Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tapsihapsi

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Törvénybe foglalja az Egyesült Királyság, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, „mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van” – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times-szal. A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy az állatok is tudatában vannak érzéseiknek,…..
Tapsihapsi 2021.05.13 11:22:34
Tehát Magyarország fényévekre van attól az Angliától, amelyben még napjainkban is kisiskolás gyerekekekkel stilizált máglyahalált játszanak valódi máglyával, valódi tűzzel és szalmabábuval minden novemberben Guy Fawkes dicsőséges kivégzésének emlékére. Fényévekre vagyunk attól az Angliától, melynek halászai az eleven tőkehalból (tudomásom szerint gerinces állat) vágják ki a májat az ötórai teához, hogy aztán a "maradékot" visszadobják a tengerbe. Fényévekre vagyunk attól az Angliától, aminek egész történelme a hódításról, gyarmatosításról és mások erőszakos kizsigereléséről szól. Hála Istennek. Remélem, fényévekre is maradunk ettől a fajta humanizmustól.
Ami a kérdéskör filozófiáját illeti: mind a tudat, mind az érzelem a személyiséghez, szellemi mivolthoz kötött. Éppen ezért az állatok (melyek valóban társaink a teremtés rendjében, és emiatt feltétlen tiszteletet érdemelnek) érzéseinek tekintetében érzületről és nem érzelemről, egyéniségről és nem személyiségről, ösztönről és nem tudatról beszélünk, még akkor is, ha etológiai kísérletek igazolják, hogy a tükörbe néző elefánt "tudja", hogy nem másik elefántot, hanem önmagát látja a tükörben.
Jogokkal az rendelkezhet, aki személyiséggel rendelkezik; kivéve a - megintcsak angolszász csodának számító - Common law területét, melyben a macskát mikrosütőben szárító háztartásbeli sikerrel perelheti a gyártót, amiért a használati utasításban nem zárta ki a macska szárítását.
Ha valaki, én tűzön-vízen át támogatom az állatok védelméről szóló törvényt. Ha valakit, engem háborít fel igazán a KFC (hoppá, megint egy angolszász jelenség) csirkehúsgyára. De tudnunk érdemes, hogy ez a jog nem az állatnak a saját entitásából, önmagából fakadó viszony, hanem a társadalom és a jogalkotó részéről törvénnyel ráruházott reláció, amely az állat védelmére és a szadizmus kriminalizálására irányul.
Tiszteletre méltó Mindszenty József bíborost is megemlítette Ferenc pápa a keddi televíziós interjújában: Valentina Alazraki: A kínai katolikusok úgy érezték, hogy cserben hagyták őket ezzel a [kínai-vatikáni] egyezménnyel. Ferenc pápa: A katolikusok általában véve nem. A katolikusok örülnek,…..
Tapsihapsi 2019.05.30 16:46:50
Németországban ma kezdődik a Szűzanyáról elnevezett "Mária 2.0" elnevezésű kampány, amelyben az Egyház világi szolgálatában álló nők, "sztrájkot" hirdetve, egy hétig megtagadják a szolgálatukat, és demonstratívan nem mennek be templomba sem (távolmaradva a hívek számára kötelező vasárnapi…..
Fehérvasárnap (április 28-a) apropóján köszönőlapot küldött Rottenburg-Stuttgart püspöke, Gebhard Fürst az egyházmegyéje valamennyi laikus áldoztatójának - mind a tizenkétezernek. A német püspök a gesztussal arra emlékeztetett, hogy pontosan 50 évvel ezelőtt adott először felhatalmazást laikusok -…..
Tapsihapsi 2019.05.02 09:18:12
@Mikrobi: És mi akadálya van annak, hogy a lelkipásztori kisegítőket (legalábbis a valóban szükséges mennyiségben) diakónussá szenteljék? Miért egyenértékű gyakorlatilag egy pöcsétes papír a segítő kegyelmet közvetítő szentségi fokozattal? Miért nem veszi komolyan az egyház a saját, szentségekre vonatkozó hitét? És ha nem veszi komolyan, miért várja el, hogy az Egyházat magát bárki is komolyan vegye?
Érdemes megnézni az ortodoxokat. Még az üres kelyhet is csak diakónus érintheti meg (ahogy régen nálunk is). Náluk az Eucharisztia tiszteletéhez nincs is szükség nemzetközi pótcselekvésturizmusra.
