Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DrGehaeuse

0 bejegyzést írt és 3591 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jávorkút, egy hegyvidéki üdülőövezet a Bükki Nemzeti Park területén. 685 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Pár kilométerre található Istállós-kő, a Bükk második legmagasabb csúcsa. 1950-től Miskolc része, a fenyvesek hazája. Luc- és vörösfenyvesei mellé, 1887-ben svédfenyvest is telepítettek.…..
Íme először is a világ hatékonysági (és az ezzel nagyjából szinkron jóléti) állapota történeti kitekintésben:       _________________________________________________ Aztán a kritikus differenciálódási időszak lebontva régiókra: Lehet itt mindenféle kifogást, magyarázatot és…..
DrGehaeuse 2020.11.08 19:50:52
Mindjárt mondok szerintem releváns érveket, de előtte az írás apropója. Olvasom a Pálinkás József új pártjával és az ő ambícióival kapcsolatos (a baloldalhoz sorolt szerzőktől származó), többnyire lesújtó véleményeket. Megkülönböztetve egymástól a Szerencsen náci jelöltet indító balos pártokat és…..
Tegnapi hír, hogy az EU német vezetéssel dobta a jogállami klauzúrát a következő költségvetés feltételrendszerének kialakításából, és bár van erre hihető magyarázat, a mai német lapok egyértelmű ítélete szerint Orbán (ismét) legyőzte Merkelt. Az ember csak csodálkozik, hogyan lehet ez..., de ebbe…..
DrGehaeuse 2020.09.29 12:21:27
@inkább sírnál vincent:

Ebben van valami.
Businness as usual. Nincs itt semmi látnivaló.

Az orv-bán féle kner rezsim rendkívül jól hiteti el a nép "eccerű" gondolkodású (értsd: a gondolkodást sztereotípiákra és sémákra redukáló) jelentős részével (épp annyival ami az aktuális 2/3-os többség trükkös legyártására elegendő számú szavazatot ad le a megfelelő időben) hogy "kurucz" hatalom. Ha lop azt "nekünk" lopja, pénztároslőrinzgarancsinyerges a magyar érdekekért gazdagszik az adónkból stb. Ugyanakkor minden idők leeginkább "labancz" politikáját hajtja végre a gazdaságban.

Az ellenzék nagy hibája, hogy nem ezt próbálja leleplezni, hanem csak a helyére akar kerülni, hogy legalább akkora "labanc" legyen mint orv-bán.
Cserébe semmi értelmeset nem kínál.
DrGehaeuse 2020.09.29 12:26:25
„Mi, ezt sokszor kijelentettük már, de a nemzeti oldal – ha tetszik – ellenzékben van”  -- mondja a fideszes jogász, ifj. Lomnici Zoltán tíz évnyi kormányzati erőszak után. Bár 2010-ben rendszerváltás történt, „ahhoz évtizedeknek kell eltennie, hogy valamiféle elitcsere legyen”, jelezte ifj.…..
Ha van korokon átívelő (értsd: a hellén demokráciáktól máig ható) tanulsága a demokráciák működésének, hogy ez végső soron a logosznak (az értelem a szellem, a szavak és a gondolatok kicserélésének) a terepe -- tovább megyek: a munkája. Ahol elvész a lehetősége annak, hogy álláspontokat minden…..
A kormánypropaganda szerint a magyar történelem két definitív mozzanata (1.) a keleti eredetünk és (2.) Trianon. 1. A keleti eredet minden indoeurópai nyelvet beszélő nép(csoport) sajátja. Európa benépesítése kb. a Kr. e. VI-V. évezredben kezdődött (Afrikán keresztül) Palesztína felől déli, az…..
DrGehaeuse 2020.08.25 17:59:35
@chrisred: Pedig de.
Árpád "honfoghlaló magyar" hadinépe a bejövetelt követően nyelvileg asszzimilálódott az itt talált (minimum 2,5x de max. 10x) jóval nagyobb lélekszámú akkor már a nyelvi egységesülési folyamat legvégén tartó "késő avarkori" népességhez.
A mai magyar nyelv IX. századi formáját nem a "honfoglalók" hanem a helyi "lakosok" beszélték. De mivel a kétnyelvű honfoglalók egyik nyelvének szókincse az itt talált ungri (aka hungár) népesség nyelvében lévő (on)ogur török szókinccsel megegyezett, a nyelvi asszimiláció gyors és probléma mantes volt.
DrGehaeuse 2020.08.25 18:12:25
@chrisred: Nem jól tudod!
Koppány (alias kabkán) egy vezéri méltóságnév viselője volt aki a pannóniai (somogyország) ungrik "kiskirálya" volt és népe nagy részével együtt szintén római katólikus vallású volt, de meg kívánta tartani egyházainak a passaui (mások szerint salzburgi) bajor érsekség alá tartozó státusát.
Az egyeduralma maximalizálására törekvő István azzal, hogy az esztergomi érsekséget saját királyi (viági) irányítása alatt a pápa (egyházi) alárendeltségébe utalta, ürügyet (jogalapot) teremtett a Koppánnyal való leszámolásra (amit véghez is vitt sváb zsoldosok és "vendég" lovagok segítségével).
Miért kell egyetlennek, nagyon erősnek és vezérnek lennie annak, aki le akarja győzni Orbánt? Röviden: mert Magyarország nem polgári demokrácia. Kicsit bővebben: mert sosem volt az, tehát nem adott a kultúrájában az az erkölcsi, bizalmi, együttműködési képesség, amit finom úriemberek(nek látszó…..
DrGehaeuse 2020.08.12 18:39:47
@chrisred: Mondasz valamit!

