Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ultimahora1

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
És nagyon úgy néz ki, hogy: vihar előtt. Merthogy a múlt hét szerdai nagy vihar után most megint felhőszakadást, viharos szélet és jégesőt jósolnak a meteorológusok, a legfrissebb hírek szerint már több megyére adtak ki figyelmeztetést. Visszatérve a szerdai viharra, amely itt a…..
ultimahora1 2015.07.13 20:23:17
Azt írod cikked zárásaként: "remélhetőleg a mostani előrejelzés után nem fogunk hasonló képeket látni..."
Hát - legalábbis ami az önkormányzati kezelésben lévő objektumokat illeti - ez a remény, bizony eléggé megalapozatlan! E házak lakói ugyanis - többségükben bérlők lévén - úgy gondolják, hogy a keletkezett károk elhárítása (hacsak személyes életterüket nem zavarja) nemcsak hogy nem tartozik a feladataik közé, de azok felmérése és a vagyonkezelő felé történő bejelentése sem az ő feladatuk.

S annyi bizonyos, hogy ilyen irányú kötelezettségük, valóban nincs is. S miután a vagyonkezelő nem folytat a rábízott objektumokban az épített állaggal kapcsolatosan sem megelőző, sem rendszeres, szinten tartó/helyreállító tevékenységet,valójában fogalma sincs, sem a legutóbbi vihar okozta károkról, s persze a más jellegű, mindennapi üzemmenettel összefüggő különféle meghibásodásokról sem.

Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy az ez irányú lakossági bejelentésekre sem reagálnak, bár azok - lévén bejelentőik minden ez irányú felelősségtől mentesek, és infóik nemegyszer vaklárma-szintűek - semmiképp nem pótolhatják a szak- és tervszerű állagmegóvási tevékenységet.

Így talán nem túlozunk, ha azt állítjuk, h kissé abszurd egy több száz lakásból álló, többségében százéves épített állag megóvását "lakossági bejelentésekre" alapozni. S - ahogy fotóid is bizonyítják ezt - a lehullott vagy épp lógó vakolatdadarabok, vezetékek és betört ablakok - legalábbis a ök-i bérházakban - még most is háborítatlanul ott díszelegnek mindenütt. És például a megrongálódott tetőt, vagy épp a beázott üres és befalazott lakásokat, vajon ki és mikor szemlézi szakértő alapossággal? (És a természetes elhasználódás vagy elavulás okozta, többnyire láthatatlan, de alattomos veszélyekkel terhes amortizációs tényezőkről, most ne is beszéljünk.)

Nos, különben erről(is) szólt a nemrég fölényesen félrevetett bérleményi jogviszony-rendezési tervezetünk, melyet csak azzal a feltétellel fogadtak volna el, ha végrehajtását ugyanazok végezhetik, akik ezt a pusztító szisztéma felszámolását eddig is foggal-körömmel megakadályozták.Félreértés ne essék: ugyanazokról beszélek, akik ezt - "elmúlnyolcév" ide vagy oda - 2010 előtt is, már évekig zavartalanul tették. És ez az egész komplex problémakörnek csak az épített állaggal kapcsolatos része. Ám ezekben a "bérleményekben" - mármint azokban amelyek nem állnak üresen, vagy épp befalazva - bizony, emberek is laknak. És szakasztott olyan körülmények között, mint amilyet a kívül-belül viharvert hajlékaik képe mutat. És most csak tűnődhetünk, ám valójában fogalmunk sincs, hogy mi jöhet még egy minden pillanatban kitörni készülő "vihar után"...
És persze, joggal. Mentségül csak annyit lehet(ne) felhozni (nem lehet), hogy gyűlölöm/gyűlöljük a felesleges látszó szófosást beszélgetéseket, a semmitmondó, ámde időrabló fontoskodást és úgy an block a méltóságokhoz való bármiféle sorbaállást. És gondolom, ezzel nem…..
ultimahora1 2015.07.12 03:50:10
Hát,kissé kínos de mindenképp szar ügy ez. Mármint az, hogy egy mániákus makacsságával nem és nem tudom megérteni azt, hogy már az önkormányzat vezető köreiben is elismert bérlakásügyi válsághelyzetre - melynek rendezését előkészítő tárgyalások, most fél év után megszakadtak - miért nem kérdez rá senki.

S most, persze nem a kormánypárti képviselőkről beszélek, s még csak nem is az egész működésképtelen struktúrát finom rendeletmódosítgatással orvosolni vélő ellenzékiekről, akiket bábként mozgatnak e régi tanácsrendszerbeli struktúrát toldozgató-foldozgató figurák. Nem,hanem azokról a hangadó civilekről - akiknek ha másból nem, az általam közreadott anyagból - azért fel kellett volna valamelyest tűnnie, hogy az önkori maga is tarthatatlannak ítéli már ezeket az állapotokat, s szinte kétségbeesetten keresi a válságból kivezető utat. És az, hogy én személy szerint - a projekt örökös vezérével való személyes konfliktussorozatom miatt - kiszálltam az ügyből, még korántsem jelenti azt, h erre a nyílt és súlyos hiátusra senki se kérdezzen rá.

És mindezt pedig - ahogy az előző cikkeimet is - azért írom itt meg, mert a civil oldalon, ahol ez irányú publikációimat eddig közzé tettem, e kérdés iránt nem mutatkozott kimutatható érdeklődés. Most viszont, hogy már csak publicisztikai minőségben foglalkozom az üggyel, s - már csak mentálhigiéniai okokból is - az "illetékes elvtársakkal" se kívánok többé találkozni, valaki mégis vállalkozhatna erre a nemes feladatra. Arra ugyanis, hogy egyszerűen megkérdezzék: hol is tart most ez az évek óta húzódó, és rendszeresen kisiklatott projekt, mely sokadjára is hivatalos önkormányzati kezdeményezésként indult, és sorozatosan akképp is halt el.

Talán egyszer ezt is meg lehetne kérdezni az itt "kegyúri fogadóóráknak" nevezett szeánszokon, akinek módja nyílik erre. Az, hogy ezt az igencsak magas labdát képviselőink nem ütik meg, nem csodálkozom; eddig se igen tették. De hogy azok a civilek se, akik ezzel - mármint a "bérlakások és vidéke" témával - rendszeresen foglalkoznak, nos, az nehezen magyarázható
Igen, már megint. Így aztán vállalnunk kell annak kockázatát, hogy Bódis úr esetleg szóvá teszi, hogy hozott – esetleg konzerv – anyagból dolgozunk, de hát ez van. Az írás eredetije természetesen a 8ker oldalán jelent meg, mi pedig a fentebb vázolt aggodalmaink ellenére…..
ultimahora1 2015.07.09 16:06:21
Olvasva a fenti poszthoz fűzött szerkesztői megjegyzést - melyben megkísérti őt a gondolat, hogy a következő fogadóórán tiszteletét tegye a "méltóságos képviselőasszonynál" - megkérdezném az ingadozó szerkesztőt, hogy a kísértésen túl, miért nem lép mindjárt a tettek mezejére.

A legnagyobb ellenzéki párt kerületi lapja szerkesztőjének ugyanis - mely messze a legolvasottabb a hasonló rendeltetésű orgánumok között - szerintem a funkciójával járó minimum lenne ez. Mi, közönséges halandók ugyanis, akik - mondjanak bármit is a hivatalos nyilatkozatok és a közvetett üzenetek - évek óta nem tudjuk áttörni a hallgatás falát, s a legfélelmetesebb ebben az, hogy lassan-lassan a csüggedt belenyugvás az, ami az érintett lakosságon úrrá lesz.

A legégetőbb élet- és lakhatási körülményekről való hallgatás, az ezek felmérésére közösen szervezett reformlépések kudarca, és más, az egész kerületet érintő akut kérdések elevenen tartását ugyanis, nem pótolhatja egy-egy trendi -. bár szintén fontos - kérdés látványos futtatása, sőt, ilyetén módon való kondícionálásuk nemcsak a saját, de a többi említett ügynek is, végső soron, csak árt.

