Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szántó Rúben

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat lehet hallani a lakosság eladósodottságáról, különösen a deviza-alapú hitelekről. Egyéni hitelfelvevőként milyen szempontokat mérlegelne annak eldöntésére, hogy igénybe vegyen-e hitelt, milyen összegűt és milyen típusút? …..
Vállgazd Blog ÉFM - 1. kérdés 2013.11.18 10:21:40
A városi logisztika egyre bonyolultabb problémákat vet fel a közutak mind nagyobb fokú leterheltsége, a városi dugók miatt. Mit gondol: ki kellene telepíteni a pl. Csarnokot, és a hasonló logisztika-igényes létesítményeket a városközpontból? Vagy mi a megoldás? Inspirációként:…..
Szántó Rúben 2013.11.22 13:25:21
Szerintem ez világos probléma, és e-téren jó úton haladunk a megoldás felé. Emlékszem amikor még rengeteg szállító utazott keresztül kasul a városon. Ehhez képes most már inkább a forgalmasabb utak mellé telepítik ezeket a csarnokokat.

Azzal hogy egyre csökken a logisztikai központok és raktárak száma a városban nem csak a városnak (közutak, a lakóknak) jó, hanem a vállalatoknak is. Egyrészt a szállítási költségek alacsonyabbak, hiszen a mai bp-i közlekedés nem mondható zökkenő mentesnek. Így csak akkor mennek be a városba ha szükséges és akkor is csak kisebb teherautókkal. Ezzel csökken a szállítási idő, költség és a tárolás díja is, hiszen Bp-en kiépíteni egy logisztikai központot nem olyan egyszerű és olcsó mint mondjuk egy kisebb település mellé ahol az önkormányzat kedvező fogadtatása miatt (+HIPA) minden könnyebben meg nem is beszélve a költségekről. Így könnyebben kiépíthetők a közös logisztikai központok, és így úgy fejleszthető ez a háló, hogy több vállalatnak is megfelelő legyen, megkönnyítve és élénkítve a kereskedelmet.

Bár szerintem akik igazán örülnek ennek a változásnak azok a lakok. Hiszen az utak egyre kevésbé vannak leterhelve ezzel is csökkentve a forgalmat és az utak elhasználtságát. Nem utolsó szempont a környezet sem, hiszen ha nem is vesszük figyelembe a forgalmi fennakadásokat akkor is jelentősnek mondható az a káros-anyag kibocsátás amit a teherautók okoznak nap mint nap. És ez igen is jelentő szempont egy olyan város életében ahol naponta több százezre utaznak. Bár ezen téren a buszok helyzete sem jó, de legalább ebben is javulás tapasztalható.
Az utak leterheltsége biztos javulóban vn de ezen is van még mit javítani.

Én budapesti lakosként örülök hogy egyre kevesebb az itteni "telepek" és szerintem ez egy olyan fejlődés amit a vállalatok is pozitívan élnek meg, csökkentve ezzel a társadalmi elégedetlenséget.
Vállgazd Blog ÉFM - 2. kérdés 2013.11.18 10:22:37
Az üzleti szakemberek szerint a vevők ma nem annyira termékeket és/vagy szolgáltatásokat akarnak vásárolni, hanem komplex "megoldást" szeretnének kapni problémáikra. Mi a véleménye: ténylegesen igénylik a fogyasztók a komplex megoldást, vagy a gyártók/szolgáltatók "sózzák…..
Szántó Rúben 2013.11.22 12:38:34
Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak a globalizáció hatására háttérbe szorult, vagy teljesen átalakult fő tevékenysége. A technológia olyan mértékben felgyorsította az elektronikai cikkek evolúcióját, hogy az emberek már inkább a termékek között válogatnak mint sem a szolgáltatások között. És szerintem a gyártók felé eltolódott keresletből következett az hogy a szolgáltatók termék & szolgáltatás csomagokkal kompenzáltak. És persze az emberek még mindig az olcsóságra, vagy legalább is számukra a legjobb ajánlatot keresik, és azzal hogy így is vásárolhatunk termékeket, az árak "kedvezőbbek" mint ha külön kellene megvenni a terméket és hozzá a szolgáltatást. Persze ebben pont ez a lényeg, hogy a terméket olcsóbban kínálják de ezzel együtt remek lehetőségük adódik a szolgáltatás csomagok árának emelésére. Hiszen ha összehasonlítjuk hogy mennyit költünk ma pl telefonszámlára és mennyit fizettünk öt éve, hát lefogadom hogy nem csak az infláció hibádzik.

