Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamáspatrik

297 bejegyzést írt és 1956 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Tamáspatrik 2019.07.13 10:54:35
@neoteny: A gepárd gazellák elejtésére tökéletesen specializálódott állatfaj, a leggyorsabban futó állat, ezért mondom, hogy kifinomul. A hiéna generalista, csapatban vadászik és képes a gepárd zsákmányát könnyen elorozni. Sokkal nagyobbak a túlélési esélyei, jobban tud alkalmazkodni a változásokhoz.
Tamáspatrik 2019.07.13 10:59:59
@tele.phone: Ebben a könyvben olvasta a múlt század eleji konzervatív gondolkodókról, sajnos a neveket nem jegyeztem meg. www.rocky.hu/konyv/tortenelem/politika/ket-part-kozott-mindorokke
Tamáspatrik 2019.07.14 12:44:48
@neoteny: Nem kell mindent elhinni a wikipédiának. A gazella kanyartechnikája jobb mint a gepárdé. 1km-en át ha üldözi az áldozatát, az piszok mód kimeríti, nem biztos, hogy lesz ereje elvonszolni és biztonságba helyezni, a hiéna simán elveszi tőle, mert erősebb nála.

Általában a kutyafélék mint generalisták nagyobb túélési eséllyel bírnak mint a macskafélék a húsevők, mivel a környezet elég drasztikusan változik és az emberi tevékenység nagy stesszt jelent.

