Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sweetshark

0 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglehetős vitát kavart Péter minapi írása, melyben azt feszegette, vajon miért költöznek haza külföldről emberek. A vita nem csak a kommentmezőben zajlott, érkeztek emailben is hosszabb és rövidebb vélemények. Most utóbbiak közül teszek közzé hármat, próbálva egyensúlyozni a nézőpontok…..
Sweetshark 2020.03.16 20:01:34
Azt, hogy miért költöznék haza, azzal kezdeném, hogy miért jöttem ki:

Sorrendben: szakmai előmenetel, pénz és hiteltörlesztés miatt. Nem részletezem, óriásiak a lehetőségbeli különbségek, szakmailag sokkal messzebbre jutottam már, mint amennyit az otthoni lehetőségek megengednének. Viszont a hitelemet már rég kicsengettem, és bár a munka továbbra is motivál, ezzel nagyjából az előnyök végére is értünk.
A legfontosabb talán, hogy a külföldi lét egy csomó lemondással jár. Lemondasz a családdal, barátokkal való kapcsolattartásról*, lemondasz a megszokott életszínvonalról és kényelemről** és idegen maradsz életed végéig egy idegen országban***.

***Kezdeném az utolsóval, a kulturális különbségekkel:
A minap épp magyar standupot néztem és azon tűnődtem, hogy mennyire nem lehetne ezt átültetni angolba. Nem azért, mert a poénokat nem lehetne lefordítani, hanem mert olyan dolgokra épülnek, amelyhez magyar háttértudás, magyar gondolkodásmód szükséges. Megfigyeltem, hogy a hasonlóan zűrös országból érkező kollégákkal sokkal jobban megértjük egymást, mint a nyugat európaiakkal. Egyszerűen azért, mert csak összekacsintunk "tudod, hogy megy ez" és mindketten értjük, hogy miről van szó. Arról meg nem is beszélve, hogy eleve sokkal könyebben megérti magát az ember olyannal, aki szintén tanulta a nyelvet, mint akinek anyanyelve. Mielőtt belekötnétek, ez csak néhány kiragadott példa.

*Lemondasz a családdal, barátokkal való napi kapcsolattartásról:

Oké, hogy van skype, meg ünnepekkor hazalátogatsz, de azért a nagyszülőknek is gáz, ha csak skypeon látják az unokát. És persze lehet új barátokat szerezni külföldön, de én nem váltogatom úgy a barátaimat, mint más az alsógatyáját, szóval a gyerekkortól egyetemig szerzett barátaimat nem pótolja semmilyen külföldi haver. Az életben a fiatalkorban köttetett barátságok a legtartósabbak, hiszen megannyi kalandot éltetek át együtt, a felnőttkoriak már sokkal felszínesebbek, hiszen megvan mindenkinek a saját élete. Eleve sokkal távolságtartóbbak a nyugat-európaiak, itt mindenki "Alright" meg "Fine", akkor is, ha teszem azt tegnap halt meg az anyja. Számomra ez a felszínesség kifejezetten taszító. És igen, én a "How are you"-ra bizony el szoktam mondani, hogy szarul vagyok (ha éppen), végülis ők kérdezték, akkor meg kénytelenek lesznek végighallgatni választ!

**Lemondasz az életszínvonalról:

Hányszor hallottam külföldön dolgozó magyarokat azzal dicsekedni otthon, hogy ők "nettó négyszázat" keresnek kint, miközben az itt kb a minimálbér. Persze Magyarországról nézve ez jól hangzik, de ha azt is hozzátennék, hogy ebből 300 elmegy a havi lakbérre, és különben meg 3-an laknak egy szobában, akkor már nem is hangzik annyira jól, igaz?
Jó, persze nyilván nem minden magyar minimálbérért dolgozik (én sem), de egyvalami biztos: Ha otthon megszoktál egy színvonalat és a külföldi életed során is ezt a szintet szeretnéd fenntartani, akkor felkészülhetsz rá, hogy a fizetésed jóval nagyobb hányada megy el a lakbérre, vagy akár az egész (itt fővárosokról beszélek).Ergo el lehet dönteni, hogy lejjebb adod a színvonalat és akkor lesz jó sok pénzed, viszont sokkal szerényebb körülmények közt laksz, mint otthon, vagy pedig kibérelsz az otthoninak megfelelő színvonalú és pozíciójú lakást, de akkor azért dolgozol, hogy ennek a bérleti díját kitermeld. Ha viszont az utóbbit választod, akkor kérdezem én: mi értelme van külföldre jönni?

