Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rszabi

226 bejegyzést írt és 664 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legnagyobb nyári kánikulában nem érzem azt, hogy ellenállhatatlanul kültéri sétálós kóstolóra vágynék, a beharangozott extra kénmentesség sem bír semmiféle vonzerővel a szememben, ennek ellenére egy Losonci-Karner-Major névsor csak behúzott a nyár egyik legperzselőbb napján…..
A Borrajongó Szentesi szeánsz 2019.06.07 06:00:00
Régen jártam már Szentesi Józsefnél, és egyébként is tervezgettem már egy következő látogatást, így éppen kapóra jött, amikor május elején a baráti kör egy kis részének boros programot kellett szervezni és a borásznak is megfelelt az időpont. Kevesen voltunk, így…..
rszabi 2019.06.12 07:21:11
@decsko: Szia, ha jól tudom az Artizan-ba olvadt:
www.artizanshop.hu/
N+1-ik szekszárdi kóstoló, ezúttal elég találó névvel. Ami megfogott benne, hogy én pont ezt keresem és szeretem Szekszárdban: az aranyosságot. Privát kóstolókon gyakran találkozok olyan véleménnyel, hogy Szekszárd unalmas és/vagy kiszámítható. Én erre azt…..
rszabi 2019.05.22 09:34:58
@szergo: Mi volt ez a tizenötezres csoda? :)
rszabi 2019.05.22 10:53:41
@loading: Az az érdekes, hogy "nagy" borok jöttek csőstül. Szóval biztosan nem a spórolás van a háttérben. Akik a blockbuseterek miatt jöttek, szerintem elégedetten mentek haza.
rszabi 2019.05.22 10:54:41
@szergo: Köszi, még nem találkoztam vele. És amúgy a hordót leszámítva milyen?
“A bor általában, a presztízsbor pedig különösképpen kulturális termék, különféle hiedelmek, előítéletek, vágyak és szándékok egyvelege, értéke javarészt szimbolikus, fogyasztása társadalmi hovatartozást jelöl. Aki az elithez akar tartozni, az azt issza , amit az elit” írja Váncsa István, az egyik,…..
A Tokaj Magic legutóbbi budapesti kóstolóján ismét száraz borok kerültek a rivaldafénybe, Homonna Attila Határi furmintjának kilenc évjáratát kóstoltuk végig. Az eredetileg tervezett sort maga a borász és a kóstolón szintén jelen lévő Szűcs Ferenc egészítette ki saját gyűjteményéből, így egy majdnem…..
rszabi 2019.05.02 10:28:12
@Hepci: Szerintem a birtokbora (most már Furmint - Hárslevelű néven fut) évről-évre megéri az árát. Többnyire nagyon jó borok szoktak lenni.
rszabi 2019.05.02 10:38:18
@furmintfan: Köszi a kiegészítést. :)
Mindegy a lényeg akkor is az, hogy van 5000 alatt nagyon jó Homonna bor (szinte) minden évjáratból.
Ismét egy négykezes jegyzet következik, ezúttal a Badacsony New Yorkban-ról. Én első bálozóként vettem rajta részt , de a nemrégiben a borrajongó csapat alfahím státuszba kerülő nem kicsit grafomán tagja, Furmintfan természetesen már évek óta szorgosan készíti a historikus jegyzeteit: 2014, 2015 és…..
rszabi 2019.04.29 16:39:11
@Hepci: Sajnos igen. De az az igazság, hogy a Villa Tolnay legjobb borai, sokáig relatív alulárazottak voltak, nagyjából most kerültek a helyükre. A fogyasztók nyilván nem örülnek neki, de ez a realitás.
A Borrajongó Furmint Február 2019 2019.02.26 06:00:00
Lassan véget ér a február, legfőbb ideje, hogy a Borrajongón is beszámoljunk a legnagyobb - és idén a jubileumi tizedik - Furmint Február kóstolóról, amely a hagyományokhoz híven február első csütörtöki napján a városligeti Vajdahunyad-várban került megrendezésre és szokás szerint nagy érdeklődés…..
rszabi 2019.02.26 14:06:42