qz.com/africa/883963/there-are-only-7100-cheetahs-left-in-the-world/

www.worldatlas.com/articles/cheetah-population-worldwide-important-facts-and-figures.html
A világban háború zajlik az különféle mélységű autokratikus uralmi rendszerek és a liberális demokráciák (a nyugati civilizáció) között, amire az utóbbiak is lassan kezdenek rájönni. Ahogy minden háború esetében, az uralom mellett az eltérő uralmi logikák (itt globálisan) normatív igényű…..
Tamáspatrik 2019.07.13 11:16:18
@BéLóg: Tipikus szélsőjobber szöveg, tele van trágárságokkal. A pol-korrekt stílus másik véglete az ocsmány beszéd, az alapvető tisztelet teljes hiánya. A szar és húgy emlegetés ilyen kontextusban teljesen indokoltan, valszeg. a hozzászóló lelkivilágát tükrözi...
Tamáspatrik 2019.07.13 11:20:58
@putris72: Szerintem neked fogalmad sincs, hogy mi van tőlünk 15 ezer kilométerre és nem is lehet. A kivizsgálással mi a baj? Ez a szó nálunk elítélést is jelent, máshol pedig azt ami: kivizsgálást.
Tamáspatrik 2019.07.13 11:23:44
@felucca02: Ja, nem fognak rászokni az állampolgárok a vasúti közlekedésre, semmilyen tömegközlekedésre, ha piszkosak a vonatok és folyton késnek, mert 25 éves technológiát tükröznek. A jómódúakat nem érdekli az alacsonyabb jövedelműek helyzete, mert csili-vili autókkal járnak mindenhova - ennyit a kormánypárt empatikus hozzáállásáról.
Nem érzem jogosnak az EU tisztségviselőinek megválasztását illető kritikákat, főleg egy erősen demokráciadeficites országban nem. A kritizálók nem nagyon ismerik a politika gyakorlati működését: igen, mindig rengeteg egyeztetés és háttéralku folyik a demokratikus rendszerekben, a politika mestersége…..
Orbánék annakidején a Bibó szakkollégiumban nagyon jól megtanulták, hogy mit jelent a polgárosodás és milyen előnyöket jelent a társadalmak számára. A polgárt inkább a városi életmódhoz szoktuk kötni, de ez nem törvényszerűen van így, mert létezik parasztpolgár éppúgy mint városi kispolgárság is, az…..
A nagy Oroszország a 2010-es évek elején éles fordulatot vett, különféle okok miatt divatba jöttek a két világháború közötti fasiszta Iljinnek (azt a bizonyos kommunista „Iljics”-et is háttérbe szorító) gondolatai. Az ő nyomán járva orosz ideológusok piedesztálra emelték azt az eszmét, hogy…..
Nem lesz 11 milliárd ember a századfordulón   A természetes környezet pusztulása miatt előrejelezhető különféle törzsi és országok közti háborúk kitörése a vízért, a termőföldért és a jobb éghajlati körülményekért is. Az még alighanem elkerülhető, hogy rengeteg ember essen áldozatul, viszont a…..
Tamáspatrik 2019.06.29 12:42:19
@Pipas: Kalifornia az USA technológiailag legfejlettebb állama, hamarabb fog átállni a megújulókra mint bármelyik más, jó a "nemsokára" az talán túlzás, valaki kampányolt ezzel, 2045 viszont reális: www.forbes.com/sites/trevornace/2017/08/01/california-goes-all-in-100-percent-renewable-energy-by-2045/#304238d6570f
Tamáspatrik 2019.06.29 12:47:01
@Pipas: A NatGeo is tele van klíma műsorokkal, amelyet megint nem amatőrök szerkesztenek. Ha most egy 300km órás szélvihar ritkaságnak számít, akkor nem lesz az, amikor a melegebb légtömegek több enegiát tárolnak majd és szabadíthatnak fel. Gondolj bele, hogy milyen lesz, ha áthelyeződi a hurikán övezet London magasságába, és egy nagy szélvihar romba dönti London belvárosát. New York is hasonlóképpen járhat.
Némely országok jól járhatnak, az északiak főleg.
Viszont a vallási fanatizmust is erősítheti a klímaválság az arab országokban.
Tamáspatrik 2019.07.08 23:15:32
@Ad Dio: Jaja. Megdrágítja a termékeket, de a lakosságnak valahogyan ezt el kell fogadni. A probléma súlyosságát felismerve ÉS látni, hogy mennyi fontos környezetvédelmi célra költhető a beszedett vám és adó.
A net látszólag nagyon nagy hatalmat ad az embernek, hiszen pár kattintással elérhető bármilyen információ és különféle virtuális világokba léphetünk be. Ezzel azonban sokan visszaélhetnek és kihasználhatják a naivitásunkat, a hiszékenységünkre építve manipulálhatnak minket. Kérdés, hogy melyik…..
Fabius Az USA 5 legrosszabb elnöke 2019.06.25 19:35:04
Donald Trump gyakori média-megjelenései, nagyon vegyesen megítélt döntései és vitatható bel- illetve külpolitikája ráirányítják a figyelmet az eddigi amerikai elnökök értékelésére is. Trump rövidlátó, sőt korlátoltan ostoba klimapolitikája (melynek "megkoronázása" volt 2017-ben az USA kiléptetése a…..
Tamáspatrik 2019.06.29 12:26:33
@Equalizer.: Nem tudom, hogy melyik listát nézed, van a közvéleménykutatások alapján összeállított, ami nekem kevéssé mérvadó és van a nagy táblázat, amelyet inkább profibbnak tartok. A rangsorok folyamatosan változtak az utóbbi évtizedekben is, az utóbbi évek átlagát vettem alapul a hozzászólásomban. Egy kicsit ízlés kérdése is, hogy ki milyen dolgok alapján súlyoz, minden elnöknél voltak jó és hibás döntések, erős és gyenge pontok.
A politikustól elvárjuk, hogy okos, minden hájjal megkent, kemény tárgyalófél legyen, ugyanakkor talpig becsületes is, ami enyhén szólva kissé ellentmondásosnak tűnik. A politika világa ráadásul egy olyan közeg, amelynek a működésmódját a legtöbben nem nagyon ismerjük és a saját magunk módján…..
Tamáspatrik 2019.06.29 12:13:57
@uniót erdéllyel: Én ezt nem hiszem, Kossuth és Széchenyi is liberálisak voltak a korhoz viszonyítva, mindig az adott korban kell szemlélni. Pl. a 19sz-ban evidencia volt, hogy a nők és a feketék alacsonyabb rendűek, ma már a legtöbben ezt másként gondolják.
Nagyon is baloldali volt mindkettő, Kossuth balra volt Széchenyitől, egy király trónfosztása pl. új király választása nélkül példátlan tett volt akkoriban. Az igazi jobboldaliak akkor is a maradiak voltak, a közép a fontolva haladóké, a reformerek voltak az újítók, azaz a baloldaliak. Isten, haza, király, ezzel a szöveggel a jobboldali maradiak korteskedtek annak idején a választásokon. Petőfi és a márciusi ifjak voltak a szélsőbal, ők már fel is akarták akasztani a királyokat.
Tamáspatrik 2019.06.29 12:16:42
@uniót erdéllyel: Nem akarom minősíteni most egyiket sem, azt elismerem, hogy a nemzeti egység, az abban való hit, a hagyományokra építve olyasmi, amit tényleg sokan igényeltek és igényelnek ma is. Emiatt a mérsékelt modernizáló mindig előnyben van és sikeresebb a meggyengült, kissé szétesett országokban, pl. az osztrákoknál a háború után.
Tamáspatrik 2019.06.29 12:17:20
@uniót erdéllyel: A jobbágyfelszabadítás sem jobboldali ötlet volt atöbbek között.
Nagyon velős mondás az, hogy a stílus maga az ember, hiszen még a legjobb szándékú célokat is eltorzíthatja a cselekvések HOGYAN-ja. Pont nem úgy működik, mint ahogy sokan gondolják, hogy csatlakozom a "helyes" párthoz, irányzathoz, szervezethez vagy valláshoz és követem azt, amit a vezetők…..
Tamáspatrik 2019.06.25 21:34:52
@GyMasa: Az itteni rendszert nyugaton mindig kommunistának nevezték és sosem szocialistának. Nekünk innen egyformának látszik az USA és Skandinávia, de amúgy teljesen más. Szocialista elveket az utóbbiban használnak, a szociáldemokrata mozgalom eredetileg a 2.internacionáléból nőtt ki, szociáldemokrata pártok többször voltak hatalmon. Az USA-ban persze nem.
A kapitalizmusba oltott szocialista elvekről van szó, aki ott élt a finnek között, vagy Japánban élt, azok mondják, számomra hitelesen, hogy bizonyos vonatkozásban szocializmusra emlékeztet a rendszer.
Nyilván egy Venezuela durván más. (Kuba és Észak-Korea sosem volt kérdés, ők a kommunizmust építették vagy építik még mindig.) A szocializmus jelentése tőlünk nyugatra egészen mást takar, éppúgy minta liberalizmus sem olyan rosszul csengő.
Tamáspatrik 2019.06.25 21:37:09
@GyMasa: A Határátkelő blogot olvasva az összkép az mégis, hogy a szolgáltatások szintje jobb arrafelé. Pl. a munkanélküliségi ellátás is más mint nálunk, össze se lehet hasonlítani a miénkkel. A bürokrácia is kisebb.
Tamáspatrik 2019.06.25 21:40:41
@kgaba82: A kérdés most már csak elméleti, hogy lehetett-e volna koalíció a fidesszel, 2017-ben még nem volt az... Még inkább elfajultak a dolgok azóta, a kompromisszumkész mérsékelt fideszeseket már kirakták.
Hiába kérette be Szijjártó a román nagykövetet. A magyar diplomácia szerint példátlan eset történt. Valóban (az utóbbi időben eddig) példátlan, komoly incidens történt az úzvölgyi temetőben... Kár, hogy amit itt látunk, az nem más, mint hogy egy erősebb ország -- amely ráadásul "túszul ejtheti" a…..
Tamáspatrik 2019.06.11 19:51:16
@lecsós: Kár a Kádár-rendszer bűneit rákenegetni a '90-es évekbeli vezetésre. Ezt nagyon jól tudták a komcsik: sumákolni, hogy más vigye el a balhét.
Ez az ország mindig is a sumákok országa volt, azé akik meghúzták magukat a háttérben és elvoltak a kis bizniszeikkel.
Persze naivak voltak a rendszerváltók, mert "jobb a békesség" alapon nem tárták fel azt, ami volt. A működőképesség elvéért feláldoztak szinte mindent.
Olvasd el Botos Katalin cikkét, sok mindent megértesz belőle az akkori mozgástérből.
Fel kellett volna tárni már a '90-es évek elején, hogy mennyire szétrohasztották az országot a '80-as években.
EGY PONTON találkozunk egyébként: olyanok vezették az országot a '90-es években akik a késő kommunizmusban szocializálódtak, ezért a sikerre az esélyük nem volt több a kapitalizmus terepén mint a mókusnak az erdőtűzben.
Viszont 'A Viktor' pont a késő kádárkori nosztalgiákra épít, pont arra játszik rá, ez eléggé közismert.

