Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Glob-algoritmus

71 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Baross utca egy meg nem nevezendő helyén egy arab anyanyelvű személy a fülem hallatára mondja egy másiknak, hogy az épp Görögországban lévő egyének (vagy a személyes ismerőseit, vagy általában a migrációs-/menekült folyamatok résztvevőit, a kontextusból nem derült ki) mind…..
Glob-al-Goritmus Algoritmusváltás 2015.05.20 14:59:47
Békés Márton és Böcskei Balázs könyve összezavar: olvasása közben érzed, hogy nagyon sok igazságot hordoz, ugyanakkor azt is, hogy a könyv maga is inkább egy, a társadalmi valóságot sajátosan reprezentáló, szépirodalmi értéket képviselő, esztétizált vízió. balra: A Ki!…..
A kibontakozó jemeni helyzet úgy fest, biztosítja az ország helyét a világ ún. bukott államainak sorában, mégpedig oly módon, hogy annak fényében Mali Norvégiának tűnik. Végső soron már nem a vízhiány a leginkább fenyegető veszély a Jemeni Arab Köztársaságban, amint az e…..
New Yorkban kerül megrendezésre a jövő héten az ENSZ klíma csúcstalálkozója - ahol a világ vezetői döntenek a bolygónk sorsáról. Ennek kapcsán az Avaaz.org 2014. szeptember 21-én New Yorkban megrendezi a világ eddigi legnagyobb és legjobban szervezett klíma demonstrációját.…..
Az iraki Moszul (arabul: الموصل‎, al-Mauszil) város keresztény közössége immár gyakorlatilag történelem, a szűkebb-tágabb értelemben vett térség megannyi aggasztó történése (pl. a gázai és szíriai események) közül egy talán kevéssé figyelmet kapó eseménysor…..
E blog ugyan nem szokott belpolitikai témákkal, de még áthallásosakkal sem foglalkozni, ám a törvényhozási választások mégis felhívták három jelenségre a figyelmünket, amit nem hagyunk szó nélkül. Az alábbiakat egyszerre az empíria diktálta, mégsem reprezentatívak, és…..
A török helyhatósági választások előzményei és értékelése Ahogy jóval túllép a puszta kisstílű belpolitikai sárdobálás keretein a törökországi korrupciós botrányként elhíresült belpolitikai eseménylavina, úgy az országban zajló idei helyhatósági választások is…..
Glob-al-Goritmus Nem tiszta lappal 2014.02.14 11:35:02
Olyan korban élünk, amikor a gazdag, iparosodott országok kiemelt figyelmet fordítanak a külföldi emberi jogi jogsértésekre, miközben saját szabványaiknak otthon nem felelnek meg. Különös tekintettel a nemzetközi jogi kötelezettségekre.   A szabadelvű és szabadságszerető…..
Körök. A vízbe ejtett kő által keltett fodrok azt jelképezik, hogy milyen számtalan folyománya lehet egy-egy cselekedetnek és hogy ezek a körök hogy befolyásolják emberek exponenciálisan növekvő számának az életét, ahogy a szerb katona Marko jótette is muszlim barátjával Srdan…..
Zubor Zalán 2012. április 28-án megjelent cikke történelmi hamisításokra és mítoszokra épül, ennek célja a HVG olvasóinak megtévesztése. Nem könnyű egy ilyen rövid cikkben ennyi történelmi tényt eltorzítani, de a szerzőnek sikerült. Több esetben állításait abszurd…..
A mediabistro tudósított róla, hogy a Panasonic folytatja megkezdett globális, karitatív kampányát. A tavalyi évben a kezdeményezés első lépéseként 8000 napenergiával működő világítótestet adományoztak non-profit, illetve humanitárius szervezeteknek (Mianmar, India,…..
Szaúd-Arábiában újra téma a nők vezetése. Október 26-án az immár több mint két évtizedes polgári engedetlenségi mozgalom egy újabb felvonása következik, amikor országszerte autóba ülve tiltakoznak nők az ország konzervatív hagyományain alapuló vezetési tilalom…..
Glob-al-Goritmus Olasz rulett 2013.10.04 11:56:53
Október 3-án, csütörtökön több mint két száz afrikai (többségükben eritreai és szomáliai) menekült vesztette életét az olasz fennhatóság alá tartozó Lampedusa szigete közelében, miután lélekvesztőjük kigyulladt és elsüllyedt a Földközi-tengeren. Gyakorlatilag havonta…..
Néhány hete egy nemcsak fociról szóló világbajnoki selejtezőn meghallgathattuk Románia nemzeti himnuszát, amit teli torokból énekelt, zengett, üvöltött több tízezer ember a bukaresti nemzeti stadionban. Ez a himnusz történelmietlen, önmagán jóval túlmutat és úgy vélem, hogy…..
Glob-algoritmus 2013.10.01 12:42:37
@beengedő vilma:

