Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GyErzsébet

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    - Hogyan ismerkedtél meg a tojásírással? Gyermekként sajátítottad el a fortélyait? –Nem gyerekként, bár a családom minden tagja ügyes. . Édesapám több mint 40 éve esztergályosként dolgozik, mindig is a kétkezi becsületes munka híve volt, amivel az én életemre is nagy hatást gyakorolt.…..
    Rózsa Györgyné Terike, amikor meglát, kedvesen integet. Ismerjük már egymást egy ideje, én évek óta csodálom az alkotásait, s a Tojásdíszítők Egyesülete tagjaiként lehetőségem nyílt kifaggatnom őt a tojásdíszítő pályafutása részleteiről. -A családodból hoztad a tojásdíszítés tudományát? -A…..
GyErzsébet 2021.01.19 14:38:13
Szívemet melengeti Rózsa Györgyné Terike gyönyörű életpályája részleteinek megismerése. Valóban, sok sok ponton találkoztunk, erre az itt leírt történetre ilyen pontosan nem is emlékeztem. De arra igen, hogy ott volt Terike minden évben a húsvéti vásáron, kiválasztott helyen, egy idő után Edit lányával és stabil, sőt fejlődő színvonalat képviseltek a hagyományos tojásírás terén, soha, de soha nem okoztak csalódást. A Mesterségek Ünnepén is emlékszem különleges helyükre,egy kapu árnyékában hárman Rózsa Györggyel, a tojáspatkolás mesterével. Nem tudnám fölsorolni, hány alkalommal találkoztunk, Rózsa Györgyné Terike minden fontos eseményen ott volt és örömmel üdvözöltük egymást. Tudtam - mert említette - hogy bejárt a Múzeum könyvtárában, de hogy ilyen sokoldalú önképző, kutató munkát végzett - ahogy itt beavat minket pályája lépéseibe - azt nagy tisztelettel és megbecsüléssel csodálom meg. Gyönyörű, ahogyan a családban továbbél a hagyomány, a nagy tehetségű Editke leánya 4 gyermeke is örömmel tanul bele a nagyanyai, anyai örökségül kapott művészi munkába.
Sok éven keresztül kísértem figyelemmel a Néprajzi Múzeum húsvéti vásárait - a hagyományos kultúra, a népművészet értékeinek a hangsúlyos megjelenésére figyelve, a művészietlen újítások távoltartására törekedve. Jó visszaemlékezni arra, hogy egyes kiváló alkotók megjelenése milyen biztonságot jelentett a vásár színvonalára nézve - hiszen ez nemcsak vásár volt, hanem óriási kollektív kiállítás is egyben, amely tájékoztatásul is szolgált a nagyközönség számára: amit itt lát, az mind a néphagyományból eredő művészet. Akik itt kiváló színvonalú munkáikkal megjelentek, azok nemcsak szemet gyönyörködtettek, .hanem egyúttal a közművelődést is szolgálták, ismereteket is terjesztettek munkáik,műveik bemutatása által.
Drága Terike, legyen még sok sikered, örömed szép művészi munkádban, legyen minél több alkalmunk találkozni. Egyike vagy a hazai tojásdíszítés kiválóságainak - saját életműved és annak családi hagyományként tovább örökítése által! Hazai tojásdíszítésünk mintakincse különleges, nagy múltú értékeket őriz, amely az ilyen elhivatott, magát folyamatosan képző, fáradhatatlanul alkotó és újító, a hagyományokat átadó, sőt átörökítő egyéniségek kezében töltheti be legjobban hivatását..
Fülöp Margó mesevilága. Varázslatos mesevilág fogadja a látogatókat a Kiss Áron Magyar Játéktársaság Orlay utcai babaműhelyében. Fülöp Margó ámultba ejtő igényességgel megalkotott babái nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is megszólítják. A csoda részesei lesznek mindazok, akik ellátogatnak a…..
CivilTV11 Macik az Orlay utcában 2013.01.31 10:59:29
Mackók és babák várják a látogatókat a Kiss Áron Magyar Játék Társaság Orlay utcai klubhelyiségében. Január végén nyílt meg Szabóné Bognár Mária ezüstkoszorús babakészítő gyűjteményes kiállítása. A kiállítás megtekinthető 2013. március 3-ig csütörtökönként…..