Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Moin Moin

107 bejegyzést írt és 3893 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most, hogy meghalt az ifjabbik Rajk László, a nyilvánosság fórumain sokan emlékeztek és emlékeztettek rá. Egyik társa a rendszerváltó ellenzékben, Kőszeg Ferenc személyes hangvételű írásban búcsúzott el tőle tegnap, a Mérce nevű portálon. Felidézte ama fényképet, amely 1956 őszén készült a Fiumei…..
Moin Moin 2019.09.16 10:52:08
@MACISAJT: A főváros legborzasztóbb giccse a Nemzeti Színház épülete - de a Lehel-csarnok is keményen dobogós!:-)))
Az ellenzéki szereplőket a pontatlanság, a követés és az elfogódottság jellemzi akkor is, ha beszélnek és akkor is, amikor cselekszenek. Míg ez utóbbi mostanában valamelyest oldódik, az előbbi nem. Ez itt a pontatlan, körülményes, tétova, a lényegre vak beszéd egyik szép példánya. A pontatlansága és…..
Moin Moin 2019.09.15 12:11:23
@Moin Moin: ...De mivel bunkó vok, ezért a Krügerről csak a Krug jut eszembe.
Moin Moin 2019.09.15 18:50:49
@pametno: Egyszerűen nem igaz így, hogy "a magyar társadalomban, főleg vidéken... megvetés övezi az SZDSZ-t" - a magyar társadalom, főleg a vidéki, gyakorlatrilag már nem is emlékszin az SZDSZ-re, sőt: főleg a vidéki "egyzserű emberek" körében sosem volt igazán nyilvántartott párt.

Akik utálták és utálják máig, az a vidéki-kisvárosi "entellektüelek" közege, amely mélyen etnicista és etatista. Két okból utálták az SZDSZ-t:
1.) Mert antiszemiták és "a zsidóba" már jó 100 éve a sikeresebb, tudásgazdagabb és tehetségesebb versenygyőztest látják bele. Ennek komoly irodalma van; nem részletezném.
2) Azért is utálták az SZDSZ-t, mert ez a párt volt az (főként kezdetben), amely a legkövetkezetesebben hirdetett piacpártiságot és államtalanítást - vagyis ennek a programja veszélyeztette ennek a vidéki értelmiségi kispolgárságnak a megszokott és kivételezett életformáját.

Továbbá: az sem igaz, hogy az elcseszett rendszerváltás (leginkább) az SZDSZ-nek lett volna ható: mert ahogy az egész rendszerváltás el lett tervezve és ki lett vitelezve, az javarészben a pártállami hatalomgyakorlók és nomenklatúra, részben pedig az etnicista-etatista magyar értelmiség összmunkája volt - amelyek éppen a rendszerváltás lényegét, azaz a kontraszelektált-államközpontú világ helyébe lépő meritokrata-piacalapú világ létrejöttét akarták elszabotálni.

Az, hogy lényegében a rendszerváltás óta az összes kormány (persze nem egyenlő eréllyel) éppen az SZDSZ-t állította a bűnbak posztjára a maga propagandájában, ebből, ill. a fenti két ponmtban leírtakból következik. Az SZDSZ lényegében két dologban hibázott - és ebből következett egy harmadik hibája:
1.) Olyan alkotmányt alkotott (Tölgyessy), amely nem számolt a nemdemokrata-nemmetitokrata magyar közmentalitással és értékrenddel és nem lehetetlenítette el a pártállami figurák és mélysztruktúrák továbbélését sem.
2.) Belement a koalícióba az MSZP-vel, amely "maga volt ez a mélyszruktúra és kontraszelektivitás". (Hogy miért ment bele - nem a hatalomért! -, az most mindegy...)
3.) Miután koalícióba ment, elkezdett működni az SZDSZ-ben is az a szinte minden politikai erőben önkéntelenül is megjelenő hozzáállás, hogy "erősítsük a hátországunkat!", hozzunk létre a politikai működésünket finanszírozni tudó "holdudvart". És itt jelentek meg a Kókához hasonló alakok... Ezzel lényegében a saját korábban hirdetett meritokrata elveit árulta el ez a párt.

