Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fancypants

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rengeteg szó esik arról, milyen fontos a helyi törvények, szokások ismerete és betartása. Ideális esetben ez persze csak az életünk megkönnyítésére szolgál (például ügyintézésnél, lakásbérlésnél), akadhat olyan helyzet is, amikor ennél sokkal komolyabb következményektől…..
fancypants 2014.09.21 15:49:02
@rumitom: en is ugyanezzel a problemaval talalkoztam rengetegszer, amikor meg nem voltak meg az itteni papirjaim. Egyszer egy etteremben kertek a jogsit sorhoz. Adom a magyar szemelyit, leven csak az van. Pincer el, jo 10-15 percig semmi. Jon vissza, minden ok, sor is jon. Kiderult, hogy google-on ellenoriztek le, hogy hogy nez ki a magyar szemelyi, es miutan ugy talaltak, hogy valodi, kaptam sort.
Borbolya nem kevés viszontagságon ment át, beleugrott a bizonytalanba és az illegalitásba is, amikor elindult az Egyesült Államokba, közel tíz éve. Csak néhány évre tervezett, de végül új hazájában ragadt. Kitartása meghozta gyümölcsét, megteremtette új életét kint. (A…..
fancypants 2014.07.15 22:16:36
@sanyix: lenyegeben nem allithat meg csak ugy talalomra, a torveny szerint velt vagy valos oka kell legyen ra. Kozuti ellenorzes mondjuk van, de ilyenkor altalaban az ittas vezetok kiszuresere ellenorzopontokat allitanak fel tervszeruen, es minden x-edik autost megallitjak. De ilyen, hogy "jo napot, kozuti ellenorzes, mutassa az izzokeszletet", elvileg nem lehet. Valamint a rendor soha nem buntet a helyszinen, vagy figyelmeztet, vagy birosagi idezest nyujt at. A birosagon pedig lehetoseged van felszolalni, ha ugy erzed, hogy csak az "izzokeszletert" allitottak meg.

Kulfoldi jogsival v jogsi nelkul tudsz kocsit vezetni, ha elkapnak akkor van csak baj. Ez szerintem Mo.-on illetve Europaban sincs maskepp. Ha berelt kocsit vezetnel igy, az megint mas, mert megfelelo jogositvany nelkul at sem veheted a kocsit.
fancypants 2014.07.16 00:42:30
@gabors: nem a turistakra gondoltam (akik altalaban tenyleg hasznalhatjak az otthoni jogsijukat allamtol fuggoen, ahogy mondod), hanem az eletvitelszeruen - akar illegalisan - itt tartozkodokra. Azert van benne egy kis rizikofaktor, foleg, ha az auto biztositasan sem vagy feltuntetve.

En vezettem anno parszor felesegem autojat, amikor meg nem volt meg az itteni jogsim illetve a biztositason sem voltam vezetokent feltuntetve. Nem tortent semmi, de azert rafaragtam volna, ha megallit egy rendor. Meglehetosen ovatosan vezettem akkoriban :)
fancypants 2014.07.16 02:31:58
@blackhair-lady: a home depot elott szoktak gyulekezni reggelente.
Nem kell persze semmi rosszra gondolni, a hadüzenet gasztrofronton történt, és ha már ennyit elárultam, akkor a blogot rendszeresen olvasók alighanem sejtik, hogy ma ételekkel foglalkozunk, jelesül azzal, miként lehet magyar ételeket külföldön elkészíteni, illetve kinek mi a kedvence…..
fancypants 2014.04.13 03:45:40
@blackhair-lady: a csipos mexikoi kajak utohatasat egyebkent csak ugy nevezik, hogy Montezuma bosszuja. :))

