Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Határátkelő

2614 bejegyzést írt és 3437 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Portugália az egyik legkedveltebb turisztikai úti cél, de tartósan ott élni teljesen mást jelent. Talán Spanyolország szomszédsága miatt különösen megtévesztő lehet az időjárásban bízni. Persze embere válogatja, ki milyen klímát szeret, de a portugáliai időjárás sokkal eklektikusabb, mint a spanyol.…..
A francia főváros pár nappal a Notre-Dame-ban pusztító tűz után éli megszokott életét, az emberek ugyan szomorúak, ha a katedrálisra terelődik a szó, de mintha kezdenének túllépni a sokkon. Helyszíni beszámoló Mme Seldon tollából. Notre-Dame, a déli partról szemből. A…..
Határátkelő 2019.04.24 11:28:35
@takarék-láng: "In March 2019, France’s central criminal intelligence service, SCRC, reported that there were approximately 875 acts of vandalism against Catholic churches in 2018. The Ministry of the Interior came to a similar conclusion.

The Ministry of the Interior released a report in February 2019 that tallied the number of acts of degradation (or vandalism) against various religious establishments. The Ministry found that there were 1,063 anti-Christian acts in 2018 (approximately 700 of which related to property crimes and 100 of which related to violent acts), 541 anti-semitic acts (81 of which were related to violence, 102 related to property crimes), and 100 anti-Muslim acts.

The Ministry stated that one reason churches were targeted more frequently than the places of worship of other religions was that France simply had more churches."

www.snopes.com/fact-check/churches-destroyed-in-france/
Határátkelő 2019.04.24 12:20:08
@takarék-láng: Neked tény, szerintem meg nem. Tegyél bele linket.
Vajon létezik magyar álom? És holland? Van-e a határátkelőknek álma? Ezeket a kérdéseket boncolgatja Zita írása, aki az általánosabból indulva jut el a konkrét válaszokig, azaz érdemes végigolvasni a posztot. Mi a magyar álom szerinted? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három…..
Határátkelő 2019.04.22 11:29:49
@Hari Seldon 2: Ez a pártválasztás érdekes kérdés, de én is azt gondolom, hogy kicsit olyan ez, mint az önkormányzati választás, azaz a helyi pártok jobban képviselik az adott érdekeket.
Határátkelő 2019.04.23 10:14:46
Meglehetős vihart kavart nemrégiben Márk írása Írországról, melyben összefoglalta, milyennek látja ő az országot. Tíz pontja inkább negatív volt, mint pozitív, és hát elég sokan képtelenek voltak feldolgozni, hogy nem mindenki látja ugyanolyannak az országot, mint ők. Dalma…..
Vajon mitől lesz sikeres valaki? Egyáltalán: mit jelent a siker? Boldogságot, a saját út megtalálását, esetleg sok pénzt? A kérdésre nem csak az egyes emberek, de az egyes kultúrák is eltérő választ adnak, amit nem árt figyelembe vennünk akkor sem, ha másik országba…..
Időről időre megjelennek mindenféle számok a külföldön élő magyarokról, amiket aztán mindenki a saját íze szerint értékel. Amiért a napokban megjelent németországi számok igazán érdekesek, azok nem feltétlenül maguk az adatok, hanem a mögöttük egyre jobban látható…..
Határátkelő 2019.04.20 09:34:03
@Buchhalter: Hát ezzel nehéz vitatkozni. Én is azt gondolom, hogy a közegészségügy és a közoktatás elhanyagolása nem feltétlenül teremt olyan környezetet, ahová egy kisgyermekes család vissza akarna térni. Ellenben ha ez a szakasz, ami most elkezdődött, megerősödik, akkor nagyobb gyerekekkel már nehezebb lesz hazatérni még annak is, aki esetleg szeretne. (Ugyanúgy, ahogy nagyobb, iskolás gyerekkel már kiköltözni sem olyan egyszerű.)
Határátkelő Hát ezek hülyék! 2019.04.19 06:30:00
A címben idézett kifakadás egy Angliába frissen érkező magyar ezermester szájából hangzott el, amikor meglátta, hogy a falon kívül fut egy műanyagcsatornában a vezeték. Nos, érik ilyesmi kultúrsokkok az embert, amikor külföldre költözve beköltözik az első lakásába. A kérdés persze az, hogy tényleg…..
Béla története minden, csak nem hétköznapi. Franciaországból indul és egészen a Jeges-tengerig tart, miközben feltárulnak előttünk egy halászhajó hétköznapjai. Szóval nem akármilyen poszt következik ma...
Arra, hogy miként lehet visszazökkenni sok év külföldi élet után a hazai valóságba, sokféle receptet olvashattunk már. A mai poszt főszereplőjének egészen különleges véleménye az, hogy nem kell visszazökkenni, mert az sehova nem vezet – talán úgy a legjobb visszatérni, ha…..
Svédországot sok szempontból szokás példaként emlegetni. Az egyik ilyen a nyugdíjrendszer, amit egyébként bő másfél évtizede alakítottak át gyökeresen. Dr. Farkas András szakértő Németország után most a svédeket nézte meg közelebbről – írásának akadnak bőven…..
Furcsa egy hely Írország, erősen vegyes tapasztalatokkal – legalábbis Márk szerint, aki összeszedte azt a tíz dolgot, amit a legjellemzőbbnek tart az írek kapcsán a pontosság szinte teljes mellőzésétől kezdve egészen a finoman szólva sem világhírű gasztronómiáig.  Írd meg…..
Határátkelő 2019.04.15 09:42:56
@Peter Tihanyi: Kedves Péter!