...De mindezektől függetlenül is szükségszerű volt az SZDSZ gyors pozícióvesztése a rendszerváltás során, hiszen egyszerűen nem is létezett olyan nagyszámú választói csoport, amely éppen egy meritokrata-kapitalista változásban érezte volnam magát érdekeltnek. Bár sokan szimpatizáltak "a nyugatossággal", ám ennek lényegét nemigen ismerték, értékrendjét pedig még kevesebben érezték sajátjuknak.

Ami a Momentumot illeti: ez a párt semmiképpen nem tekinthető "az SZDSZ utódjának", még akkor sem, ha néhány vezetője "SZDSZ-közeli szülőktől" származik. Azonban a Momentum sokkal inkább "balos és nemzeti", ha pedig beleolvasgatunk a programjaiba, akkor gyakran kifejezetten etatista is (minden nyugatos szlogenje ellenére és ellenében is!). ...Amiben hasonlít az egykori-kezdeti SZDSZ-re, az csupán a kibaszott elméletisessége.:-)

Én amúgy korlátosan hiszen ebben a pártban - a vidéki "terjeszkedésében" pedig még korlátosabban: tudod, ahogy a drágajó Rákosi el'társ is megmondta: "Nehéz szocializmust építeni kilencmillió fasisztával!"; nehéz az államtól félő és függő vidéki kismagyarok támogatását megszerezni egy egyéni kezdeményezésre, és szabadságra alapuló, a versengő egyének dinamikus kooperációjának spontán képességét igánylő társadalmi-gazdasági formáció támogatására. Akkor már inkább vállalnám be a wahabiták körében a női egyenjogúság és materializmus terjesztését...:-)))
Nem kell elmélyült klímakutatónak lenni ahhoz -- igaz, a minimális összefüggések ismeretére azért szükség van --, hogy lehessen tudni: miért nem a klímakutatók javaslatai fogják megoldani azt a válságot, amely egyszerre állt össze objektív (leegyszerűsítve: az üvegházhatású gázok megnövekedett…..
Moin Moin 2019.08.31 08:18:34
Mondd, Péter, hova rejtetted a kamerát?!

Ennyi év ismeretség után igazán kérdezhetnél is, nem kellene kémkedned...

"...Mit lehet tenni?

Kezdjük azzal, amire már utaltam is: a „tiltsuk meg/mondjunk le róla!”-szerű megoldások tömegesen megvalósíthatatlanok, mivel egyszerűen ellenkeznek az emberi alaptermészettel. Alaptermészet alatt itt az egyszerűség kedvéért azokat az evolúciós-genetikus késztetéseket értem, amelyek meghatározzák az ember egyéni és közösségbeli viselkedését. Ezek - nyilvánvalóan - sokkal „mélyebb és ősi” szinteken működnek az emberekben, mint a tudatos szint, éppen ezért a tudati ingerek csak nagyon kevéssé, viszonylagosan és rövid időre képesek ezek működését blokkolni. (Persze, vannak „szentek és aszkéták” - ám ezek egyedi kivételek, az egész emberiségre vonatkozó stratégia alapjai semmiképp sem lehetnek az ő motivációs és viselkedésmintáik!)

Ezért merő illúzió arra számítani, hogy az emberek majd belátják és megváltoznak. Nem fognak megváltozni, sőt, magával a belátással is nagyon nagy nehézségek lennének, mivel az arra való szellemi képesség korántsem minden embernél adott és ott van (az említett ősi alaptermészetből fakadó) „lelki önfelmentő erő” is, kognitív torzítás, információbuborékra való hajlam stb.

Mindebből az következik, hogy a globális felmelegedés azon faktorai, amelyek valóban emberi eredetűek (mert „az egész felmelegedés” nem az: főképpen a bolygó és a Nap sajátosságai és kölcsönhatásai felelősek ezért – ezt elég jól feltárták mára), működni fognak a továbbiakban is – ezért mindenképpen lesz „valamekkora” további felmelegedés. A felelős megoldás ezért technológiai jellegű: az egész globális gazdaságot, azon belül a felelős nemzetek gazdaságait fel kell készíteni és alkalmassá kel tenni a változások kivédésére és e változások pozitív hatásainak (mert olyanok is bőven lesznek) kiaknázására! Ugyanakkor fel kell készülnie a felelős nemzetek közösségének arra is, hogy (legalább a maga számára) kivédje a nem felelősen viselkedő nemzetek okozta károkat is. Ennek részeként pl. alkalmassá kell tenni a felelős nemzetek hadseregeit a nem felelősen viselkedő nemzetek „Mad Max-diktátorai” felől érkező esetleges agresszió, valamint a spontán menekülések elhárítására is.