Magam, aki ráadásul sem a szociknak, sem más pártnak elkötelezettje nem vagyok, természetesen nem akarom tematizálni a "fontos ügyek" sorát, hisz sosem titkolt elfogultságom az általam tízegynéhány éve hajtott bérlakásügy iránt, eléggé köztudott. Ebben a minőségemben viszont, továbbra sem kívánom visszafogni magam, s ma is azt állítom, hogy ennek a helyzetnek a tragikussá válásában egyaránt súlyos felelősség terheli úgy az MNP programok korábbi szoci kidolgozóit és megvalósítóit, mint a mostani, a kibontakozó katasztrófát épp beteljesítő mai vezetői réteget. (A többi, e tekintetben felkészületlen és a már említett körhöz tartozó befolyásos háttéremberek által bábként mozgatott ellenzéki "megmondóemberekről" nincs mit mondanom.)

Arra a ki nem mondott kérdésre pedig, hogy "mint független civil," miért a szocik lapjába írok mégis, egyszerű a válasz. Egyrészt írok persze máshová, ún. "független fórumokra" is, ám - ki kell mondanom ezt - h nincs az a téma, amely kevesebb érdeklődést fakasztana, mint az önkormányzati bérlakásügy.

Ennek a kérdésnek ugyanis nincsenek szószólói, és a totális kiszolgáltatottságban és úgyszólván törvényen kívüli állapotokban élő bérlői réteg ügye, mely épp ezért a közös hangot is képtelen megtalálni, nem ígér látványos sikert szószólójának. És persze hangzatos liberális vagy épp fafejű "rendpárti" jelszavakkal se lehet benne könnyű sikert elérni, s örülhetsz, ha a néhány érdek-képviseleti ügyben elért kérészéletű sikered, némileg ellensúlyozza a két oldalról is feléd áradó értetlenséget.

Oké, hát ennyi részemről kedves szerkesztőm, s ha mégis - ahogy írod - rászánnád magad a
"magas méltóságokkal" való találkozásra, kérlek említsd meg már
nekik pár szóval, a mi ügyünket is.
Nyílt Levél, dr Ferencz Orsolya VIII. Kerületi Önkormányzati Képviselőnek Tisztelt Képviselő Asszony! Nem tudhatom ugyan, hogy az ön által használt "liberális jogvédők" szóösszetétel melyik tagjával van baja, s azt sem, hogy – választott képviselőként – milyen szempontok…..
Kerületről kerületre járunk, hogy ismertessük a kerületi döntéshozókkal a hajléktalanság és a lakásszegénység csökkentéséről szóló – kerületi szinten bevezethető – javaslatainkat. A kerületi polgármestereket keressük meg és hívjuk el őket egy személyes…..
ultimahora1 2015.06.22 13:20:46
Pár nap múlva Heti Betevő itt nálunk is a Nyolcban! Most vasárnaptól Erzsébetváros után már Józsefvárosban is lesz Heti Betevő, igaz kicsit másképp! Jó hír, jó cél, remek csapat!  *** Örömmel tudatjuk, hogy május 31-én, Gyereknapon Erzsébetváros után a Józsefváros- ban…..
Olvasgatva az előző poszt bevezető sorait, kedvet kaptam (ha már Józsefváros tekintélye került szóba) hogy megnézzem a mostani testületi ülés legelső, 17 perces nagymonológos részét. Röviden az előzményekről: Szalai Anna arról írt a Népszabadságban, hogy Józsefváros 373…..
ultimahora1 2015.03.24 00:27:41
Találónak tartom a "Tragikomika" címadást, bár a "komika" a színházi világban vígjátéki színésznőt jelent, s ehhez - anélkül, hogy különösebb jelentéstani magyarázatot fűznék a "komikus" és "komika" közti különbséghez - csak annyit: no comment.

Nekem egyébként amúgy is inkább a régi fogalmak szerinti "intrikus" szerepkör jut eszembe a látottakról, s ahogy a színházi szakmában ezek a szerepkörök mára elmosódtak-fellazultak, akképp vált komolytalanná számomra a drámai hősök vérkomoly pózában, a sértett méltóság visszafojtott indulataival küzdő politikus képe, s nemcsak a polgármesteré.de a többieké is.

S igen, tudom, hogy kissé beszűkült s némileg igazságtalan is vagyok, de talán meg tudom magamat értetni valahogy. Látom ugyanis, amint ott a teremben emberek látszólag szénné alázzák egymást, s teszik mindezt állítólag értünk, szintén "emberekért." S mindezt mondják persze a "szent közérdek" nevében, súlyos felelősségérzet terhétől roskadozva, azok, akik különben amikor kilépnek a teremből, oly távol kerülnek a "szent közt" alkotó egyes emberektől, mintha csak a Holdon élnének.

Mi, lakosok, ugyanis csak azt látjuk itt, hogy a sokmilliós programokról szóló vitákban legfeljebb egymás, többnyire politikai érdekektől áthatott - meglehet, olykor fontos - bírálata vagy épp gátlástalan öntömjénezése folyik itt, ám arról, hogy a lakosság valójában és őszintén mit gondol erről s főképp hogyan viseli mindennek következményeit, az úgyszólván soha senkitől nem hangzik el.Ám ha mégis, az szinte mindig csak a legócskább, leplezetlen populizmus formájában.

És most, hogy - belátom, nem egészen végiggondoltan belevágva - itt ülök, egy rakás levéllel és még több szóbeli panasszal a nyakamon, melyekhez sem a vérig sértett polgármester se a míves magyarázatokkal szolgáló helyettesei, sem a műfelháborodástól szikrát vető képviselőnő nem száll le az a "várost gyalázó" ellenzék fennkölt bírálatának magasából. És ekkor megvilágosodom,és kezdem megérteni, miről is szól valójában a "sikerdíj," s persze nemcsak a Kisfalut illetően,hanem e nagy színtársulat számára is, melyben megtalálható nemcsak a tragikomika, de minden régi színházi szerepkör, a bonviván csakúgy, mint a drámai szende, hogy primadonnát és amorózót, most ne is mondjak.

Mert - mélyen hiszem ezt - a valódi sikerdíj épp az, hogy felléphetnek itt, a színházzal ellentétben, minden valódi bukás kockázata nélkül, s anélkül, hogy az őket fizető "nézőktől" a legkisebb mértékben zavartatniuk kéne magukat.

S elmondanám minden álszemérem nélkül azt is, hogy mi néhányan, akik valami bolondériától indíttatva azt vettük a fejünkbe, hogy sokszor pimaszul fölényeskedő megjegyzésektől s el- és kiutasításoktól kísérve, az őáltaluk hallatlanba vett lakosok ügyeit próbáljuk úgy-ahogy közreműködésünkkel előmozdítani, azokét, akik EGYETLEN SEGÉLYKÉRŐ LEVELÜKRE SEM KAPNAK ÉRDEMI VÁLASZT, LEGFELJEBB SZENTESKEDŐ SEMMITMONDÁST,nos, azt mondom, magyarázzák majd nekik, hogy mi a sikerdíj és a szolíd átalánydíj közötti különbség, mert én már értem.
… és a vélemény, mint tájékoztatás Szerdán megjelent a Népszabadságban egy cikk, amelyben arról ír az újságíró, hogy mennyire nem sajnálja a sajátjaitól a sikerdíjat Józsefváros önkormányzata. Ostobaságot írtak. Cserébe Kocsis Máté március 19-én reggel azzal nyitotta…..
ultimahora1 2015.03.23 02:06:21
@MolnárGyörgy:"Ostobaságot írtak," fakad ki önérzetesen az MSZP-elnök "Józsefváros tekintélye" védelmében a mihaszna firkásszal szemben, s eszébe sem jut, h egy százmilliókról szóló, rosszul kommunikált-megnevezett jelentés nem "Józsefvárosnak árt," hanem kommunikációképtelen vezetőinek, akik "elmúlthuszonötévezésben," vagy épp a bérlemény-nyilvántartás totális kudarcának sikertörténetként történő szemfényvesztő bűvészmutatványában csillogtatják meg kommunikációs képességeiket.

Mert itt nem arról van szó, hogy minek nevezzük az egyébként általuk informált Statisztikai Hivatal közölte adatokkal sem egyező lakásszámokról és a még átláthatatlanabb bennük lakók létszámáról s azok valódi kilétéről mit sem tudó hivatal díjazását, hanem annak tanácsrendszerbeli zárványként működő, diszfunkcionális csődtömeg mivoltáról.

