Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ba7

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár csak első körös 3D tervet kaptunk, már most teljesen beleszerelmesedtem a házikóba, éppen olyan lett, amilyet szerettem volna, mégis viszonylag egyszerűen megépíthető. 2 félnyeregtető, lapostető, fedett terasz, nagy ablak. Vigyázz, itt nem fogadok el kritikát! ;-) :-)) ..
Hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzés óta, amiben éppen az első körös tervekről írtam. A terv (vagyis ahogyan utólag kiderült én..) rengeteg kritikát kapott, úgyhogy volt miből építkezni ( hahh ;) ), de megfogadtam, hogy csak a véglegesítés előtt fogok újra jelentkezni. A sok kritika nem fájt,…..
ba7 2017.04.25 21:40:01
Hőtechnikailag a sarkokon a pillérek (terasznál) lehet, hogy problémát fognak okozni. Ráadásul az egyiknél rögtön ablak van.
A hőszigetelés vastagsága nagyon vékony; a fedett teraszra nyíló ablakot szűkebbre venném, hogy meggondolhassátok magatokat.. (hasonló a helyzet a bejáratnál).
Egymás mellett kis ablakok helyett szerintem is célszerűbb lenne egy nagyobbat venni (olcsóbb, hőtechnikailag jobb, élményben is pazarabb).
A 13,33m2-es szobának 90-nél szélesebb ajtót/ablakot tennék. Felületre hiába nagy, szűk érzetet fog kelteni.
A szobák berendezése hiányzik, pedig fontos lenne. Főleg a nappali lehet problémás, tévé hova fog kerülni? Vele szembe kell ülő garnitúra.
Délről célszerű lenne több fényt beengedni.
Hőszivattyú stb hova kerül?
Nem tudom, mi az elképzelés, de célszerű helyiségenkénti szabályozásban gondolkodni (vagy lehetőségét megteremteni).
A kamra polcrendszerét már most ki kellene találni, mert könnyen kiderülhet, hogy kicsit másképpen sokkal jobban lenne hasznosítható - ablak miért kell rá (pláne ekkora)?
Kültéri teraszra térkövet tegyetek, sokkal jobban jártok, nem fagy fel (terv szinten kell tudni, hogy legyen hozzá elég magasság/mélység), szerintem jobban is néz ki, kevésbé csúszik, ...
Csomópontokat meg kell terveztetni, ne legyen hőhíd (kőművesre nem szabad rábízni, mert azt fogja választani, ami számára a legegyszerűbb).
Tudom, hogy pénz, de a teraszt megfontolnám megnövelni a másik szoba előtti részig, és akkor ott is lenne terasz összeköttetés (egyenlőbbek a szobák...) - ennek a költségét szerintem fedezi, ha több helyen egy nagyobb ablak van két kisebb helyett.

Nekem az elrendezés alapvetően tetszik.

Garázsos változat: garázsnak akkor van értelme, ha körbe elfér megfelelő méretű szekrény. Nem sokkal nagyobb/drágább, ellenben kihasználhatóság 2x-es (és jobb eséllyel nem az a vége, hogy autó már nem áll be a garázsba). Rakodóhelyből sosincs elég.
  Donald Trump a milliárdos üzletember megnyerte az amerikai elnökválasztást tegnap este!  A világnak az a része akik csak a CNN és BBC híreire alapozták az információikat, ez a hír most kétségbeejtő és félelmetes, sőt hihetetlen!  Pedig igazándiból csak az történt, amit sokan sejtettünk, de…..
ba7 2016.11.12 15:15:02
Kedves Éva!

Írásának már az első mondata is azt jelzi, hogy nem feltétlenül nézett eléggé utána a dolgoknak: először billiomosnak írta Trumpot, egy olvasó jelezte Önnek, de még akkor sem sikerült felütnie egy szótárt, hogy a billionaire = milliárdos. Ez egyszerű tény. Ráadásul az Ön által mélyen tisztelt Trump rossz néven is venné, hogy holmi ócska milliomosnak titulálja, ezt állítólag nem egyszer kikérte magának.

