Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamáspatrik

305 bejegyzést írt és 1985 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ideológiák mint afféle modern vallások felülírták a hagyományos erkölcsi rendet, amely a szélsőségek közötti arany középúttól a Tízparancsolaton át az aranyszabályig ("ne tedd mással, amit magadnak nem kívánsz"), és még tovább, az önvédelem, a viszonosság, a csere, pozitív formájukban a…..
Tamáspatrik 2019.08.18 20:40:49
@Moin Moin: "A "hagyományos erkölcsi rend" is új ideológiaként kezdte pályafutását annak idején - ez kultúrtörténeti tény."
Ez nem így van. Nem tudod, hogy mit jelent az ideológia: egy szabályrendszer, amit az embert talál ki, Istennek képzelve magát (lefordítva, nehogy fellengzősnek tűnjön, messze túlmerészkedik a saját értelmének korlátain, megtervezve a társadalmi rendet, a görögök szerinti HÜBRISZ fogalmát teljesítve. Ja, az első nagy ideológus alighanem Platón volt, nagy marhaságokat írva le.)

Nem, különféle BEVÁLT és kevésbé bevált szokások alakították ki a hagyományos értékrendet, nem pedig egy törzsi sámán elmondta, vagy vezér, hogy legyen. Ami így történt, a bikaistenek, totemállatok stb. azok nem lettek maradandóak.

Olvassuk el kérem az Erőszak alkonya c. modern enciklopédikus művet, abból megérthető, hogy mért gonosz és félrevezető tákolmány egytől egyig minden ideológia,, és több halálos áldozatot szedtek mint bármi más.
Nem csak a modern korban volt így, parasztvezérek is kitaláltak már kommunisztikus egyenlőséget régen, annak se lett jó vége...

Ja, a modern társadalom se ideológiák mentén alakult ki, hanem voltaképp 1689-ben született meg Angliában, amikor jó koponyák olyan alkotmányos alapokat teremtettek, ami később jó irányvonalnak bizonyult minden tekintetben, először nekik, utána másoknak is. Csak erről nem tud senki a korral foglalkozó történészeken kívül, mert nem szólt nagyot. Azt ismerjük, ami nagyot szól, ha sok ember meghal és folyik a vér, de ezek egyike se vitte előre a társadalom fejlődését.

A cikk teljesen jó. Abban is igaza van, hogy ösztönös ellenreakcióként az értelmiségi hübriszre jöttek létre a modern "nem tudás" gátlástalan machiavellizmusán alapuló mozgalmai.

Egy dologra jók az ideológia szülte véres mozgalmak, hogy tanuljunk belőlük és ne kövessük el megint ugyanazokat a hibákat. Ahogyan a britek megtanulták a leckét a polgárháborúból (vallási alapú, de lényegében ideológiai ellentétek szülték) és a zsarnok Cromwell uralmából is.
Vezető politikusaink legutóbbi három olyan megnyilvánulása ismét megmutatta, hogy mennyire a saját szekértábor mentalitásának foglya a (fideszes) politikai elitünk. Teljesen annak az egysíkú szemléletnek a rabjai, hogy csak a MI és az ŐK létezik, barátok vagy ellenségek, mindenki ebbe a két…..
Szüleim és nagyszüleim gyerekkorában bővizű patakok folytak még a Mátraalján, halakat is fogtak bennük, mára már alig maradt belőlük valami. A Mátravidéki Erőmű (lignittel működő hőerőmű) üzemeltetése a valószínűsíthető oka annak, hogy a talajvízszint lecsökkent a térségben és a patakok is alig…..
Az, hogy mennyire az érzelem vezéreltek vagyunk, jól látszik a különféle környezetvédelmi kampányokon is: egy-két látványos témán rugózunk és elhanyagolunk közben más, legalább olyan fontos problémákat. A műanyag zacskók például jól látható környezetszennyezést okoznak, hiszen a tengeri állatvilág…..
