Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ricsmond78

147 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bombanyu Kötődési nehézségek 2020.11.09 22:42:12
Szülők és leendő szülők közül sokan hallottak már a kötődésről és a kötődési mintázatokról, amelyről ma már tudjuk, hogy miért annyira fontos. Az, hogy az első három évünkben az elsődleges gondozónkhoz (ez általában az anya) hogyan kötődtünk, kihat a későbbi életünkre, párkapcsolataink minőségére és…..
Negyedik éve nyaralunk a Velencei-tónál, szeretünk itt lenni. Januárban foglaltunk le két hetet (akkor még szó sem volt koronavírusról...), bekockáztattuk - és hihetetlen mázlink volt. A két hét alatt mindössze két hűvösebb nap volt, ráadásul elszórtan - kicsit pihent a bőrünk is. Ez a két hét…..
Bombanyu Fél éve Csengével 2020.05.21 23:54:53
Felejthetetlen fél év áll mögöttünk. Novemberben megérkezett Csenge; érkezésével egy nagyon izgalmas időszak vette kezdetét. Az első két hónapban valaki mindig sírt a lakásban (jellemzően én), valaki mindig sikított (jellemzően Csenge) és valaki állandóan frusztrált volt és szorongó (jellemzően…..
ricsmond78 2020.06.24 23:05:33
@cz80: Kedves Ági! Köszönjük a visszajelzést, igazán jól esik ezt olvasni. :) Nagyon-nagyon drukkolok Babihoz. <3
Csengit egyelőre nem hordjuk, úgy tűnik, ő fejlődésileg teljesen időben van mindennel szerencsére. Csengire sokat vártunk, két és fél évet a jelentkezéstől; Gergőre csak 10 hónapot.
Ami a környezetet illeti, az a személyes tapasztalatom, hogy aki szeret titeket, az a gyereketeket is szeretni fogja - csak időt kell neki hagyni. És valószínűleg lesznek olyanok, akik lemorzsolódnak mellőletek, viszont lesz olyan családtag, akivel pont a Kicsikétek fog közelebb hozni. Ágacskának van pl. nagyszülői tanfolyama, online tanácsadása stb., ha még nem nézted meg őket, érdemes lenne felvenni velük a kapcsolatot, mit javasolnak. Amit még ajánlok: örökbefogadós könyvek, mesék (Nekem két születésnapom van (mese), Az örökbefogadás háromszöge, Igazibb az igazinál, illetve az Akiknek két anyja van), illetve az orokbe.hu blogot; ezeket a család is olvashatja.
Bármilyen egyéb kérdéssel megtalálsz a Bombanyu facebook oldalon; privát üzenetet is küldhetsz. ;) Gondolok Rátok szeretettel.
Bombanyu Testvérharcok 2020.06.22 22:42:16
Egy testvér érkezése mindig nehéz; nehéz a szülőknek és nehéz a nagyobb testvéreknek - megborul az addig jól bevált régi rend, mindenki a kicsi körül forog. De mi van akkor, ha a nagyobb sem csecsemőkorában érkezett (akkor viszont egy jókora puttonnyal) és a kisebb sem? Mi van akkor, amikor a…..
Az örökbefogadás nem tündérmese. Nem tündérmese az örökbefogadó szülőnek, aki sok esetben testileg-lelkileg sok mindenen már átment, mire lemond a vér szerinti gyermek vágyáról és elindul az örökbefogadás útján. (Itt írtam erről.) Nem tündérmese az örökbeadó szülőnek, aki - ha ez nem is igaz…..
Nem olyan rég, egy kedves olvasóm felvetette, hogy szívesen olvasna egy "szakirodalmi" ajánlót, mely könyveket ajánlanám olvasásra. Bevallom, a téma melengeti a szívemet, ugyanis sokat olvasok, és vannak olyan blogbejegyzéseim, amelyekben hivatkozok az olvasmányaimra. Rengeteg pszichológiai,…..
Két hete, mindenféle előzetes szakmai egyeztetés és az érintettek bevonása nélkül, benyújtottak egy új örökbefogadással kapcsolatos törvényt, amely minden, az örökbefogadásban érintett embert "sokkolt". Az új törvénynek vannak jó elemei, vannak erősen megkérdőjelezhető elemei és vannak olyan…..
2019. szeptember (Gergő 4 éves) Gergő és apukája boltosat játszottak, Gergő volt a vevő. - Jó napot boltos bácsi! - Mit szeretnél venni? - Öööö. Barackot. - 5 forintot kérek. - Az 5 forint otthon maradt. Csak 4-et tudok adni. .. Köszi. Viszlát. #azalkudozásnagymestere…..
2016-ban, amikor elindítottuk az örökbefogadási folyamatot, bár minden elérhető információnak utána néztünk, mégis rengeteg kérdésünk volt. Nyár derekán, júliusban tartották azt az örökbefogadói tanfolyamot, ami egészen eddig kötelező volt mindenkinek, aki elindul ezen az úton. Gyönyörű hétvége…..
