Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rebdelka

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az eddig feltöltött három cikkben, és a kapcsolódó vitákban nagyon sok érdekes kérdés és téma felbukkant, mielőtt azonban ezekre rátérnénk, a legjobb, ha végigviszem az alaptémát. Még két, alapvetően gyakorlati jellegű kérdést kell érintenünk: az egyik a paleolit étrendek különböző…..
rebdelka 2014.02.06 14:04:07
@fordulo_bogyo:
Akármilyen gyümölcslé, csak ártasz magadnak vele. Felesleges szénhidrátterhelés, mikor csak szomjas vagy. Ha nekem nem hiszel, kérdezd meg Sándort. Akár a feltárt cukrokról is. :)
rebdelka 2014.02.07 07:57:57
@Valaki2: Szerintem ne bosszankodj "fordulo bogyo" beírásain. Egyértelmű provokatőr, vagy ahogy mostanában a neten hívják őket - troll, csak jól álcázza magát.
rebdelka 2014.02.07 08:02:30
@fordulo_bogyo: "Tenyleg csak a nagyon butaknak, primitiveknek valo a paleo."

Köszönjük neked ezt a vitát előrelendítő, objektív tényeket tartalmazó érvet. Tényleg sokat segített. :)
Az őskorról szóló írásban sokan hiányolták a természeti népeket. A paleolit étrend második pillére ugyanis a természeti népek étrendje és életmódja. Mivel ez a terület a paleolit kori viszonyainál sokkal objektívebben vizsgálható, ennek nagyságrendekkel több értelmét látom. Most nézzük meg, hogyan…..
rebdelka 2014.01.23 22:55:17
Hát kérem szépen ez a vita egyre jobban eldurvul, indulatok mindkét táborban.
Eléggé elkeserítő.
Egy kicsit gondoljuk végig, miért is támadják annyira ezt az étkezést. A sok zöldség, gyümölcs miatt aligha, azzal úgy tűnik mindenki egyetért, hogy az étkezésünk nagy részét jó ha ezek teszik ki. A húsfogyasztás miatt szintén nincs berzenkedés, fő energia, és fehérje forrás-talán csak a vegetáriánusoknak van némi ellenvetésük. Azzal is mindenki egyetért, hogy együnk minél kevesebb cukrot az se baj, ha nem eszünk egyáltalán, már ha valaki meg tudja állni.
A nagy felzúdulás, és ellenkezés a gabona és a tej elvetése miatt van, sőt ennek az elvetésnek az oka miatt. A paleolit táplálkozás nemcsak egészségtelennek tartja ezeket, hanem egyenesen ártalmasnak, betegség okozónak. Szembeköpi a magyar kenyeret, és éltető nedűnket a tejet!
Javaslatom, hogy hagyjuk az őskort, hagyjuk a természeti népeket, hagyjuk Szendivel kapcsolatos érzelmeinket, és beszéljünk a lényegről. Akik ellenzők azt fejtsék ki tudományosan, vagy laikusan, hogy miért kell kenyeret és tésztát enni, mi bajunk lesz attól, ha ezeket nem esszük,és miért nélkülözhetetlen számunkra a tej. A pártolók pedig arra hozzanak példákat, miért ártalmasak ezek, hogyan betegítenek meg, és miért teljes mértékben nélkülözhetőek a táplálkozásunkból.
És miután ezt megbeszéltük, mindenki üljön le a családjával a vacsora asztalhoz, egye azt, ami neki jólesik!
Akkor kezdem, és szigorúan laikus leszek, sőt önző, mert csak saját magammal foglalkozom.
A tejtől megy a hasam, a kefir, joghurt gyomorgörcsöt okoz. Tehát tartózkodom tőlük, és ezzel a lendülettel hozzácsaptam a többi tejterméket is, legfeljebb tejföl nélkül eszem a paprikás csirkét.
A kenyér, tészta,sütemény után mindig zabálórohamok jöttek rám, és gyomorégés.Úgy vélem inzulinrezisztenciám van, és a kezdődő cukorbetegség tüneteit jelentkeztek. Tehát ezt is elhagytam. Nem volt könnyű, de azóta nincs gondom. És az arra ambicionál, hogy továbbra is ragaszkodjak ehhez az étrendhez, mert nekem bevált. 3,5 éve eszem így, egyre jobban vagyok.
Tehát diétaként is ötösre vizsgázott, mert diétából életmódváltás lett.
Ha valaki frissen sült kenyeret eszik vajjal, irigylem érte, mert nyilván semmi baja, ha ilyeneket ehet. Eszem ágában sincs lebeszélni róla, de, ha panaszkodva az egészségi állapotára hozzám jön tanácsért, hát azt adok neki. Eddig csak 3 ember fogadta meg, de ők meggyógyultak, és lefogytak és megfiatalodtak.
Mindenki csodálkozva kérdezgeti őket, mit csinálsz, olyan jól nézel ki.
A választ hallva pedig: Á, én nem tudnék kenyér nélkül meglenni! Jaj, nekem ez nem menne, nagyon szeretem a krumplit.(Meg: a fagyit, a csokit) Fél liter tejjel, és két kiflivel kezdem a napot, akkor mit egyek?
