Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sony

0 bejegyzést írt és 180 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legalábbis brit tudósok ezt bizonyították be tegnap reggel a helyi általános iskolában. Tegnap előtt akkora zuhé kapta el a gyerekeket ebédre menet, hogy hiába az esőkabát, a fiam és még legalább egy kislány úgy elázott, ahogy azt ilyenkor illik. Nadrág, cipő, zokni, minden. Annak ellenére, hogy…..
Egy két héttel ezelőtti poszthoz, a Lepra és pestis Magyarországon címűhöz érkezett egy érdekes hozzászólás, miszerint gyakorlatilag a dohány elterjedése akadályozta meg, hogy a pestis tovább pusztítson, és ennek köszönhető a későbbi népességrobbanás is. Egy kicsit…..
sony 2017.06.06 19:22:29
@Arthur Arthurus: "Régen volt választási lehetőség, foglalhattál asztalt dohányzó és nemdohányzó terembe, voltak a vonatokon dohányzó és nem dohányzó kocsik, ha meg a társaság egyik fele dohányzott, a másik nem, akkor alapvető volt (tapasztalataim szerint), hogy mindenki a nemdohányos részre ül, és akinek kell egy cigi, az átmegy/kimegy. Most a kerthelyiségekből is ki van tiltva. Régen sem kényszerített senki, hogy passzív dohányozz, max a szülők, ha a házban cigiztek."

Sajnos ez csak elméleti lehetőség volt. Igen, a vendéglőkben volt nemdohányzó rész, de mindig egy hátsó sarokban, ahova egyébként senki sem szeretett volna ülni, a jó helyek mindig dohányzó helyek voltak. A kerthelyiség mindig dohányzó volt, pedig a vendéglők egyik fontos vonzereje az, hogy lehet a szabadban ebédelni. A vonaton nem dohányzó és nemdohányzó kocsik voltak, hanem dohányzó és nemdohányzó szakaszok, néhol (ic-n!!!) csak egy nyitott üvegfallal elválasztva. Mivel a füst nem maradt meg jólnevelten a dohányzó szakaszban, az egész vonat füstös volt. A legviccesebb/dühítőbb az volt, amikor egy dohányos nem akart a dohányzószakaszban utazni, mert az tényleg annyira büdös volt, hogy nem lehetett megmaradni benne, de azért átjárt oda kb. 20 percenként, és utána magával hozta a szagot, a füstöt. Vagy amikor a buszra szállás előtt a dohányos szívott még egy utolsó slukkot, utána elpöccintette a csikket, és az utolsó slukk füstjét már a buszon fújta ki. Dohányosként lehet, hogy úgy tűnt, a nemdohányzóknak rengeteg módja van elkerülni a füstöt, a valóság sajnos nem volt ez.

Ami a dohányboltokat illeti, ez nem dohányzó-nemdohányzó kérdés. Bizonyos köröket így akartak üzleti lehetőséghez juttatni, ennyi az egész. Nemdohányzóként is bosszant a létük, mert úgysem vinne be senki gyereket, így viszont misztifikálják a gyerekek szemében, így azt hiszoik felnőttes dolog dohányozni.
sony 2017.06.06 19:22:32
@Hozzászólás ©: "Ne gyere csak a gyárak kibocsátásával. Nekem pl. rengeteg ismerősöm van aki nem csak munkaeszköznek tartja az autóját, de a vezetés hobbija is. Még a sarki boltba is azzal megy ha olyan a kedve. Ha már itt tartunk, ha egy személyautóval utazol 100 Km-t kb annyi a károsanyag kibocsátásod mint egy erős dohányos évi adagja. Jah, hogy az nem olyan látványos??"

Jogos érv lenne, a gond az, hogy a szennyezések összeadódnak. Épp ezért az autózás okozta környezetszennyezést értelmetlen összevetni a dohányzás okozta környezetszennyezéssel. A természete is más, mert míg az autók globálisan szennyeznek, és úgy tűnhet egy autósnak, hogy a sok milliárd autó mellett az ő egyetlen autója nem számít, addig a dohányzás lokálisan szennyez, és mondjuk egy sorbanállásnál már egyetlen dohányos is el tudja rontani a levegő minőségét. Egyébként nagyon sokan foglalkoznak a környezetbarát autózással, és gyakorlatilag már van olyan elektromos autó, amit környezetbarát, zöld energiával lehet tölteni. Ez nem megoldás a lusta hobbiautósok problémájára, de a károsanyag kibocsátásra igen.

"Összevissza az dühít hogy olyan szinten diszkriminálják a dohányzást, de semmi mással nem foglalkoznak hogy az már a hülyeség határát súrolja."

