Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AnicasubRosa

77 bejegyzést írt és 1354 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kondor Vilmos könyvét, a Budapest novemberben-t faltam egy éjjel, amikor a 27. oldalon a következőt olvastam:  "-Meg kéne kóstolnod ezt a gombócot - lengette a férfi a villát, és a félig leharapott gombócban remegni kezdett a töltelék. Gordon a fejét ingatta, mire a férfi belenyomta a gombóc…..
Lepcsánkparty Juhtúrós pogácsa 2019.07.23 00:05:00
Nagyon szeretem a juhtúrót, natúron, kőrözöttnek, hús töltelékeként, bárhogyan. Legutóbb pogácsába gyúrtam, szerencsére nagy sikerrel.  1 deci tejben két evőkanál cukorral felfuttattam 6 deka élesztőt, majd hozzákevertem 4 evőkanál lisztet és újrafuttattam. Közben 1 kilónyi liszthez adtam kb 40…..
Lepcsánkparty Töltött tök 2019.06.25 00:05:00
Nyár van ezerrel, tele minden jóval: D-vitaminnal, szánsájnnal, iskolai szünettel, teraszon üldögélős estékkel, szalonnasütéssel, rövid szoknyával, záporokkal és persze, a tökfélékkel. Ilyenkor néha bekattanok és napokon keresztül képes vagyok szinte csak cukkinin,…..
Ez az az étel, amit soha ne vegyetek mirelitként, még ha az életetek múlna is rajta és ha lehet, ne kérjétek vendéglőben, mert az életetek múlhat rajta. A mirelit tölteléke valami rémes, ízetlen húspép (igen, egyszer ráfutottam, brrr...), az éttermekben pedig leggyakrabban maradéktemetőként…..
Közeledik a Húsvét, mi háziasszonyok ilyenkor már azon agyalunk, munka és gyerek mellett hogyan tudnánk úgy összeállítani az ünnepi menüt, hogy ne csak jól sikerüljön, de azért időben is jól szervezzünk.  Anyukám egy hős, aki úgy főzi meg a 10 főre az ünnepi ételsort,…..
Intro: Ó, Istenem, ki mondta, hogy a szerelemnek fahéj, gyömbér és vaníliaíze van? Talán a (konyha-)lányregényekben igen. De van-e szebb annál, amikor egy Férfi azt mondja: füstölt-főtt csülök? Áhítattal, imádattal, szájbanösszefutónyállal.  És ha már kimondta, füledbe…..
Szeptember volt, még javában benne jártunk a nyárban, amikor valahogyan eszembe jutott, hogy báránybordát szeretnék sütni, tejszínes-kéksajtos kelbimbóval. Nem tudom, honnan jött a gondolat, mi idézhetett fel valami olyan dolgot, amely ezt a képzetpárosítást hozta elő belőlem,…..
Ez most a legújabb kihívás a munkaerőpiacon, aminek a politikai vonulatait nem feszegetném, maradnék a kaptafámnál, miszerint a bajban lévőknek adnék inkább segítséget. Sokezer közszférában dolgozótól váltak meg, akik eddig csak rettegtek, hogy megtörténik velük, mostmár…..
AnicasubRosa 2018.11.13 16:27:32
25 év közszolgálat után - ebből 5 év köztisztviselői, majdnem 5 év kormánytisztviselői - azt mondom, van élet a közszférán kívül. Igaz, én megszállottan dolgoztam és imádtam, amit csináltam, de miután elkezdtem kiégni, váltottam. És láss csodát: a versenyszférában egy hónap alatt dolgozom annyit, mint előtte közszolgaként egy hét alatt. Jobban megfizetnek, nyugodtabb az életem, mit akarhatnék még?
@Berelhetoreklamfelulet: Az a baj, hogy vélhetően megint nem azokat küldik el, akik a semmit teszik lázasan. Ők mindent túlélnek. /Egyébként baromira irritáló belülről nézve is, hogy X%-nak lóg a bele, míg az "ejtőernyősök" vígan vihorásznak és lógatják a lábukat.Persze, az ő munkájukat is az előző csoport végzi el. Aki megteheti, már rég lelépett. Aki marad, az megszállott, vagy kényszerheyzetben van./
A nyári szezon egyik nagy áldása a tökfélék, amelyek szinte mindegyike bátran használható levesbe, köretként, főételként, sütve, rántva, töltve. Az egyik személyes kedvencem a csillagtök, azaz patisszon. A legutóbbi verzió ez volt: Négy közepes méretű csillagtököt jól…..