És végezetül: Olcsóbb Magyarországon élni. A Nyugat Európai nagyvárosokhoz képest Magyarország még mindig sokkal olcsóbb. Persze oké, a kaja nagyjából ugyanannyi, vagy még picivel drágább is otthon, de a szolgáltatások, a szórakozás és nagyjából minden egyéb lényegesen olcsóbb. És otthon ugye van egy bázisod, még ha nincs is saját tulajdonú lakásod, a szüleidnek jó esetben van, ami hosszú távon egy biztos bázist jelent, a bizonytalan albérletezéssel szemben.

Ilyenkor szokott jönni az ellentámadás, hogy "Persze, azért mondod, mert neked nem jött be a külföld." De, bejött. Csakhogy miért élnék itt sokkal magasabb költségekért, ha a fizetésem (és leendő nyugdíjam) forintra konvertálva Magyarországon a többszörösét éri és jóval a magyar átlag feletti életszínvonalat engedhetek meg belőle magamnak?
A Mátrix (és mi most a komplett trilógiával foglalkozunk az első rész 20 éves évfordulója kapcsán) említésekor még a legelnézőbb szinkronrajongók is szívükhöz kapnak, hiszen oly' sokszor hangzik el a főszereplő neve. Igen, az. Neo. Ami igazából Nióként ejtendő és bár az angol kiejtés tartása a…..
Szerintem sokunknak megvan az, amikor megpályázunk egy állást külföldön és hiába van meg minden képesítésünk, tapasztalatunk, képességünk hozzá, valamiért mégsem minket választanak. Egy friss tanulmány szerint ennek az egyik oka végtelenül triviális...
Sweetshark 2018.11.25 00:37:32
A legtöbb dologban nem értek egyet Tamással.

Az első telefonos interjúmon NAGYON rosszul beszéltem angolul, hebegtem, habogtam, nem is értettem mindent, amit kérdeztek, ráadásul Magyarországon voltam és magyar telefonszámon hívtak fel, mindezek ellenére mégis felvettek. Nem minden a nyelvtudás, vagy a név, nekem a referenciáim többet nyomtak a latba és hogy elhitték képes vagyok a munkát megcsinálni (tegyük hozzá, akkor még jóval olcsóbban, mint az angolok).

Az angol telefonszám valóban megkönnyíti a dolgot, de nem kell azt bevallani, hogy te életvitelszerűen nem tartózkodsz Angliában, lehet úgy is fogalmazni, hogy MOST ÉPPEN nem vagy ott, mert elutaztál. Én rendszeresen így csinálom, mert sokkal olcsóbb a következő ajánlatra Magyarországon várni, és ha szükséges, akkor az interjúra fapadossal kirepülni.

De általában nem szükséges. Ezek a cégek fel vannak készülve arra, hogy nem csak Európából, de Amerikából vagy Ázsiából is érkeznek hozzájuk munkavállalók, nyilván nem fog mindenki egy interjú kedvéért odarepülni. Az interjúim nagyobb része telefonos volt eddig, feltörekvőben van a skype, és egy kezemen meg tudnám számolni hány interjún jelentem meg eddig személyesen.

Ha viszont az interjú telefonon megy, akkor tök mindegy, hogy hol vagy, olyan is volt, hogy egy londoni parkból interjúztam, mert az ebédszünetben nem volt időm átbumlizni a város másik felébe az interjúra, így maradt a telefonos interjú.

