Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vikkus

1366 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gardiens du Chaos kennel Napjaink 2023.08.30 13:52:59
Élünk, megvagyunk, futunk, bringázunk, túrázunk. Most már +1 fővel. Blog valamiért háttérbe szorult az egyre hosszabb facebook posztokkal párhuzamosan, van ilyen. Azt viszont - bocsi - csak az ismerőseim láthatják. Igyekszem visszatelepülni ide is, mert jó volt, és rengeteg kaland lapul még…..
Ezt a cikket leginkább azoknak írtam, akik szerint a tűzijáték rendben van, "joguk van évente egyszer jól érezni magukat", "évente egyszer ki lehet bírni", és "nem igaz, hogy egyetlen éjszakán nem lehet vigyázni a kutyára". Nekik akarom megmutatni, hogy ezek a kifogások mennyire hazug állítások, és…..
Vikkus 2022.01.06 11:17:52
A cikket sikerült az egybegyűlteknek elolvasni?
NEM egy napig tart a szilveszter, hanem 3-4 napig, de nagyobb városokban egy-másfél hétig is folyik durrogás, ellentétben a nyári viharokkal. Ez egy olyan hosszas idegi terhelés, amit az érzékenyebb állatok már nem bírnak.
NEM elég bezárni és vigyázni a kutyára, fentebb olvasható három olyan eset, ami szívrohammal/epilepsziás rohammal okozott halált, ráadásul egyik esetben korábban nem volt zajfélő a kutya, a másik esetben pedig napokkal szilveszter után kezdett durrogni valaki, amikor már a kutya gazdája sem számított erre. És ezek csak a facebookon megjelent és nagy figyelmet kapott esetek...
A haszonállatokkal mi van? A lovat hova vigye be? A szarvasmarhával mit tud tenni a gazdája? Még el sem tud menni az állataival kulcsosházba, mint a kutyások java, csak próbálja menteni a jószágait miközben kint tölti az éjszakát az istállóban...
Nem kell a panaszkodás az ugatásról meg a kutyasz@rról, elég unalmas, hogy minden petárda/tüzijáték bíráló posztra ez a replika, miközben az elszenvedő réteg nem csak a kutyásoké, épp csak ők a leghangosabbak... haszonállat tartók, kisgyermekesek, autista spektrumzavarral élők a teljesség igénye nélkül traumásan élik meg ezt a hetet (!) nem beszélve a vadállatokról.
Felteszem azt a kérdést is, hogy miért kell bárkinek eltűrni, hogy a kilőtt rakétákkal összeszemeteljék a kertjét, vagy éppen kockáztassak, hogy meggyulladjon valami a területén? Ugyan úgy aggályos, büntethető kellene legyen, mint a széthagyott kutyasz@r (és büntessék azt is, aki nem szedi össze). Érdemes ránézni a katasztrófavédelem és az OMSZ szilveszteri statisztikájára is, még párszáz olyan ember, akiknek szívás a nagy bulizás, mert egyre másra mennek ki riasztásra, javában a tüzijáték miatt.
Nagyon sok oldalról vet fel aggályokat a szilveszteri "buli", és évről évre durvább ami megy. Külföldön már a keletkező szmog miatt tiltogatják be a tüzijátékot, ideje lenne, hogy nálunk is fékezzenek rajta. Létezik már fényfestés, de hangtalan tüzijáték is, vannak alternatívák látványos műsorokra.
Annak idején még nagy huszár voltam, osztottam az igét arról, hogy kutyát csak tenyésztőtől vegyél, ha már nem akarsz örökbe fogadni, igyekeztem komoly határvonalat húzni tenyésztő és szaporító közé, cimkékkel ellátni egyiket és másikat, felvilágosítani minél szélesebb körben. Még konferencián is…..
Tavaly ősszel jött az első agylövésünk, hogy el kéne menni az erdőbe ottalvós túrára. Akkor még kezdetleges cuccal lódultunk neki, kölcsön hátizsák és -sátor, és az "ultralight"-tól távol helyezkedő matracok... Aztán lassacskán váltottuk le a cuccokat, spéci trekking hátizsák, könnyített matrac, és…..