Tamáspatrik 2019.08.12 19:43:09
@midnight coder: Ja, a leglátványosabb dolgokkal foglalkoznak, amelyek nem biztos, hogy a legfontosabbak. Ha hozzávesszük, hogy nekünk tengerpartunk sincs, akkor csak a Dunán keresztül szennyezhetünk. Annak az esélye, hogy a Dunán át az eleve már nagyjábólh halott Fekete tengerbe eljut a műanyag tőlünk, elég csekély. Onnan még a Boszporuszon is át kell jutnia minimum, hogy nagyobb szennyezést okozzon. A mi problémánk e téren nem biztos, hogy ugyanaz mint a briteké vagy a németeké. Én is a szennyezőt büntetném jobban a mostaninál.
Tamáspatrik 2019.08.12 19:46:21
@Mannlicher: Van, akinek a munkájához kell az autó, naponta 100km-t vezet. A városokban viszont a forgalmat lényegesen csökkenteni lehet, t.képp az elektromos autó is erre való lenne.
Az elkényelmesedés miatt indokolatlanul is használunk autót.
Tamáspatrik 2019.08.12 19:49:45
@A kiló nem százat jelent.: Ja, ellentmondásos a műanyag, mert ha túl hamar bomlik le, a boltok polcain az is gáz. Vagy ha letörik a laptopom egyik gombja az is. Egy zacskó vagy flakon lehet viszont komposztálható.
Úgy látom az ún. szakértők is sötétben tapogatóznak, vagy pedig inkább nem mondanak semmit. A termékciklus tervezés jó ötlet.
A kérdés konkrét módon és általánosabb értelemben is feltehető, hogyan építkezünk manapság, a megfelelő alapokra azt építünk-e és valóban olyasmit, amire a legnagyobb szükség van. A konkrét értelemben vett kérdésre természetesen jóval könnyebb válaszolni. Építkezünk ezerrel Nagyon régóta nem…..
A hatalom természetét kevesen ismerik jól, mert az emberiség történetében a legtöbben a bot egyik végén voltak: vagy azon a végén, amelyik üt vagy azon, amelyikkel ütnek. Az egyik véglet a teljes kiszolgáltatottság. Ilyet akkor éltem át egyszer, amikor a hullámok össze-vissza dobáltak az Adrián. A…..
Tamáspatrik 2019.08.04 10:53:12
@caesar: Ez a baj, ha sokan így gondolkodnak.
Tamáspatrik 2019.08.04 10:55:09
@MAXVAL bircaman közíró: A teljes irányítás csak úgy lehetséges, ha távirányítót szerelünk az emberekre, mert különben doszt sem azt teszik, amit elvárunk vagy szeretnénk.
A családi szférát tiszteletben tartja a kormányzat, még a versenyszférát is, a közszférában viszont tarol, mindent visz mint a piros ulti.
Az ilyen diktatúrikus jellegű felfogás nem szül jó vért.
Orbán Viktor még a jóindulatú hívő számára is talán erőltetetten, de egyetlen narratívába rendezte az utóbbi harminc év magyar politikatörténetét és ebben a narratívában helyet talált minden korábbi törekvésnek, az ellenfeleiének is, kivéve a szabaddemokratákét, akiknek a brandjéhez a liberalizmus…..
Tamáspatrik 2019.07.30 22:04:03
@Tamáspatrik: Ez rossz helyre ment, sorry.
Tamáspatrik 2019.07.30 22:11:31
@Tamáspatrik: Visszatérve a Pinochet hasonlatra, nagyon jó példa. Voltak hasonló alkalmazások? Igen. Dél-Afrika az apartheid után. Mindenki élete megmaradhatott, FELTÉVE, hogy nyilvánosan elismerte, mit követett el és bocsánatot kért. Büntetése az volt, hogy nem tölthetett be tisztségeket. Úgy tudom, hogy egyes országokban a rendszerváltás után az átvilágítás is hozott ilyen eredményeket: tiszségekből kizárás. (Nálunk nem volt ilyen.)
Az ARÁNYOSSSÁG elvének alkalmazása a jogban tetszik, mint fontos alapélve, éppúgy mint a bosszú elutasítása. Ezek nem algoritmizálhatóak szerintem, bár ki tudja...
