Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nudniq

0 bejegyzést írt és 296 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         Gyermekgyilkosoknak nevezte a Mandiner az abortuszra kényszerülő nőket.        Szeretném megjegyezni, hogy Magyarországon 2010 óta körülbelül háromszázezer abortuszt hajtottak végre Orbán Viktor kormányának tudtával és beleegyezésével. Tehát.  ..
nudniq 2019.08.20 01:13:41
@incze: node @Muad\\\'Dib: pont azt mondta,h az ivarsejtek éppenhogy NEM rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.

(Hiszen eleve csak fele annyi kromoszómájuk van, mint ami az emberi élethez szükséges. Ezért a spermiumok meg a megtermékenyületlen petesejtek elpusztulása mégannyira sem lehet "gyilkosság" mint 46 kromoszómával (23 teljes párral) rendelkező sejteké.)
nudniq 2019.08.20 01:50:26
@incze: éppenhogy nem. @Muad\\\'Dib: az idézett kommentjében a megtermékenyített ivarsejteket NEM a testi sejtekkel, hanem a meg_NEM_termékenyített ivarsejtekkel (mégpontosabban a semmit-meg-nem-termékenyítve elpusztuló hímivarsejtekkel) állította szembe.

(erre még konkrétan utal is, mikor @labrys: hozzászólásából külön kiemeli, hogy: "...potenciálisan „életet hordozó” spermiumok millióit hagyja elpusztulni..." azaz ezzel száll vitába)

"potenciálisan „életet hordozó” testi sejtjenk"-ről csak labrys és Te beszéltél, Muad\\\'Dib éppenhogy (hsz-ed alapján nagyon is bölcsen) nem foglalkozott azokkal.
nudniq 2019.08.21 21:34:17
@kemény keleti kommentelő: szerintem ha egy női bandavezér/drogbárónő saját kezűleg nyír ki valakit arrafelé, valószínűleg ő is ugyanannyira marad büntetlen, mintha férfi bandavezér/drogbáró tette volna ugyanazt. (Feltéve, hogy a bandája ugyanannyira van társadalmilag/korrupcióilag beágyazódva.)

Azaz nem az a lényeg, hogy a "nőket" büntetik durvábban, hanem a kifejezetten _kiszolgáltatott_helyzetű_terhes_nőket_ és csakis akkor, ha a "magzatuk elleni tettet" lehet belemagyarázni (hiszen így az igazán keresztényi).
       Kedden helyi idő szerint este hétkor kerül sor az Alsóházban a miniszterelnöki Brexit Deal-ról való szavazásra. Senki sem tudja, hogy mi történik, teszem azt, este nyolc órakor (elképzelhető, hogy kiegészítések benyújtása miatt a szavazás elhúzódik, de az szinte száz százalékig biztos, hogy…..
nudniq 2019.01.17 16:14:34
@incze: mondjuk kisbritannia kemény brexit esetén is az EUban maradna, mert Franciaország szerves része ;)
          Freund Tamás, meglehetősen dühösen, kimondta azt, amire elég sokan gondolnak. A legtehetségesebb emberek fogják elhagyni Magyarországot az akadémiai intézeti rendszer szétverése miatt.         A Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb szerepe az volt a rendszerváltás után, hogy itt…..
nudniq 2018.12.11 00:14:16
@netukki: A pácsó és a matracsír csak akkor _hangzik_ hülyén, ha rosszul olvassuk ki. ;) (Mondjuk abban igazad van, hogy itt éppenséggel előírhatná a helyesírási szabályzat a kötőjelet, vagy mondjuk dierézist: Pács̈ó a Matracs̈írban :) )
          Kiválasztottam egy teljesen random káslerséget és eltöltöttem vele tíz percet. íme az eredmény. Ez a pasi tényleg nem tud hibázni. "Az első hasüregi műtétet például 1780 körül végezték, valamelyik amerikai farmon. Egy nőnek nőni kezdett a hasa, azt hitték, hogy terhes, de csak nem…..
nudniq 2018.04.27 22:14:50
@kekex: elcsúszott a számozásod, mert kimaradt a második számú parancsolat:

2. Ne csinálj magadnak faragott képet, sem bármely alakját annak, ami fenn az égben van, és ami lenn a földön van, és ami a vízben van, a föld alatt! Ne borulj le előttük, és ne szolgáld őket!

És innentől minden sorszám elcsúszott eggyel.

A te általad idézett szövegben pedig a 9. és 10. ugyanaz az egyetlen (az eredeti tizedik) parancsolat kétszer (kétféle fordítással) megismételve. (Így lehet, hogy végül mégis előfordul a tízes sorszám.)
nudniq 2018.04.27 22:23:10
@Secnir: a zsidó eredetiben is tíz ige van. Tíz = öt plusz öt, avagy: öt és öt (a két kőtáblán).

A tízparancsolat első igéjében megnyilvánuló négybetűs név maga erre is utal (legalábbis egy tréfás bibliamagyarázat szerint): jod=10, hé=5, waw [jelentése: és], hé=5. ;)
nudniq 2018.04.28 12:37:26
@Secnir: csak két dologba kötnék bele:

- nincs olyan, hogy "ne paráználkodj" csak olyan, hogy "ne törj házasságot" (Az már a középkori ideológusok kemény munkája, hogy egy hajadon nő és nőtlen férfi viszonyát is a "házasságtörés" kategóriájába sikerült beleszuszakolni, mondván: házasságon kívül van a kapcsolatuk.)

- Az, hogy a MózII.20:2-20:17 közötti tizenhét verset hogyan csoportosítsuk, hogy ne "tizenhatparancsolat" legyen (főleg, hogy vannak látványosan egymást természetesen folytató versek), az még belefér. Ezeknek lehet többféle megoldása; ezt is elfogadom.

(Magam részéről a zsidó hagyománnyal sem értek egyet abban, hogy a 20:3-at már a másodikhoz sorolja, szerintem sokkal természetesebb lenne a másodikat 20:4 verssel kezdeni: Ne faragj magadnak... így külön parancsolatba kerülne a bálványfaragás/imádás, és az első (20:2+20:3) megmaradna az egyistenhit parancsának. Így mársem lenne "majdnem ugyanaz" az első kettő. De kétségtelen, hogy abban is van ráció, hogy a 2-5 parancsok legyenek az első bővebb kifejtése, az utolsó pedig a 6-9 parancsok összefoglalása, ahogy a hagyomány tartja.)

