Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pizsama / Molnár Zsolt

30 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én mindennek, amit meg szeretnék rajzolni, adok egy külső keretet, és abban a keretben, a keret által meghatározott területen, távolságban rajzolom meg a témát. Akár az egész rajz kompozíciójáról, akár részletekről van szó. Ezzel a módszerrel, és jónéhány speciális, általam kitalált módszer…..
Ne ijedj meg!   Az alább olvasható két bibliai idézettel nem téríteni akarok, hanem csak azt mutatom meg, hogy 20 év rajztanítás után milyen visszaigazolást találtam a még a Bibliában is arra a gondolkodásmódra, amit megvalósítottam a rajz módszertanomban. A rajzi problémákat ugyanis én…..
Van egy beállítás, amit le kell rajzolnod a felvételin. Például az alábbi: El tudod képzelni, hogy egy ilyen bonyolult összetételű beállítás megrajzolásához mindössze öt vagy hat pont helyét kell meghatároznod a látványból? Ehhez megvannak a megfelelő mérési módszereim. Ha az öt pont megfelelő…..
              „Tévedtem”- mondta a sündisznó és lemászott a gyökérkeféről. Én is tévedtem. 10 nappal ezelőtt azt írtam, hogy megvan az első olyan tanítványom, aki az építész egyetemi ”hivatalos” rajz felvételi előkészítő tanfolyamon úgy látta, hogy ott nem kapja meg a megfelelő képzést a…..
A mostani vírushelyzetben a rajz felvételi előkészítő tanfolyamom is egyelőre ONLINE fut, mint ahogyan a középiskolai és az egyetemi oktatás. Ebben a pillanatban 72 tanítványom van egy időben a három tanfolyamtípusom 4 csoportjában. Már a tavasszal belecsöppentünk ebbe a helyzetbe és először nekem…..
  „Most a mammon kora jön” – mondta egy nagyon kedves volt tanárom még a ’90-es évek végén. Mondta az az ember, aki a ’70-es évek végén, kezdő pedagógusként új színt hozott az iskolánk életébe, és a mostani iskola is szerintem még mindig ebből táplálkozik, mert ő már jó ideje elhagyta a tanári…..
Most 2021. január 7. van és vírus miatti korlátozások. Az elmúlt 16 és fél év alatt, amióta az építész és formatervező felvételihez szükséges „kockológiát” tanítom, olyan oktatási rajzolási módszertant fejlesztettem ki, aminek előnyei egyedülálló lehetőséget biztosítanak a rajz tanulásához. A…..
A fazekas korongozás fantasztikusan jó dolog! Forog a korong, vele együtt az agyag, a vizes kezünkkel pedig igyekszünk az alaktalan, de képlékeny masszából először egy szép kerek pogácsát, majd egy hengert, végül a kívánt formájú edényt formázni… Ha! Ha? Ha elég ügyesek vagyunk hozzá! Illetve nem…..
  - Te, mondd, láttad a televízióban a Mario és a varázslót? – kérdezte Latinovics Zoltán Őze Lajost. Húsz lépés némán. - Láttam. Tíz lépés némán - Na és? Húsz lépés némán. - Megveszem. Húsz lépés némán. - Akkor jó.   „Akkor jó”. Mikor jó? Ha…..
  “A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát.”Nem mindig, mert a sánta kutya sántasága is lehet egy hazugság, ami miatt az a sánta kutya igen gyorsan is tud menekülni előlünk. Így a sánta kutya farkába kapaszkodó hazug ember is nehezen érhető utol.   Hogyan lehet hazudni?   Sokan azt…..
Amos hadnagy: "Azt hiszi maga nagymenő, mert menő klubokba jár, mert bombanők lefekszenek magának? Azt hiszi maga nagymenő, mert lebuktatta azokat a kazetta-kalózokat?" Ford Fairlane: "Beláthatja, hogy van elég okom rá." Az idézet a Ford Fairlane című 1990-ben készült filmből van.   Kértem a…..
Bence rajzai:   Kértem a Bencét, hogy írja le a tapasztalatait. Íme a levele: "Sziasztok! Két évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy építész szeretnék lenni. Az is biztos volt, hogy a BME-re szeretnék járni, csak egy probléma volt: nem tudtam rajzolni. Mivel a felvételi mellett egy rajz…..
A rajzok egy-egy folyamatot mutatnak be: - Noémi rajzolt otthon, majd lefotózta és elküldte nekem e-mailben a rajzot - Messengeren felvettük a kapcsolatot, élő szóban megbeszéltük a hibákat és a javítás módját - Noémi javította a rajzát és újra elküldte nekem e-mailben a rajzot - újra…..
Jelenleg az egész ország elvileg "otthon maradt". Az oktatás, így az én tanfolyamaim sem működnek most a megszokott formájukban. A különleges helyzetek különleges megoldásokat igényelnek. Látszólag... Látszólag különlegeseket! Mondom ezt azért, mert mint ahogyan az elveim a rajz módszertanomban…..
