg és kezdtem értékelni a hozzászólásaidat és a hozzáállásodat a dolgokhoz. :)
Arpicus 2015.01.25 21:57:00
@sefatias: nem akarok veled ismét meddő és parttalan vitába bocsátkozni.Ez a blog lassan valamilyen harmadrangú vitafórummá alacsonyul.Evidens számomra,hogy a blog színvonala egyre alacsonyabb.Kár,mert voltak jó posztok és jó viták itt.Egy körben forognak már itt jó ideje a dolgok és Veled kapcsolatban mindig ugyanazzal a problémával találkozom:nem érted az evangéliumi keresztyéneket,nem érted vagy szándékosan nem akarod érteni az érveiket...ezért nem tudsz zöld ágra vergődni sem Csabával,sem velem meg még néhány egyénnel.Ezek az emberek lassan elhagyják ezt a blogot és keresnek egy olyan közeget(vagy már van nekik)ahol ÉPÍTŐ vitákban,eszmecserében vehetnek részt.Ez az állandó kákán csomó keresése,az állandó és néha felesleges és megterhelő boncolgatása a dolgoknak most már kezd visszafelé elsülni.Sok értékes hozzászóló már rég nem jelentkezik,néhány meg most fog innen lelépni.Az építő vita fontos,a meddő vita fárasztó.Főleg ha csak körbe-körbe forgunk.Én az elmúlt pár posztban próbáltam direkte vagy a sorok között figyelmeztetni Téged,hogy nem jó irányba haladsz.Jóhiszeműen.Te ezeket a személyed elleni támadásnak vetted.A Te "vallásod"amolyan ész-vallás,nem a Biblián alapul.Olvasol egy könyvet,kapsz egy impulzust és abból kerekítesz valamit.Olyan akrobata bukfencektől sem riadsz vissza,hogy az istentagadó,a hívőket kigúnyoló Voltaire-ből keresztényt csinálsz.És nem ez az egyetlen fából vaskarika dolog Nálad.Majd újból kicserélődik a blogod tábora és ez addig fog tartani amíg Te is rájössz,hogy az amit művelsz az egy zsákutca.Egy pici tanácsom van a számodra:többet kellene agyalnod azon,hogy mit jelent az,hogy újjászületés és megtérés.Ha ez megtörténik egyszer Veled akkor nagyon hasznos dolgokat tudsz majd csinálni.Félek,hogy ez nem fog Veled megtörténni.Úgy látom,hogy te kitartóan és magabiztosan haladsz az általad jónak tartott "mindenben kételkedek" úton.Ezen az úton és nem megyek Veled,partner pedig még kevésbé akarok lenni.Pál apostol beszél a "hit szempontjából megbízhatatlan emberekről"(2Tim.3,8MBT).Most már számomra világos,hogy sajnos, Te ebbe a csoportba tartozol.Szomorú,de nincs mit tenni,ez van...Te haladsz az általad kitaposott úton.Te dolgod.Ehhez én tovább semmilyen módon nem asszisztálok és nem asszisztálhatok.Azt hiszem,hogy küldetésem ezen a blogon a befejezéshez közeleg.A mi kettőnk felfogása alapvető hívő dolgokról,ha akarod dogmákról,annyira messze esnek egymástól mint Makó Jeruzsálemtől.Ez pedig kizár minden értelmes és építő vitát.Te hajthatatlan vagy,még egy kritikusodnak sem adtál igazat és egy jottányit sem mozdultál el a kiinduló pontodtól.Nem engedsz egy cseppet sem...a végső szó a Tied és csak Neked lehet igazad.Legyen,ahogy akarod.Ezeket a sorokat szomorúan de most teljesen nyugodtan és higgadtan írom.Nem vádol itt Téged senki,ezt csak Te beszéled be magadnak.Képlékenynek mutatod be itt magad miközben valójában vasbeton szilárdságú a "hitvallásod".Aki egy kicsit is tud a sorok között olvasni az ezt megláthatta.A gondolkodási mechanizmusod nagyon behatárolt és kizárólagos.Mi ketten nem tudunk egymással mit kezdeni,vitákat képtelenek vagyunk befejezni,inkább valamelyik fél abbahagyja mert kifárasztod és kicsinálod.Azt kívánom,hogy egyszer már juss el a kérdésektől a válaszokig és hagyd abba az egy helyben csücsülést.Te vitát is azért provokálsz,hogy a vita megerősítse a Te álláspontodat.Ennek az érdekében mindent el is követsz.Az ellenérvek nem érdekelnek,lepattannak Rólad mint a teniszlabda a falról.Én sem exhibicionista se mazochista nem vagyok,nincs szükségem erre.Máshol és más felületen talán bírok egymást építő eszmecserékben részt venni.Ezen a blogon ez a jelen pillanatban lehetetlen.Tudom,hogy ez amit itt írtam a Te szemedben falra hányt borsó,de kötelességnek éreztem ezeket a sorokat leírni magam miatt,azok miatt akik követik a blogot és a vitákat,azokban is az én kifejtéseimet és nem utolsó sorban miattad is.Valahol Nálad rövidzárlat van és amíg ez ott van addig nem fogsz se előre haladni sem fejlődni.Könyvekből sok ismeretre tudsz és fogsz szert tenni de a lényeget veszíted el a szemed elől:a valódi ismeretet amelynek egyetlen forrása a Biblia hiteles fordításban.Ezt kellene tenned és nem homokvárakat építgetned.Ez a Te blogod,azt teszel rajta amit akarsz,a Te jogod.Én azonban befejezem a "kalandot" ami a Sefatias blogon való részvételemet illeti.Az utóbbi posztok és viták meggyőztek arról,hogy Nálad és a blogon a változásnak és a változtatásnak még a halovány lehetősége sem sejlik.És végül:Te toleránsnak mutatod be megad,de nem vagy az...Önáltatás:talán ez a legmegfelelőbb megállapítás ami kialakult bennem Rólad.Bementél egy labirintusba és sehogyan sem találod a kiutat,de lehet,hogy nem is akarod,jól érzed magad az útvesztőben...
Remélem,hogy egyszer a jövőben valahol még tudunk valami hasznosat mondani egymásnak,most ennek írmagját sem látom.Ne haragudj,hogy eddig is zavartam a köreidet!
Adios!
Ebben a posztban nem a kanonizációval foglalkozok, de az itt tárgyalt anyag nagyban hozzátartozik a témához. A keresztények a kezdetektől fogva fontosnak tartották azoknak az iratoknak az olvasását, tanulmányozását, amit a zsidók használtak. Nyugodtan, mondhatjuk, hogy a két…..
Arpicus 2015.01.13 22:31:23
@sefatias: igen ez az én szövegem,de már nem emlékszem,hogy itt vagy egy másik blogon írtam le.Mindegy.Igen,mi amolyan magányos farkasok vagyunk,gyakran összeférhetetlenek vagy egyszerűen nem vagyunk kompatibilisek.Különben én úgy látom,hogy az Isten hírnökei gyakran élnek magányos életet még ha vannak hozzátartozóik is.Pál a 2Tim-ben sóhajt fel:mindenki elhagyta.Ez a magáramaradottság érzése.Meg volt keseredve,de nem volt elkeseredve.Páltól lehet tanulni,hogy hogyan lehet és kell elviselni az elhagyatottságot,a csalódást.Pált minden kísérője elhagyta,de maga az ÚR állt mellé.Az a fontos személy az ember életében aki mindenek ellenére kitart melletted.Akire mindig támaszkodhatsz.Amikor mindenki elhagy és teljesen magadra maradsz az egy igen embert próbáló helyzet.Kevesen is bírják.De Cowman-t követve,a nehézség építi a jellemet.Az olyan emberek mint Pál apostol vagy Illés próféta a Kérith pataknál vagy a barlangban...ezek a teherhordozó emberek.Magányos vagy de nem vagy egyedül.A szolgálat és a magány kéz a kézben mennek.Mint Isten hírnökei mi is gyakran élünk magányos életet.De ez az ár amit meg kell fizetni.Gyakran el kell hordozni a megnemértés és a gyanakvás érzését mint Pál közvetlenül megtérése után(Ap.Csel.9,26).A megnemértés elhordozására a Szentlélek ad erőt és képesít.A magáramaradottság érzése nagyon nehéz iskola(1Kir.19,14;2Tim 4,16)vagy Jeremiás próféta, aki számtalan esetben átélte az elutasítottság,megvetés,a teljes magány állapotát(pl.Jer.20,7-8).Gyakran az ÚR vitte,vezette bele őket ebbe a helyzetbe,állapotba:valamit ebben a nehéz iskolában meg kellett,hogy még tanuljanak.Keserves iskola ez de végül édes a gyümölcse.Isten igazolja magányos hírnökeit.Azonban Isten sohasem hagyja magára hírnökeit,és vannak emberek akik mindenen át végig kitartanak melletted(Példabeszéd 17,17MBT).Nekem voltak ilyen barátaim az életben,sajnos már elmentek minden élők útján.Azok az emberek akik nem hajlandók elvtelen kompromisszumokba menni,akik nem megalkuvók-ők azok akik az árral szemben úsznak.Ők nem sodródnak.A "Mai Ige" mai áhítatából idézek:"Te mit hiszel Istenről?Ha azt hiszed,előfordulhat,hogy cserbenhagy,akkor sohasem kötelezted el magad igazán Neki.Az elkötelezettség növekszik!Nem tudod elkötelezni magad valami nagy dologra,ha először nem kötelezted el magad kis dolgokban.A három héber ifjú először a király ételére mondott nemet,így tudtak később nemet mondani a bálványimádásra.Ilyen hitre nem lehet hirtelen szert tenni...Azt szeretnénk,hogy az emberek továbbra is jót gondoljanak rólunk,ezért védekező életformát veszünk fel."-ennyi az idézet.A védekező forma maga a megalkuvás,a sodródás.Spurgeon azt mondta anno,hogy megtanulni nem-et mondani többet ér mint latinul tudni.Ma latin behelyettesíthető az angollal.Vannak dolgok amelyekre megalkuvás nélkül határozott NEM-et kell mondanunk,mert ha ezt nem tesszük meg akkor sérül az integritásunk.Már csak az a kérdés maradt,hogy kettőnk közül ki úszik az árral szemben és ki az aki sodródik?Nekem úgy tűnik,hogy habár nagyon határozottan lépegetsz egy irányba-mégis sodródsz.Remélem "élő hal"vagy még.Birkózol Istennel,magaddal.Add meg magad Istennek!Ne csak kérdezz,várjál egy kicsit a válaszokra is,főleg onnan Fentről!Ma nosztalgiáztam egy kicsit veled kapcsolatban.Átszaladtam a manipulációról szóló vitán amelyben te és én is együtt vettünk részt a Divinityn.Vitatkoztunk már akkor is egymással de több mindenben egyet értettünk,több dologban mint most.Mi abban a vitában az NBII.voltunk,de a "nagyok"is méltányolták a hozzászólásainkat.Pár hónapja csakegyember-rel együtt szép dolgokat csináltunk itt.Látom,hogy folytatod az irányt amely felé haladsz eltökélten.Mélyen meg vagyok győződve,hogy ez zsákutca.Kívánom,hogy megtaláld a kiutat ebből a zsákutcából.
