Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mau Palantír

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én valamelyik nap megböktem egy alvó macskát, mire az rámnézett, hogy mi van. Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem véletlen egybeesés volt. A macska érez. Ezért nem is értem, honnan a hiszti, hogy az állatok valahogy kevésbé éreznek, vagy értik, mi történik velük, mint az ember. Ez hülyeség. A 18.…..
Egész életemben azt hallgattam, hogy az igazi férfiak nem erőszakolnak. De a férfi, aki megerőszakolt, nem képzeletbeli volt, hanem nagyon is igazi. Nagyon sokan használják az “igazi férfiak nem erőszakolnak” frázist, ami bár jószándékból fakad, egyértelműen árt az…..
Íme az alapképlet: Oké, az én konkrét esetemben ez nem teljesen igaz, mert engem, szemben az aspikról kialakult általános képpel, alapvetően minden érdekel. Olyan vagyok, mint a kiscica, aki mindenbe beleüti a nedves, háromszögletű orrocskáját – jöhet minden, ami információ,…..
Autizmusmesék Ma éppen... 2014.08.12 17:31:02
Reklamált a nagyobbik gyerek, hogy a vicces dolgokat miért csak facebookra pakolom fel, ugyanis neki ahhoz nincs hozzáférése. ..
Mau Palantír 2014.08.12 18:48:44
:DD
1. Gyorsabb vagy, mint az átlag Ha a benned ketyegő processzor órajele lényegesen magasabb, mint a környezetedé, az abból látszik a legjobban, hogy gyorsabb vagy. Gyorsabban földolgozod a bejövő infókat, gyorsabban kinyered belőle a számodra hasznos részeket, és gyorsabban is…..
Mau Palantír 2014.08.10 12:18:41
Ez a kép szépen bemutatja azt, amit a tegnapi posztban hosszasan fejtegettem. 1) Egy olyan embert, akinek a megjelenése/viselkedése megsért egy normát, de amúgy másra nézve ártalmatlan, bántanak. 2) Az ember, akit ártatlanul bántottak, rosszul érzi magát, és saját magát…..
Facebookon merült föl, hogy mi lehet az oka a felnőtt aspergeresek és az aspergeres gyerekek szülei közötti konfliktusoknak.  A rövid válaszom: a nézőpontok különbsége.  A hosszú válasz: Amikor az aspergeres gyerek megkapja a diagnózist, azt a szakember az esetek túlnyomó…..
„a 17. századi hitviták, az árkádia-pör és a népi-urbánus vita jelentőségükben kocsmai verekedések voltak a régi indóház magazin levelezőrovatához képest, amiben olyan kérdésekről folyt igen intenzív és néhol személyeskedésbe hajló diskurzus, mint hogy teszem azt,…..
Most, hogy egy újabb nőgyűlölő tömeggyilkos esete járja be a médiát, újfent arra kényszerülök, hogy leírjam, hogy nem kéne minden adandó alkalommal kihangsúlyozni, hogy az illetőt Asperger-szindrómával diagnosztizálták. Vagy ha már muszáj beleírni minden egyes hírbe,…..
A leszbikus szexet is kipróbáltam. Egy hirdetésre jelentkeztem. Választottam profi balett-táncos volt, aki nemrég hagyta abba a táncot, s ezt megünneplendő megcsináltatta a mellét. S ott voltam én, a profi strandröplabda ígéretes tehetsége. Egész este arról beszéltem, milyen okos…..
Ahogy az Asperger-szindróma egyre ismertebbé válik, nemcsak a diagnosztizáltak száma növekszik, de egyre több az olyan ember is, aki a párkapcsolatában fennálló problémákat párja feltételezett Asperger-szindrómájával magyarázza. Tele van az internet olyan történetekkel, amelyek…..
Az utóbbi időben sok vitánk volt egyik-másik NT olvasónkkal. Arra gondoltunk AC-val, talán könnyebben zöld ágra vergődtünk volna velük, ha már a vita elején felmutatnak nekünk egy ilyen kártyát. Ez esetben a heves viták elkerülhetők lettek volna, mert már az elején figyelembe…..
Asperger 2.0 Látható autisták 2014.04.05 19:21:22
A mai délelőttöt a férjem és AC társaságában töltöttem a Cseperedő Alapítvány Séta az autizmussal élőkért nevű rendezvényén. Fontosnak tartom az ilyen rendezvényeket, mert ma Magyarországon az autisták, Asperger-szindrómások láthatósága igen kicsi, s a magam módján…..
Mau Palantír 2014.04.06 07:44:26
Asperger 2.0 Átalakulunk 2014.03.28 09:12:40
Az elmúlt hetekben nagyon sok ember talált ide, s a blogom afféle intézménnyé nőtte ki magát. Szeretném ezt a feladatot még jobban ellátni, ezért elhatároztam, újragondolom a blog koncepcióját. A sokféle, változatos tartalmú és szemléletű írást egységes szemléletet…..
Az Asperger-szindróma nem betegség, hanem az emberi faj természetes változatosságának egyik megnyilvánulása. A képességeink nem „sérültek”, csak másképp tanulunk. Felnőttként mi is eljutunk arra a funkcionálási szintre, ahová a neurotipikus felnőttek – aki történetesen…..
Az Asperger-szindróma diagnózisát követően az anyák részéről a leggyakoribb érzés – a megkönnyebbülés. (Persze csak a szükséges gyászmunka elvégzése után). Én magam is gyakran kaptam édesanyáktól olyan visszajelzéseket, hogy „jaj, de jó, hogy végre kiderült, hogy nem…..
Mau Palantír 2014.01.26 16:28:18
@Kámán Éva:
[vitriol]és mi lenne, ha a neurotipikusokat neveznénk ki betegesnek és küldenénk „terápiára” a buta emberközpontúságuk és csordaszellemük miatt?[/vitriol]