Az a probléma, hogy a módszerváltás után az egy párt helyett lett sok. És egy idő után azt vettük észre hogy több pártnak több konc kell, mert több a "pártvezető" is.
A rövid válasz: lehet, de nem holnap. Akarom-e ezt? Nem. Azt akarom, hogy megálljunk a lejtőn, mielőtt erőszakra kerülne a sor. Van emény erre? Fogyóban. Az Orbán-rendszer sikeresen telepedett rá a magyar politikai kultúra antimodernizációs, etnicista fősodorvonalára, de ez a vonal és a vele járó…..
DrGehaeuse 2020.08.11 10:01:19
@tatárfejű kutya: Szerintem is az volt az egyik jel.

Az se volt kutya amit az iskolabezárással műveltek. Péntek reggel még rizsaszilárd (vagy valamelyik hasonló gyíkarc) csaknem lehazaárulózta azokat akik szerint be kell zárni az iskolákat - estére orv-bán már bejelentette: hétfőtől nem nyitnak ki az iskolák.
DrGehaeuse 2020.08.11 10:02:06
Politikai szabadságon az állampolgárok egyforma terjedelmű társadalmi elismerését és cselekvési szabadságát értjük. Nagyon röviden, a címbeli kijelentést azzal indoklom, hogy ami határolatlan, az védhetetlen, mert nincsen olyan közös alapja, ahonnan a védelem kiindulhatna (nincsenek konszenzusos…..
DrGehaeuse 2020.08.08 22:21:18
@HaFr: Ne keverjük a nyilasok és hasonlók fajmagyar etnicizmusát a (valóban egyedi és különös) kultúretnicizmussal ami a (genetikai és származási értelmben) totálisan kevert etnikumu "magyarság" fogalom mögött áll.

Még ez a fajta kultúretnicizmus sem tudatosan vállalt sajátja a magyarok többségének. A többség ugyanolyan etnikai tudat nélküli "lakosság" mint minden más modern nép esetében.
Van némi rálátásom belülről a kultúretnicizmusra. Nagyon merész (túlzó) becslésem szerint kb. 300 ezer ember lehet aki valamennyire magáénak érez valamiféle "magyarság" tudatot. Ennek is a fele inkább csak a "közösségi élmény" miatt csapódik egy-egy ilyen állandó vagy ad hoc csoporthoz.

