Regisztráció Blogot indítok
Adatok
procator_007

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
addict Cumshot egy kicsit másképp 2007.12.19 09:25:00
Az AIDS hallatán sokan csak legyintenek, mondván az elsőrorban a homoszexuálisokat veszélyezteti. Pedig ez az egyik legnaívabb és legveszélyesebb félreértés. Mert hiába heteró valaki, ha gyakran váltogatja a partnereit, ugyanúgy ki van téve az AIDS-fertőzés veszélyének. Nem…..
procator_007 2007.12.19 12:12:27
Az a baj, hogy valami miatt (ebbe ne menjünk most bele...) az AIDS túlzott hangsúlyt kap a médiában és politikában, és az az érzésem, hogy sokkal komolyabb egészségügyi problémákról tereli el egyben a figyelmet.

Emlékszem például, hogy a '80-as években az AIDS úgy robbant be a közéletbe még Magyarországon is, hogy mindenki arra gondolt, hogy a XXI. század legnagyobb problémája ez lesz. Egy kisvárosban nőttem fel, ami 1985-90 között tele volt péládul AIDS plakátokkal. MIntha legalábbis egy dél-magyarországi kisváros legnagyobb problémája 1987-ben az AIDS lett volna. Emlékszem arra is, hogy hetedikben (1988) mindenkinek írnia kellett fogalmazást arról, hogy szerinte mi lesz az elkövetkezendő 50 év legnagyobb problémája. Az osztály fele az AIDS-ről írt!!

Nos, mára tudjuk, hogy távolról sem akkora probléma az AIDS, mint annak idején jelezték. Emlékezzünk: az akkori hivatalos ENSZ előrejelzések szerint mára minden negyedik európainak AIDS-esnek kellene lennie. Szerencsére ez nagyon távolról sincs így, és nem a nagy reklámkampány miatt. A statisztikákból ugyanis teljesen tisztán kiolvasható, hogy ha az ember nem bi- vagy homoszexuális, nem kábítószeres, nem jár swinger klubokba és nem prostituált, akkor a valóságban minimális annak az esélye, hogy AIDS-es lesz. És ha az ember utána olvas, akkor az is kiderül, hogy a fenti kategóriákba nem tartozó HIV fertőzöttekről általában kiderül, hogy a partnerük tartozott valamelyik körbe.

Persze nem állítom, hogy az emberrel nem történhet "csak úgy" meg, hogy fertőzött lesz. Megtörténhet, persze - de sokkal nagyobb esélye van annak, hogy egy átlagos 25 éves lány mondjuk Hepatitist kap a szextől, mint hogy HIV fertőzött lesz.

ÉS EZ A BAJ! Rossz ugyanis az üzlenet!! Nem azért kell óvszert húzni elsősorban, hogy elkerüljük a HIV fertőzést, hanem azért, hogy (i) ne essünk teherbe, ha nem akarunk, (ii) ne szedjünk össze különböző gombákat és baktériumokat, amiket hónapokig kell kúrálni, ha egyáltalán lehet, és (iii) elkerüljük a valóban gyakori szexuális úton terjedő betegségeket, amiknek elképesztő következményei lehetnek egy nőre! Ezek ugyanis valóban bárkivel megtörténhetnek, és sokkal súlyosabb árat fizetünk érte, mint gondoljuk!

És még valami miatt hibás az egész üzenet. Ugyanis az óvszer nem old igazából mindent. A szexuális úton terjedő súlyos betegségekben (ilyen az AIDS is) szenvedő embereknek mindig van megannyi kísérőbetegsége. A HIV fertőzöttek nem AIDS-ben halnak meg, hanem mondjuk TBC-ben vagy Mononucleosis-ban. Tehát húzhatunk óvszert, egy csókkal annyi vírus vagy baktérium kerülhet át a szervezetünkben egy súlyosan beteg embertől (ha nem is látszik rajta), hogy az is bőven elég. Az egyetlen megoldás, és szerintem az ilyen felvilágosító reklámoknak igenis erről kéne szólniuk: válaszd meg okosan a partneredet. Ugyanis nem az AIDS a veszély, hanem millió más dolog. De akár legyen csak az AIDS: legnagyobb eséllyel akkor kerülheted el a betegséget, ha nem bújsz minden jött-menttel össze. KIcsit okos vagy, ennyi. És most lehet bigottnak vagy erkölcs-csősznek nevezni, de tényleg erről van szó. A nagyszüleiknek igazuk volt: fiatal lányoknak egyszerűen körültekintőnek kell lenniük és okosnak. Így lehet a legnagyobb eséllyel elkerülni a bajt... Ami távolról sem elsősorban az AIDS...