Olyan nagy véleménykülönbségünk nincs egyébként, leginkább a hangsúlyokban van. Ezen nem érdemes összevitatkozni, a Fidesznyikek ilyenkor röhögnek, hogy milyen apróságokon képesek vitatkozni az emberek, ők meg közben nem cicóznak, megteszik amit akarnak, gátlástalan módon, miközben azt mondják, amit az emberek meg (és be) vesznek. :(
Tamáspatrik 2019.06.13 18:47:36
@lecsós: Botos Katalin nyilatkozta, hogy neki sem tetszett akkoriban a mezőgazdaság átalakítása kárpótlási jegyekre alapozva.
Nem akarom őket védeni, de akkoriban a Kisgazdapárt benne volt a koalícióban, és Torgyánék a mezőgazdaságra vonatkozó ötleteikkel jöttek, gondolom ez volt a feltétele a dolognak.
A kérdés úgy is felmerül, hogy kinek kellett volna nyernie az akkori országgyűlési választásokon?
Az SZDSZ-nek? Nem hiszem.

Az MSZMP utódpártjának? (Akik eladósították akkorra már az országot, és még így egy vesztett választásokkal is jó pozíciókba jutottak.)
Az akkori Fidesznek, amely még zsenge párt volt?
Netán valamelyik viccpártnak?

