Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szzzz

0 bejegyzést írt és 381 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbbi írásomban olyan ötleteket gyűjtöttem össze, amelyek segítségével energiatakarékos házakat hozhatunk létre. A cikk kapcsán felmerült a passzívházak kérdése, hogy érdemes-e ilyen előírásoknak megfelelő házat építeni, vagy sem? Egyáltalán, az egyre szigorúbb energetikai követelmények mellett…..
Szzzz 2020.07.27 19:11:14
@hatarbab: nye, és miféle kollektor rendszered van? mert eddig akitől ismeretségi körben megkérdeztem, mind dícsérte, csak aztán a végén mindig kiderült, hogy midnegyiknél szar, amellett, hogy jó drágán kókányolta nekik valami nevesincs kft..:.
"hát igen nyáron gyakorlatilag ingyen van a víz, mondjuk tavaly pont kétszer is megfutott, és kifújta a glikolt, szóval erre figyelni kell, de amúgy jó"
meg aztán van egy drainbackes is
"kurvajó, bár most nem nem megy, mert valszeg elrohadt benne valami..."
szóval a tiéd pl mit tud, és mióta megy?

Ha nekem lesz egyszer végre időm, akkor én majd kísérletképpen feldobok 3-4 kínai napelemet, sorbakötöm, betekerek a hmv tárolómba egy fűtőszálat, és direktbe ráeresztem az egyent, aztán meglássuk, mi lesz. Gagyesz napelem tábla fing árban van, nagyjából a tetőre való feltákolás lesz az egyetlen érdemi kihívás a projektben, azt a 2-3 kilót, amit rászánok, játéknak megéri, még ha végül valami miatt nem is jön be, már csak amiatt is, mert senkinél még nem láttam ilyet, és ha nem lesz totál bukás, akkor máris megérte a szórakozás.
Egy kollektorról viszont egyelőre nekem bebizonyították, hogy egy drága, nyűgös vacak, azt a játékot már sokan végigjátszották, én nem látok benne érdemi potenciált...
És gondolom még sokan mások sem, azért nincs midnen háztetőn belőle...
Szzzz 2020.07.27 22:59:04
Amúgy nem értem, hogy 2020-ban hogy lehet ezen még mindig görcsölni:
mittomén kb 28 ezer forintba kerül egy négyzetméternyi külső határoló fal, ami épp hogy teljesíti a hitvány magyar előírást, magyarán egy középszerű fos, és 30-ból pedig olyat lehet építeni, aminek a passivhaus institu ajánlása előre köszön... konkrétan retardáltnak kell lenni ahhoz, hogy valaki nekiálljon centizgetni, hogy most a 7 centi sima epst vagy inkább 6 centi grafittossat tegyen fel, ahelyett, hogy élből felbaszna 20 centit akármelyikből, sztkész...
nyílászárókból már egy ideje szintén teljesen alap egy rendes 3rétegű low-es gáztöltetű üvegezés, valami használható tokkal. Egy új háznál, itt is kábé háromszázer a különbség a hitvány szemét és az elfogadható korszerű között... És egyáltalán kell a poftálanul túlárazott német import köcsögséget venni... főleg, hogy semmi nem tiltja, hogy a falalzat hőszigetelésével akár az üvegig rátakarjunk a tokra (ezt egyedül alul, a párkánynál nem lehet megtenni ), és akkor gyakorlatilag szinte elvész a ejlentősége, hogy hány mennyire fasza és hány légkamrás a tok...
Egy értelmes geometriájú normális méretű háznál összesen egy-másfél millát kell arra szánni "pluszba", hogy energetikailag atomfasza legyen, és ne egy múltszázadi középszar putri. (És ez kábé az első öt évben azonnal vissza is jön.)
Ha ez megvan, akkor lehet tovább flancolni ízlés szerint... de ott már túl nagy megfejtés nem lesz: az így már szabad szemmel alig észrevehető fűtésszámlán lehet még sprórolni pár százalékot mindenféle úri huncutságot.
Egyébként egy ilyen jól leszigetelt háznál nem párásodik télen semmi, meg főleg nem folyik a víz az ablakokon, akkor sem, ha nincs központi légtechnika. Ami jópofa dolog, de nem is annyira nélkülözhetetlen, mint amennyire szeretik sokan hangoztatni. Viszont szintén nem olyan drága dolog, mint amennyire jó, hogy érdemes legyen kihagyni.
Szzzz 2020.07.28 00:02:19
@gabiiii: ó neaggódj, trust me, i'm an engineer.
Én kifejezetten nem szeretnék 50 meg 100 ampereket látni, meg főleg arra méretezn és szerelni...
Pont hogy egy törpefeszültségű rendszer bika áramerősséggel az, ami nagyon nem triviális...
pl az említett 160V egyenhez különösebb érdemi gondolkodás nélkül illeszthető egy sima prosztó egy-másfél-két kilowattos 230V-os hajdú termosztáttal egybeépített fűtőpatron, amit fillérekért hozzádvágnak a boltban, úgy hogy még válogathatsz is, hogy 5/4-es vagy 6/4-es luk van a tatzályodon, ellenben egy 24V-os cikász önmagában sok tízezer forint...