Zárásul egy idézet egy prédikációból amellyel egy kicsit visszautalok a kánonról szóló vitákra.Egri Sándor egyik prédikációjának részlete:"Mózes először összetörte a kőtáblát,amelyen a tízparancsolat volt,azután összetörte az aranyborjút is.Mert amíg a bálvány el nem pusztult,semmi értelme nem volt Isten törvényének.Vagy Isten,vagy a bálvány!Nem lehet együtt mind a kettő!A kőtáblával nem sokat törődött a nép,de amikor összetörte az aranyborjút,a nép egy része megvadult.Ma is csak azok értik meg igazán Isten Igéjét és akaratát,akik készek összetörni bálványaikat,bármilyenek is azok.De az is igaz,ha valakinek más töri össze a bálványát,ami a szívéhez van nőve,akkor biztosan megvadul,és ezért gyilkolni is képes lenne.Nagyon sok példa van erre a keresztyénség történetében."Ez a testvér már az Úrnál van,ha jól tudom Testvérgyülekezthez tartozott.
Egy ideig valamilyen formában együtt haladtunk az úton.Tanultam tőled de most már elválnak útjaink:ebbe az irányba nem bírlak kísérni.Te egészen másra helyezed a hangsúlyokat mint én.Most már lényegi a különbség a felfogásunk között habár úgy igazán sosem voltunk azonos alapon.
Mindent jót kívánok további életedre!
Árpád.
Arpicus 2015.01.13 22:32:35
@sefatias: látom,el fogom olvasni,de nem fogok hozzászólni.Az imént leírtam miért nem.
üdv.
Arpicus 2015.01.15 00:19:43
@sefatias: megtaláltam.Az általam itt belinkelt "Fiúk a hajóban" blogon szóltam hozzá.Hogy teljes legyen a kép,lehozom itt az egész hozzászólásomat,nem csak az a részt amit te idéztél.Ez lenne az hsz teljes terjedelmében:
"Arpicus2014. december 12. 18:45

Együttérzéssel olvastam a sorait mert én is hasonló cipőben járok.Sokan vannak akik értik,hogy miről írt.Próbálkoztam,hogy "trendi"legyek,hogy elfogadjanak,de nem bírtam.Meg kellett ehhez erőszakolnom a lelkiismeretemet.Amikor nem voltam hajlandó nevemet adni bizonyos dolgokhoz meg lettem bélyegezve,amolyan összeférhetetlen alak vagyok.Ma nagyon nehéz az árral szemben úszni.Valaki azt mondta,hogy csak az
egészséges halak képesek az árral szemben úszni,a másfajta halak(nem írom le a kifejezést)csak sodródnak.Nagyon nehéz egyedül kiállni,megállni a többség nyomása alatt.Előbb-utóbb az ilyen közeg kiközösíti,elszigeteli az illetőt.Sok gyülekezet olyan elesett állapotban van,hogy a tagok számára inkább kárára van mint hasznára.Tudom,hogy szomorú diagnózis ez,de ha körülnézek mindenhol ezt látom.Tudom,hogy nincsenek tökéletes gyülekezetek de azért jó lenne olyan gyülekezetet találni amely fészek-meleg és ahol nem kell megalkudni megkérdőjelezhető gyakorlatokkal.Ahogy olvastam sorait egy régi könyv jutott eszembe:Lövgren:"...és lámpásaik kialszanak".Magam is vágyódom egy közösségbe ahol a szó pozitív értelmében jól fogom érezni magam,ahol nem kell megalkudni,ahol a tiszta Ige hangzik és ahol a gyülekezet a bibliai követelményeknek megfelel.A mai gyülekezetek nagy többségében én csak pótcselekvések tömkelegét látom.Próbálják imitálni a valódi keresztyén életet és gyülekezetet.Egyfajta vallásos-ipar működik amelyeknek a hordozói vallásos vállalkozók.A vallásos ipar terméke a balga szűz.Hány becsapott ember van a gyülekezetekben?!Sokan magukat is becsapják és engedik magukat a többséggel az árral sodortatni.Az ami vigasztal,hogy az ÚR nem esik kétségbe:hiszem,hogy Neki van megoldása erre a helyzetre.Magam is várom Tőle az útmutatást:merre tovább.Az ilyen gyülekezet nélküliség fel tudja őrölni az embert lelkileg és testileg is.Ezt az állapotot ki kell bírni és át kell élni.Meg kell tudni,hogy az ÚR mit akar velem megértetni ezzel a helyzettel,mire akar megtanítani.Keserves lecke ez de remélem a gyümölcse végül édes lesz....
Köszönöm,hogy őszintén megosztotta velünk ezt a dolgot az életéből!Számomra nagyon bátorító volt!Ha úgy is érzem,hogy teljesen egyedül maradtam mégsem vagyok egyedül.Vagyunk még azt hiszem nem kevesen akik hasonló cipőben járunk.
Ismételten:hálásan köszönöm az őszinte bizonyságtételt!Nagyon jól tette,hogy megosztotta velünk,nyilvánosan a helyzetét.Nekem a legjobbkor jött!
Tisztelettel:Árpád.
Jó éjszakát!
Az ószövetség Ebben a posztban kifejezetten az ószövetséggel, és annak kanonizálásával fogok foglalkozni. Ahogy egyre többet foglalkozok a témával, úgy válik egyre bonyolultabbá, és átláthatatlanabbá. Az ószövetségnek alapvetően két tipusú kánonja van. Az egyik az…..
Arpicus 2015.01.07 17:23:54
@sefatias: van egyáltalán értelme?Te ezekkel a Kánon témákkal megkérdőjelezed,hogy a Biblia ebben a formában hiteles.Ha az alapot kérdőjelezed meg akkor már a további építmény sem lehet rendben.Most nem vagyok abban az állapotban,hogy itt egy elaborátumot írjak,hogy mi a problémám a poszttal és Veled.Volt itt egy jó pár hsz-om a napok során.Fejtsd le róluk ami személyeskedés és megtalálod ott a válaszokat.Újabbakat nem tudok és nem is akarok írni.A hsz-okban ott a válasz:ha akarod meglátod őket,ha akarod nem.Te direkte nem támadsz egyetlen bibliai igazságot sem hanem egy nagyon sajátos
módon magát a Bibliát kérdőjelezed meg mint olyant.És nem először,már sokadszor...Pl.nem támadod a Szentháromság tanát de úgy igazán nem fogadod el.Ha pl.ebben a kérdésben nem látsz tisztán akkor dől az egész ÚSZ-i teológia.Te nagyon ügyesen írsz,sokkal jobban mint én,így nehéz "megfogni"téged.De a posztodból kiáramló szellemiség érezteti velem,hogy itt valami nagyon nincs rendben.Már leírtam higgadtan,hogy hol látom Nálad a problémákat,mi a bajom a teológiáddal,a magán keresztyénségeddel,most nem ismételném azokat.Neked még lepel van a szemeden amikor a Bibliát tanulmányozod.Mellette minden létező forrásból merítesz és persze,hogy ebből végül egy robbanékony elegy lesz.Nem csak erről a posztról van szó,hanem egy gondolkodási folyamatról.Szerintem amit művelsz az zsákutca.Ki és be jársz ebbe a saját magad által felépített zsákutcába.Végül:nekem en bloc problémám van a teológiáddal és a filozófiáddal mert Nálad ez a kettő nagyon keveredik.Voltaire-t,a Biblia egyik legnagyobb kigúnyolóját piedesztálra emelni...?Hát ez meredek.Nekem ez az egész meredek.Lehet,hogy Neked vagy másoknak nem.Különben is miért olyan fontos a számodra mi az én véleményem?Lejárattam magamat,az én véleményem továbbá nem mérvadó.Akármit válaszolhatnák,még azt is,hogy teljesen igazad van az akkor sem volna jó...Én csak egy jelzőlámpa akartam lenni.Lóbáltam,vigyázz jön a vonat...Nem folytatom Veled a vitát mert nem látom semmi értelmét.Fárasszuk itt egymást és a blog követőit.Aki akarja az világosan meg fogja látni,hogy miben különbözik a felfogásunk a Bibliáról és úgy általában a keresztyén hitről és életről.Ha tudni akarod,hogy milyen keresztyéni szellemiség áll közel hozzám akkor néz be erre a honlapra:
illbehonest.com/hungarian/
Ha megnézted akkor sokkal érthetőbb lesz minden amit képviselek.Ennél többet most nem bírok és nem is akarok.Ki vagyok facsarva és másra is kell energia.Most megyek és megnézem a híreket mert valami nagy szörnyűség történt ma Párizsban.