De az utolsó parancsolat kettészedése egyetlen verset (a MózII.20:17-et) nevez két külön parancsolatnak. Ez nekem már nem fér bele.
       Elindult egy qubit.hu nevű tudomány-slash-technika-slash-cooldolgokúgyáltalában portál, ami a 444.hu-hoz kötődik. Itt jelent meg Kálmán László nyelvész cikke a "rendezetlenségről".  A szerző az entrópia fogalmát fogja majd bevezetni, mint a rendezetlenség mértékét és ehhez egy példát…..
  Itt láthatóak részletek a collaborative problem solving (együttműködő problémamegoldás) PISA-felmérésből. Az egy dolog, hogy Magyarországon 472 pont volt az átlag, miközben Németországban 525 ( Peruban 418 pont, tehát  annyival gyengébbek a németeknél a magyar diákok, mint amennyivel jobbak a…..
nudniq 2017.11.21 20:42:56
@fortin2: ez a hozzászólás pedig a hiperönző legfelsőbb (szintén "fehér") elitosztály hangja, ami megelégedne azzal, ha csak az elit lakónegyednek lenne elitiskolája (vagy még annak se: csak aki ott lakik, annak úgyis nemzetközi alapítványi iskolába járhat a gyereke), és akinek nincs pénze oda költözni (avagy nincs pénze a magániskolára), annak a kötelezően választandó szar iskolában rohadjon meg a gyereke az alsó osztályok gyerekeivel együtt, nagy szolidaritásban. :(

Szar dolog,h azok a "fehér középosztálybeli" gyerekek, akik a szabad iskolaválasztás révén jobb iskolába juthatnak, legalább azok megpróbálhatnak versenye kelni az elit még így is agyonprivilegizált gyerekeivel. Ennek véget kell vetni: vállaljon csak a lúzer szegény "fehér középosztálybeli" (mintha lenne nemfehér középosztály ebben az országban) gyereke szolidaritást a legszegényebbek még elnyomottabb gyerekeivel. Az elit számára úgyis egykutya: proli - proli. :(
nudniq 2017.11.21 21:28:41
@fortin2: a finn társadalom alsó harmada harmadik világbeli nyomorban élt? És tényleg a közvetlenül efölött vegetáló rétegek gyerekeinek a nyomorgók gyerekeivel való összezárása számolta fel ezt a nagy nyomort?

Ezt jelenti a "finn csoda"? Akkor vegyük át gyorsan a receptet, és viola: el is jő a kánaán itthon is.
nudniq 2017.11.21 21:41:13
@fortin2: a finn iskolarendszer is csak elmélyíti és konzerválja a finn társadalom eleve adott szerkezetét. Ami ott speciel egy kulturálisan és anyagilag homogén egalitárius társadalom. És ezt a társadalmat nem az oktatási rendszer homogenizálta, hanem a gazdasági rendszer. Az oktatási rendszert pedig később alkották ilyenre, és az utóbbi évtizedekben a PISA tesztekre optimalizálták. (És közben a "finn Michelangelo-k" is széklábakat faragnak, csak ez sokak szemében nem akkora probléma.)

Ahogy a magyar iskolarendszer is csak újratermeli a magyar társadalom egyenlőtlenségeit (és nem létrehozza azokat), és csak minimális mobiolitásra ad lehetőséget. De ha a magyar rendszerből kivennénk a szabad iskolaválasztást (miközben a társadalom lakóhely szerint is durván szegregálva van), azzal mégjobban felturbóznánk az egyenlőtlenséget újratermelő tulajdonságát pont azzal,h kiirtanánk a mobilitást jelenleg legalább esetlegesen lehetővé tévő egyéni utakat. Ez még nagyobb katasztrófa lenne. (De persze a legfelsőbb osztálynak rövid távon érdeke lenne.)
   "Ehhez azonban állami segítségnyújtás is szükséges, hiszen az egyetemi akadémikusoknak ösztönző környezetre, az intézményeknek pedig kiszámítható, nagy autonómiát biztosító keretrendszerre van szükségük. "   Az academic szóról van szó, ami nem akadémikust jelent, hanem tanárt.…..
nudniq 2017.10.18 19:51:55
@RontoPal: bejön a link, ha letörlöd a végéről a zárózárójelet.

maga a mondat pedig elkeserítő :(
  Sikerült letöltenem a Verkhovna Rada oldaláról. Ez itt a google fordítás az eredeti ukrán szövegből. Egész jól érthető.    Article 7. Language of education1. The language of the educational process in educational institutions is the state language.The state provides every citizen of Ukraine…..
nudniq 2017.09.20 15:41:39
@nerángass: de Gazda Albert véleményében nem a _magyarság_ hanem az _anyanyelv_ a sarokpont.

Konkrétan nemzetről nem is igazán beszél.

Egy X nyelvet beszélő kisgyerek traumájáról ír az Y nyelv használatát elváró intézményben, majd az X nyelvet jól, az Y és Z nyelveket rosszul beszélő gyerekek különböző esélyeiről X-et, Y-t, illetve Z-t tanítási nyelvként használó intézményekben.

És a saját példáját,h X-anyanyelvűként, X-tanítási nyelvű intézményben, ahol Y-t idegen nyelvként tanulta, és Z-t a környezetében hallotta, mind Y-t, mind Z-t elég jól meg tudta tanulni.

És arról,h most a Z erőltetése nagyon hasonló a hajdani Y erőltetésére, és saját és ismerősei tapasztalatai alapján milyen következtetést von le.

Ezzel szemben egy budapesti magyar politikus véleményét anyanyelvi kisebbségekhez tartozó gyerekek oktatási esélyeiről igenis kevésbé tekintem empírikusan megalapozottnak.
nudniq 2017.09.20 17:59:53
@seol: már csak az a kérdés,h egy nyelvnek van joga ahhoz,h megtanulják, vagy egy embernek ahhoz,h az anyanyelvét (esetleg vernakuláris nyelvét) használja (olyankor, amikor amúgy technikailag semmi akadálya nem lenne). És ha esetleg mindkettő, akkor melyik az előrébbvaló jog ezek ütközése esetén.

(Bár én annak a híve vagyok, hogy csak az embereknek vannak jogaik, és nem az emberalkotta struktúráknak, de ha esetleg a nyelvek is önálló jogi személyiségként igényt formálhatnak a megtanulásukra (különös tekintettel az "őket" ért történelmi sérelmekre), akkor ezek a jogok viszont nemcsak az ukrán nyelvnek járnának, hanem más nyelveknek is ... például az okcitán nyelvet is sok évszázada elnyomják, mégsem hallunk arról,h Dél-Franciaországban hatóságilag köteleznék az ott lakó gyerekeket a közismereti tárgyak okcitán nyelven való tanulására,h ezzel majd jól rákényzserüljenek a provanszál nyelv alapos ismeretére.)
nudniq 2017.09.20 22:28:51
@seol: "Halvány ötletem sincs, hogyan keveredtek ide a nyelvek "jogai", de arról sem, mennyi értelme van egy nyelvet érő sérelemről beszélni"

Dehát te szó szerint azt írtad,h "nem fogom problémának tartani, hogy az ukrán nyelv pár évszázados mesterséges elnyomása után megpróbálják mindenkivel megtaníttatni"

azaz az ukrán _nyelv_ ellen elkövetett sérelem ("mesterséges elnyomás") kompenzációjaként utalsz arra, ha embereket arra köteleznek,h ezt a nyelvet megtanulják. (De persze ismételnem kell: az ukrán nyelvnek _nem_ a _megtanulására_ kötelez a törvény, hanem a _használatára_ olyan szituációkban, amelyekben sokkal természetesebb lenne egy másik nyelvet használni.)