Van kb. további 50-70 ezer "hőzöngő" (zsidózó) radikáljobber akiket ma már a mihasznák mozgalma, a többféle "gárda" és a Tyirittyán féle Betyársereg képvisel. És van még egy spéci keménymag a "turanista" kurultájos "hagyományörzők" akiket mostanában látványosan támogat a fityisz orv-bán valamelyik alosztálya.
Ha mindent összeadunk, a magyar társadalom "etnicista" csoportjai összesen sincsenek annyian mint a munkásörség létszáma volt 1989 március idusán.

Ez a magyar "etnicizmus" egy papírtigris amit általam fel nem fogható okból túldimenzionálsz.
DrGehaeuse 2020.08.09 21:15:57
@HaFr: Szerintem a magyar történelem egészen mohácsig semmivel sem volt problémásabb vagy kevésbé európaias mint akár az angol, vagy a francia esetleg spanyol.

Az oligarhák "ligái" és a nagyurak földszerzési mániája, a királyi hatalom elleni áskálódás teljesen átlagos európai trendek voltak.

Magyarország két igazi hátránya a tengerhajózásból való kimaradás és a törökvész közeli fenyegetése volt, ami mind a királyi szuverenitás erősödése, mind az újkori polgárosodást megalapozó kapitalizmus középkori "előéneklése" szempontjából behozhatatlan hátrányt eredményezet a foldrajzi felfedezések koréban.

Az a fajta etnicizmus amit Te és Morpho kommertárs is szemére vettek a "nemzeti jobbereknek" totális félreértés.

Szó sincs arról hogy (maroknyi tényleg futóbolond debil délibábost kivéve) szittya-hun-magyar dicső ősökre hivatkozva egy totálisan kirekesztő fajmagyar felsőbbrendűségre akarnánk alapozni a magyar népszuverenitást vagy neadjisten egy új királyságot.

Ellenkezőleg!

Mohács utáni történelmünk tragédiája okán a Szentkorona tan nem tudott eljutni arra a szintre ahová a Brit koronaeszme lejuthatott a viktóriánus korra.
Ugyanakkor a magyar koronaeszme sokkal jobb alap lehetett volna egy a brithez hasonló de annál jóval kontinentálisabb demokrácia kialakulásához, ha lett volna szuverén magyar király, de még akkor is ha a habsburg abszolutizmus nem lett volna magyar ellenes.

A magyar etnicizmus történelmi gyökereinél fogva befogadó és integratív. A kirekesztő és felsőbbrendűségi tendenciák 1848 utáni modern fejlemények amik kezdetben pánszerb és pánromán ellenesek (azok habsburgpárti és brutális magyarirtó cselekményeire adott válasznak tekinthetők) majd 1867 után egy erős politikai antiszemita vonal lépett fel. Trianon után alakult ki az a fajta dzsentroid és kispolgári tendencia ami sajnos a kelleténél nagyobb penetrációval bír a nép körében és tényleg leírható az általatok vázolt módon.

Én azt tagadom hogy ez a pár tízezer keményvonalas etnonáci "hőzongőn" túl nagyobb tömegekben komoly politikai hozzáállást generálna. Maximum múlékony divatjelenség kb. 150 ezer honfitársunknál és kocsmai locsogás szintű (a la cvsvrs) hablatyolás további pár százezer alsó három decilisbe tartozónál. A mai fiatalok döntő többsége pont lesz@rja.
Kövér László egy paraszt. Nem, ez sértő a több százezer tisztességes magyar paraszt számára. Szóval Kövér László egy sutyerák bunkó. Mindig is az volt, az is marad. Erről teljesen felesleges beszélni. Így ez a mostani felhorgadás is kurvára felesleges. Hadd szánja csak a kettes személyi számú…..
DrGehaeuse 2020.07.26 17:24:44
@szárny: Nekem se teccik a P-s nyanya stílusa, meg az előélete is czinkes, ettől még az a bajszos fasz egy akkora tahó mint ide lacháza.
Kásler viszont tényleg hentes módra szabadíttatta fel az ágyakat.
1000 leütés A helyzet 2020.07.15 10:45:27
A magyar nép kritikus tömege számára – történelmi okok miatt – a nemzeti, a családi és a személyes kultúrából behozhatatlanul kimaradt a polgárosodás, a személyes szabadság iránti elkötelezettség (liberalizmus), az individualizáció és teljesítményelvű értékrend. Összefüggésben ezzel – végeredményben…..
DrGehaeuse 2020.07.15 14:34:19
@screpes: Nem tudok ilyenről. Ettől még lehetett.

