Regisztráció Blogot indítok
Adatok
manhattan (c)

0 bejegyzést írt és 159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy nem tartozunk Matolcsy György gazdaságpolitikai elképzeléseinek feltétlen hívei közé, az mindenki számára kiderülhetett eddigi bejegyzéseinkből (elég csak megnézni a vonatkozó címke alatt sorakozó posztokat). Bár továbbra is vannak kételyeink a Matolcsy-féle irány hosszú…..
manhattan (c) 2013.06.01 12:43:37
@Ándi bácsi:

Nem az Eurostatban voltak benne te amatör okoskodó, hanem az EU-nak küldött jelentésekben! Googlozzál már rá a témára, ahelyett hogy túlokoskodkodod magad azon a területen, ahol csak olvasóközönség vagy.
manhattan (c) 2013.06.01 13:04:00
@Ándi bácsi:

na látod, legalább bevallottad, hogy nem tudod, hogy mi itt a történés. Hát akkor elárulom neked, hogy a hiányt direkt azért számolták ki manyup hatás nélkül is, mert az EU tudta, hogy a manyup a jelenben áht hiányt generált. Ezt nem lehetett "kigazdálkodni" mert a nyugdíjrendszer zárt, tehát nem lehet autópálya megtakarításból kersztfinanszírozni, hanem a meglevö (FK) nyugdíjakat kellett volna ugyan olyan arányban csökkenteni. Csak hogy ez nonszensz. (ebböl is látszik, hogy a manyup "hibás" termék)
Szóval az EU elfogadta a deficiteljárásnál a manyuppal korrigált, immáron alacsonyabb hiányszámot. Ha a nyócév éves hiányai átlag nem 7% lettek volna, hanem 4% és ebböl a manyup korrekció után 3% lett volna, akkor eleve nem lett volna soha eljárás Mo ellen. Hiába mutatott volna az eurostat végig 4%-os tényleges hiányt.
Bajnaiék nemrég napvilágot látott gazdasági programja a többi ellenzéki pártéhoz hasonlóan előveszi a többkulcsos adórendszer bevezetését. Ezzel alapvetően nem kívánok vitatkozni, hiszen szükséges lépés lehet rövid- és középtávon a költségvetés egyensúlyba…..
Az utóbbi három évben tetten érhető kormányzati akaratelvűség, állam- és vezéreszme a jobboldal kétszáz éves ellen-forradalmi (felvilágosodás- és liberalizmusellenes) vonulatába illeszkedik, semmi új nincs benne ilyen értelemben. Újdonság (de csak a felületes szemlélőnek)…..
manhattan (c) 2013.02.17 20:02:08
@politikus-omm:

A fidesz max. csak a Századvég meg Nézöpont közv. kutatásaiban lenne a mai napon újraválasztva - de ezen nem csodálkozunk, hogy az udvari beszállítók ennyire csalnak.
Semmi egyéb közv. kutatásban nem vezet a fidesz, ugyanis az 50-55% hallgatásba burkolózott dühös ökle majd csak 2014 ápr-ban fog lecsapni - borítékolható, hogy nem az ellenzéki pártokra.

Az elöjelek a fidesz számára mindenesetre több mint aggasztóak. Sehol nem lévö ellenzék, sehol nem ismert jelöltjei 2012-ben 4:1-re kiütötték a fideszt azokon az idököziken, ahol pártharcok voltak:

maszop-fidesz 3:1 (Dunaföldvár, Sopron, Szolnok vs Hódmezö)
Független- fidesz 1:0 (Balmazújváros, ráadásul 142-97-re lelépve a fideszes)
A vereség tehát egyre biztosabb lábakon jön az ORligarchaBÁN pártra.
manhattan (c) 2013.02.17 20:14:16
@HaFr:

Azt azért tegyük már tisztába, hogy (nyugat) európai értelemben jobboldalinak a pluralizmsus iránt elkötelezett, a gazdasághoz értö, a polgári irányítottságú, a kultúrára és tudományra fogékonyabb embereket nevezik.
Orbán hulladékgyüjtö pártjának a tagjai ebböl egy kritériumnak sem felelnek meg, tehát ne hívjuk már ezt a zombi gyülekezetet jobboldalinak.

Orbánékat valójában nem is a maszoposok meg libsik utálják a legjobban, hanem a tényleges jobboldali (polgári) elkötelzettek. Ezeknek nem emészthetö ez a szovejet gyülekezet, ahol csak a seggnyalókból lehet valaki, aki meg ért valami tudomány területhez, azt meg számüzik. Orbán pártja valójában az Oligarcha-Nyugger-Proli tudatú rétegre hajt.
manhattan (c) 2013.02.17 22:08:59
@Lucky Larry Silverstein:

Te viccdelni jársz ide?

A pluralizmus tisztelete a fidesz által? Mármint egyes írók, müvészek kiátkozása a magyar népböl? Meg másfélmillió "analfabéta választó" (co Kósa lajcsi) távoltartása a választástól a regsiztrációval? Ez lenne többek közt a pluralizmus a la fidesz?
Megsúgom, Orbán fötitkár eftárs jobban fosik minden ellenzéki hangtól, mint egykoron Sztálin eftárs.

Gazdaság? Látom meg se próbálod cáfolni, hogy a két komplett gazdasági idiótának (Orbi meg Jobbkéz eftárs) akármi sikere is lett volna az elmúlt majd 3 évben. Azzal a módszerrel meg nálam lepattansz, hogy nadehát-másholmeghogy. Lószart értesz te ehhez, parasztian együgyü egymondatokkal próbálsz csak mosdatni. Azt se tudod, hogy mit neveznek müködö gazdaságnak, meg hogy a nyugati helyzet hogy áll. Ráadásul orbán apád pont azt hangoztatta, hogy az EU síkhülye a válságkezeléshez, de majd ö a volt MSZMP-s Jobbkezével hú de megmutatja mi az a Gyorsnaszád. Jól felsültek, világszám.

