Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cinke56

204 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1972-ben a katonai junta korábbi vezetője, Park Chung-hee aki addigra már legitim elnöke volt az országnak, vagyis az elnök hivatala felkérte a rock keresztapjánek nevezett Shin Joong-hyun-t, a koreai rock úttörőjét, hogy írjon egy dalt az elnök dicséretére. Shin visszautasította a felkérést,…..
Az Everglow c. 2021-ben bemutatott koreai mozifilm egy többrétegű mondanivalót hordozó alkotás. A csak Jejura jellemző, egyedi atmoszférába vezeti el a nézőt, közel hozza a szigetet leginkább képviselő haenyeókat, életük nem mindennapi nehézségeinek bemutatásával. Megrajzol egy olyan halk és…..
Legutóbb az eltűnő népekről írtam, most pedig következzen az elfeledett nép. Nem szahalini őslakókról, hanem a 20. században odakerült koreai diaszpóráról lesz szó. Az orosz-japán háború lezárása után Szahalin déli része - Karafuto prefektúra - japánokkal népesült be. A második világháború végére…..
A második világháború óta az oroszoké az a Magyarországnál nem sokkal kisebb, Hokkaidótól csak egy köpésre északra, ám a távol-keleti orosz fennhatóságú szárazföldhöz még közelebb elhelyezkedő sziget, amelyre a történelem különböző időszakaiban több országnak is fájt a foga - előbb a mongolok, majd…..
ÚTICÉL - KOREA Értékőrzés 2022.09.01 16:02:54
Talán elsőre meglepő lesz egy koreai témájú blogban ezt olvasni, de nem kakukktojás, határozottan állítom, hogy nem az. Bár a blog első posztjai nem céloztak mást, mint képet adni a távoli ország érdekességeiről, már hosszú ideje úgy hiszem, mindaz, amit Koreáról - múltjáról és jelenéről - írok,…..
ÚTICÉL - KOREA Nem én írtam... 2021.12.11 15:52:19
A Korea Times az elmúlt hónapokban hétről hétre közöl cikksorozatot az örökbefogadás témakörében. Az írások többségét Lee Kyung-eun (jogtudományi doktor) a Human Rights Beyond Borders igazgatója, a "The Children-selling Country" koreai nyelvű könyv és a "The Global Orphan Adoption System; South…..
A bezárkózott országban a katolicizmus ijesztően idegen volt, az uralkodó pedig, mint idegen hatást elutasította. Ám ennél fontosabb volt a katolicizmus - az országban elsőként megjelenő keresztény irányzat - tiltása amiatt, hogy egészen más alapokra helyezte volna a társadalmat, mint a konfuciánus…..
Egy jobb sorsra érdemes koreai rendező, Hwang Dong-Hyuk neve egy csapásra ismertté vált a  Squid Game c. sorozat által. Ezt nézi manapság boldog-boldogtalan a világ számtalan országában. Bár a történet a társadalom sötét mélyét mutatja, a nézők nem ezzel akarnak szembesülni. A rendező 2007-ben…..
Egy különleges filmet ajánlok most magyar felirattal az olvasók figyelmébe. A cím mint egy levél élén a megszólítás.Yang Yong-hi, az előző posztomban ismertetett Hazánk (Our Homeland) című játékfilm rendezője a film elkészítését megelőzően két dokumentumfilmet rendezett. A hölgy egy zainicsi-család…..
Egy film, amit azoknak ajánlok, akik jobban szeretnék érteni a múltkori posztom főszereplőit, a Japánban élő koreaiakat, közülük is főként azokat, akik évtizedekkel ezelőtt úgy vélték, hogy Észak-Koreához kell kapcsolódniuk. A Hazánk (Our Homeland; かぞくのくに, Kazoku no kuni) című 2012-ben bemutatott…..
