Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elvi sík

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pável olvasgat Ahol a part szakad 2014.03.06 12:59:00
Babiczky Tibor: Magas tenger Egy nyomozó küzdelme a bűnnel és a bűntudattalMagvető, 2014. [négy kézműves pofon]„Nem számít, hogy huszonhat vagy negyvenkét éves az ember, ha egyszer belé költözik egy megvert kamaszfiú, és képtelen megvigasztalni, rámegy az élete. Nem lehet…..
Nagyon rég olvastam ki ilyen nyögvenyelősen egy könyvet. És még mindig nem értem, mi szükség volt a folytatásra.Vagy hogy ez volt-e a legmegfelelőbb irány a folytatásra. És hogy azt így volt-e a legjobb megírni. Valahol a hatszázadik oldal után kezdett érdekessé válni, ahol…..
Hajókoffer Honnan kéne tudnom? 2014.02.07 18:19:07
Soha nem értettem, hogy vajon mi a követendő szabály a műfordítók, vagy műferdítők részére abban az esetben, ha egy műben egy másik műre van utalás. Mert ugye az nem ritkaság, hogy egy-egy regénynek, versnek, filmnek a fordításban/szinkronizálásban/átültetésben megváltozik…..
Hámori Tibor: Rejtő Jenő rejtélyes életeill. Lengyel Gyula3. bőv. kiad.(Magánkiadás) 1999. [I.S.B.Robinak, ebédszünetre :o) ] Rejtő Jenő, ez a fotókon törött orral látható benga nagy Szahib valójában néger volt, otthona a nagykörút dzsungele: csak épp őérte nem…..
Vannak matériák, melyeket ildomos lenne inkább békén hagyni. Osi Mamoru majd 20 éves kultklasszikusa nem csupán az animék megítélését emelte új szintre, de olyan filmekre is nagy hatással volt, mint például a Mátrix; ami pedig a műfajt illeti: azóta se csináltak jobb cyberpunk-mozit. Még maga Osi…..
  Azzal áltatom magam, hogy a blogom minősége nem romlott annyira látványosan az utóbbi hónapokban. Meg azzal is áltatom magam, hogy van már annyi rutinom, hogy akkor is tudok többé-kevésbé (inkább többé) értelmes posztokat írni, amikor épp semmi kedvem írni. De szeretnék…..
A Magyar Krónika tudósítójától Rendhagyó, mégis hagyományteremtőnek szánt rendezvényre kerül sor a távolkelet-magyarországi Guglinsekeresden. A kis falu kultúrházában – amely kevésbé jeles napokon a Lőretöltő nevű vendéglátóipari egység elkülöntermeként funkcionál…..
- Az első részt ismerőknek SPOILERMENTES - A 74. Éhezők Viadala páros győzteseként Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) szálkát jelent Panem vezetőségének szemében és reményt a Kapitóliumot körbevevő, azt kiszolgáló 12 körzet lakóinak…..
elvi sík 2014.01.09 07:17:13
Lehet, hogy nem vagyok konpentens egy JA könyv filmváltozatának megítélésében... abból ítélve, milyen szempontok alapján vitáztok netszerte róla, s hogy nekem mi jutott róla az eszembe.

Ez egy borzasztóan didaktikus anyag. Amin egy halom dolgot teljesen felesleges számon kérni, pont emiatt. A keret vegytiszta, művi, meztelenebben csinált, mint a Battle Royale-é. De a három könyv (és ezáltal - legalábbis eddig - a filmváltozatuk is) elmond valami hallatlanul fontosat a forradalmak, a hatalomvágy természetéről. Kamaszoknak teljesen érthető nyelven. Arról, hogy ha valaki jelképpé lesz, akkor mindenki ezt a rétegét akarja majd használni. És hogy az elit ellen lázadók a hatalmat megragadva "új elit" lesznek, ugyanakkora (vagy még nagyobb) kiváltságmezőn terpeszkedve.

Tudom, az árnyalatlanság csalás, akár eliminálhatja a mondanivalót, amiről beszélek - hiszen így, ilyen egyszerű kiindulópontról fanatizmusok és nem felismerések szoktak épülni. De jelenleg nincs még egy, ennyire közérthető és népszerű történet, ami segíthetne egy tizenévesnek a világát megérteni.

