Regisztráció Blogot indítok
Adatok
riel

42 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meddig marad életben? Meddig fertőz? Csomagolt vagy csomagolatlan élelmiszert vegyek? Jogos kérdések, nehéz válaszok…..
riel 2020.04.05 09:34:53
@i.a.p.: Nem értek hozzá, mi kell ahhoz, hogy még mindig működjön, csak mint laikus fennakadtam rajta, hogy ilyen sok nap után is megtalálták még. Persze lehet, hogy az őslény kutatásban is RNS-t nézegetnek, pedig ott kicsit több, mint 17 nap telt már el :-)
nemmaratonman 2000 2018.12.31 16:08:46
Pár éve, amikor kitalálták, hogy a Facebookot futásra is lehet használni, csatlakoztam a Fuss kétezernemtudomhányban kétezernemtudomhány kilométert csoportba. Pár hónap alatt két következtetést vontam le: mérhetetlenül fáraszt a közösségi lét, és még jobban ez a rengeteg kilométer. Közel sem kellett…..
Megérkeztem. A célba is és egy új állomáshoz, egy mérföldkőhöz, amit úgy hívnak maraton. Na jó egy picivel hosszabb is volt. Kezdők ultrája :-) Az elmúlt fél év felkészülése erről a versenyről szólt. Április óta nem mentem sehova. Ezt a fél évet teljes egészében erre szántam. Talán túl hosszú is…..
Amatőrfutó leszek Ready? 2018.10.08 17:36:12
Akár Vodafone reklám is lehetne, de nem az: Számvetés. Olyan menetre készülök, aminek a közelében nem jártam még. Az ötlet április körül jött, hogy meg kellene próbálni, de mivel úgy éreztem, hogy magamtól nem tudnám összerakni mire van szükségem a sikeres teljesítéshez, így április végén elkezdtem…..
Nehéz erről írnom, mert amúgy rendesen odavagyok ettől az elmúlt két hónaptól - milyen kettő, már a június sem volt egy hűdefasza hónap - ,de egyszerűen nincs kedvem komolyra húzott, érzelmileg újra belemászós szarságokat írni, ott is hagytam a faszba az előző, félkész posztot.  Két legnagyobb…..
riel 2018.09.15 22:23:15
@téglánakgyors: Sajnálom, hogy nem jól alakulnak a dolgok. Nekem a július volt katasztrófa, ahogy korábban már írtam, de utána mivel tervem volt/van és tudtam, hogy normálisan megcsinált edzések nélkül nem fog menni, ezért elkezdtem csinálni őket. Kb. 3 hét összevisszaság után kezdett kirajzolódni megint valami progresszió, hogy a nyugalmi pulzus trend csökken, a tempó trend javul stb. Gondolom össze-vissza hol megcsinált, hol kihagyott edzések mellett a szervezet nem tud adaptálódni a terheléshez, mert nem ismétlődnek a terhelések újra, meg újra.
Július vége óta csak egy edzést hagytam ki, azt is csak azért, mert kialvatlan voltam és délután sem volt időm ledőlni, hogy legalább az esti futás előtt bóbiskoljak egyet, így az kimaradt. Mondjuk mostanában a tempót segíti a hűvösebb idő is, néha már túlzottan is, amikor szinte nem bírok olyan gyorsan futni hegynek felfelé, hogy az edzés vége a felé az emelt pulzus értékeket elérjem. Én a tempón nem aggódok, szerintem te se tedd. A pulzus és az idő fix értékek, a tempó és a távolság kiadódó értékek. Annyi amennyi. Hogy aludtál, mennyi stressz ért napközben, ittál-e kávét, vagy kólát, küzd-e valamivel az immunrendszered éppen, még ha nincs is semmilyen tünete stb. Ezek mind tudnak ilyen 15 másodperces ingadozásokat okozni.
nemmaratonman Húzófröccs 2018.08.01 12:17:25
Az irodalomnak és a fröccsnek nagyon sok köze van egymáshoz, és ha másképp nem megy, ezen keresztül vagyok kénytelen feliratkozni a nemzeti nagyjaink közé. Pár napja megalkottam a saját futófröccsfajtámat, illetve futás utáni fröccsfajtámat, aminek a húzófröccs™® nevet adtam. A húzófröccsben™®…..