Arpicus 2015.01.07 20:24:41
@sefatias: Sefatias ne csináld már ezt,neked van stílusod.Nem könyvekben hanem keresztény folyóiratokban olvastam Voltaire híres Biblia és hitellenességéről.De,hogy ne csak a levegőbe beszéljek itt van néhány link arról,hogy Voltaire mit gondolt a Bibliáról:
napiremeny.blog.hu/2012/03/02/a_biblia_mindent_tulel
fszilveszter.blogspot.com/2013/09/newton-biblia-es-voltaire.html
htpps://facebook.com/EloBiblia/posts/266190426824867
kefas-pasztor.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181181
velunkazisten.hu/osvenyem/1219_Aki_nem_akar_latni
Remélem sikerült a belinkelés.Ezek mind arról tesznek bizonyságot,hogy Voltaire egyáltalán nem kedvelte sem a Bibliát sem a kereszténységet.Sőt,ahol tehette gúnyolta.Dawkins méltó elődje volt.
Ha te sok Voltaire-t olvastál akkor nem is kell csodálkozni,hogy hogyan vélekedsz most a Szentírásról.
Olvastam balati szövegeit és megdöbbentem...Akkor most már mehetek az ateista blog-ra is.Ők legalább következetesek abban amit vallanak...
Arpicus 2015.01.07 20:50:52
@sefatias: Passz!
Sefatias Az Újszövetség 2014.12.24 19:24:03
Hónapok óta érlelődik bennem az a gondolat amit most le fogok írni. Az elmúlt hónapokban már súroltam a témát, de az valóban csak súrolás volt, hiszen a témából senki nem következtetett a végső célra, amit most megpróbálok leírni. Az UTÓPIA sorozatomban már leírtam egy…..
Arpicus 2014.12.27 20:33:35
@sefatias: Köszönöm az együttérzésedet!
Ezekkel amivel birkozóm még évekig elélhetek de holnap is kimúlhatok.Szerintem a bölcs ember naponta gondol a halálra és készül valamilyen formában rá.A Biblia is több helyen beszél erről.Épp ma olvastam egy áhítatot a Lk.12,16-21 alapján.Hogy egy kicsit csatlakozzam a poszthoz és a vitához,az állapotomhoz sajnos eléggé hozzájárult az egészségtelen gyülekezeti állapot,a lelki hontalanság,a haszontalanság érzése:amikor nem bírod használni,hasznosítani a karizmáidat és talentumaidat.Rájöttem,hogy sokkal jobban vigyáznom kell a lelkemre és akkor a testem is jobban fog teljesíteni.Közhely de igaz:ha a lélek nincs rendben akkor azt a test biztosan lereagálja...Ezt én tapasztalatból tudom.A lélek karbantartása nagyon fontos,hogy a testünk ne betegedjen meg.Sajnos azonban sok az olyan helyzet amikor az ember lelkileg le-és megterhelődik.És ez gyakran a gyülekezetben,úgymond hívő emberek között történik meg.Pedig a hívők közösségének kellene az utolsó helynek lennie ahol az embert negatív lelki és szellemi hatások érik,főleg ha meghurcolják.Én az utóbbi harminc évben több ilyenen átmentem:nem maradtak következmények nélkül.Ezek a dolgok most vámolásra kerültek.Remélem,hogy még sokáig bírom olvasni a blogodat és néha még hozzá is szólhatok,de ki tudja...?
Most sokkal jobban vagyok mint néhány napja,ennek a jele,hogy jelentkeztem...
További jó blogolást kívánok! :)
Arpicus 2014.12.27 20:35:26
@Csakegyember: Köszönöm!A Sefatiasnak írt válaszom Neked is szól kedves barátom.Neked is további jó estét kívánok!
Arpicus 2014.12.27 20:42:50
@firecrest:
"Addig is marad a csendes bibliaolvasás és a blogon a gondolataim megosztása, hátha érdekel valakit."-engem őszintén érdekel a véleményed.Amit az imént leírtál azzal teljesen egyet tudok érteni.

"P.S. Különben nem vagyok könnyű eset, úgyhogy tessék vigyázni velem! :)"
Szerintem itt senki sem könnyű eset(én sem)de a tanácsod nagyon megszívlelendő:a vita hevében is vigyáznunk kell egymásra.
További jó hétvégét Neked is! :)
Ahhoz, hogy lássuk milyen a megfelelő szervezeti forma Isten népe számára, érdemes megvizsgálnunk a bírák idejét, és elgondolkozni azon, hogy nincs-e mód azon alapelvek alkalmazására, amit ott találunk. A bírák könyve a következő szavakkal fejeződik be: „Azokban a napokban nem…..
Arpicus 2014.10.18 21:09:12
@sefatias: :)Logikus az érvelésed és van is alapja a Bibliában.Akkor viszont felmerül egy kérdés:miért engedett mégis a nép nyomásának?Miért legitimálta a királyság intézményét,sőt maga jelölte ki a leendő királyt?A nép Sámuelhez jött aki közbenjáró volt az ügyben.Neki volt akkora a tekintélye és karizmája ha Sámuel által azt üzeni a népnek,hogy Isten nem akarja a királyságot akkor maradt volna az addigi helyzet.Ez a helyzet amit tárgyalunk egy átmeneti időszak volt.Sámuelnek volt a feladata,hogy levezesse ezt az átmeneti időszakot.Szerintem az addigi anarchiát nem lehetett már fenntartani,légüres tér keletkezett és ezt a teret be kellett tölteni.A Bírák idejében Isten volt a királyuk mégis állandóan beleestek a régi bűneikbe.Sőt volt olyan időszak is amikor teljesen megfeledkeztek Istenről(igaz ez a királyság folyamán is többször megtörtént)és Isten csak drasztikus eszközökkel tudta őket visszatéríteni a helyes útra.Igazad van,Isten méltán érezhette,hogy a nép elveti Őt mint királyt,de akkor mégis miért engedte meg ennek az új intézménynek a bevezetését?!Miért választotta első királynak Sault(aki a népnek is tetszett)aki pedig alkalmatlannak bizonyult erre a tisztségre?Van ennek az egész dolognak egy mélyebb jelentése és vonulata is,de most nincs erőm átnézni az összes anyagot erről a témáról,a "szükségszerűség"dolgot is keresem,de még nem találtam meg,pedig valahol megvan ez az anyag.Mindenesetre azt hiszem,hogy a királyság intézményének bevezetése nem volt Isten akaratán kívül.Isten próbálkozott bírákkal,változatos sikerrel,most egy új "módszer"-hez járult hozzá.A népnek vezető kellett.Sámuelnak volt tekintélye,de nem látták azt az embert akinek lett volna hozzá hasonló tekintélye és aki átvehette volna a tisztségét.Már Éli idejében vallási szempontból nagyon mélyen volt a nép.Éli fiai riasztó példái voltak a vallásos dolgokkal való visszaélésnek(önző módon,saját céljaikra használták a vallást,ma is láthatjuk ennek a viselkedésnek a különböző formáit).Azt olvassuk róluk,hogy:"Igen nagy volt tehát az ifjak vétke az ÚR előtt,mert MEGUTÁLTÁK az emberek az ÚRnak szóló áldozatot"-1Sám2,17-kiemelés tőlem.A papok teljes csődöt mondtak,felelősek a nép elfordulásáért.Nem akarom menteni a nép döntését,egyetértek azzal amit mondasz,de ennek a döntésnek és kívánságnak komoly előzménye és oka volt.Az is igaz,hogy a nép "kompatibilis"akart lenni a környező népekkel,neki is "látható"király kellett.Mégis, szerintem Isten nem engedte ki a kezéből a gyeplőt mert ezt üzente a népnek amely bűnbánatot tartott amikor Sisák,Egyiptom királya felvonult Júda ellen Roboám idején.Ezt üzente Semája próféta által az akkori népnek és vezetőinek:"De azért szolgái lesznek,és megtudják mit jelent NEKEM SZOLGÁLNI,és mit jelent földi királyságokat szolgálni!"-2Krón.12,8!Végül is Isten volt és maradt a királyt,a népnek meg kellett tanulnia mi a különbség...!Engem egyébként érdekel a téma mert sok áthallást érzek e kor és mai kor egyháza és gyülekezeti állapotai között.
Pedig nekünk keresztyéneknek is van királyunk(vö.Ap.Csel.17,8b).Jézus a mi királyunk!Ezért is nagyon komoly téma a királyság.Éli fiainak az esetének is vannak sajnos,nagyon is aktuális vetületei.A pénz,a siker nagyon is jelen vannak a mai egyházban,és sok a visszaélés is,de ez egy másik téma.Én nem tartom a Mózesi idézetet későbbi betoldásnak,de ez is egy másik téma.
Jelenések 19,16!!!
