Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kodpiszkalo

189 bejegyzést írt és 517 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ködpiszkáló ezerjófüvek 2019.08.15 17:44:46
Misztikusnak tűnő neve ellenére az ezerjófű létező gyógynövény. Az ezerjófű név különböző írott forrásokban a 14. század óta fordul elő, s jellemzően a Centaurium nemzetség különböző fajait fedi. A mintegy 20 fajt számláló növénynemzetség egyik tagja, a kis ezerjófű (Centaurium erythraea) föld…..
ködpiszkáló köldökgyertya 2016.05.22 09:15:41
Van egy kis fölösleges pénze? Javaslom, ajánlja fel valamilyen jótékony célra. Persze van, aki nem ezt teszi: a papírpénz meg is gyújtható, sőt, a WC-n is le lehet húzni. De ami még jobb: teljesen haszontalan temékeket is vehetünk belőle. Sokakat ez nagyobb elégedettséggel tölt el, mintha tábortüzet…..
kodpiszkalo 2016.07.07 19:50:13
@polo88: a kritika részben jogos. Sajnos, van olyan mértékű marhaság, amely megcáfolására a "szokásos" módfszerek nem jók: mert ha van egy csúsztatás, egy féligazság, azt meg lehet cáfolni, de amikor az összes alapvető szerv és őselem kapcsolatáról értekeznek, nincs hová nyúlnom...
kodpiszkalo 2016.07.28 17:55:44
@Sörös Edit: mire jo? Itt nem szokas a kovezes
kodpiszkalo 2019.08.14 14:26:52
@VHenike: az észérveknek van helye, a mocskolódásnak nincs.
A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) az egyik legismertebb növény Magyarországon. A növények között igazi celebnek számít: sokan átkozzák, egyesek áldják, de mindenki ismeri. Egyes felmérések szerint a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik, betegségek gyógyítására és megelőzésére egyaránt…..
kodpiszkalo 2019.04.21 13:38:38
@fordulo_bogyo: az egyik neves egyetem immunológiai intézetében foglalkoztak ezzel, tartottak is erről előadást egy konferenciánkon. Most ellenőriztem, született-e cikkük a témában - úgy tűnik, semmi, lehet, hogy nem véletlenül...
Miért mérgezik az orvosok a rákos betegeket, ahelyett hogy meggyógyítanák őket? Miért nem alkalmaznak hatásos, ugyanakkor mellékhatásmentes kezeléseket? Miért alkalmaznak olyan terápiákat, amelyektől a betegek legyengülnek, kihullik a hajuk, hányingerük van, és még egy sor mellékhatástól szenvednek?…..
ködpiszkáló halló, mennyi??? 2019.02.02 16:41:18
Az időskorúak számának gyarapodásával a halláscsökkenés egyre többeket érint. A hallásromlásnak számtalan oka lehet: a hallójárat elzáródhat (pl. fülzsír), a dobhártya trauma következtében kilyukadhat, de tartós orrdugulás esetén, ha a dobhártya behúzódik és a középfülben váladék halmozódik fel,…..
ködpiszkáló régi, tehát jó? 2012.12.05 23:07:32
Egy tanácsadó fórumon (betegek adnak tanácsot egymásnak) az egyik gyomorsavtúltengéssel kapcsolatos érdeklődő kérdésére jó szándékú betegtársa Bakos Ferenc parasztorvos verses útmutatóját ajánlotta tanulmányozásra. A tananyag versbe szedése hasznos praktika a lexikális adatok megtanulására,…..
kodpiszkalo 2019.01.20 20:33:05
@Ziegler József: köszönöm szépen a kiigazítást, javítom!
Minden kornak megvan a maga csodanövénye. Ami az 1990-es években az aloe volt, az ma a kender: gyakorlatilag nincs olyan betegség, amire ne lenne jó (a rajongók szerint), ugyanakkor teljesen biztonságos (szintén szerintük). Ha közelebbről megnézzük, a helyzet nem ennyire egyértelmű, ugyanis a…..
kodpiszkalo 2019.01.03 11:26:56
@kamugyar:
Felhívnám a figyelmet, hogy én ezt írtam:
"Az okok itt is sokfélék lehetnek, azonban az semmiképpen nem állítható, hogy a kenderhasználat a várandós nők vagy a magzatok érdekét szolgálná."