  Nehemiah 4:15-17 Holman Christian Standard Bible (HCSB) Sword and Trowel 15 When our enemies heard that we knew their scheme and that God had frustrated it, every one of us returned to his own work on the wall. 16 From that day on, half of my men did the work while the other half held spears,…..
  Az új populista hullám „trampli” politikusainak, azaz kifinomultnak semmiképpen nem nevezhető Orbánnak, Kaczynskinak, Faragenak és Trumpnak előretörése egy teljesen érthető folyamat eredménye. Az USA elnökválasztása is csupán az egyik eklatáns példája a liberális demokrata elitek sajátos…..
Tamáspatrik 2019.07.26 21:26:14
@Athos_73: Az egyik fajta elitizmus azt mondja, ha nem végeztél jó iskolákat vagy nincs spéci képességed, amivel sok pénzt keresel, akkor senki vagy. Nem explicite mondja ezt, hanem érzékelteti.
Az orbáni típusú azt mondja,hogy nagyon szuper vagy, ha támogatod a céljainkat, egy szuper közösség része vagy és jelképes gesztusokkal, apróbb anyagi juttatásokkal jutalmaz meg. Ez utóbbi nyilván leértékeli a tudást a lojalitáshoz képest. A "klasszikus" elitizmus gyenge pontjairt kihasználva cinikus, machiavellista politikát valósít meg.
Az ún. „humán” képzések és szakmák eléggé leértékelődtek nálunk manapság, sőt a közfelfogás is arrafelé tendál, hogy a filozófia, közgazdaságtan, pszichológia, történettudomány, jog és hasonlók nagy része nem eléggé egzakt mi több, jórészt szélhámosság. A humán értelmiség társadalmi szerepe igencsak…..
Tamáspatrik 2019.07.23 21:53:25
@megamovieboy: Nem mondom, hogy ebben nincs semmi igazság, de azt sem gondolom, hogy most feltétlenül védenem kelljen. Szomorú, ha védenem kell, mert humán értelmiségre mindig szükség van, olyanokra, akik tevékenységének a központjában az ember áll és tanítanak másokat is emberekkel megfelelően bánni.
Tamáspatrik 2019.07.23 21:56:04
@Hungry horse: A társadalom sem bánik velük mindig megfelelően vagy nagy lelki terheket rak rájuk, ezt elől menekültek pszichológus ismerőseim is "mosogatónak" Londonba. Nagyon nagy teher volt már nekik egy idő után a segítő szakma, összemosódott a munkahelyük és a magánéletük. A tanárok "kiégése" mögött is hasonló folyamatot látok, és még sorolhatnánk. Kívülről persze mindez nem látszik, nekem se tűnik fel, ők mondják.
Tamáspatrik 2019.07.26 21:18:17
@Hungry horse: Nem mindenkinek ugyanaz a teher, a tanárokat idegileg viseli meg, őrli fel, más foglalkozásban esetleg fizikai vagy más ártalmak vannak.
Éppen az, hogy sok tanár rájön, hogy legjobb csak rutinból és lélektelenül tanítani,nem pedig hivatásszerűen, na ez az, amit egyből megéreznek a gyerekek, és azt vonják le belőle, hogy nem tudás kell ide, hanem pénz és összeköttetések
Egyébként igaz, hogy Magyarországon számos foglalkozásban összemosódik a munka és a magánélet, a munka a magánélet rovására megy, ezt modnják sokan, akik nyugaton dolgoznak, hogy el tudják választani a kettőt. Fiatalon lehet csinálni, hogy feláldozni a magánéletet, azonban az ember egy idő után kiég ettől, mert nem töltődik vissza. (Sok állásban ez túlóra formáját ölti, máshol abban, hogy hazaviszik a problélmákat, vagy otthon sem hagyják őket békén, a cégtől hívják őket.)
Úgy kell megszervezni a különféle munkaköröket, hogy ne stresszforrások legyenek, az elkerülhetetlen mértéken felül ne stresszeljük a dolgozókat és ne akarjuk agyonterhelni, hanem inkább támogassuk.