@loading: Általánosságban véve igazad van, de néhány éves tapasztalattal, csak a bejáratott kedvencek között válogatva, szerintem bőven túlmutat a kínálat a középszer kategórián. Ha a saját kedvenceimet összevetem bármilyen 12-22 eurós külföldi fehérrel, akkor simán találok bennük évről-évre elég izgalmat és az ár/érték aránnyal sem lesz gondom.
A Borjour csapata tavaly szervezett először "Borjour Dél" néven egy mediterrán, latin-amerikai, illetve a déli félgömb országaiból származó borokra fókuszáló egész estés sétáló kóstolót. Idén sem maradt el folytatás, részben más kiállítói sorral és új helyszínen, a Hotel Nemzeti Budapestben került…..
A Borrajongó Bordó alulnézetből 2019.02.18 06:00:00
Ha bordói borokról van szó, még az alsó-közép szegmens megvizsgálásához is nagyot kell nyújtózkodni egy átlagos borbarátnak. Sajnos az a helyzet, ha legalább egy minimális klasszikus claret stílust szeretnénk a poharunkban tudni, akkor minimum 5-10.000 forintos átlagos palack árral számolhatunk. Nem…..
rszabi 2019.02.19 11:25:18
@Octopus: Igen, 2 külön világ az osztályozott birtokok és az azokon túli. A Lidl sajnos elveszett ilyen szempontból, de előtte is voltak buktatók. Lehetett nagy vételeket találni a fenti összegekért, de amíg azokat megtalálod, biztos, hogy a kosárba fog kerülni néhány olyan, is amiben nem sok örömöt és/vagy bordói karaktert fogsz találni. Ezek a borok azért stabilan hoznak egy minőséget évről-évre a Blasson minőségét és stílusát pedig nem hiszem, hogy máshol megkapod sokkal olcsóbban. De valamelyik hazai kereskedő tényleg fókuszálhatna, a cru birtokokon kívüli bordói világra is.
Elszánt boroscímke gyűjtőként (nincs olyan trükkös boroscímke amit egy vízforraló és egy hajszárító segítségével ne tudnék megkaparintani) dupla örömforrásnak számít, ha már egy önmagában is figyelemre méltó évjáratbemutatót egy egész kollekciónyi bűbájos címke…..
rszabi 2019.02.07 08:34:26
@Hirib: Ez nagyon furcsa. Utána érdeklődtem, ha kapok érdemi választ, akkor megosztom majd itt. Hol lehet venni ilyen régi címkés Hidaspetret?
Az év utolsó napján érkezik a hagyományos dupla toplista második része, a kedvenc hazai borainkkal. Természetesen továbbra is várjuk az olvasói listákat, kedvenceket, meghatározó élményeket is kommentben.  ..
Igencsak jó lehettem az idén, ugyanis idén már novemberben megkaptam az ajándékomat a mikulástól A hónap vége felé egy ígéretes meghívó esett be a borrajongó elektronikus postaládájába. A kóstoló szervezője a Disznókő Birtok volt, de ezúttal nem csak pőrén, magában állt a reflektorfényben hegyalja…..
A Céh Kereszt Kadarka Heimannék legfontosabb bora. Merész állítás, de nem alap nélkül való. Azért merész, mert a hazai nagyvörös palettán a Barbár és a Franciscus igazi állócsillagoknak bizonyultak, a legfontosabb háromezer közeli kategóriában pedig a birtokbornak van bérelt…..
A száraz tokaji borok érlelhetősége örök slágertéma és kérdőjel a honi borszakértők, borászok és borrajongók körében. A komolyabb tokaji édes borok, szamorodnik, aszúk érlelhetősége lényegesen kevesebb vitát vált ki, ha kivált egyáltalán, és a mai poszt szereplői is…..
rszabi 2018.11.30 09:56:18
@c0vf3f3: Szia, nem érzem, úgy hogy valaha is direkt lepontoztam volna Szepsy (vagy akármilyen más) bort. Ráadásul ezek mind nagy kedvenceim voltak (Kivéve a főbort, azzal most találkoztam először), írtam is róluk anno (Igaz a Szepsy borról csak érintőlegen):