A politka csinálásról alkotott véleményed meg olyan primitív ahogy van. Az EU nyugati fele pont azért utolérhetetlen, mert Mo-on eddig mindenki, incl. Orbán szovjet tudással és módszerekkel kormányzott és kormányoz. Ez az út csak a lemaradást tágítja. Egyébként gyúrtcsótány pontosan ugyanazzal a credoval és módszerrel kormányzott mint a Orbán, gondolom öt is vastapsoltad 6 éven át.
Orbinak is pont ez lesz a sorsa mint a bohócpárjának.
sorok között A Matolcsy-változó 2013.02.15 05:17:00
Ez közel volt... Az biztos, hogy a szír hadsereg lövésze biztosabb kézzel kezeli az aknavetőt, mint Matolcsy a számokat.   A nemzetgazdasági miniszter nem is olyan régen még a növekedésre épített: A 2012 költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5…..
manhattan (c) 2013.02.15 17:03:36
Amúgy bírom, de nagyon, ahogy most mindenki les, hogy a Gyorsnaszád -1,7%-os sevességgel robog - hátra. Több mint egy éve én ezt a sikert már rég dokumentáltam. A világ meg csak most jött rá.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115295978&t=9065214

Bár a ciklusnak még a fele sem telt el, egy évértékelöt nem csak a múltra, de a jövöre tekintve is el lehet készíteni. A ciklus nem ígér mást, csak a legrosszabbakat.

Növekedés kilátás 2012-re: mivel 2011 végére az exportra termelö ipar kivételével minden gazdasági szektor recesszióban volt és mivel 2012-ben 3 trend is a szükülö keresletre utal:

- exportszükülés a globális dekonjunktura miatt

- megszorító csomagok hegyei Európa szerte

- belsö szükülés a minimum 1400 md-os megszorító csomag miatt

ezért vaskos GDP zuhanásra lehet számítani. A 2012-es 0,5%-os tervezett GDP növekedést helyböl az álom kategóriába lehet sorolni. Csak az évközi újabb megszorítások biztosak az elúszó hiánycél miatt.

Érdemes a helyzetet összevetni Görögországgal. Az IMF megszorításai padlóra küldték Görögo makro mutatóit. A -5% GDP-k, a 20 %-os munkanélküliségi adatok évek óta és még jó néhány évre programozva vannak. Görögo-ot a megszorítás végleg a fizetésképtelenségbe küldte. Ráadásul azért ilyen látványosan, mert az ottani statisztikát nem tudja kikozmetikázni a Mo-on már jól ismert fenomén: az export ipar. Amely gyakorlatilag érzéketlen a belsö megszorításokra, ezért képes a valóságot megszépíteni. Csak hogy Görög-oban az export/GDP arány 22%-os, míg Mo-on 81%. Görögo-ban tehát a megszorítások egyenes következménye, a belsö piac elrothadása, az export alacsony aránya miatt azonnal leolvasható a makro mutatókból. Mo-on viszont az export által (azáltal a pár tucat multi illetve nagy magyar cég által) már évek óta leplezödik, hogy mekkora a belsö gazdasági baj. Mivel 2012-ben az export leülésére lehet számítani, így a mély belsö recesszióról a lepel lehull.
manhattan (c) 2013.02.15 19:55:16
@Lucky Larry Silverstein:

Nana, nem csak a GDP bedölésében, nem csak a havonkénti (gyakorlatilag) pótköltségvetés gyártásban lett igazam, hanem globálisan abban, hogy (újra idézet a linkböl):

A matolcsizmus ugyanis egyenes út

- az államháztartási válságba
- az adósság finanszírozási válságba
- a növekedési válságba
- a demográfiai válságba
- a háztartások pénzügyi helyzetének a válságába
- a társadalmi különbségek válságába
- és úgy en bloc a normális és szakmai gondolkodás kiirtásába

Szóval kedves Lucky, majd szóljál, ha a felsorolt területek közül akárcsak egyen is javult a helyzet a 2010-es muzsik kormányzás óta.

Summa summarum: 2014-ben ezt a bandát el kell zavarni, az orbánizmust pedig ATOMJAIBAN FELSZÁMOLNI.
Vissza kell térni a tudományhoz, Európához és az emberekhez (is). Mármint az oligarcha réteg alattiakhoz, akiket Orbán fötitkár eftárs annyira gyülöl.
A miniszterelnök a jelek szerint valami egészen más realitásban él - mondjuk úgy: Viktor Csodaországban -, vagy pedig tudatosan és gátlástalanul hazudik. És hogy őszinte legyek, nem is tudom, melyik a rosszabb. De attól tartok, hogy momentán a legrosszabb forgatókönyvet látjuk…..
manhattan (c) 2013.02.15 17:50:02
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

Az államadósságot a fidesz nemhogy nem csökkentette, hanem strukturális alapon (egyszeri tételektöl megtisztítva) egyenesen min. 87%-ra növelte. Az átvett 81%-ról.

Történt ugyanis, hogy az állam (nagyon helyesen) visszahozta a kiszervezett bevételeit, a manyupot. 3.000 md ft vagyont egyben és egyszere, valammit 400 md-ot éves bevételt folyamatosan.

Ebböl a 3.000 md az, amit ez a két komplett gazdasági idióta (Orbán fötitkár eftárs és Jobbkéz eftárs) nem írhatnak a maguk dicsöségére. Ráadásul ez egyszeri tétel.
Mivel 8év kormánya nem rendezett egy halom adósságot (pl BKV, MÁV, kórházak), hátrahagyott valami 200 md-os EU-s Afa büntetést és így tovább - ezeket le lehet vonni a manyupvagyonból, ami nem a fidesz számlájára megy. Azonban még így is marad böven több mint 2.000 md-nyi egyszeri bevétel a fidesznek, amit nem tüzhet ki pávatollként, hogy ez az ö érdeme. Ezért ezt a kb. 8-10%p-nyi adósságot hozzá kell adni a jelenlegi 79%-os rátához.

Így lehet azt mondani, hogy a fidesz saját eröböl az átvett 81%-os adósságot 3 év alatt 87-89%-ra "vitte le".
„Bizony, a rasszizmus az az ár, amit mindenkinek meg kell fizetni, aki csatlakozni akar a mai magyar politikai jobboldalhoz” – szól Ara-Kovács Attila írásának határozott tételmondata a Magyar Narancsban. Bár a szerző egy nappal később, a lapunkhoz eljuttatott…..
manhattan (c) 2013.02.07 16:12:38
@politikus-omm:

nagyon egyszerü: ma egy jobboldali azaz polgári szavazónak nincsen pártképviselete. Ami a fidesz címszó alatt megy, az a lebutított népek tábora.
Az nem jobboldali, hanem proli, amit Orbán csinál a gazdaságból, társadalomból. Aki jobboldali, az viszolyog ettöl. És nem süllyed le pl. a Processzorok Batthyany Körének a nívójára, hogy pl. Közleményben állnak ki a Cabaccságharc melett. Agyhalott idióták!

