Regisztráció Blogot indítok
Adatok
+mondom

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sciencce-fiction irodalom nagy klasszikusai gyakran értek meg folytatásokat, a legnagyobb sikereiket pedig az alkotók előszeretettel bővítették komplett univerzumokká. Manapság a hollywoodi filmek kapcsán hallani elsősorban az univerzum-építés fogalmáról: a folytatásos vagy éppenséggel csak lazán…..
Azt mondják, hogy az okos ember tudja, hogy az információk fele butaság, de az igazán zseniális ember azt is tudja, melyik felét hiheti el annak, amit hall. Vajon hihetünk-e egy orvos által írt, gyógyszertárakhoz köthető weboldalon megjelent cikknek? Jól tesszük-e, ha egyszerű és szimpatikus…..
+mondom 2018.08.06 17:47:25
@fordulo_bogyo: Ezt csak most látom.
Egyébként nem, ez nem szódavíz. Mert az főleg vízből és a benne oldott CO2-ből áll. Viszont a leírás szerint ez CO2 (99.8%), ami vizet is tartalmaz :D Van ebben valami hasonló, mint a fröccsöknél a házmester-vicceházmester? :D
Felhő, okosizé - mi más jutna a ember eszébe, mint valamilyen csúcstechnológiával előállított, modern termék? A marketingesek is jól tudják ezt - nem véletlen, hogy ezek a kulcsszavak jelentik egy elsőre meghökkentő (üdítő)ital arculatépítésének alapját: Tiszta, friss íz melyet a felhők ihlettek.…..
Mióta Japánban "feltalálták" a levegőkonzervet, jelentősen romlott azoknak az esélye, akik extrém nagy árréssel akarnak könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagot forgalmazni. A magyar találékonyság azonban nem ismer korlátokat: így született meg a szűz víz...  Nagyjából sejthető, hogy miről lehet…..
Alimento Banán 2018.04.06 19:19:16
A banán az egyik legnépszerűbb déligyümölcs, meg is lepődtem volna, ha nem kerül elő a világháló mélyéről egy írás, mely szerint a banán mindent (is) gyógyít. Egy kis gyűjtemény következik arról, mire (nem) jó a banán...
Emailezni mindenki szokott, már az átlag magyar nyugdíjasok is elolvasnak egy-két üzenetet havonta az Ausztráliába szakadt unokáktól, illetve ezen a csatornán tárgyalják meg egymással, hogyan akarják szíriusziak kiirtani mikrohullámokkal a Jupiter aszcendensű indigó gyerekeket a Föld színéről. A…..
+mondom 2018.03.26 14:25:21
@Tehetséges ugandai buzi: Persze van az is, amikor nem fontoskodni akar, hanem annyi ember érdekelt és aki reply all-t nyom az szivat másokat. Vagy magát. A két kedvencem:
-valami esemény szervezős mail jön és kérik, hogy jelezzünk vissza, hogy van-e bármilyen élelmezési problémánk, kívánság, stb. Aztán jön valaki és reply allban beböfögi, hogy ő vegetáriánus vagy éppen laktóz intoleranciája van...
-a másik pedig amikor a 20 cc-ben levő ember közül 2 folytat kétszemélyes csetet, figyelmen kívül hagyva, hogy azt még 18 másik is látja...

Viszont az ülepítést nem egészen tudom hova tenni: ha rögtön nézem, hogy mi jött, akkor az eredeti, esetleg hosszabb elmélyülést igénylő munkával nem haladok. Így, én ki is kapcsoltam a felugró outlook üzenet jelzőt, csak az értesítési sorban meg az outlook ikonján jelenik meg, hogy valami érkezett.