@ijontichy: Te is a "a többség nyelvének" a megtanulását emlegeted, holott a törvény _nem_ azt írja elő. (Az hagyján,h nem is a többség nyelve, csak adminisztratív erőszakkal akarják hosszú távon elérni,h végre többségivé váljon. De ha esetleg nem lett volna hatékony az oroszosítás évszázadokon keresztül, és nemcsak a nyugati ukránoknak, hanem az egész ukrán nemzetnek tényleg az ukrán nyelv lenne a többségi nyelve, ez a törvény akkor sem a nem ukrán anyanyelvűek ukránul megtanításáról szól, hanem a közismereti tárgyak ukrán nyelven való oktatásáról... amit a többségi nemzethez tartozó, de nem ukrán anyanyelvű gyerekek esetében kizárólagosan is előír, számukra előre sejthetően még a magyar gyerekeknél is durvább traumákat okozva.)
     A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről lesz szó, amit még nem neveztek át Wass Albert Nemzetvédelmi Egyetemnek, de ami késik, az nem.       Orbán Viktor emberei (tehát Orbán Viktor) kitalálták, hogy 2023-tól csak az tölthet be magas közfunkciót Magyarországon, aki elvégzi az Nemzeti Közszolgálati…..
nudniq 2017.09.05 01:30:33
@flort: alkotmánymódosítással.

Kétharmadot kell szerezni, és átszervezni a 68 éve egyfolytában sztálinista mintára hierarchikusan felépülő ügyészségi szervezetet _egymástól_ is _független_ területi és helyi ügyészségek hálózatává (megvonva a legfőbb ügyész jogát a területi és helyi ügyészségek utasítására), és a központi ügyészséget meg az igazságügyi minisztériumba integrálni (a legfőbb ügyészt minisztériumi tisztviselővé tenni).

Ugyanígy újradefiniálni az államfő intézményét, közvetlen nép általi választást előírva, aktuális elnököt ideiglenes elnökként meghagyva a közvetlen elnökválasztásig.

Ha meg nincs alkotmányozó többség, akkor meg nem lehet megcsinálni. De akkor semmi mást sem lehet csinálni úgyse, mert minden számukra lényeges dolgot sarkalatos törvényekbe betonoztak.
        Mindketten zsidó menekültek. Soros Magyarországról, Stoppard Csehszlovákiából.       A "Rosencrantz és Guildenstern halott"-at nem is olyan régen láttuk a Szkénében, Nagypál Gáborral és Kaszás Gergővel.        P.S. Nem tudok arról írni, hogy egy kelet-európai maffiózó elmondja havi…..
nudniq 2017.07.23 22:49:42
@velőtanya: "[...] megkapta volna a szavazati jogot, de a nagykorúságig az édesanyák élhettek volna ezzel."

nyilván nem a te találmányod ez a szöveg, de nem bírom ki,h ne jegyezzem meg,h _kurvára_NEM_ a szavazati jog megadása valakinek az, ha aztán valaki MÁS szavaz az erre való hivatkozással.

Azt ugye semmiképpen sem mondanánk,h "a szavazati jogot a nők is megkapták", ha ezt a jogot a nevükben a férjük gyakorolná? (Sőt, különösen cinikus megoldásnak kellene tekinteni, dupla jogfosztásnak.)

Ugyanígy nem lenne szabad a fideszes terminológiát elfogadva "18 év alattiak szavazati jogának" nevezni azt, ha nekik továbbra is kuss a nevük, és a szüleiknek meg plusz szavazati jogokat adnak.

Ez egy mérgező nyelv, aminek a használatával lábon lövi magát az, aki esetleg pont ellenük érvelne. (Ugyanígy a "migráns" szó is ennek a mérgező nyelvnek a szótárában szerepel, és aki bírálja a fidesz menekültellenes politikáját, de ezt a szót használja a bírálata során, már eleve vert helyzetből indul.)
      1. Áder János aláírhatja és kihirdetheti a törvényt.     2. Áder János előzetes normakontrollra küldheti a törvényt az Alkotmánybíróságra. Ezzel explicit módon jelzi, hogy alaptörvénnyel ellentétesnek tartja a törvényt, vagy annak egy rendelkezését (lásd Alaptörvény: Az Országgyűlés 6. cikk…..
nudniq 2017.04.09 21:11:01
@Késes Szent Alia: @nandras01: szerintem ezt félreértettétek.

Ha már egyszer visszaküldte a törvényt az országgyűlésnek, akkor már _csak_ "a törvény megalkotására vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt _eljárási_ _követelmények_ _nem_ _teljesülésére_ _tekintettel_ kérheti" az Alkotmánybírósági kontrollt az elnök. (Vagyis, ha pl. vita nélkül szavazzák meg újra, mint anno az egyik Mádl által visszaküldött törvényt.)

Tehát ekkor már magának a törvény szövegének az alkotmányellenességét nem vizsgáltathatja az elnök az AB-vel. (Arra akkor lett volna módja, ha nem visszaküldi a törvényt, hanem egyből az AB-re.) Csak, ha a visszaküldés után eljárási hibát ejtenek az országgyűlésben...

(És ez pont a Mádl-eset miatt került bele az alaptörvénybe, mert ott utólag, kihirdetése után kellett közjogilag érvénytelenné nyilvánítani az eljárási hibás törvényt, és ez jogbizonytalanságot okozott.)
      Néhány évvel ezelőtt Orbán azt mondta, hogy azt akarja, hogy legyen magyar egyetem a legjobb kétszáz európai felsőoktatási intézmény között. Ma közölték, hogy a valamivel pontosabb állítás az, hogy azt akarja, hogy NE legyen magyar egyetem a legjobb kétszáz európai felsőoktatási intézmény…..
nudniq 2017.03.30 00:52:22
@incze: te miről beszélsz???

