Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Maksymilian

3 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi napokban néhány felkavaró eset történt a Katolikus Egyházban: Ferenc pápa bocsánatot kért a szexuális visszaélések áldozataitól és írt egy terjedelmes levelet a világ összes katolikusának a helyzet kezeléséről. Ezután Carlo Maria Viganó érsek lemondásra szólította fel Ferenc pápát,…..
Úgy érzem meg kell szólalni. Ideje visszanézni a blogra és írni valamit. De már annyian leírták, hogy a papok ne politizáljanak... mi újat írhatnék még erről?  Pedig van mit! A legtöbben pont egy elég alapvető érvkészlethez nem nyúlnak, ami pedig mindig a végső szót mondja ki az egyházi vitákban: a…..
Maksymilian 2018.01.18 12:38:33
@Scott Tenorman Must Die: Melyik sorra gondolsz?
Mióta vártuk, hogy főpapjaink megszólaljanak a társadalmat súlyosan érintő kérdésekben! Megszólaltak már megyéspüspökök is társadalmi kérdésekben, de most végre a fő-fő helyről kaptunk választ kérdéseinkre. Mik az egymásnak ellentmondó megyéspüspökök nyilatkozatai ehhez képest? Augusztus 20-án, Erdő…..
Biztosan lelkészgyerek-ártalom, de nekem az ökumenikus imahétről leginkább az alkalmak utáni közös beszélgetések jutnak eszembe, amikor az adott város vagy település egyházi vezetői, lelkészei, papjai összeülnek és kötetlenül beszélgetnek. Itt aztán óhatatlanul is előkerülnek az egyházi viccek,…..
Érdemes kicsit alaposabban megnézni, hogyan is áll az új amerikai elnök kedvenc könyvével és Krisztus követésével. Szerző: Kovács Viktor, ajkai evangélikus lelkész November 8-án az USA 45. megválasztott elnöke Donald Trump lett. Erre senki sem számított, legalábbis kevesen. Sokféle magyarázat…..
Maksymilian 2017.01.12 18:42:41
@Váci Programok: Tényleg azt gondolod, hogy a keresztény társadalmi tanítás kimerül abban, hogy az abortusz bűn? Ajánlom olvasgatásra Az Egyház társadalmi tanításának kompendiumát, ami szerencsére ennél több kérdéssel foglalkozik: www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/justpeace/documents/rc_pc_justpeace_doc_20060526_compendio-dott-soc_hu.html
A héten Krétán történelmet írhatnak: június 16-án veszi kezdetét a „Nagy és Szent Zsinat”, az ortodox egyházak találkozója. Ezeréves megosztottság helyét az egység vehetné át, noha az előjelek nem túl biztatóak...
Maksymilian 2016.06.18 12:42:20
@Gégény István: Én értek egyet legkevésbé Bircahanggal, de nem gáz, ha töröljük az olyan üzeneteket, amik támadó jellegűek irányunkba? Inkább érvelnünk kellene a saját igazunk mellett. Egyébként arról, hogy ki tartozik a katolikus Egyházhoz, a Katekizmus kompendiuma ezt írja:
"Minden ember különféle módokon hozzátartozik Isten népének katolikus egységéhez, vagy arra van rendelve. Teljesen a katolikus Egyház tagjává válik az, aki Krisztus Szentlelkét birtokolva a hitvallás, a szentségek, az egyházkormányzat és a közösség kötelékeivel egyesül vele. A megkereszteltek, akik nem valósítják meg teljesen ezt a katolikus egységet, bizonyos, jóllehet nem teljes közösségben vannak a katolikus Egyházzal." (KEKK 168)
Arra vágyom, hogy felszabadult és huszonnégy órás keresztény legyek, és az egyházi közeg ezt mozdítsa elő, ne ellene tegyen. Olyan közeg legyen, amelybe ne vágyaimat, érzelmeimet, gondjaimat, utánozhatatlan egyediségemet hátrahagyva kelljen belépnem, hanem ahol történik az élet – annak minden…..
Maksymilian 2016.06.03 15:52:23
Egyetértek azzal, hogy szent és profán nem lehet teljesen független egymástól. De szerintem ezt nem úgy kell, hogy a szent térbe visszük be a profánt, hanem fordítva: a profán világba visszük el a szentet. Istennel természetesen nehéz kapcsolatba lépni, ha dögunalmas, de én az istentiszteletben pont azt szeretem, ha ott picit megszabadulhatok a hétköznapi gondjaimtól. Le szeretném tenni elé magamat, minden dolgaimmal együtt, hogy formáljon akarata szerint. Szóval Istenben megnyugszom, átformálódom és visszatérve a hétköznapokba, ezzel a nyugodtsággal jobban, helyesebben tudom kezelni a gondokat. De nekem ezt az segíti elő, ha az istentisztelet teljesen más, mint minden más. Ha könnyűzene megy az istentiszteleten, nekem tovább pörög az agyam a hülyeségeken. Talán ami a mai fülnek nem unalmas és ugyanakkor segít ebben a világtól való elszakadásban, azok leginkább a taizéi énekek.
