Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gsc

0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap az egyik poszt alatt (Kivándorlás és kormány: sötét kép rózsaszínre festve) jött fel a szokásos vita, konkrétan az egyik kommentelő írta, hogy most akkor márpedig mondjam meg, hogy akkor Orbán Viktor felelős-e az elvándorlásért, és miért nem. Noha a hozzászólás szándéka elég nyilvánvaló…..
gsc 2018.01.06 15:40:15
20 éve kinnt élek és dolgozom immár a harmadik országban. Körülbelül 10 évvel ezelőtt mutatkoztak Magyarország olyan mértékű hanyatlásának jelei hogy én valószínűleg már soha nem fogok hazajönni. Az elmúlt 25 év kormányai hibát hibára halmoztak, a gondok messze a mostani kormány előtt kezdődtek, de az utóbbi 8 évben a hanyatlás exponenciálisan gyorsul. Különösen szomorú, hogy a Fidesz lenne az egyetlen aki képes lenne az országot jó irányba vinni. Sajnos másra koncentrálnak.
A kivándorlásnak társadalmi okai is vannak, a gazdaság instabilitása miatti türelmetlenség irigységbe, ellenségeskedésbe, bizalmatlanságba, újabban idegengyűlöletbe torkollik. Ilyen mindennapos konfliktusok stabilabb országokban nem igazán léteznek, vagy ha igen, akkor felnőtt módjára kezelik őket. Tisztelet a kivételnek (igenis vannak jó emberek) de a magyar társadalomnak sokat kellene tanulnia hogy európainak elismerjék. A magyarországi mérgezett légkör egyszerűen fárasztó. Ehhez adódik a jogi stabilitás teljes hiánya, a lehetetlen túlbonyolított és gyanakvó ügyintézés, hanyatló egészségügy ami egyszerűen sokkol, butuló oktatás és modern szaktudás katasztrofálisan alacsony szintje, az árakhoz képest alacsony bérek. Aki pedig azt mondja hogy kinnt könnyű annak elmondom hogy soha nem dolgoztattak ilyen keményen mint nyugaton, magasak az elvárások, és igen, ha megvan a teljesítmény, a bérek is. Amit itt nem tolerálnak az, ha valaki aki szakembernek vallja magát hibát hibára halmoz.
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
gsc 2013.02.24 18:17:50
Először is nem mindegy, hogy honnan tetszik hazaköltözni. Válaszaim nyugat-európát veszik összehasonlítási alapul.

1. Hol érdemes Magyarországon lakni? Budapesten (ha igen, mely részein), vagy vidéki városokban, akkor melyikben?
Ha nagyvároshoz van az ember szokva akkor csakis Budapest jöhet szóba. A melyik részént az anyagiak döntik el, illetve az hogy kell-e kert. Magyarországon pedig bárhol jó élni szerintem, mindegyik vidéknek megvan a maga szépsége.

2. Mennyibe kerül a lakhatás? Bérelni vagy vásárolni érdemes?
Vásárolni érdemes, Budapesten a rezsidíjak bármely nyugati várossal egyenlőek. Vidék általánosan olcsóbb, de nem mindenhol.

3. Hol a legjobb az orvosi ellátás? (Abban az esetben, ha ez szükségessé válik.) Sajnos a magyarországi egészségügy egyre gyorsabban és biztosabban hanyatlik. Kórházba ne tessék kerülni, mert az a nyugati intézményhez képest egy istálló. Elriasztó a helyzet. Háziorvosok tudása is hanyatló, jó orvoshoz szerencse kell, mit bárhol a világon. A kezelés viszont az egészségbiztosítással együtt olcsó, még akkor is ha magánklinikát vesz az ember igénybe.

4. Mennyire elfogadott az akupunktúra? A homeopátia? Kórházakban alkalmazzák? Kórházakban nem, de könnyen lehet találni alternatív gyógymódokat. A jobbak fizetősek.