Örökbe fogadói körökben újra és újra felmerül a kérdés: kit ünneplünk anyák napján (a hagyományos családmodelleket ez esetben hagyjuk). Itt is igaz a mondás, hogy ahány család, annyi szokás. Van, ahol a vérszerinti anyát (is), hiszen ő általa lehet anya az örökbe fogadó, van, ahol a nevelőanyát…..
Bombanyu Egy hónapja karanténban 2020.04.14 23:52:14
Összefolynak a napok, összefolynak a hetek. Karanténban töltöttük Csenge 4 és 5 hónapos "együttlét" fordulóját, és a 2 éves szülinapja is karanténban lesz, pont úgy, mint Gergőé, illetve mint Gergő 3 éves együttlét-szülinapját - a nagycsaládi események egy részét. Az elmúlt egy hónapban…..
Bombanyu A karantén második hete 2020.03.30 22:47:15
Mostanában nem túl mozgalmas az életünk, úgyhogy nem lesz valami hosszú ez a bejegyzés. :) Viszonylag szigorú napirend szerint élünk - szakemberek szerint ez a gyerek érdekét szolgálja; én viszont úgy érzem, hogy az Anyuka, vagyis jelen esetben az én érdekemet még annál is jobban szolgálja. ;) Nem…..
Jó, jó, már kicsit több, mint egy hét; aznap, amikor az egyetemek bezártak (március 12), elhoztam Gergőt délben az oviból, határozatlan időre. Akkor még írásban indokolni kellett, hogy miért. Szóval 10 napja vagyunk együtt. Lemondtuk az összes baráti találkozónkat, nem találkozunk a nagyszülőkkel…..
Bombanyu Válási sütemény 2020.03.03 22:40:37
Sok emberrel beszéltem mostanában, aki elégedetlen a párkapcsolatával, házastársával. Hadd osszam meg veletek a kedvenc tanmesémet, lehet, hogy pontatlan lesz, ezt nézzétek el nekem. *** A fiatalasszony elment a rabbihoz; el szeretne válni a férjétől. A rabbi azt kérte tőle, hogy süsse meg a…..
Gyászolni mindig nehéz. De azt, aki egyetlen percet sem élt, sőt talán meg sem fogant, igazán még gyászolni sem lehet. Nincsen teste, nincsen neve, nincsenek emlékek. Nincsen értő környezet, nincsen senki - hiszi az, aki a bánatában egyedül van -, aki igazán megérti és elfogadja a meddő nők gyászát.…..
Olvasom a cikkeket, hallom az embereket, válaszolok a kérdezőknek és látom, hogy nagyon nagy a zűrzavar az örökbefogadással kapcsolatos fogalmak körül. Ha a nem érintett közvélemény keveri, azzal nincs baj. De ha például az újságírók, vagy az érintettek szűkebb, tágabb családja sem tudja, mi mit…..
Bombanyu Két hónapja négyen 2020.01.17 21:40:47
Két hónapja vagyunk négyfős család, két hónapja érkezett haza Csenge. Korábbi bejegyzéseimből tudjátok, hogy bármekkora szerelemmel indultunk is Csengével, mégis iszonyú nehéz volt az első 3-4 hét; Gergő nagyon megszenvedte a kistestvér érkezését. Biztosan egy újszülött érkezése is nagyon megrázó…..
Az első 6 hét nem volt kéjhömpöly, sem örömmámor, sem mindent elsöprő rózsaszín szirup, sajnos ilyesmiről nem tudok beszámolni. Az első 6 hét annyira, de annyira durva volt (főleg az első 4 hét), hogy voltak olyan esték, amikor hálát rebegtem a jóistennek, hogy nem tekertem ki egyik gyerekem nyakát…..
ricsmond78 2019.12.30 21:49:17
@Holdgyöngy: Köszönöm Holdgyöngy, ez a hozzászólás most nagyon sokat jelent nekem! <3
Bombanyu Karácsonyi Csengettyű 2019.12.16 22:10:52
Csenge a mai nappal hivatalosan a mi kislányunk lett. ♥ Csenge másfél éves, aranyos, kedves, bújós kislány, folyamatosan dumál; egyszerűen szupercuki. Eléggé türelmes, egészen addig, amíg érvényesül az akarata - merthogy igen, akarata az már van és gyönyörűen ki is tudja fejezni a nemtetszését.…..
Csenge két hete érkezett hozzánk, egy igazi kis csodalány. Tökéletes, fejlett, korának pontosan megfelelő, mindenben. Az, hogy ezen felül még szépséges, cuki és imádnivaló, az már csak hab a tortán. Őt látva újra feltámadt bennem az a harag, amiről azt gondoltam, már túl vagyok. Már a barátkozás…..
