Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nyírjeslakó

0 bejegyzést írt és 169 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritkán jön rám az édességhiány, de akkor nagyon! Így történt a minap is: valami édeset kellene fõzni. Láttam tejet a hûtõben, rizs meg mindig van itthon - akkor legyen tejberizs. A mazsolát viszont nem találtam .....
Nyírjeslakó 2020.03.10 23:45:52
Én tejberizst még önálló ételként sosem készítettem, de gyümölcsrizsként sokat. Nálam a gyümölcsrizs nem gyümölcsös rizst jelent, hanem rizses gyümölcsöt. A gyümölcs szinte kizárólag érett, hámozott őszibarack. Nyomatékosan ÉRETT. Ezt leöntöttem egy hétköznapi, rizottószerűen híg (szinte folyós) de teljesen megfőtt tejberizzsel. Minden fakszni nélkül: a legolcsóbb fényezetlen "B" rizs, cspp só, cukor ízlés szerint (közepesen édesen szeretem, savanykásnak ott a sok őszibarack), valódi rúdvanília (akkoriban ez nem volt drága!), és tőméntelen mennyiségű tej. A tej mennyiségét előre nem lehet meghatározni, de nagyon sok. Dupla lángelosztó fölött főztem, takarék lángon, nagyon sokáig, amíg a risz teljes keresztemtszeében meg nem puhul, és kicsit rizsnyákos lesz. Őrült mennyiségű tejet felvesz! Szinte hihetetlen! Cspp vajat csak akkor adtam hozzá, ha volt itthon. (A margarin NEM VAJ!) Amikor ráöntöttem a tányérokba kiadagolt nagyon sok felezett öszibarackra, szinte folyt. Annyit öntöttem rá, hogy éppen eltakarja a barackokat. Utána - mikor kicsit már lehűlt - betettem a fridzsiderbe. Azért kellett folyósnak lennie melegen, mert kihúlve megkötött, mint a kocsonya leve. És én a gyümölcsrizst nem szeretem keményen, tehát még lehűlt és megkötött állapotban is elvártam, hogy a rizs ne legyen "tégla", hanem inkább krémes. (Egészen durva menyiségü tejet felvett!)
  Amit most Ön olvas, az egy több írásból álló sorozat első része. Nagyon régóta foglalkoztat a cigányság helyzete ma hazánkban, és az utóbbi időszak eseményei megadták a kezdőlökést, hogy elindítsam ezt a sorozatot. Jelesül az alábbi főbb gondolatok körül:  1. Értjük azt, ahogyan ők látják…..
Nyírjeslakó 2020.02.26 19:47:17
A cigányság jóval több, mint félezer éve itt van az európai kontinensen. Az elmúlt évszázadokban éltek fejedelemséhekben, királyságokban, a Pápa és a Kattolikus egyház uralta területeken, a francia forrradalmak és a felvilágososdás korában, a korai és kései kapitalizmusban, szocializmusban, nemzeti szocializmusban, liberális és kevsébé liberális demokráciákban, a kontinens szinte minden országában. Mondjatok egy helyet, ahol - térben és időben - a cigányság az elmúlt sokszáz évben szocializálódott, beilleszkedett, és nincs velük súlyosabb probléma. Én nem tudok ilyenről. Érdekes, hogy Budapesten kis túlzással mondhatom, csaknem annyi kínai él már, mint cigány. És aztán a kínaiak is éppen eléggé elég zárt, kasztrendszer szerű társadalomban élnek. Van velük probláéma?! (Az adóelkerülésen kívül.)
De ezt így már le sem szabad írni, mert rassziszmus, nácizmus, meg hasonlók.

Szegregáció!

Ugye, ha azt mondom, a cigány gyerekek oktatása nem képzelhtő el másképp, mint kiemelni a családi környezetből és bentlakásos kollégiumokban elhelyezve eljuttatni az ááltalános iskola 8 osztályátől minimum az érettségiig, az szegregáció és rasszizmus.

De Nyilas Misi történetét mindenki olvasta, köttelező olvasmány.

A református kollégium nem tiszta, 100% szegregáció volt? Pontosan az történt, mint amit a cigányoknál javasolok: kiemelték a zsellér, paraszti, vagy egyéb mélyszegény körneyzetből a tehetségesnek és szorgalmasnak ítélt kislegényeket, és bezárták a bennlakásos református kollégiumba. Q.E.D.