Pontosan, az általam hivatkozott történészek (Sand, Anderson, Gellner) nézőpontjából és tézisei alapján a nyomdakapitalizmusig ill. a termelői folyamatok megjelenéséig a nemzetek MINDEGYIKE (így a magyar is) pusztán egy elképzelt, pre-modern közösség, amelynek jelentős hányada írástudatlan és nemigen foglalkozik (nemlétező) össztársadalmi célokkal, ennél fogva értelmetlen más "nemzeteken" 9. századi (!) vélt vagy valós sérelmeket számon kérni. Csakhogy a románok az elemi oktatásuktól kezdve ezt tanulják, ebben nőnek fel és bár többségük azért talán szocializációja során elvonatkoztat, mindez meghatározza szélsőségeseik erkölcseit és tetteit is.
Glob-algoritmus 2013.10.01 15:35:51
@Gyingizik: Kedves Gyingizik, valójában egyről beszélünk. A Balibart idéző mondatomban a képzeletbeli hangsúly "a tömegek számára-n" van, nem a jelenség újdonságán, így talán világosabb. Én (más szerzőkkel ellentétben) a magam részéről nem állítom, hogy a szóban forgó premodern közösségeknek ne lett volna etnikai komponensük - kritikus példái egy részét tkp. el is fogadom - ám ezek nem abban a formában és minőségben voltak jelen, ahogy azt a nacionalista mozgalmak ábrázolni és elhitetni kívánták. Ezen közösségek "esszenciáján" a közösségek egy szűk részét kitevő politikai, majd kulturális elitet (Gramsci) érthetünk, amelyet dinasztikus érdekek, vagy személyes ambíciók vezéreltek, gyakran "népeik" ellenében is. Újszövetségi példájára ószövetségi ellenpéldát hoznék (vagyis még a világ sokáig "legősibb népnek" tartott zsidóság egységét is meg lehet kérdőjelezni, így tesz Shlomo Sand is, ajánlom figyelmébe teljes művét, a cikk végi 'bibliográfiából') :

A 12 törzs időnként gyenge, perszonalizált kötelékei (Bírák 20), államuk kettészakadása (Királyok I. könyve, 11:29-35 ) majd a két utódállam közötti konfliktusok - ahogy különben Moldva és Havasalföld viszonya sem volt mindig felhőtlen - mind az andersoni/gellneri tézist látszanak igazolni. 1862-től azonban a románok nemzeti érdekérvényesítése megdöbbentően eredményes volt - gyakran mások kárára.
“Yeah, fighting a war to fix something works about as good as going to a whorehouse to get rid of a clap.”  (Norman Mailer: The Naked and The Dead) Nem szép dolog vamzerkedni, ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon, hogy Seres László 2013. augusztus 30-án a HVG-n megjelent…..
Nemrég szíriai borbélyomnál ültem a szalonban, és ahogy az lenni szokott, ment nála az arab hírcsatornák egyike. Ülésemből adódóan nem láthattam a tőlem balra, a hátam mögött lévő készüléket, azonban szavak, mondatfoszlányok megütötték a fülemet, még ha a villanyborotva…..
Amikor holnap, augusztus 14-én a palesztin delegáció útnak indul Rámullahból, hogy részt vegyen az izraeliekkel folytatandó (béke?)tárgyalásokon, vélhetően korán, a hajnali órákban teszi mindezt, hogy a katonai ellenőrzőpontok fennakadásai miatt ne késsen sokat a Palesztin…..
VI. Mohamed marokkói király visszavonta a gyermekeket megerőszakoló spanyol állampolgár Daniel Galvan számára hirdetett amnesztiát, amely talán enyhíteni fogja azt az általános haragot, amit a kegyelmi döntés keltett az észak-afrikai arab országban. A Királyi Udvar kiadott egy…..
Két amerikai vonatkozású évforduló is volt az elmúlt hetekben. Előbb a 20. század legfelemelőbb nemzetközi pillanatai közé sorolható berlini Kennedy-beszédé, amelyre 1963. június 26-án került sor, amikor az Egyesült Államok szolidaritásáról biztosította Nyugat-Berlint a…..
A forradalom utáni részleges konszolidáció kudarcát követő egyiptomi anarchia napjainkban mintha emlékeztetne az Ancien Régime megbuktatását követő Nemzeti Konvent időszakára és a jakobinus – girondista szembenállásra. Két fél egyszerre sok. 1792-ben a korabeli Franciaország…..
A média szelektív emlékezetkiesése (és egyiptomi fókusza) ellenére Szíriában is helyzet van, cikkünk a rendre szóba kerülő légtérzár problematikáját taglalja. Június 17-én Obama elnök kijelentette, hogy nincs humanitárius jogalapja Szíriában egy repüléstilalmi övezet…..
„Örménynek lenni lehetetlenség” – összegzi a közösség helyzetét Bedrosz Altuni orvos, Franz Werfel karaktere a Musza Dagh negyven napja című világhírű regényében. Talán a doktor mondása igaz lehet napjainkban a burmai muszlim vallást követő rohingjákra is. Myanmarban…..
Valahányszor, ha elnökválasztást tartanak Iránban, szakértők és elemzők jutnak ugyanarra a következtetésre: rendben, megtörtént, ám markánsan akkor sem változnak a dolgok. Végül is, az ország legmagasabb rangú politikai és vallási tekintélyét, a fontos állami ügyekben a…..
Törökországi dossziénk folytatásaként következzék Kerékgyártó Áron írása: "Éljen a népforradalom" - hirdeti a falfirka. Több sérültje, sőt halottja van az isztambuli zavargásoknak, amellyel kapcsolatban összefoglalóan azt emelik ki a magyar nyelven olvasható…..
Nincs abban semmi új, hogy az izraeli kormány ezer új telep építését jelentette be Kelet-Jeruzsálemben. Abban azonban igen, hogy a Palesztin Hatóság fő tárgyalója, Dr. Saeb Erakat ezt úgy értékelte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter béketervének ezáltal…..