Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mohácsi Zoltán

904 bejegyzést írt és 161 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Wodehouse-zal először a Népszínház utcai antikváriumban találkoztam. Már meséltem, gyerekkoromban elképzeltem, milyen klassz lenne, ha lennének olyan boltok, ahol régi, használt könyveket lehetne megvenni! A Delfin-sorozatom hiányzó darabjaira gondoltam elsősorban. Mohácsi papa meghökkenve mondta: –…..
  Gyermekkorom két kedvenc filmsorozatai nagyjából ezek voltak: Az Angyal, Minden lében két kanál, Arséne Lupin. Na, jó, volt még egy másik csomó is (Egy óra múlva itt vagyok, A négy páncélos és a kutya, A Tenkes kapitánya, Tüskevár stb.), de most ezek illenek ide. Úgy tudtam izgulni egy-egy…..
Már gyerekkoromban egyértelművé vált, hogy mennyire KÉTBALLÁBAS vagyok a focihoz. Apai nagypapám hobbi szinten filmezett, az asszisztenciája az édesapám volt, és készítettek egy felvételt arról, mit kezd Zolika egy pöttyös labdával. Csúfos a végeredmény, és a mai napig nem változott túlságosan sokat…..
Na, nem mondom, hogy mindennapos eset, hogy írók megtalálnak, írjak a könyvükről, de azért három esetben már megtörtént, és a három elsőkönyves mellé felsorakozott egy kiadó is. Nem dicsekvésből mondom, eszemben sincsen ilyet tenni, annyira nem olvasott ez a blog. De annak, hogy leírom, oka van.…..
A korona-vírus első hete Magyarországon. Mivel olyan a munkám, nem záródtam be a négy fal közé. Aminek örülök is, meg nem is. Viszont bizonyos értelemben több lett a munkám, ráadásul kocsival járok, így egy csomó BKK-s olvasási idő is kiesett, régen tudtam ide, a blogra írni. Ezt a képregényt is…..
TISZTELT GION ÚR, KEDVES NÁNDOR! Manapság valamiért divatos levelet írni olyan művészeknek, akik már nincsen az élők sorában. Többen, többfelé élnek ezzel az eszközzel. Például Sal Endre, a Facebook-os Újságmúzeum szerzője is megtette nem egy alkalommal. Akkor is, amikor nem ismerte személyesen a…..
Nem szoktam újságcikkekről, hírekről írni, mert a blogom könyvekről szól. Bár a meghatározásában azt írtam: az olvasmányélményeimről.Annak, hogy nem írok ilyenekről az a fő oka, hogy a napi politikát igyekszem kerülni. Főleg, mert nem hiszek benne. A pártpolitikát pedig végképp, mert abban még…..
Mohácsi Zoltán 2020.03.10 20:00:49
@Szabó A. Imre:
Olyan kis tájékozatlan vagyok, hogy nem hallottam az esetről. De elképesztő és sajnos jellemző.

Hosszú évekkel ezelőtt egy bíró barátommal volt egy beszélgetés egy levelező-csoportban a bíróságok döntéseiről, illetve a bírók döntéseinek a felülbírálhatatlanságáról. Ő védte a mundért, hivatkozott erre-arra, hogy Magyarországon jogszolgáltatás van, nem igazságszolgáltatás. Nagyon szeretjük ezt a bírót mint embert, személyes az ismerettség, de erre harsányan röhögtünk.

A történeted aláhúzza, amit akkor mondtunk. A bírók azt csinálnak, amit akarnak, illetve amit megengednek nekik, de amit megengednek vagy sem, az a legritkább esetben szakmai dolog, sokkal inkább politikai érdek.