Szóval a fidesz kibukott a jobboldali érzelmüek képvisletéböl. Ha a maszpopnak csak csöppnyi esze van, akkor

1. megcsinálja a 3/4-ed generációváltást, miszeint az utolsó bolsijait eltávolítja 2014-ben a pártlista elsö 100 helyéröl (veres, szekeres, nyakó, szanyi, lampert meg a többi Elmúttnyócéves)

2. felfedezi, hogy az idö elörehaladtával a legbefolyásosabb, választást eldönteni tudó réteg ma már nem a kádári proli generáció, hanem a lepusztított anyagi és szellemi állapotban leledzö, Európára áhítozó átlagpolgár.

A fidesz elárulta mind a nemzeti (vagonokban lépnek meg a 35 év alattiak), mind a családi, mind a polgári értékeket.
Ott áll egy tanácstalan 30-35%-os réteg, amelyiket elárultak. A hülye maszop vagy Libás ezeket megtalálhatj,ha akarja.

Orbán meg az Udvari bolondjai meg megtarthaják maguknak az Oligarcha-Nyugger- Proli vonulatot.
Tisztelettel szólok, hogy a 2014-es választásokat a Fidesz-KDNP fogja nyerni, vélhetően nagy arányban. Erre az eshetőségre készül valaki, mármint őrajtuk kívül?   A Nézőpont Intézet felmérési eredménye szerint  (ami valamennyi tévedést nyilván…..
ProgBlog Demokratikus tévedés 2013.02.02 17:17:27
„Egy népet csak úgy lehet vezetni, ha jövőt mutatunk neki. A vezető: reménységmondó.” Napóleon – 1769-1821   A ma létező demokratikus ellenzék tagjai vagy pártokraták (az MSZP-ben nevelkedettek, akik ki sem látnak onnan), vagy technokraták (szintén a szocik, esetleg a…..
manhattan (c) 2013.02.03 15:53:02
@vakapad:

Na ezért vagy te vakegér. Mert csak egy elvakult osztályharcos gerilla vagy. Haver, ha én azt kifogásolom, hogy gyúrtcsótány az fertö, az nem azt jelenti, hogy éjjen Orbán. Vagy hogy éjjen Schiffer. Hanem azt jelenti, hogy gyúrtcsótány egy fertö. Pont.
manhattan (c) 2013.02.03 16:00:26
@vakapad:

gyúrtcsótány apád 2006-tól futószalagon szállította a megszorításokat, amit a pártja egységbe zárva rendre megszavazott. gyúrtcsótány abban számította el magát, hogy azt hitte, hogy a megszorításokat 2007-ben letudja, aztán onnan kezdve indulhat újra a szavazat vásárlás, megspékelve a haveri leosztásokkal (eü priv. stb)
Csak hogy gyúrtcsótány túl nagy szarhegyet hagyott hátra gyúrtcsótánynak, amit gyúrtcsótány 2007-ben még mindig nem tudott eltakarítani. Meg még az utódai se.
gyúrtcsótány magas erkölcsi hozzáállására mi sem utal jobban, hogy a szartakarítás kellös közepén 2009-ben fogta magát aztán lelépett. Takarítsa más tovább gyúrtcsótány szarát. A biztos választási kudarcig.
manhattan (c) 2013.02.03 16:34:29
@wmiki: "de nyilvánvaló is, hogy a pénz alapú, kizsákmányolásra épülő társadalmi rendszer nem tartható fent tartósan"

Jaj de szép marcista nyelvezeted van neked miki! Már csak a sarló meg kalapács hiányzik az avatarodról.
Nem is csodálom, hogy örök hüséget fogadtál a Pártnak. Tutira jól érezheted magad aközött a halom kivénhedt MSZMP-s eftársaid között: matolcsi, Hoffmann, Pintér, Fónagy, Hegedüs Zsuzsa, bukott Schmitt pali, hogy csak a creme de la creme-t említsük.

Ez már kérem nem csak hogy polgári-nemzeti felállás, hanem egyenesen 21. század is!
Nos, mi van hát itt -- két és fél éves tömény jogfelforgató, jövedelemátrendező, gazdaságszűkítő, intézményromboló... tenyérbemászó, korrupt, hazug kormányzati politika után, alig egy évvel a választások előtt? Vastag Fidesz-előny. Az elementáris elkeseredésnek és…..
manhattan (c) 2013.02.02 16:52:09
@Lencsés István:

Nem a helyesírásod alapján vagy analfabéta pityuka, hanem a fejed tartalma alapján.
De mint mondtam, egy évig még tied a remény országa.
Utána meg nézhetsz munka után.
manhattan (c) 2013.02.02 17:17:04
@Blogger Géza:

1. Mint mondtam, a matocsidiótáék által preferált (egyik) módszertan legális de nem alkalmazható a jelenlegi Mo-ra. Ha ugyanis minden egyes munkaképes magyar kivándorolna és külföldön dolgozna, akkor a statisztikájuk (amely a lakosság megkérdezésén alapul) azt mutatná, hogy 1. Mo-on a foglalkoztatottság 100%-os, 2. Nincsen munkanélküli 3. az átlagkereset 1.800 euro brutto.
Csupán ennyi baj van ezzel a módszertannal.
Ezért nézi mindenki más a másik módszertant, a vállalati megkérdezéseket az alkalmazott munkaeröröl - ez alapján csökken a foglalkoztatottság.

2. A 8év kormánya nem rendezett egy halom adósságot (pl BKV, MÁV, kórházak), hátrahagyott valami 200 md-os EU-s Afa büntetést és így tovább - ezeket le lehet vonni a manyupvagyonból, ami nem a fidesz számlájára megy. Azonban még így is marad böven több mint 2.000 md-nyi egyszeri bevétel a fidesznek, amit nem tüzhet ki pávatollként, hogy ez az ö érdeme. Ezért ezt a kb. 8%p-nyi adósságot hozzá kell adni a jelenlegi 79%-os rátához. Így lehet azt mondani, hogy a fidesz saját eröböl az átvett 81%-os adósságot 3 év alatt 87-89%-ra "vitte le".