Nem diszkriminálják, csak éppen beszabályozzák, hol lehet szívni, és hol nem. Ez nagyjából lefedi azokat a szituációkat, ahol egy nemdohányost régebben rendszeresen kényszerhelyzetbe hoztak. Én elhiszem, hogy sok dohányos olyan régóta szívja, hogy már nem is emlékszik arra, amikor nem tette, és hogy a dohányzás természetéből adódóan (tudottan káros, addiktív szenvedélybetegség) kénytelenek a személyiségükbe beépíteni a dohányos életfelfogást, de be kell látni, hogy az ember természetes állapota a nemdohányzás, így a törvényeknek azt kell védenie.
Apa születik Születésnapok 2017.01.18 12:39:01
Gyermekünk születésnapja mindig ünnep, egyesek szerényen, mások sátrat állítva ünneplik, ez egy szabad műfaj. De a szülők úgy tudják nekifutásból tökön rúgni magukat ezzel az eseménnyel, hogy évekig nem tudnak kimászni belőle. Nem is kell ehhez más, csak egy születésnapi buli sok-sok…..
  Kapcsolattartás: a múltkor a kicsi félt tőlem, de feloldódott. Én boldog voltam, az anyja és a nagyanyja nem annyira. Mára viszont elérték, hogy nélkülük oda se akarjon jönni hozzám. Tanácstalanságomban szerettem volna megtudni, hogy mitől fél, erre zavart lett és csak azt hajtogatta: apa menj…..
Képes lehet-e agyunk annyi információt tárolni, mint a teljes internet? Az Avatar című film már a valóság? Miért sakkozzunk? Elveszi-e a mesterséges intelligencia a munkánkat? Kreatívabb-e a gazdag gyerek? Melyik játékban nyert már megint egy számítógép az emberrel szemben? Újabb tények az…..
Az elmúlt évek, évtizedek társadalmi trendjeinek, a technológia világán belül pedig különösen a videójátékok és az online pornó elterjedésének köszönhetően a férfiak egyre gyengébben teljesítenek az élet számtalan területén, az iskolától kezdve a hálószobáig. A férfitársadalom válságának tüneteit,…..
sony 2015.06.05 14:55:25
Kellene már egy hangzatos név azokra is, akik a két nem teljes egyenjogúságát akarják elérni, ahol egyik nem sem áll a másik előtt. Sem a nők, sem a férfiak. A feminizmus elkoptatta saját magát - bár szükség is volt erre, ha csak a 200 évvel ezelőtti viszonyokat nézzük Európában. Manapság talán már nem kell ennyire radikálisnak lenni. De ha a mostani iszlám országokat nézitek, látható, hogy Európában sem indultak a nők sokkal jobb pozícióból, és az ilyen állapotok között kedvességgel és megértéssel nem lehet elérni semmit.

Srácok, csak egy kérdés: tetszik az, amit az iszlám államokban a nőkkel tesznek? Tudom, élnek ott is felvilágosult férfiak és családok, de amíg egy rendszerben valamit meg lehet tenni, addig lesznek, akik meg is teszik (pl. megölik a lányukat, testvérüket, gyereküket, ha nem viselkedik megfelelően). Jó lenne, ha a nők nem tanulhatnának, nem szavazhatnának, nem lenne joguk szabadon élni? Aki erre igennel válaszol, az önmagában igazolja a feminizmus létezésének értelmét, aki pedig nemmel (remélem sokan) azoknak tudni kell, hogy azt, hogy Európában ma nem ez a rendszer, azt a feministáknak köszönhetik. Kellettek azok a nők, akik a társadalmi nyomásnak ellenállva küzdöttek az ellen, hogy a nemük másodrendű maradjon. És küzdeni nem lehet kedvesen, meggyőző hangon, babusgatva. Küzdeni csak keményen lehet, mert ha valaki nem elég kemény, nem tud felülkerekedni az ellenálláson. Ahogy írtam, _talán_ ma már nincs szükség arra, hogy ennyire keményen küzdjünk.