Ami mellesleg szinte csekélység ahhoz képest, hogy akkor mondjuk nem aranyos kis másfeles rézvezetékkel kell dolgozni, hanem mondjuk 16-os rézkábellel, amihez sokkal komolyabb szerelvények kellenek stb... úgy hiszem, hogy amellett, hogy drága muri, ha elrontasz valamit, 21V 100A-rel sokkal-sokkal könnyebb is porig égetni a házat, mint 230-cal csak simán kicsit megcsapatni magadat...
A vasúti személy- és áruforgalom folyamatosan növekszik, így a forgalommal együtt a szállító járművek mérete is évről-évre nő. Az egyre súlyosabb tehervonatok vontatása újabbnál-újabb, erősebbnél-erősebb mozdonyokat igényel. Az Union Pacific Challenger sorozatú gőzmozdonya (kép forrása: Wikimedia…..
Szzzz 2020.03.20 23:14:48
@okleveles naiv:
Nem csak az SNCF-nél volt ilyen, máshol is kísérletezgettek ilyesmivel, hogy mást nem mondjak fölötte hárommal a mi M63-asunk is ilyen, vagy pl a szovjet TE10 sorozat is ilyen, hogy egy másik nagyon jellegezets gépet említsek....
A lényege, hogy jó kilátása van így a vezérnek, de közben a nagy üvegfelület ellenére sem tűz be nagyon a napocska, és a negatív dőlésszög miatt kevésbé is koszolódik.
Szzzz 2020.03.21 00:26:27
@Benbe:
Mondjuk akkor már az EMD DD35 és DD40 típusokat lenne érdemes felhozni, mert azok azért valamennyi ideig pár tucat példányban szolgálatabna is voltak, ráadásul ott tényleg 4 tengelyes fprgóvázakat használtak.
Az alco Century gyakorlatilag egy abszolút kísérleti prototípus volt egyeteln példányban, 3 csatolt egységgel.
Jó feldolgozást készíteni egyáltalán nem könnyű. Sajátos műfaj ez, amiben lehet nagyot alkotni, csak kevesen tudják összehozni. Pedig egy tényleg jó feldolgozás saját jogon is sláger lehet, sokszor feledtetve az eredetit, ami talán nem is szólt akkorát soha. Marilyn Manson szerencsénkre zseniálisan…..
Szzzz 2020.01.26 13:41:56
Az elmúlt években ismét fellángolt a vita azzal kapcsolatban, hogy hol is legyen új híd Budapesten. Konkrétabban arról van szó, hogy kell-e nekünk a Galvani híd, vagy sem, de a probléma persze ennél jóval tágabb. Hogy egy látványos központi folyóval rendelkező városban a hidak építése/felújítása…..
Szzzz 2020.01.09 23:16:21
@Pierr Kardán: nekem két saját kocsim is van, van kis vállalkozásom jópár céges autóval, meg hát dolgozó emberekkel, gecisok adót fizetünk mindez után, úgyhogy elvárnám, hogy az ilyen halálfaszáról ingázni kénytlelen csórók ne basszák szét a várost.
Kicsit hárébb kéne már fogni ezt kibaszott autós proletár lobbit, ahogy ez a sok zsellér csak az agglomerációban képes megfizetni valami tanyát, de elvárnák, hogy a főváros egész infrastruktúrája az ő jobbágy területiképviselő életvitelük alá legyen rendelve.
Majd ha havonta annyit perkálsz az államnak, mint amennyit most három év alatt se, majd akkor építsen neked a lölő még kibaszott hidakat, te csicska
Egy kedves hölgy - miután megnézte a legutóbbi vitaestünk élő közvetítését a FB-oldalunkon - az alábbi gondolatokat fogalmazta meg, ajánljuk szeretettel! Magamról annyit, hogy egyetemista vagyok, műszaki területen tanulok. Magam is bekapcsolódtam kutatási projektekbe, de még korán sem olyan…..
Szzzz 2019.12.04 13:45:54
@OkoskaTo:rp:
miért, te láttad már a déli sarkot saját szemeddel, vagy csak elhiszed azon fotók, beszámolók alapján amit mások elédraktak?
"Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük."  (W.A.) Hazánkban -- mint a legtöbb közösségi inkompetenciától szenvedő frusztrált országban -- a…..
"A dolog ott kezdődött, hegy leégett a porszívónk motorja. Mondjuk, kicseréltem, de nem volt olcsó a kínai motor sem. Ennek kapcsán kissé utánajártam a motoroknak, amik a szívó célú gépekben vannak. Ami elsőre feltűnt, hogy más a kialakítása a sima porszívómotoroknak, és más a takarítógépeknek, más…..
Szzzz 2019.10.17 00:17:16
@zooltek:
Ezt a visít nemvisít mi jobb neki kérdést egy kicsit túlegyszerűsíted. Egyrészt ezekben a fisfos gépekben nem aszinkron motor szokott lenni, de ha még az is lenne benne, ha be is fogod a csövet, akkor sem fog teljesen szinkronfordulatra felállni, mert az üresen pörgő szélkeréknek is azért van tetemes ellenállása ahogy turbulensen kavarja a levegőt maga körül, ellenben hűtése viszont nem lesz.
nem véletlenül szokott lenni egy bypass szelepecske egy csomó gépen, ami egy bizonyos nyomás alatt engedi, hogy falsot szíjon...