Összefoglalva:
Amikor technológiai kihívásokat kell megoldani, akkor optimista vagyok – amikor viszont az emberi viselkedést kellene átformálni, akkor már inkább pesszimista. Erre intenek a tapasztalatok."
(Strasbourg, jövő péntek)

...Ugye, ezt loptad el tőlem?:-)))
A Momentum (nem rég még) vállaltan antiszemita politikust támogat Debrecenben. Belép a pártba az ikonikusan trágár, a Fidesz haragját kivívó Nagy Blanka. Hajnal Miklós elnökségi tag Kubatovval és Kövér Lászlóval konferenciázik Habony rokonságának tihanyi szállodájában. Csak a legújabbak. Nem épp…..
Moin Moin 2019.08.26 22:43:16
@Fuxos (ex bömis): Megérdemelt pihenését tölti az elvtársak közt a Krímben.

...De lehet, kissé tovább marad, mert (ha valamit elbaszott) továbbmegy a Gulagra is!
                                                            Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje arra a kérdésre válaszolva, milyen kampányra számít, úgy fogalmazott: ami az ellenzék részéről folyik, az nem is hasonlít önkormányzati választási kampányhoz, inkább „revansista…..
Moin Moin 2019.08.25 12:04:39
Ez az alak úgy néz ki, mint egy állami válallati középvezető 1973-ból - és az is!:-)

Egyébként: a Fidesznek semmi jobban nem segítene, mint Budapest és egy csomó település "ellenzéki megnyerése". Ui. a nyilvánvalóan kialakítandó súlyos erőforrás- és hatáskör-hiny következtében az ellenzéki vezetésű településeken az egész cikluson át tartó leromlás következik - és erre hivatkozva lehet azt propagálnia a Fidesznek, hogy "Lám, ez van, ha az ellenzél van hatalmon!"

Szerintem egy az egyben bojkottálni kellene a választásokat - vagy legalább is azoknak a pártoknak (Momentum???9, amelyek egész imázsukat arra építették (kezdetben???), hogy minden, a rendszerváltás óta hatalmon lévő párttól elhatárolódnak. ...Erre most belemennek ebbe a választósdiba: mintha diktatúrában nem az lenne a választások egyedüli lehetséges szerepe, hogy legitimitást adjanak a rendszernek...

Jó-jó, tudom: itt az ideje az eddig jobbára ingeyn dolgozó "pártkádereiket" politikai jövedelmekhez juttatni, hogy ne kelljen mással foglalkozniuk és abból megélniük, hanem a politizálásra koncentrálhassanak. Gsakhogy ez egy rossz, végiggondolatlan ötlet. Mert egyfelől ott van a fentebb leírt "töketlen ellenzékké" válás esélye, másrészt az ekként önkormányzati stallumokhoz jutó pártkáderek jelentős része szemléletmódjában és motivációiban csak nagyítóval lesz megkülönböztethető a jelenlegi Fidesz- és MSZP-káderektől. (Erre komoly figyelmeztető jel az, ami a IX. kerületben ment és megy - és az sem túl bíztató, ahogy ehhez a Momentum országos vezérkara viszonyul...)
Van egy hajó, amit a rendkívüli hasonlósága miatt egyszerűen csak a horvát Titanicnak neveznek. Ez az ss Baron Gautsch utasszállító gőzös, ami 1914. augusztus 13-án süllyedt el Rovinj közelében.                                                              Az ss Baron Gautsch                  …..
Látszólag nincs egyszerűbb dolog a világon, mint sörözőket ajánlani Prágában, hiszen közel ötven sörfőzde és megszámlálhatatlan csapolóhely szolgálja a turistákat és a helyi erőket. Ugyanakkor a kocsmabőség számos csapdát is rejt, nem biztos, hogy akkor járunk a legjobban, ha mindjárt az első…..
Az ideológiák mint afféle modern vallások felülírták a hagyományos erkölcsi rendet, amely a szélsőségek közötti arany középúttól a Tízparancsolaton át az aranyszabályig ("ne tedd mással, amit magadnak nem kívánsz"), és még tovább, az önvédelem, a viszonosság, a csere, pozitív formájukban a…..
Sétáló utcává és autómentessé tenni az egész belvárost? Abszurd? Utrechtben 2019 óta valóság. Ha nem hiszed, hogy a Sétáló Budapest koncepció megvalósítható, nézd meg ezt a holland nagyvárost! A korábban négysávos utak helyén ma fák nőnek...
Moin Moin 2019.08.12 17:07:08
@Grenadir11:

1.) Budapest lakosságszáma 2018-ban 1.749.734 fő volt a hivatalos statisztika szerint. (Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/hnk/hnk_2018.pdf - 29. oldal. lap alján) Utrechté 2017 márc. 1-i adat szerint 347.574 fő. (Forrás: www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/publicaties/onderzoek-en-cijfers/onderzoek-over-utrecht/bevolkingsprognose/ - holland nyelven.) Az általad emlegetett, 1.258 millió fő nem Utrecht városé, hanem (az azonos elnevezésű) Utrecht tartományé (Provincie Utrect; forrás: www.wmm-provincie-utrecht.nl/bevolkingsontwikkeling/ - szintén holland nyelven).

2.) A "minden belépőpontnál egy-egy tízezres fedett parkoló" költségeit ki sem merem számítani...:-)))

3.) A rugalmas munkakezdéssel 40 éve kísérleteztek - akkor még államszociualizmus volt, de már abban sem működött, akkor hogy akarod ezt kivitelezni magánvállalkozások esetében: Előírod a Telekomnak, vagy a Boschnak, hogy mikor kezdje a munkát és mikor fejezze be? Mondd, te normális vagy?!:-)
Moin Moin 2019.08.12 17:17:24
@A kiló nem százat jelent.: Igazán nem szívesen... - de fentebb már leírtam Grenadír11-nek, hogy van eccer Utrecht városa, ami kb. 350.000 fős és van Utrecht tartomány, ami alulról 1.3 milliós. Budapesthez sem számolod hozzá Pest megyét (ahoyg ezt valaki igen helyesen felemlegette már neked); az általad emlegetett 700.000-es utrechti agglomeráció pedig olyan, mintha kb. Gödöllőtől Taksonyon át Esztergomig (ami nem is Pest megye...) számolnág egy be a lakosságszámot.

Valld be: sosem járták Utrechtben - de gyanítom, Hollandiában sem! Ha jártál volna arrafelé (errefelé - mivel 90 km-re lakom oda), le nem írnál olyasmit, hogy "ha volna különbség, akkor is működne a hasonlat, a dolog működne Pesten is"... (A "hétmilliós egybeépült megapoliszra" most nem térek ki...; még jó, hogy nem számolod Utrechthez a Ruhr-vidéket is!)
Moin Moin 2019.08.14 16:36:04
@A kiló nem százat jelent.: Te, ez már kezd szégyenletessé válni!:-)

Nézd, én 90 km-re élek Utrechttől, úgy járok oda, mintha hazajárnék. Pontosan ismerem a települési kontextusait is.

És ha már a Goggle-t emlegeted, javaslom, hogy a "megszűnés nélkül lehet egy városank tekinteni Amszterdammal, Hágával és Rotterdammal"-kijelentésedet légy szíves, ellenőrizd a Google Maps-on! Bizony: Utrecht egy településsziget - pl. a keleti szélén egy erdős terület kezdődik, amely egészen Amersfortig tart, ez kb. 12 km. (Közte meg van egy katonai reptér is.*) Északi, nyugati és déli irányban termőföldek veszik körül: Hollandia legjobb földjei, kb. 20-30 km-es sávban. Dél felé ez egészen a Rajna északi ágáig, a Nijmegennél kiágazó Waalig tart, sőt, azon túl is, egészen 's-Hertogenboschig.