Ami a fiúk problémáját mai illeti, nem a feminizmus okozza, hanem az iskolarendszer. A fiúk 12-13 éves korukig, tehát a pubertás kezdetéig bizony gyengébbek a lányoknál. Betegesebbek, fejletlenebb az idegrendszerük, a finommotorikájuk, és egy szabadabban nevelt lány mellett könnyen kiderülhet, hogy a nagymozgások terén sem jobbak. Utána behozzák a lemaradást, néhány területen túlszárnyalják a lányokat. Másmilyen a fejlődési görbéjük. Egy ötödikes fiú kb. egy harmadikos, negyedikes lány szintjén van. De mire ők is megerősödnek, addigra már megszokták, hogy ők rosszabbak, ügyetlenebbek. Vannak fiúk, akiket ez küzdésre inspirálja, mások egyszerűen feladják. A szülők hozzáállása is fontos. Ha valakinek fia születik, biztos lehet abban, hogy a gyerekét a saját valós értékeinek megfelelően fogják megítélni, és kétségbeejtő lehet, ha azt látják, hogy a gyerek gyengébbnek tűnik, mint a szomszéd lányka. Hiszen a lányok gyengébbek - gondolhatják a társadalmi sztereotípiák miatt, pedig ez nem így van. Tehát nagyon fontos lenne, ha a lányokat lányokhoz, a fiúkat fiúkhoz mérnék, az iskolában pedig a pubertás kezdetéig sehogyan sem mérnék a gyerekeket, hanem egyénileg mindenkit megpróbálnának a lehetőségei felső határáig fejleszteni. Mert bármilyen más, alternatív módszert találnak ki, ami segíti a fiú tanulását, a lányok a pubertásig mindenképp előnyben lesznek, és többet profitálnak belőle, és ha a gyerekek az alsóban 'megtanulták' hogy Julika jobb mint Pistike, az hosszú távon mindkettőjük számára káros.
sony 2015.06.05 20:12:50
@[megmondoember]: Egyébként az oktatási rendszert a férfiak alakították ilyenre, és a nők próbálják helyrehozni, továbbá egyre több olyan tanár van, aki pontosan tudja, mit vállal, és mégis ezt a szakmát választja. Tehát a kevésbé tehetséges, piacon nehezen boldoguló, de diplomás állásra vágyó fiatal választja ezt a szakmát, hanem sok idealista is, akik változtatni, javítani akarnak ezen a helyzeten. A szakmába érkező fiúk pedig hímestojásként vannak kezelve, mert mindenki tudja, hogy a gyerekeknek szükségük lenne férfitanárokra, férfi példaképekre is.

Jó lenne nem ellenségként nézni egymásra, hidd el, a legtöbb nő sem arra vágyik, hogy a férfiak elnőiesedjenek, csak éppen arra sem vágynak, hogy elnyomásban kelljen élniük, mint a középkorban.
Kertkonyha Nagyi almás pitéje 2015.04.01 00:02:00
Mit tudott a nagyi almás pitéje? Mitől volt olyan felejthetetlenül jó az illat, ami elvarázsolt, amint beléptünk hozzá? Kicsi voltam még, nem emlékszem, hogy csinálta az almás pitét. De ahogy most sült ez a pite, és kezdtek kiszállingózni az illatok, ő jutott eszembe.Nálunk húsvétkor ez lesz az…..
Vannak olyan ételek az életemben, amelyeknél nem tudok elszakadni a hagyományos, és sokkal időigényesebb készítési módoktól, a klasszikus tésztás receptek pont ilyenek. Ha túrós csuszát szeretnék enni, akkor az azt jelenti számomra, hogy neki kell állnom tésztát gyúrni.…..
Láttam én már karón varjút, gifen p*nát, és kínai, indiai, török üzletekben is már maneki nekót. Azonban az mindig meglepett, hogy amikor rákérdeztem az üzletben, nem tudták mire is jó ez az integető jószág. Habár magát a macskát kínában gyártják le, a története…..
A legtöbb szülő igyekszik a gyermekének megadni mindent. De a "minden", tág fogalom. Megvesszük a drága ajándékokat, adunk a látszatra, a külsőségekre, tele pakoljuk a hűtőt minden földi jóval, amit a reklámokban látunk, de vajon gyermekeink érzelmi és szellemi fejlődésére…..
sony 2014.12.30 09:29:16
Mit is keres egy diplomás nő? A válasz röviden: diplomás pasit, legalábbis alapesetben. Egy korábbi posztomban már foglalkoztam a témával. Most elsősorban az ottani hozzászólások alapján próbálok rávilágítani a helyzetre méghozzá úgy, hogy több diplomás nőt megkérdeztem az ügyfeleim közül, hogy…..
sony 2014.11.20 14:23:36
@Gerilgfx: @Gerilgfx: Pont arról szól a dolog, hogy Júlia (és a többi diplomás nő) inkább egyedül él, mintsem egy lelket romboló kapcsolatba vágjon bele. Diplomás ügyvédként nyilván fel tudja mérni, hogy ezzel az igényével csökkenti az esélyeit, mégsem akar maga mellé nem diplomás párt. A te hozzászólásod sajnos a legjobb példa a posztban emlegetett kisebbrendűségi komplexusra.