3. Az éves 3% alatti hiány 2001-ben az egyszeri, illetve átmenetinek hangoztatott tételnek volt köszönhetö, 2012-ben meg 9-szer pótköltségvetezett a fidesz, így lesz meg esetleg újra a 3% alatti hiány.
Még egy óvodás is képes megérteni, hogy itt soha nem beszéltünk fenntartható 3% alatti struktúrális hiányról.
2011-ben mondta matolcsidióta, hogy olyan kiigazítást csinált, ami valami 20 évre stabilizálzta a maastrichti hiányt. Na ehhez képest 2012-ben havonta kellett a stabil hiányt újra stabilizálni.
Hát ez van, ennyit tud ez az egykori jó egykori MSZMP-s, gazdasági analfabéta Jobbkéz eftárs.
manhattan (c) 2013.02.02 17:20:50
@szabadmagyarnép:

Egyre jobban lejáratod a pártodat öcsi, pedig még nem is ismer titeket senki. Mint mondtam, aki hatalomra tör, és a népet szidja, az nagymarha. Még Torgyán is udvarias volt a komcsi szavazókkal szemben mert tudta, hogy neki a szavazó meggyözése a feladata, nem pedig az elfenekelése.
Úgyhogy öcsi, Tanulni, tanulni, tanulni, aztán egy nap majd meglátjuk hogy viszed-e többre az életben a szájgyakorlatoknál. (szerintem nem)
A gazdasági növekedés rendszeres "várása" az elmúlt évek során fokozatosan a magyar folklór részévé vált, a néplélek testébe ivódott. Egyes kormánytisztviselők esetében komoly hitéleti feltöltődéssel jár a folyamatos reménykedés, míg az ellenzék végletekig fetisizálva,…..
manhattan (c) 2013.01.28 21:15:07
@Józsi bá':

Aha, még a kiinduló pontot se érted. Orbántól nem csodát vártak az emberek, hanem a gyúrtcsótányi elkúrások befejezését. Magyarul, egy értelmes válságkezelést, ami 1-2 éven belül stabilizálja az országot.

Na ennyit se értett meg Orbán, megoldása az akut problémákra meg pláne nem volt, mert ö a világon semmihez nem ért. Ö csak egy túlmozgásos járási párttitkár utánzat, akinek a képessége annyi, hogy rendre kiadja a parancsot, hogy a világon minek hogyan kell történnie. Ehhez ott van neki az Udvari bolondja (Jobbkéz eftárs), aki még el is hiteti vele, hogy Orbán pártfötitkár eftárs álmai igenis reálisak.

Csakhogy a tudomány, a tudományos gazdasági és pénzügyi törvények 2010 óta havonta osztják ki a kokit ennek a két komplett gazdasági idiótának.

Orbán eftárs tehát 4 év alatt se tudta stabilizálni az országot, söt, sokkal szarabbá tette a fundamentumokat a 2010-es évinél is. S egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy ha maradt volna Libás még 1-2 évig, akkor ez a hatalmas csúszás a gazdaság teljesítö képességében, az emberek pénzügyi helyzetében nem fordult volna elö. A stabilizációs veszteségeken már rég túl lenne az ország.
manhattan (c) 2013.01.28 21:20:19
@prukker:

A közmunkát a kommunizmusban úgy hívták, hogy KAPUN BELÜLI MUNKANÉLKÜLISÉG.

Az akkori szemfényvesztést átvették a 21- századba szépíteni a statisztikát. Az eredmény azonban ugyanaz: ez a foglalkoztatottság fenntartható GDP-t nem termel, máshol hasznosítható tudást nem ad. De mit is várhatna az ember Orbán fötitkát eftárs MSZMP-s káderekkel teletüzdelt kormányától, ha nem a szovjet tudású megoldásokat?
Valami már megint félresiklott a kormányzati kommunikációban - elfelejtettek szólni Orbán Viktornak, hogy nem kellene nagy hévvel és teljes magabiztossággal eleve vesztesnek tűnő dolog mellett kiállnia. De az is lehet, hogy nem elfelejtettek, hanem nem mertek. Mert ugye a rossz hír…..
manhattan (c) 2013.01.20 17:32:09
@vakapad:

Neked meg javaslom nyugdíj téren az alapvetö adatokkal megbarátkozni:

a Manyup visszahozatala elötti évben a nyugdíjkiadások 3.000 md ft voltak és a bevétel 2.400 md ft. Ha az éves manyup járulék az államnál maradt volna, akkor a bevétel még mindig csak 2.800 md ft lett volna. Tehát még mindig maradt 200 md ft deficit, magyarul államadósság.
Épp itt volt az ideje, hogy e téren ez a gigantikus államadósság gyártás megszünjön.

Csak hogy még ezzel együtt is megmarad a túlköltekezés, ezért jött be a rokkant nyigdíjak felülvizsgálata.
Igaz, amikor meg jön a választási év, akkor nagyban szarik a fidesz is arra, hogy mekkora a nyugger kiadás, ök is öntik rájuk a pénzt.
De ez egy másik történet.
manhattan (c) 2013.01.20 17:39:59
@ob.szerver:

Olyan nincs, hogy kecske is meg káposzta. A manyup miatt 3.200 md ft államadósság keletkezett (és mire kifutott volna az FK generáció, addig még többször ennyi), amit a manyuposok nem fizettek volna ki sose. Mivel a manyup az állam számára semmiféle megtakarítást nem jelent (egynegyeddel kevesebb bevételért egy negyeddel kevesebb kiadás = Nulla), így ezt az adósságot 10 millió emberen kellett volna behajtani. Miközben nem 10 millió okozta az államadósságot, hanem csak 3.
Jobb lenne ennek a 3 milliónak szolidárisabbnak lennie a másik 7 millióval. A Világbank, amelyik kitalálta ezt a modellt, az is elismerte, hogy matematikai tévedés az egész.
Aki
manhattan (c) 2013.01.20 18:15:37
@sárkányfő:

Sok az általánosság az érveidben, ráadásul nem is tudománmyosak ezek az általánosságok.

1. A tökefedezeti nyugdíjt sehol nem azért vezették be, mert az megoldja az állami nyugdíj problémát, hanem azért, mert ez is egy módja az elötakarékosságnak. De tele van túl sok rizikóval, ezért Európában nagyon óvakodnak töle, nem is merték túleröltetni sehol. Különösen Mo-on nem müködhet még a túlzott tökefedezet sem (nem hogy a kozárólagos), amíg a magyarok nagy része 50 éves kor felett egyrészt egészségileg világrekorder harmatgyenge, másrészt ha elveszti az állását, akkor jó esetben nem is lesz már neki. Na akkor számold ki, hogy mennyi nyugdíjad lesz, ha 50 éves korod után se befizetö nem leszel, se állami szoc. támogatást nem kapsz majd. A pénztárad meg mondja, hogy majd 64 évesen kapod meg az elsö havidat. Addig gondoskodj magadról!

2. Az állami nyugdíjrendszer sose fog összedölni, mert a befizetéseket nem évtizedes spekulációsügyletekbe rakják, hanem azt rögtön kiutalják a jogosultaknak. Befizetök meg mindig lesznek, miközben egy bróker bármikor bedönthet egy egész bankot, egy kassza bármikor csödöt mondhat. Volt rá példa elég.