A falvak egyébként a világnak majdnem minden részén "lepusztultak" vagy jelentősen visszaestek a '80-as évek vége óta, kb. világtendencia. Az agyontámogatott francia vidék azt persze nem... pénzzel mindent lehet.
Ausztráliában és sok országban pedig szinte nincsenek is falvak, csak farmok. Apró városok (urbanizálódott falvak) esetleg.

Abban abszolút egyetértünk, hogy erős és stabil KKV-k nélkül fejlett gazdaságok sehol nincsenek, és nekünk is ez a gyenge pontunk.
Tamáspatrik 2019.06.17 22:49:42
@Laptop7712: Kérdések.
-Hol voltak az "emberek", amikor az elit ezt meg ezt tette falun? Kádár rendőreitől félhettek, Antallétól nem volt félnivalójuk.
-Mért hagyták, hogy palira vegyék őket, mért voltak akkora birkák?
-Hogy termelődött ki ez az elit? A szocializmusban talán?
-Mért lopták szét, honnan van ez az etika? Csak nem a kommunizmusé, amely nem ismeri a magántulajdon szentségét és értékét?
-Hova adták volna el a terményeket a Szu. fizetésképtelensége után és ki finanszírozta volna meg (honnan lett volna rá pénz)?

Azt mondd meg, hogyan lehet, hogy a magyar élelmiszeripar egy kalap szamóca ma is, a mezőgazdaságot agyontámogatják, és mégis csak hektárra vetítve alacsony termelékenységű gabona alapanyag termelést tud, az állattenyésztésünk is gyengélkedik, holott eltelt már 30 év azóta és a feltételeink lényegesen jobbak?

Csak a gyökér okokat szeretném megtalálni a te számomra kissé felületesnek tűnő eszmefuttatásodra.
Ipari környezetben dolgozom, ahol nem az a kérdés, hogy ki b@szta el, hanem hogyan engedhette meg a rendszer a hibák sorozatának előfordulását.
A törökök kiűzése után számított modern magyar történelem legsikeresebb korszaka az 1867-től datálódó dualizmus fél évszázada. 1913-ban volt az ország fejlettsége (és egy főre jutó GDP-je) a legközelebb Nyugat-Európáéhoz és a társország -- ma is állandóan referenciának tekintett -- Ausztriáéhoz (az…..
Tamáspatrik 2019.06.13 23:10:49
@kazsiafigyelo: A liberalizmus értelmezése még a 20.századi magyar történelemben is több ennél. Egyrészt a "Monarchia" nem volt független államiság, inkább nagyon széles körű autonómia. U.is minden lényeges döntés Bécsben született, Bp. szerepe valójában inkább formális volt. Liberális volt viszont sok tekintetben Bethlen István, sőt az adott keretek között még Nagy Imre is és mindenképpen Nyers Rezső.
Antall József félig-meddig, Horn Gyula viszont inkább.

Kína és Japán nem a kormányzati rendszernek, hanem a sok évszázados kézműves kultúrájuknak köszönhették a fejlődést. Néha túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a kormányzati formának, de a lehetőségei viszonylag korlátozottak.

Az USA a demokráciát illetően már jó ideje nincs az élen, a skandinávok is megelőzik, Hollandia, Kanada stb. Nem is annyira sikeres, hiszen nagyok a társadalmi feszültségek és a vagyoni különbségek.

Egyébként minden liberálisnak mondott országban rengeteg a korlátozás és a törvényi szabályozás.
A tömegek lázadása az anarchia, a legalkalmasabb vezetők kiválasztása és a törvények betartása pedig demokrácia.
Az önmagában nem baj, hogy egy kisebb létszámú elit hozza a döntéseket, amíg az alkalmasságukat bizonyítják.
Tamáspatrik 2019.06.13 23:18:36
@Snedronningen: Lényeges pont, hogy fogalmi zűrzavar van. Erre én azt a megoldást javaslom, hogy a fogalmakhoz ne ragaszkodjunk foggal-körömmel, mert úgyis mindenkinek mást jelentenek.
Még a szakirodalomban is eltérő a "liberális" szó használata, idővel is változik, 1000 oldalon nem fogja mindenki átrágni magát, hogy jobban értse az árnyalatokat.