Lepcsánkparty Sajtos csiga 2018.09.04 00:05:00
Nos, a sajtos csiga nem egy francia ételköltemény, bármennyire is felcsigáztam az olvasókat. Csak egy „dobjunk össze este egy kis kelttésztát” jellegű kalóriabomba, aminek a titka a könnyű tészta és a végtelen egyszerűség.   A hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt só 20…..
A helyi kézműves cukrászdából is szoktunk süteményt venni, mert hiába a házi az igazi (sütiből, kolbászból és pálinkából is), de nem vagyok olyan jó édességben, hogy pl. egy mousse-ba vagy egy  macaronba bele merjek fogni. Az egyik kedvencem a karamellás szelet, biztos, hogy ha cukrászdás sütit…..
Lepcsánkparty Velős palacsinta 2018.03.12 00:05:00
 Ez egy nosztalgia-étel, az egyik kedvencem, de már nagyon régen nem készítettem. Étteremben pedig egyre kevésbé lehet rendelni, nem tudom, mi okból. Most azért jutott eszembe, mert véletlenül megláttam a gyönyörű friss velőt az egyik szupermarketben.  Hát igen, a tisztítás…..
Blogkocsma Gombatúra 2017.10.18 07:00:00
Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából   Október elsõ napjaiban végre kijutottam az erdõbe gombászni. Sajnos a szabadidõm ritkán kerül átfedésbe az ehetõ gombák dömpingszerû megjelenésével. Most is így esett, az általam ismert területen a vargánya, pár napos szezon után,…..
Ó, milyen előkelően hangzik: csőben sült... Pedig egyszerűen csak a sütőben sütött ételeket nevezik ilyen fennkölten az étlapokon (lásd még gratinírozott). Akkor készítsünk ilyen hangzatos nevű ételt, ami igazából egyszerű, költséghatékony és nagyon finom. A friss…..
Lajos pár héttel Aranka halála után elkezdte elpakolni az asszony dolgait, amik félbehagyott-árván, a váratlan halál miatt hirtelen megszakadt hétköznapi élet mementóiként néztek vele farkasszemet nap mint nap. Egy fehér mappa hevert a legalsó fiókban, Lajos kivette, kinyitotta.…..
AnicasubRosa 2017.10.13 21:13:13
@EZAZ!: Felénk a táskának nevezett süteményt (pl. túróstáska vagy másfelé túrósbatyu) kelttésztából készítik.
Egyébként a szerelmeslevél tölteléke leggyakrabban diós-tojásfelhérjés és leginkább levelestésztából készítik, de Béla nem szerette a bolti levelestésztát, meg már a nagyanyja sem abból sütötte a "borítékost".
A rakott egytálételek igen hálásak a háziasszony számára: mindent bele a jénai tálba és mehet be a sütőbe, aztán már csak készen ki kell venni. A különböző alapanyagok egymásra hatása, együtt való sütése magasabb ízharmóniát hoz létre. Ennek példája ez a gombás-sajtos-paradicsomos csirkemell. Itt…..
Lepcsánkparty Szedres morzsasüti 2017.08.28 00:05:00
 Találós kérdés: a legegyszerűbb, gyors, olcsó és finom desszert, szeretik kicsik és nagyok - mi az? Hát az angol morzsasüti, azaz a crumble! Ha van egy kis doboznyi szedrünk, ne habozzunk pár perc alatt összedobni ezt a finomságot.  Kb. 20 dekányi szeder elég hozzá.  Három nagyobb és két…..
