Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balance8

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon aktuális poszt következik, hiszen épp tegnap utasította el - egyelőre - a köztársasági elnök Dr. Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét. Igazi BRÉKING sztori: Barbie otthon szül! És az hagyján, de amellett, hogy nem ment kórházba, a nagy napon végig mellette volt gyermeke apja,…..
balance8 2012.10.09 21:39:12
így társadalomtudományos területen szárnypróbálgatóként különösen izgalmas olvasni ezt a vitát. Pontosan azok a kérdések merülnek fel, melyek a leginkább kutatások tárgyát képezik nem első sorban orvasi sokkal inkább társadalmi nézőpontból. Ezzel mindjárt árnyalható is a kép, hiszen ki dönti el mi az egészséges és mi a rossz a beteg? Mi a nyugodt körülmény és mi a zavaró? Mi a tiszta és mi fertőző? Ezek a kérdések mind-mind társadalmilag meghatározottak. A kultúrákba ágyazottan tudnak csak megjelenni, mi döntjük el, hogy mit válaszolunk rá, de válaszunkra hatással van a környezet amiben felnövünk (szocializálódunk). Bár ellentétpároknak látszanak, de valójában mindig van egy harmadik pont, nincs ellentét, mert a viszonyítási pont közrejátszik, amit pedig az határoz meg, hogy hogyan tanultuk. Az "fejlett" országok orvostudománya mára elérte, hogy az legyen biztos, amit a fehér köpeny mond, betegség-képünket ez határozza meg. Kivétel erősíti a szabályt, hiszen devianciát képez a többségi társadalommal szemben, címkéket kap pl.: feminista, alternatív stb. Hogy ez jó vagy rossz nem tudom, de így van.
A gyermekek érzékelésére irányuló kérdések orvosilag biztos objektivitással megválaszolhatók, de mi van az egyéni ösztönökkel, az anya - az édesapa megfigyeléseivel, melyek mind azt bizonyítják, hogy a gyerekük tökéletesen illeszkedik a környezetbe ahová megérkezett. Hogy lehetne ez puszta racionális tényekkel megválaszolni.
de ha mindenképpen a racionalitás és a statisztikák talaján szeretnénk maradni, akkor tegyük fel a kérdést: Hány kisgyerek hal meg születés közben a kórházban, előre nem várt esemény, orvosi műhiba stb. miatt? Geréb Ágnes vitába tényleg nem szeretnék beszállni, mert teljesen pártatlan vagyok, de őt emiatt súlyosan megbüntették. Hányszor olvassuk a hírekben, hogy oxigénhiánnyal született kisgyerek a kórházban, a szülők orvosi műhiba miatt perelnek... és a büntetés?? A hiba elkerülhetetlen volt - hangzik a válasz. ...
Nálam azonban sokkal okosabb emberek is foglalkoznak a kérdéssel, ha valaki meg szeretné ismerni a kérdés társadalomtudományos, a végsőkig objektív és alapos, de az egyéni véleményeket figyelembe vevő nézőpontját:
www.idi.btk.pte.hu/dokumentumok/disszertaciok/kisdibarbaraphd.pdf