Egyébként meg központi porszívó kell a házba, mer az a tuti, abban tud lenni rendes motor, rendes saját hűtéssel, amik aztán így mindegy, hogy mekkora légáram jön a csövön. És nem kell rángatni magad után a gépet, nem ott visít és keveri a port a takarítandószoba közepén.
Egy termék árazása legalább három esetben lehet problémás. Ha ingyen van, ha drága, vagy ha le van akciózva. Három torzítás a kereskedelemből.  ..
Szzzz 2019.10.11 11:36:28
@Szabványok: me eddig ez a legnagyobb baromság amit olvastam.
Tehát ha valaminek a minőségét leszarod, abból a drágábbat veszed.
Nincs mondjuk kedvenc söröd, nincs különsebben preferenciád az ízét illetően, úgyhogy megveszed a drágábbat, mert az biztos jó...
Mivel egy jóvágású fogyasztó az erőfórrásaiinak egy elég jelentős részét ilyen aprószarokta külti, elég sok pénzt el lehet értlmetlenül baszni, márcsak amiatt is, mert pont ezeknél az aprószaroknál akár 2-3-5x árdifferenciák is lehetnek, miközben a minőség sokszor simán semennyire nem korrelál az árral.
Szóval te ez alapján egy ideális fogyasztó vagy. Ilyen habitussal ugyanakkor sajnos nehezen hihető a drágább dolgoknál bezzeg utánanézel, sokkal valószínűbb, hogy egy porszívóügynök is simán rád tud dumálni egy drága szart, zepter edényt, bioptronlámpát, mert hát a drága jobb.
    A te lakásod valóban eladó, te tényleg költöznél. Ezt fontos kihangsúlyozni, mert akkor ez a blogbejegyzés neked szól. Nem tartozol azok közé, akik meghallván az idők és a média szavát, kiteszik a legnagyobb értéküket a piacra, (nem írom, hogy el akarják adni, mert nem akarják) hogy annak az…..
Szzzz 2019.10.09 01:04:21
@I Love Buda:

ez zavarosan hangzik, deén nagyjából bármilyen hülyeséget el tudok képzelni.
Még mielőtt megindult volna ez a nagy pörgés, akartam eladni.
Az első két-három hét pangás után elég világos volt, hogy sajnos túl sokat képzeltem a , jött a dilemma, hogy vigyem le az árat, vagy inkább elhalasztom az eredeti tervet. Utóbbi mellett döntöttem, és végül most idén újra meghirdettem, most pillanatok alatt elment.
Az egészből a lényeg, hogy anno főleg ingatlanosok kerestek, nem is kevesen. Ezek közül kettő is volt, aki úgy hívott fel, hogy "vevőt hozna, itt van nála egy tag, tutikurvaisten hogy megvenné, mert pontosan pont ilyet keres, dumáljuk meg, és már jönnek is"
Meg volt egy olyan, aki telefonba egy érdeklődő volt aki pont a környéken szeretne venni egy házat. Eljött, végignézegette, aztán a háztűznéző után elárulta, hogy hát ő igazából nem is teljesen magának venne, hanem ő megbízásból venne ásnak, illetve hát nem is ő venne, hanem más, ő csak keres, és hogy igazából ő erre tudna egy vevőt, és hogy ő igazából - tádá - egy ingatlanos.
Valódi érdeklődőből pedig volt mondjuk három: kijöttek megnézték, és már a fjeülön látszott, hogy nem tartják valami jó vételnek. Úgyhogy viszonylag hamar jött feedback, hogy rossz az elképzelésem a prtékát illetően.
De tanulságos volt látni, hogy mennyire nem volt munkájuk az igatlanosoknak akkoriban...
Most idén meg egymás sarkára taposva jöttek az érdkelődők, úgy elvitték mint a picsa: közben összvissz egy ingatlanos keresett, ő azt mondta, hogy ismeri a környéket, tudja melyik ház, így látatlanba szerinte ő többért is el tudná nyomni, mint amit én kérek érte.
tanulságos dolgok ezek
Két kollégám is lakáscsere előtt áll. Megszülettek a gyerekek, és nagyobb lakás kell. Már egy éve keregélnek, de egyre reménytelenebb a helyzetük. Az ingatlanárak emelkedése eljutott odáig, hogy ma két jó fizetésből sem temelhető ki az az összeg, ami egy másfélszobás lakásból egy háromszobás, jobb…..
Szzzz 2019.10.01 10:36:58
@HaCS:
te teljesen el vagy tévedve az itthoni viszonyokat illetően.
Ez kábé olyan, mintha azt mondanád, hogy milyen hülye az a sok proli, hogy csirkefarhátra és májkrémes zsömlére költenek: nézzük meg a nyugati középosztálybelit, annak bezzeg milyen szép autója van, és telik neki arra is, hogy néha étteremben zabáljanak!
Vegyen hát a mgyar proli is drága autót, és akkor neki sem kell mahd csirkefarhátat és májszsömit zabálnia, hanem járhat majd étterembe.

A középosztálybeli kisembert elvileg az definiálja, hogy vagyont halmoz fel, szép lassan gyarapszik.
Korábban is, de ma különesn igaz, hogy az ingatlan egy kiemelkedően fontos és étékes vagyonelem. A magyar viszonyok mellett korábban is és ma is, egy albérleet árából egy ugyanakkora lakáshitelt simán lehetett törleszteni, feltéve, ha hitelképes vagy, és be tudtál tolni valamekkora kis önerőt... Albérelni alapvetően az albérel, aki ezeket sem tudja előteremteni. Például mert még ennyi vagyona sincs, feketén dolgozik és ezért lepattan a bankról, arról nem is szólva, hogy ha valaki a bérbeadó felé esik késedelembe, annak sokkal kevésbé lehetek tragikus kimenetelei, mintha a banknak nem tudod fizetni a lakáshitelt.

Emlékszem, akkor is ment az önigazoló okoskodás a csórók részéről
"figyelj öreg olcsó az albérlet, sokkal jobban járok, ha a pénzemet inkább másba forgatom be, minha a banknak fizetném a lakáshitelt, mer vágod, most bármi másnak sokkal nagyobb a hozama mint egy lakásnak..."
Úgy beszéltek, mint valami nagybefektető, csakhát valójában a pénzük nem volt befektetni soha, hiszen azt albérletetre költötték, ami kevés maradt, abból meg jellemzően a fogyasztásukat fedezték...
Most, hogy az ingatlan rak elszaladtak, hol tartanak ezek a k*rva pénzügyi zsenik?

Arról nem is beszélve, hogy egy csomós megélhetési költség is elszaladt.

Gondoljunk bele, ha valaki bele tudott ugrani egy jó kis 20 miliós lakásba pesten, az simán ér ma 40-et, és ha ügyes volt, ma nagyon kedvező kamatkörnyezetben fizetgetheti a még fennmaradó tőketartozását és kamatait... nemsokára lesz egy fasza lakása, vagyontárgya, és onnantól kezdve nem kell, hogy nyomassza holmi lakhatási kérdés.