Tapsihapsi 2019.05.02 10:18:37
@Mikrobi: nem a képzésre akartam fókuszálni, hanem arra, hogy a világiak feladata nem az áldoztatás. A szubszdiaritásra szoktak hivatkozni, szerintem tévesen. Az áldoztatás az erre felszenteltek feladata, amire a képzés (PPKE, Sapientia, stb) és a lehetőség is fennáll (diakonátus). Egyszerűen csak komolyan kellene venni.
 Már vénülő kezemmelfogom meg a faszodat.Már vénülő szemmelnézem a testedet Virágok pusztulásánŐsi fasz, púztam hozzádS várok míg le nem nyeled Már vénülő tökömmelélvezem a faszodatMár vénülő szemmelnézem a testedet Tudom miért meddigmaradok: míg…..
Tapsihapsi 2019.02.18 19:26:50
Január 19-én az alábbi bejegyzést közöltük a Katolikus Válasz Facebook oldalán: Hivatalos: Ferenc pápa mai hatállyal megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot. A határozatot a Szentatya egy január 17-ei keltezésű, ma kiadott motu proprioban közölte. (Forrás: vatican.va) Kapcsolódó…..
Tapsihapsi 2019.01.20 12:05:04
@Mikrobi: Viszont leközölték, méghozzá főcímlapon. Kíváncsi vagyok, hogy a Magyar Kurír mit tett volna (pardon: mit szokott tenni) hasonló helyzetben. Nem is beszélve Szabó páterről és rádiójáról.
December 29-én interjút jelentetett meg a német püspöki konferencia hivatalos híroldala, a katholisch.de, a németországi Osnabrück egyházmegyében homoszexuális hajlamú emberek pasztorációjával foglalkozó ferences szerzetessel, Thomas Abrell testvérrel (lásd a képen). Abrell 2013 óta vezeti az…..
Az argentin La Plata nyáron kinevezett új érseke, Victor Manuel Fernandez, december 17-én és 24-én két érseki rendelettel hajtott végre radikális változtatást az érsekség területén ünnepelt liturgikus rendben. A hírt az Adelantelafe.com híroldal közölte, amely részleteket is idézett az érseki…..
Október 4-én Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa volt az amerikai EWTN katolikus televízió "The World Over" műsorának vendége, ahol a műsorvezető, Raymond Arroyo, közel negyven percen át kérdezgette őt különböző aktuális témákról. A beszélgetés összefoglalóját terjedelmi…..
Mint emlékezetes, az USA korábbi pápai nunciusa, Carlo Maria Viganò érsek az augusztus 25-én kiadott írásos vallomásában azzal vádolta meg Ferenc pápát, hogy fedezte és fontos bizalmi pozícióba helyezte a barátját, a papokat és papnövendékeket molesztáló Theodore McCarrick amerikai bíborost. A…..
Egy nappal a szentszék és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodás megkötése után, vasárnap, nyilatkozatot tett közzé a közös honlapján a kínai Hazafias Katolikus Szövetség, és a (szentszék által eddig nem elismert, állami fennhatóságú) kínai katolikus püspöki konferencia. A nyilatkozatban…..
Az alábbiakban Ferenc pápa legutóbbi, "Gaudete et exsultate" című apostoli buzdításának egy részletét közöljük, amelyben a Szentatya korunk gnoszticizmusáról és pelagianizmusáról elmélkedik. A szövegrész magyar nyelvű fordítását Baranyi Marcell készítette. A szövegbeli hivatkozások a fordítás…..
Ami száz éve még elképzelhetetlen volt Észak-Írországban, hamarosan valósággá válik: az országban a katolikusok száma néhány éven belül meghaladja a protestánsokét. Az írek történelme során a katolikusok hagyományosan Írország függetlenségéért harcoltak, míg a protestánsok, akik Észak-Írország…..
Raymond Burke és Joseph Zen bíborosok, valamint Athanasius Schneider püspök lesznek a fő felszólalók azon a konferencián, amelyet ezen a szombaton, április 7-én tartanak Rómában, az Egyház jelenlegi válságának lehetséges megoldásairól. A konferencia címe: "Katolikus Egyház: Merre tartasz?". A…..
Tapsihapsi 2018.04.04 21:50:48
@Never: Az a köze, hogy gyökeresen kötődik mind a kettő téma (Szentháromság is és Eichmann is) a kinyilatkoztatott igazsághoz; az egyik az Isten mibenlétének kérdéséhez, a másik pedig az emberi élet védelmének kérdéséhez.
