Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csonka Ákos

177 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Online sajtótájékoztató keretén belül mutatta be közös projektjét a zselízi Sacher Polgári Társulás és a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein (rövidítve: GASTROKULTURA) című projekt az INTERREG Szlovákia-Magyarország…..
„Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm. Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség. Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség öröm.” Ez a Rabindranath Tagore idézet van tollal beleírva az egyik könyvbe, melyet nagyapámtól örököltem. A könyvet a Csemadoktól kapta egykori munkája megbecsülésének…..
Halálának 100. évfordulóján emlékeztünk meg városunk jeles szülöttiéről, Kherndl Antalról. Zselízen született 1842. május 10-én, és Budapesten halt meg 1919. október 7-én. Neves mérnök, műegyetemi tanár, a magyar tudományos technika jeles úttörői közé tartozott. Középiskolai tanulmányait a budai…..
Az újkori magyar politikatörténet legnagyobb öngólját láthattuk a napokban kikerekedett botrányból a Most-Hídtól. Akarva akaratlanul Paľo Ďurica elhíresült öngólja jutott eszembe, amikor a Videotonban játszva a Debrecen tizenegyesét ugyan kivédte a kapus, mire Ďurica a kipattanót kíméletlenül verte…..
Szlovákia, a béke, a szeretet és a tolerancia hazája. Sirályok repülnek az alkonyban, reggel pedig galamb száll az ablakpárkányra olajággal. A távolba tekintve mókusok pajkoskodnak szelíden egy vadgesztenyével, miközben Čaputová elnök asszony mosolyog, hogy immár győzedelmeskedtek a „rossz…..
Csehszlovákia 1918. október 28-i kikiáltása ellen több tiltakozó tüntetés is zajlott a Felvidék magyarlakta településein. Bár Balassagyarmatot szokás a legbátrabb magyar városként (Civitas Fortissima) emlegetni, de Pozsonyban, Komáromban, Kassán és Zselízen sem voltak hajlandóak belenyugodni…..
Többször írtunk róla, hogy milyen kivételes értékekkel rendelkezik a zselízi Szent Jakab-templom. A közel 700 éves szakrális építmény falait a feltételezések szerint 14 freskó díszíthette, ám többségük mára eltűnt. Jelenleg öt falikép található a templomban, közülük egyet tavaly fedeztek fel…..
Rögtön az elején szögezzük le: Zuzana Čaputová egy szimpla politikai termék. A mainstream média és a magas járaton pörgetett politikai marketing hozta létre és adta/adja el. Pár hónappal ezelőtt kis túlzással még Pezinokban (Bazin) sem nagyon ismerték, most pedig vélhetően nagy többséggel fogják…..
Egyre népszerűbb a fiatalkorom emblematikus online kvízjátékából készített tévéműsor, a Honfoglaló. Középiskolai és egyetemi éveim alatt hatalmas csatákat vívtunk meg ebben a játékban a cimborákkal. A sok egyéb hülyeség mellett ennek legalább értelme is volt, hiszen játszva bővíthettük általános…..
Kimondottan nem örültem, amikor megláttam az EB-selejtező sorsolását, hogy Szlovákiával kerültünk egy csoportba. Lehet, a túlzott aggodalomreflex miatt, de úgy éreztem, nehéz ebből jól kijönni, bárhogy is legyen. A felvidéki néplélek sajnos eléggé csapzott állapotban van, ezért óvni kell minden apró…..
Mint közismert, Bugár Béla jócskán a saját és pártja elvárásai alatt teljesített a köztársaságielnök-választáson a szavazatok 3,1 százalékának begyűjtésével. Ennek okait és hatásait már sokan sokféleképpen kielemezték. Legtöbbjük – Bugáron kívül – egyetértett abban, hogy ez a szereplés bukás a 30…..
Bugár Béla, a Most-Híd elnöke megszégyenítő és megsemmisítő vereséget szenvedett az államfőválasztás első fordulójában, 3,1 %-os eredményével. A választási eredményeket elemezgetve viszont pár következtetést le kell vonnunk. Először is le kell szögeznünk, hogy Bugár gyenge eredményét ráadásul…..