Aki nem tudja megbecsülni a diplomát, az jellemzően nem érti meg, mennyi munkával jár. Az egyetemek, főiskolák nemcsak tudást adnak, hanem a fiatalok életszemléletét is alakítják, így azt hinni, hogy egy diplomás egyenlő lehet egy nem diplomással, önáltatás, hazugság, tudatlanság. Továbbá már sok-sok éve ismert tény, hogy a diplomások jobban fizető munkalehetőségekhez juthatnak, így valószínűleg minden olyan fiatal megpróbál bejutni a felsőoktatásba, aki elég okos ahhoz, hogy ezt belássa. És mindenki bejut, aki képes rá.
Tudom, hogy páran szeretnek belekapaszkodni abba, hogy a nem-diplomások között is vannak jól kereső, megbecsült szakmájú kivételek, és a diplomások között is vannak link alakok, de jellemzően ezek kivételek. Nyilván ezek a kivételek olyan fiatalok, akiknek egyik oldalról a felsőoktatásban lett volna a helyük, de a családi hátterük nem engedte meg, hogy továbbtanuljanak. A másik oldalról pedig olyanok, akik hátszéllel kerülhettek be az egyetemre. Sajnálatos mindkettő, de összességében nem jellemző a csoportra, így ha Júliának nincs végtelen mennyiségű ideje arra, hogy végigpróbálgassa, a nem-diplomások közül ki bizonyul kivételnek (és persze 44 évesen már nincs végtelen ideje), akkor jobban teszi, ha nem is vág bele.
sony 2014.11.26 13:21:10
@pucros: Lehet, hogy nem a diploma, hanem az intelligencia, vagy az értelmiségi családi háttér szerteágazó hatásai számítanak. De ha jó eséllyel ezeket az elvárásokat diplomás férfinál találhatja meg, ráadásul az előző kapcsolata pont emiatt az ellentét miatt ért véget, akkor érthető az elvárása.

Természetesen a diploma sem garancia mindenre. De jobb esélyeket nyújt egy diplomás nőnek, hogy hasonló érdeklődésű párt találjon. (Egyébként nem hiszem, hogy az ilyen társkereső oldalakon a szerelmet keresik az emberek. Párt keresnek, akivel el tudják képzelni az életüket, és akivel közös terveik lehetnek.)
sony 2014.11.26 13:21:18
@Gerilgfx: Pont arról szól a dolog, hogy Júlia (és a többi diplomás nő) inkább egyedül él, mintsem egy lelket romboló kapcsolatba vágjon bele. Diplomás ügyvédként nyilván fel tudja mérni, hogy ezzel az igényével csökkenti az esélyeit, mégsem akar maga mellé nem diplomás párt. A te hozzászólásod sajnos a legjobb példa a posztban emlegetett kisebbrendűségi komplexusra.

Aki nem tudja megbecsülni a diplomát, az jellemzően nem érti meg, mennyi munkával jár. Az egyetemek, főiskolák nemcsak tudást adnak, hanem a fiatalok életszemléletét is alakítják, így azt hinni, hogy egy diplomás egyenlő lehet egy nem diplomással, önáltatás, hazugság, tudatlanság. Továbbá már sok-sok éve ismert tény, hogy a diplomások jobban fizető munkalehetőségekhez juthatnak, így valószínűleg minden olyan fiatal megpróbál bejutni a felsőoktatásba, aki elég okos ahhoz, hogy ezt belássa. És mindenki bejut, aki képes rá.
Tudom, hogy páran szeretnek belekapaszkodni abba, hogy a nem-diplomások között is vannak jól kereső, megbecsült szakmájú kivételek, és a diplomások között is vannak link alakok, de jellemzően ezek kivételek. Nyilván ezek a kivételek olyan fiatalok, akiknek egyik oldalról a felsőoktatásban lett volna a helyük, de a családi hátterük nem engedte meg, hogy továbbtanuljanak. A másik oldalról pedig olyanok, akik hátszéllel kerülhettek be az egyetemre. Sajnálatos mindkettő, de összességében nem jellemző a csoportra, így ha Júliának nincs végtelen mennyiségű ideje arra, hogy végigpróbálgassa, a nem-diplomások közül ki bizonyul kivételnek (és persze 44 évesen már nincs végtelen ideje), akkor jobban teszi, ha nem is vág bele.
Luz Cabrera, Malorie Pangilinan formatervezők által tervezett "Drágám, hazaértem!" elnevezésű fali kulcstartó különlegessége alakjában rejlik. A méhsejt alakú, falra szerelhető kulcstartóhoz, különböző színű kulcstartó is tartozik. A színeknek köszönhetően mindenki…..
Mi fontos és mi nem? A magyar hírfogyasztó burokban él, kellemetlenebb megfogalmazással, nem nagyon les ki a langymeleg kis magyar pocsolyából. Aki megnéz egy esti hírműsort valamelyik magyar nyelvű adón, vagy egy még estibb beszélgető műsort, mindig izgalmas hazai témákkal…..
sony 2014.10.30 14:34:55
@Taligamajom: Nem a magyar néplélek szűklátókörű. A magyar közmédia szűri meg gondosan az információkat. De akit érdekel a külpolitika, nyilván nem a közmédiából tájékozódik, hanem alternatív forrásokat keres. Aki marad a közmédiánál, az az USA-ban is csak a helyi híreket olvasná.