Arról, hogy a lakhatási viszonyok szociális, közegészségügyi és épített állagmegóvási körülményei milyenek, csak ezeken az oldalakon legalább egy tucatszor, okadatolva írtam már, akit ez érdekel utánanézhet itt is. Ezért találomra most csak egyet mondanék, azt, amiért a jól megérdemelt "sikerdíjat" kapja a vagyonkezelő, pl., a lakásértékesítés házatájáról.

Nos, az évek, évtizedek(!) óta üresen álló lakások és üzlethelyiségek, melyek bezárva-rohadva, javítatlan vezetékektől ázva, illetéktelenektől megrongálva-kirabolva néznek szembe az enyészettel, természetesen mit se tud a tekintetes Számvevőszék, ahogy az EU látószögéből is kiesik a lakásnepperek és a velük összejátszó hivatal kettős szorításában vergődő kizsigerelt-megfélemlített lakó, akivel nemhogy a vagyonkezelő de még az önkori felügyeleti szervei sem állnak szóba.(Lásd erről a 8ker fb-oldalának tegnap esti jegyzetét.)

Egy szervezet, mely a rábízott élet- és lakhatási körülményeket, a közegészségügyi állapotok ellenőrzését, az avval kapcsolatos megelőző intézkedéseket s az épített állag megőrzését s annak tervszerű megelőző karbantartását képtelen ellátni, az tökmindegy, hogy átalánydíjban vagy akár fejpénzben kapja javadalmazását, de "sikerdíjnak" nevezni e csődtömeg javadalmazását, az szinte röhejes és kínos, s rájuk nézve leginkább.

S persze, nem személyesen Komássy Ákost akartam bántani - aki ugyan a mai napig nem látja át a bérlakáshelyzet katasztrofális állapotait, s az egész reformtervezetünkből is csak a Munkáért Lakhatást Programért állt ki igazán - hanem igenis, az egész "politikai-gazdasági osztályt," amely vitézül vív szemantikai-nominális formák és tartalmak légváraiért, s közben észre sem veszi, hogy a való anyagból épült ház omlik a fejünkre.

S persze azért mondanék a vagyonkezelőért is egy keserű fohászt. Igen, ezért az államszocializmusból ittragadt, velejéig korszerűtlen és feladatára strukturálisan is alkalmatlan szervezetért, amellyel - s persze alkalmazóival is - képtelenség megértetni, hogy egy lakóépületet, mely "emberi és gépészeti" összetevőkből álló, éjjel-nappal üzemszerűen működő eleven struktúra, nem lehet minden vonatkozásban egy fertállyal odébb lévő irodából működtetni, mert a hozzá nem értő "kezelő" és a saját "mechanizmusai" szerint működő "kezelt" csak egymásban tesz kárt.

A "kezelő," aki a kezelése alatt lévő területen - nem ismerve annak rejtett működési zavarait - frusztrálva mozog, és épp ezért igazából csak rendvédelmi szerv igénybevételével érzi magát ott biztonságban, és munkája legfontosabb kérdéseiben rendszerint "lakossági bejelentésekre" kell hogy hagyatkozzon, az nemhogy jó döntéseket nem tud hozni, de elébb-utóbb a kikerülhetetlen korrupció csapdájába esik.

Ezért sem az ő, sem vezetői számára nem marad más út, mint a permanens represszió lehetőségének folytonos lebegtetése a bérlő felé, s a bérlőnek se más, mint a "góréság" következetes megvezetése.A lakhatási jogállások "rendezésénél" pl. az ilyen, kölcsönös összekacsintáson alapuló megoldások a legbiztosabb korrupciós csapdák egyike. És nem kell hozzá holmi megátalkodottság; valójában egyik fél sem szabadulhat a róka fogta csuka helyzetéből.

És persze az elsődlegesen politikai indíttatás és akarat, egyik oldalon sem tud kimozdulni pillanatnyilag fontosnak vélt érdekköréből, s melyet legfeljebb csak a populista szólamok szintjén érdekel az "emberek sorsa," nem tesz mást, mint fütyül az egészre, s úgy véli, hogy ha kell, hát izomból úgyis lenyomja ezt az egész kellemetlenkedő, békétlen bagázst.

És kissé kínos neked mondanom, Gyuri, de úgy majd tíz éve, amikor, mint a Magdolna Program "atyamesterét" e problémakomplexummal próbáltalak szembesíteni, bizony te is kihátráltál belőle, s kissé túldimenzionáltnak ítélted meg az egész kérdéskört.

És hadd mondjam el, hogy egy 28 éves fiatalemberen, egy bizonyos dr Kocsis Mátén kívül, soha senki nem vette komolyan a mi erről szóló megoldástervezetünket, melyet egy, a Rév által fizetett ügyvéd segítségével dolgoztunk ki. És amikor minderről kollégádnak, dla Alföldinek épp a góré dolgozószobájában kellett értesülnie - de erről majd legközelebb, ha marad karakter
„Nem zörög a sárhányó, ha a szél nem fújja.” És akkor most még egy „utózörej” a február végi Közmegszólalásról, szintén Budaházy Gusztáv tollából. (Az eredeti bejegyzés a Közmegszólalás az önkormányzati lakásokról esemény meghirdetésének fészbuk oldalán…..
ultimahora1 2015.03.15 16:32:29
@koszorumagdolna: Én - mint e fórum szervezőinek egyike - nagyon is szimptomatikusnak tartom, hogy a személyekhez kötődő, egyébként szerintem is fontos észrevételeken túl, a résztvevők többsége nem tartotta fontosnak elemző igényű írásokat közzé tenni az ott történtekről.

Pedig erre találták ki a szervezők a 8ker eseményoldalát, ahol - kivált a szakmát hivatásosan művelők közül - egyetlen higgadtan érvelő, szakmailag értékelhető sor sem foglalkozik a fórumon történtekkel.

Azt pl. senki sem teszi szóvá, h a lakhatási anomáliáktól, a közegészségügyieken keresztül a felújítással foglalkozókig, minden kérdésre egyetlen "hatóságilag kijelölt" ember ad választ, aki - monopolhelyzete lévén - szinte perverz élvezettel mondhatja a legképtelenebb blődliket, pl. azt, hogy "én nem válaszolhatok az önkormányzat helyett," meg hogy "ez nem tartozik a témánkhoz," és hasonlókat. És mindezt mondja szemrebbenés nélkül, a polgi főtanácsadójaként.

Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, h Virág Tamás, aki a már említett és ezen a portálon is olvasható tudósítást írta, erre is utal, amikor szóvá teszi a szakmailag felkészült, a keletkező belső feszültségeken úrrá lenni képes moderáció hiányát. Ám - mivel hogy írása elsősorban nem elemző, hanem leíró igénnyel készült - erre ott ő sem vállalkozhatott.

Egy ilyen, nemcsak a passzív levezetésre szorítkozó, de a makacsul hallgató másik felet is megszólítani képes aktív moderálás, bizony ráfért volna a műsorra. Így csak azt értük el, hogy a nemtelen és nyíltan személyes okokból fűtött indulatok elszabadulása miatt, egyszerűen lábon lőttük magunkat, s az amúgy is szerény fegyvereinket kéretlenül s önként raktuk a "nevető harmadik" lábai elé.

Számunkra - akik most minden erőnkkel a jogellenes kilakoltatás rémével küzdő lakók ügyére koncentrálunk - bevalljuk, súlyos veszteség magasan kvalifikált kollégáink kihátrálása az eredetileg is ennek felkarolására szervezett megmozdulásból, még akkor is, ha az azóta más oldalról történt megkeresések némi lelket öntenek is belénk.

És persze itt is hangsúlyozzuk, h a tágabb értelemben vett témakört, az önkormányzati bérleményjogi helyzettel való foglalkozást se akarjuk kisajátítani, s örömmel üdvözlünk minden, ez ügyben történt újabb fejleményt, ahogy ezt tettük korábban is.