A telefon interjú egyetlen hátránya, hogy csupán a hangra kell hagyatkoznod, ami problémás lehet, ha rossz a vonal minősége, vagy egyszerre többen beszélnek a vonal túlsó végén. Előnye viszont például az, hogy kitapétázhatod a falat előre megírt szövegpanelekkel, így minden helyzetre meg lesz a tökéletes, átgondolt, összeszedett válaszod, azonnal tudsz reagálni, bármire, még csak gondolkoznod sem kell. Nagyjából úgyis ugyanazokat kérdezik mindig.
Kevés nemzet van úgy oda a szinkronért, mint a miénk. Régen még volt is okunk, hogy büszkék legyünk rá. Egy szinkronra heteket szántak. Elsőrangú fordítók dolgoztak rajtuk a legnagyobb műgonddal és színészlegendák vették ki a részüket belőle. Ma már futószalagon készülnek olyan tempó mellett, ami…..
Előző bejegyzéseimet a világ legszebb autóútjairól és vasútvonalairól több, mint 100.000-en néztétek meg! Ezt a szeretetet és a támogatást a sorozat folytatásával szeretném nektek megköszönni: a legújabb cikkemben a legszuperebb hajóutakról olvashattok, melyek garantáltan örök emléket szereznek…..
Szerző: Gazt-evő Általában az ember sokáig gondolkodik azon, hogy vegyen e lakást, béreljen e, esetleg családi házat? Aztán jön valaki, vagy egy új élethelyzet, ami pontot tesz a kérdőjel helyére. Várjuk, vásárolunk, beköltözünk. Kedvesek vagyunk a szomszédokkal, élvezzük a kis fészket. És eljön az…..
Az okos eszközök ideje eljött, és egyre jobban körülvesznek minket. Okos telefon nélkül ma már szinte senki nem tud meglenni. Hamarosan ugyanígy hozzá fogunk szokni az okos otthonokhoz, okos autókhoz. Ennek az új technikai forradalomnak a kezdetén még sokakban élnek tévhitek az okos eszközökkel és…..
Sweetshark 2017.07.04 02:57:04
@wrstjnethn: Hadd találjam ki: sörhasú disznó vagy, akinek a villanykapcsolóig történő elvánszorgás már az extrém sport kategóriába tartozik. Ha nem így van, felesleges volt lecserélni a villanykapcsolókat.

Emelett fantáziád sincs, ha semmi értelmes dolgot nem tudtál kitalálni, hogy mire verd el pénzed, de végülis ez a te dolgod. Gondolom telefonból is mindig a legújabbat és legdrágábbat veszed, persze indokolni nem tudod, hogy miért.

De legalább a világításod legyen okos, ha már te nem vagy...

Gratulálok.
Sweetshark 2017.07.05 01:31:00
@wrstjnethn: Tudod, az a probléma, hogy kioktató nagyokos stílusban kezdtél el írogatni (és most finom voltam), így ugyanilyen stílusban kapod a válaszokat is. Ahelyett, hogy mondjuk leírtad volna, hogy mitől olyan nélkülözhetetlen az okosvilágítás.

Szerintem a telefonját állandóan baszkuráló majmoknak találták ki, azt az 1-2 dolgot, amitől extra, azt pedig "okos" megoldások nélkül is meg lehet valósítani és eddig is meg lehetett (lásd: dimmelő, időkapcsoló).
2012 augusztusának elején Tom Brouillette, a Bacardi jacksonville-i üzemének palackozásért felelős menedzsere meetingre hívta a beosztottjait. Röviden és kereken megmutatta a statisztikákat, miszerint a "vörös zónába" értek, és nagyon össze kell szedniük magukat. "Hogy éreznétek magatokat, ha 32…..
Kedves Látogató! Kérlek, az alábbi bejegyzést olvasd végig (hosszú lesz, de megéri - sokat tanulhatsz belőle), amennyiben az alábbi feltételek valamelyik érvényes rád: - el szeretnél menni egyszer szexpartnerhez- már jártál szexpartnernél- rendszeresen jársz ilyen helyre Nagyon…..
A héten az easyJet is felpattintotta téli menetrendjének utolsó részét, most már mindenkinél lehet foglalni 2018 márciusig. Ezért, illetve mert elég sok kérdést kapunk arról, hogy mikor célszerű foglalni, mikor adják a legolcsóbban a szolgáltatók a jegyeket, most (noha már írtunk róla) a legfrissebb…..
Sweetshark 2017.05.02 23:30:31
@ComLo: Miért, anno írtam egy kenó programot, aztán kiderült, hogy átlagban kb 3000 év után lett telitalálatom (ha jól emlékszem), de addigra már erősen mínuszban volt az egyenleg, így el is ment a kedvem attól, hogy kenózzak. Szóval hasznosak az ilyen programok.