Sajnos immár BL mindent zárójelbe tett.
Magyarország egyik nagy reménységének tűnt számomra.
Nem tudom milyen oka volt arra amit tett (ha igaz hogy önkezével? Sajnos -szerintem- ebben nem lehetünk biztosak), nagy rejtély.

Én minimum szociális és munkaügyi miniszteri poszton láttam volna szívesen egy első valódi Magyar Köztársaság felelős kormányában.
DrGehaeuse 2020.07.18 07:44:12
@lecsós: Fején találtad a szöget!
Ne jöjjön le! Jöjjön ide! Fogja meg a lapát nyelét ha kell.
De az se lenne rossz ha valaki egyszer végre “vidékről” menne oda Pestre és csinálna valamit.
Bogdán Laciban például volt ilyen karizma (én láttam benne). MZP-ben is van, de ő kicsit nárcisztikus és nem eléggé nyakas. A hosszú birkózást is bírni kell.
Ott van még Miskolcon Veres Pál polgi. Egy lehetetlen küldetést már végrehajtott.
DrGehaeuse 2020.07.18 08:02:03
@lecsós: Jah! Innováció! Hungárián Ilonmaszk kéne egy pár, nem egy tucat nersevik mint a vej.
A haladárok versenyre keltek és balról előzik Orbán & Co-t az emberi szabadság széttaposásában. Rövidesen érkeznek a haladár békemenetek (ja, ezek már folynak is a szobrok és a boltok között lüktetve), az alternatívamentes haladár egyetemi lét (itt előztek is, nemzeti matematika még nincs, de…..
Sokan sokféleképpen értékelhetik Magyarország utóbbi két évszázadát, én úgy értékelem -- és erre tanúként hívom a magyar irodalom, a társadalomtudományok és a politika utóbbi két és fél évszázadát --, mint amiből fokozatosan kiszorult az organikus modernizáció lehetősége. Egyszerűbben, a…..
Hiába igaz, hogy a jelen megértéséhez szükséges a múlté is, nem azért élünk a világban, hogy értsük a jelent (pontosabban nagyon kevesen engedhetik meg azt a luxust maguknak, hogy pusztán a reflexióért éljenek); hanem azért vagyunk a világban, hogy folyamatosan zajló jelenben alakítsuk a jövőt. A…..
  A Horgász: "sunyi háttértárgyalásokon dőlt el Magyarország sorsa". A térképen fehérrel a magyar kézen maradt területek 1919 késő nyarán. Valójában a magyar állam -- történelmünk egyik legválságosabb évének (1918 ősze -- 1919 ősze) végére -- gyakorlatilag összeomlott. Az, hogy egyáltalán…..
DrGehaeuse 2020.06.05 11:36:18
@HaFr: Igen! 1514 részletkérdés. Én éppen ezért Mátyás Halálának évétől számítom a magyar pokoljárás kezdetét. 1490.
Pechünkre 1492 után még a hazai aranytermelés jelentőségének leértékelődése is sújtja az országot. Az"olcsó" amerikai véres arany elárasztja európát.
DrGehaeuse 2020.06.05 11:49:21
@Csöncsön: Ez nem igaz! Egy olyan erős hatalom amely egyszerre Európa szinte egészéből és Magyarországból tud mozgósítani erőforrásokat, simán egyensúlyt tarthatott volna a törökkel. A Fuggerek és Mediciek valamint a Velenceiek és a Franciák sem voltak érdekeltek egy ilyen felállásban.
DrGehaeuse 2020.06.05 21:30:16
@Vagablonde: Ez az új nicked Unionista?
A konzervatizmusnak kétszáz éve -- mióta politikai gyakorlatként létezik, emberi beállítottságként pedig még régebb óta -- meggyőződése, hogy az emberi természet változtathatatlan, állandó, és a legjobb hozzáállás a fajunkhoz az emberrel kapcsolatos alapvető szkepszis (=pesszimista antropológia). Az…..