3. Az állami nyugdíj színvonal nem igazságtalan, hanem egyrészt arányos a befizetéseiddel másrészt a jövöbeli befizetések nagyságával. Ha a magyarok nem csinálnak utódokat, akkor legyen annyi eszük hogy felfogják, hogy jövöbeli befizetök híján nem is élhetnek nyugdíjasként azon a nívón mint elödeik. Ezt egy 10 éves gyerek is ki tudja számolni az iskolában.

4. Ez a részvénypiaci blabla, meg a manyup mint gazdasági lokomotív a legnagyobb közhely. Egy túró magyar vállalat se finanszírozza magát a tözsdéröl. A manyup meg csak vesz egy részvényt egy árfolyamon, aztán eladja másik árfolyamon. Semmiféle finanszírozó szerepe nincs, csak a pénzek mennek egyik spekulüans zsebéböl a másikba. Amúgy gyönyörü portfólioja volt a magyar manyupoknak: kínai, orosz, brazil, mexikói részvények. Jaja, ODA VITTÉK a magyarok pénzét, így finanszírozták a magyar gazdaságot.

5. És még egyszer: a manyup egy hibás matematikai modell, teljesen megbuktak az alakotói az idö inkonzisztenciában és az eredményesség értelmezésében. Ha meg tudod javítani a modellt, akkor fordulj a Világbankhoz, én nem fogok arról hosszas vitákat folytatni, hogy 1 minusz 1 az nulla, vagy pedig vegyük úgy hogy lehetne ezt 2-re is javítani, csak akarni kell.

Azzal egyet tudok érteni, hogy 100%-os tökefedezeti nyugdíjnál megszünik az állam nyugdíjas választó képessége. illetve ez se szünik meg, mert akkor meg jönnek az 200%-os gyógyszertámogatáspok, ingyen transzferek egyre nagyobb garmadája, meg hasonló cukorkák.

Szóval vagy van felelös kormányzat vagy nincs, meg vagy bvan felelös nép amelyik tudja, hogy a jövöbeli nyugdíja legnagyobb részt az utódnemzedék számától függ. Egyéb megoldás nincs, semmiféle tözsdei müvelet nem képes a tartósan kiesö növekedési potenciálok pótlására. Ez csak libsi megtévesztés. És a szolidaritás kinyírása.
Az elmúlt két és fél év meghatározó gazdasági folyamata volt a jegybanki függetlenségért folytatott harc. A választási győzelem másnapján Orbán Viktor egyik legelső kijelentés az volt, hogy „az MNB ezentúl nem lehet majd offshore-lovagok szálláshelye”. Ez a harc hamarosan…..
manhattan (c) 2013.01.16 21:27:36
@Johny the mocsok:

A 2512-es postban még az is megtudja mi a JB-i függetlenség, aki pénzügyi analfababéta. A többi postból meg azt, hogy ez az ország azért csodálatos, mert a tudományos gondolkodás, a szakmai hozzáértés az idö elöre haladtával egyre jobban kikopik a társadalomból. Miközben minden más értelmes országban ez fordítva van.
"Hülyébbek vagyunk mint bármikor" - ez ország logo lehetne napjainkban.

forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=500&na_step=500&t=9046488&na_order=
Az amerikai óriásbolha tapsra ugrik. Az amerikai óriásbolha tapsra akkor is ugrik, ha kitépjük három lábát. Az amerikai óriásbolha nem ugrik tapsra, ha minden lábát kitépjük. Következtetés: az amerikai óriásbolha megsüketül, ha minden lábát kitépjük. Hát kábé ilyen a…..
manhattan (c) 2013.01.14 22:50:30
@Rozsomák2012:

Szerintem meg tanuld meg egyszer a devizahitelezés metodikáját, aztán nem fogsz ekkora drábik-bogárlászló méretü marhaságokat írni.

Amúgyis nagyon egy eszes gondolat, hogy a bank 8-10%-os forint betétet gyüjtött, majd azt CHF alapúnak hazudva 6%-ért helyezte ki hitelre.
„Sötét volt, mint egy fasírtban.”  (Hajnóczy Péter: A parancs)   Nincs értelme mellébeszélni: szemfényvesztés folyik. Maszkabált tartanak a szocialisták. Ellenzéki kerekasztalosdit játszanak, programokat írnak, alkotmányt barkácsolnak, azt mutatják, mintha ők…..
Amikor karácsonykor az NGM weblapján leszakadt pofával láttam, hogy Doubravszky György pénzügyi biztos lett, azt fogadtam meg, hogy nem írok azonnal, előítéletesen. A Hiteltársulás dicstelen munkálkodását már megörökítettem, de mindenkinek jár egy esély, hátha új poziba…..
manhattan (c) 2013.01.07 21:41:24
@Zuckerbrot:

1998-2002 között GDP növekedés mellett csökkent az államadósság aránya, akkor tehát nem volt elkúrás. De az is csak azért, mert akkor Orbán eftárs mellett még ott voltak a szakemberek. Akik vigyáztak az országra.

2002 után viszont Orbán eftárs mellett már csak a hulladékok, a szakmai szégyenek vannak ott. Mer tneki ezek kellettek. Aki mellett ö, a semmire ki nem képzett jogász tanonc okosnak tünik.

Már csak ezért se merengjél a múltba, ez a fidesz már rég nem fidesz, hanem gyakorlatilag egyesülhetne a maszoppal. Ugyanis semmi különbség nincs már eközött a két elkúró maffiapárt között.
manhattan (c) 2013.01.07 21:54:24
@breezer:

Azért nem tud 20 évre kölcsönt felvenni egy bank sem, mert a megtakarításokat se kötik le 20 évre. (vagy te igen?) Így nincs 20 évre fixen rendelkezésre álló forrásuk.
Épp ezért áll fenn a közép/hosszú távú hiteleknél az asszimetria: a bankoknak rövid lejáratú betétjeik vannak, ezekböl kell a hosszú lejáratú hiteligényeket fedezni. (eljárási szempontból mindegy hogy a baknak saját forrása van, vagy a piacról vesz fel hitelt: egyik pénz sem az öve, hanem a betéteseké)

Szóval ezért a banknak a rövid távú hitelt kell felvennie, a 3/6 hónapra. Majd a 3/6 hónap lejárta után (amikor törlesztenie kell), újabb hitelt vesz fel ugyanakkora összegben mint a fennálló adóssága, majd ezzel azonnal törleszti az elözö hitelét. Mivel azonban 3/6 hónap múlva nyilván nem marad semmi fixen, ezért a különbséget a kuncsaftnak kell állnia. Ha jobb kondíciók keletkeznek nyer, ha nem akkor meg veszít.