Ma a TASZ a református kollégiumot is beperelné?
Nyírjeslakó 2020.02.26 20:47:22
@Önállóan gondolkodó: Na látod, itt az a logikai bukfenc, ami miatt eleve reménytelen a probléma felvetése, megértése és halovány kísérlet amegoldására. Te őket elsősorban magyaroknak tartod. Szép, liberális, civilizált állspont. De a scéd PÍSZÍ liberális a svéd cigányokat elsősorban svédnek tartja. A kanadai liberális elsősorban kanadainak. A spanyol elsősorban spanyolnak. És egyikük se döbben rá, hogy alapvetően vakvágányon indulnak el: a magyar, a svéd, a kanadai, a spanyol cigány elsősorban, másodsorban, harmadsorban és tizedsorban is cigány. és ahogy év alatt se vált se magyarrá, sa svéddé, se kanadaivá, se spanyollá, 1000 év múlva sem fog. Ő 1000 év múlva is cigány marad. És tudod, mit tartok viccsenek (tragikusnak)? Hogyha 50 év múlva megalakul az Egyesült Iszlám Európai Kailifátus, e moszlim államban a cigányok továbbra is megmaradnak cigányoknak, mert őket még a fejlevágós iszlám Dszihad John-ok sem tudják megtörni.
Végig bíztam az orvosokban, hogy segíteni akarnak. Nem okoskodtam, nem tudálékoskodtam, hiba volt.  Tisztelt Praxis Blog, Tisztelt Olvasók!     Az elmúlt 11 évemet szeretném megosztani. Nem tudom eldönteni, hogy dühös vagyok, szomorú, esetleg tombolok. De sajnos van, hogy néha egyszerre…..
A világnyelvek terjedése nem az erőszakon alapul. Ha ez így lenne, akkor az egykor kötelező orosz oktatás folyományaként a Kádár-rendszerben tele lett volna az ország oroszul jól beszélő emberekkel. Az orosz nyelv azonban hiába volt kötelező, manapság már egyértelműen látszik, hogy a tanítása…..
Nyírjeslakó 2020.02.25 21:53:51
@MAXVAL bircaman közíró: Teljesen igazad van. Az ukránok fele nem beszél ukránul. Sőt, van olyan állami vezető is (vag y legalábbis nemrég még volt) aki szintén nem tud ukránul.
Meghalt, vagy megölték?    Előszó   1994-ben fejeztem be a magyar elektronikai ipar rendszerváltás utáni sorsáról szóló tanulmányomat. Könyvben is megjelent (Fejezetek a magyar mikroelektronika történetéből), jóval később, 2001-ben. Ennek egyszerű oka volt, ugyanis a kötet életre hívójának és…..
Nyírjeslakó 2020.02.22 18:00:25
Jézusom!
Előre bocsátom, hogy én Híradásuipari Technikus (is) vagyok, azon belül a HIFI mindig is a hobbim volt. De ezt a kétkilométeres szóömlenyt képtelen vagyok végigolvasni. Bevallom, ha egy kidoktori lenne, és én lennék az opponens, AKKO SEM olvasnám végig..

A lányeg azomban az, hogy bármilyen korszerű terméket is állított elő a magyar ipar, mert a fejlesztők-kutatók ott voltak az élen, az a magyar rögvalóság miatt totálisan versenyképtelen és katasztrofális termékben testesült meg.

Elemezzük az ún. ORION NAGYTORNYOT, az a csiszolt alumínium lapos 3 nagy dobozt: tuner, erősítő, kazettás deck. Maradjunk a tunernél! (Nekem is volt, az erősítővel együtt.) Abban a KOR MINDEN KORSZERŰ DOLGA benne volt. Csak úgy emlékezetből: Shottky-diódák, kiszajó, nagy linearitású FET-es RF fokozat, PLL. ring-keverő, kerámiaszűrős KF fokozat, PLL-es szereó dekóder, meg ami szem-szájnak ingere. Sőt, analóg lapcsolós hullámsáv-váltás, meg ilyenek. Kapcsolástechnikailag semmiben sem maradt el semyelik nyugati, Japán versenytárától.
Ellenben a magyar rögvalóság miatt egy hamar megpusztuló szemétláda lett belőle. Most a kinézete egy dolog, de nem erről beszélek, A hulladék ISOSTAT kapcsolók egy év alatt tönkrementek, szétestek, gyenge anyagválasztás, gyenge rugóanyag az érinzkezőknél, gyenge galvánbevonat, még azok a kapcsolók is szétmentek (nemcak kontakzhibásak lettek, a belső csúszka széztesett), amelyek csak az analóg kapcsoló vezérlő egyenfeszültségét kapcsolták. A gyenge "bakelit" NYÁK panelről még Weller heggyel is úgy pattogzottak fel a fólia csíkok, ahogy a kukorica pattog, mikor pattogtatják, Az ORION GYÁRI SZERVÍZ csak egyszer tudta kicserélni az egyik Isostat kapcsolót, mikor másodszor is kellett volna, már a felpattogzott NYÁK lrézfóliát pótló repülő vezetékekkel se sikerült nekik. (Ezt külön nem értem, én ITTHON, a lakásomon ekkpr már ÜVEGSZÁLAS nyákkal dolgoztam, amelyről még bádogos forrasztó páka hatására se jött fel a rézfólia...) Szóval, kb. 3 év múlva ilyen és ehhez hasonlatos triviáli shibák maitt, a felhasznál szemét alkatrészek következményeként meg kellett válnom a Nagytorony tuneremtől, holott még mindig világcsúcs kapcsolástechnikával rendelkezett, ahogy azt az előbbiekben meg is írtam.
Szerencsénk, hogy mielőtt Gelléthegynyi veszteséget halmozott volna fel az elektronikai iparunk az előbbi "magyar átok" miatt, minden megszűnt és tönkrement.
Potyognak a könnyeim érte. Mégsem sajnálom.
Nyírjeslakó 2020.02.23 18:41:09
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem tévedsz, mert jót írsz. KIStorony. Az tényleg ilyen volt. De én a NAGYtorony tunerjéről írtam. A nagytorony: ST 240, a kistorony: ST1025, ha jól emlékszem.