Használjunk szinonimákat: liberális, lehet libertárius, megengedő felfogású vagy a szabályozást enyhítő.
Illiberális (diktatórikus) ezek alapján az élet minden területét egyre jobban leszabályzó, a szabályozásokat szigorító vagy egyszerűen a szigorúságban bízó felfogás.
Azt javaslom, hogy beszéljünk magyar nyelven és kerüljük a "tudományos" szakszavakat, mert nem vagyunk profi gazdaság- vagy társadalomtudósok ill. ez a vita nem tudományos jellegű.
A szavak nem ártatlanok, hanem sokféle jelentés tapad hozzájuk, a legtöbbet már lejáratták, pl. reform, liberális, tolerancia stb.
A homo sapiens fő előnye a neandervölgyivel szemben a kifinomultabb munkamegosztás volt, a nők és a férfiak feladatai jobban elkülönültek: a férfi a külvilág nehézségeivel való megküzdésért volt felelős, a nő pedig az otthon fenntartásáért és a család szociális kapcsolatainak ápolásáért. Ezek…..
Tamáspatrik 2019.06.11 21:42:24
@Belzebubo: "Ti. arra, hogy a kifinomultabb (családi) munkamegosztás lett volna a h. s. fölénye a neandervölgyivel szemben tudtommal nincs semmilyen bizonyiték." Dehogy nincs. Nézz NatGeo-t. A neandervölgyi esetében a nők is vadásztak, a homo sapiens esetében viszont nem.
A régészeti leletek alapján a mai ember civilizációja jóval kifinomultabb volt, az embercsoportok jobban kommunikáltak egymással.
A neandervölgyieknél már a 10 éves gyerekek is vadásztak, az ivarérettség korábbi volt mint a mai embernél.
A neandervölgyi így is évezredeken át képes volt fékezni a sapiens beáramlását Európába, ez alapján úgy tűnik, hogy a vadászat területén valószínűleg jobbak voltak. Valóban az éghajlatváltozás volt az, amely a sokoldalúbb mai embernek kedvezett és megpecsételte a neandervölgyiek sorsát.
A homo sapiens kulturálisan mindenképp kifinomultabb volt, a munkamegosztás kifinomultságát is beleértve, amibe beletartozott a női-férfi munkamegosztás nagyobb differenciáltsága is.
Tamáspatrik 2019.06.13 18:33:51
@Belzebubo: A csontokból ma már sok mindenre lehet következtetni, az elemzéséből arra, hogy mivel táplálkoztak, a különféle törések, sérülések is sokat mondanak. A megmaradt tárgyak nyilván nem teljes biztonsággal, de összehasonlítva ugyanabból a korszakból származó mai emberrel, azért mond valamit.
Ettől függetlenül valóban csak valószínűsíthető ez a fajta különbség, a női-férfi munkamegosztás pedig mindenképp nagy előny. Még ha "alapból" van is ez, tehát nem lehet minden családra és nem is szabad ráhúzni ugyanazt a sémát, csak mint gyakori vagy jellemző megoszlását a feladatoknak.
Mivel a kormányunk nem tűri el semmiféle autonóm szervezet működését, ezért a magyar társadalomra jellemző szolidaritás hiányra alapozva, a tudományos életet is más területekhez hasonlóan is kézi vezérléssel akarja működtetni. Emiatt nem bíznak a kormányban A magyar tudományon valóban lehetne sok…..
Tamáspatrik 2019.06.11 21:36:11
@szekertabor: Ez nem valami lehengerlő érvelés, már ne is haragudj. Az MTA már régóta fideszes vezetésű, mindenhol a Fidesz emberei vannak, 2010 óta....
A "trianon-szindróma" ugyan ma is ható jelenség, de magának a békediktátumnak valódi gyakorlati jelentősége ma már nincs. Több mint száz évvel ezelőtt országunk már de facto elvesztette területének mintegy 2/3 részét, a Párizs melletti Trianon-palotában csupán ennek a helyzetnek a de jure rögzítése…..
Tamáspatrik 2019.06.05 23:50:37
@gyerek: "az akkori Magyarország még mai fogalmak szerint is rendkívül jól bánt a nemzetiségekkel, bár természetesen nem volt konfliktusmentes az együttélés akkor sem"Ezt nem így látom, nem az, hogy jól bántak a nemzetiségiekkel, csak az, hogy nem volt az akkori magyar államnak ereje, hogy a hatalmát kiterjessze, zárványok maradtak a nemzetiségek. Magyar egyetem se volt csak kettő az egész országban, tehát még a magyar területek is erősen fejlesztésre szorultak. Egyes városokban a Felvidéken, Erdélyben és máshol is, évszázadokon át éltek együtt többféle nemzetiségek, magyar, román, szász, szlovák stb., lényeges problémáik nem voltak egymással, mert megtanulták az együttélést. Aztán néha jönnek a politikusok és elkezdenek uszítani, mindig a nem ott élők a kemény nacionalisták, vad szlovákokkal is olyan területeken találkoztam, amely sokkal északabbra van a magyar lakta vidékektől. Az uszítók rendre kívülről jönnek és más farkával verik a csalánt, mert a kibicnek könnyű.
A másik a kommunizmus, amely iparvárosokat épített és oda terelte a falvakból az embereket, uniformizáló szemlélettel. Ma már ennek a szemléletnek vége, a regionalizmus fokozatosan felértékelődött.
Részigazságod azért van, a potenciális üldöztetés és néha még a megalázás még mindig létező dolgok határon túli magyarok számára, - bár ezek mostanában egyre ritkábbak. Inákább az, hogy és harcolni kell az érdekeikért, az autonómiáért (anélkül, hogy ezt a szót használnák, mert a politikusok ráugranak, DE FACTO viszont tudnak autonómiákat elérni egyes dolgokban). Harc a magyar nyelvű oktatásért, magyar nyelvű ügyintézésért stb., ezt a hátrányt elszenvedik, sajnos.