Nem tartjuk véletlennek viszont, h ilyenek úgyszólván mindig az ott lakók fejéből pattannak ki, ahogy - a miénkéről most nem beszélve - tavaly az "Igazi Józsefváros," címmel indított, s most, ahogy látom, ugyanabból a házból kezdeményezett "Történetek a nyóckerből" címen indított fb-oldal.

Ezek mindegyikén érződik a közvetlen érintettségen túl az a ritkább adottság is, amely képes valódi és eredeti megoldásokat is csatasorba állítani, ahogy ezt a fórumon a felújítási hiányosságokat videóillusztrációkkal kísért előadásában az M12-ből érkezett lakó is tette.

Ez azért némileg különbözik a "strukturált formában" előadott, ám a dolog lényegéről mit sem tudó, emésztetlen anyagokat felmondó-felolvasó mégoly jószándékú előadástól, most a más, csak az eszement ledorongolásra kihegyezett provokációkról, már nem is szólván.

Úgy vélem, h erről, még mindig, majd' három héttel a történtek után is érdemes beszélni, mert a kontraszelektív(!) alapon történő, a "jóhiszemű jogcímnélküliek" egy bizonyos rétegét sújtó, minden jogalapot nélkülöző ÖNKÉNYES KILAKOLTATÁS GÁTLÁSTALANUL FOLYTATÓDIK AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL, s attól, hogy ennek láttán tehetetlenül széttárjuk a kezünket, a "továbbalbérletesített" bérlők kálváriája még nem szűnik meg.

És ahhoz, hogy ez megoldást nyerjen, nem csak jól képzett jogászra lenne szükségünk, hiszen - százszor elmondtam már ezt - e kérdésnek a hatályos törvények szerinti rendezhetőségét MAGA A POLGÁRMESTER ISMERTE EL, MÉG ÖT ÉVVEL EZELŐTT, AMIRE HÁROM ÉVVEL KÉSŐBB, A "BÉRLŐI AMNESZTIA" CÍMMEL,SOÓS GYÖRGY MEGBÍZOTT KÉPVISELŐ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL NYILVÁNOSAN MEGHIRDETETT PROGRAMBAN, A KÉRDÉS AZONNALI RENDEZÉSÉT ÍGÉRTE!

És akkor megkérdeznék mindenkit, akit illet, hogy kinek a malmára hajtja a vizet az, aki - ilyen, a lakhatási kataklizmával fenyegető állapotok mellett - azt javasolja, h hagyjuk az egész, a teljes lepusztulással fenyegető "bérlakáskérdést" úgy, ahogy van, és "keressünk másik témát a megoldhatatlannak látszó helyett."

Ezt a kérdést, tisztelt érdekeltek, már mindenütt, az e tekintetben sokkal kedvezőbb helyzetben lévő kerületekben is naprendre tűzték, és válsághelyzethez méltó sürgősségi előnyt kap gazdaságilag rentábilisabbnak tűnő beruházásokkal szemben is. És nemcsak az "eminens" Zuglóban, de a szomszéd Ferencvárosban, pl. a 15. ker.-ben is.

Ez a megközelítés - mármint az esélytelenség érzetének hangsúlyozása - már csak azért is aggályos, mert a mai helyzetben egyetlen sürgető szociális kérdés rendezhetősége sem indul nagyobb eséllyel a pályán, s - mély meggyőződésem szerint - e kérdés számos olyan szimptomatikus elemet hordoz, melyek rendszerszintű megoldások lehetőségeit hordozzák magukban.
Még mindig a Kőris utcábanÉs akkor most ugyanarról, másképp. Megint a Kőris utca nyolc, de… A reménytelennek tűnő állapotú ház udvarában ott jártamkor a romok között egy kis „kertre” lettem figyelmes. Olyan kertre, ahol a gazda megtermeli a szükséges vitaminforrásokat…..
ultimahora1 2014.09.09 12:47:54
Ezeket a feltételeket minden "régivágású" körfolyosós házban ki lehetne alakítani, ha lenne az önkormányzatnak egy jól átgondolt, koherens humánpolitikai programja. De nincs és ez már úgy jó hatvan éve, mintegy "haladó hagyományként" ivódott a korábban tanácsi, majd ennek struktúráit "zavartalanul" folytató önkormányzatinak nevezett zárványképződménybe.

E házakat ugyanis, társadalomlélektani vénával is bíró zseniális tervezőjük anno, minden ízében emberléptékű és egy épeszű rendtartás keretei között működni képes közösség számára tervezte meg, melyeken két világháború viharai sem vettek erőt. S most, a háborús pusztításéval vetekedő "békeidő," - mely jobb híján saját polgárait kezeli ellenségként, s "rendpárti" igyekezetében tisztes polgárait összemossa és ezzel kiszolgáltatja egy maroknyi, minden társadalmi formában létező bűnözőréteggel - EU-s milliárdokból egy csili-vili cifra paravánnal akarja elfödni a reménytelen pusztulás képeit.

Az ilyen kis zöld szigetek, mint a fenti, a soklakásos bérházak elvadult viszonyai között - ahol a reménytelen kiszolgáltatottság nem kerti zöldséget, de sivár pusztítást "teremM - a gátlástalan represszió és az egyes néprétegek végletes elszigetelődésének gyászos és zsákutcás hagyományát folytatja, melyet monomániás téveszméi folytán, vmiért sajátos "magyar hagyománynak" vél. Holott ha felszámolja az általa társadalomalattinak vélt népréteget, csak annyit ér el, hogy a meglévő "elitből," újabbakkal töltődik fel a társadalmi űr. A mai urak pedig ledönthetik, vagy ahogy finoman mondják, "eltávolíthatják" kortalanul érvényes gondolkodóink szobrait, ám szellemük annál elevenebben él. Vagy mondjuk inkább, hogy kísért?
Azoknak, akik véletlenül nem látták: egy viszonylag hosszabb beszámoló a Kék Pont kerületi munkájáról, vagyis annak hiányáról... Kedden került fel az RTL oldalára Drogtanyák és eldobált fecskendők – a 8. kerület legsötétebb oldala címen az alábbi riport. A beharangozóban…..
ultimahora1 2014.09.05 23:12:04
"Sem ön polgármester úr, de a valóban szörnyű drogproblémát kitüntetetten kezelő "ellenzéki lobbi" sem mutat rá arra az egyszerű tényre, hogy a Középső-Józsefváros egyes negyedeit eluraló drogpenetráció csak egy SÚLYOS ÉLETMINŐSÉGBELI ÉS LAKHATÁSI-KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KRÍZIS EGYIK DE NEM EGYETLEN KOMPONENSE.

Bocsánat, hogy a fenti poszt kapcsán a tegnapi, 8ker-ben megjelent jegyzetemből vagyok kénytelen idézni, de mit tehetnék mást;én nem vagyok a drogkérdés avatott szakértője, s a riportba sem a kérdést már-már addiktokógusi alapossággal ismerő aktivista társaim révén kerültem be, hanem, mint tisztes nyolckerbeli lakos, aki tíz év alatt botcsinálta érdekvédővé küzdötte le magát.

És - miután a legfontosabbakat ezzel kapcsolatban a fent említett cikkben már elmondtam - itt, csak annyit jegyeznék meg, hogy a bérlakáshelyzet és a drogpenetráció szerves összefüggésrendszerére a tévériportban is elég hosszan kitértem. Épp csak arról az apróságról nem volt fogalmam, hogy a koncepció a drogra volt kihegyezve, s akár táncjátékkal is előadhattam volna a fentebbi fontos összefüggéseket, akkor is kihullott volna a szent "hírérték" szigorú rostáján.

Mindezt persze nem az RTL-nek, még kevésbé az igen profi riporternek rovom fel, inkább sovány mentségként M12-beli barátaimnak és sorstársaimnak, akiknek már - a filmben szereplő aktivista kollégáimmal szemben - hogy hogy nem, de elfogyott a "toleranciája" az életüket pokollá tevő, a patológikum és a kriminalitás keskeny mezsgyéjén egyensúlyozó kényszerű társaikkal szemben.