riel 2018.08.15 20:12:51
@téglánakgyors: nem hasonlítgattam őket, vakon veszem :-) régi bringázós emlék, hogy többet sikerült menni, mint gondoltam (az egyik barátom navigált és 86km lett miközben kb. 50-60km-re voltam bejáratva) hazaérve a biciklit alig bírtam felvinni az elsőre, remegett a lábam, alig álltam a lábamon és kevertem egy izót, hátha segít. 20 perc múlva kedvem lett volna elindulni bringázni úgy helyrerántott. Akkor bizonyított, azóta hűséges vevőjük vagyok :-) Nem mellesleg imádom a narancsos izét, olyan természetes. Kezdő futó koromban (most is az vagyok még) próbáltam a biotech izóját, hát az valami gyilkosan szar (nem tudtam hogy árulják még az Isostart) Lehet, hogy minden benne van ami kell, de olyan íze van mintha önjelölt szakács véletlenszerűen összeöntögetett volna édes és sós dolgokat. Volt más is, amit versenyen adtak a szervezők és nem volt olyan rossz, de nem tudtam beszerezni.
riel 2018.08.23 20:45:18
@téglánakgyors: Mizújs? Mi a tapasztalat az izóval futással? Elmoshatalanul összefesti az izó a Salomon tartályát is?
riel 2018.08.24 18:17:33
@téglánakgyors: tegnap jutott eszembe, hogy nem írtam, de kellett volna, hogy nem szoktam követni isostarnál az ajánlott arányt, csak fele annyit teszek a vízbe, mint írja. (fél literhez 3 mérőkanál helyett csak másfelet) Így jól felszívódik és nem ihatatlanul édes. Egy félmaraton feletti futásnál már lehet érdemes matekolni a szénhidrát grammokkal, amibe beleszámít az izóban levő is (de szerintem inkább akkor is híg izó+valami energiszelet inkább, mint tömény izó) Itt azt írják, hogy az ajánlás 30-60g/óra szénhidrát szokott lenni, de 4 óra feletti versenyeknél inkább 80-100g/h kellene legyen a bevitel: www.trainingpeaks.com/blog/the-importance-of-carbohydrates-and-glycogen-for-athletes/
Nem, nem úgy, hogy az utolsó kalória morzsákat préselem ki magamból, hanem futás a keleti országhatárnál. Az egyik nagymama a keleti határnál lakik, a határ még éppen innenső oldalán és azért mert ott jártunk még nem maradhattak el az edzések. Ugyan emelkedő csak annyi volt míg a Szamos gátra…..
nemmaratonman Lungomare 2018.07.22 12:03:40
Anna általában úgy szokta kezdeni, hogy "mintha érezném kicsit a torkom". Ennyi idő utan már sejthetném, hogy neki nem lesz semmi baja (képtelen igazából, jó alaposan lebetegedni, gyűlölöm érte, nem vitás), én viszont legkésőbb három nap múlva lázasan fetrengek égre emelt kezekkel, hogy "miért én,…..
riel 2018.07.26 18:34:54
@téglánakgyors: Szép helyen jártatok! Én is nagyon hasonlóan jártam lepukkanásilag, nem futásilag. Az utolsó hónap egy szinte fullpiros katasztrófa a TP-en fosós-hányóssal, lázas, síró gyerkekkel, meg általános, semmivel sem magyarázható gyengeséggel, 70 feletti nyugalmi pulzussal :-o
Már 3 hónapon belül van a kinézett verseny, így össze kell szednem magamat.
riel 2018.07.27 21:20:13
@téglánakgyors: lesz kire fogni az 5 részletben aludt 6 óra után munkahelyen 5 kávé ellenére 2 kattintás között elbóbiskolás után délután vagy este le nem futott 2 órás edzést :-)
riel 2018.07.27 21:32:21
@Kilfish: a túledzést nem gondolnám, mert mindegy, hogy futok vagy nem futok, ugyanúgy át bír ragadni évente pár dolog a gyerekekről. Akkor már inkább a gyenge immunrendszer :-)
De kölcsönadom a 3 gyereket 1 hónapra és meglátjuk ki nyer :-)
A fosós hányós pl. az egész családon végigment kb. 1 hét különbségekkel. Nem mondhatom a gyerekeknek, hogy ne bújjanak hozzám, mert betegek és csak bottal piszkálom őket addig. Betegen jobban is igénylik a törődést, babusgatást.
