Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gasztrona

24 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
FÉLIX - először a neve fogott meg. Valami furcsa, megmagyarázhatatlan vonzódást érzek azok iránt a nevek iránt, amikben benne van az "x". De a Félix névnek nem csak a hangzása, de a jelentése is jó, "boldog, szerencsés". A Várkert Bazár tövében, az Ybl Budai Kreatív Házban lévő étterem tulajdonosai…..
Könnyű vega ebéd vagy vacsora, ami pikáns ízével még a megrögzött húsevőket is megelégedettséggel töltheti el.  Fél üveg főtt csicseriborsót, egy evőkanál mascarpone-t, egy evőkanál csípős ajvárt, egy evőkanál pirított szezám olajat, ízlés szerint füstölt sót és füstölt chipotle chilit, és egy fél…..
Ez az egyszerű, gyors, és szénhidrátszegény palacsintarecept a nálam oly' gyakran előforduló "mentsük meg a megmaradt alapanyagokat" szituáció egyik alkalmával született. Gyakorlatilag a végeredmény olyan, mintha egy könnyed túrógombóc, és egy amerikai palacsinta szerelemgyereke lenne. Lekvárt pedig…..
Régi családi receptet osztok meg most. Korábban azt hittem, hogy mindenki szokott ilyen ételt készíteni, de meglepődve tapasztaltam, hogy néhányan rácsodálkoznak, pedig igazán egyszerű és finom. Nemrég Kasza Tibi Instáján is láttam, hogy ilyet készít, és számtalan hozzászólás érkezett, hogy ossza…..
Habár még egy kicsit várni kell az adriai nyaralásig, a frissen készített tengeri ételeket így sem kell nélkülöznünk. Elég egy kisebb kirándulást tenni a 18. kerületbe, és meglátogatni a Shrimpy Street Food Bart. Kínálatukban több különböző formában találunk halakat és tengeri herkentyűket. ..
Gyorsan elkészíthető, minimális szénhidrátot tartalmazó, friss ízű főzelék. A tök még nagyon drága, és főzéskor nagyon összeesik, így most jó ötlet cukkinivel helyettesíteni, ha a tökfőzelékhez hasonló ételt akarunk elkészíteni. Hozzávalók (ez egy főre, valamilyen feltéttel kiegészítve, bőséges…..
Internetes kereséseim alapján arra jutottam, hogy a lubi pecsenyét nem sokan ismerik, és ami receptet találtam hozzá, a végeredményt tekintve ugyan hasonlónak tűnik, de nem az általam ismert módon készül. Így hát megosztom veletek ezt a családi receptet, hogy ti is elkészíthessétek ezt az igazán…..
Az egyszerű rizottót articsókával, pirított gombával és pikáns fűszerezéssel dobtam fel, így vált belőle igazán különleges ízvilágú köret, melyet én füstölt sonkába csavart sárgaúszójú tonhal steakkel tálaltam, de önmagában is remekül megállja a helyét...
Pár vasútbarát kollégával egy újabb kulináris kaland reményében látogattam el a Keleti pályaudvarnál néhány hete nyílt Lakomatív étterembe. Az étterem különlegessége az, hogy az italokat vasútmodellek szállítják az asztalhoz, illetve a dekorációt makettek és diorámák képezik. A készítésükről,…..
gasztrona 2019.04.09 16:52:07
@densha.blog: Nálam elég magasan van a léc, főként a kaja minőségét illetően, de ez tényleg nagyon gyatra volt. És ezt még véletlenül sem a körülmények miatt mondom, a legjobb gyrost, és a legjobb vietnámi kaját is eddig a Józsefvárosi piacon ettem. Egyébként láttam már a hely kínálatát illetően pozitív értékelést is, de ezzel úgy vagyok, hogy nem mindenki igényes az ételre, meg hát ki tudja, otthon ők mit/milyet esznek. Szerintem itt el kéne felejteni ezeket az éttermi jellegű ételeket, és valami sokkal egyszerűbb kínálatot kialakítani.
A múlt héten egy barátom felhívott, hogy ugyan ugorjak már el, és nézzem meg, min dolgozik mostanság. Ő hivatásos modellező - építészeti modellek, vasút, de díszleteket is szokott építeni - gondoltam megint valami jó terepasztalt épít. De nem… egy komplett éttermet, ahol vasútmodellekkel…..
gasztrona 2019.04.08 17:02:03
@felhőkergető: Itt is. Sajnos kipróbáltam, és mindenki okulására blogbejegyzést is írtam róla.
Évek óta egyik kedvenc programom a DiningCity által szervezett Étterem Hét idején más és más éttermek kipróbálása. Ha még nem hallottatok róla: ez egy olyan gasztrorendezvény, aminek a keretein belül egy hétig számos, az akcióban részt vevő étterem kínál fix áron (idén ebből három kategória van:…..