Egyébként figyeld meg, a nemzetállamok mostanában a szétesés felé haladnak, a brit, spanyol példa szembetűnő, de a németeknél is egyre nagyobb az egyes tartományok önállósága. Nekünk ilyen problémáink nincsenek, mert már "szétestünk" egyszer, és tiszta magyarlakta területeket is veszítettünk.
A "Trianon-szellemiség" azonban nem ezzel az igazságtalansággal foglalkozik, hanem a területtel, mennél nagyobb területtel - "nekik térkép a táj" ("és nem tudják, hogy lakott itt Vörösmarty Mihály").
Tamáspatrik 2019.06.06 00:01:23
@A-tominator: Ezek szerint Indiában a legjobb élni, mert ők a legnépesebb ország. Esetleg még Kínában. Arra kell törekednünk, hogy olyanok legyünk mint ők?
Megjegyzem, hogy még ezt a kis országot és főként a benne élő emberfőket sem tudtuk még megművelni rendesen, ez épp elég feladat. Nagy belső piaca nagyon sok országnak nincs, elég a szomszédos Ausztriára gondolni, de ez nem zavarja őket.
Tamáspatrik 2019.06.09 08:42:09
@omnesbonipropatria: A helyzet mégis sokat javult, az ilyen incidensek ellenére is, amelyek persze tényleg fájnak a magyarságnak.
Kimondott és leírt szavaink sok esetben ugyanolyan vagy még mérgezőbb hatásúak is lehetnek mint az általunk használt különféle vegyszerek - ezzel azt hiszem nem mondok újat, hiszen nagyon sok betegség forrása az egymásnak okozott stressz. Létezik olyan is, hogy vegyszerfóbia, egy eléggé divatos és…..
Tamáspatrik 2019.06.01 11:02:32
@SzabDani: Köszi a hozzászólást. A vegyszerezés a mezőgazdaságban nem nagyobb mértékű mint volt mondjuk a '80-as években. Viszont szúnyogirtás akkor nem volt, most van, ez nem csak egyéb rovarok hanem a fecskék számát is csökkentette.
A terményekben nem azért van kevesebb mikro- és mezoelem, mert vegyszert használunk hanem a nagyobb hozamok miatt, a mennyiség a minőség rovására megy. Ugyanilyen alapon a biotermék hozama kisebb, ezért koncentráltabban tartalmaz tápanyagokat. Egyébként a biotermelőket ha megkérdezel, marha nehéz a vegyszerek nélküli előállításuk, nem véletlen, hogy annyival drágábbak. Például ha rengeteg állati trágyát viszel a földekre, azt honnan szeded össze? Tápanyag visszapótlásra pedig szükség van. Lehetne elvileg emberi trágyát is használni, de a higiéniai okok ezt gyakorlatilag kizárják.
A megoldás szerintem az egyre jobb, a természetest jobban közelítő és kevésbé ártalmas vegyszerek használata, egyébként ez irányba is megyünk.
Az elhízás egyértelműen a túlzott kalória, főként szénhidrát bevitel miatt van, biotermékektől ugyanúgy el lehet hízni. Persze az édesítőszertől is, nem ajánlom senkinek, hogy ezzel akarja becsapni cukor helyett a természetet.
A globális kapitalista rendszer leváltási kísérletei eddig még mindenhol teljes összeomlást hoztak. Leváltás helyett fokozatos átalakítása lehet inkább járható út.
A glifozát tartalmú növényvédőszer miatt érdekes módon csak az USA-ban vannak perek, pedig világszerte használják, azért mellékeltem be a sok linket róla, hogy utána lehessen nézni, az EU-ban megvizsgálták és ismét nem tartották betiltandónak. Egyébként ne kizárt, hogy a Monsanto végzett valamilyen módosítást a szeren, ami miatt a hatásossága nagyobb, de veszélyesebbé vált mint régen. Most is bárki használhatja a kiskertjében, ezt azért nem ajánlanám, Dániában be is tiltották.
Egyébként pedig ez a szer a növényvédelem "aranytojást tojó tyúkja", amely egyre inkább kimerül, egyre több gyom szerez ellene rezisztenciát. Pár évtizeden belül már nem lesz érdemes használni.
Az ausztrálok a világ egyik legnagyobb búza exportálójaként szintén használják szántás nélküli vetéssel: a talajt nem kell felszántani csak legyomirtózni és belenyomják a magokat. Ahol a talajpusztulásnak nagy a veszélye mint náluk és a világban sok helyen, ott a gyomirtók használatával csökkenthető a talajművelés és ezáltal a talajerózió is.
Valszeg. azért perelik az USA-ban, mert ott nagyobb arányban használják ezt a szert (ott Round-up néven) mint az összes többit együttvéve és az ottani (államonként különböző) liberális, laza munkavédelmi előírások miatt valóban nagyobb lehet az egészségkárosító hatása. Ott senkinek semmi köze hozzá, hogy mivel permetezek a földemen.
Másik, hogy laikus esküdtek ítélnek, akik nem értenek hozzá: rákbetegség eredetét gyakorlatilag LEHETETLEN visszavezetni egyetlen mutagénre, mivel mutagének százai hatnak folyamatosan. Rákbetegséget csak statisztikai alapon lehet kimutatni, tehát ha egy területen hirtelen nagyon megnövekszik miután azon a területen megjelent egy új vegyi anyag és hosszú éveken át hatott. Emberek csoportjainak lehet csak ilyen alapon kártérítést megítélni.
A legfelsőbb bíróság lenne az egyetlen kompetens szerv az USA-ban, amelynek kellő rálátása lenne, hogy döntést hozzon, amely ilyen esetekben alapvető.
Tamáspatrik 2019.06.01 11:04:05
@]{udarauszkasz: Így van, egyértelműen minimalizálni kell.
Tamáspatrik 2019.06.01 11:13:11