Generációk közötti felfogáskülönbségek mindig is léteztek, de talán még sosem voltak ennyire feltűnőek mint manapság, ami az életmódunkban bekövetkezett jelentős változásoknak tulajdonítható. Úgy tapasztalom, hogy a hozzám hasonló korú középgenerációval, a 40-esekkel és 50-esekkel tudok a legjobban…..
  A keresztény egyházak vezetői elvileg fel is háborodhatnának azon, ha kormányzati emberek „ősi magyar kultúrát” emlegetnek, hiszen szerintük a magyar kultúra alapját az a kereszténység képezi, amely mindenekelőtt európai, és sokkal inkább nyugati (katolikus, protestáns) mint keleti (ortodox),…..
Tamáspatrik 2019.07.23 22:04:38
@megamovieboy: Nem látom annak a nagy jelentőségét, hogy milyen gént találtak, sőt az ilyesmi egy kicsit félre is viheti a dolgokat.
Szép dolog a mítoszgyártás, én is szeretem, de nem emelném a politika szintjére, a politikának semmi köze hozzá nem szabadna, hogy legyen, progapanda célokra nem használnám, mert manipulációra használható és használják is.
A mítoszban van mindig valamennyi igazságmag, de nem vehető szó szerint, másrészt az ősi magyar kultúra csak egy kis része a magyar kultúránknak, amely folyamatosan fejlődött, mire a mai szintű gazdagságát elérte.
Többek között éppen úgy is, ahogyan írod, hogy a pogány szertartáselemeket felhasználta a katolikus egyház.
Ez csak egy leszűkítése a magyar kultúrának a nehezen megfogható ősmagyar kultúrára, amit sokan propagálnak.
Igazából az ilyen filmek mint a Honfoglalás nem is voltak eléggé hitelesek, nagy pátosszal leöntött szósz lett belőlük.
Ennek ellenére érdemes megfilmesíteni például a hunok történetét, erre megfelelő Gárdonyi: A láthatatlan ember c. kitűnő regénye is. Vagy van még számos hasonló remekművünk, amely felhasználható.
Azt viszont ne a poltika mondja meg, mert nem is képes rá, hogy mi az "igazi magyar". Ha egyáltalán megmondható.
Tamáspatrik 2019.07.24 22:58:58
@MAXVAL bircaman közíró: Dehogynem. A buddhizmus indiai eredetű, de onnan elüldözték őket és ma Kelet-Ázsiában dominál. Egy vallás nem feltétlenül ott fejlődik ki, ahol megszületik.
A konzervativizmusé a legplasztikusabb politikai hozzáállás. Genetikusan a konzervatív gondolat a felvilágosodásra való reakció szülötte, de nem reakciós abban az értelemben, hogy a felvilágosodás előtti állapotot akarná visszaállítani. Ez irracionális, terméketlen, szánalmas és egyúttal veszélyes…..
Ha még emlékszünk, úgy ért véget a Kádár-rendszer, hogy az országban nem volt egy park, ami civilizált sztenderdek szerint parknak, nem volt egy út, amely útnak (és nem vegyesen kátyús és foltozott potenciális sártengernek) lett volna nevezhető. Nem voltak viselhető ruhák, csak felvehetők, nem volt…..
Tamáspatrik 2019.07.16 22:03:47
@HaFr: Ez az angol iparosítás időszaka, pár évtized a népességrobbanás után, de még Marx életében javultak az életkörülményeik (Marx ennek ellenére nem revideálta a műveit.) Az USA-ban és Skandináviában sem így zajlott, pedig egyiknek sem voltak gyarmatai. Kínában pedig Mao alatt a rengeteg emberáldozat ellenére sem volt hasonló szintű gazdasági fejlődés mint Teng Xiao Ping '78-as reformjai után.
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Tamáspatrik 2019.07.13 10:59:59
@tele.phone: Ebben a könyvben olvasta a múlt század eleji konzervatív gondolkodókról, sajnos a neveket nem jegyeztem meg. www.rocky.hu/konyv/tortenelem/politika/ket-part-kozott-mindorokke
Tamáspatrik 2019.07.14 12:44:48
@neoteny: Nem kell mindent elhinni a wikipédiának. A gazella kanyartechnikája jobb mint a gepárdé. 1km-en át ha üldözi az áldozatát, az piszok mód kimeríti, nem biztos, hogy lesz ereje elvonszolni és biztonságba helyezni, a hiéna simán elveszi tőle, mert erősebb nála.