Lovász nyíltan kiállt a CEU mellett.
nudniq 2017.03.30 01:13:05
@incze: nyugtass meg, hogy nem túsztárgyalóként dolgozol! :P

Igen, ez egy túszhelyzet, és a CEU a túsz, és a kormány a túszejtő, kezében a fegyverrel. Akinek a kezében fegyver van, és épp életet veszélyeztet, azzal nem pökhencskedve beszélünk, ha a túsz élete érdekel minket és nem a saját tutimegmondásunkért besöpörhető lájkok...
       2007. március huszonhatodikán jelent meg az Index.hu-n Publius Hungaricus (Orbán Krisztián) "Féltudású magyar elit"  című írása.       A féltudású elitet lassan leváltja a kilencedtudású illetve a teljes mértékben tudásmentes és erre nagyon büszke új elit, valóban eljött a rettenthetetlen…..
nudniq 2017.03.28 21:26:03
@HaKohen: "apropó rettegés"

Bocsánat. Szorongás helyett én írtam rettegést, rosszul tettem.

Mea culpa és májfolt.
nudniq 2017.03.29 01:06:18
@jotunder: elolvastam a javaslat szövegét, és nem látom,h ezt hogyan lehetne ráhúzni egy olyan egyetemre, aminek Magyarországon van a székhelye, Magyarországon végzi az oktatási tevékenységét és Magyarország köztársasági elnöke nevezi ki a rektorát?

Lehet,h az a célja,h kicsinálja a CEU-t, de nem látom,h hogyan tudná ezt a célt elérni. A CEU hivtalosan _nem_ külföldi egyetem, a módosítás meg _külföldi_ felsőoktatási intézményekről szól...
nudniq 2017.03.29 01:24:17
@fortin: ó... nem tudtam,h a CEU székhelye NYban van, azt hittem Pesten.

Szóval akkor át kell tennie a székhelyét Európába (azon belül lehetőleg ne Nagy-Britanniába ;) ), de a legjobb lenne a Nádor utcába.
                    A proletariátus csak a lánczijait veszítheti. (Marx Dezsőné háztartásbeli)          "A CEU Soros György előretolt helyőrsége Európában. (Ungárné Schmidt Mária pénzégető)         Schmidt Mária örökölt pármilliárd forintot egy rosszarcú ingatlanneppertől, és boldogan…..
nudniq 2017.03.28 23:27:18
@Wolff: és ha az amerikai illetőségű Soros-alapítvány átadja a CEU tulajdonjogát a svájci illetőségű (mittudomén, mondjuk) "Bilderberg-alapítványnak" (csak,h legyen benne trollkodás is), akkor már ki is kerül a CEU az őt kinyírni szándékozó törvény hatálya alól, hisz az EGT-tagokra nem vonatkozik...
nudniq 2017.03.29 00:03:45
@Wolff: node a CEU székhelye és tényleges oktatási tevékenységet végző része EGT tagállamban van: Magyarországon... beleolvasva a törvényjavaslat szövegébe, nem is látom,h ezt hogyan lehetne a CEU-ra ráhúzni.

Nemcsak NY államban van akkreditálva, hanem Magyarországon is. A CEU rektorát a magyar köztársasági elnök nevezi ki: ezt nem lehet "külföldi egyetem"-nek nevezni...
       1. Előrebocsátás, avagy....    Tudóskákat intellektuális értelemben elsősorban a tudományos eredményei minősítenek. Ez Ungváryra is vonatkozik, meg persze rám is.      2. Orbán és az etnikai homogenitás eszméje....  Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján…..
nudniq 2017.03.09 22:56:23
@DrGehaeuse: a vándorlás időtartamának néhány évtizedre való lecsökkenése mint vadonatúj régészeti eredmény tényleg felforgatja az eddig uralkodó hipotéziseket. Csak éppen jelenleg ott tartok, hogy nemigen tudok elképzelni olyan hipotézist, ami a nyelvi tényeknek sem mond ellent és a régészeti tényeknek sem, még ezt az általad vázolt bolgáros huszárvágást sem érzem ilyen hipotézisnek.

A megyer törzsnév, illetve a magyar népnév nyelvészek szerint összetett szó, amiben a mogy+er szavak bújnak meg. Ezek közül a "mogy" az, amit a manysi "many" részével tekintenek etimológiailag rokonnak. A mogyer "er" részét pedig a török férfi jelentésű szóval tekintik azonosnak (most is megvan ez a szó a kisázsiai törökben is és állítólag a magyar "ember" szó végén is ez lapul, míg az "emb" pedig a nőt jelentő régi szó, ami az "emlő" szavunkban is ott lapul vagyis az ember=nő+férfi).

Amúgy Sándor Klárának van egy elegáns hipotézise arra, hogy miért "megyer" a törzsnév, és "magyar" a népnév: Amikor elhalványult annak az emléke, hogy összetett szóról van szó, a két szótag elkezdte hangrendileg asszimilálni a másikat: a hangsúlyos szótag a hangsúlytalant. Mivel a török nyelvek tővéghangsúlyosak, ezért törökösen kiejtve az "er" szóvég húzta fel magashangrendűvé a "mogy"-ot, és lett: megyer. Finnugorosan (első szótagi főhangsúllyal) kiejtve fordítva: a "mogy" asszimilálta az "er"-t hangrendileg, és lett: "mogyor" majd nyíltabbá válással "magyar". A törzsek politikai intézmények, megnevezésük "hivatalos", így a törzsszövetség törzsei között közvetítőnyelvként használatos török nyelven törökös kiejtéssel használták, ezért lett megyer. A nép finnugorul beszélt, ezért maguk között az önelnevezés lett a magyaros/finnugoros magyar. Nyilván más magyarázatok is lehetségesek, de szerintem ez a hipotézis akkor is szellemes, ha esetleg téves. :)
nudniq 2017.03.09 23:04:49
@Tehéntőgy: most jut eszembe, hogy a rómaiak is egy vékony katonai uralkodóréteg voltak a római birodalomban, és nyugaton mégis ennek a vékony rétegnek a nyelve győzedelmeskedett, és lett népnyelv. (Olyan népnyelv, ami aztán már képes volt a későbbi germán hódítóknak ellenállni.)
nudniq 2017.03.10 09:16:51
@DrGehaeuse: egyfelől az ural-altáji rokonság a XIX. században volt széles körben elfogadott hipotézis (Vámbéryék "ugor-török háborúja" valóban csak arról szólt,h a vitában résztvevők mindkét oldala által egymás rokonának tartott finn és török nyelvek közül melyiknek is _közelebbi_ rokona a magyar nyelv --- ezt a nem lényegtelen körülményt, hogy a finnugor rokonság úttörői maguk is a török rokonának tartották a finnt, hajlamosak elsunnyogni az iskolában), de a XX. század közepe óta már elavult hipotézisnek tekinthető. (Ma már a török és mongol nyelvek egymással és a mandzsu-tunguzzal való rokonságát is megkérdőjelezik, és későbbi együttélésből származónak tartják az altáji nyelvek korábban rokonságnak hitt kapcsolatait is.)