A proli befektetőzsenik meg itt állnak, kilógó seggel megint. Még ha tényleg akkora zsenik is, hogy a korábbi lakásbérleti díjuk fölötti részt befektették, és nem elszórták, akkor is jó esetben van néhány millió forint megtakarításuk, amiből még egy garázst sem tudnának ma venni...
Megszerezted a jogsit és szinte égeti a zsebedet az elmúlt hónapokban félretett pénz! Kell végre egy autó. A lehetőségek megszámlálhatatlanok, az árban pedig végtelen a skála, mégis be kell lőni, hogy milyen autót vegyél és mennyiért...
Szzzz 2019.08.22 16:57:21
@Látens Inszinuáció:

hát persze... hisz a csúcsváltozat, Clio RS nem gyorsul 7,2 alatt százra, akkor majd nyilván a dízeles spármodell...
A MÁV belföldi vonatain hosszú évtizedes (ha nem évszázados) története van az étkezőkocsiknak. Azonban ahogy a rendszerváltás után a vasút egyre inkább vesztett vonzerejéből, és elfogytak a fizetőképes utasok, egyre kevésbé érte meg az étkezőkocsikat üzemeltetni. Ehhez képest egész sokáig…..
Egyre többet olvashatunk, illetve hallhatunk az elektromos fűtés + napelem rendszer kombinációról, mint az ingyenes fűtés lehetőségéről. Nagyon érdekes levelet kaptunk a témával kapcsolatban a Kardos Labor Kft-től, egy olyan vállalkozástól, amely több mint 10 éves gyakorlattal rendelkezik a megújuló…..
  Bizonyos épületek egy szempillantás alatt képesek elvarázsolni. A Dunapark-házként emlegetett újlipótvárosi épület tökéletesen tervezett lépcsőházai például olyan erős hatással voltak ránk, hogy a kollégámmal a házból kilépve már a Pozsonyi úton sétáltunk, amikor eszünkbe jutott, hogy külső…..
Szegények vérén hízó háziurak, akik a kapunyitás- és a vendégek megadóztatásától sem riadtak. A lakásokat bérbeadó háztulajokat utálták a budapestiek a legjobban az aranykorban. De kik is voltak ők?..
Szzzz 2019.03.27 05:45:01
@pina noir: mert valószínűleg nem igazán érdemes versenyezni érdemben a hatalmas tömegű full fekete esetleg sötétszürke magánbérbeadókkal.
A múlt héten egy barátom felhívott, hogy ugyan ugorjak már el, és nézzem meg, min dolgozik mostanság. Ő hivatásos modellező - építészeti modellek, vasút, de díszleteket is szokott építeni - gondoltam megint valami jó terepasztalt épít. De nem… egy komplett éttermet, ahol vasútmodellekkel…..
Szzzz 2019.02.25 23:21:09
@ROTFL Manó: És az a mikrokapcsoló mégis mit kapcsol? milyen infó, milyen jel, hogy jut el hová?
Engem mindig elborzasztott, hogy egyes emberek életük legnagyobb beruházásához, a házépítéshez milyen igénytelenül állnak hozzá. Gyökerezhet ez a pénzügyi életre való felkészítés hiányából, de lustaságból is. 3 éve foglalkozunk az építkezés témával, mi akkor építkeztünk és a Házépítők face csoportot…..
Szzzz 2019.02.01 10:48:42
@Kopasz Szuzukis:
vagy pedig megint a tipikus buta építkezővel van dolgunk.
Eleve fingja nincs arról, hogy a "vörösfenyő" és a "lucfenyő" nem egy egy fafaj, hanem egy egész család, a legkülönbözőbbféle tulajdonságú fákkal. Fingja sincs arról, hogy kábé bármilyen fenyőfát el lehet adni bármelyik név alatt.
Nyilván volt, aki elmondta, hogy kültéri lépcsőt baromság bármilyen fenyőfából készíttetni, de ilyenkor a tisztelt építtető kurva okos lesz, elmeséli, hogy tudja ám, hogy velencét is vörösfenyő cölöpökre építették és mégis milyen fasza az agéesz, szóval őt ne akarják átbaszni, hogy nem lehet, és addig házal, amíg meg nem találja azt, aki legyártja neki megálmodott baromságot is.