A klerikalizmushoz annyit tudnék hozzáfűzni, hogy az is csak mélyíti a lelkész és a hívek közötti szakadékot, hogy a lelkész a néppel szemben, mint egy színdarab tartja az istentiszteletet, mint egy színdarabot, ahol mindenki őt nézi és ő van a középpontban. Az egy irányba fordulás lenne az igazi közösségi jelleg, ti. hogy mindnyájan közösen az Úr felé fordulunk. Ez nem hátat fordítás, hanem elismerése annak, hogy ő is csak egy közülünk és nem Istentől jön hozzánk, hanem tőlünk megy Istenhez.
Továbbá hiányoltam a szent és profán összekapcsolásának a legfontosabb elemét a cikkből: Az Evangéliumot el kell vinnünk a világba, azokra a helyekre, ahol nehéz meglátni Istent. Nemcsak szóval, hanem tettekkel is. "Meglátogatni az árvát és az özvegyet", ahogy Jézus tette, mert ha azt tesszük, amit Jézus tett, aki elment a legszegényebbekhez, azzal magát Jézust visszük el oda, ahol rá a legnagyobb szükség van. A szent és profán összekapcsolásának legjobb módja tehát elvinni Istent a perifériákra, hogy egy manapság divatos szóval éljek.
Az Amoris Laetitia megjelenése után (melyről akkor a jelen blogon is írtunk) pár nappal lassan kezd világossá válni, hogy a pápa szándéka és álláspontja szerint meg kell változnia a „megváltoztathatatlannak”, elkerülhetetlen a Katolikus Egyház Katekizmusának (KEK) korrekciója. A pápa igenis hozzá…..
Ma megismétlődött, ami tavaly őszig elképzelhetetlennek tűnt: egy ország – jelesül éppen Magyarország – miniszterelnöke olyan összeesküvés-elmélettel állt elő, ami a II. világháború óta egyetlen európai országban sem emelkedett a hivatalos kormánypolitika szintjére. Orbán Viktor konkrét személyeket,…..
Mi a templom: Isten háza vagy az emberek háza? Mire való? Mi az, amire nem? A vélemények ezzel kapcsolatban ellentétesek és – ennek megfelelően – nem mentesek a feszültségektől. Szerző: Hardmeier Júlia Ha az a meggyőződésem, hogy a templom épülete „szent és sérthetetlen”, Isten háza (tehát, hogy…..
Már csak ez hiányzott a celebpápát kiáltó ellenhangolóknak: játékfilmben fogja saját magát alakítani a katolikus egyházfő. Ilyesmire eddig még soha nem került sor. A „Beyond the Sun” címmel készülő alkotás egy családi történet, amely a Szentírásból merít ihletet. Maga Ferenc pápa kérte fel az…..
Maksymilian 2016.02.02 13:54:11
Maksymilian 2016.02.03 14:12:46
@Gégény István: Nem is arra gondoltam, hogy te találtad ki. De így, hogy a Vatikáni Rádió is megírta, már nem kételkedem.
Maksymilian 2016.02.03 20:06:44
@Gégény István: Nem ellened szólt, kérlek ne vedd sértésnek. Általában is szkeptikusan állok hozzá a blogokhoz annak ellenére, hogy én magam is írok. Meg hát ez egy olyan hír, ami elsőre elég hihetetlenül hangzik.
Ha a posztod szövegében szeretnél elhelyezni egy linket, (akár külső oldalra, akár az egyik blogbejegyzésedre mutatót) a következőket kell tenned: Jelöld ki a szöveget: Majd miután kijelölted, kattints a "Link beszúrás" gombra: A felugró ablakban pedig írd be a megfelelő…..
Keresztények és más vallási közösségek képviselői is kitartó és demonstratív módon vettek részt tavaly decemberben a párizsi klímacsúcson. Jelenlétük és főként megelőző előkészítő munkájuk is közrejátszhatott abban, hogy ezúttal az eddigi gyakorlattól eltérően, a tárgyaló országok képviselőinek…..
A világ gyakran félelmetes hely, mégis lehetséges tenni egymásért és a békéért – ezt sokan idén is bebizonyították. 2015-ben a menekülthelyzet, vagy a különböző terrorcselekmények következtében a vallási kérdések és az ezekkel kapcsolatos megosztottság fokozottabban előtérbe került. Mindeközben…..
Maksymilian 2016.01.02 23:28:32
@medvegy: Állításaidra jó cáfolatokat találsz a bejegyzésben. :P
Nadia Bolz-Weber, a tetovált prédikátor (korábban valláskárosult, humorista és alkoholista), a Washingon Post szerint a liberális kereszténység új, erőteljes képviselője. Hitelessége és elképesztő népszerűsége miatt azonban konzervatív körök elismerését is birtokolja. Denveri gyülekezetébe drogosok,…..
A jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.  Engem azonban nem.  Épp a napokban mesélte egy barátom, hogy egy hónapja véletlenül…..
Maksymilian 2015.11.07 03:30:08
A hittel való érvelésem elsősorban azoknak szólt, akik szintén a hittel érveltek. És ha valakivel közös a hitem, akkor szerintem kell is arról vitázni, hogy ebből milyen cselekedetek következnek. Hogy - ha már a kereszténységet akarjuk védeni - mit kér tőlünk Jézus, hogyan viszonyuljunk a menekültekhez.
Annak örülök, hogy ti magatok is önkénteskedtek, én sem úgy beszélek, hogy életemben nem beszélgettem még menekültekkel. Egy olyan (katolikus) közösségbe járok, ahol menekülteknek és hajléktalanoknak is segítünk, így az speciel nem igaz ránk a vád, hogy honfitársainkkal bezzeg nem törődünk.
Hogy mit kéne tenni.. Szerintem alsó szinten, civilként mindenképpen a segítségnyújtás az, amit tehetünk. És hosszútávon is kell gondolkodni már alsó szinten is. Segíteni kell az itt maradókat a beilleszkedésben, megismertetni velük a mi kultúránkat és megismerni az ő kultúrájukat. Ez a folyamat őket is, minket is gazdagít. Felső szinten szerintem nem a kerítésépítés a megoldás. Ha már valaki az EU határáig eljut, akkor segítsünk neki, ne fordítsunk hátat neki. Persze, nem normális hogy ennyien jönnek, dehát mit csináljanak, ha egyszer háború van hazájukban? Nem hiszem, hogy jókedvükben jönnek. Ha meg nem akarjuk, hogy jöjjenek, akkor törekedjünk inkább jövetelük kiváltó okát, a háborút megszüntetni. Ez lenne a legnagyobb segítség, amit tehetünk, ha megszűnne a káosz, a bizonytalanság. Ha békében élhetnének ott az emberek. De akik már az ajtónkban állnak, azokra ne csapjuk rá az ajtót, attól nem fognak kevesebben jönni.
De ugyanilyen fontos az imádság is. Akkor tudunk az Evangélium szellemében cselekedni, ha ismerjük is azt. Persze vallásszabadság van, úgyhogy lehet nem evangéliumian is gondolkodni, de szerintem érdemes megpróbálni. :)
Nyitott társadalmat csakis nyitott személyek alkothatnak. Nyitott személyek csakis nyitott társdalomban létezhetnek.Ha bezárul a társadalom, bezárulnak a személyek is, ha bezárulnak a személyek, bezárul a társdalom is. törvény: Légy nyitott a több felé Tőled Több Telik. Benned…..
A minap egy nemzetközi társaságban ebédeltem. Mindenféléről beszélgettünk már egy ideje, amikor valahogy a „hazához” való tartozásra, a „nemzeti identitás” témájára terelődött a szó. Egy nagyon kedves ismerősöm, 50 körüli tanárnő, megjegyezte: „Számomra nincs…..
Közhely, hogy a posztmodern ember identitás-zavarban szenved. Szülők és nevelők amiatt aggódnak, hogy korán kezdik. A gyerek, aki nem tudja ki ő, jó eséllyel soha nem tudja meg. Amúgy némely közvélemény-alkotó szerint jól van ez így, maradjunk nyitottak. Ki tudja, akár Conchita…..
„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába” (Mt 18,3) – minden keresztény ismeri a jézusi mondást az evangéliumból. Őszintén szólva nekem mindig gondot okozott ez a szakasz. Vajon milyen értelemben kellene a gyerekekhez hasonlítanunk? Mert azt…..
Ez a poszt annak az írásnak a szövege, amely megjelent a Korunk c. lap ateizmussal és vallással, illetve szekuralizmussal foglalkozó tematikus számában a Mátyásé mellett (2014, május, 63-68). A cikk egyes témáiról volt szó már egyébként más posztokban, van néhány olyan mondat is a szövegben, amit…..
bircahang Új Borgiák kora 2014.06.28 15:15:00
Visszatérőben a Borgiák rosszemlékű kora a Vatikánban. Ugyanaz ismétlődik meg, rosszabb formában. Bár kívülállló vagyok, képtelen vagyok mindezt semlegesen szemlélni.   Vannak testvéreim, akik kifejezetten kárörömmel szemlélik az új vatikáni borgiák…..
Maksymilian 2013.09.21 11:47:47
Maksymilian 2013.09.21 11:47:48
Mindig is gyanakodva mentem el a Fidesz Polgári Szalon mellett. Be-benéztem, hogy milyen a hangulata, miféle arcok bukkannak föl, és próbáltam elképzelni, mit lehet ott csinálni, milyen programok zajlanak. Egy dologban azonban biztos voltam: ne tegyem be oda a lábam! És azt hiszem, a…..
Maksymilian 2013.06.10 17:01:20