A tanításnak vannak változó és változatlan elemei. Ez utóbbiban volt és lehetséges hátraarc.
A gumicsont cölibátustémát (valahogy mindenáron ki akadsz erre lyukadni, pedig hatezerszer túl lett tárgyalva) illetően pedig: a házasemberek pappá szentelésének témája soha nem volt dogmatikus téma. Nem tanításbeli, hanem egyházfegyelmi kérdés. Az 5. század előtt püspökké is szenteltek házasembereket. Ez egész egyszerűen nem tartozik ide tematikailag.
Tapsihapsi 2018.04.05 00:16:57
@Never: Okés. Próbáld meg beadni az elméletedet a Szentírásról és annak szubjektivista értelmezéséről egy, a patrisztikát és a keleti teológiát jól ismerő egészséges és virágzó görögkatolikus papnak. Meséld majd el, milyen arcot vágott. ;)
"XVI. Benedek ostobának nevezte utódja támadóit". "XVI. Benedek védelmébe vette Ferenc pápát az 'ostoba előítéletekkel' szemben". "XVI. Benedek: 'Ferencnek ne lenne alapos teológiai műveltsége? Ostoba előítélet!'" Ilyen és hasonló főcímekkel tálalta több katolikus és szekuláris médium is azt a…..
A kommunista hatóságok parancsára bontómunkások jelentek meg daruval az ürümcsi egyházmegye Yining katolikus templománál azért, hogy a templomot megfosszák a külső vallási jegyeitől. Az esetről az ucanews.com ázsiai katolikus híroldal közölt beszámolót. Az észak-nyugat kínai Hszincsiang…..
Március 8-án jelentette be a Vatikán, hogy Ferenc pápa kinevezte a szinódust előkészítő tanács tagjait, akik a püspöki szinódusok titkárságával együttműködve dolgoznak majd a jövő év októberében tartandó pán-amazóniai szinódus megrendezésén. A bejelentésben egyúttal a szinódus témáját is (beszédes)…..
Tapsihapsi 2018.03.12 18:05:38
@Never: Semmi köze nincs az egyházi vagyonnak a cölibátushoz, és annak kialakulásához. Már a római jog különbséget tett a közvagyon és a magánvagyon között. Lehet és kell a témáról beszélgetni, de a Rákosi pajtástól örökölt elméleteket érdemes kihagyni ebből.

Ami engem illet, ezerszer jobban zavar egy civil áldoztató, vagy az, hogy Búbánatos Mari nénitől Alkesz Józsi bácsiig mindenki a tabernákulumban matat, mint hogy van-e a papnak felesége, vagy melyik egyházi hivatali szint diszpenzálta a második házassághoz a diakónust. Egy pap- vagy diakónusfeleség számomra teljesen közömbös ehhez képest. Ha lesz elég pap és diakónus ahhoz, hogy a latin rítus újra megtanulja azt a tiszteletet a szent hely és a liturgikus tárgyak iránt, ami a keleti katolikusoknál és ortodoxoknál van, ha csak ennyit nyerünk ezzel az egésszel, akkor más rendben leszünk.
Tapsihapsi 2018.03.12 18:11:41
@Never: Kr.u. 395, Siricius pápa

A klerikusok nőtlensége
{185} (7. fejezet, 8. §)… Tudomásunkra jutott ugyanis, hogy Krisztusnak sok papja és levitája (diakónusa), a felszentelése óta eltelt hosszú idő után, részint a saját házasságából, részint szégyenletes elhálásból utódot nemzett, és vétkét azon előírás örve alatt védelmezi, mivel az Ószövetségben azt olvassuk, hogy a papoknak és az oltár szolgáinak meg volt adva a nemzés szabadsága. [Ez ellen az érv ellen ezt veti ellen a pápa:] (9. szám) Miért volt az, hogy meg volt parancsolva a papoknak, hogy még a saját házuktól is távol, a templomban lakjanak abban az évben, amikor rájuk került a szolgálat sora? Nyilván abból az indokból, nehogy testi érintkezést folytassanak, sőt még a feleségükkel sem, hogy sértetlenül fénylő lelkiismerettel Istennek tetsző legyen az az adomány, amelyet felajánlanak.