A zainicsi (在日) a Japánban élő koreaiak megnevezése. Csak egy szó, de a történet szövevényes és akikre vonatkozik, azok élete igen nehéz. Fontosnak tartom azonnal jelezni, hogy a téma olyan bonyodalmasnak bizonyult, aminek eredménye egy igencsak terjedelmes poszt lett. Felszabdalni nem szerettem…..
cinke56 2021.09.17 20:49:22
@Trezor atya: Két oka van, hogy nem települnek át Dél-Koreába. Az egyik, hogy mostanra már több szálon kötődnek Japánhoz, hiszen a többség már ott született, ott alakított ki valamiféle egzisztenciát. A másik ok, hogy a dél-koreaiak nem fogadják be őket, bármilyen furcsán hangzik is ez, de nem példátlan. Merő véletlen, hogy mindkét példa, ami most eszembe jut, erdélyi. Az erdélyi szászokat a német atyafiak átköltöztették magukhoz, nagy részük csak Románia búbánatos, Ceaușescu (mindig ki kell másolnom a pasas nevét valahonnan) regnálása idején, állítólag jó nyugatnémet márkáért engedték kitelepülni a románok, hogy azután ezek a "hazajutott" szászok szembesüljenek a németországi megkülönböztetéssel. Tudjuk, hogy 1989 után sok erdélyi magyar jött át, és bizony sokakat nem fogadtak be, románnak titulálták őket.
Tegnap elkezdtem, ma befejeztem Kim Ki-duk A háló c. filmjét. Az alkotás meglepően nélkülöz minden eredeti gondolatot, a déliek és északiak közötti párhuzamok erőltetésével valójában feltalálja a spanyolviaszkot. Manapság már az átlagember is meg van győződve arról, hogy sem az egyik, sem a másik…..
cinke56 2021.09.17 11:35:53
@Thészeusz: Igen. Lehet. Már csak az a kérdés maradt megválaszolatlanul, hogy Kim Ki Duk filmjei - a metoo-tól függetlenül - valóban jók-e.
Egyik korábbi posztomban, amelyben a koreai apróságok örökbefogadásáról írtam, már futólag említettem Adam Crapsert, koreai édesanyjától kapott nevén Shin Seong-hyeokot. Az ő, és társai története tökéletes és szomorúan tanulságos példája annak, hogy az örökbefogadás, karöltve az amerikaiak,…..
  Ma már tudjuk, hogy a világ teremtése nem hét nap alatt történt. Még csak nem is hét esztendő alatt. Valójában közel 14 milliárd éve tart, s aligha sejthető, mikor jön el a projektzárás időpontja. A dolgon csak bonyolít, hogy Isten a képére és hasonlatosságára teremtette az embert, aki - élve e…..
November óta egyre nő a feszültség Kína és Dél-Korea, méghozzá nem a két kormányzat, hanem a két ország állampolgárainak egy része között. A legutóbbi események azonban akár a hivatalos diplomáciában is súrlódásokhoz vezethetnek. Ahogy már múltkor írtam -  a mellesleg korábban is létező, de nem…..
Átfutottam a Csoszon-kor uralkodóinak wikis oldalait, és azt kellett látnom, hogy néhány kivétellel sokszorosan feldolgozott a történetük. A legtöbb király alakja 6-8-10, sőt olykor még ennél is több sorozatban jelenik meg. Ezekben persze ritkán lehet számonkérni a történeti hűséget. Viszont az is…..
cinke56 2021.04.12 19:50:06
@gigabursch: Ha a poszt kedvet csinált a könyv elolvasásához, akkor érdemes volt megírni.
Korea in Hungary Minari (2020) 2021.03.25 16:46:52
’80-as évek, Arkansas. A koreai bevándorló Jacob Yi (Steven Yeun) feleségével, Monicával (Han Ye-ri), kislányával, Anne-nel (Noel Kate Cho) és szívbeteg kisfiával, Daviddel (Alan Kim) a semmi közepére költözik. Jacob a fejébe veszi, hogy gazdának áll, és hazai zöldségeket akar termeszteni a…..
cinke56 2021.03.29 13:13:30
A Minari című film ugyan amerikai, de rendezője, sőt főszereplői is koreaiak, ha többségük nem is Koreában élő koreai. Nyilvánvalóan ennek eredménye, hogy a film "két világ határán" helyezkedik el, azaz már nem egészen ázsiai film, de nem is igazán amerikai. Kicsit tempósabb, eseménydúsabb a távol-keleti alkotásoknál, ám szerencsére megőrzött - nem is keveset - annak szelleméből. A távol-keleti filmeknél megszokottnál jelentősen erősebb a verbalitás, amivel véleményem szerint veszít a film. Nézhető, leköti a figyelmet, de a reménybeli nézőnek tudnia kell, hogy egy nem nyugati, nem keleti film vár rá. 