Egyik visít, másik vonyít. Én kiabálok. Az első hetünk zanzásítva... Csenge másfél éves és egy hete van velünk. Gergő négy és fél, és több mint két és fél éve vagyunk együtt. Gergő anno az első egy évben szinte a bőröm alá akart bújni, ő volt az én kis matricám, az állandó kinövésem. Nagyjából erre…..
Bombanyu Vadállat a gyerekem... 2019.10.22 23:55:45
Néhány héten belül többen is megtaláltatok azzal a kérdéssel, hogy mit csináljatok, ha a gyerek agresszív, durváskodik, ver titeket. Jótól kérdezitek - nyilván nem véletlenül -, többször írtam róla, hogy Gergővel mennyire sokat küzdöttünk ezen a téren. Két és fél éve van velünk és elejétől fogva…..
A "szokásos", facebookon található szösszenetek gyűjteménye. ♥ 2019. május Világéletemben "nyelvtannáci" voltam (Grétsy kisasszony volt a becenevem a csúcsponton), de azt nem gondoltam, hogy a fiam 4 évesen leköröz. Gergő az alábbi szavakat úgy ejti ki, ahogy írni kell: saját-ja, mond-ja,…..
Amikor egy pár elindul az örökbefogadás útján, az első teendők egyike, hogy el kell beszélgetniük egy pszichológussal. A pszichológus megkérdezi őket, hogy állnak a lombikkal, befejezték-e már a próbálkozásokat. Nagy para az örökbefogadásra várók részéről, akik még nem voltak ilyen beszélgetésen,…..
Bombanyu Nem működik a kémia… 2019.08.16 14:09:59
Pár héttel ezelőtt beszélgettem egy (örökbefogadásban nem érintett) ismerősünkkel, azt kérdezte, hogy lehet-e, hogy ha kiajánlanak egy gyereket, akire hosszú évek óta vár a pár, mégis az első és egyetlen találkozó alapján nemet mondanak rá, mert „nem működik a kémia”. Nehéz kérdés. Egyfelől azt…..
ricsmond78 2019.08.18 20:52:08
@Mankel: Engem nem érdekelt, hogy a gyerekem mennyire hasonlít rám. Nem érdekelt, hogy a bőrszínünk hasonlít-e. Engem és a férjemet az érdekelte, hogy legyen egy gyerekünk, akit szerethetünk és akiről gondoskodhatunk.
Sajnos az, hogy ki a buta és ki nem, az nem a származáson múlik. Az ún. szerzett értelmi fogyaték rengeteg embert érint, származástól függetlenül, nagyjából azt jelenti, hogy sokkal jobb esélyei is lehettek volna, ha foglalkoznak az intellektuális fejlesztésével. Az, hogy ki buta és ki nem, nagyon sokban egyébként az életkörülményeken is múlik, milyen lehetőségei vannak egyáltalán. Az intelligencia hányadosa egyébként fejleszthető, de éppen így az intelligencia le is amortizálható.
Amúgy meg, az, hogy jó ember lesz, vagy nem, nem az intelligencia hányadosán múlik!
ricsmond78 2019.08.18 20:56:12
@Nancsibacsi: Kedves Nancsibacsi, elég, ha csak ráklikkelsz a kommentemre, akkor beírja a nevemet, nem kell direkt átírnod... Na de mindegy is. Itt vagy, ezt a kommentedet is megkaptam, szóval ha jól látom, nem tiltottalak ki.
Ha a "buta érveim" ellen van meggyőző ellenérved, szívesen vitázom veled.
ricsmond78 2019.08.19 23:04:58
@Lilli_Csiribiri: Minden örökbefogadásra váró párnak el kell végeznie egy tanfolyamot, amely az örökbefogadás részleteiről szól. Ez a tanfolyam 40, azaz negyven óra. Ebben a 40 órában az örökbefogadó szülőket őszintén és részletesen felvilágosítják. Nem, nincsen külön szó cigány gyerekekről, mert a tanfolyamvezetők úgy gondolják - amivel 100%-osan egyetértek -, hogy csak gyerek van.
Nehéz sorsú anyák és apák gyereke. Akiknek olyan nehéz élethelyzet jutott, hogy a vérszerinti gyerekükről kénytelenek lemondani. Néhányat sorolok közülük: extrém szegénység, erőszakból született gyerek, gyereklány anya, nemkívánt gyermek, sokadik gyermek, idős nő gyermeke, aki már nem is gondolta, hogy még valaha várandós lehet, hajléktalan nő gyermeke, út szélére erőszakkal kihajtott nő... Néhányuk azért kénytelen lemondani róla, mert az apa egész egyszerűen lelépett és egyedül nem tudják vállalni. Tovább is van, mondjam még? Rengeteg olyan élethelyzet van, amiről nem alkothatunk véleményt, mert nem vagyunk abban a cipőben.

Szerintem ilyet ne merjünk ilyen magabiztosan állítani, hogy "hogy normális ember gyereke sose kerül örökbefogadásra", mert hasonló élethelyzetben lehet, hogy pontosan ugyanígy döntenénk mi magunk is.