Mindezt, s a vélt vagy valós, évekig hosszan reszelgetett megoldási javaslatainkat, higgyétek el, megpróbáltam összefüggően elmondani, de erre legfeljebb, egy remélhető folytatásban lehet szó. (Már ha akkorára nem egy Központi Nemzeti Rögmagyar Hírforrás lesz az egyetlen képes (és képtelen)"médium," kimondottan alvajáróknak ajánlva...)
ultimahora1 2014.09.06 15:05:03
@vajdapeterutca: A helyzet még ennél is rosszabb, Lajos. A szétesett és demoralizálódott ellenzéknél az ún. hang- és mérvadó civilség állapotai sem sokkal jobbak. S még rosszabb, h a kíméletlen önreflexió igénye, politikus-"társaiktól" eltérően, mintha meg sem érintené őket, (minket.)
Amiben viszont leginkább közösek vagyunk: nos, egyik oldalon sem veszik észre, hogy a valódi elhivatottság hiánya semmivel, még a legmohóbb karrier-vággyal sem pótolható igazán. És az ilyesmi - mint vér a hevenyészett kötésen - átüt, s persze mindig akkor, mikor legkevésbé várnád. Szerintem a több
száz éves gyarmati,
félgyarmati létünknek ez, és nem más a legsúlyosabb átka.És a szolgasors nyűgeitől való szabadulásra, ma épp nem járnak jó idők.
… azaz, hogyan kell minket hülyének nézni Mindenekelőtt hadd kezdjem azzal, hogy szerintem ma Magyarországon a politika legfontosabb feladatainak egyike, hogy munkát, munkahelyet, tisztességes megélhetést adjon mindenkinek, aki dolgozni akar. Éppen ezért a közmunka új rendszerét…..
ultimahora1 2014.08.16 14:17:26
"Szándékunkban áll egy új,eseti problémákat megoldó, de ugyanakkor abból lehetőség szerint rendszerszerű következtetésekre, megállapításokra is jutó párbeszédkultúra kialakítása, amelynek az eredménye szándékaink szerint egy új fajta lokálpatrióta politizálás lesz." Na ez az - egyébként nyelvtanilag kifogástalan, de - értelmét tekintve a messzi lila tartományokban gomolygó mondat, ami a mai MSZP legrosszabb hagyományaira hajaz.

Mert kétségtelen, hogy az ellenzéki lét - kivált manapság - egyfajta tánc gúzsba kötött lábakkal, de ki akadályozott meg eddig titeket egy "eseti problémákat megoldó,...párbeszédkultúra...és egy újfajta lokálpatrióta politizálás" kialakításában? A kérdés ugyan szónoki, de én mégis megpróbálnék rá válaszolni.Nos, talán éppen az "új eseti problémáktól" való már-már beteges irtózás az, ami hamuszürkévé fakítja a szocik vörös zászlaját. S megmondom, nekem egyre inkább a nyolcvanas évek műbőrkalapos autóstáskás "haladó szellemű" párttitkárjait juttatjátok eszembe, akik az idegeimre mentek a folytonos "csak bátran mondja meg az elvtárs" obligát biztatásaikkal. Én ezeket - a maiakhoz hasonlóan - mindig köszönettel nyugtáztam, s cserébe én is szabadkezet adtam nekik a rólam írott "hangulatjelentéseikhez."

Elismerem, Ákos, hogy - az ugyan nem nekem szóló - reflexiódra kissé élesen válaszolok, de kéretlenül is magamra kell, hogy vegyem a vajdapeterutca-nak címzett, súlyos inszinuációval felérő vádaskodásodat, miszerint "bízom benne, hogy nem valamelyik másik párt ki nem mondott szolgálatában tevékenykedik." Ez bizony elég álnok mondat Ákos, s bár büntetőjogilag ártalmatlan, ám mégsem különb, mintha egy nőnek azt mondanád: "bízom abban hölgyem, hogy ön nem egy repedtsarkú kurva, és hogy a pénzt amit az elébb egy úrtól átvett, nem ez irányú szolgáltatásaiért kapta." Ha jól meggondolom ugyanis, mindkét mondat lehet a feltétlen bizalom jele is...
Tegnapelőtt késő délután az MNP III. "Bérlőnek maradni!" c. lakossági fórumán vettem részt, egyedüli politikusként. A Magdolna negyed képviselői (Kaiser József, Balogh István Szilveszter - Fidesz-KDNP) nem jelentek meg, de hát miért is tették volna?! Bár ez engem nem zavart,…..
ultimahora1 2014.07.27 17:57:35
Láttátok már a neutronbombát "reklámozó plakátot", mely persze, valójában inkább gúnyrajz, s pár éve jelent meg egy francia vicclapban? Nem? Nos, a képen pompázó gyönyörű épületek erkélyeinek egyikén egy csontváz könyököl, s elérzékenyülten így fakad ki: "istenem, de szép is ez a csöndes és zavartalan kilátás!"

Bocs az erősen túlzó metaforáért, de nekem, a "semmit a lakások belső állagáért, mindent az épületek külső megújításáért," az MNP-projektek meghatározó szempontjaként elfogadott szemléletről mindig ez jut eszembe.
A Programok mindenkori vezetője ugyanis, aki egy átváltozóművész és egy "itt a piros, hol a pirossal" bűvészkedő mutatványos erényeit egyesíti téveszthetetlen biztonsággal, szemrebbenés nélkül tudja interpretálni a soros projekt épp' "aktuális" céljait, aszerint, hogy honnan fú a szél. És a már említett "belső állagot," a lakhatási viszonyok rendezésével együtt, mint "programidegen elemet," ugyanilyen diabolikus derűvel kész száműzni a Projektnek még a tájékáról is.

S hogy mindezt miért írom a fenti poszt kapcsán? Nos, mert az abban jogosan kritizált "Bérlőnek maradni" című rendezvény meghívója értelmében - melyben szó se volt holmi "bérlői továbbképzésről" - előadott, a lakhatási problémákban és környékén kalauzolni kívánó ismertetések céljai, tulajdonképpen szembemennek a Program valódi szándékaival.

Ugyanis a több, mint félszázada felújítatlan, mára porózussá vált és minden mai szabványnak ellentmondó "vizes" ólomcsövek,a mai terheléstől belobbanó villanyvezetékek, a hetven éve elavult és szétbarmolt "kátránypapíros" szigetelési rendszer és az ellenőrizetlen, kontár és/vagy lakossági barkácsolásból maradt "épített állag," mára időzített bombaként működik. S ezúttal most hagyjuk is a százszor "megénekelt" rendezetlen bérleményi jogviszonyokat, a köröttük kerengő fél- és illegális holdudvarral, mely már minden csapból folyik, s melyre mégis nagyívben tesz mindkét "oldal," amint labdába rúghat.

Most csak egyszerűen arról van szó, hogy - lakjál bár "rendesen" vagy a törvénnyel dacolva - elébb-utóbb mégis a nyakadba szakad az egész miskulancia. S hogy ezzel közelebb leszünk-e a Program valódi céljához, azt persze én nem tudom, de hogy ezt a magamfajta tapasztalati szakértőn kívül is minden benne lakó tudja, az nem kérdés. Mármost, hogy az ezért felelős, nagytudású vezetőink mit is gondolnak erről, nos, arról legfeljebb csak halovány sejtésem van, melyet még magammal sem szívesen osztanék meg...

És mivel erről másutt, amúgy is folytatásos "sagát" írok, most - kényszerűségből kissé személyesre hangolva - csak annyit jegyeznék meg, hogy a M12-ben végzett tanácsadói tevékenységemet, nem "fizetett politikai aktivistaként" végzem, mint egyes "idegen-ügynök" elemek, hanem ugyanúgy választás útján, ahogy ezt a Nagyfőnök is teszi, bár az enyémmel - sok civil társaiméhoz hasonlóan - csak bajosan lehet trükközni a választási boszorkánykonyhán.Ugyanis ez - mármint bizalom - vagy van vagy nincs, s ha egyszer nem kellesz, azt kertelés nélkül a képedbe vágják, és mehetsz a levesbe.(És persze semmi célozgatás, csak szíves tanulmányozásra ajánlanám...) Ja, és nem is az imperialisták pénzén, hanem - ha kell - a saját pazar nyugdíjamból finanszírozom "bomlasztó tevékenységemet," mely persze nekem annál is könnyebb, mert a telefonomat se lopták el, s így akadálytalanul visszahívhatom "megbízóimat," akiknek sajna nincs "egység" a telefonján. Mellesleg ezt a remek módszert - némi csekély módosítással - a Nagyfőnöknek is ajánlanám, már persze, ha megkerül a telefonja...