És ahogy CCnick is leírja - akárcsak korábban én, hivatkozásokkal -, te baromira összekeverted Utrecht város és Utrecht tartomány lélekszámát, most meg kötöd itt az ebet a karóhoz és magyarázod a bizonyítványt... Elnézést (és most kijön belőlem a két elemi!) - de kurvaisten, hogy sehol sem találsz a saját blogodon kívül olyan Google-forrást, amely Utrecht városára 1,2 milliós lakosságszámot ad meg, hiszen bárhol a 360.000, elővárosokkla együtt 700.000 körüli adat szerepel. (No meg a valóság is ez...)

"Mondd, vadsz, te ugye szopni jársz ide?!"

* Ez a reptér használaton kívül van már és mellette áll a holland hadtörténeti múzeum.
Vagy húsz éve írtam egy cikket Kis János egyik könyvét bírálva a semleges állam koncepciója ellen azzal, hogy a semleges állam valójában nem semleges egy társadalomban előforduló értékekkel, hanem preferálja és támogatja közöttük azokat, amelyek argumentálhatók, reflexívek, racionálisak,…..
Moin Moin 2019.08.04 19:11:35
@neoteny: Hidd el: gyakorló pszichopataként tudok úgy kínozni egy mazochisztát, hogy az ne okozzon neki örömöt!:)))
Moin Moin 2019.08.04 19:49:33
@neoteny: Tartsak neked-rajdat bemutatót???
Moin Moin 2019.08.05 11:41:23
@HaFr: @nevetőharmadik: Közben - amíg ti itt szabadságelméleti kérdéseket cincálgattok - Orbán megvalósítja a "keresztény szabadságot".:)))

Tán inkább vele kellene foglalkozni, nem a liberókkal!
A szerző a magyar etnonacionalista rezsim legszínvonalasabb propagandistája. Könyve, a Fordul a szél összefoglalója egy feltörekvő (és korábban már többször leszerepelt) alapvetésnek. A XVIII. század vége óta halmozódó szélsőbalos és szélsőjobbos motivumok összeválogatásából és az elmaradottabb…..
Moin Moin 2019.07.20 21:36:37
@neoteny: Te is olyan vagy, mint Pistike, akinek mindenről csak ugyanaz hut az eszébe - esetedben ez a kommunizmus. Ekként semmiben sem különbözöl Békéstől.

Egyébként: 1945 és 1948 között egészen más zajlott, mint amiről én írtam - de neked persze ez tökmindegy, mert "a komcsik!"

...Te, öreg: miben is különb ez a "Soros!"-nál?:-)
Ha még emlékszünk, úgy ért véget a Kádár-rendszer, hogy az országban nem volt egy park, ami civilizált sztenderdek szerint parknak, nem volt egy út, amely útnak (és nem vegyesen kátyús és foltozott potenciális sártengernek) lett volna nevezhető. Nem voltak viselhető ruhák, csak felvehetők, nem volt…..
A világban háború zajlik az különféle mélységű autokratikus uralmi rendszerek és a liberális demokráciák (a nyugati civilizáció) között, amire az utóbbiak is lassan kezdenek rájönni. Ahogy minden háború esetében, az uralom mellett az eltérő uralmi logikák (itt globálisan) normatív igényű…..
Moin Moin 2019.07.12 08:45:34
@screpes: Lényegében most van az eleje: amikor az új EP megadta a választ arra, hogy "kell-e" az illineráéis ajánlat az európaiak zömének.

Nem kell - el lehet tehát küldeni a francba azokat, akik ezzel próbálkoznak!

Tudom, sokan azt mondják, már 2010-ben volt az eleje, amikor Orbán hatalmat szerzett - de ez csak Magyarországra igaz. Évekbe telt, mire az európai hatalmaknak is fontossá vált, merre megy az Unió. Ez meg most jött el.
A szexualitás az élet fenntartása (az önfenntartás és az önvédelem) utáni legerősebb emberi ösztön, ezért a legerősebb motiváció. Tartós elnyomása lelki és testi zavarokhoz vezet, de még a meg-/kiélésének időszakos hiánya is egyensúlytalanságot okoz a szervezetben. Nem véletlen, hogy a szexualitás…..
Moin Moin 2019.07.06 13:50:47
@HaFr: Mindenek előtt köszönöm, hogy belevihettem az ízlést (szó szerint és képletesen) a szellemi bozótosodba:-)