Tele a padlás azálmodozó hülyékkel, akik szerint a szakember is azért kell, legyen kinek elmesélni, hogy ők mennyire értenek hozzá, tudják ám hogy kell, csak tessék szépen lerajzolni, aláírni, engem holmi firkálgatásért nehogy má levegyenek százezrekre...
Szzzz 2019.02.01 10:53:29
@bontottcsirke: ja, végülis az sokkal kisebb bukás ha a bérbeadó dob ki a házából, mint ha abank tenné ugyanezt...
költheted a pénzed bérleményre is, csak akkor más fog helyetted vagyont felhalmozni, te meg örökké proli maradsz. Ami elég kellemetlen, ugyanis a világ jelenleg afelé halad, hogy egyre durván szakad szét a munka és tökejövedelemből élők tábora, és az előbbiek vannak (és voltak mindig is) a fasz roszabbik végén, úgyhogy aki kijelenti, hogy vagyont(tőkét) felhalmozni hülyeség, ők szeretnék inkább minden vagyonukat elfogyasztani, az sajnos jelen állás szerint eléggé retardált...
Nincs pozitív összefüggés világméretekben a vallásosság mértéke és az erkölcsösség között. Számos afrikai és ázsiai országban a lakosság közel 100%-a vallásosnak mondja magát (feltételezhetően gyakorolja a vallását) - azonban ezek kivétel nélkül elmaradott, szegény országok. A legkevésbé vallásosak…..
Szzzz 2018.11.08 16:44:28
@Jakab.gipsz:

sajnos fogalmi zavar van a te fejedben is.
Tipikus keresztény szalmabábpüfölés, hogy az ő definíciójuk szerint az ő ellentétük az atesita, tehát a nem istenhívők.
Valójában vannak HÍVŐ emberek, és vannak nem HÍVŐ emberek, teljesen mellékes, hogy istenről, vallásról vagy valami kevésbé transzcendens dologról bezsélünk.
Ezek a bizonyos nemzetiszocialisták sé kommunisták is bizony mind HÍVŐ emberek.

A lényeg ott van, hogy ezek az emberek mind kaphatók arra, hogy valami felsőbb dologba népvezérbe, akármibe vetett HIT miatt leszarják a logikát, vágóhídra, Don kanyarba, gázkamrába, recskre küldjék embertársaikat. Egyházközösségbe, pártba, lipsiklubba tömörülnek, és onnast az akol melegéből kifelé acsarkodva szeretnek kibaszni azokkal akik az ő elvtársi köreiken kívül esnek.
Mert egészen egyszerűen abból in dulnak ki, hogy ők a jók, és ehhez van szükség a hitre, hiszen annak az a lényege, hogy ami gondolatot kirántottunk a seggünkből, azt igaznak, támadhatatlannak kiáltjuk ki, és aztán így arra fel lehet építeni bármit...

A nem hívő ember azonban folyamatosan gondolkodik, kételkedik, legfőképpen magában is, mert soha nem lehet egészen biztos abban, hogy mi a jó, mi az igaz.
Szzzz 2018.11.09 17:37:11
@tamask: Mégegyszer, a nemhívőségnek nem elégséges kritériuma, hogy _istenben_ nem hisz.
Az általad említett szög egyszerű emberek jó része is minden bizonnyal "hívő" az én értelmezésem szerint, mert amikor valaki buta mint seggem, akkor neki nyilvánvalóan hatalmas lukak lennének a világképében, amiket kénytelen hittel kitölteni. Chemtrail, rákgyógyító csodatea, piramisjáték, bármi. Ehhez mind mind hit kell: fogalma sincs, hogy mi az, hogyan működik valami , ezért inkább egyszerűen hisz valamit.

Másrészt, erkölcsösséghez úgynevezett empátia kell. Nyilván a hívők között si van sok empatikus ember, ahogy egy nemhívő is lehet pszihopata.
Viszont számomra az is evidens, hogy az erkölcsösségben tapasztalható lyukakat, kognitív diszonanciákat remekül ki lehet pótolni hittel.
Felsőbb hatalom, isten, vagy valami végső jóba, összeesküvéselméletbe, akármibe vetett hittel.