Így a kuncsaftnak ott van a 20 éves hitele ami fix, nem kell vele csinálnia semmmit, de együtt kell élnie vele, hogy deviza alapú hitelnél nem csak kamat, hanem árfolyam kockázata is van 3/6 hónaponként.
manhattan (c) 2013.01.07 22:07:07
@ökörpöröly:

Egy bnaknak sem kell a hitelezésnél kamatbiztosítást kötnie, mert az összes kamatkockázatot az ügyfél állja. Ez a rendszer. Ha az ügyfél nem köt kamatbiztosítást, akkor az az ö spekulációja.

PS: 2008 után böven nincs már hitelpénz a piacon, mert senki se mer úgy hitelt nyújtani egy másik banknak vagy államnak mint korábban. Max. csak vaskos prémiumokkal. Ez a különbség egy német meg egy görög államkötvény hozama között. Vagy mondjuk a Deutsche Bank meg a Pápa és Vidéke Takarékszövetkezet forrás költsége közt.
Kincstári magabiztossága ellenére rendkívül kínos perceket szerzett saját magának és a kormányoldalnak péntek este Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, aki megpróbálta meggyőzni a nézőket, hogy egy héttel korábbi sajtótájékoztatójukon Szájer Józseffel nem is…..
manhattan (c) 2013.01.06 23:32:25
@kulcsar2011:

Ne exponáld a tudatlanságodat. A Hajdúbét nem a dolgozóit, hanem a BESZÁLLÍTÓKAT nem fizette ki. A minimálbérnek a történethez semmi köze. Bajnai maga is bevallotta: NEM ÉRTETTÜNK HOZZÁ. Ahhoz viszont igen, hogy a mozdítható vagyont az utolsó másodpercig átszipkázzák a Wallisba.

Ennek ellenére Bajnai nem indul nagy hátrányból, mert 2014-ben minden párt a nulla alatti állapotból próbál nyerni: egyesek maffiapártokként (maszop, fidesz), mások csak egyszerüen síkhülyeként (Jobbik. LMP). Maffia vetületben tehát Bajnai nem fog kilógni, szaktudásban viszont képes lehet nagyot verni minden pártra. Ha erre megy rá, akkor nagyot röhögök majd a fideszen, amiért ennyire elszámították magukat a tudatos Nem-elszámoltatással. Wermer után Habonyt is köpködni fogja Orbán eftárs.
Nagy újdonságot nem lehet már leírni a felsőoktatási keretszámcsökkentésről, vagyis a tandíjról, de szó nélkül sem lehet hagyni a történteket. Sok mindent mondhat a kormány a tandíj védelmében, de semmi hiteleset nem fog tudni mondani saját maga védelmében. A fideszes…..
manhattan (c) 2012.12.15 18:04:59
@Blogger Géza:

Te már nagyon Ázsiában élsz ezzel a demagógiáddal.

Az oktatatást ma sem a minimálbérs finanszírozza, hanem a társadalom közösen. Teccik tudni,a minimbéres valamennyi adót befizet, akinek meg jobban megy többet. Tehát mindenki finanszíroz, mégpedig ahhoz képest, hogy mennyire vitte az életben. Cserébe elveszik a gyerekeiktöl a lehetöséget. Miközben a sarc fizetésük az állm felé semmivel sem lesz kevesebb. Söt!

Azonkívül, ennek a két komplett gazdasági idiótának (Ovi meg Jobbkéz eftárs) csak az adóügyi elkúrásából évi 400 milliárdos kára van az országnak, amit 1 perc alatt lehetne korrigálni. Csak hogy OligarchaBán hülye lenne nem zsebre rakni 400 milliárdot a haverjaival. Ezért inkább másokkal fizetteti ki a felsö 15% dözsölését: ma elvesznek 27 milliárdiot az egyetemektöl, holnap elvesznek 80 milliárdot a pedagógusoktól és így tovább, míg össze nem jön az a halom költségvetési kár ellentételezése, amit ez a komplett gazdasági idióta kormány csinál már lassan 3 éve.
manhattan (c) 2012.12.15 18:54:19
@Keresztyén és Magyar:

Orbán csak a kokikból ért. Most kapott egyet a diákoktól és rögtön padlót is fogott.
Holnap meg jönnek a pedagógusok, ha igaz akkor januárban a vasutasok és hol lehet még a sor vége, ha felébred minden fotel forradalmár.
Koki forradalom készülhet!
manhattan (c) 2012.12.15 19:01:13
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

Te, én olvastam Rákosi meg Ceaucescu pártújságjait meg az agitproposainak meg az udvari verselöinek a müveit, pont ugyanazon logika, mondatszerkezetek és hangsúlyok alapján épültek fel mint a te agymenéseid.

Szerintem ez a történelmileg megkésett copyjaid nem viccesek, mert mégsem eredetiek (csak az erdeti utánzásai), de biztos van valami célod vele, hogy másokat hergelj ezzel a primitívséggel.
Az elmozdíthatatlan jobb kéz végre elnyerheti méltó jutalmát, pár hete tudni már, hogy a Fővezér a nemzeti bank élére kívánja ejtőernyőztetni a szent magyar unortodoxia pápáját. A dolog egyetlen nagy előnye, hogy az újkori magyar történelem legdebilebb gazdasági minisztere…..
manhattan (c) 2012.12.01 10:51:06
@a1421050:

Matematikailag ezt nem jól látod. Mo régiótól való leszakadása továbbra is nö. Maximum csak a dinamikáról lehet vitatkozni.
Tény hogy a 2002-2006-ban a hatalmas források szépen elfolytak a semmibe a fogyasztás (= szavazó vásárás) minden határon felüli támogatása által. Ahelyett hogy ezek a pénzek a rentábilis ígéretü beruházások támogatásra mentek volna. Ezek az elvesztett pénzek és évek most hiányoznak a GDP-böl, a foglalkoztatottak számából, meg úgy általában a jelenlegi válság hathatós kezeléséböl.

És ekkor jött ez a két gazdasági idióta (Ovi és a balról kiképzett Jobbkéz eftásrs) és a válsághegyet megfejelték újabb válság gerejesztö lépésekkel. Illetve csak azokkal.

És most koronaként Barcza lemegy kutyábá és szépen képen szarta a közgazdasági szakmát és a tudományt.