Kicsit röhögök azokon, akik HP/Twilight pótlékként kezelik. A három dolognak annyi köze van egymáshoz, hogy mindhárom sikeres üzletileg. Ja. Ez is csak a cirkusz része "pánemben". És? A McCarhy korabeli scifi is sikeres volt üzletileg (a korszaka egyetlen, mindvégig radikális igazmondókat megtűrő terepeként...)
Az örökkévalóságok meg a sokéves hagyományok nem sokat jelentenek nekem, mert folyton azt tapasztalom, hogy ha már nincs kedvem valamihez, úgysem csinálom tovább csak azért, mert előtte már sokszor/sokáig csináltam. (Ha pedig újra kedvem támad valamihez, akkor újra csinálni…..
A vers zenében érzi jól magát. Így született a műfaj. A felolvasóestekről ne beszéljünk, mert megölök egy hippit. A magyarórákról meg pláne ne, mert megölök egy magyartanárt.  (Őt persze biztos nem, egyrészt jól néz ki, másrészt minden szavát instant aranyba) Két…..
elvi sík 2014.01.02 19:18:03
- SPOILERMENTES, de azért ugye olvastad A hobbitot? - Gandalf, Bilbó és a 13 törp tovább nyomul a Magányos Hegy felé, hogy visszaszerezzék Tölgypajzsos Thorin, azaz Hegymély királya jogos jussát, amin éppenséggel Smaug, a kegyetlen sárkány trónol. Közben pedig egy ősi ellenség…..
R. L. Stevenson: A kincses sziget[The treasure island, 1883] ford. Devecseri Gábor et al. (lásd alább) [5 nyolcforintos]   „- Heten a halott ládáján - Yo-ho-ho, meg egy üveg rum!”(ford. Devecseri G.)"Tizenöten voltak matrózokA halott ládáján;Tizenöt farkas.. mind…..
Mandiner blog Vitapartnerek 2013.12.13 15:15:00
Eszter huszonhat éves, szereti a konfitált kacsamellet, örömmel jár pilatesre, de rendkívül idegesíti, ha beül valahova, és a pincér nem érkezik ki az asztalához két percen belül. Az egyetem elvégzése után egy nemzetközi ügyvédi irodában helyezkedett el. Napi tizenkét órát…..
elvi sík 2013.12.14 09:14:52
@Valóraváltógép: akkor az van, hogy a helyemen ülsz az egyéni sikerhez vezető lépcsőn. Takarodj onnan!

Egy kedves kétbetűs (HR, PR, stb.) kollégának mondtam egyszer, aki a "rajtad múlik, hogy sikeres vagy-e" maszlaggal etetett. Hogyne. Rajtam múlik, hogy a néhány millió közül én szakítom-e a pár százezer "sikerlépcsősorszám" egyikét. Azon nem, hogy voltam-e jókor jó helyen, tolták-e a szekerem, meg a többi szükséges körülmény.

Egyébként jól ellennék, ahol, különösebb sikeresség nélkül is, ha nem volna a "hétköznapi élet" egy nyomorszélen egyensúlyozó túlélőtúraszerű akadálypálya, ahol az ilyen barmok basszák fel az agyam, mint te.
Néha rájövök, hogy milyen jó dolog emberekkel élőben és igaziból beszélgetni egy könyvről, és nemcsak amolyan társalgós módon, hogy „mit olvasol most? juj, azt én is olvastam. tetszik? hol tartasz benne?” Azért csak néha jövök rá erre, mert csak néha van alkalmam efféle…..
Pável olvasgat Szerető a fogason 2013.11.29 10:39:41
Bethlen Margit: A szürke ruhaSzínmű három felvonásbanSinger és Wolfner, Budapest, 1929magyar / dráma [3 és fél ostya altatópor] Gerő András sztorizott arról egy másodlagos frissességű könyvében, hogy a húszas évek First ladyje (most tekintsünk el attól, hogy a…..
Az Amerikai szépség és még néhány másik film mellett az Elveszett jelentés is azon filmek közé tartozik, amiket évente egyszer (vagy kétszer) újranézek. Valószínűleg ezt sem fogom megunni soha, mert ez is egy szépséges, rendkívül sokrétű és sokféleképpen értelmezhető…..
elvi sík 2013.11.19 12:47:09
@Pável: biza, bár Timi rajongásának ezúttal se érek a nyomába

@entropic: nem azt mondtam, hogy olyankor nem tetszik, csak közben fullaszt a sajátomra is vonatkoztatható tehetetlen kizártságérzet - mintha úgy lennél Meseország vendége, hogy nem nézhetsz ki az ablakon - avagy hiába nézel...
Európa, 2013magyar / kortárs / memoár [négy "fekete"] "…Kósa János Snukó elindul a grundról című regénye olvastán elhatároztam, hogy tanár leszek, és külvárosban fogok tanítani, munkásgyerekeket" Egy roppant érzékeny sorsnapló, a 20. századunk szinte minden sorscsapását…..
Éppen a Best American Short Stories 2013-as kötetét olvasom, aminek a bevezetőjében az elbeszélői hang fontosságáról ír a szerkesztő, és kifejti, hogy egyetlen novellát sem válogatott be a gyűjteménybe pusztán a történet miatt, hanem mindenhol a különleges, ellenállhatatlan…..
Régóta retteg a baloldal a széljobbtól, ám most néhány európai választási eredmény után a mérsékelt jobboldalon is – mind itthon, mind külföldön – egyre több az aggódó hang a szélsőjobboldali előretörés kapcsán. A hazai sajtóban…..
Pont egy novellányi időm és kedvem volt, amikor ezt olvastam, de az, hogy miért ezt választottam az összes, számomra hozzáférhető novella közül, leginkább annak tudható be, hogy épp ez volt az első novella a New Yorkeren, amit nem csupán az előfizetők olvashattak. Jó, még a…..
tizenhat beszélgetés kortárs írókkalSzerk. Förköli Gábor, Gintli Tibor és Inzsöl KataBp., ELTE Eötvös József Collégium, 2013[a beszélgetések 2009-2011-esek] [4 és fél megrágott tollvég] "Kicsit eluntam azt, hogy az írások folyton saját létjogosultságukat,…..
elvi sík 2013.09.23 18:17:42