bordogsag.blog.hu/2013/05/13/kikelet_lonyai_szamorodni
bordogsag.blog.hu/2012/12/31/ejfeli_itoka
bordogsag.blog.hu/2012/03/30/tokaj_nobilis_amicus_2008

A lényeg, hogy mindhárom bor nagyobb élvezetet nyújtott számomra 5-6 évvel ezelőtt (Akkor: Szepsy 8/8+, Kikelet 8+, Amicus erős 7 volt) . Még klasszisok most is, egyszerűen csak arról van szó, hogy nekem nem adott annyit a palackérés, amennyit elvett a vibrálásból és a frissességből.

Ellenben a főbor egyesítette magában az összes szépséget, egyértelműen ezen az estén ő volt a legjobb. Akkor jöhetne a félig-meddig jogos kérdés, hogy akkor miért nem 9 pont? Szerencsémre épp a héten voltam egy kóstolón, ahol szerencsém volt a '11-es Kapi-hoz is. Na az 9 pont volt. :)
rszabi 2018.11.30 10:18:51
@c0vf3f3:

"Karácsonykor újra teszteljük"

Ha kinyitottad, akkor szívesen olvasnám a véleményedet róla, akár itt kommentben, akár egy vendégposzt formájában.

"az én Szepsy szamorodnim nem barnult meg ennyire, de ahogy látom, szegény Amicus is kapott jócskán, és bár pont ez a Kikelet nálam nincs, de amim volt korábban, az sem lett ilyen sötét ennyi idő alatt"

Kifejezetten világos volt az az Amicus élőben, ez le is írtam: "Megdöbbentően világos.. "
A Szepsy sem volt sötétebb, mint amilyenek szerintem lennie kellene egy ilyen beltartalmú 10 éves szamorodninak.

"arra meg őszintén kiváncsi lennék, hogy miből következtethető ki, hogy ez a bor már túl lenne a csúcsán
...ha ez nem csak hasraütésszerű kinyilatkoztatás akart lenni, hanem valóban erre utaló konkrét jeleket érzett ki belőle Szabi, akkor az a fenti gyanút igazolja az adott palack elkutyolódásáról - de az nem a bor hibája"

Ez természetesen csak egy tipp (bár kötve hiszem, hogy van olyan ember a világon aki 100 százalékos biztonsággal állíthatna valamit a témában). De ennek a tipp-nek azért van valami alapja, az eddigi tapasztalataim alapján.

Én ezeknek a tulajdonságoknak az összességén jutottam a fent sommázott véleményre:
-Savak már nem ellenpontozzák annyira az édességet, mint anno.
-A harmadlagos aromák, már túlsúlyban vannak.
-Az egész szerkezet tömörebb érzetű, az utóíz nem olyan vibráló és a korty után már nem marad annyira frissen és tisztán a szám.

Mondjuk ezek a tapasztalatok, nem olyan megdöbbentőek egy 10 éves bor kapcsán. :)
Nincs mese igazi anti-ABC ember vagyok.  Nemrég részt vettem a remeknek bizonyult Bormedence rendezvényen, ahol a fókusz a Kárpát-medencei magyar borászokra és autentikus szőlőfajtákra irányult. Mégis sikerült ebben a közegben a privát TOP 3-as listámba egy bordói házasítást,  egy chardonnay-t és…..
rszabi 2018.11.14 10:11:17
@c0vf3f3: Sajnos arról a Veritas kóstolóról lemaradtam, pedig tényleg érdekes lehetett. Hogy tudták a 40 palack különböző hibával rendelkező bort összeválogatni? Hány üveget kellett ehhez kinyitni? :)
Néhány nappal ezelőtt az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben vásároltam egy palackot egy tokaji éltermelő száraz (akciós árú) borából. Másnap ki is cuppant belőle a dugó, kóstolgattam magában, kipróbáltam az aktuális ebédhez és vacsorához is, el is fogyott ripsz-ropsz. A bor igen jó volt,…..
rszabi 2018.09.12 14:58:50
@shiraz2: Mondjuk, úgy, hogy inkább remélem, mint gondolom. (Már ha a tárolási körülményekre gondolsz)
rszabi 2018.09.12 16:50:50
@loading: Nincs semmi különös oka, csak amennyit meg is írtam. :)
Viszont érdekes amit az árakról írsz. Abban is van igazság, hogy a jövőbeni potenciált is beárazzák. Viszont akkor már sokkal logikusabbnak tartanám ennek a problémának
(1. Borászoknak kell a bevétel mihamarabb VS 2. magyar borok túl fiatalon kerülnek a fogyasztókhoz). azt a megoldását, hogy az elején árulnák olcsóbban (megfelelően tájékoztatva a vásárlót, hogy ez még nincs optimális állapotban) , aztán amikor elkezd formába lendülni, akkor lehet árat emelni és jelezni a vásárló felé az árnövekedés okát.
Ha jól emlékszem Györgykovácsnál, volt valami hasonló a BT-nél, elővásárlás címszóval. Így talán nem lenne kevesebb a bevétel (és talán az elején még jobban is pörögne a kassza) , illetve a fogyasztók is jobban járnának összességében.
rszabi 2018.09.14 09:46:26
@XII.Hadosztály: Nem hiszem, ott ugye a teljes kínálatra volt x százalék kedvezmény, nem csak a kifutó tételekre. Itt csak erre a borra.
Tokaj és furmint, Toszkána és sangiovese, bordói grand cru classé és a répacukor. Az első két szimbiózist nem kell magyarázni, azonban a harmadik hallatán gyaníthatóan sokaknak a tarkójára szalad a szemöldökük. Bevallom, nekem sem sikerült megbarátkoznom a gondolattal, hogy a…..
rszabi 2018.05.28 13:29:55
@zoli: Köszi a konstruktív hozzászólást.

"Annyiból valóban értelmetlen összevetni a chaptalizálást meg a botritisz jelenlétét, hogy az előbbi csak magasabb alkoholt eredményez, míg az utóbbi érdemben modifikálja az érzékszervi végeredményt."

Az, hogy egy bor 12,13 vagy 14 fokos szesszel bír, az nem módosítja az érzékszervi végeredményt?