Véleményem szerint ez az étkezés nem egészségtelen,még soha ilyen természetes táplálékot nem ettem. Az volt egészségtelen, ahogy ez előtt ettem. Csak azt sajnálom, hogy nem korábban találkoztam ezzel a dologgal.
És nem gondolom, hogy örökké fogok élni, de remélem hogy hosszan tartó betegség, és szenvedés elkerül, és elégedett vagyok, mert ami rajtam áll, azt megtettem.
rebdelka 2014.01.24 11:22:47
@Valaki2: Köszönöm a videot, amit belinkeltél. Nem ismertem, nagyon érdekes, elgondolkodtató, és egyben reménykeltő is.
rebdelka 2014.01.26 11:45:33
@Meleg Sándor: "Sajnos a korrekt infók helyett egy állóháború alakult ki a káros - nem káros pólus két végontján. De majd erről külön és részletesen... "
Ha ez a véleményed, akkor nem jó formátumot választottál. Blogolás helyett valami tudományos fórumot, vagy hozzád "méltóbb" vitapartnert kellene keresned.
Blogon felhasználói szintű információkat kapsz, ha ez nem elég "korrekt", akkor fel kell venni a kesztyűt, és oda címezni a mondandódat, aki tudományosan alátámasztva tud érvelni.
Az előző írásomban már jeleztem, hogy nehéz dolog a paleolit étrendet egységes rendszerként kezelni, mert valójában mindenféle elmélet tarkabarka összessége, ami még folyamatosan változásban van. Ennek megfelelően a következőkben olvasható kritikai gondolatok is csak korlátozottan általánosíthatóak.…..
rebdelka 2014.01.20 22:36:09
@1,3,7-trimethylxanthine: Nem erre gondoltam.
Természetesen nem akarják növelni a betegek számát, de nem igen szeretik, ha valaki szembe megy a hivatalos állásponttal. És ez a baj, minden újdonság elutasítása, csípőből!
Baj, hogy pár percet szánnak csak a betegekre, baj, hogy rutinból, sokszor vizsgálatok nélkül írják fel a gyógyszereket. (Biztos vannak kivételek.)
És biztos mindenki látott már olyat, hogy a betegek 5 percenként, futószalagon jönnek ki a rendelőből, de az orvoslátogató fél órát ül benn.
Újat mondok azzal, hogyan állítják be egy átlagos beteg vérnyomását egy átlagos rendelőben? És utána, hogyan nyújtják ki a receptet az ajtón hónapról-hónapra, évről-évre?
Ki merem jelenteni, amíg az orvosok a saját betegeikkel, csak pár percet töltenek, nem is fog javulni az egészségügy helyzete. Nem az újságokban meg a portálokon, blogokban kell megmondani a tutit, hanem a rendelőben, a személyre szabott, átgondolt terápiával.
Csoda, hogy az emberek öngyógyításba kezdenek, és étrendeket próbálgatnak, csak úgy a saját fejük után?
Biztosan vannak kivételek is (én egyet sem ismerek).
rebdelka 2014.01.22 17:56:29
@okoskodó fórumlakó: Nekem is az a tapasztalatom, hogy kevesebb pénz kell a háztartásra. Már én is gondolkodtam miért van ez, mikor nem spórolok a húson, a zöldségen, a gyümölcsön. A legjobb minőséget próbálom venni. Arra jutottam aztán, hogy otthon főzni valószínűleg olcsóbb, a maradék felhasználása is gazdaságosabbá teszi a dolgot. Kevesebbet is eszünk, de nem fogyókúra miatt, hanem mert egyszerűen kevesebb is elég. Plusz nem vesszük azt a sok töltelék ételt (pizza, pogácsa, csoki, üdítő, fagyi), és élelmi segédanyagot, amit korábban (tejföl, tejszín, liszt, cukor, olaj stb.). Mínusz költség a köret hiánya, ugyanis a közvélekedéssel ellentétben annak hiányát, nem a hús mennyiségének emelésével kompenzáljuk.
Nincs nasi, és rágcsa. Én gyümölcsöt sem eszem kilószám, naponta 2-szer 1-2 db gyümölcsöt eszem (szezonnak megfelelően), most az alma, narancs, banán megy.
Szóval mi lényegesen kevesebbet költünk kajára, mint korábban.
rebdelka 2014.01.22 21:21:39
@Physim31419: Vannak gyerekek, az egyikük kényszerűségből "majdnem" paleo módon eszik, tej-, és szója-allergiája van.
Nekem hétköznap elég két fő étkezés, ( a párom 3x eszik, ha teheti) reggeli, és késői ebéd 4 körül. De ilyenkor délben eszem gyümölcsöt, ha megéhezem, és általában iszom egy teát, vagy kávét. Bár ez a rendszer kicsit lustaságból alakult ki, így nem kell kaját vinnem a munkahelyre, ha munka után hazaérek akkor eszem meg az ebédet.Hétvégén 3 fő étkezés van, ebédet főzünk, mikor elkészül eszünk, viszont így vacsora is kell.
De az alapelv az, ha megéheztünk együnk, de ne tömjük tele magunkat, ne feszüljön a has.
Szerintem a 3 fő étkezés teljesen rendben van, ha úgy eszünk, hogy megvárjuk,hogy éhesek legyünk. Ne azért ebédeljünk, mert elütötte a delet.