Nem annyira bonyolult az árazási algoritmusuk, abban biztos vagyok. Van egy pár változó, úgy mint az indulásig hátralévő idő, az eladott jegyek száma, valamilyen szorzó az időszakra vonatkozóan, hogy adott időszakban mennyire mennek a jegyek, plusz esetleg mindez súlyozva az előző évek "tapasztalataival" azonos időszakában ténylegesen eladott jegyekkel. Ebből már elég korrekt valószínűségeket lehet kikalkulálni. Ok, az nincs benne, hogy valaki hirtelen lefoglal 50 jegyet, de azért ez viszonylag ritka, lássuk be.
Sweetshark 2017.05.02 23:31:47
@csekkin: Nos, aki nekem bármilyen formában keresztbe tesz, annak a halálát kívánom, nincs ebben semmi rossz. A kedvemben kell járni és akkor minden rendben van.
Sweetshark 2017.05.02 23:40:31
@asdf: Oké, de tegyük fel olyan helyre akarsz elutazni, ahol fél évvel korábban elfogynak a jegyek (pl hajóút). Akkor nem tudsz airbnb-zni, meg hostelezni. De az airbnb-n is a jobb szállások hamar elfogynak, szóval pár héttel az indulás előtt már tuti, hogy csak a kevésbé jók és/vagy drágábbak közül választhatsz.

Szóval a többség azért - ilyen, vagy olyan okokból, de előre lefixált időpontban utazik. Hogy mást ne mondjak, karácsony december 24-én van, ha külföldön vagy és látni akarod a családodat, akkor megveszed a jegyet, hiába kerül tizedannyiba januárban.

"Erre inkabb nem is reagalok, annyi marhasagot siekrult leirnod par mondatban..."

Azért kifejthetnéd, mert én is bármit rando módon marhaságnak tudok titulálni indoklás nélkül. Ha nincsenek érveid, akkor ez legfeljebb egy állítás, ami akár marhaság is lehet.
El akarod adni, amire már nincs szükséged a lakásban, minél kevesebb időbefektetéssel, minél gyorsabban és minél magasabb áron? A siker egyrészt a kínált portékán múlik, viszont ha a következő szempontokat figyelembe veszed, nagyobb eséllyel adod el jó áron és mielőbb, és nem kell egyenként…..
Sweetshark 2017.03.11 15:38:06
@$pi$: De a boltban mégis lehet kapni, méghozzá drágábban. Ebből arra következtetek, hogy mégiscsak van rá igény, különben minek árusítanák?
Sweetshark 2017.04.24 22:06:00
@Ez a név már foglalt!:

Az ingyen elvihető dolgok tipikusan arról szólnak, hogy olyan emberek, akiknek semmi szükségük rá, összegyűjtik, hogy aztán eladják, vagy ha nem kell, akkor kidobják. Ennyi erővel én is kidobhatnám, minek vacakoljak akkor a hirdetéssel?

Ugyanakkor nem szeretem, hogy olyan dolgok, amik még használhatóak, de nekem már nincs rájuk szükségem, a szeméttelepre kerüljenek. Különösen, ha vadi új, sosem használt dolgokról van szó.