Tudod mi a szűklátókörűség? Általánosításokkal vagdalkozni. Tudom, hogy ez soha nem megy ki a divatból, de nem árt azért néha nyitott szemmel járni. Nézz körül, csak a te szűkebb környezetedben hányféleképpen gondolkoznak a világról a családodban, a baráti körödben, beszélgess, nyiss a valóság felé, akkor biztosan észreveszed, hogy nincs közömbös néplélek. Manipulatív közmédia, az van.

(Ami az angolok és amerikaiak globális lelkületét illeti, amikor még lehetett, végigrabolták a világot, és a gazdagság már csak ilyen, további gazdagságot és hatalmat szül. Ezért vannak ott mindenhol, nem a néplelkük miatt.)
Fontos hogy az alaplevek nem csak finomak szépek is legyenek.Törekedhetünk hogy minél kevesebb számunkra feleslegesen megterhelő anyagot tartalmazzanak. Hogy ezt elérjük hasznosak lesznek ezek a tanácsok. 1 számú tanács A húsleves tiszta és átlátszó lesz ha a forró vízbe tesszük…..
Augusztust írunk. Már érzékelhetően rövidebbek a nappalok. Egyre többször jut eszünkbe az iskola. Ma pedig igazi, esős, "őszi" reggelre ébredtünk.   Az új iskolaév kezdése mindig izgalommal jár, talán egy kis aggódással is. Rengeteg kérdés kavarog a kisiskolás és szülei…..
sony 2014.08.08 01:52:55
@ZF2: Csakhogy ez pont nem verseny. A magyar rendszerben elég jól követik (legalábbis az elején) a gyerekek fejlődési ritmusát, és a gyerkőc ideális esetben 'iskolaéretten' megy iskolába, ami egy nagyobb testi és szellemi változással jár. Az általad emlegetett országokban az oktatás első egy-két éve olyan tudnivalók megtanításával jár, amit a gyerekek nálunk az óvodában tanulnak meg, csak kevésbé kötött keretek között. A gondot pont az jelenti, hogy túl nagy a változás a kötetlen ovi, és a kötött iskola között, de sok iskolában ezt már próbálják szelidíteni.
Nem nagy ügy egyébként megtanítani egy ötévest arra, hogy leírja a nevét, de ha csak elsőben tanulja meg leírni, és csak hét évesen lesz elsős, akkor sem marad le semmiről, mert az élet nem verseny, a későbbi sikerességet nem vetíti előre az, hogy hány évesen tanult meg a gyerek olvasni és írni.
A címben említett három paranccsal dolgozhatunk az Invert Selectionben azért, hogy végül a kívánt alakú terület maradjon kijelölve. Az elején ez nem tűnik akkora nagy trúvájnak, de az ötven pálya gondoskodik arról, hogy ne csupán egy ötperces kattintgatás legyen a játék...
Ha netán igaz a korai pletyka, miszerint az új Star Wars-film nagyrészt Han Solo karakterére épül, akkor most nagyon komolyan fájhat a producerek feje. A The Hollywood Reporter értesülése szerint Harrison Ford nyolc hetet kénytelen kihagyni a forgatásból, miután múlt csütörtökön…..
Mihez kezdjen magával az ellenzék a most kezdődő ciklusban? Tiltakozni, tüntetni, sőt, lázadni: kell. De nem elég. Tervezni, programot írni: kell. De ki olvassa? …Hát akkor?!? Az előző ciklusban a Fidesz-KDNP elvette az önkormányzatoktól az iskolákat. Ahhoz képest, hogy Hoffmann…..
sony 2014.07.06 00:19:38
@sárospataki lány: Bocs, hogy belekotyogok, de a svájci rendszer szerintem borzasztó. 12 évesen eldöntik egy gyerekről, hol tanulhat tovább...