Másfelől attól, hogy két nyelv távoli rokona egymásnak, még nem válik megkülönböztethetetlenné, hogy melyikből is eredeztethető etimológiailag egy törzsnév. Sokszor még azt is meg lehet állapítani, hogy egy szó (pl. törzsnév) egy nyelv melyik állapotából/nyelvjárásából eredeztethető.
Örülünk, Vincent? Castroposzt 2016.11.29 02:04:21
       Hogyan kell helyesen beszélni Fidel Castro-ról? Nem tudom és nem is érdekel. Battista Kubájában 1958-ban színes televíziós adás volt, a per capita GDP-jük egészen európai szintű volt, a kubai középosztály úgy élt, mint ma a chilei. És persze az amerikaiak azt csináltak Kubában, amit csak…..
nudniq 2016.12.01 15:08:26
@Vitéz Kőbányai Világos: nade mindenki el akarta volna kerülni,h egyáltalán elítéljék! (kémiai kasztrálásra) már rögtön a rendőrök egérutat ajánlottak, csak vonná vissza a vallomását, amiben kerekperec kijelentette,h a szeretője volt az a férfi, aki később kirabolta. de ő kötötte az ebet a karóhoz

igen, gonosz törvények voltak, és végül gonosz ítélet született, de kikerülhető lett volna, ha Turing hajlandó lett volna sumákolni

ezt párhuzamba állítani azzal, akiknek semmi esélyük sem volt, az azért erős
nudniq 2016.12.02 13:05:05
@Vitéz Kőbányai Világos: Radnóti és Turing történetét párhuzamba állítani durva csúsztatás.

Radnóti vállalta a sorsközösséget azokkal, akiket megtagadhatott volna a hamis papírokkal. (És ezzel valójában saját magát tagadta meg, hiszen ő magát nem magyar zsidóként, hanem katolikus magyarként identifikálta. De inkább saját magát tagadta meg, mint azt a népet, amibe erőszakkal visszakényszerítették a nácik.) Ha ő megússza, a többieket akkor is elpusztítottak volna.

Turing pedig nem akarta megtagadni magát. Hányszor kell még hangsúlyoznom,h Turing esetét is borzalmasnak tartom. Tisztában vagyok azzal,h milyen aljas dolog a kémiai kasztráció. (Turing pedig nagy hősöm gyerekkorom óta.) De ha egy gyilkosságot sem azonosítunk egy népirtással, akkor Turingot se emlegessük egy lapon Radnótival.

Ahogy Dreyfus antiszemita indíttatású deportálása sem szolgáltathat ürügyet senkinek arra,h azt állítsa: a francia harmadik köztársaság és a német harmadik birodalom egykutya, így Turing esete se legyen ürügy arra,h a melegek koncentrációs táborokba zárását relativizálja. Csak ezt akartam kimondani, de nem akartad megérteni, ehelyett elkezdtél nácipatkányozni... :(
         Ha valaki szigorúan néz rád és elmagyarázza, hogy miért nyert Trump, nevesd ki.        Ha valaki szigorúan néz rád és elmagyarázza, hogy mit csináltak rosszul a demokraták, nevesd ki.                Nem tudjuk, hogy valójában mi történt, azt sem tudjuk, hogyan kellene ezt pontosan…..
nudniq 2016.11.14 22:02:32
@ámbátor: Csuklyásék azokat is őszintén gyűlölik ám, akik "vasárnaponként a szeretet istenének testét és vérét fogyasztják".
A nap kínzó kérdése rövid, de érdekes: miért van fordítva a zászló az amerikai katonák egyenruháján? A válasz a történelemben és a tiszteletadásban keresendő...
nudniq 2016.10.30 21:48:53
@Árkászati Hadimérnökség: "Az alkotmányuk idején nálunk Mária Terézia osztotta az észt."

@Androsz: "Ez igaz"

Nem, ez tényszerűen nem igaz: II. József osztotta az észt nálunk az ő alkotmányuk idején. ;)

(Mária Terézia 1780-ban meghalt, de az USA alkotmányát csak 1787-ben készítették el; maga a függetlenségi háború is csak 1783-ban ért véget.)
Élő adásban. ..
nudniq 2016.07.12 18:30:02
@Zb74: "most lesz egy senki által meg nem választott miniszterelnökük"

--- na azért ez így nem teljesen igaz.

Theresa May-t 2015-ben a Maidenhead Választókerületnek 25 344 választópolgára választotta meg személy szerint alsóházi taggá (a következő jelölt csak 13 363 szavazatot kapott).

És ezen a 2015-ös választáson a többi választókerületekben is abban a tudatban szavaztak a konzervatív jelöltekre a szavazók,h Theresa May a konzervatív kormány negyedik legfontosabb tagja, tehát közvetetten bizony mind a 11 300 109 szavazó, aki a győztes konzervatívokra szavazott, az ő fontos kormányzati pozíciójára is rászavazott.

(A miniszterelnöknek pedig hagyományosan pont azért kell alsóházi tagnak lennie,h olyan ember vezesse a kormányt, akit választásokon megválasztottak már egy fontos pozícióra, és annak a tudatában dolgozzon miniszterelnökként is,h el is veszítheti személyesen a választókerületében a szavazói bizalmát.)
nudniq 2016.07.12 23:15:39
@wooddog: ki fogja vezetni az EU-ból, mert erre kötelezi egy demokratikus procedúra eredménye, amit egy demokráciában komolyan szokás venni.

De nem a Kánaánba, mert oda nem _ki_ szokás vezetni a népet (hanem be). Ha már mindenáron bibliai hasonlat és kivezetés, akkor inkább: "A Két Egyiptomnak Országából, a szolgaságnak házából" fogja kivezetni --- ahogy azt egy Brexiteer bizonyára szentül hiszi is.
nudniq 2016.07.12 23:26:03
@ámbátor: nyilván a Szuverénnek kell erről döntenie hivatalosan, aki a brit közjog szerint nem más, mint a "Queen-in-Parliament".

Szóval elvileg nemcsak az Alsóház, hanem a Lordok Háza és a Királynő is megvétózhatná a kilépési aktust, de új népszavazás nélkül, vagy a népszavazást követően megtartott (és a bennmaradás mellett kampányoló képviselők többségbe kerülését eredményező) új képviselőválasztás nélkül az Alsóháznak erre ugyanúgy csak elméleti joga van, mint a lordoknak vagy a királynőnek. (A joguk tehát megvan semmibe venni a népszavazást, de egy ilyen parlamenti szavazás után a UKIP újra aktivizálódhatna, és mind a konzervatívokat, mind a munkáspártiakat tönkreverné azokban az angliai, walesi és észak-írországi választókerületekben, ahol a brexit nagyarányban győzött. És ez bőven elég ahhoz,h az alsóházi képviselők tízszer is meggondoljanak egy ilyen döntést.)
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Ez lesz a kérdés, amelyre válaszolhatunk, már azt is tudjuk, mikor: október 2-án. Márpedig ha az ember nem…..
nudniq 2016.07.06 11:51:08
@Szindbad: a feltett kérdés nem 1500 emberről szól. Ez az 1500 ember természetesen az ürügy a kérdésre, de maga a kérdés egy általános kérdést tesz fel.