Ami azt illeti, hogy "az ösztön jelentette kényszer megélése szexuális aktusokhoz kötődik, nem erkölcsi normákhoz", nos, az egész, a családi élettel kapcsolatos "intézméynrendszerünk és erkölcsi, jogi normáink, szokásaink a szexuális ÉS az utódnevelési ösztönökön nyugszanak - ezen ösztönök kiélésének "kultúrásított" formái és terepei is egyben. Ebből pedig az következik, hogy aki buzi/leszbi, annak az ösztönkészetései is arra mutatnak, hogy buzikkal/leszbikkel éljen családban. Miután pedig az előbbi ÉS után ott áll felsorolva az utódnevelési ösztön is, amely független a szexuális ösztöntől, ezért egy homoszexuális emberek alkotta pár esetében is simén működhet az utódok nevelése iránti késztetés; ezért kell ezt számukra intézményesen lehetővé tenni - és éppen ez a "két ösztönűség" az oka annak is, hogy hibás azok érvelése, akik a családbab történő utódnevelést a homoszexuálisoktól a szexuális ösztöneikre hivatkozva akarják megvonni. Ez olyan, mintha azért nem engednénk valakit vizet inni, mert a rockzenét szereti, nem a klasszikust...:-) Semmi köze egymáshoz a két dolognak.

Ami azt illeti, hogy "a szexualitás az iménti gondolatmenet fényében magánéleti (nem publikus) kérdés", szintén nem igaz ebben a formában; mert bár szexelni nem szokás a metrón, vagy a dubrovniki városfalon* attól még a szexuális ösztöneink (pl.) családalkotási következményei abszolút nyilvános aktusok, amelyek -a fenti kétösztönűség miatt - társadalmi és jogi elismerést érdemelnek.

*Van aki ez utóbbit már megtette - progersszív is lett a szerencsétlenből!
Moin Moin 2019.07.06 19:02:53
@neoteny: O.K.- és ez mit bizonyít?

Valójában Ronald Reagan, aki korábban "buzibajnak" tartotta mégaz AIDS-et, már egy évvel a tüntetés előtt, 1986-ban első számú közellenségként definiálta az AIDS-t. Ennek oka, hogy 1982-ben bebizonyosodott, hogy ez nem csupán homoszexulisokat támad meg, emiatt erősen megváltozott a konzervatív amerikaiak hozzáállása is e témához.
Szeretném kérni érzékenyebb lelkű -- esetleg a hozzáértés látszatára is adó -- ismerőseimet, hagyják abba a konzervatívozást Orbánék kapcsán, akik a legjobb esetben is csak etnonacionalistának látszó, hatalommaximalizáló, rosszabb esetben (ténylegesen) a politikát eszközként forgató gátlástalan…..
Moin Moin 2019.07.05 10:16:54
@DrGehaeuse: Nézd... Ha arra gondolunk, hogy a legtöbb mai brit konzervatív főrend ősei mekkora gazemberek voltak, akkor lehet, hogy 2-300 év múlva az Orbánok, Tiborczok és Mészárosok is valódi konzivá fognak nemesedni... Csak addig kell kibírnotok!