AnicasubRosa 2017.09.24 20:19:31
@Étteremkritikus: lehet, azért olyan sótlanok. :D
(Na jó, Monthy Pythonék nem)
 Közeleg az ősz, itt a szőlőszezon. Eszembe ötlött a szőlőmártás, amit elképzeltem, mégpedig egy finom libacomb mellé. A liba, de a kacsa társaságához is remekül passzolnak a gyümölcsök, így nem olyan nehezek ezek az ételek. Lássuk, milyen lett a liba szőlővel. A két méretes libacomb sütésével…..
AnicasubRosa 2017.09.24 20:12:30
@Mitzi von Küche: Ó, de jól hangzik az a padlizsán! :)
@Daró: Te kis hedonista! :D
@Andrass9: mi jól ellennénk közös koszton, én mindent megennék, ami te nem. Viszont mivel én pl. nem vagyok steak-rajongó (igen, ilyen is van, tudom, bármi más gazságot is kinéztek belőlem ezek után), te sem halnál éhen. :)
Lepcsánkparty Lencsegulyás 2016.12.30 00:05:00
Az új év beköszöntekor aprószemű ételeket fogyasztani szerencsét és bőséget hoz a hagyományok szerint, de a hidegebb időszakban máskor is jólesik ez a melengető, gazdag leves. A legjobb ízű a lencsegulyás marhahúsból készítve: 1,2 kg marhalábszár felkockázva, mellé 40 dkg lencse, 3 nagyobb…..
Ezt a több mint száz éves receptet Nagymamám sokszor készítette, olykor gyerekként segédkeztem is  neki. Mindig örültünk, ha pilmenyi - пельмени - készült, mert nagy családi kedvenc (Nagymama született orosz lévén autentikus is a recept). Fél kiló átszitált liszthez…..
AnicasubRosa 2016.11.28 19:12:48
Ó, ez nagyon kedvemrevaló recept és poszt! :-)
@Daró: ezt esküszöm, szinte hallom, ahogy mondod és előttem volt a kaján képed is közben :-D
Köztudott, hogy a magyar férfiak kedvenc étele a pörkölt és a paprikás. Ha megkérdezik őket, mit szeretnének enni, általában ez az első választás. Valami ilyesmi ihlette ezt a gyors borjúpaprikást is. Fehér sós szalonnát kockára vágva kiolvasztottam, megdinszteltem rajta egy nagy fej fehér…..
AnicasubRosa 2016.10.03 21:01:23
@Benikuty: nálam is így van: a nokedli a szaggatóval, a galuska kanállal szaggatva készül. :)

@Mitzi von Küche: Reklamálni szeretnék: hol a paradicsomsaláta, vagy uborkasaláta, vagy fejessaláta??????? :)
AnicasubRosa 2016.10.03 21:03:37
@pizzaszeletvágó: {integetősszmájli}
Itt a Wellington módra készített bélszín unokatestvére: ropogós leveles tésztába csomagolt hal valami zölddel övezve. Roppant finom és mutatós, ehhez képest egyszerűen elkészíthető. Első ízben próbálkoztam a lazaccal ilyen módon, de nem utoljára. Legelőször egy kiolvasztott csomag rostos spenótot…..
AnicasubRosa 2016.09.26 22:19:47
AnicasubRosa 2016.09.26 22:24:20
@Benikuty: Anyukám mindig elmondja, hogy fehérborsot használjak, mert az kíméli a gyomrot (szerinte). És nekem ez mindig eszembe is jut, mikor tekerem a borsőrlőt...amiben tarkabors van. :-D
Eldugott helyen, az észak-spanyol Galicia tartomány legnyugatibb csücskében fekszik A Coruña városa. Ez egy másik világ, mint az ismertebb El Caminos úticél, Sanitago de Compostela, ami mintegy 100 km-re esik innen. Már az elhelyezkedése is különleges: óvárosi része olyan, mint a fej és a nyakkal…..
AnicasubRosa 2016.08.22 21:13:23
@Mitzi von Küche: szeretem az útiposztjaidat. :)
Végre itt van a hazai szabadföldi padlizsán szezonja, ebből lehet igazán jóízű padlizsános ételeket készíteni. Például Pasta alla Norma-t, azaz szicíliai padlizsános-paradicsomos tésztát. Nino Martoglio cataniai író és színházigazgató adta a tészta nevét. Amikor először kóstolta, felkiáltott: "È…..