A MOKE oldalán meg ezt:
"Összefoglalva, úgy tűnik, hogy a kis dózisú kannabisz ártalmatlan az anya és a csecsemő számára."

A véleményem fenntartom: nincs olyan vizsgálat, ami a biztonságosságot és hatásosságot igazolná terhességben. A veszélyesség sem egyértelmű, erre utaltam, mindenesetre egy halom cikk van, ami ebbe az irányba mutat. Jelen tudásunk szerint felelőtlenség., amit a MOKE oldalán írnak.

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet minderre, eddig azt hittem ilyen gyakorlatot csak az általam idézett zugoldal követ, ezek szerint a magát komoly szervezetnek tartó MOKE is...
kodpiszkalo 2019.01.03 12:06:35
@kamugyar:
Ha valamit használni szeretnénk a gyógyászatban, igazolni kell a hatásosságot és biztonságosságot, majd ezek alapján haszon/kockázat elemzéssel dől el, valóban alkalmazható-e. Egyetértek, nem általánosságban kell beszélni, hanem ismert összetételű termékkel elvégzett vizsgálatoktól - ilyenek azonban nincsenek. Amíg pedig ez a helyzet, addig az érzelmek alapján történő propagálás veszélyes.
kodpiszkalo 2019.01.06 19:53:13
@Orvosi Kannabisz: nagyon egyszerű ez. Amint lesz elég adat a hatásosság/biztonságosság kérdéshez, és az értékelés pozitív, természetesen mehet a dolog. És természetesen mindez egy konkrét, ismert összetételű készítménnyel, nem "úgy általában" a kannabisszal...
"Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted..." - egy, a sok ezer, Albert Einsteinnek tulajdonított idézet közül. Ez az állítólagos idézet jutott eszembe, amikor kezembe került egy másodikos környezetismeret könyv és egy munkafüzet, amelynek szerzőgárdája az oldásról próbált tudást…..
Nem, a statisztika nem hazudik. A statisztika egy eszköz: legfeljebb az ember hazudik, aki a statisztikai elemzés eredményeit interpretálja (félre). A statisztika ugyanakkor kiváló eszköz a manipulátoroknak, mivel az emberek zöme nem ért hozzá olyan szinten, hogy rájöjjön a turpisságokra. Ezzel…..
kodpiszkalo 2018.09.20 14:43:08
@szabidoki: ha be van dugulva az orrod, de!
kodpiszkalo 2018.09.20 16:38:51
@fordulo_bogyo: ó, igaz. Be akartam szúrni, kimaradt a link aktiválás, köszönöm javítom!
Sok bajom van neklem is ezzel a cikkel, a megjegyzéseddel is egyetértek.
A parlagfű (latin nevén Ambrosia artemisiifolia) évről évre sok százezer ember életminőségét rontja a növény virágzásának idején, mivel virágpora a jelentős allergének közé tartozik. A mintegy 100 évvel ezelőtt, Észak-Amerikából behurcolt parlagfű agresszíven terjeszkedik, és ennek a folyamatnak az…..
kodpiszkalo 2018.09.10 21:21:48
@BBéci: nem, az érv az, hogy nincs érv. Szívesyen idemásolomm még egyszer, mert lehet, hogy nem vehető észre könnyen, mit írtam pár hozzászólással fentebb:

"Ez egy olyan vizsgálat, amely felhívja a figyelmet arra, hogy egy olyan parlagfűtermék, amelyet nagyon sokan esznek, veszélyes lehet. Mindenkinek ott a lehetősége, hogy akár más terméket, akár a parlagfüvet, akár állaton, akéár emberen vizsgálja. A nagy baj az, hogy akik ezt a növényt propagálják, még egyetlen biztonságossági vizsgálatot nem tettek le az asztalra. Pedig az lenne a normális, hogy mielőtt megetetenek másokat, ők maguk pedig ebből szednek hasznot, igazolnák a biztonságosságot, s nem másokat kérnének számon..."