A Határatkelő az első perctől kezdve a szubjektív benyomások gyűjtőhelye (is) volt, pont ezt szolgálják a maihoz hasonló személyes írások. Lehet vele egyet nem érteni, én nem kívánom megítélni, hogy valakinek a személyes benyomásai mennyire reálisak - hiszen ez az ő véleménye. Viszont kifejezetten örülnék annak, ha valaki (vagy többen) az írországi magyarok közül megírná(k) azt, hogyan látják ők.
Határátkelő 2019.04.15 09:57:26
@qkuc: Ez már szinte egy külön poszt. :) Nem lenne kedved meg kicsit kiegeszíteni, szívesen kitenném önálló írásként.
Miként lehet átadni a magyarságot a külföldön született gyerekeknek? Az idő teltével (és azzal, ahogyan egyre több gyerek születik külföldön, az elmúlt három évben már közel 56 ezer, ami azt jelenti, hogy minden hatodik magyar külföldön látja meg a napvilágot) egyre több…..
Az ember kínjában már csak röhög azon, amit a britek művelnek az utóbbi hónapokban. Nem mindenki, hiszen van, akinek ha nem is a bőrére, de a pénztárcájára megy a tökéletes bénázás, különösen, ha véletlenül bezuhant a bürokrácia lassan, de kegyetlenül őrlő malmai közé. Így járt ezzel Bandosz is, aki…..
Miközben persze mindannyian különbözők vagyunk (és ez így jó), azért minden nép esetében megvannak azok a kisebb vagy nagyobb gombok, melyeket megnyomva szinte garantált a felidegesítésük. A legegyszerűbb példát felhozva: keverje össze egy külföldi egy magyarnak Budapestet és…..
Ahogyan telik az idő Magyarország uniós csatlakozása óta, egyre több határátkelő számára kérdés, hogy mi lesz majd a nyugdíjával, hogyan less jogosult és mekkora összegre. Ezért örültem meg, amikor jelentkezett Dr. Farkas András szakértő azzal, hogy csinálhatnánk közösen…..
Milyenek az angolok, ha magyarok? Belefér némi kis magyar nyelvű anyázás a moszkvai utcákon? És mi a helyzet egy alaszkai halászhajón? Újabb kihallgatott beszélgetések, meglepő találkozások következnek (a múltkoriakat itt olvashatjátok el), ezúttal azok közül válogattam,…..
A németekkel kapcsolatos sztereotípiákat szerintem mindenki kapásból sorolja (precízek, humortalanok, az autópályákon megy a száguldozás, stb.), más kérdés, hogy ezekből mennyi és hogyan igaz. Legutóbb azt néztük meg, mik azok a dolgok, amiket Spanyolország tanít meg a…..
Határátkelő 2019.04.09 17:39:10
@GyMasa: Hát már majdnem készen is van, minden ponthoz még írsz 2-3 mondatot és jók is vagyunk. :)
Határátkelő 2019.04.09 21:25:02
@málé mackó: Nyilván a brit főbérlők szövetségének vezetője hülyeségeket beszél. Esetleg az InfoRádió Londonban élő tudósítója találta ki az egészet csak úgy. Mert az nem lehet, hogy tényleg káosz van és senki nem tud semmit.
Határátkelő 2019.04.09 23:35:41
