Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koós Kolos

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár mostanság mindenki a kiszáradt Nádas-tóra fókuszál, Budakeszin van egy másik, még létező vizes élőhely, amelyet az emberi beavatkozás fenyeget. Ahová rendszeresen jut víz, de a természetet leuralni vágyó embernek az is baj. Azért a víz az úr… Koós Kolos írása..
Koós Kolos 2023.05.23 12:11:46
@gigabursch: Szia,

vannak kikerülhetetlen és kérlelhetetlen tények. Ilyen például az, hogy a budakeszi medence egy gigantikus lavór, ami még ráadásul jól vízszigetelt (nagyrészt lösz borítású) is, ezért az itt hulló csapadék jó eséllyel igyekszik elfolyni a területről.

Hacsak az önkormányzat nem képes Sztálin elvt. tervét megvalósítani, hogy megfordítsák a folyók folyását, akkor valami jobbat kell kitalálniuk. Szóval ez nem opcionális dolog - nem olyasmi, ami elől a földbe dughatnák a fejüket.

Adott egy megoldandó probléma, amit eddig csak súlyosbítani voltak képesek. Most már olyan komoly a helyzet, hogy az eddigiekhez képpest egy másik irányba, de mindenképpen lépniük kell. Láthatóan nem vették komolyan a dolgot - eddig.

1.) nincs olyan, hogy a patak ingatlanja - bár a meder külön hrsz és mint ilyen tudtommal állami tulajdon - és vagy állami vagy önk-kezelésben: budakeszin az önk kezelésében van.

2.) a vízügy egy tereprendezéssel nem szállhat szembe - főleg ha az önk a felelős, gondolom szakmai véleményezés etc. nyilván a kompetenciájuk, tehát egy terv nem valósítható meg nélkülük

A szabvány medrek ásása nem általános már, sok helyen jöttek rá arra, hogy ez nem megoldás és sokkal olcsóbb a természetközeli meder-rehabilitáció - ezzel kapcsolatban ugyanennek a pataknak a törökbálinti szakasz sorsát ajánlom figyelmedbe.

A végére hagyom a reakciód elején leírtakat: nem a patak életterét kell növelni hanem a víz lefolyását kell rendezni. Amit nem adsz át a pataknak azt el fogja venni úgyis. Nézd meg a képeket, vagy inkább sétálj el arrafelé ...
Ahogy az oda- és elvezető utcákat, erdei utakat, kedvelt turistakörnyéket sem. Legyen a parkerdő az embereké, a kocsikat hagyják a természeti terület határán! ..
Koós Kolos 2023.04.18 10:52:07
@Budakeszi Blog: a terveket elnézve ez még a legkíméletesebb megoldás, mindent egybevetve.

Ugyanakkor megint nem a lényeg kerül említésre, miszerint az 1970-es években létrehozott Vadaspark nagyon nem felel meg a modern elvárásoknak!

Ezt továbbfejleszteni ordas nagy ostobaság. Fölszámolni sokkal jobb ötlet lenne! Lehetne a turizmust fejleszteni a környéken - ha nem a PP Zrt-re bíznánk a feladatot.

Mert ők évtizedek óta folyamatosan inkompetenciájuk élő bizonyítékaként fulladoznak ettől a feladattól. Miközben kincsek vannak a kezükben, aranybányán ülnek és képtelenek kihasználni az adottságokat. Még mindig a pártállami megrögzöttségben.

Visszük az elvtiket meg a haverjaikat vadászgatni. Amíg ez így van, addig nesze neked turizmus...
Koós Kolos 2023.04.18 12:17:25
@Fredddy:

Ezt nem értem: hogyan lehetséges, hogy a kiköltöző emberek nem budakeszin gyökerező probléma?

Az átmenő forgalom és a kiköltöző emberek amúgy kapcsolódó problémák, a két nagyobb kiköltözős lakóterület Teli-Budajenő és Páty miatt - de a budakeszire költözők az budakeszin gyökerező probléma...nem kellene annyi telket értékesíteni, lakóövezetbe vonni, etc. - ez érvényes Telkire és Pátyra is.

Be kell húzni (és be lehet húzni!) a féket, a kiköltözésre lehet nemet mondani - és erre is van példa, nem csak a telekbiznisz jelenti a települések fennmaradásának zálogát!