"Mi egy olyan terméket vizsgáltunk, amelyet ezrek fogyasztanak. Kimutattuk, hogy parlagfűből készül (mennyiségileg a parlagfű vegyületei dominálnak). Az említett kérdések jogosak lehetnek - a gyártó felé... A termék hatásáról adunk információkat. Ha olvas hasonló cikkeket, látni fogja, az alkalmazott metodika megfelel annak, ami növéyni termékek esetén elvárt, elfogadott."
kodpiszkalo 2018.09.11 12:25:39
@BBéci: bizonyos kutatásmódszertani alapismeretek nélkül nehéz érdemi vitát folytatni. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy a tudományos cikkeket nem internetes fórumozók, hanem szakemberek bírálják el...
Ha lázam van, beveszek egy lázcsillapítót, ha fáj a fejem, egy fájdalomcsillapítót, ha pedig az ízületi gyulladás okoz panaszt, akkor egy gyulladáscsökkentőt. És ha egyszerre mindhárom panasz jelentkezik, akkor egyszerre mindhárom szert - vagy mégsem? Teljesen érthető, hogy a beteg ember éppen…..
2018. június 29-én robbant a bomba: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények hatóanyaga. A határozatokból kiderült: a spanyol hatóságtól az…..
kodpiszkalo 2018.08.09 21:11:00
@józsi bá: köszönöm, már én is akartam írni éppen ezt!
kodpiszkalo 2018.08.09 21:12:18
@ment_a_lista: megváltoztatták a gyártási eljárást, erről az EDQM-et értesítették, a vbásárlóikat nem (ők a korábbi módszerekkel ellenőriztek, erre a szennyezőre nem gondolhattak).
kodpiszkalo 2018.08.10 19:44:54
@oeruelt: általában az 1/3 aránnyal számolnak (az Európai Gyógyszerügynökség is). De van ennél durvább is, az UK szerint 1/2: www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/risk/lifetime-risk
Felhő, okosizé - mi más jutna a ember eszébe, mint valamilyen csúcstechnológiával előállított, modern termék? A marketingesek is jól tudják ezt - nem véletlen, hogy ezek a kulcsszavak jelentik egy elsőre meghökkentő (üdítő)ital arculatépítésének alapját: Tiszta, friss íz melyet a felhők ihlettek.…..
Mióta Japánban "feltalálták" a levegőkonzervet, jelentősen romlott azoknak az esélye, akik extrém nagy árréssel akarnak könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagot forgalmazni. A magyar találékonyság azonban nem ismer korlátokat: így született meg a szűz víz...  Nagyjából sejthető, hogy miről lehet…..
Felkiáltójelekkel és indulatokkal teli körlevelet kapott több ismerősöm is az utóbbi időben. Bár néhány motívum (háttérbe szorított magyar feltaláló, gonosz gyógyszerlobbi stb.) már ismerős lehet a hazai összeesküvés-elméleteket követőknek, Horváth István története és…..
kodpiszkalo 2016.02.09 21:44:12
@Geonczeol Gyula Felvidek: ön nagy szakember lehet!
Udv: egy törpe
kodpiszkalo 2017.10.30 23:24:44
@HarAdamo: köszönöm a hozzászólást. Sajnálom, hogy ez a végeredmény, de nagyon jó, hogy megosztotta. Sajnos, a manipulált fogyasztói tapasztalatok is hozzájárultak az oltás terjedéséhez.
kodpiszkalo 2018.06.04 22:36:26
@Arpiel: Isten nyugosztalja!
Bár a sárga és vörös színekben pompázó növények színanyagai már évszázadok óta foglalkoztatták a tudósokat, a színt adó vegyületek kutatása csak mintegy száz éve, az A-vitamin (retinol) felfedezését követően kapott igazi lendületet. A retinolt elsőként a vajból és a tőkehalmáj-olajból azonosították,…..
A férfiak szexuális működésének zavarai a gyógyszerek és étrend-kiegészítők piacán jelentős forgalmat generálnak. Bár a termékeket általában vágyfokozóként aposztrofálják, valójában ezeket többnyire nem a vágy fokozására, hanem a hímvessző merevedési zavarainak enyhítésére alkalmazzák. A férfiak…..
A vizelet gyógyászati felhasználása, bármennyire is visszataszítónak tűnik sokak számára, még a 21. században is élő hagyomány. A dolognak sok értelme nincsen, veszélye annál inkább: jobb lenne, ha a vizeletben kiválasztott anyagok (gyógyszerek, toxinok stb.) a vécében kötnének ki, ahelyett, hogy…..
A szívinfarktus veszélyes, ám jól kezelhető állapot - abban az esetben, ha a beteg időben orvosi ellátásban részesül. A szívroham (ez a szívinfarktus magyar neve) a szívizmok elégtelen vérellátásának következménye, oka nagyon gyakran egy olyan vérrög kialakulása, amely elzárja az egyik…..
Egyáltalán: jó-e valamire a grépfrút (azon kívül, hogy kellemes ízű, értékes összetételű gyümölcs)? Ha igen, melyik részét érdemes felhasználni? Mit érdemes tudni a tucatszámra forgalomban lévő grépfrútcseppekről? A hazánkban bejegyzett étrend-kiegészítők listáján az Országos Élelmezés- és…..
kodpiszkalo 2014.08.01 11:34:07
@Claire.Net:
Kedves Hölgyem!
Hát akkor veszem én a fáradtságot:

"Az antibiotikumokról az ilyen és hasonló cikk írók miért nem írnak vérlázító cikkeket? Azok nem mérgezők? "
Ez a cikk arról szól, hogy a grapefruitmag hatása nem igazolt, enne ellenére sok cég sok pénzt kér a termékekért, amelyek egy része ráadásul hamis, nem is látott grapefruitmagot. Ha ilyenről az antibiotikumok eseté van tudomása, szóljon, megírom. Egyébként azok persze, hogy mérgezőek, ezrt irtják ki a baktériumokat, és ezért nem szabad csak INDOKOLT ESETBEN használni. Gondolom, ha tüdőgyulladása lenne, ön sem a grapefruitcseppet használná.

A visszatérő húgyúti fertőzés komoly, gyógyszerekkel is nehezen kezelhető állapot (és garantálom, a természetgyógyászok sem sikeresebbek...) Ennek ellenére igaz az, hogy többnyire "a húgyúti fertőzés többnyire magától is meggyógyul pár napon belül", mint írtam. Az esetek egy (szerencsére kisebbik) részében alakulnak ki az ön álta is említett szövődmények. Egyébként az, aki ért a klinikai vizsgálatokhoz, megerősítheti, hogy az általam idézett mit sem igazol a termék hatásosságáról.

Örülök, hogy jobban van, de a vizsgálati eredméyneink fényében nem lennék biztos, hogy ez valóban grapefruittól van. Biztos abban, hogy az ön által szedett termék valóban grapefruitmagból készült? Lehet, hogy köztudottak a minőségi problémák, de úgy látom, ezek konzekvenciáját nem gondolta végig. Itt jegyezném meg, hogy a hazai minőségi problémákról mi szolgáltattunk elsőként kísérleti bizonyítékot.

Örülök, hogy viccesnek találta a hipó említését. Kérem olvassa el még egyszer azt a részt, mert ezek szerint nem értette meg szavaim valódi jelentését.
kodpiszkalo 2017.08.15 11:20:20
@molekulapályamunkás: jogos, ez így pontatlan, félrevezető lehet. Arra szerettem volna célozni, hogy a vizsgálatban elért "siker" nem olyan jelentős, ami akár kezeláés nélkül is ne lenne elérhető. Módosítom a szöveget.
kodpiszkalo 2017.12.10 20:57:35
@Aranyu: a befejező bekezdésről a nyuszika-fűnyírós vicc jut eszembe :-D

Egyébként érdekes, amit leírt a csalánnal kapcsolatban, érdemes lenne megvizsgálni ezt a hatást (ami, ha létezik, garantáltan nem függ össze a vértisztítással, sokkal inkább az immunrendszer működésével).