Ez is egy érdekes történet a bírói függetlenségről:
determinhitel.hu/tortenet.php
Mohácsi Zoltán 2020.03.10 20:52:58
@Szabó A. Imre:
Még egy kis kiegészítés.
A történet, amit leírtál azért is elképesztő, ami országos szinten is zajlik: a valóság kettévált. Van liberális valóság és van a realitás. A liberális valóság logikája alapján gyakorlatilag egyetlen baj van: az, hogy a világ fittyet hány az egalitarizmusra. A realitás meg azt mondja, bele fogunk dögleni a félreértelmezett humanizmusba. Erre példa az általad citált történet.
Kétszer mentem el mellette a könyvtárban, kétszer vettem kézbe, lapoztam bele, kétszer tettem vissza. Aztán tettem egy nagy kört, félemelet, emelet, nagy ez a könyvtár, aztán vissza a pulthoz, mert volt raktári kérésem is. S csak utána mentem vissza a Hamis profil-ért. S amilyen bizonytalan volt a…..
Jóvátéve a tegnapi ballépésemet, amikor is nem könyvről, hanem egy újságcikkről írtam bejegyzést, és amely bejegyzésről ítéletet is mondtott az internet népe (a kutya sem olvasta el) most és máris és azonnal egy nagyon kedves, derűs, szórakoztató regényt, mesét, mondát ajánlok a…..
Erle Stanley Gardner-rel kamaszkoromban kezdődött a szimpátiám. Nagyjából mit sem tudva arról, hogy ki méltán híres és ajánlottan olvasandó krimiszerző, egyedül Agatha Christie neve mondott valamit, egyszerre csak belevettem magamat az Albatrosz és a Fekete Könyvek sorozatba. Szinte válogatás nélkül…..
Hernádi Gyula regénye eredetileg 1971-ben jelent meg először. Aztán még párszor. Én az 1979-ben belőle készült filmet láttam először, parádés szereposztással: Bitskey Tibor, Juhász Jácint, Benedek Miklós, Oszter Sándor, Bács Ferenc, Rajhona Ádám, Reviczky Gábor, Madaras József, Hernádi Judit, Gáspár…..
MILYEN NŐK TETSZETTEK? Szerelmetesfeleségtársam egyáltalán nem törékeny. Kezdettől fogva, úgy a második pillanattól láttam és imádtam, hogy mindenhol van rajta mit fogni. Nagyon kedves volt minden érzékszervemnek. Ez tizenkét év után is így van, pedig már látjuk egymáson „az arcunkra szőtt változó…..
Mohácsi Zoltán 2020.02.02 21:19:15
@Nassoló Kistigris:
Mindarról biztosan nem szólhat, gondolj csak bele, mert ismétlem, nem az a témája.

Frusztráció:
A könyv is írja, emlékeim szerint én is érintettem az értékelésben a saját tapasztalatomat is: az önértékelés területén mutatkozik meg. Saját privát kis szociológiai felmérésem az évek során ugyanerre vezetett: talán két nővel találkoztam, aki elégedett volt önmagával, anélkül, hogy megfelelt volna a médiában nyomott bombanő-kategóriának. S a legtöbb asszony elégedetlen volt magával akkor is, ha a belé szerelmes férje tökéletesen elégedett volt vele.

"az értékelés témája nem a szerelem, nem a párkapcsolat"-?
Nem. az értékelés témája a könyv, aminek nem elsődleges témája a szerelem és a párkapcsolat. Ahogyan a könyv, úgy természetesen az értékelés is érinti a kérdést. Mondom: érinti. Igen, a szerző is fel van háborodva, hogy a jelen trend, ami ki akarja ölni a nőből a nőiességet és a férfiból, hogy a nőies után vágyjon, végső soron tönkre vágja a családokat is, megsebzi a párkapcsolatokat is (idéztem az értékelésben azt a patkány-kísérletet), de az elsődleges téma nem a szerelem és nem a párkapcsolat. Érted, ugye?
Mohácsi Zoltán 2020.02.03 22:33:06
Kedves Kistigris!
Tegnap nem volt időm válaszolni neked, meg ma is csak most.
Úgy gondolom, valóban az lesz a legjobb, ha a beszélgetést az után folytatjuk, ha elolvastad a könyvet. Egyszerűbb lesz a beszélgetésünk. Mondom beszélgetésünk. Nekem eszembe sem jutott vitatkozni veled. Végig csak arról beszéltem, hogy a könyv nem arról szól, amire reagálsz. Egyáltalán nem a nők ellen beszél, semmiféle hímsovinizmus nincsen benne, egy jelenségre, egy folyamatra hívja fel a figyelmet. Ennek okáért nem is párkapcsolati, női lélektani segédkönyv. Térjünk vissza rá, ha túl vagy rajta.