Az átmenő forgalom más kérdés, de annak a megoldására van nem-lokális együttműködés, szóval ott nem lehet elsírni a szokásos "jajj szegény budakeszi" nyavalygást.

Budakeszin soha nem a realitást veszik alapul és nem igazán keresik a megoldást. Van egy agglomerációs nyomás, aminek jó oldala is van. Ajvékolnak a rossz oldala miatt, de nem aknázzák ki a jó oldalát. Ez az egész innentől csak mondvacsinált probléma.

Ha ott van a kezed ügyében a megoldás, de nem élsz vele, akkor ne nyavalyogj.
Koós Kolos 2023.04.18 14:26:12
@Fredddy:
ezt vágom, de nem is ezen vitatkozunk, asszem, hanem inkább a megoldási lehetőségen!

Én mindenkitől azt hallom, hogy micsoda gondok vannak (ez igaz is), de megoldások felsorolására senki sem ilyen serény! Bakker: értem azt is, hogy ez a regnáló városvezetés abban gondolkodik, amiben tíz évvel ezelőtt is gondolkodott és gyakorlatilag ennek a megváltoztatása nem is lehetséges.

De tényleg nincsen megoldás?
Legalább egy elméleti lehetőséget vetne föl valaki!

Ezért próbálok ilyen lehetőségeket keresni, mégha csak elméletben működnek is: Budakeszi közel van a fővároshoz és ebből adódóan elképesztő lehetőségei vannak! Éppen csak nem használja ki őket a város. Panaszkodik mindenki a főváros közelségéből adódó gondok miatt, de senki nem beszél az ebből fakadó lehetőségekről.

Tényleg úgy tűnik, mintha a megoldást senki nem akarná - mintha mindenkinek az lenne jó, hogy panaszkodhat.

Amit Te írsz az a megoldás egyik része: ha nem engedünk több lakóövezetet kialakítani, azzal nem oldódik meg a már meglévők problémája, igaz?

A "fővárosi munka-vidéken lakás" újkeletű igényét ki lehetne elégíteni, csak éppen először az odajutást kellene megoldani. A Budapest-Budakeszi vonal a legrosszabb választás - mondjuk nem sokkal jobb a Solymári vonal sem - de azt érdemes látni, hogy ennek legfőbb oka földrajzi jellegű:
- egyfelől hegyvidékről van szó
- másrészről az itt kialakított közlekedési vonalak egy a mostani forgalom századrészéhez igazítva kerültek kiépítésre

Pesttől az alföld felé közlekedő vonalak kiépítése nagyságrendekkel egyszerűbb. Igaz, ki a franc akar az alföldre költözni? Eléggé jól lehet látni, hogy a budai oldalon lévő települések számára kézenfekvő a magas telekárak miatt ezzel sáfárkodni. Nehéz volna meggyőzni őket arról, hogy hagyjanak föl ezzel és próbáljanak meg másféle bevételi forrás után nézni.

Ha semmi áron nem akarjuk keresztülfúrni a János-hegyet egy jó alagúttal, akkor nem marad más, mint ami most is van.

PP Zrt vs önkormányzat küzdelem, hogy ki is az a bizonyos erősebb kutyus.
Újra és újra beépítenék Budakeszi egyik legszebb természeti helyét. A szakhatóság immár megszokott módon közreműködik, csak az önkormányzatban bízhatunk. Koós Kolos írása ..
Koós Kolos 2016.08.06 18:21:59
@gigabursch: keresem, de nem találom, honnan derül ki, hogy "a kedves cikírónál nem egészen tiszta az, hogy mi az eljáró hatóság és mi a szakhatóság".

Érdekelne - mert azt gondoltam, hogy a szükséges hatósági engedélyek említésével együtt nem kellett külön részleteznem, hogy melyik hatóság adott engedélyt hiszen nyilvánvaló, hogy a természetvédelmi engedély szakszerű és körültekintő mivoltát vitatjuk, vagyis a Pest Megyei Kormányhivatalról van szó.

A természeti értékekkel kapcsolatos szakmai véleményt a DINPI bocsátotta a hatóság rendelkezésére, ami a területet ismerő szakemberek számára vérlázítóan engedékeny a filmforgatást, az építkezést és védett növények kiásását illetően és a fokozottan védett madárfaj jelenlétével kapcsolatosan. Az erre vonatkozó jelzéseket a DINPI szakemberei (érthetetlen módon) nem vették figyelembe illetve szintén elfogadhatatlan módon utasították el.
Koós Kolos 2016.08.07 17:51:19
@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:

Hivatalból próbálsz tréfálkozni, vagy alapból ennyit vettél le a cikkből?