Addig is kissé lejjebb szállva, nektek, szoci társaim a seholban, azt ajánlanám, hogy ne csak ellenszavazataitokkal de ha kell, törvényességi óvással is akadályozzátok a jogellenes bérlők arcátlan kistafírozását! Mert bármilyen jogbiztonságban érzi is magát az, aki - igenis szociális rendeltetésű! - bérlakását rendeltetésszerűen nem használva, még térítésért folyamodik a rászorultsági elvet (is)sértő, a törvényesség lábbal tiprásában partner bérbeadóhoz, cselekménye jogkövetkezményeit vállalnia kell! Ugyanis a "nemlétező törvények," - melyekre a valódi bérleményi rendezés negligálása során hivatkoznak - egyike, az életvitelszerű ott-lakás követelménye, jogi axiómaként, minden, egyébként "féloldali jogfogyatkozásban" szenvedő bérleti szerződésben benne van. A rendszerint szegénysorsú lakók - s egyben a maradék törvényesség - elleni hangulatkeltés ugyanis, hogy a "rossz, bűnpártoló(!)törvények akadályozzák meg a lakhatási bűnözés felszámolását," csak a lopakodó törvénytelenséget csempészi be orvul az amúgy is rohadó rendszerbe.És gyalázat, hogy mindezt - nyomukban az állítható hangerősségű papagájkórussal - jogvégzett emberek is mondják, minden aggály nélkül. Ne nézd mindezt szótlan és dermedt bénultsággal! Most már Te következel...
Egyetértek azzal, hogy amit Iványi Gáborral és a nevéhez köthető mindenfélékkel csinálnak az állami döntnökök, nagyon nem jó. Ebből számomra még nem következik nevének és munkásságának bearanyozása. Ugyanis amit ő csinál, szintén nagyon erősen vitatható,…..
ultimahora1 2014.07.13 17:19:27
Ezt azért szeretném, ha bővebben kifejtenéd, Tamás!
A még a mai időkben is szinte példátlanul primitív jogtipró "nyet," amellyel Iványi egyházát elintézték, és az ezzel kapcsolatos "bearanyozás"-tól óvó "kiegyensúlyozó" sejtetésedre, azért ráférne némi indoklás is.A nagyközönség tájékozottabb és jogtisztelő része része - mely legjobb esetben is alig valamit tud a MET-.nek még a létezéséről is - döbbenettel értesült az állami önkény ez újabb gátlástalan megnyilvánulásáról, és sokan vagyunk, akik, a szállongó pletykákon kívül, a tiedéhez hasonló baljós sejtetéseken túl, semmit sem tudunk Iványi nagytiszteletű úr "vitatható és vitatandó" tevékenységéről.

Magam, legfeljebb csak annyit tehetek hozzá, hogy - többnyire magukat romának valló - ügyfeleim nagy része, mint karizmatikus erejű, apostoli kiválasztottsággal felruházott személyről beszél róla. És hát -.más dolgom lévén - bevallom nem nagyon mélyedtem el vallási közösségük mibenlétének rejtelmeiben, hisz a saját (református) egyházam kötelékeiből is csak nemrég "szabadítottam fel" magamat, 572 éves hagyomány folytonosságát tagadva meg ezzel.

Én most - legalábbis e posztodat illetően - csak azt kérném, hogy már csak egy meghurcolt személyt és a hozzátartozó közösségét ért folyamatos vesszőfutás miatt is, segíts belátni minket, e számunkra mindmáig rejtett,(?) általad csak sejtetett kulisszák titkai mögé!

.
Az elmúlt napokban – uborkaszezon ide, uborkaszezon oda – két hír is szólt kerületünkről. Az egyik, hogy a Vajdahunyad utcában egy teherautón semmisítettek meg szavazólapokat az önkormányzat közelében – ezt a hvg.hu írta tegnap. Aztán mára kiderült, hogy - az Index…..
Úgy lóg a majomteve érpataki polgármesteren, vármegyéseken, parlamenti molinósokon és társaikon a demokratikus együttélés kulturális és egyéb szabályrendszere. Persze másokon is, de ők hiperaktívak, és büszkék arra, hogy - saját logikájuk szerint - módfelett ravasz…..
A mi Józsefvárosunk 181. Loptunk 2014.07.05 15:27:04
Ne tessék kapkodni, nincs itt semmi tuti szenzáció, csak mi loptunk, méghozzá Lesley 8keres fészbuk oldaláról, és remélhetőleg ezt kivételesen megbocsátja nekünk, lécci, lécci, lécci! De komolyra fordítva a szót: az említett oldalon egy csodaszép fotó jött velünk szembe, persze nem szöveg nélkül.…..
Szobaanyolcban fészbuk oldaláról: Jelentjük, a film nézettsége meghaladta az 58 ezret, az online petíciót pedig több mint 4500-an aláírták, a Józsefvárosban pedig egész héten gyűjtjük két helyszínen is az aláírásokat - óriási köszönet mindenkinek, aki aláírta, meg- osztotta, önkéntesként segített!…..
ultimahora1 2014.07.05 16:24:11
Szerintem is tiszteletre méltó, hogy kitartóan szolidarizáltok a Kék Pont korszakos jelentőségű programjával, és "nem nyugosztok addig, amíg a politikusok meg nem hallgatják a józan érveket."

Azonban az "amijo" gárdája nemcsak !és nem elsősorban)publicistákból, hanem politikusokból és -jelöltekből áll, akiktől nemcsak szolidáris tisztelgést, hanem innovatív, a saját részterületükre szabott programokat remélünk. Olyat, amelynek van szava és főképp megoldástervezete azokról a speciális vonatkozásokról, melyek nem elsősorban a Kék Pont de a saját közelebbi szakterületüket illeti. És persze nem csak a "győzelem utánra," de permanensen, tántoríthatatlanul és megalkuvás mentesen.

A számos, a fenti témakörrel is erősen összefüggőek közül, most csak a Magdolna 12., a kerület problémáit "állatorvosi lóként" sűrítő problémahalmazra hívnám fel a figyelmet, melyben a drogprobléma vörös fonálként húzódik végig, s a kétségbeesett küzdelmet folytató lakók legfeljebb (ebben is) "csak" civil segítségre számíthatnak. S a legnagyobb baj - szerintem - mégsem az, hogy az ottlakók megpróbáltatásai a rosszul megválasztott felújítási koncepció miatt is, már-már az elviselhetetlenséggel határosak, (bár persze az is!)hanem az, hogy a felújítás utáni várható helyzet, miféle csapdákat tartogat a számukra.(Lásd, a tőlük csak pár száz méterre lévő, másik, korábbi "magdolnás" házat, ahol a "rehabilitációs programból," egyedül csak a virágzó drogprogram őrizte meg makulátlan épségét, sőt, fejlődött töretlenül tovább. A Lujza u.-i "rendőrházból" kiebrudalt "otthontalan" drogosok ugyanis, itt leltek lakályos befogadói közegre. Mára a ház állapota - nem utolsósorban a diszfunkcionális belső kamerarendszer miatt - bizonyos értelemben rosszabb a felújítás előttinél.)

A lakossággal való eleven kapcsolattartást nem pótolhatja semmiféle "szubjektív beszámoló," sem "tiszteletadás," mely, bár alapfeltétele minden tisztességes politikai hozzáállásnak, önmagában olyan, (pláne tőletek!) mint a szűkölködőnek nyújtott meleg kézszorítás.