Az immunrendszer felnőtt kori felkészültségére az orvos ismerős csaj azt mondta, hogy egy csomó vírus genomja állandóan mutálódik, így egész életedre el vagy látva újabb és újabb támadásokkal, amikkel nem találkoztál még.
Vagy nem találkoztok velük, vagy valami hiper immunrendszered van, örülj neki, maradjon is így!
Amatőrfutó leszek Válság 2018.07.25 22:29:29
Van ez az edzővel futás téma. Még van ez a minden más: család, gyerekek, munkahely, kert és igen betegség. Már megint. Saját is, meg a gyerekeknek is. A saját vagy azért, mert a futás volt sok és agyonnyomta az immunrendszert, vagy csak úgy, de valami mindig van. Nyári fosós-hányós, reggel…..
Nagyüzemben megy a nyári uborkaszezon (kovászos, mindig a kovászos). Míg mások az év első szezonját agyonversenyezték, hogy aztán meg nyáron agyonversenyzés mellett még agyon is triatlonozzák magukat, addig én összesen két eseményen szopattam magam összesen: egyszer a távolsággal, egyszer a szinttel…..
riel 2018.07.06 23:15:06
Pakolás: mivel nem kevés az edzéssel töltött idő, ellenben sok, így tulajdonképpen állandósítottam a zsákot a hátamra. Fél literes kulacs kézben, literes a zsákban. A fél literes utántöltését meg úgy megoldom futás közben a literesből, hogy az amerikai légierő légitankolói is megirigyelnék. Igaz közben az utcán a csodálkozótól, az "ez hülye" arckifejezésig mindennel találkozok, de majd megtudják, ha ők is ilyenre adják a fejüket. Ha meg nem, hát hülyén halnak meg. Engem is mindig az mozdított előre, ha láttam valamit, amit nem értettem. Akkor próbáltam megérteni, hogy miről is lehet szó.
Na de vissza a pakoláshoz. A széldzsekim is a zsákban van, ahogy ilyen-olyan szeletek is.
Írta is Olivér, hogy "A hosszabb edzésekre, amennyiben a versenyed is így tervezed, vigyél zsákot, vagy/és botot magaddal"
A hétköznapi edzések is majdnem 2 órásak már (a szerdai rövid kivételével) így "hosszabb" edzéseknek minősítettem őket :-)
A telefon meg a hátizsák alatt a bringás felsőm derékzsebében tartom, ahogyan zsákhordás előtt is.
Milyen tapasztalataid vannak a Salomon féle soft kulacsokkal? Érdemes beruházni? Dekás zsákom van és a 2 belevaló kulaccsal az a nagy bajom, hogy nem tudom úgy magamra venni a zsákot, hogy ne üsse a 2 kemény falú kulacs a mellemet minden egyes lépésnél.
Nem éppen egészséges, de leginkább szar. Meg az átáramlási keresztmetszetük is. Egy nagyobb kortyot a számba nyomni jelentős másodpercekbe telik és az is megtörtént már párszor, hogy a szorongatott kulacsban megnőtt levegő nyomás, amint utat talált a folyadék mellett, úgy lőtt bele számba, hogy az orromon jött ki az izó. Szóval a dekás kulacsok kevés madárlátta km után nyugdíjba is vonultak (még eladni sem lehetne őket, mert összefogta őket az izó :-O ilyet még életemben nem láttam)
Most 2 isostaros kulaccsal járok, amik puhábbak (és már eleve megvoltak) de kellene valami mégszoftabb, ami sokkal érzékibben püföli a bimbókat. A hard core poresz nem nekem való :-)
riel 2018.07.07 10:52:37
@téglánakgyors: a dekáson az a bunkó nagy átmérőjű műanyag tárcsa amihez hegesztették a "zacskót" szerintem ugyanúgy ütné a mellemet, mert a folyadék súlya ide-oda rángatná. Ebből a szempontból jobbnak tűnik a Salomoné, mert ott kisebb a műanyag tárcsa átmérője, mint a kulacs átmérője. Pár napja voltam kulacs ügyben a helyi dekában, dehát vidéki bunkóknak nem kell ilyen kulacs, mert semmilyen soft nem volt. (itt csak a webshop játszik, azért is kérdeztem, hogy mik a tapasztalataid)
A Salomon softtal a fogsorod a helyén marad, ha azzal nyitod, vagy minden nyitás mínusz egy fog? (ez is idegesít a dekás merevfalú kulacsban, hogy miért kell foggal cibálnom azt a k szopókát - a kezem azért már nem olyan tiszta egy fél óra után - hogy inni tudjak belőle, az isostaros ilyen rendszerű, nem kell hozzá fog, koszos kézzel is nyithatom és tiszta is marad minden körülmények között = jobban szeretem : shop.builder.hu/images/product_images/7203_0e6157ec2ece.png)
A Salomon softból könnyen jön a folyadék? (vagy olyan, mintha bicikli szelepen keresztül próbálnál áttolni/szívni egy deci izót?)
