Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vica121

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
...már ami a közlekedés rendjét illeti. Egykor talán a szekeresek ostorai miatt, talán a bal oldalon tartott, jobb kézzel előrerántott kard miatt volt bal oldali a közlekedés - biztosat nem tudni. Napóleon volt az, aki átállította Franciaországot és gyarmatait jobb oldali vezetésre - talán az…..
Vica121 2012.01.28 20:37:39
Sokáig éltem Angliában, és hamar átszoktam a baloldali közlekedésre. Én is arra a következtetésre jutottam, hogy az a biztonságosabb, mert az emberek többségének az 'ügyesebb' (azaz a jobb) keze van a kormányon, míg a ballal csak egy kis botocskát (a sebváltót) kell tologatnia. De nem ez volt a döntő, hanem az, hogy az átszokási időszak után sokkal természetesebbnek, jobbnak tűnt.
A jobbkézszabálynak természetesen csakis a régi, baloldali közlekedésnél volt értelme, ennek ellenére gyakorlatilag minden 'átfordult közlekedésű' országban elfelejtették balkézszabályra cserélni. A többiek által leírt indokokon felül szerintem az a legnyilvánvalóbb,hogy - gondoljatok bele - ha a bal oldalon közlekednénk még mindig, akkor a jobbkézszabály azt jelentené, hogy mindig az egyenesen haladónak van elsőbbsége, és az ad elsőbbséget, aki a kifordulás miat amúgy is le kell, hogy lassítson. Szerintem telejsen bizarr, hogy amikor jövk egy úton, amit nem ismerek rutinból, nekem kell benézegetnem az oldalirányú (és sokszor sokkal kisebb) utcákba, hogy látom-e az onnan kifordulóknak kihelyezett (tehát nekem háttal lévő, sokszor alig látható) 'elsőbbségadás kötelező' táblát, vagy minden kis utcánál nekem kell lelassítanom, hogy elsőbbséget adjak az onnan kikanyarodó(!) autónak. Szeritnem ez teljes őrület, és valahol jogtalannak érzem, hogy ilyen esetben engem semmi nem figyelmeztet, hanem pech ha nem ismerem a környéket, és akkor a MÁSNAK, nem nekem kitett táblából kell tájékozódnom.
Valaki helyesen írta Angliáról: ott már nincs se jobb-, se balkézszabály (logikusan ott is jobbkézszabálynak kellett lennie), mert ahol elsőbbséget kell adni, azt mindig szigorúan tábla jelöli.