@kmera: Nagyon köszi a kiegészítést, egyetértünk. Finnországban már a '80-es évek végén gumiruhában, gázálarcban permeteztek. Nálunk meg sokan sajnos úgy, hogy semmilyen védőruhát nem használtak és a permetezésre rá is ittak, ami sokak életét megrövidítette. Érdemes lenne valakinek beleásnia magát az ezzel kapcsolatos rákstatisztikákba, az iparszerűvé tett mezőgazdaság áldozatainak kutatásába. Baromi nagy meló lenne különben, az adatforrások nem könnyűen elérhetőek. Persze senki nem kapott nálunk ilyen alapon kártérítést, az USA-ban pedig ha a saját hülyeséged miatt ártasz magadnak, akkor is kaphatsz. (Pl. összeégeted a szájad a forró itallal.)
A másik végletbe estünk, az emberek zsigeri alapon szelektálnak a modern technika vívmányai között, pl. az autó és a telefon az jó, vagy a rengeteg ruha és kozmetikum, de a mezőgazdasági termelés az márt nem (holott nem értenek hozzá, nem tudják megítélni). Valóban az érvelés stílusa és a logikátlansága az, ami leginkább zavarja az embert, tényleg mint a vallásos szekták.
Lezajlottak az EP választások, ilyenkor az ember mindig reménykedik, hátha egy időre békén hagynak minket a kampányszlogenek áradatával. Hátha nem kell harcolni, sőt talán még "konzultálni" sem egy darabig.. Az örök optimista titkon még arra is számít, hogy a vezetésünk egyszer tanul az elkövetett…..
Tamáspatrik 2019.05.30 23:22:36
@Geo_: Ja, az a baj, hogy egy mondatától eldurrant az agyam, egyébként is f@szfejnek tartom az ipsét, aki a saját alapelveit is feladta a machiavellizmus bűvöletében. Erre az egy-két mondatra viszont valszeg. ráment a cikk, nem közölték le, finomabban kellett volna fogalmazom. :( Pl. nem értek vele egyet stb.)
A homoszexuális kisebbség védelme érdekében olykor heteroszexuálisoknak kell felszólalniuk, nem is feltétlenül azért mert per pillanat különösebb védelemre szorulnának. Egyszerűen azért teszem, mert bánt az az olykor kormányzati szinten is megnyilvánuló, néha tetszetősnek ható mondatok mögé rejtett…..
Tamáspatrik 2019.05.25 18:31:58
@Eugene Horse: Ami engem nagyon zavart a "Szemlélek" vallásos okfejtésében, hogy "a homoszexuális ember bűnben él..." Ja meg bűnben él, aki nem házastársi kapcsolatban él, aki nem ismeri a kereszténységet mert pápuai stb.. kb. 17.századi vallásos bigottság, borzasztó.
Tamáspatrik 2019.05.25 18:33:32
@Cycmen: Az érvelésed egyszerűen lehengerlő. :)
Tamáspatrik 2019.05.26 12:22:32
@Cycmen: A szexuális zaklatás nemtől független, mindenhol előfordulhatnak perverz, a szexualitást nem a helyén kezelő emberek. Egyetlen különbség, hogy a nő nem nagyon tudja zaklatni a férfit csak fordítva.
A fóbia nem más mint túlreagálás, pl. ha félek a póktól a saját életemet nehezítem meg, a tudatosságom azonban némi gyakorlatokkal legyőzheti a félelmemet, elég megnézni közelebbről, mit is csinálnak a pókok.
A "homokosok" a heterók szempontjából valóban "csudapókok", azonban ennél nagyobb jelentőséget ne tulajdonítsunk nekik és ne akarjunk túlreagálni egy létező jelenséget. Van ilyen is, az emberek általában nem hibátlanok, vannak különféle furcsa dolgaink, szenvedélybetegségek stb., a homoszexualitás abban más, hogy nem betegség. Nem bélyegeznék meg senkit a szexuális orientációja miatt, ha engem nem zavar vele. Szüksége van a társadalomnak minden rendes emberre.
Az oktatás és az egészségügy mellett az élsport is olyan terület, ahol az Orbán-kormány idején stagnálás és visszafejlődés tapasztalható. Ráadásul ezen a területen állami támogatások, EU-források és a TAO-támogatások révén összességében rengeteg pénzhez lehet jutni folyamatosan. Egy adott sportág…..
Kontinensünk sem gazdaság, sem tudomány sőt még a tömegkultúra terén sem meghatározó jelentőségű már évtizedek óta. Milyen tényezők teszik egyedivé mégis, amelyek alapján kulturálisan elhatárolható másoktól? 1.Nem a kereszténység Az amerikai kontinensen jelenleg jóval több keresztény él mint…..
Tamáspatrik 2019.05.21 20:47:28
@Tudományos József: Europa csupán egy nagyobb kontinensnek, Eurázsiának a nyulványa. Politikailag különválik tőle Oroszország, Törökország és a Balkán nagy része. Ezekkel együtt lehetne világtényező talán, hosszabb távon. Jelenleg azonban nem érheti el az USA tudományos, energetikai szintjét vagy a Kinai gazdaság teljesitményét sem hosszabb távon.
Igy az marad, ami lehet: egy sikeres nyulvány.
Nagyon ritka eset az, amikor egyik ember képes megváltoztatni a másik hitét és olyankor sem a puszta szavak döntenek - ez is arra mutat, hogy a hit nem a racionalitás szférájába tartozó jelenség. A Téveszmék c. blog egyébként nagyszerű cikke a hitről e téren kiegészítésre szorul, mert a hitet…..
Sajátos képet rajzol ki az, hogy a kormányunk milyen területeket nyom pénzzel, és ezáltal milyen társadalmat szeretne látni. El kell ismerni persze, hogy ezeket a látványos pénzszórásokat részben a kormány elődjeihez mérten viszonylag jónak mondható gazdaság- és pénzügy-politikája tette lehetővé,…..
Tamáspatrik 2019.05.13 18:31:31
@midnight coder: Legboldogabb országok listája íme: hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_list%C3%A1ja_a_boldogs%C3%A1g_index_alapj%C3%A1n
Nem a briteket kellene emlegetni, ők a 19.helyen vannak, az USA is csak a 18. A skandinávok az élen, ja és M.o. a 69. Innen szép nyerni mint mondani szokták.