Az utántöltés kérdésre: a fél literes tetejét csavarom csak le, a literest meg ráfordítom fejjel lefelé és összenyomom-elengedem-összenyomom-elengedem párszor az oldalát és már tele is van a fél literes. Múltkor azzal szívtam meg, hogy mielőtt visszatettem a fél lityis tetejét belement egy muslica, de pár másodperc alatt sikerült futás közben kihalászni. Egyébként, ha lehet, akkor úgy időzítem az utántöltést, hogy a legfingatósabb belegyaloglós emelkedőn csináljam meg.
Van egyébként hidró zsák is a dekás hátizsákhoz, de még nem próbáltam ki, mert tartok tőle, hogy sokkal macerásabb lesz elmosni, mint 2db kulacsot.
riel 2018.07.08 15:38:03
@téglánakgyors: a mellény elejébe tett kulacsok nem emelkednek el a mellkasomtól, tehát passzentosan van rajtam a zsák/mellény, de a kulacsokban levő folyadék súlya mégis üt. Lehet, hogy a magassággal van a gond, hogy pont a mellbimbónál üt, ha lejjebb lenne pár centivel, már észre sem venném, de így nem okés.
Vagy nem vagyok elég széles és ezért vannak nagyon közel egymáshoz a kulacsok, ha kijjebb lennének, akkor szintén nem lenne gond valószínűleg, fene tudja.
Mindenesetre köszi az infót a tiédről, jobban hangzik, hogy nem okoz kínlódást használat közben, még ha annyiba is kerül, amennyibe.
Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy melyiket válasszam.
Sima fél literes 2017-es: www.decathlon.hu/salomon-17-soft-kulacs-500-ml-id_8391050.html
2017-es Speed: sarkcsillagsport.hu/termek/salomon-soft-flask-500-ml-puha-szilikon-kulacs/
2018-as okosított: sarkcsillagsport.hu/termek/salomon-soft-flask-500-ml-puha-szilikon-kulacs-2018/
...
Már hónapok óta volt bennem egy bizonytalanság, hogy vajon jó-e az úgy, ahogyan és amennyit futok, vagy csak elpacsálom az időmet, de feljebb nem visz sem távban, sem tempóban és alacsonyabb pulzus sem lesz belőle. Szeretném kipróbálni magamat nagyobb távon, de ehhez nem volt meg a dolgok hogyanja.…..
nemmaratonman Napfröccs 2018.05.07 13:35:08
Valahol a huszadik kilométernél vagyok, a Bodri pincészet után. Túl sok időt töltöttem ott is, mégis túl keveset, két víz, egy, vagy két iso, meg egy pohár szintúgy húgymeleg kóla. Nem baj, hogy meleg, valahol olvastam, hogy ezeknél a kibaszott melegben való futásoknál nem jó a hideg víz. Azt…..
riel 2018.05.08 20:38:39
Bearanyoztad a délutánomat, olyan jókat derültem az írásodon! :-)
Tudom, hogy akkor és ott szar volt, de így utólag (főleg nekem hogy nem voltam ott) nagyon szórakoztató volt olvasni.
Én sokkal tényszerűbben élem meg az eseményeket, nem tudnám így visszaadni a futásaimat.
Szinte mindig eljön az a pillanat, hogy "én hülye, kellett ez nekem? soha többet!" de 10 perc múlva már nem is gondolok rá. Matekolok, hogy hogyan állok, szinte külső szemlélőként nézem az eseményeket. Látom, hogy lehagyok valakit vagy más lehagy engem, de nem érint meg, nem lesznek tőle érzelmeim. Ha meglátok valakit magam előtt picivel lassabban haladni, akkor nem startolok rá, hogy behúzzam a strigulát, hogy ez is megvan. Ha utolérem a saját tempómban és lehagyom, akkor jó, ha nem , akkor nem. A végén, amikor már belátható közelségben van a vége, akkor beleteszem, amit még bele lehet, ha maradt energiám. Volt már olyan, hogy egy vasúti átjárónál utolértek ketten, mert jött a vonat (!). Tudtam, hogy idő jóváírást kapok, így előttük leszek, de a célig olyan hajrát nyomtam, hogy azért is én érjek be először, hogy sikerült megdönteni a max pulzus rekordomat :-)
Írtad múltkor, hogy a fuss te is tervét csináltad. Abból melyiket? Volt benne terep?