A grapefruittal kapcsolatban érdemes lenne elolvasni a blogon megtalálható írást, lehet, hogy meglepő lesz.
Az értéktelen egészségügyi tanácsokat osztogató weboldalaknak se szeri, se száma. A stupiditási lista élén nagy a tolongás, de egy viszonylag új versenyző nagy lendülettel tör élre: a ripost.hu Medicina rovatát szerkesztők olyan szintű dilettantizmussal írják a cikkeiket, hogy az már felveti a…..
kodpiszkalo 2016.09.02 14:01:54
@Zsolt28: amit ír, az abban az esetben igaz, ha pont annyi NaHCO3-t öntünk a léhez, amennyi a benne lévő sav semlegesítéséhez kell.

Nem érdekel, hogy mit értenek lúgosítás alatt, ha butaságot beszélnek.
kodpiszkalo 2016.09.02 21:14:22
@hirvi: endoterm, hőt vesz fel a körynezetéből, ami lehűl. Az exotermnél épp fordítva - annál melegszik.
kodpiszkalo 2017.12.10 06:59:04
@Karmica: ha érdekli, ki vagyok: www2.pharm.u-szeged.hu/phcogweb/images/cv/csupor_cv_hu.pdf

Milyen Természettudományi laboratóriumra gondol? Én is egy olyanban dolgozom.
Többen kérdezték már tőlem, hogy igaz-e, hogy a kamilla károsítja az emésztőrendszert, a beleket. Sokáig nem tudtam, honnan ered ez a tévhit, mert a szakkönyvekben, tudományos cikkekben (és a népi tapasztalatban) sincs nyoma ilyen mellékhatásnak. Aztán amikor egy jó ismerősöm…..
kodpiszkalo 2017.12.03 09:27:39
@Übüapó: biztos Ön benne, hogy megértette a fenti írást? Az ugyanis arról szól, hogy bár Gyuri bácsi szerint a kamilla káros, veszélyes lehet, valójában nem az.
kodpiszkalo 2017.12.03 19:00:20
@Übüapó: sajnos, a kamillatermesztés nem feltétlenül javítja a szövegértési képességet. Kérem, fejtse ki, hogyan függ össze az írásommal a megjegyzése.
"A Boiron Laboratórium az Oscillococcinumot a világ mintegy 80 országában forgalmazza, ez az egyik legismertebb terméke. Alkalmas az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére. Alkalmazását az influenza kezdeti tüneteinek jelentkezésekor meg…..
kodpiszkalo 2015.09.29 13:18:59
@Kong.Kinga: Nekem nem vált be.
Ennyi: -)
1:1
kodpiszkalo 2016.03.08 07:49:05
@MagdalenaM: hmm, ez most meglepett. Ha lehet, kérnék idézeteket a gúnyolódásra, trágárkodásra, mert abszolút nem stílusom. De ha ez is oléyan, mint amikor az OGYÉI főigazgató szavait próbálja a számba adni (egyik tegnap reggeli hozzászólásában), akkor alaptalan vádaskodás.
kodpiszkalo 2017.12.01 22:11:16
@Munyi cica: erős leegyszerűsítés, hogy erősíti. Inkább azt mondanám, hogy kialakítja a spec védekezést a vírus ellen. Más "behatolókkal" szemben nem lesz erősebb az immunrendszer.
Ki ne ismerné Antal Vali oldalát? A weblapon megjelenő írások már több bejegyzést is inspiráltak a blogon, most egy régebbi, keserűsós méregtelenítést taglaló leírással foglalkozunk. Több, mint 2400 ember ajánlotta a facebookon, Antal Vali facebookon oldalán egy mostani…..
kodpiszkalo 2014.09.11 15:07:27
@noirp: nálam más megítélés alá esik, aki butaságból, tájékozatlanságból vezet félre embereket, s az aki jól megfontoltan, haszonlesésből teszi ugyanezt. Még nem tudtam eldönteni, Antal Vali melyik csoportba tartozik.
kodpiszkalo 2014.09.15 06:26:54
kodpiszkalo 2017.12.01 06:36:58
@TDiána: kik ennek a csodálatos könyvnek a szerzői?
De miből és mit? Szülőként természetesen laikusnak számítok, amikor általános iskolás gyermekeim könyveit nézegetem: nem rendelkezem azzal a tudással és tapasztalattal, amely alapján meg tudnám ítélni, mennyire jó (tartalmilag, módszertanilag) egy tankönyv. Egyetlen szűk terület van, amihez hozzá…..