Miután a Visevniken megszivattuk magunkat, másnapra úgy éreztük kell egy kicsit lájtosabb kaland a lábainknak. Kinéztünk hát egy útvonalat a Karszt fennsíkon, ez közelebb is volt Postojnához, és kevesebb szintemelkedést ígért. A gerincen egy irányban akár 14km-t is meg tudtunk volna tenni (ha…..
Vikkus 2020.12.09 07:27:38
@clemens: frissítettem, de nem vagyunk sokkal előrébb vele, az appomon sajnos csak vaktérkép van
A szociális háló nagy csodája, hogy közvetlenül kontaktban vagyok egy szlovén kutyás túrázóval. Masa-nak hála egy hosszú listából tudtunk válogatni, hogy mely csúcsokat tudjuk megmászni kutyával. Ez hatalmas előny volt a tavalyi tátrás kalandhoz képest, nem vakon indultunk el, hogy ott, félúton…..
Idén nyáron mindenkinek neccesek voltak a vakációs tervei, mi is az utolsó pillanatig figyeltük a híreket, de végül nyugiban el tudtunk indulni a rég várt kalandra a csodás Szlovéniába. Mivel még sosem jártunk itt, igyekeztünk mindent megnézni, nem csak a mainstream helyeket :) Ezért az úticélunk is…..
Kint tartod az udvaron szegény párát, vagy a lakásban kínzod? Futsz vele a nyári időszakban? Elviszed magaddal magashegyi túrára, esetleg húzatsz vele súlyt, vagy éppen magadat? Használod esőben és kánikulában arra, amire kitalálták? Vagy csak utánajárás nélkül vettél egy olyan kutyát, ami az…..
Tavaly nyári kalandjaimat elevenítem fel néhány poszt erejéig. Akit érdekelnek a szaftos részletek, azok számára elérhető az eredeti felületen a felkészülésünkről és utazásunk napjáról szóló bejegyzések, ám most következzék a lényeg, maga, egy igazi magashegyi túra, méghozzá két beauceronnal. A…..
Vikkus 2020.07.13 14:27:03
@Első mohikán: Nálunk tapasztaltabb volt ugyan, de itt még ő sem járt. Ettől függetlenül nem bántuk meg, nagyon szép helyeken vitt az út. A TANAP kapcsán viszont nem értünk egyet. Utána kérdeztünk, hogy járhatók-e az utak kutyával, és csak a lengyel oldalon vannak kitiltva a nemzeti parkokból. Később egyébként minden nap találkoztunk kutyás túrázókkal, pedig ugyan így a TANAP területén mozogtunk.
Mióta először kilestünk a Babás szerkövekhez, terveztem, hogy felmegyek innen a Pálos kolostorhoz, és csinálunk Rebszivel egy nagyobb karikát is. Kihasználva, hogy pihinapom van, ma reggel felkerekedtünk és átautóztunk Petőcz pusztára.  Otthon még fontolgattam, hogy hozom a hűtőmellényt is, de a…..
Nagyon sokat gondolkoztam hogy oldjam meg a frissítést, mert sajnos odáig jutottunk, hogy már a Mecsek fái sem óvnak meg a hőségtől. Ráadásként nem csak magamnak viszem a vizet, hanem sokszor Rebinek is. Ha nem akad vízfolyás az útvonalon, akkor nekem kell gondoskodnom róla. Próbáltam már a futó…..
Cserkúton élünk, egy Péccsel szinte összeépül faluban, mely nem csak a helyiek számára lehet ismert, hiszen sok túrázó talál itt kulcsosház vagy egyéb szállást mecseki kirándulásai idejére. Ehhez a térséghez közel esik a Mecsek Nyugati oldala, és több jelzésen is fel lehet menni a hegyre, ahol aztán…..