Pedig milyen könnyű is utánanézni a magyar tarszának, ha valaki nem tudná, hogy mi is az, de fűtené a tudásvágy, hogy mindenáron megtudja! Íme - és ez csak egy lehetőség! -:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_tarsza
Koós Kolos 2016.08.08 11:04:48
@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:

A blog már csak ilyen műfaj: ha az ember el akarja kerülni, hogy a császár képét leszarják a legyek, akkor nem rakja föl a falra. Nincs mit tenni, ez van. Ez azonban fordítva is igaz: ha az ember nem akarja, hogy agyhalott kreténnek tűnjön, akkor igyekeznie kell érdemi kommenteket írnia.

Például a wikipédia helyett írhattam volna mást forrást is, így igaz, de másfelől azt is hiába írtam volna neked, igaz? - ezt is csak egy virtuális személynek írtam, ki tudja, talán nem érdemel szarkazmust az illető (mármint a valóságban).
A Normafa fejlesztések kapcsán elindult valami. A környékre irányuló turizmus és a sok természeti érték megőrzésének együttes lehetősége ellentmondásosnak tűnik: mintha be kellene áldozni valamit. Igen, ez volt eddig a gyakorlat – de talán lehet ez másképpen is? Koós Kolos írása ..
Koós Kolos 2014.11.18 09:47:37
Kedves Tamás,

Tennék egy helyesbítést a címben: a riport nem a Natúrparkról szól, hanem Budakeszi fejlődési lehetőségeiről.

A teljes riportban elhangzik, hogy nagy hibát követ el Budakeszi városvezetése, ha a jelenleg meglévő lehetőségét (mármint azt, hogy Budapest pihenőzónája legyen) elszalasztja.

Itt húzódik egy feszültség-zóna, ami a város elhelyezkedéséből ered: Budakeszi éppen a vidék és a főváros határán fekszik és a hasonló településekhez képest szerencsés közelségben de még szerencsésebb elkülönültségben egyúttal. Hozzávéve vendéglátó hagyományait és természetes adottságait ideális hely a kirándulókultúra fellegvárává változtatni. Erről szól a riport.

A Natúrpark szemlélet lényege a települések összefogása. Széles közösségi érdekeket kiszolgáló, hosszú távra tervezett tájhasználat, jobb életminőség és javuló környezeti állapot, fokozott ökológiai tudatosság a települések közötti együttműködésre és a lakosság bevonására építve. Összehangolt településfejlesztések és forráslehívások: egymást erősítő feladatvállalások. A közösségi érdekek megvalósulása ott is, ahová nem hatnak el a nagyobb szervezetek. Ez a Natúrpark-szemlélet.

Sajnos ezzel szemben van egyfajta gondolkodásmód, ami a Budaörsi példát tekinti követendőnek. Rövid távú, néha csak pillanatnyi érdekek, szűk érdekkörök, esetleg csak egyes emberek érdekeinek kiszolgálása. Ezt csinálja a városvezetés évek óta.

A riportban az is elhangzik, hogy miért nem feltétlenül üdvözítő Budaörs példája és miért nem érdemes Budakeszinek követnie ezt a példát.

Ami nincs a riportban az a saját véleményem: Budaörs most próbál egy jobb irányt venni és ha Budakeszi nem lépi meg előbb, akkor Budaörs biztosan megteszi, hogy fejlessze a turizmust - Budakeszi pedig megint le fog maradni. Ha pedig ez idő alatt tönkreteszik a tájat (ahogyan azt jelenleg a TSZT és HÉSZ, valamint a városi rendeletek ismeretében, illetve konkrét tevékenységük láttán kijelenthetjük), akkor nem fognak tudni utánamenni, mert nem lesz mivel gazdálkodniuk.

Ha most lépnének, gond nélkül leelőzhetnék Budaörsöt.
Budakeszi Blog Álomvölgyi séta 2013.11.05 19:00:00
Egykor szántó volt, később bánya, épült itt majdnem lakópark, ma védett terület. Csoda a budaörsi határban. ..