5. Mennyibe kerül betegbiztosítást venni? Olcsó.

6. Érdemes autót tartani? Igen. Tömegközlekedés Budapest belvárosában jó, azon kívül hanyagolható (tisztelet a hellyel-közzel előforuló kivételeknek)

7. Szeretünk színházba, koncertre menni, barátokkal összejönni. Az első kettőre hol vannak a legjobb lehetőségek? Budapest, Budapest, Budapest... sajnos megint csak Budapest.

8. Odafigyelünk az étkezésünkre, ezért a bioélelmiszerek beszerzésének lehetősége fontos számunkra. Budapest vagy nagyvárosok.

9. Minimum hány forintos havi bevétel szükséges a fentiekhez két ember részére? (Azzal tisztában vagyok, hogy a „csillagos ég" a határ, erre nem kell figyelmeztetni.)
Ha nem kell házhitelt fizetni, akkor minimum 2000 EUR ami jobb életkörülményeket teremt a mai Magyarországon.

10. Végezetül még egy fontos kérdés: ha a társad nem beszél magyarul, vállalnád-e a Magyarországra költözést?"
Igen, ha jól tud alkalmazkodni és szellemileg elég friss a tanuláshoz, beilleszkedéshez.
Elképesztően klassz fotót kaptam a Kiscelli Múzeumtól: egy 1880-as években készült panorámaképet a Dunáról. A dolog apropóját az adja, hogy szeptember 20-án időszaki kiállításuk nyílik BUDA–PESTI HORIZONT, Panorámaképek Budapestről címmel. A legtöbb, Pest-Budáról…..
gsc 2012.09.12 10:59:42
Biztos a sok vendég miatt, és nem azért, mert turisták voltunk... Ha kicsi városka népszerű helyére indulsz, akkor feltételezed, hogy beszélnek angolul, és nem azért, mert mostanában így szokás, hanem azért, mert a honlapjukon is választhatsz még két másik nyelv közül, hogy…..
Egy angliai farmház bővítése jellemzően nem onnan startol, ahonnan egy bedőlt falú, alföldi parasztházat emelnek át háromra. A kégli eleve 2368 négyzetméterről indult, és egy meglévő épületszárnyat kaptak szét egy korszerűbb, szebb kilátással bíró házikó kedvéért. Nem…..
Az ember nem tudja elkerülni a személyes ügyintézést, ami azzal jár, hogy megkeseredett és undok ügyintézőkkel kell találkoznia. A mosolytalan ügymenet már megszokott jelenség, de a parasztság egy új elem a gépezetben.A helyzet nem szokatlan. Személyesen kell elmenni a bankba, mert…..
gsc 2012.06.04 10:29:41
@tivA: Az ingyenes számlavezetés, kártya, stb. sajnos az EU többi részén sem igaz, a Hollandok is lenyúlnak minden ilyen apróságért. Anglia ebből a szempontból nagyon jó. És ugye ott a hitelkártya az valódi hitelt ad, nem pedig a majd a bank amikor neki tetszik automatikusan megterheli a kötelezően kapcsolt folyószámlát alapú.
gsc 2012.06.04 10:34:16
@laurelin: "és a főnök munkaszervezésének köszönhetően, nincs olyan nap, hogy ne legyen torlódás" - hát igen, ebben a mondatban van a lényeg :)
gsc 2012.06.04 10:43:34
@emzéperiksz: "Szóval nem kell leírni az OTP-t, nem olcsó, de az igényes bankhasználó rétegnek is kifejezetten megfelelő bank, ami pl. egy CIB-ről nem igen mondható el."