Arpicus 2014.10.18 22:00:27
@sefatias: a nép akart királyt,de a nép nem választott királyt.Amikor Sámuel Isten elé tárja a nép kívánságát,Isten mintha "beletörődve"ezt az utasítást adja Sámuelnek:"...Hallgass a szavukra,és VÁLASSZ NEKIK KIRÁLYT!..."-nem a nép döntött,nem a nép választott,tehát demokráciáról szó sem lehetett.A nép kívánt valamit,valakit-de nem a nép döntött a királyt illetően.A jelenésekbeli igét azért írtam,hogy szemléltessem,hogy a királyságnak üdvtörténeti szempontból is fontos szerepe volt,lásd Jézus Krisztus származási vonalát.Ebben a királyi vonal világosan látható.Emberi vonalon Jézus Dávid király utódja és ennek nagy jelentősége volt és van.Jézus Krisztus az a Király aki előtt majd egykoron térdet hajt minden ember(Filippi 2,9-11)!Ebből a szempontból nagyon érdekes megnézni Jézus dialógusát Pilátussal a János 18,29-38-ban,különös hangsúllyal a 33. és a 37.versen.
Ami a demokráciát illeti,ma "demokrácia"van a gyülekezetekben,egyházakban:látszik is az "eredménye".Erről már írtam.Vannak egyházak és szekták ahol viszont diktatúra van,egy ember vagy csoport kezében van a hatalom.Mindkét módozatnak vannak szenvedő alanyai és károsultjai.Egyébként igazad van abban,hogy sok király nem volt a feladata magaslatán és ők vitték bűnbe a népet.Voltak azonban istenfélő királyok akik jó példával szolgáltak az alattvalók számára.A vezető kiválasztása "kényes"téma.Pál elküldi Tituszt Krétára azzal a feladattal,hogy állítson presbitereket szolgálatba(Tit.1,5-6).Máskor más volt a módszer:a Szentlélek választott ki embereket(Ap.Csel.13,1-3).Az embereknek is van feladata és felelőssége a vezetők kiválasztásában.Egy gyülekezetet lemérhetünk azon,hogy milyen a vezetője,milyenek a vezetői.No,de ne szélesítsem nagyon a témát.Egyébként elfogadom az érvelésedet az utolsó két válaszodban.Nincs vitám ezen az alapon.
Arpicus 2014.10.18 23:00:27
@sefatias: Ámen!
Sefatias Az én utópiám (4.rész) 2014.09.20 15:07:26
Eljutottam utópiám azon részéhez, ami arról szól, hogy miként kellene működnie a gyülekezetnek egy utópikus keresztény közösségben. Röviden összefoglalva az előző posztomat a következő gondolatok fogantak meg bennem. A gyülekezetben nem lehet hatalma senkinek a másik…..
Arpicus 2014.09.22 22:08:40
@Csaba Tarró: köszönöm a reagálást!Én már túlléptem a minapi dolgokon.Úgy látom Te is.Nekem is fontos a véleményed(és más véleménye is!),és ezt nem hízelgésből mondom.Korrekcióra mindig is szükségem volt és van, és törekszem,hogy korrigálható legyek.Ez most egy nagyon jó poszt és nagyon aktuális csak a címe nem pontos.Ez már nem utópia,ez már diagnózis.Várom a többiek hozzászólásait mert vannak ezen a blogon kiváló hozzászólók de most lehet,hogy más téma köti le őket.Spurgeont nagyon szeretem,Tozert is.Ők már rég nincsenek itt ebben a földi létben de üzeneteik,írásaik most is nagyon aktuálisak.Az egyház/gyülekezet vonatkozásában nagyon magasra értékelem Paul Washer megnyilvánulásait.Az Írás mellett ezek az emberek amolyan jelzőtáblák,paraméterek a számomra.Vannak még egy páran de most ez nem lényeges.Az a lényeg,hogy a keresztyénség,ebben belül az evangéliumi keresztyénség bajban,válságban van és ezt Sefatias nagyon jól érzékeli.Szeretem,hogy posztjai "élet-ízűek",nem valami öncélú teológizálás vagy filozofálgatás.Ezekből már tele van a pince és a padlás is, és egy milliméterrel sem jutottak közelebb a megoldás,a kiút megleléséhez.Csak a meddő okoskodásig jutottak el.Ez pedig nagyon kevés,szinte semmi.Szerintem a kiutat és a megoldást az egyszerű,átlagos és mindennapi keresztyének fogják kimunkálni.Nem vagyok teológia ellenes de nagyon csalódtam a teológusokban meg az egyházi vezetőkben.Persze közöttük is van,hála Istennek nem kevés őszinte ás áldott életű hívő ember.Csak nem olyan hangosak ás láthatóak mint amazok.
További jó estét!
Arpicus 2014.09.23 14:15:27
@sefatias: Seaftiasom!Igazat adok Neked,valóban nagy kárt okoznak és anyagi hasznot is húznak is belőle.Te a római levélből idéztél,nekem két ige jutott eszembe a Júdás leveléből amikor az ilyenekre gondolok:"...fölényesen járatják a szájukat,és haszonleséséből embereket dicsőítenek"(16b)valamint:"Ezek szakadásokat támasztanak,testi emberek,akikben nincsen Szentlélek(19).Péter apostol róluk mondja,hogy "...vízetlen források,forgószéltől sodort ködfoszlányok..."(2,17a).Ahelyett,hogy tudásukkal és ismeretükkel segítenék a lelki előrehaladásban az egyszerű hívőket ők inkább zavart okoznak az egyszerű hívők fejében, lelki életét.Ezektől szerintem azok a veszélyesebbek akik azt hiszik,hogy tudnak valamit holott szinte semmit sem tudnak,tévelygéseket propagálnak és valóban feldúlják mások hitét.Amikor megnéztem néhány karizmatikus blogot és oldalt,hát megállt bennem a lélegzet.Viszont azt is ki kell emelnem és megismételnem,hogy szerintem vannak őszinte,biblikus teológusok és gyülekezeti,egyházi vezetők.Ők amolyan világítótornyok a homályban.Érdemes odafigyelni rájuk és mondandójukra."Azokról akik azt hiszik, hogy vezetők, azt hiszik, hogy tanítók, rendreutasítók, Isten akaratát ismerők. Valójában pedig meggyalázzák Istent"-ez egy elég kemény megállapítás,különösen a befejező sor.Kérlek,ha lehet fejts ki bővebben,hogy miben és hogyan gyalázzák meg Istent?!Ha pedig "teológus arisztokráciát"emlegetsz akkor kihúzod a gyufát.Emlékszel,ez miatt a tavaly Te is de én is komoly elmarasztalásban részsültünk egy teológus blogján?Szerintem is létezik ez a réteg.Azt hiszik,hogy náluk van minden tudás és bölcsesség közben lenézik,kioktatják és megalázzák az egyszerű bibliás hozzászólókat.Talán rájuk is érvényes ez az ige:"...mert magatokhoz vettétek az ismeret kulcsát:ti nem mentek be,és azokat is megakadályozzátok,akik be akarnak menni"(Lk.11,52)!A szúnyogra koncentrálnak és közben figyelmen hagyják a tevét...
Arpicus 2014.09.26 22:52:09
@Csakegyember: Nagyon kedves vagy!Köszönöm!Én sem felejtettem el a múltkori gyümölcsöző együttműködésünket.:)Most egy kicsit pihenek ami a blogolást illeti.Az utóbbi időben eléggé aktív voltam itt és máshol és egy kicsit elfáradtam.Most csak olvasom a többiek hozzászólásait.Őszintén örülök,hogy ismét itt vagy velünk.:)Nagyon jó hozzászólónak tartalak és élmény volt Veled eszmét cserélni.Ha csak ezen a blogon elolvastad az ezt megelőző poszton a vitát akkor minden érthetőbb lesz a számodra.Egy kis technikai észrevétel:reagálásomat hozzászólásodra a négyzet alján kellett elkezdenem,de lehet,hogy nálam van a hiba.Azért remélem,hogy ez amit most írok a szokásos módon le fog jönni.Ismételten:örülök,hogy itt vagy.Kellenek a kiegyensúlyozott hozzászólók!Te ilyen vagy,engem gyakran elvisz a hév...:(
Sefatias Az én utópiám (3.rész) 2014.09.16 12:56:07
Az előző két posztom arról szólt, hogy én az emberközpontú istentisztelet híve vagyok. Azt hiszem ez a nézet még mindig magyarázatra szorul, úgyhogy áldozok még rá egy pár sort. Az emberközpontú Istentisztelet nem túlzott embertiszteletet, vagy egoizmust jelent. Azt jelenti, hogy…..
Arpicus 2014.09.20 13:42:49
@Csaba Tarró: Jó napot!
Van egy kis lyukas időm és feljöttem egy kicsit szokásom ellenére.Köszönöm,hogy jó napot kívántál,de sajnos éppen abban az időben amikor ma reggel írtad a soraidat akkor éppen eléggé rosszul voltam testileg.A tegnapi nap elég feszült volt.Kimerített lelkileg és idegileg is és ma reggel ezt a testem is lereagálta.Tanulság:nem szabad ekkora erőbevetéssel belevetnem magamat a témákba.Azt hiszem most is egy kis szünetet fogok tartani."Végezetül annyit mondanék neked, hogy a kritika nagyon könnyen válhat mocskolódássá. Lehet finomítani és durvítani észrevételeken, ezt magad is láthatod, ha akarod."-ezzel a gondolatoddal mélyen egyet értek.Lehet,hogy egy kicsit jobban rányomtam a ceruzát a papírra.Lehetett volna finomabban is fogalmazni-de az akkor csak egy felszínes vélemény kinyilvánítása lett volna.Szándékosan használtam egy kicsit erősebb megfogalmazást,mert gyakran ez hat ébresztően.Hogy mennyire volt igazam és mennyire nem volt igazam azt majd az idő fogja megmutatni.Ha baromságokat írtam és igaztalanul vádoltam akkor az előbb-utóbb úgyis lepattan vagy kifakul.Amikor mindenki lehűl egy kicsit,lehet,hogy azt fogják mondani,valamiben mégis igaza volt ennek a lehetetlen Arpicus-nak.Ha csak annyit értem el,hogy az emberek elgondolkodjanak a keresztyén fórumok és blogok állapotában akkor már elértem valamit.Az,hogy kitöröltem a könyvjelzők közül a Fórumot az egy kis beugrató csali volt.Nem tudom,hogy ráharapott-e valaki?A guglin keresztül majd benézek a Fórumodra.Van ott néhány értékes ember(érdekes,hogy főleg nők!)akik írásait érdemes elolvasni és építőek.Számomra ez a vita jó tapasztalat volt.Levonom a tanulságokat.