Akinek szüksége van rá, annak 100 Ft nem sok, akinek viszont nincs, az nem fog kiadni érte 100 Ft-ot sem.
Sweetshark 2017.04.24 22:13:45
@$pi$: Én mindig kikeresem, hogy más mennyiért hirdeti és alá megyek árban, hogy az enyémet vigyék el. Csakhogy itt nem több ezer forintos dolgokról van szó, ahol az ember párszáz forinttal alá tud menni a másiknak, hanem mondjuk - a példánál maradva - számítógépes tápkábelekről, hova engedjek a 200 Ft-ból? Boltban 500 Ft-tól indul az ilyesmi (legalábbis amikor utoljára néztem). Már 200 Ft-tal is én vagyok a legolcsóbb az egész neten. Meg aztán meddig vigyem le az árát, 20 Ft-ig? Nehogy már valaki azt mondja nekem, hogy 200 Ft egy számítógépes tápkábelért sok? De ha mégis, akkor lehet alkudni, de azzal sem hívott fel senki, hogy 100 Ft-ért megvenné!
- Az ember szabad, de nem korlátok nélkül az, természeti, antropológiai és szociális meghatározottsága együtt jár szabad voltával - mondta Gábor, és elgondolkodva nézte a Villányi Pinot Noir maradékát a pohár mélyén. A vele szemben ülő Ágnes erre felsóhajtott:- Ezek szerint a legnagyobb kérdés az,…..
Egyre kevésbé érdemes 20-30 százalékos akciókban foglalni, máskor olcsóbbak a jegyek. Íme néhány példa, hogy eshetnek le az árak a töredékükre, a két ultránál miért nem érdemes sok hónappal előre jegyet venni. Ma véget ér egy újabb semmire se jó Wizz-akció: a 30 százalékos leárazás jól hangzik, de…..
Sweetshark 2017.02.27 12:25:29
@Bambusznád: De a check in előtt is látod, hogy hány szabad hely van, mert ha ülőhelyet akarsz foglalni, akkor kénytelenek megmutatni a szabad helyeket.
A kép forrása: Menhely Alapítvány (A fotó illusztráció) Ma hajnalban rekord hideget mértek. Budapesten is. Kihaltak az utcák, már napok óta alig teszik ki a lábukat otthonaikból az emberek. Már persze azok, akiknek van hol laknia. Az aluljárókból is eltűnt rengeteg otthontalan, még azok közül is…..
Számtalan esetről hallhattunk már, hogy egy-egy alkalmazott milyen kárt okozott távozásakor a vállalkozásnak. A hírekben természetesen csak a komoly, nagy adatlopásokról kapunk információt, de egy kisvállalkozást is fenyegethet a veszély. Komoly kockázata van, ha a megfelelő helyzetben lévő…..
Egyre jobban megy az utazási irodáknak a hírek szerint. Árbevételük végre elérte a válság előtti szintet, kevesebb cég megy csődbe. Bár reálisan egyre kisebb az esélye, hogy bedől az irodánk, és itthon maradunk - vagy kinn ragadunk - összeszedtünk néhány indokot, hogy miért érdemes inkább másra…..
Sweetshark 2016.11.03 16:15:09
@I.D.: a mainstream nevezetessegekhez meg ugyis annyian mennek, meg annyi info van fent a neten, h nagyon ritkan eri meg idegenvezeto, kiveve aha valamit nagyon reszletesen meg akarsz ismerni

Bocs, de mondjuk ha eljutok Indiaba, ott nem azzal akarok bajlodni, hogy milyen tomegkozlekedessel jutok el A-bol B varosba 8 atszallassal, kozben eltevedek, mert nem ismerem a terepet.

Hiaba van Google maps, stb, azert egy idegen orszagban, amikor eloszor vagy, akkor nem ugyanaz, mintha valaki ismeri a terepet.

Az, hogy a neten sok info elerheto? Igen, de nem azzal szeretnem tolteni a nyaralast, hogy mindenfele kinyomtatott A4-es lapokat lobogtatok, vagy a telefonomat bongeszem informacio utan kutatva, hanem mondjuk helyette nezelodom fotozom. Masreszrol az idegenvezeto egy csomop olyan helyi dolgot is tud, amit te nem fogsz megtudni az internetrol 1 het alatt.

Igen, ha igazan meg akarsz ismerni egy orszagot, akkor egyenileg kell menned. De arra 1 het ugysem eleg! Marpedig itt ha jol sejtem rovid 1-2 hetes nyaralasokrol van szo, nem tobb honapos tartozkodasrol.

Az megint mas, hogy ha az ember leutazik egy hetre a tengerpartra a hasat suttetni, ahhoz valoban nem kell utazasi iroda.
Sweetshark 2016.11.03 16:21:59
@I.D.: En is. Ha az MSC-nel lefoglasz egy utat, az nem egyeni szervezes, mert nem te mondod meg merre megy a hajo, hanem egy csoporttal hajozol.
Sweetshark 2016.11.03 16:30:44
@Fillérné Alsómocholády Turbulencia:

Nem arrol van szo, hogy lehetetlen, hanem hogy sok esetben nem eri meg - az ut bonyolultsagatol fuggoen. Ha csak a tengerparton sutteted a hasad, azt barki meg tudja szervezni. Ha viszont egy idegen orszagban korlatozott ido alatt akarsz viszonylag sokmindent latni, akkor ott mar elkel a helyismeret. Es ezt az internetrol sem fogod tudni potolni.

