Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy borász Tokaj Hegyaljáról

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hungarikum sorsa kőkemény pénzkérdés, a tokaji aszú jövője pedig a jelek szerint fordulóponthoz érkezett. A 2013-ben meghirdetett minőségi forradalom ugyanis a kezdeményezők hitel szerint felvirágzást hoz a tokaji borvidéken. A prémium minőség szabványosítása ugyanakkor…..
egy borász Tokaj Hegyaljáról 2013.12.31 13:55:46
Néhány gondolat egy Tokaji borásztól:

1, A nagy üzletláncokban kapható 1000 Ft-os "3 puttonyos aszút" ugyan úgy a Tokaji Borvidék településein palackozzák. A készülő korlátozás tehát érdemben nem fog javítani a borok minőségén.

2, Az aszúk puttonyszáma elsősorban nem minőségi kategória, hanem a bor cukor tartalmát meghatározó kategóriák. Egy 3 puttonyos aszú ugyan olyan különleges minőségű fehér bor, az aszúra jellemző különleges ízvilággal, csak kevésbé domináns a bor "édessége". Sok, főként száraz bort kedvelő ember issza meg szívesebben az alacsonyabb puttony számú, így kevésbé mézédes aszúkat.

3, A Tokaji borok legnagyobb értéke az egyediségük, mely megkülönbözteti őket a világ összes többi borától. Ez az egyediség sok apró részlet komplex együtteséből áll össze, mely olyan elemeket tartalmaz mint a mikroklíma vagy talajtani tulajdonságok. Ezek közé tartoznak a hagyományos borkészítési eljárások és kategóriák is. Új technológiákkal is nagyon finom és élvezhető borokat lehet előállítani, azonban az már nem fog rendelkezni a klasszikus Tokaji ízvilágával. A Tokaji Aszú egyediségét adó egyik láncszem megváltoztatása a márka kommerszé válásához vezet, megszűnik kitűnni a tömegből.

4, A Tokaji bort világszerte jegyzik, azonban azt fontos megjegyezni, hogy erre a hírnévre nem az elmúlt néhány tíz évben tett szert, hanem jóval előtte. Az elmúlt néhány 10 évben ennek a hírnévnek a rombolását segítettük csak elő. De a kereslet megmaradt a világban a Tokajira, de arra a régi Tokajira, ami már kiharcolta a helyét a világban. Minden olyan újítás, törekvés ami a hagyományok további pusztulását segíti elő csak még inkább azt segíti elő, hogy a Tokaji elmerüljön a világátlagban.

5, A fent olvasható összefoglalóban és sajnos a többi médiában megjelent írásban is tévesen állítják hogy a Tokaji borászok egyöntetűen támogatják ezeket az újításokat. Mi és még sokan mások a Tokaj Hegyaljáról vagy a borszakma más szegmenseiből nem értünk ezzel egyet és nem támogatjuk.