attól, hogy valaki autista, még _nyugodtan_ lehet nyitott és boldog ember (sőt). attól, hogy valaki jobban szeret (és tud) az aktuális kattanásáról vagy az élet értelméről beszélni, mint pletykálni, hogy hallja a színeket, hogy megjegyez mindent vagy mintázatokat keres mindenben, hogy kis csoportban érzi jól magát, hogy undorítónak tart bizonyos ételeket, hogy zavarja a zaj és nem jól szűri ki a beszédet belőle, hogy rossz a személymemóriája satöbbisatöbbi, még nyugodtan lehet nyitott és boldog ember. attól, hogy jóval lassabban érik szociálisan, mint intellektuálisan, még nyugodtan lehet nyitott és boldog ember.*

ezek a különbözőségek nem múlnak el a jó táplálkozással meg a mozgással, legfeljebb – ha ezen múlik és így meg lehet előzni vagy kezelni – nem lesznek olyan elsöprő problémává, ami miatt az embert klinikailag „diagnosztizálni” kell, hanem megmaradnak egyszerű embertípusszerű változatosságnak.

ezek a különbözőségek önmagukban _természetes közegekben, közösségekben_, ahol az autista nagyjából a saját ritmusa szerint illeszkedhet be a társaságba és van lehetősége neki megfelelő formájú kapcsolatokat és életformákat kialakítani, nem okoznak problémát, de pl. a tömegiskola, a (nagy) cégek alkalmazotti munkaformája és hasonló modern élet-intézmények – és az ezek elterjedésével párhuzamosan egyre kevésbé változatos életformák – nem nagyon kedveznek az autisztikus fenotípusba tartozó embereknek.

___________________________________________________
* [Amennyire látom az aspergerfórumos közönségen, az aspik is többnyire fejlődnek ilyen szempontból, akár maguktól is, csak más a fejlődési görbe meg metódus. Ha nem szereznek életre szóló sebeket (akár az aspiságuk miatt akár más okból) és válnak hosszú távon emberkerülővé, akkor az aspik is minden további nélkül képesek megtanulni a neurotipikus szociális konstrukciókat használni és profitálni belőle amennyire akarnak, ésvagy más „furákkal” megtalálni a maguk szociális közegét].

@Alil:
szólva a szoptatás és a korai kötődés csak egy tényező a sok közül. attól, hogy szoptatsz még nagyon sok mindent el tudsz cseszni a viszonyotokban (vagy tudnak elcseszni a külső tényezők, mint a bezártság, a túlterheltség) és fordítva, a korai kötődés (vagy akár az anya) hiányát lehet ellensúlyozni egyéb tényezőkkel, módszerekkel – persze nehezebb és macerásabb lesz, mintha ez mind a maga egyszerű, természetes módján történne, de a gyerekek azért elég rugalmasok és sok szarságot kibírnak, ha van elég jó irányba ható tényező.

amúgymeg próbálj meg egyedül, folyamatos emberi jelenlét és támogatás nélkül, szabadidő és megosztható felelősség nélkül csak feleolyan jó anyja lenni egy gyereknek, mint szeretnéd és utána pofázz.
(még úgy is sokszor kurva nehéz, ha „elvileg” van apja, csak a gyakorlatban marad rád minden mert ő napközben dolgozik, egyedül vagy, netán még a neméltező gyereknevelési hagyomány meg a sokszor inkább hátráltató, középkori szaksegítség „jóvoltából” az anyasággal is gondjaid vannak).
A patriarchális nőkép alapja, amit minden nőbe belevernek pici korától fogva, az az, hogy Akkor érsz valamit, ha elég sokan pályáznak a lukra a lábad között. A kislányoknak szóló játékok nagy része, a Disney-rajzfilmektől a Barbie-babán át a farsangi tündérkének,…..
Ha valaki nem tudná miért a cím... ..
Mint az alábbi listából is látható, a magyar nyelven elérhető szakirodalom mennyisége csekély, és az elérhető szövegek nagy része is gyerekekről szól. A minőségi cuccok, különösen a felnőttekről és felnőtteknek szóló könyvek kizárólag angolul érhetők el, úgyhogy aki…..