Írtam múltkor, hogy jó is lenne egy edzővel dolgozni, meg nem is, mert rengeteg kötöttséget jelent. Na nem bírtam tovább a bizonytalanságot, hogy csak elpacsálom az időmet feleslegesen, vagy ér-e annyit a saját módszerem, amennyi időt rááldozok, így elszegődtem Oli tanoncnak (5 óra terep). Most csinálom a harmadik hetet. Jó húzós, saját elhatározásból biztos nem futottam volna ennyit. A heti 45-60km a saját elképzelésem szerint megvolt, de minden harmadik hetet pihenősebbre vettem, meg mindig jött valami takonykór a gyerekektől, így hónap végén sosem voltam 140km felett.
Oli tervével 2 hét alatt megvolt 120km és csak a negyedik hét lesz lazább, szóval sokkal több lesz a km. Érdekes módon érzem a fáradtságot, de mégsem az a fajta, ami után ne tudnék elindulni újra..
Elindultam ma futni a Diósgyőri vár felé, amerre tavaly többször is elkocogtam és hát nem jutottam el odáig. A vár felé vezető úton van egy híd, aminek a járdájából kiáll egy kb. 30cm hosszúságú és 5mm átmérőjű betonvas, de nem vettem észre. És az eredmény: A bal kezem A bal karom A bal…..
nemmaratonman A sós banán napja 2018.03.24 10:03:20
A Mika márkájú, analóg ébresztőórát fél hétre állítottam be némi ráhagyással, de már hatkor szemgolyómmal játszott, úgyhogy az időben keléssel viszonylag kevés problémám volt, főleg, hogy két doromb és egy fülnyalás között elég hamar bedarálásra kerül a nagy lábujjam, valamint a könyököm is. Az ágy…..
riel 2018.03.25 20:34:01
Gratulálok az első ultrádhoz!
Egyszer majd lehet én is eljutok ide. Az idei évre megdöglésmentes hegyi 30km-eket vízionálok magamnak. Hátha összejön.
Jól emlékszem, hogy Olit megfogadtad edzőnek? Megvan még a kapcsolat?
Hogy érzed, egyedül is eljutottál volna az ultráig mostanra, vagy ő is kellett hozzá?
Egyik pillanatban úgy vagyok, hogy kellene valaki aki megmondja, hogy mit hogyan, a másikban meg hogyan tudnám követni a tervet, annyi kiszámíthatalan dolog van (ötünk közül valaki szinte mindig beteg így hidegebb időben, szülői értekezletek, játszóházas szülinapi meghívások sokasága stb.) A leszerződés felelősséggel is jár. Az edző felé, hogy ne dolgozzon hiába, magam felé pedig azért, mert a becsületemet senki sem veheti el tőlem, csak én dobhatom a kukába, de nem szeretném.
Szóval többnyire oda jutok, hogy nem merek elszegődni futóinasnak, inkább a mit-miért és hogyan kellene csinálnira lenne szükségem, de azt meg senki sem adja, mert abból a tudásból él.
Trainingpeaks premium regem volt 3 hétig (1 hét járna ingyen, de felbosszantott, hogy a connect historyból semmi sem jött 1 hét alatt, így nem tudtam meg szinte semmit arról, hogy hol tartok, így egy hónap után írtam a cutomer servicenek, hogy az importtal mi lesz, nem ezt ígérték, mire kaptam plusz 2 hetet, de persze 2 hónap alatt sem jött át semmi a korábbiakból)
A TP-ből azért valami halvány lila gőzöm lett arról, hogy az idő és az intenzitás ami számít és hogyan függ egymástól az edzés stressze, a fáradtság és a forma. Ami külön érdekes volt az a forma időzítése az eseményre.
Amire nem tudom a választ, de fontos lenne, hogy milyen intenzitással és mennyit menjek, hogy az a leghatékonyabb legyen, hogy ne vegyem el az időt feleslegesen a családtól és eredménye is legyen.