Általában a kutyafélék mint generalisták nagyobb túélési eséllyel bírnak mint a macskafélék a húsevők, mivel a környezet elég drasztikusan változik és az emberi tevékenység nagy stesszt jelent.

qz.com/africa/883963/there-are-only-7100-cheetahs-left-in-the-world/

www.worldatlas.com/articles/cheetah-population-worldwide-important-facts-and-figures.html
Tamáspatrik 2019.07.16 21:28:09
@neoteny: Asszem van itt egy félreértés: én nem amellett vagyok, hogy a civilizáció az egyszerűség felé haladjon. A húgom nemrég társaságban azt mondta, hogy ő nem bánná, hogyha az egész összeomlana. Én nem tudom, hogy mért mondott ilyet, de mélyen nem értek vele egyet. A civilizációnk a finomodás irányába haladt és még nagyon sok potenciál van benne, nem tartom annyira kifinomultnak (pontosan az egyének kulturáltságának szintjén lehetne még sokat javítani). Én azt szeretném, ha egyre kifinomultabb lenne a civilizációnk, amiben élünk. (Itt Magyarországon elsősorban, de nyilván máshol is kívánatos lenne.)

A hsz. arról szólt, hogyha az életfeltételek drasztikusan leromlanak, akkor a túlságos kifinomultság nem előny, azt a hasonlatot hoztam erre, hogy a spéci körülményeket igénylő gepárd a környezeti pusztulások miatt nehezebben tud alkalmazkodni, mint a hiéna, ezért csökkent le az egyedszáma 7100-ra.
Előfordul, hogy a kifinomult civilizációk összeomlanak, mint a Római Birodalom például, én nem szeretnék megélni ilyet és mindent megtennék, ha ilyesmit tapasztalnék a folyamat lassítása érdekében.
Nat Geo-s filmek egyébként nem az amatőr Youtuberek szintjén vannak, sőt az oktatásban sokat fel lehetne használni, mert pont hogy nem szárazak, lényegi és megjegyezhető összefüggéseket világítanak meg.

Az evolúciót olyan elvnek tartom, amely bizonyos megkötésekkel jól adaptálható a társadalmak működésére, tudjuk hogy létezik társadalmi evolúció, de azért kevesen foglalkoznak vele, mert a társadalomtudományban keveseknek van hozzá elég mély biológia, természettudományos szemlélete.
A világban háború zajlik az különféle mélységű autokratikus uralmi rendszerek és a liberális demokráciák (a nyugati civilizáció) között, amire az utóbbiak is lassan kezdenek rájönni. Ahogy minden háború esetében, az uralom mellett az eltérő uralmi logikák (itt globálisan) normatív igényű…..
Tamáspatrik 2019.07.13 11:16:18
@BéLóg: Tipikus szélsőjobber szöveg, tele van trágárságokkal. A pol-korrekt stílus másik véglete az ocsmány beszéd, az alapvető tisztelet teljes hiánya. A szar és húgy emlegetés ilyen kontextusban teljesen indokoltan, valszeg. a hozzászóló lelkivilágát tükrözi...
Tamáspatrik 2019.07.13 11:20:58
@putris72: Szerintem neked fogalmad sincs, hogy mi van tőlünk 15 ezer kilométerre és nem is lehet. A kivizsgálással mi a baj? Ez a szó nálunk elítélést is jelent, máshol pedig azt ami: kivizsgálást.
Tamáspatrik 2019.07.13 11:23:44
@felucca02: Ja, nem fognak rászokni az állampolgárok a vasúti közlekedésre, semmilyen tömegközlekedésre, ha piszkosak a vonatok és folyton késnek, mert 25 éves technológiát tükröznek. A jómódúakat nem érdekli az alacsonyabb jövedelműek helyzete, mert csili-vili autókkal járnak mindenhova - ennyit a kormánypárt empatikus hozzáállásáról.