www.radiomuseum.hu/orion_st240.html
Tisztelt Miniszterelnök Úr!   Hasonlóan viszonyulok a napi politikához, mint a legtöbb nő a focihoz: a nagyobb bajnokságok, világversenyek nyolcad-negyed döntőibe - úgy többé-kevésbé - becsatlakozom. Így voltam a tegnapi évértékelővel is. Figyelmesen hallgattam, érdeklődésemet mi sem támasztja…..
Nyírjeslakó 2020.02.19 00:44:43
@BiG74 Bodri: Rólad pedig nekem az jut eszembe, hogy a Bibliára hivatkozni az érvek hiányát jelenti. A Bibliában mindenre és mindennek az ellenkezőjére is szinte korlátlan számú idézetet lehet találni. A Biblia szövege kb. ennyire egyértelmű: "A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha megcselekszitek is én nem ellenzem". Aztán mindenki oda teheti a központozást, ahova akarja.
Nyírjeslakó 2020.02.20 19:39:37
@Gery87: A helyzet az, hogy: 1.) Sorost Izraelben gyűlölik a leginkább, államilag is - hivatalosan - hazaárulónak tartják. 2.) TRUMP jóformán minden családtagja zsidó, ennek ellenére a Trump családnál jobban senki sem kívánná, hogy Soros 6 láb mélyen nyogodjon. Akkor hogy is van? Ha a zsidók kritizálják (gyűlölik) Sorost, az nem antiszemtizmus, ha mi, (pedig Soros magyar állapolgár is, tehát minden joggal nevezhetjük hazaárulónak), akkor az rögtön antiszemitizmus?
A körzeti fogorvos érzéstelenítő nélkül kezdte el a fogamat fúrni. Tisztelt Praxis!   Rengeteg horror sztorim van az egészségügyből. A körzeti fogorvos érzéstelenítő nélkül kezdte el a fogamat fúrni, erre hosszas jajgatásba kezdtem, amire ő az mondta adott érzéstelenítőt. Persze mikor felálltam,…..
Ebben a hónapban kezdődnek meg a munkálatok a kanadai Saskatchewan tartományban, ahol gőzt és levegőt préselnek a Superb olajmező területén található, a felszín alatt 700 méterrel elterülő kb. 200 millió hordónyi viszkózus olajba, írja a Science tudományos szaklap. A projekt célja az, hogy ahelyett,…..
   Ha már lúd, legyen kövér... még egy kis "libámázs", azaz libamáj a tegnapi után.  A foie gras, vagyis a hízott libamáj (illetve kacsamáj, mert az is ezen a néven fut) nagy népszerűségnek örvend Belgiumban, különösen karácsonykor, de a téli időszakban máskor is szívesen fogyasztják. A gond az,…..
Nyírjeslakó 2020.02.16 14:56:08
Meg tudom erősíteni! Balassagyarmaton, (Honti utca) nagyanyám mindig tartott 4-5 hízó libát meg kacsát. Én még csak 10 éves voltam, de mégis megengedték, hogy megpróbálkozzam a töméssel! A kacsák, libák sorba álltak a töméshez, azon verekedtek, hogy ki tud előbbre állnia sorban. Nagyanyám beáztatott, és libazsírban felfőzött kukoricával tömött, (kannibalizmus...), kézzel, (nem ám a libába nyomott műanyagcsővel, présgéppel), óvatosan lemasszírozta a nyakukon a kukoricát, majd, amikor teli lett a bögyük, gyengéden megsimogatta-masszírozta a bögyüket, mint amikor e gyereket "büfiztetik" evés után. Nekem kacsa jutott (a libához túl kicsi voltam), és amíg nagyanyám megtömött 5 ludat, én éppen végeztem egy kacsával. Szerettem csinálni. A libák-kacsák is imádták! Aki azt állítja, hogy EZ a módszer állatkínzás, az csal, lop, hazudik és festi magát!
Az más kérdés, hogy van olyan lelkiismeretlen, aki - mint egy betonpumpa működik az építkezésen - valami présgéppel tömi az állatokat, hogy néha kireped a bögyük, de az ilyen embertől én a saját gyerekét is erősen félteném!