Az, hogy egy jelölt az Ön problémáira reagált, nem jelenti azt, hogy meg is fogja oldani úgy, hogy az a megoldás valóban megoldás legyen. Hiába "old meg" valamit, ha 3 másik problémát hoz. Más hozzászólók leírtak már számos problémát Trumppal kapcsolatban (klíma, "emberség", ...), de legyünk türelmesek, lássuk, mi jön ki ebből.

Remélem, hogy ez a néhány nap nem fogja tükrözni a 4 évet: eléggé lenyűgöző, hogy már most meggondolta magát két választási ígérete kapcsán.
444.hu/2016/11/11/ket-nap-kellett-hogy-trump-visszavonja-a-del-koreanak-tett-igereteit
444.hu/2016/11/10/eltunt-a-muszlimok-beutazasat-tilto-igeret-trump-honlapjarol

egyéb, kapcsolódó írások, melyek egynél több lépést gondolkodnak:
Klíma: 444.hu/2016/11/11/a-bolygonk-lehet-a-legnagyobb-vesztese-trump-elnoksegenek
Adakozás. index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/11/08/megkezdodott_eldol_hogy_clinton_vagy_trump_lesz_az_usa_elnoke/egyebkent_amerikaban_van_egy_donald_trump_nemzeti_park/

Persze nem gondolom azt, hogy Clinton jó alternatíva lett volna.

Obama for president. Gyanítom, néhány hónap múlva jut csúcsra a népszerűsége...
ba7 2016.11.12 19:20:19
@cybernagyi
Nyilván jó, ha az embernek van véleménye, de mint más is írta, sok érvet nem találtam benne a konstruktív megoldás irányába, holott szavazni érvek alapján lenne célszerű, a felkínált lehetőségek valóságtartalmát megvizsgálni.
Az első lépés nyilván az, hogy felismerjük a problémákat, de az alagútban nem feltétlenül kell örülni az első fénynek, mert lehet a vonat is.
Mai napon két további cikket olvastam Trump átgondoltságával és szavahihetőségével kapcsolatban:
index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/11/12/trump_gazdasagpolitika_jeloltek/
24.hu/kulfold/2016/11/11/trump-maris-visszavonta-egyik-legnagyobb-igeretet/
Nyilván ez is agymosó sajtó, de jó eséllyel nem kell sokat várni, hogy kiderüljön ezek igazságtartalma. Ha igaz lesz, feltételezem, hogy Trump is áldozatul esett... Bár Trump a választásokon is csalást prognosztizált, mégis ő nyert...

@Microcos
Nem értem, mi a gond a 444-gyel, valami érvet megköszönnék. Akár általánosságban is, de leginkább az idézett cikkekkel kapcsolatban - konkrétan (netán nincs klíma probléma?). Ez a megjegyzés így nem több, mint a billiomos -> milliomos átmenet.

@butacska
Szerencsére nem kellett senkire szavaznom, nem volt valami jó a kínálat. Gondolom úgyis ezt akartad olvasni, megnyugodhatsz, igen: "bekiabálok". De nem gondolnám, hogy ettől nem lehet véleményem, márcsak azért sem, mert USA világhatalom lévén az én életemre is erős hatással lehet az elnök személye (jó eséllyel lesz is), azaz az amerikai szavazó polgárok választása. Ezen megközelítésből pedig sajnálom, hogy nem tudtam szavazni.
És az sem biztos, hogy az ott élő polgár lát mindent jobban (USA-n belül is sokan másként látják Trump személyét, és nem biztos, hogy ezek az agymosottak, a Trump pártiak is lehetnek agymosottak, viszonyítás kérdése).
Mindenki nyilván a saját életét veszi elsősorban alapul egy választásnál, de egyre jobban látszik, hogy Trump szavai meglehetősen üresek: semmilyen establishment nem fog köddé válni, mert ott van a teljes republikánus társaság, akinek jó része továbbra is ott lesz, az űrt pedig Trump fogja kitölteni egy saját establishmenttel.
A magunk részéről szeretnénk jó sokáig élni, lehetőleg minél nagyobb testi, lelki és mentális egészségben, ezért nem kis érdeklődéssel néztük át a World Economic Forum listáját, mely ebből a szempontból rangsorolt 138 országot. Megmutatjuk az ebből a szempontból tíz…..
Szerdán, ahogy a cc is beszámolt róla, Bródy János azt írta a Facebookon, hogy bár a köztévé teljes terjedelmében levetítette Koncz Zsuzsa emlékkoncertjét, egy dalt valahogy mégis kifelejtettek belőle. Valahogy kimaradt a műsorból az Ezek ugyanazok című dal, holott Bródy…..
ba7 2014.09.11 21:49:54
@ggiza: ha az iróniát nem érted, akkor olvasd el az utolsó mondatot is:

"Az Illés szekerén című, Fonogram-díjas kétszeres platinalemeze bemutató koncertjének felvételét ingyen és bérmentve, minden ellenszolgáltatás nélkül bármikor leadhatják."

Ha rákeresel, ezen az albumon szerepel a kérdéses dal ("Ezek ugyanazok").
Tehát ha az alkotmányos TV cáfolni akarja a cenzúrát, akkor mindenféle extra költség nélkül megteheti egy igényes műsort leadásával. Vajon fognak élni ezzel a lehetőséggel? Kiváló alkalom lenne bizonyítani alkotmányos működésüket.

És akkor abba ne menjünk bele, hogy mit kellett itt 2x 52 percekkel szőrszálat hasogatni egy koncert esetén: egy koncertnek van egy hossza, ha koncertet adnak le, akkor adják le egészben. Biztos nem az a néhány perc borította volna alkotmányos televíziónk kicsinyke költségvetését.
ba7 2014.09.11 22:27:41
@fran7: A dal nem azt jelenti, hogy azonnal menjünk vagy feküdjünk le :-) Főleg vasfüggöny mögül nehéz volt elmenni. A dal a nem tetszést fejezi ki, hogy mindennek van egy határa. Ezt a határt nyilván nehéz pontosan meghatározni bármilyen értelemben, de ott van valahol. Az elmenetel (= lázadás) vagy lefekvés következik be a határon (lefekvés kizárva), addig pedig felvállalja a véleményét. Ahogy most is: a dallal is és a közleményével is. Le a kalappal.
Friss szereplő a bennmaradó, hőszigetelő zsaluelemek piacán Az építőipar sokak szerint kilátástalan helyzetben van ma Magyarországon. Ebben a válságos időszakban új beruházás elindítása nagyon komoly megfontolást igényel.    Egy olyan falrendszer fejlesztése…..
ba7 2013.02.16 22:17:15
Érdemes elolvasni a vonatkozó szakmai gondolatokat, például itt:
koos.hu/2011/05/04/kozelmult-epitestechnikai-peneszedik-e-a-ps-zsalus-haz/
koos.hu/2011/03/23/huszti-istvan-epitesi-technologiak-szovetszerkezet/
koos.hu/2011/04/02/epitesi-technologiak-a-szovetszerkezet-epitesi-technologiak-ps-zsalus-rendszer-statikaja/

A fenti cikkekben is van róla fénykép is: gond lehet a beton bedolgozása, azaz nem kerül mindenhova beton. Van egy ismerősöm, aki ilyen technológiával épített házat, és pont emiatt legközelebb nem ilyet fog használni: van 1-2 hely a házban, ahol valamit rögzíteni kellett volna a polisztirol mögötti betonba, de nem tudta, mert nem volt ott beton.
Erre lehet azt mondani, hogy megfelelő kivitelezőt kell keresni, de ez nehéz feladat, ellenben a hibalehetőség nagy.
avagy Hőszigetelő anyagok bemutatása 2.részEz a bejegyzés a hőszigetelésekkel foglalkozó 'oknyomozó' cikksorozat 4. része. Az első részben végig vettük a hőszigetelés választás általános elveit és szempontjait, a másodikban elkezdtük megismerni a szóba jöhető…..
ba7 2012.05.09 10:50:27
@h.e.g.a: milyen kiegészítő szerkezet kell cellulóz esetén? Ha arra gondolsz, hogy járni rajta, akkor attól függ, hogy milyen célból: nálunk XPS tömbökön van deszka (az XPS maradék, a deszka hulladék kategória, azaz bekerülési költség minimális), ami az ott felmerülő szükségletet bőségesen kielégíti, ha ennél több kell, akkor pedig jó eséllyel nem a cellulóz a megfelelő választás.
Ha nincs igény arra, hogy járjon rajta az ember, akkor nincs mit megfizetni. :-)