A bejegyzésedben volt még egy mondat, amire reagálok. Ezt írtad:
"S a legtöbb asszony elégedetlen volt magával akkor is, ha a belé szerelmes férje tökéletesen elégedett volt vele."
És ezt mi alapján lehet boztosra venni, hogy igaz? Bemondásra? – kérdezted.
Persze. A barátaimról, közeli ismerőseimről beszélek. De egyébként hogyan máshogyan? Tegyem a szívemre a kezem, és úgy mondjam, hogy tényleg szerették ezeket az asszonyokat? Vagy hogyan?

Na, jó, még valami. A frusztráció szó egyáltalán nem a nőkhöz, hanem az emberekhez kötődik. Én magam is frusztrálódhatok nap mint nap, akár a feleségemmel, akár a nevelt lányommal, akár a munkahelyemen, akár elvetélt íróként, bárhogy. Nem is értem, hogyan jutottál el a nők lecsirkézéséig...?

Nem bírom ki, még egy dolog. Csak úgy szabad asszociációként, ahogyan te is írtál:
Szeretem a feleségemet. Szerelmes vagyok belé. Az első naptól fogva, amikor megismerkedtünk. Ez tizenhárom éve volt. Szeretem benne a nőt (igen, a testét is, naná, hogy!), szeretem benne az embert, szeretem, mert ő: Ő. Egy másodpercig eszembe nem jutott szelektálni, hogy ez a lelke, ez a teste, ez az érzelme. Őt szeretem. Ahogy van. Bruttó. Akkor is, ha veszekszünk. (Tegnap is megtörtént.) De veszekedés közben is szeretem. Nem azért, mert ufó vagyok. Ő sem az. Csak a másik felem. Ahogy a blogomon is írni szoktam: a szerelmetesfeleségtársam. Van ilyen.

Nem is tudom, miért írtam le neked...
Ja, de tudom. Mi pasik, tetszik, nem tetszik, így alakított az evolúció, így teremtett a jó Isten, ilyennek akart a sors, vizuálisak vagyunk. Szerencsére. Mert ti nők meg szépek vagytok. Szeretem nézni a feleségemet. Persze! Mindenhogy.

De képzeld, van olyan, hogy mutat nekem egy másik nőt, hogy: „Nézd csak, Morzsám, ő tetszene neked, nem törékeny!” Én meg azt mondom, igen, szép. Mert szép, ami szép. A feleségemet meg imádom. Érted, ugye?

Jobb lenne, ha hazudnék, ő meg úgy csinálna, mintha nem tudná? (S ezzel nem azt mondom, hogy miközben kézen fogva megyünk az utcán szélkakasként forgok más testek után. Mert nem.)

Ezt pedig nem értem, ha pedig igen, akkor kategorikusan visszautasítom:
„látom más meg nem érti/szándékozik érteni (nem kötelező természetesen).”
Mohácsi Zoltán 2020.02.29 09:52:51
@Majdénmegmondom:
A Norbi-vihart nem kommentálnám. Se pro, se kontra. A véleményem meg volt róla. Itt és most nem szállnék be a további marketingjébe.