Nem érzem jogosnak az EU tisztségviselőinek megválasztását illető kritikákat, főleg egy erősen demokráciadeficites országban nem. A kritizálók nem nagyon ismerik a politika gyakorlati működését: igen, mindig rengeteg egyeztetés és háttéralku folyik a demokratikus rendszerekben, a politika mestersége…..
Orbánék annakidején a Bibó szakkollégiumban nagyon jól megtanulták, hogy mit jelent a polgárosodás és milyen előnyöket jelent a társadalmak számára. A polgárt inkább a városi életmódhoz szoktuk kötni, de ez nem törvényszerűen van így, mert létezik parasztpolgár éppúgy mint városi kispolgárság is, az…..
A nagy Oroszország a 2010-es évek elején éles fordulatot vett, különféle okok miatt divatba jöttek a két világháború közötti fasiszta Iljinnek (azt a bizonyos kommunista „Iljics”-et is háttérbe szorító) gondolatai. Az ő nyomán járva orosz ideológusok piedesztálra emelték azt az eszmét, hogy…..
Nem lesz 11 milliárd ember a századfordulón   A természetes környezet pusztulása miatt előrejelezhető különféle törzsi és országok közti háborúk kitörése a vízért, a termőföldért és a jobb éghajlati körülményekért is. Az még alighanem elkerülhető, hogy rengeteg ember essen áldozatul, viszont a…..
Tamáspatrik 2019.06.29 12:42:19
@Pipas: Kalifornia az USA technológiailag legfejlettebb állama, hamarabb fog átállni a megújulókra mint bármelyik más, jó a "nemsokára" az talán túlzás, valaki kampányolt ezzel, 2045 viszont reális: www.forbes.com/sites/trevornace/2017/08/01/california-goes-all-in-100-percent-renewable-energy-by-2045/#304238d6570f
Tamáspatrik 2019.06.29 12:47:01
@Pipas: A NatGeo is tele van klíma műsorokkal, amelyet megint nem amatőrök szerkesztenek. Ha most egy 300km órás szélvihar ritkaságnak számít, akkor nem lesz az, amikor a melegebb légtömegek több enegiát tárolnak majd és szabadíthatnak fel. Gondolj bele, hogy milyen lesz, ha áthelyeződi a hurikán övezet London magasságába, és egy nagy szélvihar romba dönti London belvárosát. New York is hasonlóképpen járhat.
Némely országok jól járhatnak, az északiak főleg.
Viszont a vallási fanatizmust is erősítheti a klímaválság az arab országokban.
Tamáspatrik 2019.07.08 23:15:32
@Ad Dio: Jaja. Megdrágítja a termékeket, de a lakosságnak valahogyan ezt el kell fogadni. A probléma súlyosságát felismerve ÉS látni, hogy mennyi fontos környezetvédelmi célra költhető a beszedett vám és adó.
A net látszólag nagyon nagy hatalmat ad az embernek, hiszen pár kattintással elérhető bármilyen információ és különféle virtuális világokba léphetünk be. Ezzel azonban sokan visszaélhetnek és kihasználhatják a naivitásunkat, a hiszékenységünkre építve manipulálhatnak minket. Kérdés, hogy melyik…..
Fabius Az USA 5 legrosszabb elnöke 2019.06.25 19:35:04
Donald Trump gyakori média-megjelenései, nagyon vegyesen megítélt döntései és vitatható bel- illetve külpolitikája ráirányítják a figyelmet az eddigi amerikai elnökök értékelésére is. Trump rövidlátó, sőt korlátoltan ostoba klimapolitikája (melynek "megkoronázása" volt 2017-ben az USA kiléptetése a…..
Tamáspatrik 2019.06.29 12:26:33
@Equalizer.: Nem tudom, hogy melyik listát nézed, van a közvéleménykutatások alapján összeállított, ami nekem kevéssé mérvadó és van a nagy táblázat, amelyet inkább profibbnak tartok. A rangsorok folyamatosan változtak az utóbbi évtizedekben is, az utóbbi évek átlagát vettem alapul a hozzászólásomban. Egy kicsit ízlés kérdése is, hogy ki milyen dolgok alapján súlyoz, minden elnöknél voltak jó és hibás döntések, erős és gyenge pontok.