Mindenek ellenére testvéremnek tekintelek az Úrban és sok megállapításodat és meglátásodat osztom.Viszont jó,hogy nem vagyunk egy gyülekezetben mert akkor bizony néhányszor erősen szikrázna.Váljunk el szépen.A "mameluk"kifejezésért pedig bocsánatot kérek minden fórumostól.Ez valóban túl kemény és sértő volt.Ilyenekre a jövőben jobban oda kell figyelnem.A szenvedélyes vita közepette elragadtattam magamat egy kicsit.Minden jót kívánok a Fórum tagjainak.Éljétek a keresztyén életeteket a ti meglátásotok szerint én pedig a magam meggyőződése szerint élem tovább.Az egész dolgot lezárva egy kicsit módosítva megismételem azt a gondolatot amellyel tegnap egy hozzászólásomat befejeztem:
"Minden tapasztalatnak ára van de az értéke felbecsülhetetlen."-még a keserves tapasztalatnak is.Szerintem ennek a vitának volt értelme,én legalábbis megtanultam egy-két dolgot.
További szép napot kívánok!
Rotterdami Erasmus (1466-1536) A Balgaság dícsérete című könyvében, éles kritikával illette korát és annak szereplőit. Szívem szerint az egész könyvet kiraknám, de az túl sok lenne. Viszont mindenképp ajánlom olvasásra. A köny beszkennelt fejezetének címe: Barátok és…..
Arpicus 2014.09.14 20:09:09
@Vértes László: "Neki lett igaza, a katolikus egyház kilábalt az erkölcsi-hitbeli válságból, megreformálta magát, és ma korszerűbb a múltba ragadt "reformereknél".-jóember te ezt komolyan gondolod?A katolikus egyház megreformálta magát?!-ez szerintem nonszensz,nem reformálta az meg magát hanem csak átfestette a díszleteket.Kilábalt volna az erkölcsi-hitbeli válságból?Ezt meg mire alapozod?A sorozatos pedofil botrányok,az iskolai molesztálások kitudása(előbb Hollandiában,most Írországban)után.És ezek csak a jéghegy csúcsai.Képzelem mi lehet még a szőnyeg alatt.Miben korszerűbb?Azzal,hogy az evolúciós elméletet alternatívaként elfogadja.Hogy lehet valaki ennyire szűk látókörű,ennyire elfogult?A múltkor belinkeltem az azóta elhunyt Martini bíborosról szóló cikket.Ő aki valóban bennfentes volt sokkal borúlátóbban ítélte meg a kat.egyh.jelenlegi állapotát.Többek között azt mondta,hogy szerinte az egyháza kb.200 évvel le van maradva a mai kortól.Szerintem ő sokkal jobban tudta,hogy mi folyik az egyházon belül mint te.Milyen korszerű egyházról beszélsz te?A katolikus egyház megreformálhatatlan.Ezt Luther is megértette.Nem akart ő új egyházat alapítani,csak a létezőt vissza akarta helyezni a bibliai alapokra.Nem sikerült neki,nem is volt esélye.Ami azóta történik(pl.vatikáni zsinatok)semmi más mint a dolgok sminkelése és a díszletek ide-oda tologatása.Szegény Erasmus hiába vitázott az egyházon belül:ennek nagyon kevés foganatja volt.Ezzel a hozzászólásoddal ismét jól lábon lőtted magadat.Rugalmasnak akarod itt magadat bemutatni de mindig kijön ugyanaz a szög a zsákból:egy meglehetősen korlátolt gondolkodású bigott katolikussal van dolgunk.Te semmit sem értettél meg a reformációról,fogalmad sincs Luther,Kálvin,Zwingli és a többi reformátor motivációjáról és gondolkodásáról.Megerőltettem magamat és elolvastam egy posztodat a blogodon amely a reformátorokkal foglakozik.Tele van előítélettel és csúsztatással.Szánalmas az az igyekezeted,hogy relativizálod a reformációt és annak a hatását.Szerintem egy szobrot kellene állítanotok Luther-nek Rómában mert közvetetten "megmentette"a kat.egyh.-at mert az teljesen az erkölcsi züllés állapotában volta akkor.Hozzászóltál valamihez teljesen szubjektív módon.Egyszerűen nem nőttél fel a dologhoz.Te nagyon lenézel bennünket ha ilyen kijelentéseket eresztesz meg amely kijelentéseknek semmi de semmi alapjuk nincs.Jobb lett volna ha hallgattál volna,de ez számodra emberfeletti feladat:nem tudod legyőzni az exhibicionizmusodat.A magamutogatás a lételemed.Te sem Luthert,sem Erasmust nem ismered.Amit te művelsz az tudás LÁTSZATÁNAK megjelenítése.Érveid mögött nincsenek bizonyítékok.Csak puffogtatsz és vaktölténnyel lövöldözöl....
Arpicus 2014.09.15 15:28:12
@Vértes László: ismét a régi nóta.Nem arra reagálsz amit írtam hanem sumákolsz.Beidézel ide egy igen elfogult véleményt ami vagy igaz vagy nem.Az,hogy ez az angol wiki szócikke az számomra nem meggyőző.Mielőtt mások állítólagos piszkos szennyesével foglalkozol addig simán elsiklasz a saját egyházad hasonló ügyei fölött.
Egyházad történelme sok bizonyítékot szolgáltat az erkölcsi és másfajta válságokról.Nem tisztem védeni az evangélikusokat,nem is akarom.Több alkalommal kinyilvánítottam,hogy sok minden nem tetszik amit most csinálnak,főleg abban,hogy nagyon elvilágiasodtak és belementek teológiai megalkuvásokba,veletek is.Mielőtt más egyházak szennyesét pellengéreznéd jobb lenne ha saját házad táján néznél körül és ott söprögetnél.Van ott mit söpörni.Az evangélikus egyház "visszaélései"messze eltörpülnek a te egyházad "ügyei"mellett.Biblikusan szólva más szemében meglátod a szálkát míg a magadéban a gerendát sem veszed észre.Most sem arra reagáltál amit írtam hanem szokásod szerint mellébeszélsz.A múltkor megkérdeztelek az Opus Dei nevű ultrakonzervatív és fanatikus katolikus mozgalomról.Nem reagáltál,eleresztetted a füled mellett.
Ez vagy te.Ami nem fér be a képbe arra nem reagálsz.Én reformációt nagyon nagy eseménynek tekintem és mindig fel fogok szólalni ha valaki relativizálni akarja.Már csak a mártírok miatt is akiket az egyházad "segített" a túlvilágra csendesebbnek kellene lenned.
Az számomra nem érv,hogy Erasmus nem lépett ki az egyházból.Lehet,hogy úgy gondolta,hogy így kényelmesebb lesz az élete.A kivégzés ás kiátkozás veszélye nem leselkedett rá mint mondjuk Husz Jánosra vagy akár Luther Mártonra.Vagy ha azokra a reformátorokra gondolunk akiket pl. Angliában a fanatikus katolikus Blody Mary küldött máglyára vagy bárd alá.Hogy a hugenottákat és a szent-Bertalan éjszakát ne is említsem.Arra amit leírtam érdemben nem reagáltál-de ezt már megszoktam tőled.Megpróbáltam a blogodat olvasni,hogy jobban megismerjelek,de a blogod egyszerűen olvashatatlan.Ott nyugodtan fikázhatod a protestánsokat,ott nem fogok reagálni.
Fogd már egy kicsit vissza magad és arra reagálj amiről a hozzászólás szólt.Erasmus kritikája pedig nem sokat változtatott sem a saját egyháza sem a világ állapotán.Úgy látszik,hogy ő belülről akarta reformálni az egyházát.Persze sikertelenül.Mint azóta minden ilyen kísérlet kudarcra van ítélve.A farkas a szőrét változtatja de a természetét nem...Az,hogy sok naív protestáns ezt nem veszi észre az egy másik történet.Végül:én is bölcs és értékes embernek tartom Erasmust aki nagy hatással volt az európai kultúrára.Látod valamiben egyet is értünk.Ő vitázott Lutherrel és nem az inkvizició elé akarta juttatni.Ezért is becsülöm.Hatása viszont sokkal kisebb volt mint Luthernek.Luther lefordította a Bibliát a nép nyelvére,mindenki számára elérhetővé tette és megalapozta a német kultúrát.Ez a szememben sokkal nagyobb tett mint csupán kritikával illetni a létező egyházat és világot.Ezeket a sorokat nem egy lutheránus írta hanem egy baptista háttérrel rendelkező ember.