Amire ha az igen válasz győzedelmeskedik, akkor az Országgyűlésnek törvényt kell alkotni arról,h lemond arról a jogáról,h eldönthesse,h nem EU-s állampolgárok közül ki léphet be az országba és ki nem. (Szóval ez a népszavazás nem is nemzetközi szerződést érintő, hanem az Alaptörvényt! Hiszen, ha győzne az "igen", akkor a meglévő szuverenitás egy részéről mondana le vele az ország. De nem kell aggódni, mert ha esetleg talán az "igen" győzne, akkor ezt a magyarázatot megtalálná az Alkotmánybíróság, és utólag Alaptörvényt érintő rendelkezése miatt érvénytelenítené az eredményét.)
nudniq 2016.07.07 14:44:37
@Counter: "az előzetes jóváhagyásra tekintettel ezzel saját alkalmatlanságát mondaná ki"

De ebből lenne számára menekülőút. Hiszen az előzetes jóváhagyásnál azt a beadványt vizsgálta, ami szerint azért alkotmányellenes a kiírás, mert "nemzetközi szerződésbe ütközik".

Tudtommal arra senki sem kérdezett rá,h abba a tilalomba ütközne a kiírás,h az Alaptörvény rendelkezéseiről nem lehet népszavazni. Márpedig egy "igen" győzelem (amire az égvilágon senki sem számít, olyan meglepő lenne, mintha a britek az EU-ból való kilépésre szavaznának) esetén át kellene írni magát az Alaptörvényt, hisz a nép átruházná a szuverenitás egy fontos részét az Országgyűlés helyett az EU-ra... ;)

Vagy nem is tudom. Most saját hatáskörében vizsgálódhat-e az AB, vagy köteles tartani magát a beadványhoz, és ha az nem vet fel egy alkotmányos problémát, akkor azzal nem is foglalkozhat az AB?
nudniq 2016.07.07 15:33:07
@Counter: a Választási Bizottságnak igen, és az ő felülvizsgálati szervének, a Kúriának talán.

De az AB most ki van véve a népszavazási kérdések rendes elbírálási folyamatából. (Most a Kúria az a fórum, ami pl. a vizitdíjas népszavazás idején még az AB volt.) Az AB most egy plusz külön kör volt, amikor az Országgyűlés már kiírta a népszavazást, akkor ezt az országgyűlési határozatot lehetett az AB előtt megtámadni. De nem ismerem az AB új eljárásrendjét (a régit sem ismertem igazából, csak voltak róla fogalmaim). Az lenne a logikus, amit írsz, de nem vagyok róla meggyőződve,h a magyar eljárásjog a logikát olyan szorosan követi... ;)
Ha az istenadta nép nem úgy dönt, ahogy mi szeretnénk, olyankor elég könnyen meglesz róla a véleményünk (hülye, felvilágosulatlan, manipuláció áldozata); ha meg úgy, ahogy mi szeretnénk, akkor persze végre a nép felnőtt a feladathoz és a józan eszével döntött, amire mindig érdemes hallgatnia a…..
nudniq 2016.06.28 19:16:35
@kesztió: arról pedig,h nem is lényeges,h ki guglizott:

Ha kiderülne,h az ezen a szavazáson szavazati joggal nem is rendelkező EU-citizen British resident-ek rémültek meg hirtelen a nem várt eredménytől, és ők produkálták a megugrótt brexit-guglizásokat (aggódván,h akkor most velük mi lesz), az milyen hitelességi problémát vet fel a szavazók kompetenciájával kapcsolatban?

Ha kiderülne,h a politikailag inaktívok, akik nem is szavaztak, a szavazás eredményén szörnyülködő híradások hatására gugliztak rá arra,h "mi az az EU?" --- az hol vetni fel a szavazásra elmenő politikailag aktív emberek döntésével kapcsolatban a hitelességi problémát?

Nem állítom,h ezek a tuti magyarázatok a tényekre, de nem kizárható opciók, és szerintem igenis pont olyan lehetőségek, amik mégsem tudják a kívánt álláspontodat alátámasztani.
nudniq 2016.06.28 20:29:21
@Kinyílott a pitypang. Megírom.: "kiskorú szavazati jogát a gondviselőjéhez"

Ez az egyik, amit sohasem értettem. Hogy lehet a "kiskorú szavazati jogát" és a "kiskorúra való hivatkozással valaki másnak a dupla szavazati jogát" akár csak egy lapon is említeni egymással?! Nemhogy nem hasonló dolgok, hanem az utóbbi az előbbinek éppen a cinikus megtagadása megalázással kiegészítve.

Egy 16-17 éves tinédzser jogilag kiskorú, de mégis karakteres saját véleménye van, ami (pont a korának megfelelő okokból) tipikusan dacosan ellentétes a szüleinek a véleményével.

Ha _neki_ adunk szavazati jogot, amivel _ő_maga_ élhet, az tényleg új érdekek, új látásmódok és új vélemények behozása a politikába, és a szavazati jog tényleges kiterjesztése.

Ha ellenben az ő puszta létezésüket (és az érdekeik létezését) ürügyként használva plusz szavazati jogot adunk azoknak, akik egészen máshogy élik meg a dolgokat, mint ők, az megalázza és politikailag méginkább jogfosztottá teszi őket. (Hiszen azzal dupla súlyt adunk pont annak a véleménynek, ami alkalmasint ellentétes az ő véleményével.)

Mintha valaki párhuzamot vonna a nőknek megadandó szavazati jog és a továbbra is csak férfiaknak járó, de a nők létére és létező érdekeire hivatkozva a nős férfiaknak duplán járó szavazati jog között... azt hiszem, ez utóbbival egyik szüfrazsett sem lett volna elégedett, sőt!
nudniq 2016.06.29 16:11:07
@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Az egy dolog,h szerinted a "kiskorú" az "14 éves kor alattit" kellene,h jelentsen, de a magyar jog szerint 18 év a korhatár (amit nagyon speciális egyedi esetekben le lehet vinni 16-ra). 18 éves kor alatt "kiskorú", afölött nagykorú az állampolgár.