Ugyan ez érvényes a tv-, laptop-, tablet-, fényképezőgépre is. Szerintem az emberek nem feltétlen igénylik ezeket a komplex megoldás csomagokat, és nem is a gyártók/szolgáltatok erőltetik, pusztán így könnyebb értékesíteni mind a terméket, mind a szolgáltatásokat. Így ha végén döntenem kellene azt mondanám hogy enyhén a vásárlók miatt van ez a változás is. És ez a tendencia folytatódik mert ezzel jobban érvényesül az hogy az emberek a neki legracionálisabb terméket választják. Hiszen a vevőnek legtöbbször enm csak a termékre van szükségük hanem kapcsolt szolgáltatásra is. Viszont ezzel együtt az is igaz hogy így egyre nehezebben elválasztható a termék és a szolgáltatás.
Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen…..
Szántó Rúben 2013.11.15 01:53:52
Szerintem ha nagy egészében nézzük a kérdést sok problémát rejt magában a távmunka de ez csökkenthető ha részletezzük. Hiszen hosszútávon egyértelmű, de még rövid távon is magatartásbeli, társadalmi és egyéb negatív jelenségei lehetnek továbbá ott vannak a fő kérdések a család, bizalom, kontroll és a kompetencia. Ez mind szabályozást és modellt igényel.

Inkább nézzük az előnyeit, mert hogy az is van bőven. Sok olysn problémát is képes megoldani amivel a munkaerő piaca már régóta küzd. Főleg most hogy a technológia már egy ideje megérett a feladatra. Egy jól működő projekt központú távmunka rendszernek sok előnye lenne. Például a nők helyzete a munkában, ami mondanom se kell hogy régóta megosztja a társadalmat. Lényegében azzal hogy választás elé kényszerítik a nőket , karrier vagy család, a nők számára mindig is lesz egy "üveg plafon". Miközben a nők sem rosszabbak a munkában mint a férfiak, csak nekünk nem kell gyereket szülnünk. A távmunka áthidalhatná (már amennyiben az lehetséges) azt az időszakot amikor még félszemmel a gyerek(ek)re kell vigyázni, és a lehetetlen idő beosztás miatt kiesnek a rutinból.

Valamint szinte megváltás lenne az olyan mozgás sérült munkavállalóknak akinek a tudásával sokat profitálna a vállalat de hatarányos helyzete miatt biztos hogy nagy áldozattal járna a napi utazás. Ebből következik az a "zöld" látás mód hogy ezzel sokat vághatnánk kis bolygónk terhein, hiszen sokan bejárunk úgy hogy azt igazából otthon is elvégezhetnénk (bizalom kérdés persze még mindig fő kérdés!), ehelyett utazunk, ami idő, pénz és még a környezete is szennyezzük. Hiszen sok vállalat kezd átállni a projekt lapaú munka beosztásra, és ezeknél már korántsem az a lényeg hogy "leüljük" a napi nyolc óránkat, hanem hogy a projekt mimnél jobban sikerüljön rövid időn belül.

Ez a vállalatok érdeke is lenne hogy a projekt rendszer mellet csak azok járjanak be akik mindenképpen bent kell dolgozzanak. Hiszen ezzel a költségeket lehetne csökkenteni, bár még mindig ott a kezelhetőség kérdése.

Véleményem szerint nem szabad elzárkózni a távmunka lehetőségétől, mert sok gondot megoldhat, feltéve hogy a vállalat és a munkavállaló szemszögéből is megoldható-e. Például én nehezen tudnám elképzelni hogy a Bosch járműfejlesztési osztályát átalakítsák ilyen modellre, de egy szoftver fejlesztő céget simán eltudnék képzelni így. Így biztos van ahol összeférhetetlenség miatt soha nem lesz távmunka. Ilyen esetekben naphosszat lehetne sorolni a negatívumokat. Minőségi probléma, kontroll, kommunikáció, stb.

Én személy szerint nem szeretnék és nem is tervezem hogy távmunkában dolgozzak, maximum ha olyan helyzetbe kerülnék hogy muszáj lenne, mert szerintem hosszútávon az ember nagyon sokat tud rajta veszíteni, mivel így nehezebb fejlődni, kapcsolatot teremteni stb, hiszen ahogy az elején is kifejtettem hogy egyes esetekben ez egy tökéletes megoldás, de egy bizonyos szinten korlátozott és ezért szerintem hosszútávon nem a legjobb munkarend.
Mire használja ill. tartja használhatónak a Facebookot ill. a Wikipediát az egyetemi tanulmányaiban, a tudása megosztásában és a kapcsolatai építésében és ápolásában? Miért lehetnek előremutatóak, és milyen hátrányai lehetnek e megoldásoknak? Inspirációként:…..
Szántó Rúben 2013.11.15 01:01:22
Szerintem a globalizáció és a közösségi média manapság mindent befolyásol. Az y és z generáció sokat köszönhet ennek, hiszen sok minden jó kapunk szinte "ingyen". Az nyilván való hogy ezzel Google és társai is sokat profitálnak, de hát ha valami "ingyen" van akkor nyilván való hogy mi vagyunk az áru cikk. Az alapelvek amire épül a rendszer sok jót hordoz magában, de természetesen negatív hatásai is vannak.