(10. §) Ezért az Úr Jézus is, midőn eljövetelével megvilágosított minket, tanúsítja az evangéliumban, hogy beteljesíteni jött a Törvényt, nem feloldani [vö. Mt 5,17]. És ezért azt akarta, hogy az Egyház, akinek ő a jegyese, a tisztaság szépségének ragyogását árassza, hogy az ítélet napján, amidőn ismét eljön, „szeplő és ránc nélkül” (Ef 5,27) … találhasson rá. Ezeknek a szigorú kikötéseknek a felbonthatatlan törvénye mindnyájunkat, papokat és levitákat megköt, hogy felszentelésünk napjától fogva szívünket is, testünket is a mértékletességnek és a szemérmességnek a szolgájává tegyük, csakhogy minden tekintetben tessünk Istenünknek, amikor ezeket az áldozatokat mindennap felajánljuk.
Tapsihapsi 2018.03.12 18:48:34
@Never: A hitbizományról, mint releváns témáról eddig nem hallottam. Ami egyházi jogforrást ismerek, az mind hasonló alapon hivatkozik, mint Elvira vagy Siricius pápa. Hogy a laikusoknak mi hogyan jött ebből jól vagy rosszul, az a hivatkozási alapokat tekintve nem releváns, tehát nem vonhatunk le a kialakulásra vonatkozóan következtetést. Annál is inkább, mivel az Elvirai Zsinat (melyet a csak helyi vonatkozása miatt nem említettem) még a Milánói Ediktum előtt történt, ahol aligha beszélhetünk az egyházi vagyon védelméről.

De mindegy is, mert az állandó diakonátus jelenlegi, latin verziójának bevezetése óta a kánonjogtörténeti érv nem igazán nyom a latban. Egy tollvonással felülírható, ahogy a diakónusoknál felül is írták.
Elvitték a tridenti oltárt és lemeszelték a freskókat. A szentségtartó és a papi székek helyet cseréltek: a papi székek kerültek a középpontba, a szentségtartót pedig oldalszélre helyezték. A "felújított" Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnáját február 10-én áldották meg. Az ünnepélyes szentmisét az…..
"A szűzi állapot kiválóbb a házas állapotnál." - szól a katolikus egyház tévedhetetlen dogmája. A latin egyház nem megköveteli a papjaitól a szüzességet, hanem jogot formál arra, hogy azok közül válassza ki a papjait, akik Krisztus és az Ő Egyháza iránti teljes odaadásból a szüzességre kaptak…..
Tapsihapsi 2018.02.01 13:51:31
@Mikrobi: Elnézést, hogy közbeszólok: a kánonjogi és teológiai terminológia a következők esetében használja a consecratio (felszentelés) szót: püspökszentelés, (ünnepélyes) templomszentelés, oltárszentelés, szerzetesi örökfogadalom és a szüzek megáldása. Az áldozópap- és diakónusszentelés (valamint régen a szubdiakonátus és a kisebb rendek) esetében az ordinatio (rendelés, odarendelés) szó a használatos, még úgy is, hogy az áldozópapság és a diakonátus szentségi fokozat. Vagyis, a KV helyesen használja a szakkifejezést, vö. CIC an. 604 — § 1. Hisce vitae consecratae formis accedit ordo virginum quae, sanctum propositum emittentes Christum pressius sequendi, ab Episcopo dioecesano iuxte probatum ritum liturgicum Deo consecrantur, Christo Dei Filio mystice desponsantur et Ecclesiae servitio dedicantur.
Pietro Parolin bíboros szerint a Vatikán tárgyalási stratégiája Kínával összhangban van az Egyház hagyományával. A vatikáni államtitkár a La Stampának nyilatkozva azt mondta: ugyan lehetnek véleménykülönbségek a kínai kommunista kormányzathoz való hozzáállásban, "egyetlen személyes álláspont sem…..
A konkrét részletek megnevezése nélkül a Twitteren fakadt ki arról a Vatikán egyik bennfentes kánonjogásza, milyen újszerű módon zajlik a hivatalos ügyek kezelése a Vatikánban. Kurt Martens, a Catholic University of America egyetem kánonjogász professzora a december 12-ei bejegyzésében egy…..
Meghökkentő közleményben cáfolja Greg Burke, a szentszék sajtóhivatalának vezetője Zen bíboros tegnapi állításait, amelyek szerint a kínai egyházban jelenleg zajló botrányos püspökcserék ellentétesek lennének Ferenc pápa szándékaival. Mint ismeretes, tegnap Joseph Zen bíboros, Hong Kong emeritusz…..