A politikustól elvárjuk, hogy okos, minden hájjal megkent, kemény tárgyalófél legyen, ugyanakkor talpig becsületes is, ami enyhén szólva kissé ellentmondásosnak tűnik. A politika világa ráadásul egy olyan közeg, amelynek a működésmódját a legtöbben nem nagyon ismerjük és a saját magunk módján…..
Tamáspatrik 2019.06.29 12:13:57
@uniót erdéllyel: Én ezt nem hiszem, Kossuth és Széchenyi is liberálisak voltak a korhoz viszonyítva, mindig az adott korban kell szemlélni. Pl. a 19sz-ban evidencia volt, hogy a nők és a feketék alacsonyabb rendűek, ma már a legtöbben ezt másként gondolják.
Nagyon is baloldali volt mindkettő, Kossuth balra volt Széchenyitől, egy király trónfosztása pl. új király választása nélkül példátlan tett volt akkoriban. Az igazi jobboldaliak akkor is a maradiak voltak, a közép a fontolva haladóké, a reformerek voltak az újítók, azaz a baloldaliak. Isten, haza, király, ezzel a szöveggel a jobboldali maradiak korteskedtek annak idején a választásokon. Petőfi és a márciusi ifjak voltak a szélsőbal, ők már fel is akarták akasztani a királyokat.
Tamáspatrik 2019.06.29 12:16:42
@uniót erdéllyel: Nem akarom minősíteni most egyiket sem, azt elismerem, hogy a nemzeti egység, az abban való hit, a hagyományokra építve olyasmi, amit tényleg sokan igényeltek és igényelnek ma is. Emiatt a mérsékelt modernizáló mindig előnyben van és sikeresebb a meggyengült, kissé szétesett országokban, pl. az osztrákoknál a háború után.
Tamáspatrik 2019.06.29 12:17:20
@uniót erdéllyel: A jobbágyfelszabadítás sem jobboldali ötlet volt atöbbek között.
Nagyon velős mondás az, hogy a stílus maga az ember, hiszen még a legjobb szándékú célokat is eltorzíthatja a cselekvések HOGYAN-ja. Pont nem úgy működik, mint ahogy sokan gondolják, hogy csatlakozom a "helyes" párthoz, irányzathoz, szervezethez vagy valláshoz és követem azt, amit a vezetők…..
Tamáspatrik 2019.06.25 21:34:52
@GyMasa: Az itteni rendszert nyugaton mindig kommunistának nevezték és sosem szocialistának. Nekünk innen egyformának látszik az USA és Skandinávia, de amúgy teljesen más. Szocialista elveket az utóbbiban használnak, a szociáldemokrata mozgalom eredetileg a 2.internacionáléból nőtt ki, szociáldemokrata pártok többször voltak hatalmon. Az USA-ban persze nem.
A kapitalizmusba oltott szocialista elvekről van szó, aki ott élt a finnek között, vagy Japánban élt, azok mondják, számomra hitelesen, hogy bizonyos vonatkozásban szocializmusra emlékeztet a rendszer.
Nyilván egy Venezuela durván más. (Kuba és Észak-Korea sosem volt kérdés, ők a kommunizmust építették vagy építik még mindig.) A szocializmus jelentése tőlünk nyugatra egészen mást takar, éppúgy minta liberalizmus sem olyan rosszul csengő.
Tamáspatrik 2019.06.25 21:37:09
@GyMasa: A Határátkelő blogot olvasva az összkép az mégis, hogy a szolgáltatások szintje jobb arrafelé. Pl. a munkanélküliségi ellátás is más mint nálunk, össze se lehet hasonlítani a miénkkel. A bürokrácia is kisebb.
Tamáspatrik 2019.06.25 21:40:41
@kgaba82: A kérdés most már csak elméleti, hogy lehetett-e volna koalíció a fidesszel, 2017-ben még nem volt az... Még inkább elfajultak a dolgok azóta, a kompromisszumkész mérsékelt fideszeseket már kirakták.