„ „Az amatőrök kölcsönvesznek, a profik lopnak” -ahogy vagy Picasso vagy T. S. Eliot mondta, attól függően, hogy melyikük lopott melyiküktől.” – írja Anthony McCarten a Legsötétebb óra című könyvében. A rajz felvételi előkészítőmön a tanítványaimnak én is azt tanítom, hogy: Lopjatok! Lopjatok…..
A 2018. októberében indult "normál" rajz felvételi előkészítő tanfolyamomon a résztvevők több, mint egy negyede visszatérő tanítványom. Miért? Miért kell nekik még egy tanfolyam és miért újra nálam? Egy nem volt elég? Nem, nem volt elég! Nézzük az okokat: - Van aki azért jött újra, mert a…..
Részt vettem egy művészetpedagógiai konferencián, ahol szóba elegyedtem két kolléganővel, akik az ország egyik legjobb középiskolájában tanítanak. Egy rokonom is abban az intézményben tanul, így érdeklődtem, hogy ismerik-e? Mondták, hogy igen, ismerik és összenéztek, majd ismét felém fordulva…..
Elővettem a Valóság, gondolat, rajz – Építészeti grafika című könyvet (Dobó Márton, Molnár Csaba, Peity Attila, Répás Ferenc, Műszaki Könyvkiadó 1999. Budapest). A könyvben szereplő grafikák a BME Rajzi és Formaismereti Tanszék archívumából származnak. (A cikkemben szerzői jogok miatt nem közölhetek…..
A rajz felvételi előkészítő tanfolyamom hatékonysága a következő két tényezőn alapszik: 1. órai ismeretátadás 2. otthoni gyakorlás   Az első pont minőségét evidensnek veszem, így most csak ebben a cikkben csak a második tényező, az otthoni gyakorlás jelentőségével…..
A művészeti oktatással foglalkozó egyetemekre és főiskolákra van rajzból felvételi, illetve alkalmassági vizsga. Ez teljesen érthető, hiszen csak olyanokat érdemes felvenni, akik rendelkeznek a szükséges rajzi ismeretekkel, készségekkel. Az említett egyetemek, főiskolák tanárai…..
Nézelődtem a neten és azt látom, hogy sok tanácstalan felvételizni szándékozó fiatal emberke nincs teljesen tisztában a rajz alkalmassági vizsgákkal kapcsolatban. Próbálok egy kis összefoglalót adni segítségül: A BME építész karára, csakúgy, mint más egyetemek és…..
Pizsama / Molnár Zsolt 2015.03.21 00:56:45
@iSten: Kedves Névtelen!
Köszönöm az észrevételét! Örülök, hogy a fia megtalálta a számítását. Mivel sem Önnek, sem Neki nincs összehasonlítási alapja a két említett kurzus között, így elfogadom a lelkesedését.
Mindezek ellenére a saját tapasztalatom és az olyan tanítványaim visszajelzései alapján, akiknek volt lehetősége az összehasonlításra, kitartok a véleményem mellett. Már csak azért is kénytelen vagyok, mert én nem tudok olyan csábításokkal szolgálni, mint a "hivatalos" előkészítők ( "ugyan azokban a műtermekben gyakorolhatsz, mint ahol a felvételi lesz; hasonló beállításokat, mint ami a felvételin lesz; ugyan azok a tanárok tanítanak, mint akik majd az egyetemen fognak...)
Én csak a teljesítményemmel tudok érvelni, az pedig akkor mutatja a valódi értékét, ha viszonyítom valamihez.
Amúgy ha Önben ilyen erősen buzog az igazságérzet, akkor gondoljon a fent említett, egyenlő esélyeket nem biztosító versenypályára is! Úgy érzem van egy egészséges önérzetem, önismeretem is - élek is ezzel! Ezt vitatja Ön el tőlem?
Igaz, hogy ez apróság, de ha még lenne véleménye, akkor legközelebb megtisztelhet a valódi nevével is, bár a felhasználó neve is elég sokatmondó!
Sokan azt gondolják, hogy a rajzolás tehetség kérdése. Én meg azt mondom, hogy NEM ! Ezzel kapcsolatban hadd mondjak el egy történetet! Fiatalabb koromban a családunk két házat is felépített, olyan igazi „szocializmus” módon. Nem kulcsrakészen kaptuk meg a házat, hanem…..
Ilyenkor szeptember elején főleg a végzős középiskolások számára nagy kérdés, hogy hogyan tovább? Ha még addig nem alakult ki határozott elképzelés a továbbtanulással kapcsolatban, akkor éppen itt az ideje! Már tapasztalatból tudom, hogy sokan csak ilyenkor szembesülnek…..
Az "augusztusi rajztábor" is véget ért a kicsi, de lelkes csapat részvételével. Úgy érzem, hogy egyre jobban mennek a tanfolyamaim az eredményességet és a hatékony oktatást tekintve.  Mindegyik képen az első rajz a hétfői felmérő rajzfeladatot mutatják, amikor nem szólok…..
A legutóbbi júniusi rajztábor tapasztalatairól szólnék néhány szót. A nyári rajztáborok egy kicsit mások, mint az évközi tanfolyamok. Ez nem olyan kötött, mint a többi, évközbeni tanfolyam, amelyek után azért mégis csak ott van a rajz alkalmassági/felvételi vizsga. A nyári…..