A minden második nap futok 15km-t és ha jól állok a havi tervezett km-rel, akkor gyorsító edzésekkel helyettesítek hetente 1-2 alkalmat, talán nem elég tudományos.
Legutóbb a Népek tavasza 20km-t mentem 15-én, ami nem edzés volt és a tervem, hogy 2,5 óra alatt meglegyen a kezdés után hamarosan kútba esett, mert 4 nappal az esemény előtt még 90cm hó volt a Bükkben, az eseményen meg vízesések jöttek szembe felfelé menet, a völgyek alján meg kisebb tavak voltak. A sár meg vagy úgy ragadt, hogy félő volt, hogy leszedi a cipőt rólam, vagy úgy csúszott, hogy minden fűszál után kapnom kellett, hogy ne hemperegjek bele.
A vége pontosan 3,5 óra lett, ami sok, de ami meglepő, hogy teljesen fitten érkeztem meg a célba. Szóval valamit talán mégiscsak ér az amit-ahogy edzek, még ha nem is leghatékonyabb.
riel 2018.03.31 21:14:35
@téglánakgyors: Arról, hogy hogyan épül fel egy terv, még nincs elképzelésem :-)
Ha lenne sejtésem, akkor nem gondolkodnék időről-időre azon, hogy csak kellene valaki, aki megmondja, hogy mit hogyan.
Az önképző módszer engem is elbizonytalanított. Van aki Monspart Sarolta edzéstervére esküszik, van aki másikra, de egyiknél sem vagyok benne biztos, hogy milyen múltú, előéletű, erőnlétű futónak való az adott terv.
Azt kell mondjam legtöbbet az első fél évben tanultam magamról külső segítség nélkül. Elkezdtem egy kísérleti 1,6km-rel, aztán másodszorra már 2,2km, aztán még mindig nem éreztem leterhelve magamat, így igazából 4,4km-rel kezdtem heti 2x.
Fél év alatt apránként növelgettem a távot és valahogy érzésre lett 3 féle futás egy héten. Hét elején egy gyorsabb 8-10km körüli, hét közepén egy intervall, hét végén pedig egy hosszú lassú. A gyors megmaradt annyi km-nek és a hiit sem változott, viszont a hosszú lassú apránként 21km-re nőtt és nagyon jól éreztem magamat a bőrömben stabil 6 perces ezrekkel.
Most inkább rutinfeladat a futás, nem eufória. Nem tudom ez törvényszerű-e, vagy vissza lehet csinálni. De ha lehetne, akkor szívesen visszahoznám.
Ami megfogott pár nappal ezelőtt, az Szőnyi Ferenc egy mondata volt - azt mondta, hogy neki mondták ezt amikor kezdte - "Addig tudsz elfutni, ameddig mersz, de csak addig mersz elfutni, ahonnan vissza is tudsz jönni."
Hogy ez mennyire igaz! Amikor az első bükki futásokra indultam, akkor mindig bennem volt egy bizonyos táv után, hogy itt már vissza kellene fordulni.
riel 2018.04.02 17:11:08
@Kilfish: A rutin valószínűleg megöli az élményt, de valahogy fél évig (amíg növekvő pályán állt a teljesítményem) mégis megvolt. A jó érzést az adta, hogy az edzés végén mindig ott volt a kellemes fáradtság és a jól elvégzett munka tudata, ami versenyekre megadta az önbizalmat is.
Előre sejtettem, hogy télen nem lesz fenntartható ez a növekvő pálya, mert korlátozott, hogy mennyi ideig jó kint lenni a szabadban. A forma tavaszra való (részleges) átmentésének hogyanja, ami talán érdekes lehetne, hogy ha télre meg is törik a pálya íve, azért tavasszal mégsem kvázi nulláról kell újrakezdeni és akkor talán visszajön az eufória is. Bár ez most már nem téma, mert ez a tudás másfél évvel ezelőtt kellett volna. Habár most sem késő azt tudni, hogyan vészeljünk át egy telet. Most futópadon nyomtam többnyire. Valahogy papírkutya lettem. Nem akartam megbetegedni, mert akkor 1-2 hét kiesik, amiből nem jövök ki jobban, mintha bent edzek mégha az kevésbé életszerű mozgás is.

@alehunter: próbáltam mindkettőt - a távot is meg a sebességet is egy év különbséggel - bár mindkettőt csak az én kis kezdő szintemen.