"A terroir, mint fogalom eléggé megfoghatatlan, sokféleképpen értelmezhető, én nem keverném a diskurzusba."

Számomra (teljesen laikusként persze) az időjárás megkerületlen tényezője a terroir-nak. És a chaptalizációval durván befolyásolják ezt a részt belőle.
rszabi 2018.05.29 09:55:49
@zoli: "Az, hogy eseti jelleggel lazítanak az eredetvédelmen, egyfelől nem annyira szokatlan, nemrég (10-ben vagy 14-ben) nálunk is alkalmazták, másrészt ebből nem következik az, hogy mindenki élt is volna a lehetőséggel. "

Persze én sem azt mondom, hogy tegyék tönkre a termelőket, néhány rossz évjárat miatt. De, itt is megtehette volna a fenti borászat, hogy ebben az évben csak másodbort készít az évjárat gyengeségére hivatkozva. Szerencsére nálunk is van erre példa Geréék 2010-ben a solus alapanyagát sima Merlot-ként hozták forgalomba harmad áron (teljesen korrekt minőségben) és '16-ban is Heimannék, nem csináltak csúcsborokat, hanem ment minden bele a birtokborba és a bikavérbe. Nekem fogyasztóként nagyon szimpatikus húzások ezek. Ezek után, ha egy kiváló évjáratban drágábban adják a bort, azt is simán elfogadom.
rszabi 2018.05.31 09:09:08
@Maurer Oszkár: Abban igazad van, hogy manapság szokatlan jelenség. Viszont a 90-es évekig teljesen megszokott volt a 12-es körüli alkohol szint. Azokat a borokat semmivel sem értékelik kevesebbre, mint a maiakat, számomra ezért is érthetlen ez a beavatkozás.
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
rszabi 2018.05.04 07:05:16
rszabi 2018.05.04 14:12:06
@drbarta: Szerintem igen, kíváncsi vagyok majd a véleményedre róla.
Elméletben teljesen egyetértek minden idők egyik, ha nem a legjobb magyar nyelvű bor esszéjében leírtakkal, a kiválasztás és kiválasztódás rögös ösvényeiről, mégis vannak kivételes esetek, ahol sem a józan ész, sem semmilyen logikai rendszer nem segít annak megértésében,…..
rszabi 2018.03.12 12:07:51
@zoli: Köszi a hasznos kiegészítést. Érdekes, amennyire én tudtam, mind a nebbiolo, mind a sangiovese nehezen vetette meg a lábát Olaszországon kívül.
Eger elsősorban a házasítások "hazája", bikavérek, csillagok, egri cuvée-k viszik itt a prímet, a fajtaborok - pláne fehérben - inkább csak epizódszerephez jutnak. A furmint szólóban palackozva végképp ritka madár  ezen a tájon - Eger talán az egyetlen borvidékünk, ahol furmint és hárslevelű is…..
rszabi 2018.02.13 11:06:13
@Adamkert: Szerintem van hatása (ha nem is számottevő) a bor minőségre a palack vastagságának. Egyértelműen kisebb a hőingadozás negatív hatása egy vastagabb palackban. Illetve nem tudom milyen mértékben (nem dolgozom a borszakmában), de valószínűleg a törésveszély-t is csökkenti.
Valószínűleg a legérdekesebb része egy furmint február ajánlónak, amikor új vagy viszonylag ismeretlen feltörekvő termelők ígéretes borait ajánljuk. Sajnos azonban egyre kevesebbet tudok ilyenből ajánlani. Szerencsére nem azért, mert egyre kevesebb ilyen reménység tűnik fel a horizonton, a hiba az…..
Szecskő Tamásról rég írtam, mivel a 2010 körüli aranykorszaka után nem ittam igazán megrendítően jót a pincétől. Ebből az állapotból a tizenhatos szürke hozott jelentős elmozdulást, nálam egyből a harmadik legjobb helyre repült a képzeletbeli örökranglistámon (Az első kétségtelenül a 2010-es…..
A nem túl stabil, de létező gyakorlati tapasztalataim alapjára helyezkedve állítom, hogy nincsen túlkínálat a magyar színekben induló, érdekes és emlékezetes syrah-mezőnyben. A kereshető-adható indokok szokásszerűen sokfélék, de a legnyomósabbnak talán azt érzem, hogy a fajta…..
rszabi 2017.12.20 16:40:12
@emoss: köszönjük az ajánlást.
Sajnos nem tudom osztani az újbor rajongók boldog várakozását így november idusán. Az egész felállást paradoxnak érzem, hogy pont akkor jönnek ki a legjobb nyári borok, amikor a legkevésbé van rájuk szükségem. Fene se akar a november végi ködös szürkeségben pillekönnyű borocskákat inni, ilyeneket…..