A második bekezdésedről szól a könyv: arról, hogy mi a fenéért kellene komplexusosnak lennie egy álomarcú-csodatestűnek, és mégis miért az mégis?
Azért sem írom le sokadszorra, hogy a képregényekre apa nagypapám, a Mohácsipapa szoktatott rá azzal, hogy rendre kitépte a hetente megjelenő Füles rejtvényújságból az abban rendszeresen megjelenő, kétoldalas képregényeket, majd gondosan körülvágva egy spirálfüzetbe ragasztgatta a teljes…..
Mert kötelességtudó vagyok, még ez a legényke regénykét is a Napkút Kiadótól/nak/által bevállalt olvasás/írás feladat/élvezet részeként vettem kézbe. Optimalizálom a mondanivalómat: Novics János művei is része volt azon hasra ütéssel választott könyvek pakkjának, amit a hét elején a kiadótól kaptam,…..
Borcsa Imola elsőkönyves író. A könyvét a Napkút Kiadó adta ki, és azok közé a  kötetek közé került, amiket találomra választottam (egy kivételével) a kiadó újdonságai közül, hogy írjak róluk. Sem a szerzőről, sem a kötetéről nem tudtam semmit, mondhatnók abszolút szűz voltam belőle. Van az úgy,…..
Az úgy kezdődött, hogy Kása úr, az elsőkönyves szerző megkeresett, írnék-e a vadonatúj sci-fijéről egy blogbejegyzést? Ha igen, a kiadó küldi a könyvet. Igent mondtam, küldte. Én meg a kiadónak a linket, mintegy köszönetképpen. Pár nap múlva jött egy levél tőlük, hogy ha lenne kedvem írni az…..
Réti Lászlóról már nem írok, több könyvénél is megtettem már (lásd legalul), és nem szeretem ismételni magamat. Legyen itt és most elég, hogy Réti magas rangú rendőr volt, mielőtt íróvá avanzsált. Írónak viszont egyre jobb. Alapvetőn, a saját bevallása szerint szórakoztatni akar a könyveivel. Ezzel…..
Mohácsi Zoltán 2020.02.20 15:45:39
@3negatívszó:
Aham... Köszönöm! Vagyis a borító marhára nem sikerült, semminek semmihez semmi köze... Kár!
Mohácsi Zoltán 2020.02.21 13:05:04
@Terézágyú:
Egyik sem. A jövő egyik lehetséges, valószínűsíthető alternatívája. Leginkább a közeljövőben játszódó politikai thriller.
Mohácsi Zoltán 2020.02.21 15:30:48
@fehérfarkas:
Ezáltal még életszerűbb Réti könyve, még kevésbé sci-fi, és még kevésbé propaganda.
A Ha/Ver sorozat nem gyerekkönyv. De nem ám! Egyáltalán nem! Még akkor sem, ha belekalkulálom, hogy az én gyerekkorom óta (ötvenhárom vagyok) lényegesen odébb tolódtak az ingerküszöbök. Ha/Ver-ünk még a főszereplőkre nézve sem YA-irodalom, hiába kamaszok. Akkor sem, ha az egyikük kiskamasz. Vess egy…..
Ez a füzet a könyvtárban a mintegy véletlenül talált képregény immár negyedik része. Az első háromról írtam már értékelést, az azokban írtakat most nem ismételem meg. (A linkeket lásd alább.) Ám azoknak, akik nincsenek képben egy tömör összefoglaló engedtessék meg! (S ha nem engedtetik meg, akkor…..
Csak a rend kedvéért. * Ez a könyv egy hosszú, eredetileg újságos kioszkokban árusított sorozat része. * A címében szereplő Nagy Testvér megfogalmazás George Orwell-től származik, az 1984 című könyvében így hívták az ábrázolt diktatúra legfontosabb emberét. Abban a diktatúrában a polgárok minden…..
Nicolas nagyon rövid történelme Úgy gondolom, és nem nagyon szoktam tévedni (egyszer azt hittem, hogy tévedtem, de tévedtem)*, hogy kevesen vannak, akik ne ismernék vagy ne ismernének valamit a kis Nicolas viselt dolgaiból. Aztán el kell gondolkodnom, hogy frászt, egyre kevesebben olvasnak, a…..
Barátom, mondhatom ez aztán érdekes eset! Még pénteken kaptam egy elektronikus levelet, hogy hétfőn szerelmetesfelségtársam cégéhez az egyik futárszolgálat ekkor és ekkor kivisz egy csomagot, itt és itt módosíthatom a kiszállítási címet. Éltem a lehetőséggel, módosítottam, átkértem a munkahelyemre,…..
A SZERZŐK Réti könyveiből viszonylag sokat olvastam már. Az írásaival való debütáló találkozás nem volt szerelem első látásra, de a második már igen. Mint a házasságaim: az elsőben valami volt, nem volt cefet, ahogyan volt, de a második megmutatta, milyen egy igazán működő kapcsolat. Aztán ahogyan…..
A napokban a blogom Facebook-oldalán keresztül megkeresett a jelen könyv szerzője, Kása Ferenc lenne-e kedvem elolvasni az első könyvét, és írni róla. Nem csupán a kérdést tette fel, hanem mellékelt egy rövid összefoglalót a regényről és egy YouTube-linket is a könyv trailer-éről. Amikor az…..