Amúgy én azt láttam, hogy állandóan ott állt a kamrában, zsír alatt a libamáj. Korlátlan mennyiségben. Én bizony az abált vagy nem abált, sózott vagy füstölt szalonnát többre becsültem. Kicsit úgy voltam vele, mint a Csokoládégyári dolgozó, aki egy hónap után úgy megutálja a csokit, hogy a szagától is rosszul lesz.

Ma is, ha luxus: nem libamáj, hanem füstölt főtt marhanyelv-gyök. (Nem a nyelv vége...)

Egyébként: a KACSAMÁJ jobb a LIBAMÁJ-nál, csak ezt kevesen hiszik el. és a nagyon nagy méretű libamáj már ROSSZ! (Ízben is, struktúrájában is.)
Dániáról sokszor leírják, milyen nagyszerű hely, persze távolról nézve sok ország az, közelről inkább látszanak a hibák is. Mindenesetre a rendszeresen a világ legboldogabb országai közé sorol Dániának is akadnak hátrányai, Natalie írása mind a kettőből válogat...
Nyírjeslakó 2020.02.05 20:56:45
@ZooLeka: Psota Irénhez nem kellett volna sok szesz. Egyrészt fiatal korában jó nő volt, másrészt - saját bevallása szerint - mindennap dugott, többnyire nem is ugyanazokkal... Ilyetén téren őszinte és nyitott személyiség volt. Isten nyugosztalja. Remélem, a túlvilágon Vesta papnője lett.
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
Csak egy újabb olaszos hely – ezt is gondolhattam volna legyintve, amikor megláttam az első Bellozzot annak idején a városban. De komolyan, miért van ez? Oké Itália, Csáó Itália, Boungiorno Itália, Buona sera Itália, hagyjuk már. Mi ez az olaszmánia?..
Nyírjeslakó 2020.01.20 22:33:20
Kit érdekel, hogy a magyarországi olasz éttermek nem olaszok? Engem sokkal jobban bosszant, hogy Budapesten (és más nagyobb városokban sem) lényegében nincs egyetlen igazi magyar étterem sem? (Most a pár db. csillagos vagy nem csillagos fine dining étteremmel, meg az "újragondolt" magyaros ihletésű fogásokkal ne idegesítsetek.) Most gondoljatok arra, hogy jön egy külföldi barátotok, vagy egy 60 évvel ezelőtt külföldre szakadt magyar család unokája), és "igazi" (nem újragondolt) magyar ételeket akar enni. Budapesten. Hova viszed? Ha nem te főzöl rá, vagy nem viszed el egy falusi lakodalomba, ahol a falusi főzőasszonyok főztjére megbízhatóan számíthatsz, akkor hpva?

Hol. melyik ELÉRHETŐ vendéglőben lehet rendes pejslit (szalontüdőt) enni, rendes gulyáslevest, rendes újházi kakaslevest (nem Tescos csirkéből, hanem Ujházi Ede módra 3 éves kokasokból, amelyek egyben főnek a levesben), (Megjegyzem, már az Újházi tyúkleves név is hamisítvány, mert az a leves sohasem készült másból, mint öreg kakasokból.) Hol lehet enni bármilyen FŐZELÉKET? Rendes tök, kelkáposzta, zöldbab, zöldborsó, savanyú krumplifőzeléket, paradicsomos káposztafőzeléket? Hol lehet rendes zúzapörköltet, vesevelőt, mákostésztát, mákos nudlit? Hol lehet rendes lecsót enni? Sőt! Rendes rántoothúst? Ami nem attól rendes, hogy lelóg a tányérról, hanem attól, hogy finom, szaftos, ropogós a panírja, nincs 3 hetes használt olajszaga?
Engem ezek jobban iizgatnak.
Nyírjeslakó 2020.01.20 23:09:51
@Szaktanár: Kurvasok nincs. És az olyan hely, amely titkos, mert elég nekik a sajáttörzsközönségük, az valójában NINCS, nem létezik.