A táv adta a lebegés élményét, a sebesség meg racionális örömöt adott.
A táv azt a fajta élvezetet adta, amit ahhoz tudok hasonlítani, amikor felülsz a hintára, meghajtod magasra és amikor lefelé jössz, a hasadban érzed azt a súlytalanságot és önkéntelenül is mosolyra húzódik a szád.
A sebességre felkészülés ehhez képest egy komoly (szerintem negatív) stresszel járó folyamat, aminél az edzések végén szintén mosolyra húzódik a szám az időeredmény láttán, hogy már megint gyorsabb tudtam lenni pár másodperccel azon a pár km-en, de ez az öröm nem hasonlítható össze a távos fejlődéssel.
Őszintén szólva még nem jutottam odáig, hogy fájdalmaim legyenek.
Olyan volt, hogy felkészületlenül futottam 4 egymás utáni szakaszt az UTT-n tavaly és a tervezett tempóhoz képest még túl is toltam, amitől a vádlijaim szinte már égtek a végére. Igazán szar volt, nem tudom ilyesmire gondolsz-e.
Ésszerű tempó mellett, inkább üresség érzés jön elő egy idő után. Nem lelkileg, inkább energia deficitileg. Egy félmaratont még akár össz-vissz fél liter vízzel is lefutok, ha nem eszement a tempó, de a végére azért eléhezek.
Így 8-10km-enként jól jön egy minőségibb energiaszelet, vagy valami más, amiben van kalória.

@téglánakgyors: @Kilfish: @alehunter: Hogyan épül fel értelmesen egy edzésterv?
Tegnap elkezdtem netről összeszedni különböző maratoni terveket, hogy lássam mi a közös bennük, mi a mintázat, de az én laikus szememmel ellentmondások vannak a közöttük.
Az egyik azt mondja, hogy szombaton egy rövidet és vasárnap hosszút, a másik azt írja, hogy ez mekkora tévedés, előbb kell a hosszú, utána egy rövid átmozgatós. Az egyik tesz bele résztávos edzést, a másik nem és akkor még nem is beszéltem a Galloway féle run walk run egészen más megközelítésről.
Aztán olvastam olyat, hogy hosszú alapozás kell alacsony pulzussal, hogy meglegyen az alapunk ahhoz, hogy elkezdjünk egy tempó növelést. A másik azt írja, hogy legyen vegyes a program a hét különböző napjain. Legyen benne kocogós rövid, meg résztáv, meg hétvégén hosszú is.
Hosszú távozásra azt írják valahol, hogy a tejsav küszöb magasra tolása résztávozással a lényeg, míg a VO2max egy sprinternek érdekes (ez még ésszerűen is hangzik számomra, de attól még lehet, hogy nem igaz...)
Van ahol leírják, hogy a tervezett heti távnak melyik napokra hány százalékban kell elosztódnia és azokat milyen tempóval kell futni (de csak úgy, hogy könnyű vagy közepes)
Léteznek aranyszabályok?
Igazából teljesítménytúraként van meghirdetve, de ahogyan az lenni szokott - na nem mintha csináltam már volna ilyet, csak olvastam a kiírásokban - lehet futva is teljesíteni. Úgyis az idő számít, meg az ellenőrző pontok, amúgy meg nincs dobogó, meg győztes, aki beér, mindenki kap egy emblémázott…..
Első futással töltött évem végén 660km-rel a tarsolyomban az jutott eszembe, hogy kellene valami célt kitűzni a második évre, hogy legyen miért futni akkor is, ha éppen nehezen venném rá magamat arra, hogy elinduljak. Ami elsőre bevillant az a kellemesen borzongatóan hangzó 1000km volt. Már a…..
Amatőrfutó leszek Terheléses EKG 2017.05.24 16:26:00
Megvolt a terheléses EKG, nagyjából jól beállítható bringával, előre közölt 11 perc akárhány másodperces házi rekorddal, amit valami jégkorongos edző állított fel, aki az edzőség mellett maga is játszik. Nem tudom hány Wattról indultunk (talán 75W-ról?), de nem volt megterhelő, 2 percenként mért…..