(a cellulóz teher bíróképessége praktikusan nulla, konkrétan egy csavarhúzó majdnem elsüllyed benne)
ba7 2012.05.09 22:05:07
@h.e.g.a: szigetelnek homlokzatot cellulózzal? :-)

Nekem eddig az jött le (esetleg rosszul), hogy cellulózt ott célszerű elsősorban alkalmazni, ahova eleve be lehet fújni, azaz van már szerkezet, ami megtartja.
avagy egy építtető tapasztalatai - 2. rész   A Holnapház egyik aktív részvevőjével már találkozhattatok több helyen is. Egy éve saját passzívházában lakik. Jó néhány itteni bejegyzés kapcsán is kifejtette már véleményét, amely saját élményeiből táplálkozik.…..
ba7 2012.05.09 00:49:34
@kjapp: nagyon meg tudom erősíteni, amit írsz: "nekem az összes szakival az a tapasztalatom, hogy mindig a nekik könnyebben kivitelezhető, egyszerűbb megoldást ajánlják, függetlenül attól, hogy az az adott helyzetben tényleg az-e a megrendelőnek a legjobb."

Sajnos ez elmondható az egész iparágról: forgalmazótól kezdve a tervezőkön át a segédmunkásig. Nagyon kevés a kivétel (de azért akad, például az Internormosok, bár ott is van szórás a forgalmazók között). Mindez azért bosszantó (néha elkeserítő), mert nem kis pénzek forognak, konkrétan akár családok teljes vagyona.

Amelyik ablak gyártó azt mondja, hogy nem lehet fal elé tenni az ablakot, attól el kell búcsúzni.
Építészként tapasztalatból tudom, hogy egy adott kérdésre, műszaki feladatra nincs egyértelmű, minden helyzetre alkalmazható válasz, nincs kész recept. Minden probléma egyedi, és mindig a rendelkezésre álló lehetőségek, adottságok és információk alapján lehet megtalálni a…..
ba7 2012.04.23 00:18:01
A hőszigetelés vastagságánál az épület légzárását is figyelembe kell venni: hiába rakjuk termoszba a teát, ha nem csukjuk be a tetejét.
Valahol megállapítást nyert, hogy "hagyományos" házaknál, "átlagos" légzárásnál adott vastagságnál kvázi értelmetlen nagyobbat feltenni (nagyon apró betűvel laikus emlékezetből: talán 10cm körüli ez az érték, nem sokkal több), mert a meleg nagyja amúgyis kimegy a réseken.
Téli blower door tesztnél az infrakamera állítólag brutálisan jól kimutatja, hogy hol szökik a levegő, akár érdemes is kombinálni a két mérést (nálunk szerencsére csak annyi derült ki a -14 fokban, hogy blower-doorhoz használt ajtón kell kicsit állítani).

Illetve az árnál a munkadíj is egy fontos faktor, ami miatt 10cm szigetelés nem 2x annyiba fog kerülni, mint 5cm. Ha ezt is nézzük, akkor annyira nem rossz hír az, hogy a vastagsággal a pozitív hatás lassabban nő.

Gravitációs légfűtés: kérdeztem erről egy viszonylag széles látókörű gépészt (aki nyilván tévedhet is), azt mondta, hogy túlságosan magas nyomás különbség kellene ahhoz, hogy normálisan működjön. Referenciát kell kérni, valakit csak sikerült már meggyőzni, hogy olyat építsen :-) (engem nem győztek meg)
Szerintem ez kicsit olyan, mint a hőszivattyú mágia mítosza: az esetek túlnyomó részében valószínűleg nem azért csökken a számla, mert gáz helyett hőszivattyú van, hanem azért, mert az innovatív beruházó hőszigetelést is rakott a házra.