Mindenesetre az jelképes, hogy a Európa ill. Amerika fő- ill. nagyvárosaiban NINCS "Magyar étterem", ahol volt, de pár éve megszűnt, azt se magyarok vezették (talán lengyelek...) míg számold össze, hogy csak EGY nagyvárosban hány vietnami, thai, olasz, mexikói, török, arab, indiai, kínai étterem van. Azért az EGYSEM, meg a többezer-tizezer között van ám észrevehető különbség. De miért legyen magyar étterem bárhol a nagyvilágban, akár egy is, ha lényegében IDEHAZA sincs egy sem?
A genfi egyetem kutatói új módszert találtak ki, amely állításuk szerint nagyobb sikert eredményez a diákok többség által rettegett tárgy elsajátításában. Tanulmányuk, a ZDM Mathematics Educationban jelent meg. Az ACe-Arithmecole-nak elnevezett program segít a diákoknak abban, ne intuiciókra, vagy…..
Nyírjeslakó 2020.01.11 20:23:56
Az iskolaköpenyt én is kötelezővé tenném. Egyrészt demokratikus. Iskolaköpeny alatt nehezebb divatozni, és a gazdag(-abb) csemetéknek lenézni és cikizni a szegényebb csemeték egyszerűbb, olcsóbb, esetleg kilós-turkálós ruháját. Iskolaköpenyben nehezebb tinikurvának látszani. (Erre mindjárt visszatérek.) Bár anno az 8.b osztályomban a lányok mindent megpróbáltak, elkezdtek levágni az iskolaköpeny aljából, mígnem miniszoknya lett belőle, valamint elkezdték a köldökükig kigombolni és jól széthúzni a köpeny szárait. Aztán az iskola (amúgy egy budai elég menő iskola volt) keményen lépett: minden köpeny hosszát vissza kellett állítani kb. térdig, és ezt annyira komolyan vették, hogy aki már eldobta a levágott részt, annak kellett venni rőfösboltban kék anyagot, és azt visszavarrni a köpeny aljára, mégha teljesen más kék színű is volt! És csak a köpeny legfelső 2 gombját volt szabad kigombolni. Tinikurva: Anno a Városmajori gimiben tartott a Microsoft egy szimpoziont. A lányok (és fiúk) voltak a hostessek, recepciósok. Akkor volt nagy divatja az olyan bugyiknak, amiket direkt úgy terveztek, hogy a felső széles bugyigumi kilátsszon a farmerből. Nos, a lányok - amúgy nagyon szépek, csinosak, ápoltak, jól neveltek - úgy néztek ki, hogy a farmerből kilátszott a bugyi, a legalább egy mérettel szűkebb blúz alja masnira megkötve a köldökük felett. Már elnézést, én ugyan legeltettem rajtuk a szemem, de azért ez mégiscsak egy elég jó hírű gimi és egy multi szimpozionja, és nem a szobára vivő férfiakra várakozó call-girl-ök gyülekezési helye. Na, erre is jó az iskolaköpeny. (Persze, "iskolaköpeny" alatt ma egy rendes, csinos iskolai egyenruhát értenék, nem a hatvanas évek végének kék iskolaköpenyeit...) Az iskolai egyenruha, mint kötelező dress-code demokratikus és erkölcsös,,,
Egy bevált fénycsőarmatúrát meg kell becsülni, még ha a hagyományos fénycső kezd is kimenni divatból nagyobb fogyasztása, környezetszennyező alkotóelemei, bonyolultsága (gyújtó, fojtótekercs) és rövidebb élettartama miatt. Maga a kiindulási alap maradása mellett érvel, hogy valaki már egyszer…..
Nyírjeslakó 2019.12.31 21:32:30
Az ún. "háromsávos" fénycsövek, amelyben három különböző spektrumú fénypor keveréke található, már szinte teljesen "emberi szem" kompatibilis fényt sugároz. Ha megnézzük a háromsávos fénycső spektrumát, szép széles és szép lapos, már - a megfelelő spektrum-sávszélességben - erősen hasonlít a Napéhoz. Bár semmi sem tökéletes, amit ember alkotott, de ez már egy nagyon hosszú fejlesztés csúcsa. Ennél már csak a T5-ös fénycső van feljebb, az csak elektronikus előtéttel üzemel. nagyfrekvencián, nem villog, és a hatásfokai is elég jó. Amúgy a cégemnél az előbbi fénycsövek csaknem 20 éven keresztül működtek. Reggel fél héttől este 19 óráig. (Az újkori állapotukhoz képest kb. 20% lumen-veszteség mellett.)