Ezért gondolom alapvetően kurva károsnak a hitet.
Mert reme kapaszkodót ad az egyszerű embernek is, ha végül igazolást kell találni valami igazságtalansághoz.
Szzzz 2018.11.09 17:40:21
@Beer Monster:
nem.
azért van, mert empatikus, bele tudja érezni magát másik emberek szerepébe,
és mert ezáltal folyton kételkedik egy adott állapot igazságosságában...
ettől lesz valaki erkölcsös...
Nem szeretek választani. Pontosabban nem is arról van szó, hogy szeretek vagy sem, hanem amikor a bőség zavarával állok szemben, akkor nehezen teszem le a voksot valami mellett. Még inkább így van ez olyan esetben, amikor a döntés hosszú távra szól, és a burkolat nyilvánvalóan ilyen. Mi van, ha…..
Szzzz 2018.11.08 09:08:23
@nniicckk: évszázadok óta léteznek megoldások minderre....
Csak csóró proli cigányvidéken, mint amilyen mi is vagyunk, nincs realitása.
Itt az van, hogy tíz év után meguntad az akkor épp "trendi" gagyi csempédet, úgyhogy veszel pár dobozzal az épp most divatos mintájú akármiből, kihívod a józsit, hogy hogyé burkolja négyzetméterét, majd húzod a szádat, hogy kétezeré', holott múltkor még ment ezernyócból.

Persze lehet fürdőszobát burkolni pl egybefüggő terrazoval is, vagy műgyantával is, csak ehhez más szakember kell, a paraszt azt sem tudja, hol keressen ilyen. Sőt, PVC-vel sem tilos fürdőpadlót burkolni.
Aztán lehet kapni 1,2x1,2 méteres csempét is akár, csakhát azt józsi nem tudja lerakni, meg az bő 2 centi vastag, már eleve a padlórétegrendet, kigeynelítést úgy kell tervezni, hogy figyelembe veszed... Létezik egybefüggő kőporcelán vékonylap, csak sajnos abba előre meg kell tervezni, hogy hol lesz a kiállás a csapnak, budinak, pontosan előre ki kell vágni, józsi pedig még sosem látott ilyet...
Tehát azon túl, hogy az anyagok is drágábbak, a technógiai is kívül esik az átlagproli képességén.
Hazánk egyik legszebb városa Szentendre. Csodás tájak, a Visegrádi-hegység, a Duna-kanyar közelsége és persze a Szentendrei sziget teszi még vonzóbbá az alig 25 ezer lelkes várost. De ahogy szinte minden településnek, Szentendrének is van olyan épülete, amit még a helyi ember sem szívesen lát...
Szzzz 2018.10.12 20:28:27
@Andy Capp: Garancsi simán végezhetne rajt egy műemléki felújítást, aztán az üzemeltetésre kiírt két sikertelen pályázat után végül egy szír cég bevonásával el lehetne adni a Tiborcéknak, akiktől szentendre visszabérelhetné, és a bérletre kiírt újabb két sikertelen pályázat után mittomén egy azerbajdzsáni cégen átfojatva végül a Vajna érdekeltségébe kerülve a rüfkéje nyithatna ott is egy fánkozót, miuátán valami hátrányos munakahelyteremtőmittoénmire kapna hozzá egy kis eus lóvét.
Szerintem simán megérné azt az 4-5Mrd forint középnzt.
Milyen kár, hogy ezek a nagy urak ilyen apróért ma már nem hajlonak le...
Ipari épületek újrahasznosításáról már beszámoltunk korábban is, Magyarországon számtalan elhagyatott épület és megüresedett gyár található, hátha valamelyikből lesz a következő La Fabrica Mi is az a La Fabrica? Az egyik legismertebb spanyol építész ikonikus munkája, melynek során egy cementgyárból…..
Természetesen nem lett könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni munkavállalóként. Partnerré váltunk a kiszolgáltatott lét helyett. Ez jónak tűnik, de értenünk kell, hogy a munkáltatók szempontjai is megváltoztak. Harsogja a HR-szakma, hogy most aztán koncentrálni kell a…..
Szzzz 2018.06.12 15:54:40
@Elseif: még jóhogy, bakker, mégis mit kellene tanítaniuk?... kódot pötyögni egy idomított fehéregér is tud...
Az építkezés, lakésfelújítás mindig is pénztárca, idegrendszer és kapcsolatpróbáló időszakot jelentett a merészen belevágók életében, de ami az elmúlt években ezen a területen zajlik, az tényleg elkeserítő. Visszasírjuk az ökölszabályt, miszerint jó, olcsó és gyors szolgáltatás csak a mesében…..