És így, a mégoly remek íráskészséggel fogalmazott cikkeinkről sem mondhatnak mást, mint, hogy "...kit nem hevít" (tettre) "korának érzeménye, szakítsa ketté lantja húrjait!"
Önkormányzati elismerésben részesült a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A JAT mini projekt pályázatról döntő Bizottság ülésén Alpolgármester Úr méltatta a Kék pont kerületi drogprevenciós munkáját. Külön méltatta a kerületi…..
ultimahora1 2014.06.29 20:22:31
Amikor a csütörtöki SZOBA A NYOLCBAN c. rendezvényen a moderátor, Bombera Krisztina azt kérdezte, hogy van-e itt valaki az önkormányzat részéről, aki reflektálna az itt, több hozzászóló szájából is elhangzott észrevételekre, akkor - ahogy ez majd' mindig lenni szokott - "egy csak egy" személy "volt talpon a vidéken," Révész Márta képviselő asszony. Ő, akit mostanában - magamat is beleértve - annyian bírálunk "nem eléggé vérre menő" hozzáállása miatt, de aki mégis mindig ott van a különféle fórumokon, s szerintem az önkori presztízse,(?) ha még ő sincs ott,végképp a "zöld, mínusz egyketted" alá süllyed -, bár a dolgok mai állása szerint, ez úgyszólván senkit sem érdekel.

És könnyű lenne most nekem, a képviselő asszony nekem szóló, egyébként visszafogott kritikájára válaszolnom, amelyben a bérlői jogviszonyrendszer és az abban fellelhető elsöprően nagyszámú droglerakat és -búvóhely közti összefüggésrendszerre próbáltam rávilágítani, de nem teszem. Nem teszem, mert részben már ott reflektáltam rá néhány szóval, s mélyen hiszem, hogy a képviselőnő is tudva tudja azt, amit ma már úgyszólván mindenki, hogy ti. az önkormányzati lakások - legyenek bár lakottak vagy "üresek," - a "leg megbízhatóbb" drogtanyák, amelyekre egyébként minden rendű-rangú "bújdosó" bizton számíthat. (A röhej egyébként az, hogy ennek felemlítését, "balos" civil társaim, nekem komolyan felróják, és autoriterséggel, sőt "minidiktátori" ambíciókkal vádolnak. Persze ettől még nem veszek "jobbkanyart," vagy mit. Konkrét javaslataikat pedig - melyekből eddig még egyet se láttam - változatlanul nagy-nagy kíváncsian várom.)

Leírtam már ezt százszor, s - legalábbis ezeken az oldalakon - a franc se fog ezzel foglalkozni, hacsak valami újabb szempont fel nem merül ebben az évtizede tipikusan "hot potato" ügyben. (Jelzem, annak aki ott volt, lehetetlen, hogy fel ne merültek volna "újabb szempontok," még ebben a szűkebb értelemben is, de ezt most hagyjuk.)

A kínos az, hogy s e n k i s e m v o l t o t t az önkori részéről, s bár az ellenzék (mondjuk így) neutrális magatartását, tanult kollégám, Bódis Lajos, nálam már szakszerűbben elemezte, azért - már csak a fenti cikk kapcsán is - megkérdezném én is, hogy hol vagytok ti akkor, amikor "nyilvánosan dörög az ég?"
Hol akkor, amikor, "elterelő hadmozdulatok" és méltatlan letorkollások között kínlódunk a fórumokon, ahol nekünk, a "lakosságnak" akarják megmondani, hogy mit kérdezzünk egy különben nekünk rendezett fórumon.
Vagy akkor, amikor a négymilliárdos program házainkhoz kiszállt "szakértői", még az MNP1-et sem tudják megkülönböztetni a "kettőtől", s a kérdések zömére, az "ez most nem tartozik ide," impertinenciájával válaszolnak, s a kincstári fotós siethetnékje szabja meg az "audiencia" tartamát. S egyébként is a méla undor ütközik ki a nekünk be se mutatkozó hölgyek-urak arcán, akik, kultúrfölényük biztos tudatában, felhúzott orral, köszönés nélkül távoznak ebből a mocsárból. Na szóval, hol vagytok ilyenkor?

Ehhez képest Révész képviselő asszonnyal, ha nem is igazságtalanok, de méltatlanok vagyunk néha, hisz ha szóban egyre kevésbé nyilvánul is meg, de -. ezt tanúsíthatom - "tettleg" még mindig ő az, akihez bárki, úgyszólván bármikor odamehet, és elmondhatja neki panaszát. Hogy egyébként manapság milyen eredményességgel jár el a rábízott ügyekben azt - bevallom - nem tudom, de azt igen, hogy a közelmúltból erre számos pozitív példát hozhatnék elő. Ám azt, hogy most ez hogyan van, nos, erre csak azért nem tudok válaszolni, mert mostanság s e n k i t, s e m m i f é l e k é p v i s e l ő h ö z nem küldözgetek, mert kb. annyit ér, mintha a római pápához küldeném őket.(Valszeg nem esik le nektek, hogy ezzel a mentalitással,minden nagyívű koncepciótok dacára, a "bűvös körből" való biztos kilépőt váltjátok meg.)

S bár tudom, hogy gúzsba kötött lábakkal nehéz táncolni, de azt is, - személyes tapasztalatból - hogy a képviselő hölgyek-urak semmitől nem irtóznak annyira, mint néhány valóságos és igenis, egyes személyhez vagy kisebb csoporthoz köthető, konkrét ügy végigvitelétől. És kár, hogy azt a hamis ideológiát, amit a mai vezetés immár szalonképessé tett, hogy ilyen "alantas" tevékenység nem illik egy valamire való képviselőhöz, aggály nélkül magatokéivá tettétek.Erre csak azt mondhatom: nekik könnyű, és nem csak azért, mert azt hiszik, hogy a pünkösdi királyság örökké tart.
De a a mostani politikai szelek, melyeknek szárnyán vígan vitorlázik az "ostobák hiszekegye," a populizmus, nem nektek kedvez, hanem nekik, s - locsogjanak bármit is szemforgatva Istenről és Hazáról - ezeréves értékekkel mennek szembe. Nos, ezek a szelek egyszer elállnak, s a beállott szélcsendben nem ők, de ti álltok ott kiszáradt torokkal és üres kézzel üres ég alatt. És hogy lehet-e széllel szemben pisálni, nos, hát egy kissé bajos bizonyára. De még az is jobb, mint gyáván beszarni...
Az előző posztban említésre került SZOBA A NYOLCBAN c. rendezvény, én ehhez fűzném hozzá saját észrevételeimet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! - ezzel fejezte be a TASZ a film bemutatójára szóló invitálást, melyet minden önkormányzati képviselő megkapott. A…..
ultimahora1 2014.07.02 12:11:44
Ez az egyébként korrekt beszámoló nem tesz mást, mint hogy "rehabilitálja" azt a politikai téveszméktől, a legócskább populizmustól és az elszabadult szakmai inkompetenciától vezérelt totális felelőtlenséget, amivel negyedünk és környéke egy közegészségügyi katasztrófa szélére sodródott.
Igen, korrekten ismerteti azt, amit a Kék Pont (ez a nevük, és nem Kék pont) korábban már szakmailag jóval argumentáltabban, és nézetrendszerükben egymástól független szakértők által is axiómaként kezelt alapvetésként szögeztek le: szemellenzővel és elvakult erőfitogtatással nem lehet össztársadalmi kérdéseket rendezni.

Azt pedig, hogy ennek a összetett kérdésnek speciális leágazását, amit mi vetettünk fel, hogy ti. történetiségükben és szociológiai okozati struktúrájukat tekintve milyen folyamatok vezettek odáig, hogy "kis térségünk" éllovassá ugratott elő ezen a dicstelen listán, s hogy a panaszáradatban mely e kérdést elönti, a bérlakáskérdés negyedszázada befagyott alvadt struktúrái szóba se kerülnek, nos, ezeken már nem csodálkozom. Ez ugyanis egyike azon számos kérdésnek, melyben - "oldalaktól" függetlenül - megegyeznek az egymásra vicsorgó pártok, akik mindenkor készek életüket és vérüket(vitam et sanguinem) áldozni "elveikért," de hát az aranytojást tojó tyúkot - ezt meg kell, hogy értsétek kedves polgártársaink! - mégse vághatjuk le, holmi politikai purparlé kedvéért. Márpedig a bérlakásügy - benne a drogosokkal és más féllegalitásba taszított társadalmi rétegekkel és állapotokkal - ilyen kérdés, és tulajdonképpen megértem a képviselőnőt és társait, hogy effajta kérdésekről nem is igen bocsátkoznak vitába. Láthatóan egymással sem, de e "féllegális" népséggel meg aztán egyáltalán nem; s ez, szintén "oldalfüggetlenül," oly mélyen befészkelte magát a tudatukba, hogy cselekedeteiknek már gesztusértéke sincs.