LED-fénycső: a hócipellőm tele van a papagájkommandó-szerűen mantrázott "nagyon jó hatásfok" miatt. Egyrészt: hiába a jó hatásfok, ha a MÁRKÁS (nem kínai) gyártmányok is pár éev alatt garantáltan besz@rnak. Nem maga a LED sugárzó, hanem a mellékelt fos elektronika, ami bizony márkás LED gfényforrásnál is fos, csak némivel kevésbé illatos... Ha pár év alatt tönkremegy, hol is a jó hatásfok előnye?

Ami viszont katasztrófa, az ezeknek a LED fényforrásoknak a színhőmérséklete, ezen belül is a _spektrumeloszlása_. Az hányingert keltő, és hiába írják rá, hogy 2.700 Kelvin, nézd meg a spektrális eloszlását: az nem szép lapos és egyenletes, mint a háromsávos fénycsöveké, hanem szép kis diszkrét tüskék sorát láthatod. Az agy ugyan "kiegyenesíti" ezeket a tüskéket, de az agymunka, mait ez igényel, a TÉNYLEG rossz közérzetet okoz. Én ezt otthon BÁRMIKOR be tudom mutatni: van egy 2700K-es LED fényforrásom, és alatta egy 2700 Kelvines háromsávos fénycső. Amikor átváltok a fénycsőről az elvileg ugyanolyan színhőmérsékletű LED fényforrásra, 10 ember közül 9 úgy érzi, mintha vasalt csizmával tökön rúgták volna. Annyiar bántó az a különbség, ami - ha csak a KELVIN értéket nézed - NINCS IS!

Erről ennyit. A LED fényforrás fejlesztés egyelőre kb. ott tart, mint amikor Edison még a különböző szénszálakkal kísérletezett. majd 10-15 év múlva...
A diákoknak alapvető hiányosságaik vannak. Az alapszakos hallgatók magyarságtudata kognitív szinten 15-21. A Z generáció tagjai „nemcsak nem tudják, hol van Szentes vagy Gyula, de Tokajt Eger, Pannonhalmát pedig Balatonfüred helyére jelölik be egy vaktérképen". Száz hallgató közül egy sem ismeri fel…..
Nyírjeslakó 2019.11.15 21:04:24
@Pillangószelep: Ez így igaz, de azért a heti 60 órás tanulás kicsit túlzás. Amúgy én ezt időben eltolva abszolváltam. Egy egészen kivételesen jó technikumból érkeztem a Műegyetemre. Nekem a technikumi követelményektől és a 7 tárgyból történt érettségitől szállt le a herém, ellenben a Műegyetmen végig ebből, vagyis a technikumból éltem, nagyon lazára vettem a dolgot, volt olyan tárgy, ahol az előadóval a záróvizsgán találkoztam. Mégis jeles diplomával végeztem. De! Két buktató szigorlaton (matematika és elméleti villanytan) majdnem kibuktam az egyetemről. (Amúgy az elméleti villanytan is kb. 98%-ban felső matematika.) Ugyanis a technikumban a geometriát és az algebrát 101%-ban verték belénk (szó szerint, elég poroszos módszerrel), viszont ELMÉLETI matekot kb. 0%-ban tanultunk. Ha valami miatt nem lettem volna a kedvence Máté professzornak és Bars Ruth-nak, ma nem jeles diplomás villamosmérnök lennék, hanem valahol a Bláthy Ottó Titusz vagy a kandó tájékán tudtam volna csak végezni. na, ez az egyetlen hátránya volt a technikumnak. Ezen kívül csak előnye. Szóval, azért a heti 60 óra tanulás nem általános szabály. Ki lehet váltani, ahogy én is tettem, _megelőkegezett_ tanulással.
ReAd-blog Hova lettetek barátok? 2019.11.13 10:29:53
A barátság összetett, támogató emberi viszony.  Egy olyan kapcsolat, mely emberek között alakul ki. Örömteli találkozás, közös beszélgetések, azonos érdeklődési kör által alakulhat ki vagy a véletlennek köszönhetően. Rengeteg minden jellemezheti, mert egyéni. Mindenkinek mást jelent a barátság. Szó…..
Egyes zsidók nem mindenre emlékeznek, de a zsidóság együttvéve mindenre. Minden fontosabb eseményről pontosan tudjuk mikor történt, az milyen nap volt az adott héten, sőt, sokszor azt is, hogy melyik órában. Pontosan tudjuk Isten mikor teremtette a világot, mikor volt az özönvíz, mikor volt az…..
Nyírjeslakó 2019.11.06 15:21:38
@olcsójános: Azért az, hogy Isten teremtette a világot, semmivel sem valószínűbb, mint az ősrobbanás elmélete, amit voltál szíves kellő iróniával és szkepszissel felvázolni. (A szkepszisedhez idézem az NCIS-ben Gibbs akárhányadik törvényét: "Véletlenek márpedig nincsenek".) Lehet, hogy annak az oka, hogy az ősrobbanás során sokminden "véletlenül" éppen klappolva történt, az ismereteink hiányából fakad. Kellő ismeretekkel felvértezve ez törvényszerűnek tűnne.