Egyetemistaként nem tudom ki az aki nem használja azokat a lehetőségeket amiket a Goole, Facebook, Twitter, LinkedIn és még a Wikipédia is tálcán kínál. Az szinte egyértelmű hogy a kapcsolat építés és fenntartás roppant egyszerűbb lett mint volt. Az hogy maga az a tény is hogy az emailezés is kezd kimenni a divatból sokat elárul. A twitter és linkedIn nagy segítség hogy úgy gyűjtsünk információt és ismeretséget hogy közben megmaradjon a szakmai érdeklődésünk is. Gyorsan tudunk új ismeretséget szerezni, csoportokat alakítani, információt megosztani, szerkeszteni úgy hogy nem is vagyunk egy térben, ez sokat megspórol pénzben és időben is.

Az hogy ezek a rendszerek álladóan biztosítani tudják számunkra az online életformát, könnyeben jutunk hozzá a mindennapi hírekhez információkhoz. Ez talán a gazdaságra és a pénzpiacokra negatív hatással van, de nekünk tanulóknak nagyon hasznos. Az hogy régen a TV-re, újságra kellett várni a hírekért sokkkal hosszadalmasabb volt mint most csak simán "fennlógni" a világhálón. Manapság nem hogy a TV-t nem használjuk de még a netes hírportálokat sem egyenként nézzük. A felgyorsult információ áramlásnak már nagyon nehezen lehet gátat szabni és ennek kétség kívül vannak negatív hatásai a társadalomra. "Aki lemarad az kimarad". Aki igazán rákap erre az "update" életstílusra, az nem maradhat le semmilyen hírről mert a gyorsan cserélődnek a hírek. kb csak arra van idő ami éppen akkor történik. A többi majdhogy nem az enyészeté, mivel vissza keresni egyre nehezebb, főleg ha régi hír. (persze nem azt mondom hogy lehetetlen).

A sok információ előnye hogy több közül is válogathatunk, kutathatunk, ráadásul gyorsabban és könnyeben is. Ez nem rossz, viszont az hátrány amikor azzal több idő megy el hogy leellenőrizzük a forrást és felkutatni az összes lényeges forrást az egy kicsit megnehezíti a dolgot (ez főleg a Wikire igaz,bár az is hasznos lehet!). Hiszen az internet nagyon felgyorsította az adatok gyártását, és ezt nagyon nehéz követni. Egyre több a "publikálás" és ezzel együtt a hiteltelen forrás is, Könnyen belefuthatunk az interneten orbitálisan nagy kacsákba. Valamint a könnyű forrás kutatás mellett jobban kell ügyelni a plágium elkerülésére és arra hogy ne feledjük el hogy nem csak az létezik ami az interneten van. Persze a könyvtár mindig is fontos része lesz az oktatásnak, kutatásnak, elemzésnek, de most amikor a fiatalok egyik jelmondata hogy ami nincs a googlen az nem is létezik, elárulja hogy legtöbbször az interneten kezdjük a kutatást és ez alatt nem csak az egyetemi dolgokra gondolok.

A rendszer komplexitása miatt én azt gondolom hogy mindenkinek csak annyi gondja van aminnyit a felhasználó saját maga generál. Én személy szerint próbálom kihasználni azokat a lehetőségeket amiket a rendszer nyújt, de tény hogy vannak hibái és negatív hatási, de csak ezek miatt vétek lenne elutasítani. Maga a közösségi média és az internet olyan lapelveken alapul ami teljes mértékben megváltoztatta az életünket, mivel könnyen hasznosítható és bár biztos vagyok benne hogy előbb utóbb valami ezt is leváltja de egyenlőre biztos nem tűnik el, ellenkezőleg pont amiatt a hatalmas verseny miatt ami ma ebben a szektorban fennáll , egy ideig még biztos lesz elég innováció ami miatt érdemes lesz használni. Nekünk egyetemistáknak pedig pláne, főleg ha megvalósulnak a virtuális tantermet és oktatás.Hiszen ezekkel majd sokkal könnyeben juthatunk tudáshoz.
Tony Stark, akinek, mint mindenki másnak, megvannak a saját „démonjai”, egyszerű ezermesterként barkácsol, hiszen ez a hobbija. Azt a látszatot kelti, hogy elég csupán zseninek születni, és a megfelelő technológia birtokában mi is szuperhősökké válthatunk. Nem kell…..
Szántó Rúben 2013.05.19 21:54:57