Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ludescher Ottó

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Olyanokkal lehet jót beszélgetni, netán vitatkozni, akik nézete közel áll a mienkhez. Bár az ő „eszmetársai” szívesen minősítenek engem neoliberálisnak – de Köves Alexandra[i] ilyen. Egyrészt sokkal optimistább vagyok nála: az AI, robotizáció terjedésével egyre inkább megközelíthetőnek tartom azt…..
Ludescher Ottó 2019.12.16 18:42:43
Az írás elejére reflektálok:
Az AI, robotizáció hozhatja hogy az alapvető emberi szükségletek kielégíthetőek legyenek, de csak akkor ha társadalmi kontroll alatt van, jelen pillanatban nem így van. Erről K.A. is beszél egy riportban. Igen, szerintem sikerülhet fenntartható módon elérni, mert épp arról beszél, hogy a boldogságunkat ne fogyasztásra alapozzuk, hanem a szociális kapcsolatainkra, hobbinkra, tanulásra, közösség építésre és így egy fenntartható ökológiai lábnyom mellett jó élete lesz az embereknek. Igen, mostanára látható egy lassuló növekedés a világban, de ez csak amiatt van, mert a természeti erőforrások egyre nehezebben elérhetőek. Emellett egyre nagyobb természeti károkat okoznak, hogy ezeket az erőforrásokat kiaknázhassák. A "nem növekedés" esetében a hangsúly csak a szükségleti szintű fogyasztáson van egy lehetőleg "no waste" körforgásos gazdaságban. A "nemnövekedés" lényege, hogy mindenkinek ki legyen az alapszükségletei elégítve, ami az egyenlőség irányába hat. Míg a mostani trend egy versengésen alapú fogyasztói társadalom, ahol a csúcson levők mértéktelen mennyiségű erőforrást pazarolnak el és a középosztály is ebbe a sémába illeszkedik. A rendszer logikája, versengj, hogy minél jobb pozícióba kerülj, ezáltal gazdagabb leszel és a sok pénzt elköltheted mindenfélékre, ami által "boldogabb" lehetsz és mások jobban elismernek ez alapján. Ez iszonyúan (mind természeti, mind emberi) erőforrás pazarló rendszer, ráadásul hatalmas egyenlőtlenséget teremt. A piramis alján a szemét dombon turkáló gyerekek vannak.
A "nem növekedés" a pénzben jelenthet nem növekedést, vagy a fogyasztás mértékében, de ugyanakkor növekedés van az életminőségben. Alapszintű jólét mellett, magas szintű jól-lét van. Azért "nemnövekedés", mert nem serkent arra, hogy még és még többet fogyasszunk, mint ahogy a mostani fogyasztói társadalomban van. Nagyobb torta nem lehet, mivel a Földnek végesek az erőforrásai, a biodiverzitás megőrzése mellett elérhető erőforrásokat kell minél hatékonyan felhasználni és egyenletesen szétosztani a társadalomban.