Pár hete esett meg, hogy egy meleg nyári délelőttön Ati indítványozta, hogy nézzük el Csarnóta felé, a Kopasz-hegyi kilátóhoz. Tenkesen átvezető teljesítmény túrákról ismerte meg az útvonalat, ám most a hőségre és a kései indulásra való tekintettel csak a legszebb részére koncentráltunk, és a Tenkes…..
Már rég nem arról szól a blog, hogy leírom hogy telnek a kutyás mindennapjaink, ahogy változik körlöttünk a világ, úgy változik hát ez a felület is. Továbbra is mesélni szeretnék az edzéseinkről, de egyre többször van részünk különlegesebb kalandokban, ezért mostantól bevezetek egy új cimkét, a…..
Már a karantén előtt is terveztük, hogy egyszer átruccanunk a Mecsekből is látható Papuk hegységbe, a határ túloldalára, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most, mikor enyhítették az intézkedéseket - abszolút elővigyázatosan - nekilódultunk, hogy megnézzük magunknak a Papukot.  A hajnali indulás…..
Azaz a funkció alkotta a küllemet. (Ezt nem én mondom, hanem tény, így alakultak ki a fajtastandardek) Innentől kezdve pedig nem fér a fejembe, hogy hogy a viharba van az, hogy a funkcióban használt kutyák a kiállításon valahogy mindig háttérbe kerülnek…? Ismerős a szitu? Persze, hogy az. Tavaly…..
Vikkus 2020.06.18 09:33:46
@Kamilla Papp:
Örülök a kommentednek, ahogy minden olyan találkozásnak online vagy irl, mikor valakivel egy nyelvet tudunk beszélni :) Bele sem merek gondolni milyen lehet a helyzeted, az én fajtám még szerencsésen megmaradt használhatónak, ám mi is rég eljutottunk oda, hogy videókat kérünk egy-egy kanról (feltéve, hogy nem láttam még a munkáját élőben, vagy nincs ehhez megbízható forrásom), mert a munkaképesség sokkal több, mint egy ösztönpróba. A munkavizsga már egy erős talán, de láttam már sok munkavizsgát, én már azoknak sem hiszek teljesen :) Sajnos motivációkat, "will-to-please"-t nem tesztelik, ahogy az állóképességet sem. Ha egy munkakutya flegma, nulla érzékenysége van rám, akkor a hajamra kenhetem.
Nem követem nyomon a fajtát, de bearded collie-ban vannak munkavonalak, ha collie-ban is elérhető, akkor neked sincs minden veszve :) és akit láttam dolgozós beardie-t, az nagyon ott volt! Igaz feleannyi szőre sincs, mint a show beardie-nek.
Vikkus 2020.06.29 19:14:48
Bocs, hogy ilyen későn, de azért reagálnék :)
"Az egyik, hogy hogy lehetnek értékmérők azok a küllem-tulajdonságok, amiket manipulálni lehet?! Lásd pl. skótjuhásznál a fül súlyozása.. ha súlyozod, szabályos lesz akkor is, ha amúgy nem lenne az. Utólag nem lehet megmondani, miért szabályos a fültartás. De van amikor csak a kiállításra, a felnőtt kutyáét is súlyozzák. Hm."
Magában hordozza a kérdésed a választ :) Ez is egy súlyos probléma a küllemkiállítással és a küllem-orientált tenyésztéssel.

"Aztán: amikor nyígás van a fajta beszűkült génállományára, örökletes betegségeire vonatkozóan, miért is nem néznek körül a nem-kiállítási állományban??"
A palacknyak-hatásról Sándor Sárának volt egy frenetikus prezentációja, azt kötelezővé tenném minden tenyésztő számára, a DNS szűrések értelmezésével együtt. Nagy baj ugyanis, hogy akik ezt a prezit végighallgatták, a legfőbb kérdésük a DNS alapú szűrésekkel kapcsolatban az volt, hogy hogyan tudnak hatékonyabban színre tenyészteni...