Orbán ajánlata munkanélkülieknek a cégeknek adott mentőcsomag helyett: állami vállalatok, közmunka, hadsereg. "Három hónap álláskeresési támogatás után jár három hónap jövedelempótló támogatás, amiből nem lehet megélni, ismerte el Orbán. Ezért kínálnak mást is mellé vagy ehelyett: részt lehet…..
DrGehaeuse 2020.05.05 09:00:11
@Larrikin: Hát persze, vannak még szabályok amik egy bizonyos szögből nézve a demokrácia szabályrendszerének egyes elemeivel egyezőnek tűnnek. Viszont mindenikhez meg van a megfelelő technika amivel a knek huszárok ezeket egytől-egyig ki tudják kerülni. A Honecker/Stasi rezsim is demokratikus köztársaságnak hívta magát.
DrGehaeuse 2020.05.05 09:03:55
@Larrikin: A renszerben egy a lényeg: a hatalom -> pénz -> hatalom körforgás "körön belül" tartása. Ebbe simán beleférhet még egy gyurcsányi jellegű intermezzo is.
Krekó Péter szerint illiberális hibrid rezsimben élünk, de nincs diktatúra, mert "a rendszer nem teljesen autoriter, amiben a népakaratnak már ne lenne szerepe, a választások továbbra is nagyon fontos részét képezik a rendszernek. (...) Egyenetlen az autoriter logika, de kevés az olyan elem, ami…..
Az ún. illiberális állam csak egy kicsit értelmesebb választás a középkornál; csupán annyival, amennyivel nem kell hozzá megtanulni az időutazást, hanem elég elhinni (kellő tudás hiányában), amit az embernek egy cinikus politikai vezető mond. Hogyha ehhez egy egész ország is asszisztál, akkor…..
Valaki azt írta nekem egy korábbi poszt alatt, hogy 30 éve még volt remény... Nem értek egyet. Ez a remény (=reménykedés) azért létezhetett, mert gyengék voltak (ahogy maradtak is) a történelem- és társadalomtudományaink, következésképp nem ismertük eléggé a magyar nép kritikus tömegét,…..
DrGehaeuse 2020.04.21 04:55:52
@Moin Moin: Az az intézet még sokat fog segíteni.
Viszonylag jó anyagi lehetőségekkel felvértezve elvégzi azokat a kutatásokat amiket a marxizmus-finnugrizmus-turanizmus erőterében megcsontosodott őskövület tabukkal és dogmákkal összetákolt őstörténeti "szakma" nem végzett el.
Ennek a végén az összegyűlt tényanyagok végre térgyilagosan elemzhetők lesznek és a mainál korrektebben feltárhatóvá válhat a magyarság eredttörténete.
A mítoszok és a legendák igazságtartalmának feltárása helyre teheti sok "mélymagyar" önértékelését.
Ez elvezethet oda, hogy végre szakítsanak olyan vézérkultuszokkal amik miatt az orv-bán félék egyáltalán labdába rúghatnak.
A Fidesz szavazói végső soron a felelősek (természétesen, ki más?) a kormányuk bűneiért is (nemcsak a politikai tévedéseiért) éppen úgy, ahogy annak idején a baloldali-progresszív értelmiség és szavazótábor volt a felelős a baloldal kormányok hibáiért. Az az elsődleges felelős -- talán nem kell ezt…..
DrGehaeuse 2020.04.20 21:20:40
@Bánegressy: A csehekre mondaná a Grűn a Kohn-nak: ögyes..
DrGehaeuse 2020.04.20 21:24:00
@HaFr: Ez az! Pontosan! sajnos így állunk.
DrGehaeuse 2020.04.20 21:30:19
@screpes: További lényeges különbség a lopás (közvagyonok magánvagyonokká konvertálása és jövedelemelszívás a dolgozóktól a mutyizók irányába) nagyságrendekkel nagyobb mértékű a 2010 előttihez képest (vagy csak kevésbé titkolják).