Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lin5va

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretjük az eszperantót. Tényleg érdekes kísérlet egy mesterséges nyelv megalkotása azzal a céllal, hogy az egész világ megtanulja, és eljöjjön a népek közti megértés és a világbéke kora. Csakhogy az eszperantó 120 éves története során nem csak az örök békét nem hozta…..
Lin5va 2012.10.02 21:46:13
Az igaz, amit Hegedűs Imre leírt, a cikk viszont a diplomához elfogadható nyelvvizsgákról szól. Amelyik hallgató igényes, az úgyis megtanul angolul, mert ha mégsem, akkor kizárja magát a szakmai kommunikációból. Más hallgatóknak esetleg más "világnyelvre" lehet szükségük, attól függően, milyen kapcsolatokat építenek majd, hol dolgoznak (sajnos, mind többen külföldön kénytelenek). Többnyire a tanszékek maguk döntenek, milyen nyelvtudást követelnek meg a hallgatótól, ezért megpendíteném a felsőoktatásban dolgozók felelősségét is. (Mellesleg nekem sem fogadta el a tanszék az eszperantót. Nem tiltakoztam ellene.)

Leginkább azt sajnálom, hogy az egyetemen nem tudták megteremteni a színvonalas nyelvoktatás feltételeit, részben a felsőoktatás "tömegessége" miatt. Egyszerre 100 embernek bármilyen nyelvet oktatni embert próbáló feladat.

A teljes kudarc másik oka a bizonytalan nyelvi alap. Ha a hallgató szótárt sem tud használni, milyen nyelvvizsgát várhatunk el tőle? Amikor igét kellett eszperantóra lefordítania a hallgatónak, és helyette az azonos alakú főnévvel fordította, milyen szakmai kommunikációt várhatunk majd tőle? Hogyan tanul meg például angolul?

Aminek örülni lehet, az az általános iskola A2-re felemelt kimeneti szintje angolból vagy az emelt szintű érettségi. Az nagyon fontos lenne, hogy kommunikálni tudjon a hallgató az adott nyelven. Ehhez a nyelvtanítást KORÁN kellene elkezdeni, például a bölcsődében, óvodában. Ezzel együtt is szükség lehet egy könnyebben megtanulható, ún. "közvetítő" nyelvre, ami akár az eszperantó is lehet. Ezt az ún. "nyelvi tudatosság" szintjének emelésére már használják Angliában (Springboard).

A nyelvérzék mint olyan viszont létezik: Európa legjobban angolul beszélő nemzetei között ott vannak a litvánok, máltaiak, mivel az anyanyelvük jobb hallást biztosít. A kétnyelvűség is gyakori ezeken a vidékeken, ami szintén kedvez más idegen nyelvek tanulásának. A magyarok számára nem véletlenül vonzó az eszperantó, mert fonetikus nyelv, az angol viszont kevésbé az. A hallgatók közül sokan azért választják az eszperantót vagy a lovári cigányt, mert ezekről a nyelvekről azt hallották, hogy "könnyűek". Arra sokan nem is gondolnak, hogy ezeket a nyelveket is tanulni kell, arra meg végképp nem, hogy mire fogják majd használni a nyelvtudást???
Lin5va 2012.10.10 21:27:42
@Devourius: Nem azt írtam, hogy az adott országban csak annak az országnak a nyelvét kell ismerni. Nyilván angolul is kell tudni, amit az igénytelen hallgató sem kerülhet meg, legfeljebb "megszenved" a nyelvtudásért, nehezebben boldogul stb. A cikk amúgy nem erről, hanem az "angol versus eszperantó" problémájáról szólt. Aki akar, igenis tanuljon eszperantóul, nem fölösleges időpocsékolás! Amíg csak egy ember is beszél egy nyelvet, addig az nem halt ki. Tudja-e Ön, hogy a magyart például veszélyeztetett nyelvvé nyilvánították, annyira kevesen beszélik?
www.sg.hu/cikkek/92226/szamos_nyelv_fennmaradasat_fenyegeti_a_digitalis_vilag Itt olvashatja, hogy Európa nyelvei közül "Egyedül az angol kapott minden szempontból jó minősítést." Ezek után nem kérdés, mit tanuljon a hallgató, viszont figyelembe kell venni az egyéni különbségeket és ÉRDEKEKET. Mit gondol, Svájcban élő ismerősömnek és itthon élő, külkereskedő barátnőmnek miért kell éppen "Schwützerdütsch"-öt tanulnia? A német mellett - mert azt tanulták és folyékonyan beszélik - meg kellett tanulniuk a svájci dialektust, ami jóval nehezebb nekik, mint akár eszperantóul tanulni. Természetesen angolul is tudnak. Az eszperantó - nem győzöm hangsúlyozni - egy SEGÉDnyelv, ami abban segíti a nyelvtanulót, hogy gyorsabban, jobban sajátíthasson el más, sokkal nehezebb nyelveket - mint például az angolt. Képzelje, ennek az Ön által bizonyára könnyűnek tartott nyelvnek van a leggazdagabb szókincse a világon: több mint egymillió szó! A nem angol anyanyelvű mindig hátrányban lesz egy angol anyanyelvűvel szemben! A Basic English próbálja leegyszerűsíteni az angolt, de az eredményei engem még nem győztek meg. Ha valaki komolyan veszi a szakmáját, annak úgyis a TELJES angollal kell megbirkóznia. Nem azt akarom leírni, hogy ne tanuljanak angolul a hallgatók. Az eszperantó már csak azért sem fölösleges, mert a természetes nyelvek közül éppen az angol kölcsönzött a legbátrabban a latinból, akkor miért ne segíthetne a hallgatóknak éppen a latin nyelven alapuló eszperantó? Ha csecsemőkorától tanítják a hallgatót angolra, akkor akcentus nélkül, tökéletes nyelvtani tudás birtokában beszéli majd a nyelvet. Sajnálom, nekem nem volt ilyen szerencsém :-(