Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GáborSz.

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Hogyan képes korrigálni egy alapvetően ideológiai karakterű, magát szimbolikus beszéddel kifejező kormány az elhibázott gazdaságpolitikáját? Csak úgy, ha a pragmatikus irányváltást is ideologikusan és szimbolikus beszéddel magyarázza. A kockázatok és mellékhatások…..
GáborSz. 2012.01.27 14:33:45
Az egykulcsos adó kérdése szerintem nem csupán gazdasági kérdés, hanem szemléletbeli. Az egykulcsos adó az jutalmazza azt, aki többet dolgozik, így ez motiváló erő is lenne, de ez nem aktuális, mert lehetőség híján hiába van motiváció az elvész.
Szóval, egykulcsos adóval mindenki arányosan adózik.
DE a másik szemlélet a hasznosság szemlélet. Egy minimálbérből élő ember fizetéséből való haszonveszteség nagyon hatásként éri, mint egy 1m-t kereső ember 16%-os SZJA.
Tehát bizonyos termék/szolgáltatások ára mellett nem mindegy, hogy minimálbérből adózok 16%-t, vagy 1m-ból, mert a hasznosságérzet teljesen más. Szerintem ez a másik személetmód.
Aki költségvetés címszó alatt vezeti be/vissza a kétkulcsost az hazudik, mert ő BÜNTETNI fog. Azt bünteti, aki többet tanult/dolgozott. Hasznosság alapon megtehető. Itt jön a képbe a már említett kommunikáció, hogy ezt hogyan tálalja a FIDESZ.
Bízzunk benne, hogy nem Szijjártó, vagy Selmeczi lesz, aki kiáll.
Sajnos hiába mondja OV, hogy ne arra figyeljünk, amit mond, hanem arra amit tesz. Sajnos ezzel sem vagyunk kisegítve, mert bárcsak az lenne inkább, amit mond, talán nem lenne bajban a forint (Bajnai 270-en adta át), lenne költségvetésünk (most is van, de kéthetente változik), mindenféle demokráciai korlát eltűnt, oktatás romokban. Amíg valaki hazudik, addig mindig lesz aki elhiszi, és ez a réteg nagyobb, mint az a réteg, amelynek az igazat mondanák, és még így is kitartanának a kormány mellett. Ahogy én látom a dolgokat, az egész országból két dolog hiányzik és csak kettő. Következetesség és felelősségre vonhatóság. Következetességre elég csupán egy példa, ami gyakorlatilag mindent elmond: Kormánypárti tüntetés, egyben az IMF-EU ellen lásd. "Nem leszünk gyarmat" VS. másnap OV Brüsszelben tárgyal az EU pénzéért.
Kommunikáció...OV: " ..a sors fintora, hogy az IMF pénzt akar adni nekünk". Szerintem priceless.
Felelősségre vonhatóság. Eddig sem volt, de a demokrácia ilyen irányi leépítése után már a fejekben sem fog megfordulni, hogy bármilyen politikust felelősségre vonjanak. Amíg ez nincs meg, következmények nélkül lehet bármit mondani, a még rosszabb tenni.
Kálmán említette, hogy külföldről várunk segítséget a változtatásra. Valóban. Nekünk sem akaratunk nincs hozzá, sem lehetőségünk nincs már. OV rendszeresen emlegeti, hogy MO ellen összefogtak a spekulánsok, nyugati tőke stb. Egy érdekesség: Apple készlete kiteszi a MO államadósság 80%-t. Magyarul, nem kell összefogni MO ellen, hogy bajba jussunk, nem vagyunk mi annyira nagyok. Eléggé megmosolyogtató :)
Merkel, vagy Sárközynek egy telefonba kerül és olyan bajba lennék, hogy csak néznénk, arról nem is beszélve, hogy Soros egyedül döntötte be a fontot. Mindezek tükrében tényleg röhej, hogy MO ellen össze kellene bárkinek is fognia.
Ezek sajnos eltörpülnek a gazdasági is politikai döntések hatására kialakult szociológiai helyzet mellett. Elég megemlíteni a bérollót. Nincs középosztály. Az alacsonyan keresők gyakorlatilag le vannak írva, elég csak azt megnézni, hogy kik jártak eddig rosszul. 1-2 hónapja volt kajaosztás a Blaha téren és nem hajléktalanok voltak ott, hanem nagyon szegény családok. Rengetegen voltak. Multinál dolgozó takarítónő összeesett a munkában, és nem betegség miatt, hanem éhen halt. Egy nyugdíjas öngyilkos lett, mert nem tudta fizetni a gyógyszert. Lehetne sorolni, de nem is kell csak kapcsoljuk be a Híradót/Tényeket este.
De ezen a téren nem lehet azt mondani, hogy hazudott volna a kormány, itt áll össze a kép:
1.) Mindenki annyit ér amije van -Lázár
2.) Aki többet dolgozik többet keres -OV

Következetesség és felelősségre vonhatás mellett ez nem történhet meg.