Egy biztos a Zorbánizmust 2014-ben ATOMJAIBAN kell felszámolni. Aki nem hagyta el ezeket legkésöbb 2012 januárig, soha többet nem kaphat állami vezetöi állást.
GFG Blog Háború és háború 2012.11.26 07:19:22
„A GYŐZELEMÉ AZ IGAZSÁG” (Krasznahorkai László: Háború és háború)     Van egy dramaturgia. Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs csütörtök éjszakába nyúló tárgyalásáról távozva csak annyit mondott: „csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van”. A…..
manhattan (c) 2012.11.26 19:23:01
@balage_81 reloaded:

A konzervativizmus vagy helyesebben a polgári világ valóban nagy nehézsékkel néz manapság szembe: rá kellett jönniük, hogy csak Hasznos Hülyék voltak Orbán harcában a hatalomért. Hasznos Hülyeként álltak a színpadokon az ellenzéki években a fidesz rendezvényeken, hasznos hülyeként folytatták le a közéleti vitákat ballibsikkel. Aztán amikor Orbán vezérük hatalomba jutott, akkor seperc alatt ki lettek söpörve a színpadról.

A polgári holdudvar (mint pl a Professzorok Batthianyi Köre) hallgat mint a sír, illetve szervilisen aszisztál a magyar szellemi élet tudatos lepusztításában egy valami megfoghatatlan bolsi-ultralibsi-Horthysta katyvasz szintre.
Ellentmondani meg búcsút mondani ennek a megbolondult Orbáni bohóc udvarháztartásnak csak kevesen mertek: Mellár, Chikán, Járai.
A többit csókoltatja a tudomány és az erkölcs.
Orbán Viktor nem teketóriázott, egy hete kijelentette: „papírunk van arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár." Nos, nincs jó hírünk, mert leszámítva a költségvetési hiány teljesülését – ami szintén nehézkesen, rengeteg megszorítással jön össze – ezt egy adat…..
manhattan (c) 2012.11.16 14:40:14
Amúgy meg nem értem, hogy az egész magyar elemzö meg mindenféle szagértö társaság mire számított? 2012 januárban már világos volt a magam fajtának, hogy most aztán jön a Big Suck:

2010-14: Egész ciklusos gyalogtúra a Siralom-völgyben
(directed by Orbán-kormány)

Bár a ciklusnak még a fele sem telt el, egy évértékelöt nem csak a múltra, de a jövöre tekintve is el lehet készíteni. A ciklus nem ígér mást, csak a legrosszabbakat.

Növekedés kilátás 2012-re: mivel 2011 végére az exportra termelö ipar kivételével minden gazdasági szektor recesszióban volt és mivel 2012-ben 3 trend is a szükülö keresletre utal:

- exportszükülés a globális dekonjunktura miatt

- megszorító csomagok hegyei Európa szerte

- belsö szükülés a minimum 1400 md-os megszorító csomag miatt

ezért vaskos GDP zuhanásra lehet számítani. A 2012-es 0,5%-os tervezett GDP növekedést helyböl az álom kategóriába lehet sorolni. Csak az évközi újabb megszorítások biztosak az elúszó hiánycél miatt.

Érdemes a helyzetet összevetni Görögországgal. Az IMF megszorításai padlóra küldték Görögo makro mutatóit. A -5% GDP-k, a 20 %-os munkanélküliségi adatok évek óta és még jó néhány évre programozva vannak. Görögo-ot a megszorítás végleg a fizetésképtelenségbe küldte. Ráadásul azért ilyen látványosan, mert az ottani statisztikát nem tudja kikozmetikázni a Mo-on már jól ismert fenomén: az export ipar. Amely gyakorlatilag érzéketlen a belsö megszorításokra, ezért képes a valóságot megszépíteni. Csak hogy Görög-oban az export/GDP arány 22%-os, míg Mo-on 81%. Görögo-ban tehát a megszorítasások egyenes következménye, a belsö piac elrothadása, az export alacsony aránya miatt azonnal leolvasható a makro mutatókból. Mo-on viszont az export által (azáltal a pár tucat multi illetve nagy magyar cég által) már évek óta leplezödik, hogy mekkora a belsö gazdasági baj. Mivel 2012-ben az export leülésére lehet számítani, így a mély belsö recesszióról a lepel lehull.
manhattan (c) 2012.11.16 15:34:56
@lajafix1:

Csak hogy amíg a növekedés üteme alatta marad az éves deficit arányának, addig is nö az államadósság. Nem kell hozzá nagy matek, hogy tudja az ember, hogy -1,5% GDP esés meg 3% új adósság, az alaból növekvö államadóssági pályát jelent.

Ezt a ciklust ez a két gazdasági idióta Orbán és Jobbkéz eftárs pont úgy elkúrta mint gyúrtcsótány.
Söt, ami rosszabb, most már paranoiás betegek is lettek az állandóan hazudozásaikban, akár csak gyúrtcsótány. Megérettek tehát ezek is a szemétdombra.

Mindent összevetve, a Libás gyilkos hatalomra jutásánál is nagyobb katasztrófa lenne, ha a fidesz 2014-ben választást nyerne, mert akkor ez a két cirkuszi idióta még azt olvasná ki az eredményböl, hogy ugye hogy milyen jól csináltak mindent, hiszen a nép továbbra is akarja öket!
Hát akkor ugyanígy tovább, az egykulcsos ország züllesztéssel, az Európa elleni dezorientációval meg egyéb saját unortodox találmányainkkal!

Summa summarum: vissza kell térni a tudományhoz és az európai kultúrához, ennek a primitív és paranoiás beteg Orbánnak és komcsi hódudvarának meg nyitva az út Kazahsztánba.
Kevés gennyesebb dolog van, mint amikor aktív pártpolitikust tüntet ki egy állami szerv. Főleg, ha az állami szerv vezetője a kitüntetett párttársa volt, és főleg ha az Állami Számvevőszék tünteti ki Magyarország 13. legeladósodottabb városának vezetőjét. Domonkos László…..
manhattan (c) 2012.11.11 01:26:15
@Igazságos János:

Ütödött vagy te, ráadásul makroközgazdaságból meg minimum idióta. Akárcsak a jelenlegi kormány. Ráadásul úgy látszik, hogy elég sok, úgymond gazdasági elitet tudtak a maguk szintjére lebutítani. Ehhez nektek külön gratula, hogy egy matolcsidiótgához igazodtatok. Valszeg ezt hívja Orbán pasa Magyar modellnek.