A magyar jog persze ismeri a 14 éves korhatárt is a (jogi értelemben cselekvőképtelen) "gyermekkorú" és a (jogi értelemben korlátozottan cselekvőképes) fiatalkorú állampolgár között. (A gyermekkorúak és a fiatalkorúak összefoglaló kategóriája a kiskorúaké.)

Szóval én lennék a legboldogabb, ha már a 14 év felettieknek is járna szavazati jog! Anno gimnazista koromban nagyon dühös voltam, amiért engem kirekesztettek a választójogból, és attól,h már nagykorú vagyok, meg tudom érteni azokat a fiatalkorúakat, akik most ugyanígy politikailag jogfosztottnak érzik magukat, mint én annak idején, és velük vagyok szolidáris. (Sőt, én már 12 éves koromban is szavazni akartam volna, és máig úgy érzem, egyetértenék az akkori választási döntésemmel. Bár ez azt is jelentheti,h azóta sem nőtt be a fejem lágya.)
Mandiner blog Kimoderálva 2009.07.12 08:01:00
  Az EP-választásról keresgéltem valamit, így vetődtem el újra a Politika 2.0 blog Mind a nyolc párt fenn van a Youtube-on! bejegyzéséhez. Emlékeztem, hogy annak idején írtam egy középhosszú hozzászólást a poszthoz: többek között arról, hogy miből lett a Fidesz…..
nudniq 2016.06.28 17:26:33
@S=klogW: Inkáb drukkolsz az Argentín Birodalomnak, ami le akarja igázni a Falkland-szigetek népét (azt a népet amelyik kurvára nem akar argentín lenni).

Írföld miniszterelnöke épp a minap zárkózott el Észak-Írország mielőbbi meghódításától (mert várni akar vele addig, amíg nem kétharmados többségben lesznek Észak-Írországban a skótok és az angolok az írekkel szemben, hanem már kisebbségben.)
nudniq 2016.06.28 17:47:35
@S=klogW: mert az argentínok aztán sokkal kevésbbé földbitorló telepesek. Ja.

Falkland népe egy lakatlan szigetcsoportra költözött be. Az argentínok meg leigázták az indiánokat, elvették a földjeiket, és azokra költöztek be. De a falklandiak a földbitorlók...

(Argentína még nem is létezett, amikor a Falkland-szigeteken már a Union Jack lobogott. Aztán a történelem során két egész alkalommal egy-egy rövid időre az argentín hadsereg is elfoglalta.)
nudniq 2016.06.28 17:48:41
@S=klogW: igen, szabadságot a Falklandereknek! :P (Függetlenséget a fenyegető argentín agresszióval szemben.)
         Az Egyesült Királyság polgárai holnap szavaznak arról, hogy bent maradjanak-e az Európai Unióban.        A legutolsó közvélemény-kutatási adatok szerint a LEAVE tábor talán 1-2 százalékponttal van a REMAIN előtt.        Azon britek között, akik egyetemi végzettséggel rendelkeznek a…..
nudniq 2016.06.24 23:40:06
@aritus: miért? mi a tét?

Tudom,h vannak, akik szerint az EU, mint _hatalmi_intézmény_ (Tanács -- amiben ott ülnek a tagállamok végrehajtó hatalmai --, Parlament, Bizottság, Bíróság, közösségi jogrend stb.) önmagáért valóan fontos. Az EU-nak, mint hatalmi intézménynek pedig az az elemi érdeke,h példát statuáljon azon, aki ki merészel lépni a hatalma alól.

Szerintem meg az EU-nak, mint hatalmi intézménynek _eszköznek_ kellene lenne az európai emberek érdekében. Nem önmagáért való hatalomnak, hanem az európai polgárokért való hatalomnak. Márpedig az európai polgároknak az az érdeke, hogy minél kevésbé rokkanjon bele az EU gazdasága a brexitbe.

Ha a központi hatalom úgy politizál,h nem statuál példát, és ebből jól jönnek ki a britek, és ezen felbátorodnak mások is, akkor azokkal a felbátorodó másokkal szemben is úgy kell politizálni,h mindenkinek a lehető legjobb legyen (sőt, már előre készülni rá,h azokból is jól jöjjünk ki).

Ha ez végül az EU-nak, mint hatalmi intézmények a gyökeres átalakulása lesz, és az eredménye végül egy másfajta gazdasági integráció, amiben az európai polgárok mégiscsak jól élnek, és ráadásul úgy is érzik,h van beleszólásuk az életükbe, és nem a fejük fölött az elit dönti el a lényeges kérdéseket, akkor ez egy happy end.
nudniq 2016.06.26 14:31:56
@incze: Amikor utoljára volt nyílt politikai véleménye és annak megfelelő cselekedete a brit uralkodónak, az az amerikai függetlenségi háborúhoz és az első brit birodalom kettészakadásához vezetett. Azóta nagyon ügyelnek rá,h az uralkodó nem csinál ilyet. Különbenis, pont II. Erzsébet a par excellence establishment: az egész elit egyszemélyi megtestesítője. Az lenne csak igazán a népakarat megfúrása, ha ő most semmibe venné a népszavazás eredményét!

Viszont most a Parlamentben többségében olyan képviselők ülnek, akik EU-tagság pártiak. Ez a népszavazás most egy olyan bizalmatlansági szavazás volt a Parlament ellen, mintha az Országgyűlés fogadna el a Kormány előterjesztésével ellentétes költségvetést. Abban az esetben is az a megoldás,h a Kormány megbukott, és olyan új Kormány kell, aminek a saját akaratával már összhangban van a Parlament költségvetési döntése.

Senki sem várja el,h ilyen esetben maradjon csak a régi Kormány, és hajtsa végre szépen a politikájával ellentétes költségvetést! Ugyanígy nem várható el,h maradjon a helyén ez a Parlament, és hajtsa végre a saját nézeteivel ellentétes népszavazási eredményt. Kell egy új parlamenti választás, ahol majd olyan képviselőket választanak meg, akiknek a politikája már összhangban van a népszavazás eredményével.

Ha meg a nép mégsem olyan képviselőket választ, hanem olyanokat, akik EU-pártiak, akkor ez a legfrissebb népakarat, ami felülírja a régi népakaratot. (Olyat is láttunk már,h a Kormány megbukott a Parlamentben, lemondott, új választás, és az új Parlament már bizalmat szavaz a régi Kormánynak. Ezt sem gondolja senki úgy,h ezzel meg lett fúrva a népakarat.)
nudniq 2016.06.26 14:40:42
@ingyenebed: szóval 17 millió EU ellenes szavazó jogszerű döntésének büntetéseként büntessük meg őket is, meg a nemszavazókat is (köztük a 16-17 éves tinédszerekkel, akik nem is szavazhattak) és a 16 millió EU-pártis szavazót is.