Mas: ismered a Texas Roadhouse lancot? Amikor Texasban jartunk, megalltunk az autopalyan bekapni valamit, es tok veletlen az egyik ilyen etterembe botlottunk, es hihetetlen finomat (es sokat) ettunk. Itt Del-Kaliforniaban is van 1 db ettermuk, de sajnos az kozel sem volt olyan jo, mint Texasban.
fancypants 2014.04.14 00:06:13
@blackhair-lady: igen. Egy hete volt egy poszt Zsuzsitol a del-kaliforniai magyar kozossegrol, az egyik tortenet szereploje vagyok en. Felesegem idevalosi, en 1 eve elek itt, es azota a kislanyunk is megszuletett. Szoval viszonylag uj vagyok meg az USA-ban, igy van egy "par hely" az orszagon belul, ahol nem jartam meg, lesz mit felfedezni, de dolgozom rajta :)
fancypants 2014.04.14 20:52:59
@blackhair-lady: Koszi! Mi is keszulunk haza latogatoba. Na es uj allamokat is jo lenne megnezni, de babaval kicsit tobb tervezest igenyel. :) Egyelore amit tudok ajanlani, az Austin, Texas (bar nem hiszem, hogy neked ezzel ujat mondok :), illetve New Orleans, ami a vilag egyik legjobb varosa szerintem.
Kalifornia, azon belül is Los Angeles Európából nézve az álmok világa. Közelebbről azonban már egészen más a kép, legalábbis a mai poszt szerzője számára, aki több mint 3 évnyi budapesti élet után nemrégiben költözött vissza a családjával az Egyesült Államokba. A…..
fancypants 2013.10.15 09:52:00
@rezsoatya: az afa 9 %, ami magasnak szamit az USA-n belul. A benzin - bar mostanaban emelkedik folyamatosan - pedig meg mindig kb. feleannyiba kerul, mint Europaban (kb $4/gallon, lehet szamolgatni). De ez csak az erem egyik oldala (a masikrol lasd lejjebb).

Egyebkent en annyiban hasonlo cipoben jarok, mint a posztolo, hogy szinten amerikai hazastarssal (feleseg) koltoztunk ki LA kornyekere Budapest utan (bar en ezelott sosem eltem meg itt, o pedig idevalosi). Nem olyan regota vagyok meg itt, de azt mar latom, hogy az itteni atlagfizetesbol elok kozel sem dozsolnek; nagyon is szamolgatjak a penzt. Ez az egyik legdragabb allam. Ami itt nagyon koltseges: lakhatas, szolgaltatasok, kotelezo biztositas, gyerekneveles. Ha viszont van egy keresett szakmad egy jol fizeto allassal, akkor elvileg kenyelmesen meg lehet elni.
Amikor külföldre költözünk, nem csak országot, hanem nyelvet is váltunk. Elhagyjuk (legalábbis egy időre) az anyanyelv jelentette biztonságos területet és bizonyos mértékig újjászületünk egy új nyelvben és társadalomban. Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy…..
fancypants 2013.08.19 19:20:05
@London2009: a keresett kifejezes a 'take a taxi' lesz.
Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. A lehetőségekről és a szabályokról Sándor írt részletes és érdekes…..
fancypants 2013.03.30 15:37:59
@rumitom, @ctboy:
Így van, illegális dolgozni ESTA-val. Ráadásul - bár csak íratlan szabály van rá -, de azt sem csinálhatod meg, hogy 90 nap után elhagyod az országot, és visszajössz egy rövid időn belül belül. Illetve megcsinálhatod, csak nagyon valószínű, hogy kérdések záporát kapod a határon (pl. miből van arra pénzed, hogy csak úgy ki-be járkálj az USA-ba, és itt maradj hónapokat munka nélkül).

Nemrég láttam egy videót a youtube-on egy brit dj-ről, aki így mászkált ki-be, ráadásul dolgozott (zenélt) is. Lenyomozták, és miután kiderült, hogy melózott is, kapott egy szép kis büntetést, meg kitiltást pár évre.
Ha már megvan az elhatározás (jobb esetben az új munkahely is), akkor jön a határátkelés egyik leginkább idegőrlő része: az ügyintézés. Mai hősünk, Gabriella amerikai férjéhez költözött ki – ha azt írom, hogy nem volt egyszerű dolga az ügyintézéssel, akkor még finoman…..
fancypants 2013.03.26 23:34:55
@Zsuzsi65: és ez az ESTA-s "kint maradok és majd ott adom be a papírokat, remélve, hogy nem utasítanak ki" dolog mennyire rizikós? Barátnőmmel (ő amerikai állampolgár, ellentétben velem) ezt szeretnénk megjátszani, mert a várakozás nagyon hosszú lenne. Elég sokat olvastam róla, nagyon megoszlanak a vélemények; kinti bevándorlási ügyvédet is felhívtunk, ő például nem javasolta. De az ő baráti köréből meg pozitív példák vannak. Te hogy látod? Mi mondjuk egyelőre még nem vagyunk házasok, szóval jelenleg több opció is szóba jöhet.