És a felugró értesítőről jut eszembe egy volt HR-es kollegina, aki valami előadást tartott, miközben érkezett a Jaegermeister (vadász) családnevű kollégától egy levél, amiben a fia születését jelentette be. Csak éppen a levél címe volt félreérthető: Ein ganz nackt Jaegermeister (egy teljesen meztelen vadász). Alig volt ciki az előadás közben. Szóval, érdemes lehet kikapcsolni azt az értesítőt :D
1989-ben beléptem a Fidesz-be. Akkor még úgy hívták, hogy Fiatal Demokraták Szövetsége, fiatalok voltak és demokraták. Ma már – az akkori szabályok értelmében - nem lehetnék a tagjuk. Nem is vagyok, de más miatt. Boldog, lelkes ifjú voltam, hogy bizony én is teszek a demokrácia ügyéért valamit.…..
+mondom 2018.01.24 13:19:26
@Brendel Mátyás: Valahogy nekem is ezen akadt meg a szemem. De kicsit más kontextusban: amikor Orbán csinálta a fellendülést, akkor "jelentősen javított az ország gazdasági helyzetén, hogy ezt miként tette, nem tudom, hiszen nem értek hozzá."
Amikor pedig Gyurcsány volt kormányon, akkor hirtelen ért hozzá és kimondja, hogy "majd csőd szélére lökték az országot"... Csalódott lehet, de még nem ismerte fel és el, hogy még mindig kettős mércével mér.
Hogyne védene meg a gatyamadzag, ha egy vörös fonál is megvéd? A gatyamadzag, ha jó minőségű, jóval vastagabb és erősebb! Persze, ez az okoskodás nem feltétlenül helytálló: nem mindegy, milyen is ez a fonál. Ha követjük az utasításokat, nem próbálkozunk mással, csak vörössel. Mert mit is ír a Tudás…..
Na jó, csak én zártam be épp az előbb a böngészőm bezár gombjára kattintva. Talán nem hazudtam túl nagyot, csak a hatásvadászat kedvéért nem bontottam ki a az igazság minden részletét. Egy biztos: sokkal többen kattintottak így az írásra, mintha csak azt írtam volna: Antal Valira hivatkozva részben…..
Körútra indult a világhálón egy cikk,  mely szerint egy francia kutatás igazolta a homeopátia létjogosultságát a háziorvosi praxisban. Elolvasva a kapcsolódó anyagokat nekem egészen más végkövetkeztetésem támadt...
+mondom 2017.06.13 10:35:59
Huhh, érdekes cikk és még érdekesebb vita. A vizsgálat és a konkluzió alapján jutott eszembe ez a cikk:
www.gyogyszeresztortenet.hu/wp-content/uploads/2013/09/Szalicilter%C3%A1pia-homeop%C3%A1tia-orvost%C3%B6rt%C3%A9nelem.pdf
Ami érdekes belőle:
-A homeopátia az 1700-as években kezdődött fejlődni, teret nyerni. Amikor is az akkor szokásos kezelésekhez képest (érvágás és hasonlók) valóban kevesebb mellékhatással járt.
-És eredetileg olyan betegségekre használták ahol a betegség és a gyógyszer valóban hasonló tüneteket mutatott. Pl. malária és kinin, ahol a nagy dózisú kinin a maláriához hasonló tüneteket mutat. Ez is azt mutatja, hogy ha jól választjuk meg a példát, akkor tudunk olyan esetet találni, amire igaz az elmélet. De hogy ettől igaz-e az elméleet, az már más kérdés...
ködpiszkáló BUÉK 2017! 2016.12.30 14:27:39
Idén is készítettünk egy kommentált válogatást a ködpiszkálóra mutató keresőszavakból. A viccesebbeket lent olvashatjátok - ezúttal többnyire Tóth Barbara kommentjeivel. Boldog új évet kívánunk mindenkinek! a kávé jó a melleknek — nem, tehát ha ágyba viszi a feleségének a kávét, lehetőleg ne…..
A gyereknevelésnek sok csínja-bínja, praktikája van, számos módszer létezik arra, hogy a gyereket lebeszéljük valamiről vagy rábeszéljük valamire. Néha azonban a legmodernebb pszichológiai tudás is csődöt mond, a cérna elszakad, és jön az "ősi módszerek" valamelyike: a szülő elkezd prédikálni,…..
+mondom 2016.03.02 10:19:39
@Marosi László: Egy kis javítás: a teheneket nem feltétlenül a betegségük miatt tartják antibiotikumon. Hanem mert a 60-as években (ha jól emlékszem az évre) észrevették, hogy kis mennyiségű antibiotikumot adva a takarmányhoz, megnő a felhasználás hatásfoka. Azaz jobban gyarapszik az állatok súlya, több tejet ad, stb.