Gyakorlatilag nincs olyan év, hogy a Zselíz és Lekér között húzódó I/76-os számú, 3 kilométeres útszakasz ne követelne halálos áldozatot. Az út mellett mementóként sorakoznak a gyertyák és emléktáblák, melyek kegyeleti okokat szolgálnak, mégis lehangoló látványt nyújtanak. A nyílegyenes út…..
Bugár Béla a minap arról panaszkodott, hogy elege van abból, hogy neki kell kibékíteni a közjogi méltóságokat. Ezzel szemben Andrej Kiska arról számolt be, hogy Fico zsaroló ajánlatát Bugár közvetítette számára. Most akkor békít vagy beáll a sorba? Kiska szerint a KTAG cég ügyvezető igazgatója…..
A legnagyobb magyar mondta egyszer, hogy aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan. Így állok most valahogy az állmafőválasztás előtt én is Szlovákiában. Öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula vállalta elsőként, hogy megmutatja – ha nem is esélyes befutóként, de –  itt vagyunk és meg akarunk maradni…..
Ami Egernek a Bikavér, Tokajnak az Aszú, vagy mondjuk Burgundiának a Chardonnay, az a Garam mentének a Peszeki Leányka. Bár reneszánszát éli a Kárpát-medencében a szőlészet-borászat, számos olyan borvidék vár még felfedezésre, mely ugyan kiváló adottságokkal rendelkezik és prémiumborokat képes…..
Hát, elkezdődött – mondotta volt Theoden király a Gyűrűk Urában a Helm-szurdok ostroma előtt. Valahogy mi is így állunk most a zselízi migráns esete láttán, amivel Szlovákia gyakorlatilag elveszítette „migráns-szüzességét”. Ugyan egy kis esetről van szó, mindenképpen érdemes lesz megjegyeznünk. A…..
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – hagyományaihoz híven – idén is pályázatot írt ki „ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére” címmel a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára. Mivel…..
Tavaly nagyon felháborított a főként a Momentumhoz kötődött „bulitüntikézések” agresszióba fulladása. Semmi kivetnivaló nincs a tüntetés intézményében, a demokrácia egyik fontos tartópillére, hogy bizonyos elégedetlen hangok csoportosan kifejeződhessenek. Ezzel igazolják leginkább a demokratikus…..
Miután a virgoncan szaladó Garam-folyó Lévánál áttör a vulkanikus Közép-Kárpátok hegyakadályain, és a Kis-Magyar-Alföld széles keleti lapályára érkezik, nincs oka többé a sietségre. Szépen, megszelídülve csordogál tovább, egyre szélesebb medrében, útját ligeterdőkkel, fűzesekkel kísérve, majd hosszú…..
Fantasztikus freskólelet került elő a vakolat alól Zselízen. A Szent Jakab-templomot eredetileg 14 középkori falfestmény díszítette, ám ezekből mindössze négy maradt fenn, és csak ötről volt eddig tudomásuk a szakembereknek. A freskók vélhetőleg az eredeti templom építésekor, 1353 és 1388 között…..
Emlékeztek még a nyár üde sugaraira, amint csillámként szórták tele a liget varázsát, s pajkosan furakodtak be az elfeledett rejtett zugok mélyeire? Nem? Hát, hogyan is lehetne ezt idézni, miközben az őszi sokadalom egyenként ereszkedik le a fák levelein, s lepik színessé a hajdani zöld gyönyör múló…..
„Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.” Arany János Tisza Domokosnak írt intelmét választottam politikai krédómnak, mely úgy gondolom magába foglal mindent, amit egy embernek az élete során tudnia kell. Emberek vagyunk különbözhetnek a nézeteink, az…..
Az MKP zselízi alapszervezete határozatban foglalt állást, hogy a jelenleg is hivatalában lévő polgármestert, Juhász Andrást támogatja a november 10-én esedékes önkormányzati választáson. Tekintettel, hogy nem állítottunk saját polgármester-jelöltet, úgy határoztunk, hogy megvárjuk a jelöltség…..
„Az MKP, mint a városi képviselő-testület legerősebb, egyedüli frakcióban működő politikai ereje és szervezetben működő pártja számára fontos a lakosság város ügyeivel kapcsolatos véleménye. Ezért úgy döntöttünk, hogy a következő ciklusra vonatkozó választási programunkat a lakossággal együttműködve…..