Az is elég hihetetlen történet, hogy egyszer csak születik egy loboncos hajú zsidó, aki még a matekhoz sem konyít (a feleségét használja ki erre a célra, majd méltatlanul kihagyja a díjaiból...) , ráadásul arról is meg van győződve, hogy "Isten nem kockajátékos", pedig dehogynem, mégis megalkot egy olyan elméletet, aminek az érvényességét az elmúlt 3/4 évszázadban sorra bizonyítja a tudomány, legutóbb a gravitációs hullámok észlelését, meg a "gravitációs lencse" létezését.

Mint földhözragadt mérnöknek, a szívemhez közelebb esik az ősrobbanás, mint a "Zisten, aki megteremt és mindent lát!".

Úgy látszik, a vallás iránti szkepszisemet 97. évében járó anyámtól örököltem, aki szerint "Isten szeme mindent lát, ne lopd el a léniát!".
Nyírjeslakó 2019.11.06 17:27:39
@agarik: "Felhívnám a figyelmet rá, hogy Einstein NEM volt zsidó. kerekperec visszautasította az ilyesmit."

Ez egy érdekes megközelítése a zsidóságnak. Vagyishogy, amennyiben egy zsidó nem tartja magát zsidónak, akkor nem az...

Tudod, én mint vérnősző ateista, aki szerint a vallás (minden vallás!) a nép ópiuma, nem vagyok mértékadó ilyen elvi viták eldöntésében. Köves Slomó beszédét sem hallgattam élőben, és a Mazsihisz tiltakozó nyilalkozatánál sem voltam jelen. A média kb. azt tolmácsolta, hogy Köves Slomó az okt- 23-a kapcsán elmondott beszédében istentagadással, istentelenséggel vagy mivel vádolta a kommunistákat, mint az eredendő bűn forrásának tekintve e tényt. Ezt - állítólag - a Mazsihisz élesen visszautasította, kb. azon logika szerint, hogy egy zsidó ember nem minősítheti a zsidásághoz tartozó csoportot, vagyis más zsidó embereket istentelennek, istentagadóknak. Ez már csak azért is érdekes nyilatkozat a számomra, mert ezzel mintha a Maszihisz magára húzta volna azt a vádat, hogy a kommunisták (Lenin-fiúk) mindannyian zsidók voltak... De hát én csak egy kívülálló vallástalan vagyok, hogy jövök ahhoz, hogy beleszóljak a nagyok dolgába.
Az örömteli demográfiai hírekkel nem szokott valahogy foglakozni a média, csak a ketyegő nyugdíjbombával, sőt nemzethalál víziójával és hasonlókkal riogatnak rendszeresen. A jövőt illető demográfiai kihívásokkal persze érdemes foglalkoznunk, de vessünk egy pillantást erre a meglepően kedvezően…..
Nyírjeslakó 2019.11.04 18:36:15
@droid_: Miért? Ez anyámnál _tökéletesen_ bevált. Most 96 éves, még lábon. 55 éves korában ment nyugdíjba, mint akkoriban minden nő. (Anno, 41 évvel ezelőtt nem volt divatban 5-10 éveket "rádolgozni", egészen addig, hogy a Szent Mihály lován közvetlenül a munkahelyről vigyenek valakit a temetőbe), sőt, egyszerűen hazaküldtek nyugdíjba és kész.) Vagyis anyám éppen 41 éve van nyugállományban. És jól érzi magát benne. Ami azt illeti, 41 évnyi sorozatos nyugdíjemelés után a nyugdíja 173.000.-Ft. Meg lehet élni belőle. Mi nem is panaszkodunk... (Érdekes dolog ám a "kamatos kamat" számítás. Megleő eredményeket produkál.. Urban legend, hogy 200 éve betettek 100 dollárt a bankba, és ma a 200 éves kamatos kamatolás után milliomos az ük-ükunoka... Mézga Gáza üzenhet a Köbüki-nek.)
Nyírjeslakó 2019.11.04 18:36:23