A történet egyértelműen egy letűnt időnek állít emléket. Erős a gyanúm, hogy azok a koreaiak, akik a sokszor megénekelt amerikai álmot dédelgetik magukban, nem a filmbeli család útját választják. A vidéken élő dél-koreai az ottani nagyvárosi, a nagyvárosban - Szöulban élő - az amerikai nagyvárosba vágyik. Szerintem a siker nem elsősorban a posztíró által említettekben keresendő. A film az egzotikum megszelidítésére, amerikai formára igazítására szolgál, bár készítői nem ennek szánták. Talán. 
Épp a korábbi koreai mozisikerek nyomán váltak divattá nyugaton a koreai filmek, méghozzá többnyire azok, amelyeket nem a hazai nézőknek, hanem kimondatlanul ugyan, de nyugati filmfesztiválokra kacsingatva készítenek. Ez a film nyilvánvalóan kivétel, hiszen a rendező saját, USÁ-ban töltött gyermekéveinek állít vele emléket. De ha megnézzük, az innenső oldalon zajos sikereket elérő filmek többségét, akkor azt tapasztaljuk, hogy a díjazott filmek odahaza korántsem válnak olyan népszerűvé.
Youn Yuh-jung magasan kiemeledik a többiek közül, habár a színészi alakításokra amúgy sem lehet panasz.
Ezúttal egy jellegzetesen koreai mozifilmre szeretném felhívni a figyelmet. A történet nem különösebben bonyolult, szokás szerint nem is túl vidám, a részletek pedig elég lassan bontakoznak ki. Nem ma készült, a főszerepet alakító két, általam kedvelt színész még igen ifjú volt, mégis,…..
Az igazságtalan megítélés elkerülése alapvető fontosságú kérdés akkor is, ha egyes emberekről van szó, még fontosabb, ha egy egész népet érint. Egy-egy személy esetében is rendkívül káros az elhamarkodott, kellő körültekintés híján, indulatból fakadó ítélet, hiszen ez nem csak annak fáj, akit így…..
ÚTICÉL - KOREA Kimcshiháború 2021.02.22 19:10:47
Manapság nagyon sokan vannak világszerte, akik számára a kimcshi (김치) szó ismerősen cseng. A legtöbben azonnal vagy kissé tétován kimondják: Korea. És persze vannak olyanok is, akik már ettek is kimcshit, amely híresen egészséges, erjesztett ételféleség. A leggyakrabban az általunk kínai kel néven…..
cinke56 2021.02.22 22:27:48
@macokk: Mit? A kimcshit? A budapesti Szépvölgyi út elején található kínai-koreai boltocskában. Remélem, erre vonatkozott a komment.
Mindenki, aki a Szentendre-Dunakanyar régióban lakik, vagy szokott arra közlekedni, látja a környékbeli közlekedés tarthatatlanságát. Gigadugók mindenütt, lassú és lepukkant HÉV szerelvények. Mindenki várja már (tulajdonképpen több, mint egy évtizede) a HÉV szerelvénycserét és pályafelújítást, régi…..
ÚTICÉL - KOREA Isten éltessen! 2021.01.07 14:04:58
A net, az informatika az emberiség nagy találmányainak egyike, s mint a történelem során ennek számtalan példáját láttuk, ezt is lehet jól és gonosz módon használni. Mindig vannak olyanok, akik a sötétet szolgálják ahelyett, hogy a fény felé igyekeznének. Hiszek benne, hogy a gazemberség előbb vagy…..
A 20. század elejének harmadik magyar utazóját, vagyis inkább meglátásait szeretném felvillantani az olvasóknak. Jó elmerülni ezekben az útleírásokban. Más kor, bizonyos szempontból üdítő. A mi életünk sokak által fejlettnek gondolt, mégis érdemes eltűnődni, vajon nem volt-e békességesebb az az…..
Már korábban megismerhettétek tőlem a lisztmentes máktorta receptjét, de nem hagyott nyugton, hogy elkészítsem dióval is. Gondoltam azokra, akik a mákot annyira nem szeretik.Benne van a karácsony diós íze, megkoronázva ékszerekkel, melyeket a kandírozott, színes cseresznye…..
A 20. század első éveiben három olyan magyar jutott el Kelet-Ázsiába, akik tapasztalataikat megírták, és az érdeklődő nagyközönség elé tárták. A látottakról szóló beszámolóik csak egyes pontokon csengenek egybe. A különbségnek több oka van, az ott eltöltött idő, a közeg, amelyben ottlétük alatt…..