(Persze ezt nem gondolom komolyan: hiszen az a folyamat egy egészen más társadalmi közegben ment végbe... Magyarországon legfeljebb egy '30-as évekbeli magyar úrivilágra lehet számítani.)
    Josep Borell jövendő külügyi főképviselő miatt Szíjjártó egyszer berendelte a budapest spanyol követet.        Charles Michel az Európai Tanács elnöke ki akarta dobni Orbánt és haverjait Schengenből.   David Sassoli az Európa Parlament elnöke azzal támadta Tajanit, hogy az védelmezi Orbánt.…..
Moin Moin 2019.07.04 15:13:40
@Cartman: Hát még mi hogy örülünk a minisztériumban, hogy végre hat év után megszabadulunk tőle!:-)
Moin Moin 2019.07.04 15:16:52
@HaFr: De: befogadja majd Orbánt is, ha menekül.
Moin Moin 2019.07.04 15:17:48
@vizitor: www.youtube.com/watch?v=yG8uxjtnvd4 - a negatív növekedés is növekedés!
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Az ember jellemzően nem azért ír, hogy önmagát reciklikálja, ezért sok mindent nem írok le újra, amit az utóbbi hónap Momentummal foglalkozó posztjaiban tettem. A párt főpolgármesteri választáson szerzett 14-15%-a gyengébb, mint az EP-választáson Budapesten szerzett szavazataránya (17-18%); ami azt…..
Milyen lehet egy város, amelynek életét évszázadokon keresztül a kereskedelem határozta meg? Úgy képzeltem, hogy színes, nyitott, gazdag! Lübeck még ennél is több, észak királynője, legalábbis Észak-Németországé. A Holstentor előtt állva először az az érzésem támadt, hogy a város színesnek csak…..
Moin Moin 2019.06.19 07:44:15
@kiskutyauto: @Tünde Bagó: A Lübeckhez hasonló városokban nem csupán az a "látványosság", hogy ilyen vagy olyan városházáik, templomaik, éttermeik vannak - az igazi a hosszú évszázadok megszakítatlan polgáriáságából következő miliő.

Egyébként: Németorzságban, akár Észak-Németországban is számos Lübeckhez hasonló város lenne, ha nem lett volna a II. világháború, amelynek utolsó előtti évéig gyakorlatilag érintetlenek maradtak - aztán jöttek a (sokszor értelmetlen vagy akár véletlen*) bombázások. Érdekes ebből a szemponból az a kontraszt, amelyet a német-holland határt átlépve tapasztalunk: amíg német oldalon "műemlékszegény", az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek egyenstílusában újjáépült kis- és közepes városokat találunk, addig pár km-re onnan komplett érintetlen közép- és újkori városi szövetű városkok sora fogad.

*Az értelmetlen bombázásokra jó példa Kleve kétszeri felesleges, ill. csupán felesékenységből nem törölt bombázása: a Market-Garden-hadművelet ("A híd túl messze van") kudarca után lefújt további akciók során egyszerűen elfelejtették törölni Kleve lebombázását. A véletlen bombázások viszont olykor a szövetségesek által megkímélni szándékozott holland városokat is sújtották: a Klevéhez közeli hollandiai Nijmegen városát szó szerint Kleve helyett "intézte el" egy amerikai bombázókötelék...

...Íme, ez a német városok pusztulásáról szóló történet is jó érv a "nemzetek Európája"-elképzelés ellen!
Moin Moin 2019.06.26 09:23:09
@Tünde Bagó: A "miért történtek a bombázások" kérdése érdekes és stratégiai szempontból tanulságos:

Általában azt hiszok sokan, hogy ez valmaiféle "revans" volt a német agresszióért, továbbá London és Coventry bombázásáért - azonban a katonaistratégiai oka más volt. A (szőnyeg- és gyújtóbombázások) szellemi atyja Arthur Harris brit légimarsall volt: az ő szent meggyőződése az volt, hogy a Német Birodalmat csakis a városai szisztematikus és minél teljesebb lebombázásával-elpusztításával lehet legyőzni. Ez ez elképzelés stratégiai-szakmai szempontból megalapozatlan volt, legalább is abban a formájában, ahogy Harris képzelte, propagálta és (Churchill támogatásáva) megvalósította. A német hadsereg erejét ui, maguk a városok csak csekély mérékben befolyásolták - a hadiipar viszont sokkal védettebb helyekre volt költöztethető. (Erről Albert Speer, aki miniszterként vezette ezt a munkát, részletesen írt.)
Amit elértek a bombázások, az legfeljebb annyi volt, hogy számos, egyébként pándélelhárításra is kiválóan alkalmas löveget foglalt le a légvédelem - igazánól feleslegesen, hiszen addigra már a bombázók e lövegek lőtávolsága felett repültek. Így a német városokat leromboló bombázások valójában nemigen siettették a szövetségesek győzelmét.
Egyébként éppen Lübecket érte az egyik első szövetséges bombázás, még 1942. március 29-én, amely a városban jelentős kátrokat és tűzvészt okozott. Ez a fotó a támadás után készült: de.wikipedia.org/wiki/Luftangriff_auf_L%C3%BCbeck_am_29._M%C3%A4rz_1942#/media/Datei:Bundesarchiv_Bild_146-1977-047-16,_L%C3%BCbeck,_brennender_Dom_nach_Luftangriff.jpg
A támadás bevallott célja a bombázások lélektani hatásainak tanulányozása volt. (A támadásról részletesen itt lehet olvasni: de.wikipedia.org/wiki/Luftangriff_auf_L%C3%BCbeck_am_29._M%C3%A4rz_1942 )