@málé mackó: Azt tartasz hitelesnek, akit akarsz. Vagy el is ismerheted, hogy nem volt igazad. Vagy azt csinálsz, amit akarsz egy nick mögül. Tudom, nehéz elhinni, de az újságíró és ezen belül a tudósító egy szakma, pont olyan, mimt a cipész meg a pék. Ami szintén bárki lehet, aki elsajátította a szakma alapjait. Még ha ez ma már nem is divat.
Thaiföld, Vietnám és Szingapúr után a Fülöp-szigeteken folytatódott Balázs útja (amit itt, a blogon is végig követhettetek), méghozzá nem akármilyen helyeken és eseményekkel. Kiderül, mi a közös a vallásban, a kosárlabdában és a rumban, miként az is, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben az…..
Élek a gyanúperrel, hogy a kérdésre adott válasz elsősorban életszemlélet, világlátás és persze nemzeti karakter kérdése. Nem biztos, hogy mondjuk a franciák élete annyival jobb a magyarokénál, mint amennyivel pozitívabban állnak sokszor az élethez. (Fotó: pixabay.com/pdpics)..
Kivel ne fordult volna elő külföldön, hogy egészen véletlenül elcsípett egy, az anyanyelvén folytatott beszélgetést, mely résztvevőinek fogalmuk sem volt arról, hogy más is érti, amiről beszélnek? Az ilyen helyzetek rendkívül viccesek tudnak lenni, öt sztorival ösztönözlek…..
Bevallom, mindig voltak bennem kérdőjelek az észak-amerikai építkezéssel kapcsolatban, például nem nagyon értettem, miért olyan ritkaság a téglaház az Egyesült Államokban és Kanadában. Nos, a családjával másfél éve Dél-Ontarióban élő Ákos posztja azért sok mindenre…..
Határátkelő 2019.04.05 12:12:22
@Herr Géza: A kommentet nem lehet szerkeszteni, én sem tudom. Vagy megjelenik vagy nem. Ha megjelenik, akkor úgy jelenik meg, ahogy írtad. Ha elveszett egy része, akkor írj egy levelet a pontos adatokkal, továbbítom a blog.hu-nak, hogy nézzenek utána.
„Minek mész oda?” – ez volt az első kérdések egyike, amiket Anna kapott, amikor kiderült, hogy Moldovába megy önkénteskedni. Annyit ígérhetek, hogy a poszt végére sok mindenre fény derül, még az is lehet, hogy másként gondolunk majd erre az országra...
Amikor az ember azon töpreng, vajon határátkelőként melyik országot, melyik várost válassza, tapasztalatom szerint e két név elég gyakran felmerül. Érthető okokból persze, hiszen a nagyvárosokban jellemzően jobbak a munkalehetőségek, Hollandia pedig a britek elhúzódó szerencsétlenkedése miatt…..
„Vágyakozom egy másik életre, de ahhoz másoknak meg kell halniuk” - írja Detti, és sajnos egyáltalán nem túloz. Nekem valami azt súgja, hogy nincs is egyedül, sokan járhatnak hasonló cipőben...
Határátkelő 2019.04.02 09:26:27
@Filetto: Írj levelet a hataratkelo@hotmail.com címre és továbbítom neki.
Zsuzsáék jó hat és fél éve lettek határátkelők, a németországi Augsburgban kezdték meg külföldi életüket. Akkor írtak is posztot a velünk történtekről (itt olvashatjátok el, szerintem érdemes!). Most kérésemre hat évvel később veszi fel Zsuzsa a történet fonalát –…..