E
Arpicus 2014.09.15 19:28:21
@Vértes László: egyáltalán nem vagyok zaklatott.Csak reagáltam egy mondatodra amely finoman szólva is irreális volt.Ebből kerekedett ki egy kis vita köztünk,ha vitának lehet nevezni.Inkább a süketek telefonjára hasonlított.Nem akarok én "lehúzni"egy felekezetet sem.Az a baj kettőnkkel,hogy ugyanazon fogalom alatt más és mást értünk.Te kikerülöd a direkt kérdéseket,mindig eltereled a vitát kevésbé lényeges irányba.Azt meg nem értem,hogy mit jelent a "keresztyénség egészének jó állapotban tartása"?Olyan,hogy keresztyénség egésze-olyan szerintem nincs is.Látod még a lényegben sem értünk egyet.Már leírtam egyszer de most megismételem és ekkor világos lesz a mondanivalóm:számomra a katolikus és a protestáns két külön vallás.Vannak metszéspontok,de a kettő nagyon eltér egymástól.A katolikus vallás kétezer év alatt semmit sem változott,a dogmák és minden amin ez az egyház alapul szilárdan állnak,a tridenti zsinat határozataival egyetemben.És ezen az sem segít,hogy egyformán tiszteljük Erasmust,akit én inkább filozófusnak tartok.Végül "megdicsérlek"egy kicsit:ember,te számomra egy fenomén vagy.Szinte minden általam is látogatott blogon ott vagy és hozzászólsz.És szinte minden nap.Ezek protestáns blogok.Érdekes.Neked valamilyen küldetésed van?Honnan van ennyi időd és energiád?Írni a saját blogot és szinte minden nap szinte minden témához hozzászólni.Te egy igazi középkori,reneszánsz ember vagy aki mindenhez konyít valamit.Csak egyet nem tudsz:hogyan lehet építő vitát folytatni.Számomra elképesztő vagy pozitív és negatív értelemben is.Sajnos, de nem leszünk hárman Erasmusszal és veled.Én mindenképpen kilógok.Most már végleg nem tudok veled mit kezdeni,annyit vitatkoztam már veled itt és más blogokon is és sose jutottunk egymással zöld ágra.Meghagyom neked:ha úgy hiszed,hogy a kat.egyh.megreformálta magát,hát legyen.Nekem ez nem annyira fontos,hogy itt teleírjam a blogot.Hogy kinek van igaza azt az olvasókra bízom.Biztosan bennem van a hiba:egy megcsontosodott protestáns vagyok.Ezzel kell együtt élnem.Most megyek vacsorázni aztán meg megnézem az angol fociliga ma esti meccsét.További jó estét!
Mielőtt folytatnám az én utópiámról szóló sorozatot, egy dolgot mindenféleképp tisztáznom kell.Méghozzá azt, hogy mit is jelent az emberközpontú istentisztelet. Először is azt írnám le, hogy ez nálam mit NEM jelent. Nem jelenti az ember Isten helyére állítását. Nem jelenti a fontossági sorrendek…..
Arpicus 2014.09.10 21:37:13
@sefatias: " az igazság az, hogy én egy bunkó bányász vagyok. Velünk szoktak példálózni, hogy mennyire buták vagyunk. Úgyhogy állandóan gugliznom kell, hogy megértsem az ilyen magasröptű beszélgetéseket. A Sytka blogján néha már bele is fáradok"-bocsásd meg,hogy off-topic vagyok,csak bátorítani akarlak.hogy nem vagy egyedül a "bunkóságban".Jelenleg már annyira teletömködik "tudományos"kifejezésekkel az egyébként újabban igen halvány posztjaikat,hogy az embernek az első mondatok után elmegy a kedve az olvasástól.Egyesek a hozzászólásaikban erre még rátesznek egy jó lapáttal.Be vannak idézve könyvcímek amelyeket az átlaghívők nem is tudnak és nem is bírnak elolvasni.Hasznos hozzászólások se nincsenek.Nem is lehet steril posztokra érdemleges hozzászólásokat írni.Benézek egy posztra és az illető tovább rágja a már rég lejért gumicsontokat.Közben rivalizálnak és ugyanarra a témára írnak posztot ami után jól el vitáznak,hogy kinek nincs igaza és miért.Ezt még megspékelik teológiai szakzsargonnal.Fárasztó ezeket olvasni.Újabban megnézem mi a cím és megyek tovább.Az olvashatóság is fontos kritérium,ebben Te bányász létedre jó vagy.Olvashatóan és érthetően írsz.A mostani témáid nem igazán állnak közel hozzám,ezért nem is reagálok.A fontoskodás meg a tudás fitogtatása engem komolyan zavar.Ezt nem azért írom mert valamilyen kisebbrendűségi érzésem lenne.Tudnák most például hozni egy- két valóban nagy formátumú hozzászólót aki magvas hozzászólását az egyszeri hívő számára is érthető módon tudják közölni miközben a magas szintet tartják.Néhány posztot az ilyen hozzászólások miatt érdemes elolvasni.Látom,hogy felfedeztek a reposzt-on,ez nem kis teljesítmény:gratulálok!A meddő posztokat és a még meddőbb hozzászólásokat pedig kikerüljük.Most "kapirgálok"és találok jó posztokat,vannak lélekemelő posztok is.Sajnos néhány számomra fontos blogger huzamosabb ideje hallgat,remélem nemsokára jelentkeznek.Végül:nem baj ha egy poszt provokatív,de ne ez legyen a cél.Egyébként nem könnyű dolog a blog írása és még nehezebb egy megfelelő szinten tartani.A Te blogod olvasható és fenn tudod tartani az olvasóban az érdeklődést.Ha felmegyek a net-re megnézem,hogy mit is írt Sefatias.Az én szememben nem vagy bunkó bányász,érdekel amit írsz és meg is értem amit közölni akarsz velünk,velem.Ez nem kis eredmény...
Arpicus 2014.09.11 20:10:25
@sefatias: Köszönöm a választ!Azért szeretem a blogodat mert itt bizonyos értelemben "itthon"vagyok.Nincs semmilyen felsőbbrendűség,kioktató hangnem.Hozzáférhető a blog minden résztvevő számára.Lehet,hogy nem ír valamilyen magasröptű hozzászólást de érzed,hogy őszinte.Persze,hogy van itt is sok kitűnő hozzászólás.Hogy legyenek jó hozzászólások ahhoz jó posztok is kellenek.Az nem baj,hogy a poszt egy kicsit provokatív vagy ahogy te mondod kicsit szemtelen.Néha az a jó,ha megpiszkálunk dolgokat és erre az emberek így vagy úgy reagálnak.Azt is szeretem benned,hogy a posztjaid és az itteni vitáid semmiben sem különböznek a másik blogokon vagy fórumokon való hozzászólásaidtól.Felismerhető vagy,tehát bizonyos értelemben van stílusod.Az jó,hogy örülsz a kritikáknak.Ez hasznos.Főleg ha a kritika építő,jóindulatú és segítő szándékú.Persze bírni kell ha nem ilyenek a kritikák vagy trollok támadnak,provokálnak.Ezen a vizsgán én többször megbuktam és tanultam.Van amikor elég vastagon átlépsz az én toleranciahatáromon-de minden írásodban találok hasznosítani valót.Még ha nem is értek egyet sok megállapításoddal építőnek tartom a blogod olvasását.Azt amit hasznosnak találok azt elfogadom és beépítem a gondolkodásomba amivel nem értek egyet azt megvizsgálom,hogy miért nem fogadható el a számomra.Hova is jutnánk ha ugyanúgy gondolkodnánk?A tanulás pedig egy egész életen át tartó folyamat.Aki nem tanul az nem fejlődik.Blogokból és fórumokból sokat lehet tanulni sok más mellett amit ez a modern kor biztosít a számunkra.Nekem az internet nagy mértékben kiszélesítette a tanulási lehetőséget.Tanulok tőled,más hozzászólóktól és talán valamit tőlem is lehet néha tanulni.Folytasd a blogod írását mert szükség van rá.A keresztyén blogok és fórumok világában te egy érdekes színt hozol.Talán ezért is sok felekezet tagja olvassa a blogodat,sőt hozzá is szólnak.Ez a nyitottság jutalma.További építő blogolást kívánok Neked és mindnyájunknak! :)
Sefatias A korszellemről 2014.08.27 10:54:49
Azt hiszem, ha a kereszténység történelmét megfilmesítenék, és hűen be szeretnék mutatni, akkor 18-as karika nélkül lehetetlen lenne forgalomba hozni. Míg egyik oldalon ott van a keresztény ember önfeláldozása, segíteni akarása, egy jobb közösség megvalósítása érdekében…..