Ma már többé-kevésbé (ha akár csak hallgatólagosan is) elfogadott hadtörténészi és stratégiai álláspont, hogy a német városok elleni terrorbombázások, a "Harris-doktrína" nem érte el a célját és háborús bűn volt.
Egy választ jelölj meg! Keresd meg a nézeteidhez legközelebbi választ akkor is, ha nem osztod teljes mértékben! Alul a megoldó kulcsok (súlyozott értékek) és a kiértékelés. Ne gondolkozz túl sokat egy-egy válaszon! 1. Ki számodra az első, ha meg kellene védened (a többi lehetőséggel szemben…..
Ha egy (feltételes) Momentum-szimpatizáns, mint én, nézte a Partizán-vitát, sok szomorú dolog mellett, eszébe juthatott (volna), hogy Fekete-Győr András és Kerpel-Fronius Gábor legalább két dologban biztosan hibázott. Egy, hibáztak azzal, hogy egyáltalán elindultak az előválasztáson csupa olyan…..
A törökök kiűzése után számított modern magyar történelem legsikeresebb korszaka az 1867-től datálódó dualizmus fél évszázada. 1913-ban volt az ország fejlettsége (és egy főre jutó GDP-je) a legközelebb Nyugat-Európáéhoz és a társország -- ma is állandóan referenciának tekintett -- Ausztriáéhoz (az…..
Moin Moin 2019.06.10 18:56:12
@Janossz: Ja, ja: "Каждому своё":)))
Moin Moin 2019.06.10 20:19:48
@DrGehaeuse: Azért enyhény szólva inkorrekt száz évnél régebbi és már akkor is inkább kivételes állapotokat mutató képekkel érvelni a mai liberalizmus ellen, nem gondolod?

Elárulom neked, hogy mióta kialakult az első egysejtű, azóta az volt a szokás, hogy az ivadékok is melóztak... És ezen tudod, mi változtatott?

A liberalizmus!

Úgyhogy szépen hajolj csak meg és csókolj kezet Liberalizmus úrnak!
Moin Moin 2019.06.10 21:59:56
@DrGehaeuse: Nem a liberalizmus okozta az I. vh-t és a magyar XX. századi tragédiákat, hanem azok, aki - mondhatni - visszaéltek a liberalizmussal és kiforgatták azt a maguk hasznára, hogy megvédjék pozícióikat a valódi liberálisoktól: epa.oszk.hu/00000/00022/00257/07622.htm
Bármilyen véleményed lehet a politikáról. Bármilyen ruhát viselhetsz. Bárkinek vallhatsz szerelmet. Nekem meg bármilyen véleményem lehet róla. És ez alapján rólad. Ha elég fontosnak tartalak, el is mondom a véleményemet. (Vagy nem.) Ha elég fontosnak tartasz, meg is hallgatsz. (Vagy nem.)…..
Moin Moin 2019.06.08 21:31:28
@Nzoltan: Látom, sokat megértettél a posztból...:-)

Példád újabb bizonyság arra, hogy roppantul nehéz liberálsinak lenni a hülyékkel is!
Moin Moin 2019.06.08 23:31:59
@Khonsu: Na, igen: a ternmészet szelektálná az idiótákat - de társadalomban fennáll az a veszély, hogy megszerzik a hatalmat!
Moin Moin 2019.06.10 08:03:00
@Üldözött vélemény: Ugyan, tedd már a választási eredméynek mellé azt is, hogy az adott választás előtt, hogy nézett ki a Fidesz és a többi párt által elköltött kampánypénzek aránya, valamint hogyan módosult a médiahozzáférés!

...És akkor még nem kérdeztem rá az informális, az egész társadalomra nehezedő hatalmi nyomás erősödésére!