Szerintem meg csak az igénytelen réteg van az OTP-nél. Az igaz hogy kisebb bankok kockázatosabbak, néha drágábbak is. Az igényesek hajlandóak fizetni a tisztességes kiszolgálásért. Mert az idő pénz.
Clandestino A dzsungel mélyén 2012.05.29 23:08:00
Amikor Chiapasban jártam, és a nagy közép-amerikai dzsungelnek pontosan a legszéléig jutottam el, kicsit csalódott voltam: szerettem volna egy igazi őserdőbe eljutni, és jól bemenni a mélyére, hogy végre meglássam, milyen az. Latin-Amerikában ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem érik egymást a…..
gsc 2012.05.30 14:57:11
Átmehettél volna Tikalból a szomszédos Belize-be, csak 110 km San Ignacio. Csakis dzsippel onnan az egyik lodge-ból kb 4 óra alatt el lehet jutni a 75km-re lévő Caracolba ahol meglesz az igazi őserdő feeling ami Guatemalában már nincs (helyi vezető ajánlott ha itt kószálni szeretnénk). Amire fel kell készülni: mobil nem müxik, legközelebbi segélyhívó telefon 4 óra kocsival, a ranger csak napok múlva fog keresni, de csak nappal mert éjszaka túl sok a jaguár meg a kígyó. A legjobb esélyed baj esetén hogy a maja indiánok megtalálnak, de segítséget ők sem tudnak hívni csak sámánt. 14 honos kígyófaj közül 13 halálosan mérgező, tehát vagy a láb elé néz és gyalogol, vagy megáll és nézelődik meg fényképez. Ekkor persze vigyázni kell a tűzhangyákra? (fire ant) mert ha megcsíp akkor fáj de nagyon. Ezenkívül reménykedjünk hogy nem megy belénk emberbagócs? (bot fly) lárva, nem nyúlunk fekete özvegybe, nem telepszik a vállunkra tenyérnyi (hehe) amúgy ártalmatlan rovar, egyéb vérszívókat nem is érdemes említeni. Ja meg nem nyúlunk hozzá valami növényhez amitől háromszorosára dagad a karunk vagy szepszist kapunk (pl. bastard tree). Amit ezért cserébe ad a természet itt az óriáspáfrányok alatt az szerintem viszont mindent megér. Az állatok nem félnek tőled mert még soha nem láttak embert. Az érzés hogy itt nem vagyunk más mint a tápláléklánc része. A helyiek ahogy nekem megfogalmaztak egy hiedelmet: ha valaki eltűnik az őserdőben az egy boldogabb helyre ment (utazik, mintha csak hosszú üzleti útra ment volna, nem kell temetni vagy gyászolni).
Mellesleg a belizi esőerdő máig a brit SAS kiképzőtere, nem véletlenül. Ennél már csak a mangrovemocsár a sirályabb hely. :) Aki tudja (vagy meri)mindenképpen próbálja ki.
Európában 186 reaktor üzemel, míg a világon összesen 436 egység áll hivatalosan üzemben   Németországban a tavalyi nagy reaktor-leállítósdit követően kilenc atomerőmű üzemel, Japánban egyelőre pedig egy sem termel áramot, holott még egy egység végleges…..
Kezeket fel: kinek forr fel a hűtővize attól, ha valaki a fénykardot lézerkardnak hívja? Nos, ennek most vége. Ugyanis a Wicked Lasers nevezetű cég most dobta piacra fénykardját, ami igazán szaftos dolog: nem LED, vagy lámpavilágítású, hanem egy böszme lézer van benne!…..
gsc 2012.05.09 13:48:25
@Hivatásos beszólóművész: ami ugye plazmakard lesz, semmiképpen nem lézer :)
Keddi posztunkra reagálva küldte el levelét Alpár, miszerint érdemes másik szemszögből is megvizsgálni az autópályán letolós "játékot". És tényleg, nem feltétlenül az a hülye, akit utolérnek a belső sávban. Ha nincs hely hova kimenni (általában a kamionok hosszú sora…..
