Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csizmadia Máté

71 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Gyakori aggály a környezetvédők részéről, hogy ha megjelenik egy új fenyegetés, mondjuk járvány, háború vagy gazdasági recesszió képében, az kedvezőtlenül fog hatni a klímaválság elleni küzdelemre.  Az emberek, ha valami más is fenyegeti őket az ökológiai összeomláson kívül, dobják a…..
Mikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, a döbbenet a környezetvédő közösséget is letaglózta. Többen írtak, mondtak olyanokat, hogy nem biztos, hogy most kéne a környezettudatos életmódról osztani az észt, mikor a szomszédban háború dúl. A koronavírus járvány kitörése után a lakosság őrült…..
Belepusztulunk a hőségbe, éhen és szomjan halunk, teljesen összeomlik az ökoszisztémánk és hamarosan teljes káosz lesz a világban? Akár igen, akár nem, az ettől való félelem áthatja mindannyiunk életét, és a szorongás sokaknál bénító is lehet. Hogyan érdemes mindezt kezelni? Kell-e egyáltalán…..
Kevés olyan kifejezés van, ami ilyen gyorsan épült be a környezetvédelem szókincsébe, mint a klímaszorongás. Használjuk úton útfélen még akkor is, ha a jelentésével nem vagy nem egészen vagyunk tisztában. Nem csoda, hiszen még tudományos berkekben is folyik a vita arról, hogy miről lehet szó…..
A tudatosság az emberi létezés alapvető ténye, ugyanakkor a legrejtélyesebb jelenség is az univerzumban, állítja David Chalmers filozófus. Éppen ezért se szeri, se száma az értelmezéseknek...
Ha megkérdeznénk az embereket, hogy ki gyűjti szelektíven a hulladékot  viszonylag sokan jelentkeznének. Ha azonban azt is kérdeznénk, hogy emellett ki az, aki  húsmentes napokat tart, komposztál, tömegközlekedést használ, nem utazik fapadossal, minimalista elveket követ stb., csupán néhány…..
Csizmadia Máté 2022.07.12 15:18:50
Csizmadia Máté 2022.07.12 15:19:31
@gigabursch: Nem gondolnám, hogy hiszti lenne.
Csizmadia Máté 2022.07.12 15:20:01
@midnight coder: Ez erős ferdítés.
A textil szatyor és a kulacs a PET palack helyett már unalomig lerágott csont, annál már többet kell tennünk, ha az idei Műanyagmentes Július kihívásban részt szeretnénk venni. A Rakun Dobozközösség összeszedett nektek most 5+1 olyan tippet, amik minimális odafigyelést igényelnek, de jelentősen…..
Környezettudatos döntéseket hozni nehéz. Mi a pszichológiai háttere annak, hogy nehéz? Milyen pszichológiai „trükköket” vethetünk be annak érdekében, hogy könnyebben boldoguljunk? A környezettudatos döntés nehézségeiről, a zöld kognitív torzításainkról Csizmadia Máté pszichológussal,…..
A Rakun Dobozközösség a Környezetvédelmi világnap alkalmából kampányában a műanyagszennyezés problémájára hívja fel a figyelmet. A Rakun rendszere másfél éves fennállása óta már 12650 db egyszer használatos doboztól -azaz 660 kg hulladéktól- mentette meg a Földet az újrahasználható acél dobozaik…..
A használt termékek iránt világszinten növekvő érdeklődést a legtöbb közgazdász azzal magyarázza, hogy a járvány miatt csökkent a szabadon elkölthető jövedelem, a használt ruha, bútor, játék pedig olcsóbb. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen hatással van az újrahasználat terjedése a…..
Ökobűntudat, ökogyász, klímafájdalom, klímaszorongás: egyre többször találkozunk ezekkel a fogalmakkal, habár meghatározásuk nem egyértelmű. Leginkább a kamaszokra, fiatalokra jellemzők, hiszen ők érintettebbek a klímaváltozás következményeiben, és érzékenyebb életszakaszban is vannak. Maguk a…..
Ahhoz, hogy az ember változtatni tudjon a viselkedésén visszajelzés kell azok hatásairól. Tudnia kell, hogy amit tesz az milyen eredménnyel jár. Így lesz képes a korrekcióra. A klímaváltozás esetében azonban ilyen jelzések csak a legritkább esetben állnak a rendelkezésre és nem csak az emberhez vagy…..
Viola Szandra interjúja az olvasat.hu-n...
Sharing circle beszélgetések Vági Zsolt, mentálhigénés szakemberrel. 2021. október 6-án. A beszélgetés alább megtekinthető:      ..
A Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező Fruccola kezdeményezésére, is csatlakozik a nemzetközi Veganuary mozgalomhoz. Januárban az alapítvány a helyi és szezonális növényi alapú étkezésre buzdítja a lakosságot, amelyhez, a tőlük megszokott módon, számos…..
A cikk eredetileg a Mindennapi Pszichológia GroupM karácsonyi különszámában jelent meg és a következő linken érhető el: Élet a klímaszorongás árnyékában.    A borítókép forrása:  https://secure.avaaz.org/..
Steiger Ancsa interjúja a Lábnyomaink podcasten. 2. rész.   Az interjú itt érhető el!  ..
Steiger Ancsa interjúja a Lábnyomaink podcasten. 1. rész...
Ha egy igazán ember- és bolygóbarát kézikönyvet szeretnétek olvasni a divatról, ajánlom Mengyán Eszter könyvét a Hello, slow fashion-t.  Én a hétvégén fejeztem be. Eszter előadását a fenntartható divatról a Simplicity fesztiválon hallottam először, még 2019-ben. Nem mondanám, hogy túl sok…..
A kutatások szerint a lakosság jelentős része már elhiszi, hogy klímaváltozás van és hogy valamit tenni kell.  Az érdemi cselekvések azonban elmaradnak. Vajon miért? Sajnos ennek ezer és egy oka lehet. Az egyik, hogy mégsem hisszük el igazán, hogy itt a világvége. Az átlaghőmérséklet változása…..
A karantén és az elmúlt másfél év változásaira és kihívásaira válaszul kívül-belül megújult az ittaszezon.com online piactere, és hamarosan számtalan újdonsággal jelentkezik a két karrierváltó édesanya társadalmi vállalkozása...
A kognitív disszonancia egy olyan mentális kényelmetlenség, amit általában akkor élünk át, amikor a cselekedeteink nincsenek összhangban a vélekedéseinkkel. A kényelmetlenség, a téma érintettségtől függően, a kisebb nyilallástól egészen a súlyos szorongásig terjedhet, amitől az elménk igyekszik…..
 Évente egy átlagos magyar ember 100 kg csomagolóanyagot dob ki a szemétbe. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ez a szám radikálisan csökkenthető lenne! A Csomagolásmentes Naphoz idén csatlakozik a RAKUN Dobozközösség is. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros…..
Vágyvezérelt gondolkodásnak azt nevezzük, mikor valaki valóságként kezel valamit, amit egyébként a rendelkezésre álló tények nem támasztanak alá, de számára az járna pozitív kimenetellel. A vágyak kivetülnek a jövőbeni előrejelzésekre, mintegy torzítva azt. Röviden, azért van/lesz úgy valami, mert…..
Megjelent az Eurobarométer legfrissebb jelentése igen érdekes adatokkal. Először is nem meglepő módon a fertőző betegségek átvették az első helyet az aggódási listán. Az Éghajlatváltozás lecsúszott a 4. helyre...