Végülis, ez a jó módszer! A büntetés! A Jugoszláv Néphadsereg is milyen sikeresen megakadályozta Jugoszlávia széthullását azzal,h jól példát statuált az első két kilépni merészelő tagállamon, és ezzel a bátor keménykedéssel hatékonyan eltántorította a többieket a függetlenségi törekvésektől.
          Nem.        **************************************************        P.S  És akkor mi van?  Csak és kizárólag az Orbán-kormány megbuktatása lehet az egyetlen méltányolható törekvés? Személy szerint biztos vagyok benne, hogy nem tudom megbuktatni az Orbán-kormányt, tehát nem is…..
nudniq 2016.03.20 23:47:01
@panelburzsuj: dehogynincs hagyománya!

A nemesi vármegyék olyannyira autonóm önigazgató szervek voltak,h sokszor rajtuk vérzett el a királyi hatalom központosítási törekvése. És ennek a hagyománya élt tovább még a kiegyezés után is, amikor a "törvényhatóságokat" nem pusztán közigazgatási szerveknek tekintették a kortársak (pedig ez lett volna akkoriban a "korszerű" - lást a franciák département-jait), hanem az országos politikával foglalkozó közösségeknek is.

Nem kellene lesajnálni a megyei szintű önkormányzatiságot. 1990-ben lényegében megszüntették a megyei szintet, viccönkormányzatokat csináltak belőlük, mondván: "szüntessük meg a kiskirályságokat". (Valóban kiskirályságok voltak a megyei pártbizottságok, de elég lett volna azokat felszámolni, és erős középszintű öknormányzatokká alakítani a megyéket. Nem a községektől, hanem a központtól hozzájuk csoportosított hatáskörökkel.)

Magyarországon egyszerűen nincsenek a megyéknél nagyob olyan egységek, amiket ne a központi hatalom önkénye és szeszélye hozna létre és szabna át időről időre. (A megyékről is lehetne ezt mondani, de az egy 1000 évvel ezelőtti központi hatalom volt, teljesen más koncepciókkal, és azóta évszázadok alatt a megyék történelmi régiókká váltak, így a mai központi hatalom (a 19. századi is) már csak beletörődni tud a létezésükbe, önkényesen átszabdalni őket csak komoly érzelmi ellenállássba ütközve tudná. Bár a mai hatalomtól ez nyilván kitelik, de nekik így is jó,h egyszerűen csak nincs valódi önkormányzatuk.)

Láttad már az úgynevezett "Észak-Alföldi Régiót"? A keleti és nyugati csücske távolabb van egymástól, mint a fél ország. Jászberénynek mitől lenne több köze Mátészalkához, mint Nagykátához? Márpedig egy valódi önkormányzathoz elengedhetetlen, hogy az azt megválasztó politikai közösség tényleg egy közösségként tekintsen magára. Régiós szinten ilyen közösségi identitások nincsenek. Az osztrák tartományoknak 1000+ éves saját történelmük van, és erre komoly regionális identitás épül, amira építhető szövetségi tartományi önkormányzat. Nálunk erre csak megyei keretek között lehet esély (még ott sem garantált).
nudniq 2016.03.21 00:01:39
@balmoral: Franciaországban és Olaszországban kis falvak is önálló községek lehetnek. De persze Franciaország a túlközpontosítás mintapéldája, szóval ez csak téged igazol: ha valódi helyi önkormányzatot akarunk, akkor az nem lehet túl kicsi.

De valójában itt is probléma, hogy mik lennének az aprófalvas vidékeken azok a közösségek, amiknek olyan összetartozástudatuk van, ami egy valódi önkormányzathoz kell. (Mert ha csak hozzácsapjuk X falut Y faluhoz, amivel emberemlékezet óta perben-haragban áll, abból nem fog jó kisülni. Márpedig dugig van az ország egymással acsarkodó szomszéd falvakkal, amik még egy közös alsótagozatos iskola működtetésében sem tudtak dűlőre jutni - amíg nem klikkesítették az oktatást. Ha az egyik lakossága leszavazhatja a másik jogait egy közös önkormányzatban, abból még a mostani helyzetnél is rosszabb sülhet ki.)
nudniq 2016.03.21 00:31:14
@panelburzsuj: ja,h a "súlyt" azt négyzetkilométerre/ezerlakosra értetted?

Én meg hatáskörre. És együttesen. Szóval nyilván nem akkor volt igazi az ellenállás, ha egy megye dacolt a királlyal (bár volt "Ugocsa non coronat" is, csak annak tényleg nem volt foganatja). Hanem a megyék egymással is levelezgettek, egymás felvetéseit is megtárgyalták, és ha már sok-sok megyében elbukott a királyi rendelkezés, mert nem volt, aki végrehajtsa, akkor ott más taktikával kellett a királynak mégis keresztülvinni az akaratát.

>>Tehát nemhogy régiós, de "megyei" identitás se nagyon van. <<

Hát, ebben igazad lehet. Nekem van ugyan megyei kötődésem, de elképzelhető,h ez nem általános.

>>két erős valóság létezik: a faluja - meg az ország/nemzet. A kettő között pedig hatalmas űr.<<

Na, ez viszont az én személyes tapasztalataimmal is egyezik...

bár nem tudom, ez a kádárkori "megyei kiskirályságok" idején is így volt-e. (Ami persze mindegy, mert most - most van.)
Megpróbálom körüljárni, hogy mi a répa is ez a jogvédelem, mert felsejlik némi zavar a fogalom tudati értelmezésében. A jogvédelem alapvetően egy liberális intézmény, de ezzel csak akkor mondok valamit, ha egyúttal a liberalizmusról is elmondok legalább annyit, amennyi az…..
nudniq 2015.12.16 23:27:59
@tarackos: Szerinted az nem diszkrimináció,h egy szegény beledöglik abba a nyavalyába, amit a gazdag nagy valószínűséggel meg sem kap, de ha meg is kapja, akkor sittysutty kikezelik belőle?

Az nem diszkrimináció,h akinek nincs pénze rá, az nem eszik, így járt. Akinek nincs rá pénze, az nem fűt be, így járt. (Végülis, nem kell folyton csak zabálni, meg melegedni...)

A gazdag cigány gyereke elvégzi az egyetemet, a szegény cigány gyereke meg a nyolc általános befejezéséig sem jut el. Ahogy a szegény nemcigány gyereke sem álmodhat egyetemről, mert nincs a családjának arra energiája,h még plusz öt évig ne legyen kenyérkereső (csak kenyérevő) a gyerek.

Szerintem nagyonis a szegényeket diszkriminálják a legdurvábban. És ez a többi diszkriminációnál csak annyival rosszabb,h a közvélemény nem hajlandó még azt sem elismerni,h ez diszkrimináció lenne. :(