Péter nem annyira örül a Ryanair magyarországi járatbővítéseinek, mert cserébe még a Pozsonyból induló Gran Canaria-járatot is felszámolták, pedig ő már januárban kifizette. Tud valaki vmi alternatívát vagy tényleg felduplázódott a nyaralás ára? Végső elkeseredésemben…..
Rendhagyó, vadászós poszt következik. Hal nem lesz benne, horgászat sem, és a Balaton is legfeljebb a közelségével kapcsolódik a tegnap este történéseihez.  Immár húsz éve van fegyvertartási engedélyem. Az utóbbi öt-hat évben már alig volt időm és energiám a…..
gsc 2012.03.20 13:26:55
@Lángharcos: szerintem sötét volt...
"nem volt idő ezzel törődni: lámpafények közelítettek, nagy sebességgel"
egy szabályosan beállított tompított fényszóróval kivilágítatlan autópályán 130-cal nem lehet időben észrevenni ha valaki lefekszik eléd
A modern és elegáns Abborrkroken villát John Robert Nilsson tervezte, Stockholm megyéjében (Stockholms län), a Värmdö szigeten található. A tengerszint felett 75 méter magasan, sziklás fennsíkon elterülő villa mintegy 2700 m²-en uralja a tájat, tökéletes panorámával a tengerre.…..
Segítség! Elfogyott a pénzem! „De csóró lettem nincs kenyerem Elvesztettem a munkahelyem Jaj Istenem most mi lesz velem Hej de betörjek vagy guberáljak Jaj Istenem mit csináljak Mondjátok meg, hogy most mit tegyek Felmegyek a hivatalba Rávágok majd az asztalra Elmondom hogy éhen fogok…..
gsc 2012.01.26 14:17:35
@bogancs: Te vagy jópofa finoman fogalmazva. Remélem rádöbbentél hogy a te számításodban nincs olyan tétel, hogy lakásbérlés. Ha azt is beleraknád akkor mennyi maradna tejre meg csokira (amit ugye már most sem tudnál megengedni magadnak)? Szerintem tehát jogos az angol viszonyokat luxusnak nyilvánítani. A két országban az árak hasonlóak (Budapestet vettem alapul) a minimálbér viszont durván kettő az egyhez. Ja, és a nagy nyomorban azért évente egyszer még a repülőjegyet is össze tudtam spórolni.
Az elmúlt hetekben nem nagyon volt időm a bloggal foglalkozni (na jó, egyáltalán nem): remek időzítéssel sikerült hazaköltözni Magyarországra, most pedig csak kapkodom a fejemet. Na, de hátha segít egy új poszt, ki tudja? Eddig szinte kizárólag az utasokkal és a gépek…..
gsc 2012.01.24 15:42:59
@Col.Maybourne: Amszterdam... Azért nem hívtam főnököt mert azt hittem hogy Fokker F50 lesz, ezért zaklatják a C osztályos utast is, abban tényleg nincs hely, és nem volt laptop a táskában, tehát nem kellett semmit cuccolni a gépig. A végén a gép F70 volt. Azt meg már késő volt szóvátenni hogy a csomagot tálca nélkül küldte el. Így utólag tudom hogy meg kellett volna szívatni a checkinest kegyetlenül, de hát ki áll hozzá a dolgokhoz ilyen ellenségesen. Majd legközelebb... :)))
Mondjuk C osztályos jeggyel engem sem hagynának ott túlfoglalás miatt az biztos.
gsc 2012.01.24 16:00:23
@rgranc: ehhez elég lett volna a Liszt Ferencen őgyelegni... De legalább nem olyan mint egyes fejlődésnek induló országokban ahol rakodószalag híján alááll a gépnek a kisteherautó és a csóka fentről nemes egyszerűséggel lerugdalja a csomagokat a platóra.
Hogy ne tűnjek szemétnek, vállalom: aki ötszáznál több VDA-hasábot bepakol egy teljes pótkerékkel rendelkező i40 kombi csomagtartójába, megkapja tőlem sörben az ötszáz liter feletti részt. Mai cikkünk blogposztja...