A GMOhoz csak annyit adnék hozzá, hogy a nemesítés is egy fajta gén módosítás. Olyan egyedek fennmaradását segíti, amik valami jó tulajdonsággal bírnak, de egyébként életképtelenek lennének.
Csupasüti Tökös-Mákos Rétes 2014.09.07 05:58:05
  Tökös-mákos rétest először életemben Zalában ettem, mikor a férjem nagymamája  házi rétestésztát készített  nekünk tökös-mákos töltelékkel, gondolván a pesti unokák úgysem ettek ilyet mostanában, és milyen jól gondolta, mondanom sem kell, hogy  nagyon fincsi volt,…..
Akar Ön műanyagszatyrot enni? Esetleg kőolajból készült ételeket? Ugye, hogy nem? És a margarint megenné-e? Az utóbbi kérdésre adott válasz nem csak az egyéni ízléstől függ, hanem attól is, mit tudunk (rosszul) a margarinról. Ettől függ ugyanis, hogy tudatos vagy tudatlan…..
+mondom 2014.05.11 09:24:08
"És most jön a legdurvább: A MARGARINE egyetlen egy molekula kivételével már majdnem műanyag! Ha azonos lenne ez az egy molekula is, akkor már 100%-ban azonos lenne egy bevásárlő szatyorral! Így azonban CSAK 99%-ig azonos! 27 komponense vagyis összetevője azonos a festékkel."
Erről a részről a klasszikus vicc jutott eszembe: azt tudjátok-e, hogy ha a mama szó egy betűjét kiveszem és hármat kicserélek, azt kapom, hogy SÖR!! Nem csodálatos? :)

@Néni: abból a szempontból egyetértek, hogy aki nem tudja mi micsoda annak tényleg zavaró lehet az összetétel lista. (Jó párszor én is a kezembe kapom a páromtól valamelyik háztartási vegyszert, hogy nézzem meg, hogy szerintem jó lesz-e arra, amire neki kell :)) Viszont mindent részletesen leírni sem lehet egy üvegre. Az lehetne megoldás, hogy valamelyik központi szervezet (ÁNTSZ, OÉTI vagy valami hasonló) a honlapján elérhető lenne egy lista, hogy mi micsoda. Vagy (javaslat a gyártóknak!) lenne a terméken egy QR kód egy oldalra, ahol részletesen olvashatnál az összetevőkről. Mondjuk a marketing szöveg mellett (helyett).
Több év és több száz millió euró szükséges egy gyógyszer-hatóanyag kifejlesztéséhez, de a nagy erőfeszítések árán előállított készítmények egy része megbukik egy ártalmatlannak tűnő teszten: hatása nem haladja meg (lényegesen) a hatóanyag nélküli, üres kapszuláét,…..
+mondom 2013.11.06 22:05:06
@Komavary: Ez önmagában valóban alacsony korlát. De sokszor még mellétesznek más követelményeket: pl. minimum x értékkel csökkenjen a vérnyomás. És ahogy Vincente82 írta sokszor mellétesznek valami más szert is.
De egyébként nem minden esetben az a fontos, hogy jobb legyen valamilyen szer, mint a korábbi. Hanem mondjuk, hogy tovább hasson, valamilyen más szer mellett is lehessen szedni, kevesebb mellékhatása legyen (vagy éppen kevésbé erős)... Szóval van még néhány paraméter :)