Arpicus 2014.09.01 16:10:11
@sefatias: Igen ez az!Hálás köszönet a javításért!Már kezdek belejönni a belinkelésbe,de ez a Divinity sehogy sem megy :(
Arpicus 2014.09.01 16:28:16
@KMZ_hyperion: Köszönöm a választ!Sefatias kijavította a Divinitys linket.Csak úgy zárójelben:nagyon szeretem Sting zenéjét,sajnos a számok szövegének a 90%-át nem értem,de azt hiszem,hogy a szövegei legalább annyira jók mint a zenéi.Ha ezt a kis hozzászólásomat olvasná a gyülekezetem zenei vezetője(egyébként ennek a gyülekezetnek a peremén vegetálok)bizony kemény kritikát kapnék...Szerintem pedig kár,hogy keresztyén zenészek között nincs senki sem aki legalább Sting-et megközelítő szinten tudna zenét csinálni.
szvsz. :)
Arpicus 2014.09.01 20:58:48
@KMZ_hyperion:" Nyilván mindkettő próbál bibliai alátámasztást szerezni a maga igazának. "Ezért én nagyjából azt a megközelítést alkalmaznám, hogy tegyük félre a Bibliát, és próbáljuk meg objektíven eldönteni, hogy mi az, ami érték, és megtartandó, és mi az, ami a múlt hagyatéka, de inkább már csak korlátoz mintsem használ. Tudom, hogy ezzel nagyon messzire megyek, de hát tudod, én nem a Biblia szempontjából közelítem meg a dolgokat."-ezen a kijelentéseden hosszabban gondolkodtam.Abban nem tudok Veled egyetérteni,hogy tegyük félre a Bibliát.A norma,az alap a Biblia.Abban viszont igazad van,hogy ezt sokan önkényesen magyarázzák,a Bibliával akarják igazolni a véleményüket.Sőt sokan visszaélnek az Írással.Van egy gombjuk és ahhoz varrnak kabátot.Én szándékosan nem dobálódzok Bibliai idézetekkel.Viszont nem tudom félretenni a Bibliát,mert azon mérek le minden mozgalmat,mozgást,egyházat.És akármennyire törekszünk az objektivitásra,mégiscsak szubjektívek maradunk.Sajnos néhány keresztyén fórum és blog e szubjektivitás melegágya.Szinte fárasztó olvasni azt amit némelyek képesek azokon összehordani a Bibliára hivatkozva.Orákulumnak tekintik magukat pedig nem azok.Persze ezek a fórumok és blogok tele vannak hízelgő hozzászólókkal....Hogy pl.hol kezdődik a gyülekezet,arról lehetne egy jó kis eszmecserét folytatni.Az pedig mi az érték és maradandó az igencsak szubjektív dolog.Ami számomra érték az lehet,hogy számodra nem.Abban viszont teljesen egyetértek Veled,hogy sok a múlt hagyatéka amelyet már régen le kellett volna rakni-de mi kitartóan hordozzuk tovább.És abban is igazad van,hogy bizony ezek a dolgok inkább korlátoznak mint használnak.Ezt a mondatot külön köszönöm Neked.A KORLÁTOZÁS kifejezés nagyon megfelelő.Én régebben a fékezés szót használtam.Olyan ez mint a tompa fejsze vagy kés,vagy ha biciklit félig felfújt gumival tekered.Sokkal több energiát kell elhasználnod,hogy megvalósítsd a célt.Mivel Sytka blogján is már váltottunk eszmét azt tapasztalom,hogy habár magadat ateistának/agnosztikusnak tartod vagy vallod mégis nagyon sokat tudsz az egyház/gyülekezet természetéről.És ha nem is értek Veled egyet(Sefatias-szal sem értünk sok mindenben egyet)sok mindenben,nagyon szeretem a hozzászólásaidat.Nem puffogtatsz üres és elkoptatott szólamokat és frázisokat hanem őszintén elmondod a véleményedet.A kívülállók néha sokkal jobban látják a valós állapotokat mint a bent lévők.Habár van egy sanda gyanúm,hogy Te nem vagy teljesen kívülálló:ahhoz elég jól ismered a matériát.A Veled való kommunikációban felfrissülök,hasonló tapasztalatom volt Kövi Györggyel is.Átjön,hogy te amikor hozzá akarsz szólni,nem akarsz bennünket nevelni sem kioktatni.Ha megtérnél nagyon hasznos eszköz lehetnél az Úr kezében...Engem nem zavar,ha merész vagy de Te is láttad a múltkor,hogy Sefatias jól rám ijesztett merész bátorságával.Mindenesetre én inkább vitatkozom egy becsületes ateistával mint egy álszent hívővel.Azokból már nekem is tele van a hócipőm.Tudod ők azok akiknek mindenre előre előkészített és gyors válaszaik vannak.Mi itt azért hagyunk helyet a kételynek is,a kérdések feltevésének.Te és Sefatias merészebben én picit óvatosabban.A probléma amelyről eszmét cserélünk létező probléma az egyházakban,gyülekezetekben csak sajnos gyakran nem vesznek tudomást róla,a szőnyeg alá söprik-de attól a probléma ott van.Bezárkóznak és lassan elsorvadnak.Valahol ez valamilyen lelki tudathasadás(ezt a fogalmat nem pszichológiai értelemben használom!),egyszerűen nem vesznek tudomást az időről amiben élnek.Közben pedig egy helyben topognak vagy hajtják a mókuskereket.Végül elnézést kérek Tőled,hogy a válaszon túl egy általános véleményt is megfogalmaztam és egy kicsit visszaéltem a hozzászólás lehetőségével és a türelmeddel.Úgy láttam,hogy ezt most megtehetem és Te ezt nekem nem fogod felróni...
Az a bizonyos "más"
Sefatias A deizmus(om) 2014.08.09 14:10:29
Mivel egyre nyíltabban vállalom fel a deizmusomat, ezért egyre több fórumon vetődnek fel kérdések a kereszténységemet illetően. Ez ugye nem újdonság, mert már évek óta így van ez deizmus nélkül is. A napokban több kritikát is kaptam mivel egyes olvasóim szerint vitatom a Biblia…..
Arpicus 2014.08.11 18:02:23
@sefatias: köszönöm!Elovasom a belinkelt anyagot a hozzászólásokat,a mostani posztban belinkelt anyagokat,ez elég sok időt vesz igénybe de szükségszerű mert itt valóban komoly dologról van szó...Nagyon markáns kijelentéseket teszel ezért minden szimpátiám ellenére utána kell néznem a dolognak.Meg kell néznem,hogy ez felfogás biblia alapokon áll-e vagy pedig egy a számos tévtanítás közül.Nem akarok elhamarkodott véleményt alkotni,most számomra a dolgok végig és átnézése következeik és lehet,hogy csak utána szólok hozzá,ha egyáltalán hozzászólok...Én ilyen kérdésekben nagyon óvatos vagyok,ez a poszt is egy lelki/teológiai aknamező.Hiszem,hogy a hozzászólások olvasása is hozzásegít megértenem,hogy miről is van szó.
Mennyit áldozhatunk fel Istennek az életünkből? Miről mondjunk le, hogy bizonyítsuk az iránta érzet szeretetünket? Mennyire és hogyan tagadjuk meg magunkat, hogy Krisztus a követőinek tartson minket? „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg…..
Arpicus 2014.08.07 23:15:05
@KMZ_hyperion:igazad van abban,hogy a kereszténység alapja régóta erodálódik,de keresztyénség továbbra is van.És a hatása sem csökken.Az istenellenes erők hatalmas energiákat vetnek be,hogy teljesen ellehetetlenítsék a ker.-et.Isten azonban minden időben gondoskodik olyan emberekről akik magasan tartják a keresztyénség fáklyáját,csak néhány név a sok közül akik neve most hirtelen eszembe jut:Wycliff,Tyndale,Husz János,Savonarola,Luther,Kálvin,John Owen és a puritánok,John Bunyan,John Wesley,Spurgeon,Tozer...és még sokan mások,sokan közülük az életüket áldozták az "ügyért".Az ismeretlen mártirokról ne is beszéljünk.Ha a deformáció egy szintet elér akkor Isten közbelép,reformációk,megújulások történnek.A hivatalos keresztyénség valóban erősen erodálódott,de a valódi,evangéliumi keresztyénség minden hibája ellenére magasan tartja a reformátorok fáklyáját.Záradékul néhány sokkoló kép a keresztyénség legújabb mártírjairól:
kozbenjaro.blog.hu/2014/07/07/kereszten_beszeljenek_a_borzalmas_kepek
Arpicus 2014.08.08 23:31:50
@dan_delion: Kedves Barátom!
Már azt hittem,hogy lezártuk a vitát.Látom,hogy téged nagyon izgat a dolog.Ami a JT-t illeti,ehhez nem tudok hozzászólni.Nagyon keveset tudok róluk,nem volt sohasem kapcsolatom velük.
Sajnálom,hogy nem értetted meg Szabados Ádám cikkét.Ott nagyon világosan le van írva a probléma.A blogján a keresőben üsd be a "megtérés"szót és néhány nagyon komoly írás fog megjelenni.Például ez:
divinity.szbadosadam.hu/?p=6330
Én már többször vitatkoztam Ádámmal a blogján,de ebben a kérdéskörben teljesen egyet értek vele.A kérdéseiddel fordulj hozzá,biztos válaszolni fog.Keresd ki a belinkelt posztot az álmegtérésekről szóló posztot és annál felteheted a kérdéseidet.Ez nem alibi a részemről,nem is akarom kikerülni a választ de ma este vettem észre,hogy írtál.Ma estére én Paul Washer egyik előadásának megnézésére készültem és ehhez teljes koncentráció kell.E levél megírása után megnézem ezt az előadást.A másik ok amiért érdemben nem reagálok,hogy a válaszom nagyon hosszú lenne és nem hiszem,hogy egy milliméterrel is közelebb kerülnénk egymáshoz ebben a témában.Ha szabad egy személyes megjegyzést tenni:nagyon visszafogott voltam a veled való beszélgetés folyamán R.W.-nel kapcsolatban.Láttam,hogy számodra ő tekintély és nem akartalak ellene hangolni vagy befolyásolni.Pedig R.W.-nel, módszereivel és magával a mozgalmával komolyabb gondjaim vannak mint ahogy azt itt ecseteltem.Nekem megvan egy ausztrál lelkipásztor nagyon alapos és igen kemény kritikája erről a dologról.Azt is tudom,hogy van sok komoly hívő akiket én is szeretek és akik mély tiszteletek felnéznek rá.