S csak látszólag kanyarodok el eredeti mondandómtól, amikor a tegnap délutáni - a kerület leghírhedtebb drogtanyájának is "otthont" adó - a Magdolna 12. alatti bérház felújítási munkálataival kapcsolatos viharos fórumról ejtek egy-két szót. Tényleg csak vázlatosan, hisz' ennek a háznak van, nem is egy, hivatott lakossági szószólója, és saját blogjukon, a maguk riasztó valójában tárják fel az ottani körülményeket.
Én csak mint meghívott "ősmagdolnás" díszelegtem körükben, s a - felelősséggel mondom - katasztrofális körülményekkel kapcsolatban, csak azt a kérdést feszegettem, melllel, "tapasztalati szakértői" minőségemben, bizalmukkal megtiszteltek. Ez pedig - a nálunk anno sikeresen megvalósított "drogelhárítási akció" mellett - nem volt más, mint annak az állításomnak nyilvános bizonyságtétele, hogy a lakókat a felújítás tartamára, igenis, el lehetett volna helyezni a számos-számtalan üres lakásokba, kivált azokat, akik maguk is kezdettől ezt a megoldást szorgalmazták.
Erről, s még megannyi őket sújtó csapásról, mindenki olvashat a nemrég indított blogjukon, ezért én csak annyit szögeznék le újfent, hogy ezúttal sem láttam egyetlen önkormányzati képviselőt a helyszínen, bár a területtel foglalkozó hivatalosok, asszem, teljes számban ott voltak.
És persze, t.képviselőink - ahogy bérlőtársaimnak - nekem sincs további kérdésem önökhöz. Tudomásul veszem, hogy a nagy kasztosodási folyamatban, melyben a "rendi társadalom" értékrendje kezdi újra "méltó helyét" elfoglalni a társadalmi konszenzusban, nincs párbeszéd, legfeljebb odavetett kegyek és alamizsna.
(Ha szabad megjegyeznem, én még - utórezgéseiben legalábbis - emlékszem e rendies társadalom végvonaglására. Nem voltunk épp' kivetettjei, sőt; mégis azt mondom, épelméjű ember elborzad, még a kísértésétől is.)

(Ceterum censeo: "gondoljátok meg...")
A péntek 13-i blogbejegyzés kapcsán úgy éreztem érdemes megírni a legutóbbi Képviselőtestületi ülés Magdolna Negyed Program III-mal, azon belül is a Kálvária térrel kapcsolatos érdekességet. Arról van ugyanis szó, hogy az ellenzéki kötekedésnek köszönhetően nagynehezen…..
ultimahora1 2014.06.22 16:30:21
Én ugyan megértem, hogy egy magamfajta civilnek a képviselők "viselt dolgairól" leginkább az a mondás jut eszébe,, hogy "él(nek), mint hal a vízben," legfeljebb azzal van bajom, hogy közülük némelyik, tán többször akad horogra a kiszámíthatatlan(?) horgászszerencse miatt.

S bár teljesen jogos a minapi közbiztonsági fórumon való szégyenletes képviselői szereplés és az "álfogadóórák" iránti felháborodás, részemről azt is hozzátenném,hogy a többi képviselő viszont emberemlékezet óta be se teszi a lábát az ilyen s hasonló fórumokra. Különösen igaz ez azóta, amióta néhány valódi, s több résztvevő által is felerősített kérdést is sikerül keresztül verni a statisztikai bűvészmutatványokból és a folyton tematizálni akaró moderátor által emelt "elhárító rendszeren" keresztül. És egyre inkább nemcsak közmegvetésnek de köznevetségnek is örvendhet az a képviselő, aki, - miután fölényes mosolyával végigpásztázta a "jámbor köznépet," - feddő majd dicsőítő végtelen szónoklatba fog, pillanatnyi kétséget sem hagyva afelől, melyik, kinek is szól.

És persze, az ott felvonuló elmaradhatatlan szakértő uraknak is meg kéne érteni már végre, hogy a bonyolult statisztikai rendszerek motyogó hangú ismertetése nem egy népfórum, hanem egy szűkkörű szakmai megbeszélés nyilvánossága elé tartozik, s neked is kedves moderátor, hogy mi, jámbor lakók, nem feltétlen arról akarunk beszélni, amit te szeretnél "tematizálni," hanem arról, ami nekünk a legfontosabb.

Hadd világítsam meg egy látszólag személyes kitérővel mi az, amit én tűrhetetlenül felháborítónak tartok.

Botcsinálta érdekképviseleti munkámnak köszönhetően - mely nagyobbára nem állt másból, mint konkrét lakók konkrét ügyeiben történő, személyes "ottlétből" és írásos, jogi és jószolgálati segítségre irányuló igyekezetből - a sok "elszállt" szóbeli tanulságon kívül, néhány - kevés - írásbelit is őrzök. Ezek, legyenek stilárisan bármilyenek is, hívebben láttatják azoknak a problémáknak a leglényegét, amelyeknek (bocsánat, de!) ezeken az oldalakon - legalábbis a maguk nyers valójában - hírük-hamvuk sincs. Ezekben ugyan szó sincs választási visszaélésekről, de még csak az egyébként "szívügyként kezelt MNP3 faktoring cégével" kapcsolatos obskurus ügyletekről, de még a szépen megírt és fontos kegyeleti ügyekről se. És hogy mi van bennük?

Nos, ahogy sikerül annak a néhány levélnek írójával adat- és (főképp) személyes "ízlésvédelmi" szempontból megegyeznem,aki - közülük nem egy személyes ismeretség hiányában - megtisztelt bizalmával a legkülönfélébb ügyekben, talán lesz fórum ahol nyilvánosságra kerülhetnek.(Kb. két tucat, a hitelesség minden próbáját kiálló levélről van szó, és százak által aláírt különféle kérelmekről, folyamodványokról. Ezek egy részét - már amelyik "magas volt nekem" - többnyire baráti vagy rokonszenvező szakértők "kezére adtam." Ezek viszontagságos sorsára, hogy ne mondjam, "siker-faktoring" tényezőire, talán egyszer még érdemes visszatérnünk.)

A legutóbbit például - mely az előző kommentben említett közbiztonsági fórum kapcsán íródott - s mely szinte könyörgő hangon kérleli a polgármestert* a Mátyás tér infernális állapotainak a felszámolására, egyetlen képviselő sem kapta meg, mely tény elég jól példázza a "lakossági képviselet" mai hitelét. De - a számtalan kilakoltatási ügy mellett - sorolhatnám a drogosok és "hű tettestársaik" által rettegésben tartott házak lakóinak hétpecsétes titoktartás terhe mellett írott segélykérő sikolyait, vagy a reménytelenül fertőzött környezetben élők vádiratnak is beillő tanúvallomásait is.

És az Isten tényleg hallgat. Hallgatott akkor is, amikor hetven éve, a tébolytörvények uralta rémálom szörnyű valósággá vált, s csak a legszilárdabb hívők foghatták fel az IGE legmélyebb, rejtett értelmét, hogy "...azt bünteti, kit szeret." (394. református hitvalló ének)

De ti, mindkét "oldali" hölgyek-urak, - akár hisztek Benne, akár nem - nem az Ő választottjai vagytok, hanem a miénkéi. Ám ha egy is akad közületek, akiben mégis felsejlik néha, hogy az esküt, melyet tettetek, ha mi nem kérhetjük is számon, Valaki mégis megteszi egyszer; nos, tűnődjetek el, kinek is szól m é g a költő intelme: "gondoljátok meg..."
És akképp cselekedjetek.

(A*-gal jelzett, polgármesternek írott levelet, melyet - minden megjegyzés nélkül - hozzám is eljuttatott az írója, s mely az általa inkriminált ügyben, kétségbeesetten kiált haladéktalan megoldásért, most megpróbáljuk egy szélesebb körű fórum egyik "faktoringjaként" felhasználni.)