Egyébként nem veszem félvállról amit mondasz, mert a legtöbb új dolog angolszász területekről indul valóban, és lehetséges egy komoly VÁLTOZÁS, a rendszerek átalakulhatnak. Meg is rendülhetnek, összeomlások következhetnek be, amely a legjobbakra is átterjedhet (Svájc, Dánia stb.) Engem is foglalkoztat ez a téma komolyan.
Viszont ami nálunk van, abban nincs semmi új az égvilágon, régi gondolatok és rendszerek összemixelése csupán. Nem mernék fogadni arra, hogy ebből valami jól sül ki, mint még a világon eddig sehol nem jöttek be az ilyen külön utas próbálkozások.
Tamáspatrik 2019.05.13 18:33:25
@midnight coder: lebontják a baloldali alternatív valóságot és felépítik a sajátjukat. -> Csöbörből vödörbe? Kösz...
Tamáspatrik 2019.05.13 18:37:52
@HaD: Ebben az okfejtésben számomra vannak erős túlzások, de azt elfogadom, hogy '90 óta vagy még régebben az elit mindig csak a saját kis pecsenyéjét sütögette és nagyon nem foglalkozott vele, hogy a közép vagy alsó rétegek hogyan isszák meg ennek a levét. Ilyen teljesítménnyel tőlünk nyugatra nem éltek volna meg pártok, sokkal kisebb túlkapásokért is már tömegtüntetések vannak, ahol az embereket nem lehet egymásnak ugrasztani, hanem szolidárisak a tüntetőkkel.