A hűvös estéken régen a családdal sokszor csináltunk tejfölös túrót héjában főtt krumplival és sült szalonnával. Ez egy nagyon ízletes, laktató, és egyszerűen elkészíthető fogás. Most egy kicsit különlegesebb formáját készítettem el, amihez azért szintén nem kell nagy főzőtudomány, sem különleges…..
Segítek, ha a hétvégére még nincs programod, de szívesen kipróbálnál valami újat a pesti belvárosban. Croissant, kolbász, perzsa sütemények, kardamomos tekercs -kényeztető finomságokból válogathatunk...
Szerencsére nem csak az idő előtt kipakolt húsvéti csokinyuszi formájában lehet a nyúllal találkozni az üzletekben, de elvétve előfordul a hűtőpultban is, szépen megtisztítva, feldarabolva, főzésre készen. Aki a csoki helyett/előtt egy finom húsos főétel formájában szeretné tehát a nyulat…..
A Király utca már az 1800-as években sok mulatónak, sőt mi több, kuplerájoknak is helyet adott. A korabeli leírásokhoz képest ma még egész konszolidáltak az errefelé zajló mulatságok. Az 1855-ben a Király utca 15-ben megnyitott Kék Macska dalcsarnok is elég rossz hírű volt, számos botránnyal. De a…..
Születésnapomra kaptam egy henger alakú sonkaprést. Azonnal szaladtam a henteshez alapanyagért, hogy gyorsan ki is tudjam próbálni, készíthessek egy olyan felvágottat, amelyben minimalizálni tudom az oda nem illő adalékanyagokat. Szép karajt láttam a pultban, kértem is belőle egy…..
gasztrona 2019.02.12 20:21:44
@Citrom Disznó: És szuvidáló nélkül is meg lehet csinálni?
Ezen a télen sajnos valamiért nagyon kevés helyen fellelhető a vérnarancs, pedig különleges, kicsit erdei gyümölcsös, zamatos íze van, és különösen lédús. Ha viszont ráakadunk, érdemes kipróbálni az alábbi receptet. A vérnarancs a pihekönnyű fánkokat, és a felturbózott sárgabaracklekvárt is egy…..
Az Index tavaly szeptemberi "Fald fel a magyar Chinatownt!" című cikke alapján néhány ismerőssel elkezdtük feltérképezni, hogy milyen kulináris meglepetésekkel szolgálhatnak számunkra a budapesti Monori Center környékére települt kínai büfék és éttermek. Abban a cikkben bőven van információ a…..
Mielőtt egy hétköznap este végre beültem kipróbálni a Bestiát, már hosszú ideje nézegettem az étlapját online, kerülgettem az épületet is. Csak nehezen jöttem rá, hogy hol is találom pontosan a helyet, és hogy hol van a bejárat, ugyanis sehol egy cégér. Valójában persze furcsán is venné ki magát a…..
gasztrona 2019.02.06 00:50:00
@B.. Balázs: Az tény, hogy elhelyezkedéséből, és ebből kifolyólag közönségéből adódóan drága, és az is, hogy vannak hibái, de a belvárosban százszor rosszabbak is vannak. Hibataláláshoz nekem sem kell a szomszédba mennem, de ennyire azért nem érzem súlyosnak a helyzetet. A desszertjük pedig tényleg átlagon felüli volt.
Mostanra mindenki kipihente a karácsonyi rokonlátogatás és a szilveszteri buli fáradalmait, és újra elkezdett belefásulni a még mindig kitartó latyakos, borongós téli időbe, és a munkába járásba. Így itt az ideje, hogy egy kis ünnepléssel, evéssel-ivással újra kizökkenjünk ebből a hangulatból. Ugyan…..
A gasztro-témájú blogok, weboldalak cikkei alapján már vártam a La Fabbrica megnyitását. Az elhelyezkedése, az elnevezése, a belsőépítészetéről szóló írások, és Gianni neve is vonzó tényező volt számomra. Az éttermet aztán végül két körben is teszteltem, egyszer 2018 nyarán, illetve idén januárban...
Egyetemi éveim alatt több itt tanuló vietnámival laktam egy kollégiumban. Amikor főztek, a szintet bejárta a hallé jellegzetes szaga, ami elől a legtöbb lakótárs feltűnően menekült. Én ezzel szemben odamentem hozzájuk, és megkérdeztem, hogy mit főznek. Így indult a barátságom egy kedves vietnámi…..
Nemrég a budapesti gasztro-túrám egyik rég tervezgetett állomása, az I55 American Bar & Restaurant került sorra, ami az étterem weboldala szerint az Amerikát észak-dél irányban kettészelő Interstate 55 jelzésű autópálya után lett elnevezve...
A Japanika étterembe egy hétköznap kora este ültem be egy barátnőmmel egy finom vacsora reményében. A szokásos előzetes tájékozódásom közben az Instagramon szembesültem azzal, hogy a Japanika egy étteremlánc része...