Regisztráció Blogot indítok
Adatok
swadarshan

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Él bennünk egy olyan vágy, mely arra ösztönöz, hogy igyekezzünk mindent megérteni, ehhez viszont nincs szükség tudásra. A feltételezés, hogy van isten, nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy mindent tökéletesen megértsünk, anélkül, hogy mindent tökéletesen megismernénk." Sztrugackij: Stalker A…..
swadarshan 2014.02.06 14:29:17
a kommenteket nem olvastam vegig, csak a cikket. azt remelem hogy a szerzohoz eljutnak a szavaim, ha mar o is megosztotta velunk az oveit. nagyon erdekes es eleg alapos megfigyeles, de egyben roppant hianyos is szerintem.
olyan mintha keszitenek -mondjuk- egy feljegyzest a magyar kultura JELEN allapotarol, es abban leirnek minden negativumot ami pillanatnyilag a felszinen erzekelheto, hogy mi hol hogyan jelenik meg, kik hogyan viszonyulnak mikhez es kikhez, hogyan viselkednek a kulonfele retegegek es feltehetoleg miert - es mialatt mindezt feljegyeznem, mintegy tokeletesen megfeledkezek arrol, hogy mellesleg a magyar kultura mar ezer, netan 2000 eve is letezett, akkor is volt valamilyen, es azota bizony atment hatalmas valtozasokon, amirol a cikk is ir, mennyire fontos.
pontosan igy van ez a vallasokkal is (legtobbjukkel legalabbis, mar ha a fo vallasokat nezzuk, de igaz ez piciben az elmult nehany evben, evtizedben kialakult minden egyeb hiedelmekre is) - letrejottek valamiert, a maguk koraban, vagyis akkor, amikor megszulettek, okkal, cellal, es az azota eltelt ido folyaman megoregededtek, atalakultak, de ez meg nem jelenti azt, hogy ugy tekintenek egy oreg, beteg, gyenge, nem csupan hasznavehetetlen emberre mondjuk, hogy itt van ez a rakas szerencsetlenseg aki csak art nekunk mert gondjat kell viselnunk mikozben semmire sem jo mar, csak ido- es energiapazarlas vele foglalkozni.
nem.
ugy hiszem, akkor van barmi ertelme foglalkozni a vallas mibenlete kerdessel, ha megnezem onnet, amikor szuletett, hogy akkoriban mit jelentett, hogyan es mikent formalta az emberi eleteket, a kozossegeket, mit adott vagy vett el - es aztan megnezem azt is hogy hogyan alakult at szepen az evszazadok folyaman...
ez igy pusztan egy roppant felszines megfigyeles az emberek jelen allapotarol, es vajmi keveset mond el valojaban a vallasrol magarol.
eppen ugyanugy mint az emberrol sem tudunk meg semmit, ha csupan a betegsegeit vesszuk szemugyre elete vegen.
mint ahogyan a magyar kulturat sem ismeri fel senki, aki ma korul nez magyarorszagon...
swadarshan 2014.02.06 14:43:21
azutan persze mindamellett, hogy hianyos, meg provokativ is ez az iras.
persze nyilvan vannak sokan olyanok, akik mindenfele vallasokban csupan feltetelezik isten letet, de rengeteg olyat ismerek magamat is beleertve, akik szamara isten lete nem csupan feletetelezes, hanem eleteros tapasztalas.
amikor megszuletunk es azt mondjak, ez az anyukad, ez az apukad - elhisszuk hogy igy van, de egesz eletunk soran a kesobbiekben tudni veljuk, hogy az az anyukank es az az apukank, eszunkbe sem jut hogy ez csupan egy feltetelezes.
jomagam es meg sokan masok szamara is, isten nem pusztan egy talan valo, hanem nagyon is mindennapos tapasztalas, egy a sok kulonfele kapcsolataim kozul, van akivel igy kommunikalok es van akivel ugy, istennel is kommunikalok es azert tudom hogy o van, mert a teljes lenyevel valaszol UGY ahogyan semelyik masik letezo nem tudna valaszolni, meg en sem, hiszen mindannyian masok vagyunk ezert mast adunk onmagunkbol. eppen ugyanugy ahogyan azt is tudom hogy TE VAGY, hiszen megosztottal itt most egy darabkat onmagadbol IGY ahogyan te vagy, letezel.
tehat ezen a ponton a cikk nem csupan provokativ de kifejezetten serto is, amikor azt allitja hogy barki aki 'hisz istenben' csupan egy feltetelezettben hisz, olyan mintha azt allitanam, hogy nincs is apad-anyad, csak feltetelezed hogy van. olyan mintha azt allitanam, hogy meg sem tortent veled az amit eppen csak megtapasztaltal, az egesz csak egy feltetelezes, nincs is.
tiszteletlenseg az egyes emberrel, es magaval a vallassal is, ami egy oreg beteg valami, de sok, rengeteg mindenen ment keresztul amig ide eljutott!