Ezért is nagyon visszafogottan nyilatkoztam.Nem akarom ismételni magam.Az előző válaszaimban ott az ok amiért nem akartam élezni a vitát.Ami a megtérést illeti arról sokat írhatnák,a felszínes és gyors megtérésekről,az ELHAMARKODOTT megtérésekről(vö.1Kor.15,2-MBT).A gyülekezet feladata megítélni,hogy ki tért meg és ki nem.Ez a dolog a gyülekezet feladata.Természetesen meg lehet játszani a megtérést és átverni az embereket és a gyülekezet,de előbb utóbb kibújik a szög zsákból.Az egész kérdéskörre egy csomó linket tudnék belinkelni de nem látom értelmét,ha téged Szabados Ádám(és Mark Dever)érvelése nem győzött meg,akkor én hogyan bírnálak meggyőzni?Ádám 14 évvel fiatalabb mint én,de ismeretben és sok másban messze előttem jár.Olvasd el újból,de most alaposabban azt a posztot és a hozzászólásokat is!Nem akarok Ádám háta mögé bújni de nem szeretném ha ez a vita közöttünk végül a gumicsont rágása lenne.Próbáltam veled nagyon megértő lenni.Remélem sikerült.Nem volt célom megingatni a meggyőződésedet.Legyen a hited szerint.Remélem,hogy azért nem nézel R.W.-ra mint a hitesek N.S.-ra,vagy mint a katolikusok a pápára
mert akkor még R.W.-t sem érted meg.
Egy Spurgeon idézettel zárnám a válaszomat:"Ne számold a kifogott halaidat,mielőtt megsültek volna.Ne számold a megtérteket,mielőtt kipróbáltad volna a hitüket."-ez az idézet ettől a lelki óriástól az én válaszom is.Több mint 150 évvel ezelőtt mondta ezt.Milyen időszerű!Nem szeretek nagy szavakat használni,de szerintem prófétikus kijelentés volt.
Bocsánatodat kérem ha csalódást okoztam a válaszommal!Most megyek és nézem és hallgatom Washer-t:szükségem van tiszta és biblikus tanításra és kellenek az új impulzusok...
Arpicus 2014.08.08 23:35:01
@dan_delion: nem írtam pontosan be linket,megpróbálom méh egyszer:
divinity.szabadosadam.hu/?p=6330
Elnézést!
írta: J.D. Greear, 2 Ways to Know You Are Saved Sokszor kérdezik tőlem keresztények: „Honnan tudhatom biztosan, hogy üdvösségem van?” Sőt, ami azt illeti, olyan gyakran hallom, hogy írtam is egy könyvet róla: „Stop Asking Jesus Into Your Heart” (Kb.: „Ne hívogasd be folyton…..
Arpicus 2014.07.31 23:55:45
@Kéry Zsuzsanna: Kedves Zsuzsa!
Én már 1978-ban olvastam Csia Lajos fordítását,akkor a "Puszta létnél többet"c.alatt jelent meg nyugaton.Szeretem,habár egy kicsit darabos a fordítás,talán azért mert nagyon szöveghű akart lenni.Sokat használtam igehirdetések előkészítésénél.Olvastam Csia Lajos tanulmányát is erről a témáról.Ő volt az egyik élharcosa ennek a szemléletnek a Testvérgyülekezeti mozgalom mellett akik a 60-as években hozták be ezt a fogalmat a magyar keresztyénségbe,itt Watchmann Nee tanítása is nagy súllyal volt jelen(egyébként W.Nee felfogásának fonákságairól kitűnő kritikát olvashatsz "Ranald Macaulay-Jerram Barrs:ELTORZULT KÉPMÁS-a Biblia emberképe" c,könyvében,Harmat 1994;abban az időben a Harmat még jó könyveket adott ki).Ami az Egyszerű Fordítást illeti:nekem szimpatikus a megközelítése,de csak mint PARAFRÁZIST használom.Nem tartom egyenértékűnek a többi fordítással:fontos kifejezések maradtak ki,vagy más(enyhébb)kifejezést használtak a fordítók.A céljuk az volt valószínűleg az volt,hogy a Biblia üzenetét közelebb hozzák az utca emberéhez.Olvasni érdekes,elismerem sok helyen frissítő és érdekes megoldásokat hoz,de alapos bibliatanulmányozásra nem tartom alkalmasnak.Komolyabb fordítások mellé kiegészítő fordításként használom.Hasonlónak tartom a THE MESSAGE c.parafrázishoz amely az angol nyelvterületen nagyon népszerű(pl.Rick Warren használja nagy előszeretettel).Ezek használható fordítások/parafrázisok,viszont szerintem a jobb érthetőség érdekében feláldozzák a pontosságot.Tudom,hogy ezzel a nézetemmel sokaknál kihúzom a gyufát,mert az
Egyszerű fordítás most nagyon népszerű.Mivel érződik rajta egyfajta teológiai felfogás(a nagyon pontos Csia fordításnál is!)ezért én egy kis tartózkodással használom ezeket.Figyelembe ajánlanék még egy nagyon eredeti fordítást amely
szintén érdekesen nyúl az ÚSZ szövegéhez,talán még megtalálható valamilyen antikváriumban:
Új Testamentom,magyarra fordította Dr.Buday Gergely,Bp.1967.Ez is egy érdekes kísérlet volt.Visszatérve még egy kicsit a hármas felosztáshoz:ezt a felfogást nagy erővel propagálta az Evangéliumi Iratmisszió,később Primo most Evangéliumi Kiadó,a könyveiken és
a folyóiratuk(Vetés és aratás-amelyet egyébként én nagyok szeretek!)által.A hatás nem is maradt el.
Befejezném egy kis történettel.Valaki lefordított egy könyvet a Szentlélekről,ezt a hármas felosztás néhány híve nehezményezte és elmentek a fordítóhoz,hogy megkérdezzék,hogy miért nem használta a Szent Szellem kifejezést.A bölcs testvér így válaszolt:testvérek,nem mindegy,hogy egy almát két vagy három részre szeljük?!-én is így vagyok ezzel.Én egyébként a protestáns új fordítású Bibliát használom és a Károli fordítást(ezen nőttem fel).Egyébként különböző nyelveken
kb.húsz Bibliám van és kb.harminc ÚSZ-em.Még katolikus Bibliáim is vannak habár nagy fenntartásaim vannak a katolicizmussal szemben.Aki nem érti az eredeti nyelveket azoknak jó a több fordítás összevetése.Egyben minden fordítás valamilyen módon magyarázat is,hiszen akármennyire becsületes is volt a fordító-minden fordítás magán viseli a fordító(-ók)felfogását is.Sajnos a fordítások mellet vannak ferdítések is,de ez egy más téma.Elnézésedet ás elnézéseteket kérem,hogy ma és most ilyen sokat csacsogott ez a vénember és eltért az eredeti témától....!

Szeretettel és megértéssel:Árpád.
Arpicus 2014.08.01 01:35:00
@firecrest: akkor hasonló cipőben járunk.Szerintem is a nagy illúziókeltés idejét éljük mai evangéliumi keresztyénségben.Egy Ausztráliában élő atyafi írta haza az egyik barátjának a gyülekezete állapotáról:
most már nem tudni ki Lót és ki sodomai a gyülekezetben.Remélem,hogy nem mindenhol ilyen a helyzet de valahogy túl könnyen lesznek az emberek hívővé.A léc túl alacsonyra van téve,szinte át sem kell ugrani.Kijelentik rólad,hogy most már hívő vagy és a gyülekezet tagja.Te pedig nem is tértél meg.Hány ilyen emberrel találkoztam már!Sokan közülük visszatértek a világba,maradtak némelyek akik illúzióban ringatják magukat és néhány közben meg is tért.Amit itt őszintén leírtál azzal nem magad bírkózol.Gyakran bennem is megfogalmazódnak ezek a kételyek.Őszintén szólva bizonyos értelemben én is vakvágányon vagyok.Ez nehéz.De harcolok,és sikerül a víz felett maradnom és remélem nemsokára megadja nekem az ÚR azt a kegyelmet,hogy újból "ússzak".Addig pedig dolgozom magamon.
A megtérések kérdése fontos kérdés.Amerikában szerveztek egy konferenciát ezzel a címmel:
"Álmegtérések:az egyház öngyilkossága?"
Szabados Ádám írt erről a konferenciáról egy posztot,megpróbálom belinkelni,remélem sikerülni fog:
divinity.szabadosadam.hu/?p=6220
Arpicus 2014.08.04 23:40:35
@firecrest: "Én úgy gondolom,hogy az igazi hívőnek is megrendülhet a hite és ezzel a tudata is(pl.csapások idején)."-ez egy nagyon igaz gondolat.Magam is tapasztaltam amikor egy igazán nagy csapás után megrendült és kiüresedett a hitem.Minden viszonylagossá vált a számomra.A csapás valóban nagy volt,de magam is elcsodálkoztam magamon,hogy mennyire padlóra küldött.Pedig valahol igazi,talán érett hívőnek számítottam mások és magam előtt...Elég hosszú idő kellett,hogy kijussak ebből az állapotból,hogy hitem ismét tartalommal töltődjön fel.Szerintem valamilyen módon minden valódi hívő fogott már padlót az életében.Nem hiszek a "happy"keresztyénségben.A próbák és kudarcok szerves részei a hívői életnek.Ma nagyon sok hívő igyekszik megspórolni az emmausi utat.Pedig ezt az utat minden valódi hívő végigjárta már,vagy most van rajta...Elnézést,hogy személyes példával hozakodtam elő.Észrevételem erre a gondolatra terjedt ki,Zsuzsával történő eszmecserédnek csak szemlélője és olvasója vagyok.Azért írtam ezt a pár sort mert érzem nálad az őszinteséget.Értékes hozzászólónak tartalak akinek a megnyilvánulásaira odafigyelek.