Az ember vesz egy Garmin órát, és azt gondolja, hogy nagyjából tudja, hogy milyen kalandok várnak rá, hiszen az óra adott funkciói nagyjából meghatározzák a várható felhasználási területet. Ha még hozzáveszem,hogy valaki biztos mért már pulzust pánttal szex közben, akkor aztán tényleg lefedünk…..
riel 2017.12.27 21:36:15
@téglánakgyors: márciusban vettem 910XT-t és már az is megszívatott párszor. Úgy látszik ez ilyen Garmin betegség, mert az egyik barátomnak Suunto ambit2-je van és azt mondja, hogy még sosem fordult elő olyan, hogy valami váratlan történt volna, hogy felmerült volna benne, hogy ez most miért történik/történt?
A 910xt fagyott már le úgy, hogy csak a reset segített, de az utolsó néhány edzés komplettem eltűnt a naplóból. Szerencsére csak az utolsó nem volt még áttöltve felhőbe, de a fagyás előtt hazaérkezéskor megnéztem és fejben még megvolt szinte minden (távolság, idő, átlag pulzus, max értékek) Kivételes eset, hogy fejből be tudtam írni a garmin naplóba mindent.
Viszont többször csinált már olyat is, hogy amikor nem volt rögzítés folyamatban, akkor váratlanul kikapcsolt. Ilyenkor ugye nem veszik el semmi, de bizonytalanság érzetem van tőle, hogy ez most miért, meg nem fog-e ilyet csinálni rögzítés közben?
Az utóbbi fél évben elkezdtem "kalandozni", hogy feldobjam a futásokat és hiába tervezném meg itthon az útvonalat, még az openstreetmap sem igazán egyértelmű, hogy több párhuzamosan futó trail közül melyik a járt út és melyik a járatlan. Szóval loggolni gps-szel a legjobb. Ha már ott vagyok az erdőben, akkor úgyis látom, hogy melyik a "jó" út. Telefon helyett is azért lett órám, mert a telefon gps-e nem volt igazán pontos és levágta a kanyarokat, így mire hazaértem, a mért távolság, a tervezetthez képest sokszor jelentősen eltért. (a kaput az tette be, amikor 24km helyett alig több, mint 23km-t mért a telefon a sok erdei kanyargás miatt, akkor rendeltem meg az órát)
riel 2017.12.28 10:03:59
@téglánakgyors: Az erdő szélén ki van téve a tábla: Adventure starts here! :-)
Én is azért választottam a 910-est, mert jókat olvastam róla, viszont a tapasztalatom nem erősíti ezt meg. Így viszont, hogy nem állandóan áll fenn a hibajelenség nem is tudom gariztatni, mert bekapcsolják és működik. Nem várnak egy hónapot, hogy hátha lefagy, vagy kikapcsol.
Tesztből is az derül ki, hogy az iphone-ok gps-e igen jó: fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy
Gondolom azért sem volt túl jó a telefonos gps vételem, mert nem a karomon volt tokban rögzítve a telefon, hanem a bringás felsőm hátsó zsebében. Onnan meg nem az eget látta, de a karomra nem akartam tenni, mert zavart volna.
Beleszaladtunk egy balhéba a csomagmérők és egy utas között, azt pedig túlzás lenne mondani, hogy rendszer lenne az új szabályok alkalmazásában. Inkább katyvasz látszik, pár dolog persze egyértelmű, jótanácsok most is vannak. Mindenesetre a héten újból tesztelünk, várjuk a további utasélményeket és…..
Hol is kezdjem? Rég nem írtam már és az UTT sem tegnap volt. Sűrű időszakon vagyok túl és a mononukleózis ártalmai sem múltak el nyomtalanul. Az UTT ötletét még májusban dobtam be viccből az egyik kollégának, aki akkoriban kezdett rendszeresebben futni és érdeklődött, hogy hogyan-honnan lehet…..
Erre a versenyre még akkor neveztem, amikor azt sem tudtam, hogy mi bajom van (mononukleózis), mikorra jövök ki belőle, egyáltalán el tudok-e majd menni. A cuki vírus a február óta aprólékosan felépített erőnlétet rohamosan bontotta 6 hétig. (nem tartott neki ennyi ideig lebontani) Lassan…..
Hát csak annyi, hogy ő lesz az útitársam a versenyen. Még jó, hogy csak 10,5km-re neveztem be, mert a kispajtásom szabotál ahol tud. A halál szele című írásomban, amiben infarktust vizionáltam magamnak majd' egy hónapja és az egyik megoldatlan rejtélynek gondoltam, kiderült, hogy ez a neve:…..