Tanuljatok már egy kis történelmet azokból a korszakokból, amikor a jövedelem elosztás olyan szélsöséges volt, mint amilyen irányba megy ez a mostani, mszMp komcsikkal teletüzdelt Orbán-kormány. Akkor törtek fel a parasztfelkelések, akkor törtek ki a forradalmak. Ford már 100 éve többet tudott az elosztásról a töke és munka között, mint ti a 21.században. És neki volt igaza. Nyugat-Európa 60 éve szintén erre az útra lépett.

Ja, unortodox matolcsidióta fanek, a ti elméletetek szerint Nyugat-Európa nem is létezhetne a progresszív adózásával. Különösen nem akkor, amikor a felsö kulcs az 50%-ot is lazán átugorja.

Aztán mégis nem ök szívnak, hanem ti. Orbán a következö 6 évre mindent elkúrt.
manhattan (c) 2012.11.11 01:42:15
@lajafix1:

Maradjunk annyiban, hogy csak arról állíthatsz konkrétumokat, ami mérhetö. Megérzésekre, találgatásokra, demagóg leegyszerütésekre és hisztikre eddig se adtam.
Az adófizetés mértéke mérhetö, ez alapján tudsz kategóriákat felállítani. A népsirámra nem adok, hogy havi 600 ezer felett keresek, hát nehogy má gazdagnak mondjatok! Ezek mind lúzerek. 100 milliót is kereshetnének, akkor is pont ugyan ilyen demagóg boldogtalan lúzerek lennének.
Aki az adófizetök felsö 2 decilisébe tartozik és rinyál, az nem normális. Ezeknek el kellene húznia a fenébe. Csak nem Európa jobbik helyeire, mert ott a drágámra mindenhol progresszív adózás és magas kulcsok várnak.
Úgyhogy de nagyon sajnálom a magyar rinyálós gazdasági elitet!
manhattan (c) 2012.11.11 02:32:19
@Igazságos János:

"A lineáris adó nem oka a válságnak, és a progresszív nem oldja meg azt."

Tessék? Közgáz, elsö szemeszter: az adórendszer pont arra van, hogy a költségvetési egyensúly bomlásra az állam egy nagyon hatásos eszközzel nagyon gyorsan tudjon reagálni. Ha ezzel nem tud, akkor mivel? Tündérmesével???

Minden oka a válságnak, ami az államháztartási egyensúlyt elkúrja. Ilyen volt korábban a manyup, most meg az adórendszer.

Amúgy meg látszik, hogy életedben nem tanultál gazdaságtant, mert ilyket állítani, hogy mindenki egyénileg fizessen azért, amit igénybe vesz, a legnagyobb kóklerság. Majd megnézném, hogy hogan fizetnél te ki egy szív operácót meg utána egy féléves réhabot a saját zsebedböl. Meg az 40 ezer forintos havi BKV bérletet. Meg a havi 60 ezer forintos havi tandíjat a nyolcéves csemetédnek. Ja, vagy a javaslatod szerint nincs BKV. Legfeljebb akkor majd akkor 2 napba telik, mire a dolgozó eljut a munkahelyére, ahol GDP-t termelne. Na de nem tud, mert mire odaér, már ki is rúgták a hiányzásért.

Szóval szerintem pihenj meg, ami nem a szakmád, abban ne próbálj világképletet alkotni, mert nem csak hogy nem sikerül, hanem csak kiröhögteted magad. Elég a Bogárokat, Drábikokat meg hasonlókat megnézni, ha nem tudnád mi is az a tudománytalan kóklerság.

Azt meg áruld már el, hogy ha hánysz a progresszív adózástól, akkor hova is húztál el? Melyik "felszabadított" országba?
Gyakran kérdem magamtól: miért uralkodik negatív hangulat az országban? Különösen most, amikor Orbán Viktor kétéves munkájának első gyümölcsei beérni látszanak, és helyes propagandával egy új államalapítás örömünnepének mámorába lehetne ringatni az egész magyar népet.…..
GFG Blog A farizeus Európa 2012.10.24 07:17:36
“Útálom és arcába vágom / - Harminc év vagy kétezer óta / undorító, őrült világ ez, / ez a farizeus Európa” (Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa)     Van egy csúsztatás. Európa visszaél Európával. A farizeus Európa miközben látszólag az európai…..
manhattan (c) 2012.10.24 14:13:14
Ez a poszt gyakorlatilag az aktuális Orbáni elmehibbantság blogra emelése.

Kedves CFG, 4 vagy 5 éve írtam meg azt egy kis esszében, hogy a baloldal agyhalált halt gyúrtcsótány vezér alatt. Értsd: a baloldalo szavazótábor minden gondolkodás nélkül, önként belement az agyhalott zombi szerepébe gyúrtcsótány führerért.

Ezt ma már a fideszröl lehet ugyanúgy megírni: az EGYKORI jobboldal komplett agyhalált halt egy feltörekvö falusi parasztfiú alatt, akiböl - most már tudjuk - soha nem lett és nem is lesz városi polgár.

Értelmes ember nem áll le az Orbán Bóvlikomcsi kormányának minden tudománytalan és ostoba világképével és ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLETÉVEL vitázni - tegyék ezt meg a szakorvosok.

Ehelyütt annyit az állítólagos EU üldözésröl, hogy

1. Az EU minden szervében ott ül a MAGYAR is (komisszár, miniszter, söt, még a min.elnök is) - akik SZAVAZNAK az EU törvényeiröl.
Ha nehéz megérteni, akkor magyarul: Orbán betegék azon rinyálnak, hogy a saját maguk által megszavazott törvényeiket számon kérik rajtuk.

2. Mo marhára nincs kettös mérce alatt a deficit faragás folyamatában, egyszerüen arról van szó, hogy 2004 óta túlzott deficitet ír és 2006 óta csak a lefaragás ellenében nem függesztik fel a Koh.Alap pénzeit. Ezt a hosszú utat persze meg lehet köszönni a maszop-szadesz gengsztereknek, de ettöl tény, hogy Orbánt kisegítö iskolába kell küldeni, ha ezt az összefüggést nem érti.
Igaz, hogy az EU országok nagy része szintén nem áll jól deficit és hiány terén, csak éppen ök friss esetek, mert leginkább 2009 óta vétkeztek (a válság betett) és nekik is csökkenö éves deficit pályákat kell telejesíteniük.
Szóval nincs kettös mérce, csak szokásosan megint a magyar volt a leglinkebb nép a történelemben.
A fidesz kormánnyal ez a szerep csak állandósult. Ráadásul láthatóan a fidesz alatt is rengeteg embernek ment el a józan esze.
Na ez orbán pasa legnagyobb büne. 2014-ben másfél millió elmebeteget hagy maga után hátra.