Egyebkent meg affelol is ketsegeim vannak, hogy dragabb. Epp most akarom befizetni a szuleimet egy angliai korutazasra. Ha csak Londonba jonnenek, akkor azt egyenileg szerveznem meg, de minthogy korutazasrol van szo, ami az egesz orszagot bejarja, sokkal egyszerubb egy kesz csomagot megvenni, mint egyenkent minden egyes varosban szallast foglalni, egyenkent lecsekkolni, hogy hol mikor lehet be-/kicsekkolni, van-e reggeli, hogyan jutnak el egyik varosbol a masikba, azon belul milyen helyi kozlekedessel jutnak el a szallasra, es milyen kozlekedesi eszkozzel jutnak el a nevezetessegekhez? Aztan utananezni egyenkent, hogy hol milyen belepok vannak, stb, stb.

Az utazasi irodaval a kenyelmet veszed meg: azt, hogy ezzel a sok dologgal nem neked kell foglalkozni.
  ...Micsoda fordulat, megvertük orbánt! Még 1 millió érvényes szavazatot sem szerzett a  kvótanépszavazáson . Hogy miért?! Mert otthon maradtál Te is, nem mentünk el szavazni, ezzel legyőztük a hazug kormányt, megszégyenülten, őrjöngve  kullogtak.. Próbálkoztak pedig rengeteg hazugsággal,…..
Sweetshark 2016.09.16 23:29:12
@bloglegelő: A te beleegyezésedet senki nem kérte. De látom még ezt sem sikerült felfogni te 70-es IQ-jú fideszbirka!
Sweetshark 2016.09.17 22:56:42
@bloglegelő: Tényleg hadilábon állsz az IQ-val, ha még a népszavazás kérdését sem sikerült megértened! Segítek:

1. Senki nem akar hozzád beköltözni.

2. A betelepítési kvóta már megszűnt (soha nem is volt), a szavazás értelmetlen.

3. Amennyibe a népszavazás és a kampány került, ugyanannyiból bőven megoldható lett volna a menekültek elhelyezése. Csakhogy a menekültek elleni hangulatkeltéssel elterelik a figyelmet olyan fontos valódi problémákról, mint hogy Orbánék hány milliárdot loptak el...
Határátkelő Ki-bevándorló 2016.09.12 06:45:00
Öt év egyfelől gyorsan eltelik, másfelől viszont ennyi idő alatt óhatatlanul sok minden meg is változik egy ember életében. Dani éppen öt éve ült fel egy repülőre és vágott neki Londonnak, most pedig összegzésre szánta el magát, összefoglalva, mit tanult ezen idő alatt, miben…..
85 éve mutatták be a híres filmet, Drakula klasszikus megformálója pedig már 60 éve nincs köztünk, de hatása máig kitart. A filmes horror trend népszerűsége folyamatosan növekszik, ami Lugosi fővámpír tevékenysége nélkül valószínűleg nem így lenne. Temesvártól nem messze, Lugoson született 1882-ben…..
Nyáron mindenki a legszebb, legtisztább, legjobban felszerelt tengerpartokat keresi. Itt szeretnénk ejtőzni, fürödni vagy napozni órákon keresztül. Horvátország strandjai igen szerteágazó képet mutatnak. Vannak nagyon jól felszerelt – sok esetben fizetős – strandok és egyaránt megtalálhatók itt a…..
Vannak emberek, akik hajlamosak úgy viselkedni egy luxusszállodában, mintha a pénzükért bármit megtehetnének. Na, ők azok, akiket az ott dolgozók általában ki nem állhatnak. Vajon milyenek a vendégek az alkalmazottak szemszögéből, mi az, amit bírnak, és mi az, amit nem a viselkedésükben? Kétrészes…..
Sweetshark 2016.07.03 18:33:39