@droid_: Miért? Ez anyámnál _tökéletesen_ bevált. Most 96 éves, még lábon. 55 éves korában ment nyugdíjba, mint akkoriban minden nő. (Anno, 41 évvel ezelőtt nem volt divatban 5-10 éveket "rádolgozni", egészen addig, hogy a Szent Mihály lován közvetlenül a munkahelyről vigyenek valakit a temetőbe), sőt, egyszerűen hazaküldtek nyugdíjba és kész.) Vagyis anyám éppen 41 éve van nyugállományban. És jól érzi magát benne. Ami azt illeti, 41 évnyi sorozatos nyugdíjemelés után a nyugdíja 173.000.-Ft. Meg lehet élni belőle. Mi nem is panaszkodunk... (Érdekes dolog ám a "kamatos kamat" számítás. Megleő eredményeket produkál.. Urban legend, hogy 200 éve betettek 100 dollárt a bankba, és ma a 200 éves kamatos kamatolás után milliomos az ük-ükunoka... Mézga Gáza üzenhet a Köbüki-nek.)
A közösségi oldalak ügyeletes szenzációja Orbán Viktor térdeplése a budai karmelita-kolostor erkélyén. Nick Vujicic végtagok nélküli prédikátor társaságában imádkozik, vagy legalábbis magába száll. Hívei erősnek tartják a fényképet, és rajonganak érte. Akik gyűlölik, képmutatónak vélik, és…..
Nyírjeslakó 2019.10.29 19:58:24
@Zöldi László: Az a Narancs meg ez a Narancs: nem ugyanaz a Narancs. Az a Narancs a Fidesz "Beszélője" volt, ez meg NEMAFIDESZ "Beszélője".
Nyírjeslakó 2019.10.29 20:21:45
@Zöldi László: Tudod, a jó pap is holtig tanul. (Pedig ha nem lett volna jó pap, talán már eleve fel sem szentelték volna...) Mindig óriási élvezettel tapasztaltam, amikor neves festőművész barátomnak - Isten nyugosztalja - a művészettörténészek és esztéták elmagyarázták, hogy mit miért festett, és hogyan, és hogy az aktuális mű hogyan illeszkedik be az oeuvre-jébe. Majd, miután jól kiszórakoztuk magunkat, megettük a paprikás-tejfölös csirkét nokedlivel, bár a vágás sem volt kóser, és a hús meg a tej sem volt elkülönítve kezelve...
A párizsi felvágott végigkísér minket gyerekkorunktól. Azért szeretik sokan, mert egy kevésbé fűszeres felvágott, ráadásul a gyerekeknek bejön, hogy teljesen homogén állagú, nem különíthetőek el az összetevők. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen fejlődés történt az elmúlt években a bolti…..
Nyírjeslakó 2019.10.26 16:52:11
@Lobo Marunga: Párizsihoz mustár? Ilyet sem hallottam még. Nem is tudom, mit értesz alatta!
Nyírjeslakó 2019.10.26 19:07:59
@Lobo Marunga: Mustár: pályakezdő villamosmérnök korunkban a Vas u. 2/d alatt volt a tervező intézetünk. Kb. 50m-re az akkor még létező Uránia Közért-től. Szorgalomból (ide nekünk az oroszlánt is!) sokszor éjfélig dolgoztunk. Ilyenkor valaki kirohant, és vett egy 2 kilós vekni kenyeret az esti sütésből. (Akkor még volt esti sütés.) MUSTÁROS KENYERET ettünk! Semmi zsír, sima, még meleg kenyér, 2 centi vastagra szeletelve, egy evőkanál Globus mustár rá, és zabáltuk. Néha - nem vigyáztunk - kifogyott a mustár, akkor sós kenyeret ettünk. Nem állítom, hogy nem volt pénzünk zsírra (bár a kezdő mérnöki fizetésem horribilis 2.500.-Ft volt, mínusz hadiadó (nem voltam katona), mínusz szakszervezet), egyszerűen nem hiányzott! Nekem azóta is a Glóbus mustár A mustár.
téveszmék "Mindenki lehet sztár" 2019.10.15 07:28:40
  Amikor Ashley Graham, az egyik legismertebb plus-size modell közzétette a fenti, angyalszárnyas fotóját - mintha maga is részt vett volna a Victoria's Secret Fashion Show-n -, a photoshoppolt kép alatt villámgyorsan gyűlni kezdtek a köszönetet mondó kommentek. Ashley már többször is beszólt a…..