"Harmadik, hogy vajon van-e értelme "visszaszelektálni" egy fajtát munkakutyává - ha létezik és itt van nekünk a munkaborder, ami kb. mindent elvisz a hátán.. "
Na, itt álljunk meg. A szelekció elvileg "preserve", ez az FCI új szlogene by J. T. elnök úr. Szóval igen, ha meg akarod őrizni a fajtát kívül és BELÜL is, akkor van értelme visszanyúlni az eredethez. Más fajtához viszonyítani pedig szerintem nagy butaság. Ennyi erővel tartsunk csak bordert és malinoist, hisz ez a kettő "mindent elvisz a hátán". A border collie egyébként is CS terelő versenyeken indul, ha máshol nem is, a terelő versenyeken a collie egyenrangú felekkel indulhat, az összes többi interbreed fajtával. És azért az agilityn túl is van élet :) rengeteg új sport kezdi bontogatni a szárnyait és nem mindegyiket uralják a fent említett "sztárfajták".
Az utóbbi időben erősen gyengélkedett a térdem, néhány bekötött és meglehetősen tempós futással úgy odavertem, hogy már sima sétálásnál is fájdogált. De aztán jött a kollagén kúra, és pihentettem is két hetet (jó, volt közben egy laza 18 kilis túra, de azt ki számolja...), és erre a hétvégére…..
Múltkor már mentem egy hosszabbat úgy, hogy nem hajtottam a tempót, csak elindultam Rebivel felfedezni a földutakat, ám akkor leállt a mérőm, és sajnos csak tippre tudtam összeadni és kiszámolni mennyi lehetett a teljes táv. Ez alkalommal hasonlót mentünk, pár nap kihagyás után kellett ez a jószágom…..
Az úgy volt, hogy a Decathlon a szokásos éves cégolimpiáját idén online rendezte meg, és így végre részt vettem rajta. Nem mintha eddig nem tudtam volna elmenni, de nem volt olyan sport, ami miatt megtettem volna. Az online rendezés előnye viszont, hogy a futást kutyával tudtam teljesíteni, így…..
A felsorolás mindkettőnkre igaz, bár alapvetően Rebelle-ről mesélnék. Január óta ügyetlenkedünk bringával, utóbb végiggondolva viszont nem jött ki ez olyan rosszul. Fokozatosan szoktam hozzá én is a bringázáshoz, a kutya a nagyobb tempóhoz és kettőnk együttese a közös munka új szférájához.…..
Furcsa milyen apróságokról tudnak beugrani komoly témák. Mint egy klasszikus Simpson epizód, eszembe jut a kerti tavacskába esett gyík reggelről, amit kimentettünk egy bottal, majd erősen rá kellett szóljak Rebire, hogy ezt most ne akarja elkapni. Majd elindult a gondolatom és az első cselekményszál…..
Sokáig gondolkoztam, hogy pótlom, ami a legutóbbi kalandjaink óta kimaradt a mesélésből, de már olyan hosszúra nyúlt a karanténos felbolydulás óta esett kimaradás, hogy inkább elengedem. Meglehet, hogy throwback-jelleggel elő-elő veszek jelentős történéseket, de most inkább arról írnék, ami most…..
Mert nálunk alapvetően a talaj egyenetlenségek miatt nem szokott. Konkrétan a pálya 3/4-én nem tudok tekerni, mert egyensúlyoznom kell az életemért miközben Bubi átalránt a huplikon. De nekem ez teljesen normálisnak tűnt és a default reakcióm az volt, hogy márpedig ezen a szar terepen akarok tudni…..
Az egyszerű kutya előnye, hogy nem bonyolítja túl az életet, ha egyszer egy problémára találtunk megoldást, akkor az a továbbiakban egy hasonló elakadásnál adaptálható. Konkrétan: nem gyorsultunk tovább bikejöringben - eddig. A cc-s megoldást koppintva konkurenciát tettem Rebelle mellé, konkrétan…..