Egy megjegyzés a klinikai vizsgálatok és a placebo használatára: számos esetben, pl. AIDS vagy rák kezelés esetén, szintén komoly etikai kérdéseket vet fel a placebo használata. Ha már van egy szer, ami legalább elviekben, és legalább kis mértékben segít, akkor etikai szempontból aggályos, hogy miért adnak a betegek egy részének "hatástalan" szert. Ezért ezeket a vizsgálatokat más módon végzik el sokszor.
ködpiszkáló titkos szerek 2013.10.18 22:25:15
Az ideges könnyűvérű, lázas kor embere gyorsan ható szerek után kapkodott és kapkod (...), nem a háziorvos tanácsát kéri ki egyik vagy másik betegségében, hanem gyorsan ható, titkos szerek után vágyódik, hogy el nem árulható baja ellen titkos gyógyszerre akadhasson. És akad is…..
Amikor az ember már azt hinné, nincs lejjebb, még mindig van 1-2 lépcső lefelé. Ezt éreztem, amikor egy ismerősömtől emailben megkaptam az energiapálca ismertetőjét. Végre itt van! - egy valódi energia,amely minden élő szervezetre hatással van !!!!! Kutatók egy csoportja több mint 25 évet…..
A macskákra mindenképpen, különösen akkor, ha az állatot a mikrosütőben szárítjuk. Egy több változatban terjedő városi legenda szerint ugyanis az USÁ-ban megtörtént, hogy egy gondos gazdi a mikróban szárította meg elázott házikedvencét, majd miután az állat elpusztult,…..
+mondom 2013.02.04 20:20:59
@calborc: Ha az ember kicsit figyelmesen olvassa, akkor az elején még azt írja, hogy alacsony energiájú sugárzásról van szó, aztán két bekezdéssel lejjebb pedig azt fejtegeti, hogy milyen baromi nagy energiájú... Döntsük már el, hogy milyen is...

@ment_a_lista: Az igaz, hogy a speciális mikrók valóban egyenletesen melegítenek. Viszont a normál háztartási mikrók nem egészen így működnek. Volt egy gyakorlatunk, ahol ki tudtuk mérni, hogy mely részeken melegít jobban a mikró (ha jól emlékszem, akkor egy szűrőpapír volt beáztatva valamilyen kobalt-só oldatba, ez volt az indikátor).
A mikró egyébként bármilyen anyagot képes felmelegíteni, aminek van dipólus momentuma. Ezt is mértük és pl. az egyéb oldószerek is jól melegedtek (pl. etanol), de persze nem annyira mint a víz...
A 21. század embere számára talán már a feledésbe merült, hogy a védőoltások bevezetése milyen forradalmi módon változtatta meg az életkilátásokat, csökkentette a gyermekhalandóságot és növelte meg a születéskor várható élettartamot. Ma bizonyos csoportok, nem teljesen…..
+mondom 2013.01.21 19:54:32
@kodpiszkalo: No akkor próbáljuk még egyszer :)
Végigrágtam magam a kommenteken... Épületes volt egyiket-másikat olvasni.
Nekem is lenne egy kis adalékom a vitához:
www.nytimes.com/2013/01/18/opinion/global/a-blanket-mercury-bank-would-block-needed-vaccinations.html?_r=1&

Külön kiemelnék néhány részt belőle:
"Despite a lack of evidence that it was harmful — and in the absence of any evidence to show that it wasn’t — the F.D.A. decided to take a precautionary approach and urged manufacturers to reduce or eliminate thiomersal from almost all vaccines in the United States."

"That is not to say that taking precautions isn’t intrinsically sensible; it’s just that sometimes dodging the issue in this way is not the best precaution, and instead of solving problems it sometimes creates them.

One of the core principles of medicine is “primum non nocere”: first, do no harm. But given the sheer numbers of lives at stake there is a strong argument that the burden of proof be shifted to the detractors.

Where a vaccine already has an established and strong safety record and is saving lives, the onus should be on producing evidence of a genuine risk before there is any change in policy related to its availability.

With millions of vulnerable lives at stake, the treaty negotiators need to engage and recognize that a ban on thiomersal would be bad policy based on bad science. "

Egyébként pedig gratulálok a bloghoz, régen kerestem már egy ilyet, ahol alaposan válaszokat kapok és az ismerőseimtől kapott körlevelek után tudom rögtön ideküldeni őket, ahelyett, hogy magam próbálnám megmagyarázni nekik ezeket a dolgokat :)